[ cvijic_ltd @ 30.06.2005. 09:04 ] @
E postovani ES-ovci,

zanima me da li ista znate o Pomorskom fakultetu u Kotoru? Tacnije, kako se upisuje, kolika je konkurencija, uslovi studiranja i sl... Ovo me zanima zbog rodjenog brata koji namerava da navedeni fakultet upise sledece godine. A na mrezi je jako malo informacija o Pomorskom faksu. Tako da ako ikoga znate ko ga studira ili ga je studirao... Bio bih vam zahvalan na informacijama.

Unapred vam svima hvala.
[ Lord_Sauron @ 30.06.2005. 13:30 ] @
Evo ja mogu da ti kažem neke osnovne stvari, jer imam ovogodišnji informator za CG univerzitet pri ruci (klepio od sestre ;):

Osnovne Akademske studije (Bc. Sc) se dijele na 2 smjera, i to:
- Pomorske nauke
- Menadžment u pomorstvu

Takođe postoje Osnovnje Primjenjene studije (Bc.App):
- Nautika (Bachelor of Applied Nautica)

Sve osnovne studije u CG traju 3 godine, i svaka godina nosi po 60 ECTS kredita koje treba sakupiti, tako da je za osnovne studije potrebno da skupiš 180 ECTS kredita. Pomorski fakultet takođe zahtijeva da se određeni broj kredita skupi na brodu, a i na trenažeru u Bjeloj. Taj trenažer je kad je kupljen (prije 3 godine) bio jedan od najboljih u regionu, a vjerovatno je i sad. Da ga ne hvalim mnogo (pošto smo ja i još neke kolege iz firme u kojoj sam tad radio, proveli tamo nekih mjesec ipo dana da to sve povežemo i podesimo), imas slike na sajtu www.azalea.co.yu .

Imaš i poslijediplomske studije, ali otom-potom (mrzi me da kucam ;)

U Crnoj Gori nema prijemnog ispita, ali svi oni koji nisu išli u pomorsku srednju školu moraju da polažu razliku predmeta (mislim da se traži polaganje samo nekog opštog pomorskog testa), a ima dovoljno zbirki i priručnika za spremanje tog testa, tako da može da se nauči. Prvi rok za upis ove godine je bio prije 5-6 dana (a tako će vjerovatno biti i sledeće godine), ali i za drugi rok se odtavlja 10% mjesta na budžetu. Naravno taj fakultet imamale prostorije, pa mislim da ne primaju preko 100 studenata po smjeru. Konkurencije na taj fakultet ima, ali to obično nisu "straight A" konkurenti (bez ljutnje vi trenutni studenti, to kažem jer se preko pola mog razreda iz srednje odlučilo za pomorstvo ;).

Nažalost, sajt fakulteta je očajan, ukoliko je i aktivan. Vidi da nabaviš informator crnogorskog univerziteta, tu ima više teksta (mada je dosta od toga propaganda ;) a imaš i pregled predmeta po semestrima zajedno sa brojem ECTS kredita koje nose. Ukoliko znaš za koji smjer ti je brat zainteresovan, javi ovdje, pa mogu i ja da ti prekucam pregled za taj smjer.

[Ovu poruku je menjao Lord_Sauron dana 30.06.2005. u 14:35 GMT+1]
[ cvijic_ltd @ 30.06.2005. 15:56 ] @
@Lord_Sauron:

Hvala ti puno na informacijama!

Brata zanima pomorski odsek tacnije valjda deo na njemu koji se zove brodomasinstvo.

Ukoliko mozes i imas vremena ostavi jos koju informaciju o smeru.

Jos jednom ti puno hvala i na ovim informacijama.
[ Lord_Sauron @ 30.06.2005. 22:26 ] @

Uh to sam potpuno zaboravio, sorry ;)

Evo ti pregled predmeta za Brodomašinstvo (da se iskupim ;)


Semestar I

Engleski jezik I (2)
Tehnička mehanika (6)
Matematika (5)
Tehnologija i obrada materijala (6)
Osnovi brodogradnje (6)
Kompjuterska i inžinjerska grafika (5)


Semestar II

Otpornost materijala (5)
Osnovi elektrotehnike i elektronike (5)
Termodinamika (5)
Hidraulika i pneumatika (4)
Goriva, maziva i voda (5)
Brodska medicina (2)
Pomorsko pravo (2)
Engleski jezik II (2)


Semestar III

Engleski jezik III (2)
Brodski parni kotlovi (4)
Brodski električni uređaji i postrojenja (5)
Brodske pomoćne mašine I (5)
Mašinski elementi (5)
Brodski motori I (5)
Sigurnost na moru (4)


Semestar IV

Brodske pomoćne mašine II (5)
Brodske parne i gasne turbine (6)
Brodski motori II (5)
Brodska automatika (6)
Održavanje brodskog pogona (6)
Engleski jezik IV (2)


Semestar V

Praktična nastava (30)


Semestar VI

Brodska pretovarna sredstva (6)
Otpor i propulzija broda (6)
Brodska terotehnologija (5)
Socijalna psihologija pomoraca (3)
Tehnička dijagnostika (6)
Izborni predmet (4)

Konačno ispisah ovo ;)

Brodomašinstvo ti je isto primjenjeni studijski program, što znači "Bachelor of Applied Ship Engineering". Poslije druge godine (sa skupljenih 120 ECTS kredita) se nudi opcija neke IMO upravljačke diplome, ukoliko želiš da se ukrcaš neko vrijeme za pare. Znam za IMO diplomu na nautici, tj. to su IMO 7.01 i 7.03 (Modeli kurseva za zapovjednike, I oficire i oficire palube). Šta je to za brodomašinstvo nisam siguran, ali sa njom možeš da ploviš na brodovima većine stranih kompanija (tamo u pogonu, vjerovatno kao oficir mašina). Taj period na brodu važi i kao ovaj peti semestar (ukoliko si na brodu preko 12 mjeseci), samo što se ukrcavaš u svojoj režiji, tj. poslije toga možeš da pohađaš predavanja i polažeš ispite iz VI semestra.

Lično znam mnogo o ovom smjeru, tako da sam ti prekucao ovo iz informatora ;)
[ Lord_Sauron @ 30.06.2005. 22:46 ] @

Ovi brojevi u zagradama iza imena predmeta su broj ECTS kredita koje taj predmet nosi. Nisam ih odvajao praznim prostorima jer ES jede prazan prostor (ukoliko se pitaš šta je uzrok nedostatka formatiranja ;)
[ cvijic_ltd @ 01.07.2005. 13:30 ] @
@Lord_Sauron:

Hvala na informacijama!

Zanima me da li znas kakvi su uslovi studiranja tamo, tj da li su profesori ok ne izivljavaju se nad studentima i sl. Takodje me interesuje da li znas da li tamo u Kotoru postoji studentski dom, tacnije gde su smesteni studenti koji su iz drugih mesta? I ako postoji da li je moguce dobiti mesto u domu ili se mora uzeti privatni smestaj (i koja je cena istog ako znas)?

Znam da postavljam puno pitanja ali sve ovo su jako bitne stvari, tako da nemoj da mi zameris :)

[ Lord_Sauron @ 01.07.2005. 15:35 ] @

Dom u Kotoru ima 440 kreveta, spakovanih u dvokrevetne i trokrevetne sobe. To je mali dom, mada nisam siguran kolika je potražnja. Ne znam tačne informacija, a teško je i ocjenit jer dobar dio studenata je ili iz Kotora ili iz okolnih mjesta pa se voze svaki dan. Vjerujem da je brucošima dosta teško da dobiju dom, a u svakom slučaju konkursi su tek tamo krajem oktobra.

Cijena smještaja varira od udaljenosti od grada i fakulteta. Neki prosjek za dvokrevetni stan/garsonjeru je 120 € (cijene iz Podgorice, možda je u kotoru malo jeftinije), tj 60 € po osobi. Imaš i sobe i razne druge vrste smještaja (sezonski hoteli koji iznajmljuju sobe studentima van sezone). Najbolje bi bilo da konsultuješ oglase (npr. tender oglasi, izlazi srijedom, vjerovatno samo u CG)

Što se profesora tiče, upoznao sam dosta od te "stare garde" profesora, kad sam im popravljao računare. O tim likovima su kružile razne priče (da se polaže samo uz mito itd.), ali većina ih je sad u penziji, a na ove nove još nije bilo javnih pritužbi ;) Koliko čujem od ovih drugova koji su na nautici, predavanja su sada na višem nivou. Čak su i nekako bolje koncipirana što se tiče gradiva, pa je moje društvo koje je u srednjoj eskiviralo svaki oblik učenja, počelo da uči i da goni ocjene, prosto ih ne prepoznajem ;)

Na mom faxu imam svakog dana po jedan predmet (5 predmeta semestralno), obično po 3 časa predavanja i 2 časa računskih vježbi, plus laboratorijske vježbe kad se zakažu. Pošto brodomašinstvo ima i po osam predmeta u nekim semestrima, ne znam tačno kako su raspoređenja predavanja. Mogu da pretpostavim da predmeti sa manje ECTS kredita imaju manje predavanja, pa su neki predmeti istog dana (jedan iza drugog kao u srednjoj ;)

Ono što znam je da imaju izuzetno dobru opremu, kako čisto računarsku, tako i specijane simulatore za pomorstvo i brodomašinstvo. Ovo znam iz prve ruke jer sam išao više puta da isporučujem i održavam dio opreme. Ovo je jedini fakultet u zemlji koji školuje pomorske kadrove za rad na brodu (kao i na kopnu (luke, brodogradilišta)), pa ukoliko tvoj brat želi da plovi, a neće da bude običan mornar, i nema baš mnogo izbora ;)
[ cvijic_ltd @ 02.07.2005. 10:41 ] @
Hvala ti jos jednom na informacijama! Znace puno!

Citat:
Lord_Sauron: Ovo je jedini fakultet u zemlji koji školuje pomorske kadrove za rad na brodu (kao i na kopnu (luke, brodogradilišta)), pa ukoliko tvoj brat želi da plovi, a neće da bude običan mornar, i nema baš mnogo izbora ;)


Znam da je to jedini fax koji skoluje ljude za plovidbu. Uostalom tu je i daleko veci novac nego u radu na kopnu. Ne znam sta ce moj brat da odluci tj koji ce fax upisati sledece godine jer koliko vidim jedina dva faxa o kojima razmislja su Masinac u Bgd (tu ja studiram pa zna kako je iz prve ruke) i Pomorski u Kotoru (zainteresovao se jer je prijatelj iz kraja plovio za jednu japansku kompaniju Mitsui kao brodomasinac, tacnije kao drugi inzenjer u pogonu broda, i uspeo da zaradi stvarno ok novac pa... verujem da ga je to zainteresovalo, a i voli da putuje... znam da je zivot na brodu drugaciji ali mislim da bi se mali navikao).

U svakom slucaju hvala na svim informacijama. Probacu da nabavim i te oglase da vidim koliko se krece izdavanje soba i stanova u Kotoru pa da mozemo da znamo sa koliko mesecno moze da prodje ako ode tamo da studira.
[ Lord_Sauron @ 02.07.2005. 13:56 ] @

Moram da iskomentarišem Mitsui, pa šta ćeš. To je kompanija koja je zajedno sa "Azalea maritime" kompanijom (koja se vodi da je iz holandije ;) otvorila onaj trening centar u Bijeloj, čiji sam ti link dao u jednom od predhodnih postova (vidi gore).

Od ovih komapnija koje ja znam, na njih se daleko najlakše ukrcat. Dovoljno je samo da položiš te ispite na njihovim simulatorima (iako to nije nimalo naivno ;), i japanci te praktično već guraju u svoje brodove. Tako da je to minimum koji možeš da ostvariš poslije tog faxa u svakom slučaju. Na neke druge kompanije se teže ukrcati, ali je zato radi (and money), znatno bolji ;)
[ Boris F @ 21.06.2010. 10:49 ] @
Cao ljudi, imam jedno pitanje ! nisam bas u toku jer plovim, al htio bi da upisem jedan semestar tj par predmeta koja su mi ostala iz treveg semestra pa mi teba informacija, koliko kako se toplaca, da li se placa broj kredita koje ti predmeti nose puta cijenda kredita ? a interesuje me i cijena kredita ? i nadovezao bi se na pricu za kompaniju Mitsui... na koju inace plovim,dobra je to kompanija, samo sto evo doslo je vrijeme da se zbog ,prevelikog i prelakog primanja ljudi, sad veoma tesko ukrcat. Naravno ne kazem da se ne treba probat ubacit tamo, ali i ljudi koji su vec duze na toj komapaniji cekaju duze vrijem za ponovni odlazak ! ali posto Mitsui ima dobre ugovore,pogodne za pomorce, tj imaju tzv permanent pay , sto znaci da primas platu i kad si kuci , istu i kao i kad si na brodu ! za 30 dana provedenih na brodu dobija se 22 slobodna dana ! znaci ugovori su 4,5 on 3,5 off ! i sve je to placeno. s tim sto postoji mogucnost, da se kuci ostane i duze vrijeme sto je naravno palceno sve do trenutka dok te ne pozovu na brod, pa to bilo i pola godine :) eto toliko , unapred hvala za odgovore vezane za cijenu ECTS kredita , HVALA !!!
[ Manuela67 @ 25.12.2016. 22:04 ] @
zanima me da li neko zna kako izgledaju dodatni testovi iz engleskog i matematike i da li ima negde da se kupi ili skine sa interneta? Hvala.
[ DPetrovicc @ 23.11.2017. 20:46 ] @
Postovani ES-ovci,

Zanima me da li neko moze nesto da mi kaze o smjeru pomorska elektrotehnika. Zavrsavam srednju elektrotehnicku u Podgorici, i razmisljam da upisem pomorsku elektrotehniku. Za sad imam informacije o predmetima i nastavi. Najveci problem mi je sto mi svi prvo kazu da to nije za djevojku.

Unaprijed vam hvala. 😊