[ Slim Shady @ 06.06.2001. 14:29 ] @
Gdje da nadjem upustvo kako se instalira Linux i koji ustvari Linux da uzmem ? Ima neki Red Hat ili kako vec ? Koji je najbolji za mene posetnika ? Fala unaprijed naravno |
[ Slim Shady @ 06.06.2001. 14:29 ] @
[ uLtracode @ 06.06.2001. 14:51 ] @
1. napravis particije u PM(posto sad najverovatnije imas WIN) te particije imas u ranijim postovima kako se prave
a tebi je bitan velicina uzmi ono otrpilike 2gb native a swp napravi 2,5 * mb ram 2. a sad najbolje ustvari najlakse se instalira Mandrake uzmi sad ovu najnoviju verziju 8.0 i unjoj malte ne sve preko misa instaliras i instalacija je na srpskom jeziku [ MoHicAn @ 06.06.2001. 18:10 ] @
Citat: uL7r4C0d3 je napisao: 1. napravis particije u PM(posto sad najverovatnije imas WIN) te particije imas u ranijim postovima kako se prave a tebi je bitan velicina uzmi ono otrpilike 2gb native a swp napravi 2,5 * mb ram 2. a sad najbolje ustvari najlakse se instalira Mandrake uzmi sad ovu najnoviju verziju 8.0 i unjoj malte ne sve preko misa instaliras i instalacija je na srpskom jeziku Ne pratim te bash do kraja ovo za swap sa ti znaci ovo 2,5 * mb ???????? je preporucujem onu staru za svap 2x$ram nego uzmi ti winlinux ...... pa kad se malo uhodas onda opali na neki normalan distro ...... [ m r v a @ 06.06.2001. 18:50 ] @
mislim da je mislio na velicinu swap-a ......da treba da bude 2.5 puta veca od systemskog RAM-a ......
samo ne kapiram npr. sta ce nekom sa npr. 256 RAM-a ....swap od blizu 700 MB ??!?!?! [ Vojislav Milunovic @ 06.06.2001. 20:51 ] @
Pa to je nepisano pravilo u UNIXu koje je starije od mene i tebe ;o) pa ipak ga se treba pridrzavati ma koliko ono bilo cudno.
[ m r v a @ 06.06.2001. 22:08 ] @
hmm
to sam znao ... ali meni je od prilike swap 128 MB .....fixno i u windosu i pod unixom ... i nikad mi nefali memorije .... [ Vojislav Milunovic @ 06.06.2001. 22:19 ] @
Pa ni meni ne manjka memorije sa 128 mb ram i 300mb swap.
Kao sto ce ti 99% C programera reci da je logicnije da pises Code: a ne if ( var == 10 ) Code: if ( 10 == var ) ovaj drugi primer je laksi za nalazenje gresaka a svi koriste prvi. Pravila su ipak pravila . [ Ivan Tanasic @ 07.06.2001. 00:02 ] @
Citat: MoHicAn je napisao: nego uzmi ti winlinux ...... pa kad se malo uhodas onda opali na neki normalan distro ...... Pa ono, shto cimash coveka sad treba da trazi winlinux, i dal to ima da se nadje kod nas poshto neverujem da ima ishta brzu konekciju od 56 k tako da je mala shansa da ce ga skinuti sa neta.... Ja predlazem da ti lepo uzmesh mandrake, koji god ocesh verovatno je 8 najbolji... ali ne zato shto "celu instalaciju vrshish mishem" niti zato shto je na srpskom (to te moze dodatno zbuniti ako si naviko da na racunaru koristish pretezno engleski). Mandrak ti predlazem zato shto smatram da ce ti on pri instalaciji sve podesiti, tako da ne morash da ceprkash rucno (podeshavanje preko text editora jeste bolje, ali ako ti je ovo prvi linux koji bi instaliro onda to i nije bash najbolja solucija). [Ovu poruku je menjao autoexes dana 06-07-2001 u 12:05 AM GMT] [ random @ 07.06.2001. 00:29 ] @
Osim ako, ne daj bože ;o), nisi ozbiljno nameračio da učiš Linux.
[ Mikky @ 07.06.2001. 00:52 ] @
Citat: predator je napisao: Kao sto ce ti 99% C programera reci da je logicnije da pises Code: a ne if ( var == 10 ) Code: if ( 10 == var ) ovaj drugi primer je laksi za nalazenje gresaka a svi koriste prvi. Pravila su ipak pravila . ne razumem, po cemu je ovaj 2. primer laksi za debugging ? [ random @ 07.06.2001. 11:39 ] @
Zato što je česta greška pri programiranju u C-u da se napiše
Code: if (var = 10) izraz; ovo (var = 10) uvek vraća 10, tako da će Code: uvek biti izvršen... Kompajler naravno neće ništa prijaviti, i duže vremena će ti trebati da otkriješ grešku. Sa druge strane, kad bi bio naviknut da uvek pišeš konstantu sa leve strane, čak i ako bi slučajno napisaoizraz Code: if (10 = var) izraz; kompajler bi ti prijavio na tom mestu invalid lvalue in assignment ili nešto slično, pa bi taj bagić bio brzo ispravljen. [ Vojislav Milunovic @ 07.06.2001. 12:01 ] @
Da a nemozes ni da zamislis koliko ces puta u brzini da zaboravis == ,a tek koliko posle to donosi nerviranja pri debug programa
[ MoHicAn @ 08.06.2001. 11:04 ] @
Citat: m r v a je napisao: mislim da je mislio na velicinu swap-a ......da treba da bude 2.5 puta veca od systemskog RAM-a ...... samo ne kapiram npr. sta ce nekom sa npr. 256 RAM-a ....swap od blizu 700 MB ??!?!?! ne videh ono ram iza ...... [ SBSL @ 10.08.2004. 13:50 ] @
ljudi ne razumem sta je to SWAP ?!
Ja bi instalirao linux na sledeci nacin: Prvo bi napravio particiju u PM programu (stavio bi je pored C:, znaci da bude D ![]() Drugo ubacio bi disk i poceo sa instalacijom.. I to je... ![]() Ako sam nesto propustio slobodno kazite, nemojte da se stidite ![]() PoZdRaV ![]() [ VRider @ 10.08.2004. 15:23 ] @
Swap je viruelna RAM memorija. Pomaze sistemu kad se popuni stvarna. Nije neophodna ako imas mnogo RAMa (>=1GB). Na kraju krajeva, mozes da napravis swap file i njega da mountujes kao swap (swap-on-fly), ali ne znam koliko ce to degradirati performanse kad se koristi takav swap.
[ bojan_bozovic @ 10.08.2004. 15:53 ] @
Na disku moras imat bar 2 particije za linux
jedna tip 83 (linux) a druga tip 82 (linux swap) Prva particija ce sluziti za podatke, a druga za virtuelnu memoriju Prva neka bude min 2GB (MNOOGO bolje 4-kod mene je ceo disk od 40GB posvecen linuxu), a druga 256-512M Zasto samo 256-512M? Protok sa ATA100 diska pri pisanju nije veci od 20MB/s. Zamislite samo kako je Linuxu kad koristi 512Mb swap? To je 25 sek za pisanje oko 500Mb! Ako imas 4 WD raptora u strajpingu to je nesto drugo... Ne znma za mandrake, kod redheta i suse automatska instalacija ce ti reparticionisati ceo disk, a to ne zelis.... Evo kako je dobro: bash-2.05b# /sbin/fdisk -l Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40020664320 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 1 2 16033+ 83 Linux /dev/hda2 3 501 4008217+ 83 Linux /dev/hda3 502 564 506047+ 82 Linux swap /dev/hda4 565 4865 34547782+ 83 Linux bash-2.05b# Prva particija (koju ti ne moras da pravis je nekih 16MB. To je /boot pparticija, ali necemo sad o tome.... Druga je oko 4Gb. Preporucujem najmanje toliko za linux Treca je swap oko 500 Mb Cetvrta je kod mene /home particija (oko 34Gb). To ne moras da pravis ali obavezno 4.5Gb oslobodi za linux Napravi particije u Linux instalacionom programu (SUSE,RedHat) i napravi fajlsistem (format) Nakon instalacije moraces da konfigurises mrezu Kod davanja imena hosta dajes nilo koje ime (kod mene mystique) Kod davanja imena DNS domena dajes ime koje NIKAD ne moze da postoji na internetu (kod mene linux.bogus) osim, naravno, ako ne hostujes svoj domen:-) Ne konfigurisi mrezu ako je nemas (izaberi loopback networking) ako je instalacioni program OK (a neki to nisu) to ce ti podesiti /etc/hosts konfiguracioni fajl Konfigurises X (graficki podsistem) Dajes root password Ovi koraci ne moraju da budu u istom redosledu (zavisi od distribucije), a moze ih biti jos Cim se logujes na kompjuter kreiraj si user nalog useradd -m korisnik passwd korisnik i unesi svoju lozinku root nalog ces da koristis SAMO i ISKLJUCIVO:-) za administraciju sistema To bi otprilike bio veci deo instalacije sa nekim distribucijama sa kojima ja imam iskustva [ tarla @ 10.08.2004. 15:56 ] @
i sam windows ima swap samo se ne pravi posebno. ako ste nekada popunili C: particiju do vrha onda znate o cemu govorim. kad krene budalesanje i krkljanje po disku.
[ filmil @ 10.08.2004. 16:30 ] @
Manje poznata stvar u vezi sa swap prostorom u Linuxu je da se može postaviti da se swap radi u datoteku. Nije potrebno imati posebnu swap particiju.
f [ VRider @ 10.08.2004. 17:47 ] @
@filmil
Citat: VRider:Na kraju krajeva, mozes da napravis swap file i njega da mountujes kao swap (swap-on-fly), ali ne znam koliko ce to degradirati performanse kad se koristi takav swap. ![]() [ axez @ 10.08.2004. 18:40 ] @
A jeee, tri godine stara tema....jesus.
Kako neki ljudi nece da razmisljaju. http://www.mycity.co.yu/phpbb/viewtopic.php?t=5678 [ Dejan Lozanovic @ 10.08.2004. 18:56 ] @
Citat: filmil: Manje poznata stvar u vezi sa swap prostorom u Linuxu je da se može postaviti da se swap radi u datoteku. Nije potrebno imati posebnu swap particiju. f Može to da se uradi, zahvaljujući UNIX konceptu gde se sve vidi kao datoteka. Medjutim za swap je ipak bolje koristiti particiju zbog same brzine čitanja/pisanja. Kao što znamo swap zamenjuje fizičku memoriju tj u nedostatku fizičke memorije operativni sistem koristi mesto na hard disku. S obzirom da je RAM mnogo brži od hard diska samo prebacivanje nekog podatka iz fizičke memorije u swap je skupo(u procesorskom vremenu jer traje dosta dugo) i tu je sama brzina hard diska usko grlo i to bi trebalo ubrzati maksimalno. I sa tog aspekta se pravi swap particija jer tada upisivanje ide direktno na hard disk. Dok je uslucaju da napravite klasićnu datoteku dobili ste još jednog medju posrednika koji se zove fajl sistem sto doprinese nekom usporenju, pa na taj način naše usko grlo postane još uže. [ SBSL @ 10.08.2004. 22:46 ] @
definitivno odustajem od linuxa...
![]() Citat: bash-2.05b# /sbin/fdisk -l Disk /dev/hda: 40.0 GB, 40020664320 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes Device Boot Start End Blocks Id System /dev/hda1 1 2 16033+ 83 Linux /dev/hda2 3 501 4008217+ 83 Linux /dev/hda3 502 564 506047+ 82 Linux swap /dev/hda4 565 4865 34547782+ 83 Linux bash-2.05b# Molim ??!! ako ja ovde nesto razumem... ![]() Odustajem, nije ovo za mene.. meni neko treba ovo lepo da objasni a ovako... ![]() PoZdRaV i hvala... [ VRider @ 10.08.2004. 23:36 ] @
Pozdrav i tebi i nema na cemu...
Sta drugo da ti kazem. 'Oces na posluzavniku? Plati nekome ko ce ti sve to podesiti za sat vremena. [ overburn @ 11.08.2004. 07:41 ] @
@Jole
Aman, samo nabavi npr. MandrakeLinux 10.0, defragmentiraj hard-disk (ako hoces da radis dual-boot sa Windowsom), ubaci prvi instalacioni disk Mandrake-a u cd, podesi u BIOS-u bootovanje sa CD-ROM-a, kada naidjes na deo instalacije posvecen particionisanju iskoristi taj odlican graficki Mandrake-ov alat i kreiraj particije kakve su ti predlozili ljudi u svojim porukama (ili odaberi automatsko particionisanje slobodnog prostora iza Windowsovih particija - jos lakse) i sve ostalo ce ti se reci samo (samo prati izuzetno intuitivno resen installer i odgovaraj na pitanja koja ti se postavljaju) - i za maksimalno sat vremena na kompjuteru ces imati instaliran ceo Linux operativni sistem (moze i u dual-boot-u sa Windowsom kojeg trenutno verovatno imas na kompjuteru) sa jos oko 5 GB instaliranog najraznovrsnijeg softvera pride ... Pa onda kreni dalje u proucavanje i konfigurisanje. Ili nabavi recimo Knoppix 3.4 ili PCLinuxOS Live-CD-ove, pa ih prvo probaj samo sa CD-a bez instaliranja na hard-disk, pa ako ti se svidi pokreni iz nekog od njih skriptu za instaliranje na hard-disk. Zanimljivo kako neki ljudi vole da stvari komplikuju i onda kada za time nema potrebe. Razvoj Linuxa napreduje iz meseca u mesec i svaka nova verzija distribucija sa sobom donosi sve bolje i razvijenije alate koji omogucuju i najvecim pocetnicima da razumeju i odrade barem proces instaliranja bez ikakvog prethodnog predznanja o softveru ili hardveru. [ neo01 @ 11.08.2004. 13:08 ] @
@Jole, ili mozda jos bolje... Nabavi SuSe distribuciju linuxa 9.0, a mozda i neku noviju 9.1, gde je sama instalacija TOLIKO AUTOMATIZOVANA da ti ne treba NIKAKVO ZNANJE za instalacije i pravljenje multi-boot instalacije, vec lepo samo ubacis prvi SuSe CD, udjes u BIOS i namestis BOOT from CD-ROM, snimis i izadjes stelovanja, i SuSe ce se sam startovati i uz pomoc grafickog menija ces se lako snaci, a on sam zna da napravi multi-boot win+linux na tvom harddisku, a razlika je samo koliko prostora hoces da das jednom, a koliko drugom (SVI PARAMETRI MOGU NAKNADNO DA SE STELUJU). Napravice ti cak i tu swap particiju, MA SVE! :-) I nemas da brigas... :-)
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|