[ ivana10 @ 11.07.2005. 19:19 ] @
Da li biste mogli da mi pomognete, ili preporucite literaturu za seminarski rad "IS knjigovodstvenih i finansijskih poslova preduzeca" (domen projekta:Glavna knjiga, robno knigovodstvo, prodaja, nabavka)?
Unapred hvala
Ivana
[ Alter Ego @ 12.07.2005. 13:14 ] @
Naravno, ali prvo moraš da nam daš malo više informacija. Na primer, koji obim rada se očekuje, zatim koju metodologiju treba da primeniš u razvoju, kad treba da završiš i koji je tvoj trenutni nivo znanja. Koja je to škola u pitanju? Što se mene tiče, koliko mi obaveze dozvole, pomoćiću ti, i ja trenutno radim svoj seminarski. Ali ako se traži nešto veći obim rada, a ti počinješ od nule, onda možda nije loše da daš nekome da ti uradi seminarski!? Šta kažeš na tu ideju?

Javi šta radite iz PIS-a, pa ću ti reći gde da tražiš primere. To bar neće biti problem, pošto su te teme "prodaja" i "nabavka" veoma česta tema seminarskih radova.

U principu, postoje tradicionalne tehnike (metodologije) kao Strukturna sistem analiza i IDEF0, MOV, IDEF1X, i savremenije objektno-orijentisane metodologije kao što su Larmanova metoda i Unified Process koje koriste UML, kao jezik za modelovanje sistema. Često se različite tehnike kombinuju, tako da od tebe verovatno zahtevaju nešto od ovoga gorenavedenog.

Ti vidi da li ti je poznato nešto od ovoga pa kaži :)

Za početak pročešljaj ovaj forum kao i forum Baze podataka.

[Ovu poruku je menjao Alter Ego dana 12.07.2005. u 14:18 GMT+1]
[ ivana10 @ 13.07.2005. 21:40 ] @
>

Studiram matematiku na PMF-u u KG.Dijagrami za seminarski se rade u
bpwin-u, i kasnije baza u acces-u.
Meni je problem da pohvatam procese za konteksni i koerenski dijagram, jer
niko od onih sto rade racunovodstvene poslove u preduzecima ne zna da mi
ih kaze. Profesor mi je rekao da je taj IS dosta slozen, ali da kao
olaksicu, obradim samo 4 podsistema: Glavnu knjgu, Prodaju, Nabavku i
Robno knigovodstvo.
Pomozi mi bilo kako...bar da zapocnem nesto.Molim te
[ lampica @ 14.07.2005. 11:07 ] @
Citat:
ivana10:Profesor mi je rekao da je taj IS dosta slozen, ali da kao
olaksicu, obradim samo 4 podsistema: Glavnu knjgu, Prodaju, Nabavku i
Robno knigovodstvo.

Uh, u pravu je profesor da je IS složen, ali i nije neka olakšica što ti je dao "samo" 4 podsistema.

Možda će moći da ti pomogne, recimo, ovo:
http://www.aop-knjigovodstvo.co.yu/
Tu možeš da vidiš kako je organizovan jedan takav IS, a možeš da potražiš na Internetu još neko rešenje, ima dosta firmi kod nas koje u svojoj ponudi imaju sličan softver.

Nadam se da ti ovo bar malo pomaže.
[ Alter Ego @ 14.07.2005. 19:34 ] @
Ne znam koliko ozbiljan rad tvoj profesor očekuje i kakva ti je uputstva dao? Da bi napravila navedeno za početak treba da nađeš neku firmu gde će neko da sedne sa tobom, da ti objasni i to detaljno proces poslovanja (onaj deo koji te zanima) i pokaže „papirnu“ dokumentaciju koja pokriva taj deo procesa. Znači moraš DOBRO da upoznaš poslovni proces. Tek onda dolazi modelovanje procesa po IDEF0 metodologiji u alatu Bpwin. Na žalost, u Bpwinu nikada nisam radio, a IDEF0 poznajem tek toliko da mogu da razumem model sačinjen pomoću iste. Koristim SSA, tako da ne vredi da ti šaljem svoje modele, samo bi te zbunili. Sledeći korak je projektovanje baze podataka. Nisi pomenula da li ima još nešto ali iz IDEF0 modela ćeš teško da kreiraš bazu. Verovatno je potreban Erwin, odnosno IDEF1X standard. U Erwinu ćeš kreirati model strukture sistema a na osnovu modela procesa. Iz Erwina direktno može da se formira šema baze podataka u Accessu. Onda dolazi malo programiranja u Accessu i to bi bilo to. Trebaju ti dakle Bpwin, Erwin i Access, što se tiče softvera.

Mogu da ti preporučim knjigu Alempija Veljovića, „Razvoj informacionih sistema i baze podataka“. Ima negde na forumu link za preuzimanje, uzima oko 2 MB. On koristi ovaj pristup u projektovanju. Tu imaš apsolutno sve što ti treba.
Na forumu studenata Megatrend univerziteta pogledaj teme vezane za predmete PIS i AIS. Tamo imaš jedan primer otpremnice kompletno odrađen, a ima i download nekoliko skriptica.
Na adresi Piratovi projekti ima par zanimljivih radova. Na www.cit.org.yu mogu da se skinu skripte o radu u Bpwinu i Erwinu. Ovo obavezno pogledaj! Kad to sve poskidaš počni sa čitanjem i radom pa da uskoro vidimo taj seminarski okačen ovde :)

Kao što si verovatno i sama do sada konstatovala, nije nimalo jednostavno, naročito ako radiš prvi put. Da li si bar pratila predavanja i imaš li pojma o čemu se ovde radi?

[ Alter Ego @ 18.07.2005. 21:17 ] @
Zaboravio sam da ti preporučim jedan program. Zove se IPOS Knjigovodstvo, pravi ga neka firma iz Hrvatske, demo verzija je dostupna, mislim da bi ti koristilo da ga pogledaš. Verovatno može da se nađe preko Neta, ja sam ga našao na DVD-ju koji dolazi uz PC Chip.
[ Zagorcic @ 26.08.2005. 16:07 ] @
Treba mi tvoja pomoć gde da nađem alate BPWin i ERWin. Hitno mi je potrebno za seminarski rad. Unapred hvala.
[ Alter Ego @ 27.08.2005. 01:27 ] @
Možeš da skineš trial verzije oba alata sa sajta www.interface.ru.
[ borca @ 02.09.2005. 22:29 ] @
Jesi zavrsila seminarski??

Imam ja primer u BPwinu neki.
[ Zagorcic @ 03.09.2005. 05:44 ] @
> Svaka pomoć je dobrodošla
>

[Ovu poruku je menjao Zagorcic dana 14.09.2005. u 20:43 GMT+1]