[ MonteCarlo @ 09.07.2005. 17:15 ] @
Kako i kada su nastala prezimena u nasem narodu?Da li smo ih imali pre doseljavanja na balkan ili su nastala ovde? Odakle su izvedena iz necijih osobina ili neceg drugog? |
[ MonteCarlo @ 09.07.2005. 17:15 ] @
[ drbogi @ 09.07.2005. 17:23 ] @
[ sotis @ 09.07.2005. 18:31 ] @
Pa prezimena su izvedena iz imena predaka. Ranije je unuk dobijao prezime po imenu svog dede sa oceve strane. Mislim da se to ne praktikuje negde od pocetka XX veka.
[ komentator @ 09.07.2005. 20:28 ] @
Prezimena su izvodjena iz:
- imena muskog pretka (jovanovic) - nadimka muskog pretka (bakic) - imena zenskog pretka, ako je muski predak rano umro/poginuo ili u slucaju "samohranih majki" (jelic) - nadimka zenskog pretka - po mestu zivljenja - po nekoj karakteristicnoj osobini ili fizickoj mani pretka (sainovic) - iz srpskog prezimena politickim putem (bugari skidali -ic sa kraja prezimena u jugoistocnoj Srbiji i tranzformisali ga tako da se zavrsava na -ov) i tako dalje. [ BillyTheKid_79 @ 09.07.2005. 20:33 ] @
Citat: Nasao sam se..... ehhhehehee Svaka ti dala za link....... [ drbogi @ 09.07.2005. 22:53 ] @
Svi smo mi pomalo crnogorci ...
[ u_m @ 09.07.2005. 23:43 ] @
pazi kako su prezimena nastajala kod mene u RSK
Citat: Prica iz naroda, prepricana od mene: Dok je Srbija bila pod okupaciom od strane turaka, RSK je bila pod okupacijom Austro-Ugara, a oni su bili veoma pedantni i napravili su akciju popisivanja ljudi i imovine, samo nasi ljudi su kao uvjek duhoviti i na pitanje "cija je ono njiva" su smisljali svakakva imena (Vjestica, Kurbalija ....) ali, nakon toga je doslo vreme da se placa porez i ko ne plati ostajao je bez njive, kuce i slicno, pa su ljudi morali da mjenjaju prezimena da bi zadrzali svoje vlasnistvo eto sad kad sretnete neko cudno prezime, znate zasto je takvo.... p.s: ova gore prica je neproverena, ...ja samo pisem kako sam cuo.... ;) [ ctrl alt del @ 10.07.2005. 11:47 ] @
Negde sam pročitao da su do vremena Miloša Obrenovića prezimena bila izvedena uvek od očevog imena i nisu se prenosila. Znači u jednoj porodici je bivalo i po nekoliko različitih prezimena gledano kroz generacije i otac i sin se nikad nisu isto prezivali. Zato naša prezimena imaju najčešće nastavak "ić" ili "ović" Očigledno su na isti način nastala prezimena i kod rugih slovenskih naroda.
Onda je Miloš valjda zbog lakšeg popisivanja ili čega već, uveo obavezu da se deci uvek daje prezime oca. Ako je to tačno onda su tek od sredine pretprošlog veka prezimena počela da se prenose kroz generacije. [ Wega @ 10.07.2005. 16:46 ] @
Batrićević, i kao: Veljokrajanin, u Herakovićima (Velji Kraj), Cetinje. Od njih su u: Žanjev Dolu (Cuce), kao: Ljesar, Vulović, Gavrilović, Jovečki, a u Mircu, prema Grblju kao: Peraš, a jedni su se preselili u Srbiju; od Herceg-Novog odseljeni u Meku Grudu (Bileća) kao: Gaćina = Gaćinović a ranije kao: Sikimić; Bratićev Do u Zovinom Dolu (Cuce) i kao: Batrićević - Lukač; Carine (Nikšićka Župa), porijeklom iz Zovina Dola u Cucama
i ja nadjoh sebe :) [ Nabukodonosor @ 10.07.2005. 21:15 ] @
Mene zanima kako danas nastaju nova prezimena. Ili uopste ne nastaju? Sa tehnicke strane mislim.
[Ovu poruku je menjao Nabukodonosor dana 10.07.2005. u 22:16 GMT+1] [ Vera Vukanic @ 12.07.2005. 14:06 ] @
Posto su u CG: politikolozi = ''politolozi'', laboratorija = ''labaratorija'', meteorologija = ''metrologija'', i jos ceo niz reci iz new crnogorskog, onda je valjda i taj sajt sa montenegrinskim prezimenima ok, pa moze ovako da stoji:
1.Vukanovići, bratstvo u Piperima 2.Vlastelinovići, staro bratstvo na cetinjskim Vrelima 3.Vlastelinovici, negdasnje bratstvo u Risnu 4."Vlasteličići" (Vastelinovići), iz Risna br 1, je pogresno napisano, br.2,3 i 4, je sve isto prezime i radi se o vlastelinskoj porodici sa Miholjske prevlake kod Tivta, porodica iz Dusanove drzave, Grofovi Vlastelinovic su istrebljeni od strane 1.Mletacke republike a i 2.Austrougarske. A istrebljeni su jer se nisu pokatolicili i jer su sacuvali deo Miholjske prevlake, podigli crkuvu, i poslednji clan te fam. Grofica Katerina Vlastelinovic je oporukom Njegosu sve ostavila, a on 'ladno sve prodao kotoranima (onim istim koji su je ubili), a to je bilo nekad najvece pravoslavno svetiliste u ovom delu Vizantije a kasnije Srbije, koje je unisteno polovinom 16.v. kada je kotoranin Drusko otrovao 74 kaludjera i sebe greskom, itd. itd. duga prica.... ALI za montenegrine su to 3 prezimena i pretezno sa Cetinja, jer Boze moj, u starom Rimu su svi putevi vodili u Rim, a u Tamnom Vilajetu svi vode ako ne u Cetinje a ono bar preko njega.... Tuzno... [Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 12.07.2005. u 15:08 GMT+1] [Ovu poruku je menjao Vera Vukanic dana 12.07.2005. u 15:10 GMT+1] [ deki77 @ 12.07.2005. 14:38 ] @
Da pitam samo!!
imali neki sajt o svim prezimenima u SCG (njihova istorija,od kada potiču,poznati,gde su nastanjeni kod nas i u inostranstvu....itd). Na ovom CG sajtu nisam našao svoje... [ S_Kid @ 12.07.2005. 17:40 ] @
Ne znam za net ali ako te zanima imas da kupis stampano izdanje u knjizari prekoputa Etnografskog muzeja, knjiga se bavi istorijom srpskih prezimena, poreklom itd... ne znam cenu.
EDIT: Sada sam pogledao i link, nasao sam svoje prezime ali podaci nisu tacni. Moje prezime kada se traceuje unazad koliko god je moguce, dolazi se do okoline Nevesinja odakle je preneto u Rasku i okolinu Kraljeva a nakon II. Sv. rata kao i vecina - rasprostanjeno sirom Srbije. [Ovu poruku je menjao S_Kid dana 12.07.2005. u 18:43 GMT+1] [ van t hoff @ 12.07.2005. 19:43 ] @
Citat: S_Kid: EDIT: Sada sam pogledao i link, nasao sam svoje prezime ali podaci nisu tacni. Moje prezime kada se traceuje unazad koliko god je moguce, dolazi se do okoline Nevesinja odakle je preneto u Rasku i okolinu Kraljeva a nakon II. Sv. rata kao i vecina - rasprostanjeno sirom Srbije. [Ovu poruku je menjao S_Kid dana 12.07.2005. u 18:43 GMT+1] Mala je sansa da samo tvoja familja nosi to prezime, u najvevecem broju slucajeva postoje potpuno ne vezane familije sa istim prezimenima, ja sam moje nasao na tom sajtu vezano za 4-5 nevezanih plemena/baratstava, a moja verzija veze nema ni sa jednom od ovih 5... [ Vera Vukanic @ 13.07.2005. 23:17 ] @
Imate neko izdanje sa naucnim radom Pavla Rogica, na Google.com.,
pogledajte: Prilog - licna i porodicna imena u jeziku Pavle Rogić. LIČNA I PORODIČNA IMENA U JEZIKU. (Prinos proučavanju naše antroponimije). Poznato je, da je čovjek društveno biće, i život se njegov teško ... www.prezimenik.co.yu/imena_u_jeziku.htm Novi prilozi o prezimenima Pavle Rogić - Lična i porodična imena u jeziku. Velimir Mihajlović - Rukovet prezimena I. Dr Milorad Arsenijević - Italijanska i zapadnoromanska prezimena u ... www.prezimenik.co.yu/prilog.htm - 44k - Cached - Similar pages [ More results from www.prezimenik.co.yu ] [ lord Vader @ 15.07.2005. 11:13 ] @
Citat: Vera Vukanic:meteorologija = ''metrologija'' Odakle im samo ovo? Pa to su dve sasvim različite reči! Koja je onda reč za našu metrologiju? [ bobanluga @ 18.01.2006. 08:26 ] @
Na ovom Crnogorskom sajtu našao sam slično prezime mom.Ali čini mi se da je nepotpun jer me je mnogo ljudi iz Crne Gore pitalo za moje prezime koje postoji tamo a nije prikazano u tabeli.
Moje prezime je Lugonjić i rekli su mi da postoji negde na severu ili severozapadu Crne Gore prema Hercegovini. U ostalim sajtovima nema ništa ni priblizno.Ako neko zna neki sajt da me uputi gde bih pronašao odgovore koji me interesuju.Hvala. [ nicr @ 28.01.2006. 02:40 ] @
Hehe pa i ja se nadje svoje medju Crnogorcima, rodio se u SFRJ, hoce politika da me pripise bosni, zivim u Republici Srpskoj, a osecam se drzavljaninom SRJ (pardon SCG)...eh, Balkan je to...
jos jedna pohvala drbogi-ju za link! poz Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|