[ tarla @ 11.07.2005. 10:47 ] @
dakle trebam jednu celiju da podijelim po dijagonali i da na gornjoj i donjoj polovini napisem nesto. e sad skontao sam kako se udara dijagonala i uspijem da napisem ispod ali nikako iznad dijegonale. ako je bitno dijagonala ide iz gornjeg lijevog ugla ka donjem desnom.


[ IDE @ 11.07.2005. 14:34 ] @
nisam nikada to sa dijagonalom konkretno radio ali evo, ako ti moze ovo pomoci:

da bi upisao u jednoj celiji 2 teksta, jedan ispod drugog, kad napises prvi tekst-pritisni Alt i pritisni enter,i celija ce se sama automatski povecati za drugi red, koji ce biti ispod prvog...
pa sada pokusaj jedan red da stavis u desnu stranu, a drugi u lijevu ili obratno tako da ne sijeku dijagonalu....
mislim, mozda nije to sto si tacno trazio, ali mozda moze pomoci...
kombinuj malo... ;-)
[ tolstoy @ 11.07.2005. 22:53 ] @
1) Upisi u celiju sav potreban sadrzaj
2) Format Cells ->
a) Border (odaberes dijagonalu koju zelis)
b) Alingment:
Horizontal: center
Vertical:center
Wrap text (kod ovoga treba malo probe da bi se text podelio bas onako kako zelis, u gornju i donju polovinu)

Trik: ako imas problema sa ravnanjem texta u levu ili desnu stranu, mozes da u svoj postojeci text dokucas nekoliko karaktera (SPACE ne pomaze, excell ne reaguje na tu "prevaru") i da te karaktere obojis u belo: videces samo svoj zeljeni text poravnan onako kako ti zelis :)

Mozda je ovo primitivno, ali ja drugacije ne znam.
[ tarla @ 12.07.2005. 07:36 ] @
sto je najgore ja sam ubijedjen da sam to jednom prije uradio no kako nisam koristio excel nekih 3 godine ne mogu da se sjetim i nisam ni siguran da li sam sanjao ili sam to uradio. pokusavao sam sa tim karafekama i sve je to neko silovanje i samo drzi vodu do prvog trzanja sa sirinom polja ili velicinom slova..

no pokusacu i sad i mene zivo interesuje kako da to odradim. a u excelovom helpu nisam nasao nista sto bi me navelo na rijesenje.
pokusacu u nekom linux programu za cackanje sa tabelama
[ Jpeca @ 12.07.2005. 15:33 ] @
Dijagonala je samo precrtana ćelija - ćelija nije fizički podeljena tako da ili da manipulišeš tekstom ili meni se čini bolje da jedan tekst staviš u donji ugao ćelije(vertikal alligment - bottom i horizontal alligment left) a drugi deo teksta da dodaš kao tekst box iz drawing palete - okvir za text box i bolju pozadine potrebno je ukinuti. Proširi text box preko cele ćelije i u svojstvima za text box (Format text box/Property tab) stavi 'move and size with cells'.

[ tarla @ 12.07.2005. 15:34 ] @
sredio sam u gnumericu (Linux) nasledeci nacin za one koji imaju linux.

unses sadrzaj celije i to sa Alt+ Enter u dva reda. odradis sve vezano za font (velicina boja itd) i onda desni klik na celiju pa properties i ima opcija border . udaris kosu liniju i onda ako linija sijece slova podesis sa razmakom da ne sjece i eto.