[ torbica @ 11.08.2002. 05:18 ] @
Mislio sam da ove informacije mogu da Vam budu interesantne...
glas javnosti 11. avgust 2002.

BEOGRAD - Pored dinarskog, gradani sve cešce otvaraju i devizne racune. Mesecna naknada za vodenje racuna se jedino placa u HVB banci i košta 300 dinara kvartalno. Ovu uslugu imaju, ali racun održavaju bez naknade Alko, Atlas, Vojvodanska, Delta, Eksim, Jubanka, Jugarant, Komercijalna, Kulska, Meridijan, MFB, Nova banka, Panonska banka, Prva preduzetnicka, Privredna banka Beograd, Rajfajzen, Univerzal i Cacanska banka. Ostale banke, prema podacima NBJ, nemaju tu uslugu.

Ukoliko neko treba da primi novac iz inostranstva, to ce ga najjeftinije koštati preko Jugarant, Prve preduzetnicke, Univerzal ili Cacanske banke, jer one ne naplacuju naknadu za ovu uslugu. Ispod 0,5 odsto naplacuju Alfa, Kreditno-eksportna, MB banka iz Niša, Panonska, Rajfajzen i Centro banka i još neke. Do jedan odsto naplacuju Agro, Kulska, Atlas, Vojvodanska, Delta, Metals, Nacionalna štedionica, Privredna banka Beograd, Komercijalna, MFB, Nova, Novosadska, Privredna banka Pancevo i Kontinental banka. Jubanka naplacuje za ovu uslugu od 0,36 do 1,2 odsto, Meridijan naplacuje svega 0,15 odsto ali plus porez na usluge, Sosiete ženeral naplacuje 0,5 odsto plus troškovi ino banke, a Srpska regionalna 1,2 odsto.

Najveci broj banaka ne naplacuje podizanje i polaganje gotovine na devizni racun. Izuzeci su Dijamant i Univerzal, koji naplacuje podizanje jedan odsto, Panonska za podizanje nemackih penzija zaracunava istu kamatu, Prva preduzetnicka za podizanje gotovine naplacuje 0,3 odsto, a MB banka samo stvarne troškove.


Najskuplje u Kontinental banci
Ako neko iz zemlje šalje novac u inostranstvo to je najjeftinije obaviti preko Alfa banke koja zaracunava proviziju od 0,3 odsto. Sledi MB i Meridijan sa 0,4 odsto. AIK i Cacanska zaracunavaju 05, odsto. HVB i Centro to rade za 0,6 odsto. Proviziju do jedan odsto naplacuju MFB i Nova, dok najveci broj banka naplacuje za ovu uslugu jedan odsto. Najskuplje je preko Kontinental banke koja za transfer u inostranstvo naplacuje od jedan do pet odsto.

Dijamant i Prva preduzetnicka banka ne predvidaju naknadu za naplatu putnickih cekova, dok kod nekih banaka kao što su Agro, Jugarant, Kontinental, Kredi, Kulska, MFB, Nacionalna štedionica, Panonska i HVB naplacuju i do dva odsto, a Metals i Nova banka i do tri odsto uzimaju na ime ove naknade.

Kod vecine banka se devizni racuni mogu otvoriti bez naknade. Placa se do 50 dinara u Kontinental, MB banci i Novosadskoj, dok je u Sosiete ženeral to 450 dinara, s tim da kada se jednom otvori racun u ovoj banci drugi racuni su besplatni. Nacionalna štedionica za otvaranje racuna za podizanje stare devizne štednje naplacuje 300 dinara.

Jubanka dozvoljava da se ide u nedozvoljeni minus na deviznom racunu i to bez placanja penala. U Delta banci to nije dozvoljeno, dok Sosiete ženeral za to naplacuje kamatu od 18 odsto godišnje.

Izdavanje raznih potvrda i dokumenata kod deviznih racuna najskuplje je kod MFB banke 1.800 dinara i Nove 1.000 dinara. Zatim slede Alko od 300 do 500 dinara i MB, Sosiete ženeral, HVB Cepter gde to košta 300 dinara, dok je kod drugih banaka to mnogo jeftinije.

T. Ostojic