[ Pigoza @ 08.07.2005. 12:16 ] @
| Zanima me dali tapaciranjem kutije mogu da se poboljsaju svojstva zvucne kutije,na primer ako se spolja oblozi kutija sundjerom-pa tapacir materijalom, i lepo zahefta, moze lepo da izgleda , a ne znam, dali na taj nacin sobzirom da kutija rezonuje, spolja bi se ako mogu tako da se izrazim upijao zvuk te rezonantne frtekvence i tako bio bolji zvuk koji bi dolazio iznutra-bas reflex, mozda sam lupao-ali vase misljenje utice li tapacirung(spolja) na zvuk kutije? |
[ SHVAKHI @ 09.07.2005. 18:38 ] @
Utice jer se zvuk siri kroz drvo a kada se tapacira dobijas samo zvuk iz kutije
[ codeus @ 13.07.2005. 01:56 ] @
moze ali je dosta glupo ... ako imas ostrih ivica , marica i coskova ...... lepo ih zaobli ... a ako ti kutija vibrira jer nema unutrasnjih ojacanja ... baci ih i pravi nove ...
[ Pigoza @ 13.07.2005. 12:13 ] @
Nije bilo reci o vibriranju kutije i dali je to glupo ili ruzno, vec dali takvim postupkom mozemo poboljsati kvalitet same zvucne kutije.
[ kobac66 @ 15.07.2005. 07:43 ] @
Citat:
Pigoza: Nije bilo reci o vibriranju kutije i dali je to glupo ili ruzno, vec dali takvim postupkom mozemo poboljsati kvalitet same zvucne kutije.
Ne moze da steti to je sigurno ali mislim da je bolje da je istapaciras dobro iznutra posto vibracija kutije naravno potice od vibracija koje se stvaraju unutar same zvucne kutije pa dobro tapaciranje iznutra moze dosta da pomogne. A ako se u tapaciranje smatra stavljanje samo sundjera to nije bas ono sto moze da zadovolji. Moze sundjer ali preko nekog "tezeg" materijala. Ja sam svojevremeno koristio table presovanog konca debljine 10mm a ponekad moze da posluzi i neki stari tepih ili itison. :)
[ Slavko 54 @ 25.08.2009. 14:43 ] @
Ucite na dizajn, a na kvaliteta zvuka kutije uticu "Tille & Smalle" parametri Bass zvucnika a i neke druge stvari, kao na pr. velicina i dimenziije predne ploce, rubovi predne ploce itd, itd.
Volumen kutije utice na "Bass" zvucnik u sistemu. Kutija se "dampira" sa prirodnom ovcom vunom-najbolje, za kompresione zvucnike, za BASS-Reflex kutije "runo" se postavlja samo na zadnju stranicu itd, itd. Nadvoresni dizajn najvise deluje na oko, a najmanje na zvuk!!!
Cao, malo procitaj neku literaturu za sve ovo,...
[ zeoN_Rider @ 25.08.2009. 15:04 ] @
A u bre Slavko, kakvo bre runo kakve ovce.
Ovo je 21vek, ima daleko boljih materijala, i gde da nađemo tolike životinje?
Pozdrav zeoN_Rider
[ Pigoza @ 26.08.2009. 09:12 ] @
Ima da se nadje vuna,barem ovde u Pozegi, ali mora da se opere,drugi problem je njeno fiksiranje za zidove zvucne kutije,da ne bi se rasula i zatrpala i zvucnik i bas reflex otvor.
ja koliko znam danas se koriste mineralna vuna,sundjeri raznih vrsta, i slicni damping materijali.
[ zeoN_Rider @ 26.08.2009. 09:22 ] @
Citat:
Pigoza: Ima da se nadje vuna,barem ovde u Pozegi, ali mora da se opere,drugi problem je njeno fiksiranje za zidove zvucne kutije,da ne bi se rasula i zatrpala i zvucnik i bas reflex otvor.
ja koliko znam danas se koriste mineralna vuna,sundjeri raznih vrsta, i slicni damping materijali.
E najzad nešto konkretno!
Pozdrav zeoN_Rider
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.