[ Trunks @ 15.08.2002. 20:10 ] @
There are numerous reasons why China adopted Linux over Windows or any other commercially available operating system. Among them:

Before joining the World Trade Organization, China had to show that it was doing something to stop its massive software piracy problem. Since open-source software is nonproprietary, piracy is a nonissue.

The Chinese government is uncomfortable with one company dominating its software market. Prices for Microsoft software are too high for many Chinese citizens, and Microsoft is viewed as an uncompromising bully. China prefers to develop a software market dominated by Chinese developers.

Some Chinese officials are convinced that having an American government dominate the market compromises national security. Secret security flaws in Windows can be used to access Chinese networks. Officials like to state the discovery of the NSA key in Windows as proof that Microsoft is working with the US government on intelligence issues.

http://www.techtv.com/screensa.../story/0,24330,3395670,00.html
[ axez @ 16.08.2002. 13:16 ] @
Jest, samo se Djindjić pravi pametan.
[ Goran Rakić @ 16.08.2002. 14:54 ] @
nemojte da se ljutite na njega, čuo je da je MS velika firma, da se bavi tamo nekim operativnim sistemima i potpisao.. .;)
[ Mihailo @ 16.08.2002. 17:49 ] @
Jeste, ta firma se bavi tamo-nekim operativnim sistemima i zarađuje više nego tamo-neki Mercedes ili tamo-neka Nokia. Pre nego obasjte forum svojom inteligencijom, predležem da pročitate dotični sporazum : .doc | [url=http://216.239.39.100/search?q=cache:4tA1wE7FgDcC:www.srbija.sr.gov.yu/video/spo...rosofta&hl=en&ie=UTF-8].html[/url].
[ zlay @ 31.08.2002. 19:36 ] @
Dragi Mihajlo, i svi ostali pobornici Microsofta na ovoj planeti, moram reci, nazalost, da sam i ja jedan od prinudjenih korisnika Microsoftovog Operativnog sistema. Razlog zasto sam prinudjen da koristim ovaj OS je taj sto priroda posla kojim se bavim zahteva koriscenje multimedijskog software-a, kojeg najvise ima za PC platforme sa Microsoftovim OS-om.

O tome sta je Vlada Srbije potpisala sa Microsoftom ne zelim ni da komentarisem. Dovoljno je samo reci to da od 2003 godine sve vladine organizacije i ministarstva u Nemackoj IZBACUJU iz upotrebe servere na kojima je pokrenut BILO KAKAV Microsoft proizvod. Za Nemce pare nisu problem, znaci zna se sta je problem.

Igrom slucaja, juce sam (petak, 30. avgust) imao sastanak sa gospodinom G. A. (Industry Development Manager) iz kompanije A*STAR (Laboratories for Information Technology)-SG, koji me je upoznao sa projektima na kojima radi gomila Istocno-evropskih mozgova. Znaci - jasno je o cemu se radi. SSL je odavno razbijen, samo je problem kako to prezentovati javnosti, jer je bilionska infrastruktura razvijena za tu "sigurnu" tehnologiju transporta kriptovanih informacija kroz Internet.
Njihovi inzenjeri su nasli par nedokumentovanih RUPA u NT sistemima, o kojima su obavestili Microsoft za sta nikada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju. Slicno se desilo i istrazivackoj laboratoriji iz Engleske, koja je objavila javno rezultate do kojih je dosla, na sta zvanicni Microsoft nije dao nikakav komentar.
Kako je A*STAR vladina organizacija, tako je ovaj research team predlozio svim vladinim organizacijama (to im je i posao, da rade istrazivanja i da daju predloge i preduzimaju mere u sprecavanju nezeljenih posledica) da obustave dalji razvoj software-a za NT platforme jer je upotreba NT sistema nesigurna. Buducnost .NET tehnologije je znaci poznata.

Zaboravimo Kinu (jer su kinezi na nizem nivou inteligencije od nama zadatih standarda), prokomentarisimo Indiju - zemlju sa skoro milijardu stanovnika, koja godisnje razvije 75% svih software-a napisanih na Zemlji. Gomila inzenjera software-a se kune u UNIX. Tamo je server standard strogo baziran na UNIX OS-u i njegovim modifikacijama. Windows nalazi primenu samo kao konzola za rad gde nivo sigurnosti nije bitan.

Sta onda trazi nasa Vlada sa Microsoftom? Opet neki "poslovi iza ledja"? Microsoft nema interes da juri one kji koriste njihove proizvode u licne svrhe. Njima je najveca zarada na "server tehnologijama"... Ne mogu da shvatim da ce neko u zemlji Srbiji da postavi Microsoft-ovo istureno odeljenje CIA-e u svakoj vladinoj/nevladinoj ustanovi?

Alo Srbijo, OTVORI OCI!!! Ne bacaj pare uzalud!!!

Moj komentar je da su ovo poslednji dani Microsofta, samo sto ce propast Microsoft-a izazvati mnogostruko veci skandal nego sto se desilo sa WorldCom-omo i ostalim "sminkerskim" gigantskim komanijama US-a.
[ ventura @ 31.08.2002. 20:59 ] @
Ne razumem odakle tolika mrznja prema Microsoftu i Windowsu..


Ja sa sigurnoscu mogu da kazem da nije bilo Microsofta, DOS-a i Windowsa, da Linux sada ne bi ni postojao, jer je Microsoft taj koji je doveo do ovolike expanzije PC racunara i informatike uopste.

Treba da budemo zahvalni sposobnosti Billa Gates-a/Microsofta, zato sto danas skoro svako domacinstvo ima racunar, i sto je sveukupno racunarstvo na stadijumu na kom je danas.

[ Mihailo @ 31.08.2002. 21:28 ] @
Ne znam kako si zaključio da sam pobornik Microsofta, a pravo da ti kažem i ne zanima me. Činjenica je da je danas IN pljuvati po Microsoftu, i sa razlogom i bez, a isto vreme korsititi Windows, pored besplatnih Linuxa/Unixa i td. Tvoj primer - koristiš Windows, obaljvaš posao na njemu, zarađuješ pare, i sve to pod prinudom. Zanimljivo. Ako već hoćeš da nam 'otvoriš oči' mogao bi da počneš od ličnog primera. Ali da ostavimo to po strani.

Niko ne poriče da Windows-i imaju rupe (Linuxi su, naravno, savršeni). Ali kada govorimo o tome, treba znati da se Unix razvija 20 godina, a Windows upola manje. Ali ni to nije tema.

Ti kažeš da taj sporaum nije dobar? OK. Ako se već trudiš da dokažeš to, onda nemoj da pričaš ono što već znamo, već priloži dokaze - konkretno - koja tačka sporazuma je loša i zbog čega? Ja ne kažem da je taj (okvirni) sporazum savršen, ali pročitao sam isti i tu nema ništa obavezujuće osim tačke u kojoj se kaže da će državni organi platiti softver koji su do sada ilegalno koristili.
[ Dragi Tata @ 31.08.2002. 22:47 ] @
U svakom slučaju, krenulo je prepucavanje, pa zaključavam temu.
[ Dragi Tata @ 01.09.2002. 19:22 ] @
Na Mihailov zahtev, ponovo otvaram ovu temu. Samo napred sa pljuvanjem "M$"-a (kad sam ja bio mlad, IBM je služio za pljuvanje, a MS je bio mala i napredna firma koju su svi simpatisali - o tempora, o mores)
[ Ivan Dimkovic @ 01.09.2002. 20:03 ] @
Zlay - Koliko me pamcenje drzi Microsoft se obavezao da objavi source za security deo nove platforme (Palladium?) - a takodje, pod sudskom odlukom, Microsoft mora dostaviti source (pod NDA) svakoj kompaniji koja ima potrebu da ima uvid u source code Win32/64 kernela. Tako da cenim da nece biti vecih problema sa tim. Cinjenica je da mali pera nece moci da vidi Windows source ne znaci da HP/IBM/SUN/... nece imati pristup istom :)

Takodje procitaj "Ugovor vlade sa MS-om" - nema nekih sitnih slova osim sto vlada treba da plati taj softver. Da li je bilo drugih resenja, ko je stao iza njih? Niko? Steta... Zasto neko nije lepo izracunao koliko bi vladu stvarno kostao Linux kao platforma sa troskovima administracije i obuke - ajde prvo da govorimo o cinjenicama pre nego sto optuzimo direktno Djindjica :)

I uopste zasto neko "mrzi" ili "voli" kompanije i proizvode koje sa njim nemaju veze?! Ja ne zivim ni od Microsofta ni od ekipe koja razvija Linux - ajde sad da mrzimo nekog.. mrzim MS.. mrzim McDonald's.. i MTV... mrzim Nike.. a pogotovu mrzim hendikepiranu babu zbog koje mi je kasnio avion pola sata.. je**na avio kompanija #@( sve je to IN, jel da?

A, interesantno je primetiti kako neki pobornici Linux platforme nazivaju ostale koji jednostavno ne razmisljaju po istom sistemu "pobornicima micro$ofta" ... meni je posao da izaberem najbolje resenje za neki problem, ne zanima me da li je to Linux ili Mircrosoft ili nesto 10-to... postoje ZAHTEVI koji neki projekat trazi i te zahteve odredjena platforma ispunjava ili ne po odredjenoj ceni - nije tesko biti pametan i setiti se kako se to stvarno resava.

Moja malenkost takodje zna da su svi bitniji vladini sistemi na velikim UNIX serverskim platformama - a na kraju krajeva nije tesko ni instalirati VPN i firewalle... a MS softver moze biti samo database i front-end za konzole.


[ zlay @ 01.09.2002. 21:14 ] @
hvala Bogu da se ovaj smilovao da otkljuca ovaj topic. Ne vidim razloga zasto bi ga zakljucavao, jer je ovo rasprava, na civilizovanom nivoi. Svako ima pravo da iznese svoje misljenje i stav, i svacije misljenje i stav treba podjednako ceniti kao i svoje.

Mihajlo, kao sto sam gore rekao, primoran sam da koristim Microsoft okruzenje zato sto je sav software kji koristim razvijen za upotrebu na MS platformama. To ne znaci da ga ne bih koristio da je na nekom drugom OS-u (recimo OS- Mac). Znaci, ta tvoja prica da ne treba kuditi ruku koja te 'lebom 'rani je stara istrosena prica.

Razlog zasto sam rekao da Vlada Srbije/Jugoslavije nije trebala da potpise ugovor sa Microsoftom o "priznavanju" upotrebe njihovog operativnog sistema je taj sto je njihov OS NEPOUZDAN I NESIGURAN. Njima je trebalo reci "AVA KARI, J$bit$ se i vi i vas OS, od danas mi koristimo nesto sto se ne zove MS". Sta to treba sluzbenicima Vlade sto podrzava samo MS? Word processor? ili mozda spreadsheet?
Potpisivanjem tog dokumenta, Vlada je zvanicno potpisala LOJALNOST Microsoftu i CIA-i.

Ivane Dimkovic, to da ce Microsoft nekome da obelodani source code, to je "bull shit". Od tog posla nema nista, jer obelodanjivanjem toga oni potpisuju svoj stecaj. To da HP, IBM (ne znam kakve veze ima SUN Microsystems sa Microsoftom??? ) ce imati uvid u MS source code je takodje "very big bull shit" jer se to ni do sada nije desilo.

Da nesto razjasnimo, JA NISAM POBORNIK LINUX-a. Samo zelim da nagovestim da je upotreba MS software-a krajnje OPASNA i nesigurna, narocito u visokim drzavnim institucijama gde su informacije skuplje od zivota.

Pitanje za ljubitelje MS-a: Zasto MS nikada nije razvio software (OS) za SPARC (UltraSPARC) procesore???

OPET, da se ogradim, ne pljujem ni po kome, narocito ne po Microsoftu, jer istorija kaze da je ta kompanija nacinila ogroman korak napred u razvoju kompjuterizacije sveta, samo upozoravam da je Microsoft cist "ruski rulet", narocito u ovom trenutku kada US zele da preuzmu dominaciju nad ljudskom vrstom.

pozdrav svim razumnim citaocima ovog foruma
[ Ivan Dimkovic @ 01.09.2002. 22:03 ] @
Jos jednom ti napominjem da u drzavnim sistemima svi bitni serveri trce na unixima. Microsoftovi OS-evi su se pokazali kao najbolji desktop OS-evi i ne vidim razlog zasto ih Vlada ne bi koristila za opsluzivanje workstation racunara.

Za 'bullshit' ne znam - zbog cega misls da bi MS uz NDA ugovore sa partnerima otisao bankrot? Dosta source code-a raznoraznih tehnologija se daje na uvidjaj pod NDA uslovima i do sada nije bilo vecih problema - zna se sta sledi ako se NDA prekrsi - i do sada su odredjene kompanije imale NT source, recimo Citrix . Da nece Citrix mozda da preprodaje Windows source?

I okani se CIA-e i ostalih gluposti, molim te - ko moze vladi da zabrani koriscenje UNIX-a, VPN-ova , firewall-a i potpne blokade pristupa internetu za kljucne sisteme??? - ovako zvucis kao Fox Mulder. Na kraju krajeva, uzevsi u obzir korumpiranost u YU do tih podataka je mnogo lakse doci podmicivanjem nego hakovanjem.

Vlada ne moze "da uzme linux" - vladi moze da se ponudi tender informacionog sistema sa Linux-om kao kicmom, od strane neke firme - sa komercijalnom garancijom, vremenom isporuke, cenom odrzavanja, itd.. Ne mogu da zamislim Djelu, Djindju i ekipu kako kompajliraju kernel, mountuju drajvove i prave softver :)
[ Mihailo @ 01.09.2002. 23:49 ] @
Citat:
zlay:
OPET, da se ogradim, ne pljujem ni po kome, narocito ne po Microsoftu, jer istorija kaze da je ta kompanija nacinila ogroman korak napred u razvoju kompjuterizacije sveta, samo upozoravam da je Microsoft cist "ruski rulet", narocito u ovom trenutku kada US zele da preuzmu dominaciju nad ljudskom vrstom.


Srbi ponovo moraju da se prave pametni, jer od nas zavisi sudbina čitavog slobodoumnog sveta, a Microsoft je otelotvorenje zla na zemlji, koji direktno radi za NSA i CIA-u. Za tvoju informaciju, većina IT giganata je u USA, i Sun, IBM, Apple i td. Zašto misliš da bi se oni pokazali bolje nego Microsoft u takvoj ("novi svetski poredak") situaciji?

IS Vlade Srbije ne mogu da prave grupa entuzijasta koja se bavi Linuxima, već to mora da bude firma koja ima pozadinu i organizaciju. Procenjeno je da to bude Microstoft, iz prostog razloga jer je najjača kompanija, a nemamo domaće kompanije koje bi mogle takav projekat da iznesu. Ništa ne bih imao protiv da je izabran IBM ili neko sličan. Pritom, kao što je Ivan već napomenuo, nigde ne piše da će svi računari biti pod Windowsima. I laici znaju da je za servere bolji Unix, a za radne stanice Windows.

I da ne dužim, pokaži koja tačka sporazuma nije dobra, pa da raspravljamo - a filozofijom se bavi negde drugde.
[ Ivan Dimkovic @ 02.09.2002. 18:43 ] @
Dakle, za neverne Tome:

http://www.microsoft.com/legal/protocols/


Sto znaci, ako tvoja kompanija sumnja u implementaciju client-server protokola unutar Win32/64 kernela, lepo moze pod NDA uslovima da dobije source code i da ga analizira inhouse.

[ Ivan Dimkovic @ 02.09.2002. 18:46 ] @
Takodje ,

http://www.microsoft.com/press...l/feb02/02-27secondrevised.asp


Microsoft je i dokumentovao sve Win32 API pozive koji nisu bili dokumentovani:

http://msdn.microsoft.com/libr...napiover/html/api-overview.asp

Ovo proverava poseban TC koji ima pravo da analizira windows source.
[ zlay @ 03.09.2002. 17:15 ] @
Citat:

Procenjeno je da to bude Microstoft, iz prostog razloga jer je najjača kompanija, a nemamo domaće kompanije koje bi mogle takav projekat da iznesu. Ništa ne bih imao protiv da je izabran IBM ili neko sličan. Pritom, kao što je Ivan već napomenuo, nigde ne piše da će svi računari biti pod Windowsima. I laici znaju da je za servere bolji Unix, a za radne stanice Windows.

I da ne dužim, pokaži koja tačka sporazuma nije dobra, pa da raspravljamo - a filozofijom se bavi negde drugde.O kakvom ti to projektu pricas, majke ti rodjene?
Microsoftovim dobrim namerama bi jedino poverovao onda kada bi investirali $10M u izgradnju istrazivacke laboratorije za software i hardware negde u Srbiji. Za to imaju razloga dovoljno, samo je bitna dobra volja (ili stvaran interes). Onda bi im rekao da im verujem.
Ovako, sve je to busna prica, da bi novine imale o cemu da pisu i televizija da slikava (vlast saradjuje sa Microsoftom)... da, zvuci veliko, a o interesima da i ne pricamo... da li se to "bliska istorija" ponavlja? ... deja vu...

Ivane i Miksajlo, politika je chudo, chudo nevidjeno... filozofija je daleko od toga...
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2002. 18:36 ] @
Da, Zlay - sve je to krasno, ali osim proizvoljnih konstatacija i teorija zavere (uplitanja CIA-e) nisi obratio paznju ni na jedan point koji smo Mihailo ili ja naveli.

Medijska kampanja je jedno, ugovor je drugo - imas ga pred nosom (link) , mozes da ga procitas, nema nista u njemu sto bi vladu prisililo na neki korak. I do sada se koristi windows na consumer masinama, pa ako je moguce spijuniranje ono se sve vreme odvija :)

Drugo, takodje si dobio i linkove gde tvoja kompanija moze zatraziti protocol source code - mozes to i da forwardujes kolegama koji su nasli tragicne security flaw-ove u MS softveru, posto pretpostavljam da imaju interes da potpisu NDA i da vide o cemu je rec.

Trece, ja ne zelim da svoje dragoceno vreme trosim na raspravu koja se vrti u krug - ili opovrgni sa nekim autoritativnim dokazima ono sto je navedeno, ili nemoj da ponavljas jedno te isto.

Dakle izbor je:

1. Da li imas dokaze da Microsoft NE DAJE na uvid protocol source kao sto tvrde?

2. Da li mozes da navedes i jednu firmu koja je vladi ponudila ozbiljno Linux resenje?

3. Ako takva firma postoji, da li su objavljeni razlozi odbijanja i preferiranja MSFT resenja?

4. Da li imas dokaze da je doslo do zakulisnih radnji izmedju Vlade SR i MSFT?

5. I, finalno, da li po tebi ugovor koji je potpisan ima protivzakonite elemente ili elemente monopola?


Nista drugo - price o globalizaciji, zaveri USA/jevrejskog lobija, CIA-e, Mossada, Osami bin Ladenu i ostalima ostavimo za neke druge forume.


PS: to sto ti inace radis se zove 'FUD' (Fear, Uncertanity and Doubt) i vrlo je tipicno za korporacije koje pokusavaju da diskredituju nesto - u poslednje vreme je i OpenSource zajednica pocela da se sluzi FUD-om kao jako dobrim oruzjem, a sto su naravno prvo korporacije radile njima - ukratko, radi se o iznosenju subjektivnog misljenja koje nije potkrepljeno naucnim dokazima, ili dokazima van razumne sumnje - uz obavezno navodjenje nekih cinilaca koji imaju autoritet (u tvom slucaju ta kompanija koja je navodno pronasla rupu), ali tako da niko ne moze da 'strada' zbog te tvrdnje . FUD stvara veliku prasinu, ponekad obori i akcije na berzi, inace a ne kosta nista
[ Ivan Dimkovic @ 03.09.2002. 18:55 ] @
E i jos malo:

http://www.infoworld.com/artic...ml/02/06/03/020603hngerman.xml

Citat:

THE GERMAN GOVERNMENT plans on Monday to announce a partnership with IBM for the vendor to supply the open-source Linux operating system to federal, state and local governments, according to a message posted on the Web site of the Federal Ministry of the InteriorDakle - IBM je strateski partner nemacke vlade. Kako svi znamo da je IBM jedna od kicmi USA ekonomije tvoja prica o USA zaveri, CIA-i jednostavno pada u vodu. Cenim da je IBM vise pro-patriotski od MS-a :)

[ Illiron @ 07.09.2002. 12:06 ] @
Po meni, Microsoft zavlaci vladu naizgled povoljnim ponudama sada(kao besplatne licence za softver u obrazovnim institucijama), da bi kasnije odneo mnogo, mnogo vise para. Ti ljudi nisu neki dobrotvori, vec imaju vise mozga nego nasa naivna vlada.
[ zlay @ 07.09.2002. 22:43 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Da, Zlay - sve je to krasno, ali osim proizvoljnih konstatacija i teorija zavere (uplitanja CIA-e) nisi obratio paznju ni na jedan point koji smo Mihailo ili ja naveli.

Medijska kampanja je jedno, ugovor je drugo - imas ga pred nosom (link) , mozes da ga procitas, nema nista u njemu sto bi vladu prisililo na neki korak. I do sada se koristi windows na consumer masinama, pa ako je moguce spijuniranje ono se sve vreme odvija :)

Drugo, takodje si dobio i linkove gde tvoja kompanija moze zatraziti protocol source code - mozes to i da forwardujes kolegama koji su nasli tragicne security flaw-ove u MS softveru, posto pretpostavljam da imaju interes da potpisu NDA i da vide o cemu je rec.

Trece, ja ne zelim da svoje dragoceno vreme trosim na raspravu koja se vrti u krug - ili opovrgni sa nekim autoritativnim dokazima ono sto je navedeno, ili nemoj da ponavljas jedno te isto.

Dakle izbor je:

1. Da li imas dokaze da Microsoft NE DAJE na uvid protocol source kao sto tvrde?

2. Da li mozes da navedes i jednu firmu koja je vladi ponudila ozbiljno Linux resenje?

3. Ako takva firma postoji, da li su objavljeni razlozi odbijanja i preferiranja MSFT resenja?

4. Da li imas dokaze da je doslo do zakulisnih radnji izmedju Vlade SR i MSFT?

5. I, finalno, da li po tebi ugovor koji je potpisan ima protivzakonite elemente ili elemente monopola?


Nista drugo - price o globalizaciji, zaveri USA/jevrejskog lobija, CIA-e, Mossada, Osami bin Ladenu i ostalima ostavimo za neke druge forume.


PS: to sto ti inace radis se zove 'FUD' (Fear, Uncertanity and Doubt) i vrlo je tipicno za korporacije koje pokusavaju da diskredituju nesto - u poslednje vreme je i OpenSource zajednica pocela da se sluzi FUD-om kao jako dobrim oruzjem, a sto su naravno prvo korporacije radile njima - ukratko, radi se o iznosenju subjektivnog misljenja koje nije potkrepljeno naucnim dokazima, ili dokazima van razumne sumnje - uz obavezno navodjenje nekih cinilaca koji imaju autoritet (u tvom slucaju ta kompanija koja je navodno pronasla rupu), ali tako da niko ne moze da 'strada' zbog te tvrdnje . FUD stvara veliku prasinu, ponekad obori i akcije na berzi, inace a ne kosta nista


TI si stvarno za posmatranje... o kakvim ti dokazima pricas? Da li se mozda zapitas da li je vlada raspisala tender za resenje koje joj je potrebno? Ili je opet neko skrenuo neke pare u svoj dzep??? Zato tender i postoji, da mogu ravnopravno da stanu rame uz rame Microsoft i npr. Informatika AD. Zasto je Microsoft bolji od InformatikeAD? Hoces da mi kazes da Informatika nema strucne kadrove da odradi bilo koje resenje??

Stvar je u tome da niko nije pozvao taj Microsoft da dodje u Jugoslaviju. Dosli su oni sami... klasican "door to door " marketing, pa ko nasedne on kupi... Jednom kad potpises nesto, to ostaje za "v'ek i v'ekova"...

O tim zaverama nemam potrebe da komentarisem uopste. Ocigledno su tvoji svi izvori vezani za Microsoft, CNN i ostale kuce, a vrlo dobro znamo kako oni funkcionisu!!! Ne trebas ti da nam solis pamet o tome. Taj open source o kome ti pricas nema veze sa onim sto se trazi od njih, a od njih se trazi da dostave source code za njihov kernel koji se i posle svih ovih godina drzi pod velom velike tajne iza debelih olovnih zidova/ Sta li je to tamo???

[snip - offtopic crap koji se odnosi na mene izbrisan: idimkovic]


[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 07.09.2002 u 11:22 PM GMT]
[ zlay @ 07.09.2002. 22:53 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
E i jos malo:

http://www.infoworld.com/artic...ml/02/06/03/020603hngerman.xml

Citat:

THE GERMAN GOVERNMENT plans on Monday to announce a partnership with IBM for the vendor to supply the open-source Linux operating system to federal, state and local governments, according to a message posted on the Web site of the Federal Ministry of the InteriorDakle - IBM je strateski partner nemacke vlade. Kako svi znamo da je IBM jedna od kicmi USA ekonomije tvoja prica o USA zaveri, CIA-i jednostavno pada u vodu. Cenim da je IBM vise pro-patriotski od MS-a :)
Pa ti nisi shvatio sta je glavna poenta tog ugovora izmedju German Gov. i IBM-a... a jasno i glasno pise OPEN SOURCE... znaci da svabe hoce tacno da znaju sta kupuju i kako to funkcionise, za razliku od onoga sto Microsoft prodaje (citaj macka u dzaku).
Nije bitno ko ce da ti zalepi tapete u sobi. Bitno je jedino da onaj ko ih lepi koristi lepak za tapete umesto "sintelana", tako da sutra kad resis da ih promenis, mozes lako da ih skines, a ne da obijas malter sa zidova...
[ Ivan Dimkovic @ 07.09.2002. 23:17 ] @
Dakle, jos jednom

http://www.srbija.sr.gov.yu/video/sporazum_microsoft.doc

Molim te, iz ugovora mi navedi bilo koju stavku kojom se Vlada primorava da koristi Microsoft softver u core delovima informacionog sistema. Ako nastavis da se vrtis u krug sa tvojim teorijama zavere bez i jednog argumenta moracu da ti pobrisem poruke.

Sto se politike tice - ja na nju gledam krajnje realno u okviru onoga sto je moguce. Mastanja i stavove na nivou malog Djokice prepustam drugima.

A propo IBM-a , ko tebi moze da garantuje da IBM nije stavio poseban firmware u network adaptere ili na neko deseto mesto - mnogo si naivan ako mislis da je samo OS mesto gde moze postojati backdoor.


[ dwarf @ 08.09.2002. 10:34 ] @
Citat:
zlay:
TI si stvarno za posmatranje... o kakvim ti dokazima pricas? Da li se mozda zapitas da li je vlada raspisala tender za resenje koje joj je potrebno? Ili je opet neko skrenuo neke pare u svoj dzep??? Zato tender i postoji, da mogu ravnopravno da stanu rame uz rame Microsoft i npr. Informatika AD. Zasto je Microsoft bolji od InformatikeAD? Hoces da mi kazes da Informatika nema strucne kadrove da odradi bilo koje resenje??


Samo malo da se i ja umesam.

Dakle, ovakav pocetak odgovora nikada nece doneti civilizovanu raspravu. Samo da se napomene.

Tender nije bio raspisan i to jeste jako lose, ali ne sa tacke ovog ili onog informatickog resenja za nasu zemlju, vec sa tacke legalnosti citavog postupka. Iako se na kraju ugovor pokazao kao relativno neobavezujuci za nasu Vladu, ipak je tender morao biti raspisan. O ovome se debelo raspravljalo na Internodium listi (za koju mislim da svi ovde znate), te tako necu ponavljati pricu. Koga zanima neka ode do sajta doticne liste i pregleda arhive. http://www.internodium.org.yu/

Ali nisi mi jasan zlay sa svojim argumentima. Sa jedne strane pricas kako je NT bagovit i pun rupa i kako se koristi za spijunazu i sta vec ne (za prvo i drugo si u pravu, za trece...), a onda kazes kako je bolje da je Vlada raspisala tender jer bi onda Informatika (recimo) AD imala sansu da napravi neko resenje...bazirano na tim istim tehnologijama. Dakle, svejedno je jer na kraju opet dobijas NT na serveru i, verovatno, .NET aplikacija na klijentu. Za server jeste lose, za klijent niposto.

Moje licno misljenje je da se citava stvar zavrsila jos i dobro kako je pocela. Ne slazem se sa nelegalnoscu citavog postupka, pogotovo jer smo dovoljno toga vidjali u proteklih 10-12 godina, ne slazem se da MS bude jedini koji ce davati resenja za server-side.
[ zlay @ 08.09.2002. 11:13 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Molim te, iz ugovora mi navedi bilo koju stavku kojom se Vlada primorava da koristi Microsoft softver u core delovima informacionog sistema. Ako nastavis da se vrtis u krug sa tvojim teorijama zavere bez i jednog argumenta moracu da ti pobrisem poruke.Dakle, tu smo. Kome ces ti da brises poruke? Sta si ti ovde, neki Judge Dred? Svako ima pravo da iznese svoje misljenje o necemu, pa slagao se ti sa tim ili ne, tvoj problem. Koliko god ti tvrdis da je taj ugovor dobar i neobavezujuc, ja isto toliko tvrdim da taj ugovor nista ne valja i da mozes da obrises zadnjicu sa njim.
Sa druge strane, ne vidim odakle ti pravo da se tako ponasas? Mora da nosis u sebi neki "ratni sindrom" po kome svakoga ko ne misli kao sto ti smatras da treba da misli treba "obrisati"??? Ipak cu za svaki slucaj da snimim sadrzaj ove teme, jer naslucujem da ce se vrlo skoro otvoriti debela polemika oko ovoga.


Informatiku A.D. sam naveo samo kao primer, jer je najstarija informaticka kuca u zemlji. Logicno posmatrano, ako neko treba da radi softversko-hardverska resenja za vladine organizacije, to svakako treba da bude domaca kompanija! Zasto? Pa zato sto ako nesto krene naopako vlada zna koga ce da hvata za gusu. Ovako, Microsoft je vec pokazao da dobija sporove iako je ocigledno da je kriv. Razlog zasto je taj sto onaj ko ima vise para u igri (sporu), moze da podize ulog (kao u pokeru), a druga strana ili ce da prati ili da odustane (izgubi), narocito kada je medjunarodno pravo u pitanju.

Usput, kad vec pominjemo spijunaze i ostala sranja, postavio bih jedno jednostavno pitanje. Da li neko moze da mi objasni zasto je samo u U.S. dozvoljeno 168bitno kriptovanje na globalnom nivou Interneta, dok je ostatku sveta odrezano 128bitno? (ne racunajuci intranet).
I klijent stranu korisnika u vladi treba prebaciti sa Microsoft-a na Linux. Sta ima tamo neki sluzbenik da igra Earth Empire na radnom mestu??? Ono sto mu treba je aplikacija u kojoj radi za tacno definisan posao za koji prima platu. Ako pricamo o dovodjenu u red zemlje kao drzave, onda treba krenuti od glave.

[ broker @ 08.09.2002. 11:18 ] @

Meni se sve cini da se diskutuje na osnovu pretpostavki a ne na osnovu pocitanog sporazuma. Ono je klasican sporazum o tehnickoj saradnji za koji je besmisleno praviti tender jer ni na koji nacin ne ogranicava nijednu od strana da sa trecim stranama sklapaju slicne sporazume, niti uslovljava bilo kakvu tehnologiju.

Djinjic je cak izjavio da ce rado da sklopi slican sporazum i sa svim drugim zainteresovanima. Koliko sam ja razumeo tekst sporazuma, bez problema bi isti mogao da se primeni i na IBM recimo ili Oracle ili bilo koju drugu veliku kompaniju.

Mene vise brine sto je recimo windows u dobroj meri ispunio svoje obaveze iz sporzuma a nasa Vlada bas i nije. umesto sto napadate Vladu sto jepotpisala sporazum sa Microsoftm, bolej bi bilo da je zajednicki napadamo sto ne ipsunjava obaveze koje je tim sporazumom preuzela a koje su od vitalnog znacaja za razvoj informatike u nasoj zemlji sto je bitno svima nama.

[ broker @ 08.09.2002. 11:36 ] @
Kao doprinos diskusiji, sa ajtejadnog od domacih prodavaca racunarima cene OS *u evrima):

Microsoft Windows 98 SE, OEM/($$$), 162
Microsoft Windows Millenium, OEM/($$$), 162
Microsoft Windows 2000 Professional, OEM/SP2/($$$), 255.6
Microsoft Windows 2000 Server, OEM/SP2/5Clt./($$$), 1302
Microsoft Windows XP Home, OEM/($$$), 122.4
Microsoft Windows XP Professional, OEM/($$$), 264
SuSE Linux 8.0 Professional, 117.6


Nesto mi ne lici da Linux mnogo prednjaci... pogotovo kad se uzme u obzir kolika je muka za korisnika da ga namesti...[ Ivan Dimkovic @ 08.09.2002. 11:38 ] @
Citat:
zlay:

Dakle, tu smo. Kome ces ti da brises poruke? Sta si ti ovde, neki Judge Dred?


Tebi i svima ako odudaraju od pravila postovanja - jer imam pravo to da radim :)

Imamo i usera "Judge Dred" inace na forumu :)

Citat:

Svako ima pravo da iznese svoje misljenje o necemu, pa slagao se ti sa tim ili ne, tvoj problem. Koliko god ti tvrdis da je taj ugovor dobar i neobavezujuc, ja isto toliko tvrdim da taj ugovor nista ne valja i da mozes da obrises zadnjicu sa njim.


Imam dovoljno toalet papira u kuci, a kako ja ugovor nisam ni potpisivao niti ima veze sa mnom, ne vidim sto tvoj bes adresiras na moju adresu :)

Uz to - ja ne tvrdim da je taj ugovor dobar, vec da nije ponudjeno nista drugo, pa samim tim ni bolje - a to nije problem Microsofta vec neciji drugi.


Citat:

Sa druge strane, ne vidim odakle ti pravo da se tako ponasas? Mora da nosis u sebi neki "ratni sindrom" po kome svakoga ko ne misli kao sto ti smatras da treba da misli treba "obrisati"??? Ipak cu za svaki slucaj da snimim sadrzaj ove teme, jer naslucujem da ce se vrlo skoro otvoriti debela polemika oko ovoga.


Eheeej.. polako - bila je velika polemika oko otvaranja ovog foruma, scope je racionalna rasprava koja koristi cinjenice a ne subjektivna misljenja i pretpostavke a to je ono sto ti radis. Evo, ti si se vec spustio na licni nivo, a ja to necu obrisati cisto za primer kako rasprava NE TREBA da izgleda.

Odakle tebi pravo da ti mene etiketiras kao nekog pro-USA-corporate aktivistu, je li? Vama linux zealotima svako ko ima trunku racionalnog razmisljanja bude krvni neprijatelj, dok vasi pravi konkurenti zgrcu novac bas koristeci vasu kratkovidost i ignoranciju. Ovo se naravno ne odnosi na sve clanove linux community-ja, nego na takve kao sto si ti, koji su potpuna anti-reklama za inace dobar operativni sistem.

Citat:

Informatiku A.D. sam naveo samo kao primer, jer je najstarija informaticka kuca u zemlji. Logicno posmatrano, ako neko treba da radi softversko-hardverska resenja za vladine organizacije, to svakako treba da bude domaca kompanija!


ha ha - da, to je i kompanija koja je platila cobol kompajler par desetina hiljada dolara, ugovor je izasao na lugy listi 1998-me (zamisli, ja pratim i to) pa su ljudi morali da ga brisu da ne bi neko lose prosao - sve u zlatno SPS doba :) Informatika inace favorizuje MS softwer, btw..

Citat:

pZasto? Pa zato sto ako nesto krene naopako vlada zna koga ce da hvata za gusu. Ovako, Microsoft je vec pokazao da dobija sporove iako je ocigledno da je kriv. Razlog zasto je taj sto onaj ko ima vise para u igri (sporu), moze da podize ulog (kao u pokeru), a druga strana ili ce da prati ili da odustane (izgubi), narocito kada je medjunarodno pravo u pitanju.


A koga ce vlada "da uhvati za gusu" ako otkaze GPL softver :)))) FSF? :)))))

Microsoft i gubi sporove - mislim da su najveci spor ipak izgubili. To sto imaju management koji uspeva da poraz pretvori u njihovu korist, to je vec druga stvar - ali sa pravnog stanovista i te kako umeju da gube.


Citat:

Usput, kad vec pominjemo spijunaze i ostala sranja, postavio bih jedno jednostavno pitanje. Da li neko moze da mi objasni zasto je samo u U.S. dozvoljeno 168bitno kriptovanje na globalnom nivou Interneta, dok je ostatku sveta odrezano 128bitno? (ne racunajuci intranet).


GLUPOSTI - LAZ I DEZINFORMACIJA - niko tebi ne zabranjuje da koristis 1000000 bitni enkripcioni softver, ono sto je zabranjeno je da se taj softver IZVOZI iz USA - ali niko te ne sprecava da ga napravis u EU ili bilo gde pa da ga koristis. Citaj knjige malo i idi na www.pgpi.org

Tacno je da su se USA dugo godina borile da nekako ilegalizuju RSA kompresiju, ali to im nije poslo za rukom ni u njihovoj zemlji, kao sto svi znamo.

Citat:

I klijent stranu korisnika u vladi treba prebaciti sa Microsoft-a na Linux. Sta ima tamo neki sluzbenik da igra Earth Empire na radnom mestu??? Ono sto mu treba je aplikacija u kojoj radi za tacno definisan posao za koji prima platu. Ako pricamo o dovodjenu u red zemlje kao drzave, onda treba krenuti od glave.


Pa ti napravi ponudu ako umes i znas, ili izvoli budi posrednik izmedju neke strane Linux kompanije i YU vlade (jos ces dobiti i magicnih 5% za sklapanje posla) umesto sto trosis bandwidth tvoje kompanije na sirenje teorija zavere.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 08.09.2002 u 12:00 PM GMT]
[ zlay @ 08.09.2002. 11:59 ] @
Kad smo vec kod ugovora, krenimo redom... Ono sto je Microsoft duzan da ucini, koliko sam procitao, to je jedino da u roku od 6 meseci otvori svoju podruznicu u Jugoslaviji, u kojoj ce da zaposljava lokalno stanovnistvo (aplauz).

Ono sto je vlada duzna da ucini je sledece: CITIRAM:

Vlade će preduzeti sledeće radnje:

tacka 2:
Obavezati se da pravovaljano licenciraju svu upotrebu Microsoft softvera u svim javnim institucijama, sklapanjem trogodišnjeg "Microsoft Enterprise Agreement"- a prema kome će Vlade biti licencirane da instaliraju i koriste najnovije verzije najpopularnijih Microsoft-ovih desktop i server softvera u Vladi Savezne Republike Jugoslavije, Vladi Republlike Srbije i drugim dogovorenim vladinim organizacijama.


sklapanjem trogodisnjeg ugovora - znaci, obavezuju se da sledece tri godine koriste njihov software (bio on dobar ili ne) jer ce za to platiti poprilicnu sumu.

Prilog A, tacka b:
Microsoft će dati u vidu donacije 100 univerzalnih pretplata na "Microsoft Developer Network (MSDN)" koje se sastoje od razvojnih alata i dokumentacije za glavne Microsoft proizvode za do 100 lokalnih softver developera, koje odredi Vlada Savezne Republike Jugoslavije i Vlada Republike Srbije. Donacija za priključenje na MSDN važiće za sve vreme trajanja "Enterprise Agreement"-a. Ova donacija ima za cilj da omogući lokalnim softver developerima da kreiraju sopstvene lokalne aplikacije softvera na osnovu savremene Microsoft tehnologije.


ja se javljam da dam svoju kopiju MSDN-a. Prosle godine pojavio sam se na simpozijumu koji je organizovao Microsoft Asia i ostavio im svoju vizit kartu, na sta su me oni pitali da li zelim da mi salju MSDN. Na moje pitanje da li je besplatno oni su odgovorili potvrdno i od tada mi salju MSDN redovno. Tako da taj dil i nije bas neki, jer oni to ionako dele svima redom.

Prilog B, tacka 1: 1.
Vlade će primeniti jedan efikasan sistem upravljanja softverskim sredstvima kako bi obezbedile da se u svim sektorima Vlade Savezne Republike Jugoslavije i Vlade Republike Srbije koristi samo softver sa pravovaljanom licencom. Vlade će poslužiti kao model za lokalne organe u Republici Srbiji u upravljanu softverskim sredstvima.


vlade ce primeniti - da li to zvuci kao opcija ili obaveza???
koji sistem ce vlade primeniti za upravljanje softverskim sredstvima? Neki crv u sistemu? Spijunaza? Ma ne, "...to nije furuna, to je najsavremeniji krematorijum..."??

Da li su dovoljne ove tri stavke ugovora ili je potrebno malo citati izmedju redova ostale stavke.
[ Ivan Dimkovic @ 08.09.2002. 12:05 ] @
1. Ali, opet - vladu niko ne tera da koristi MS softver na svim racunarima. Vlada moze i ne mora da koristi 3-godisnji LA

2. Sta si sa ovim hteo da kazes - da li je sto nesto lose po nasu zemlju, ili sta?

3. Opet teorije zavere - to znaci da vlada treba da vrsi evidenciju gde je sta instalirano, a to se radi u svim normalnim i razvijenim kompanijama i institucijama u svetu - to sto je to nekima "crv" je isto kao i kad bi smo rekli da je vodjenje trgovinskih knjiga kako bi bila moguca finansijska kontrola "crv".


Opet nisi shvatio poentu, do sada NIKO nije ponudio nista BOLJE niti efikasnije vladi kao instituciji - da jeste i da je odbijen, on bi to verovatno objavio preko svih medija "zla vlada odbila linux resenje jer voli MS"... itd..

[ zlay @ 08.09.2002. 12:13 ] @
Daleko od toga da sam ja pobornik Linux-a.

Ja sam samo protiv toga da vlada potpisuje bilo kakav obavezujuci ugovor sa Microsoftom, koji drzi svoj core code pod lancima i katancima.

Narocito se pitam sta vlada ima da prica (prima direktive) sa Microsoftom oko zastite autorskih prava i intelektualnog vlasnistva? To drzava mora sama da propise, a ne da joj neko (a narocito ne Microsoft) soli pamet o tome.

Prljava igra je jos i to sto Vlada NIJE javno raspisala tender, gde trazi resenje za problem neautorizovanog koriscenja softvera i zastite intelektualne svojine. Taj tender se raspisuje i objavljuje sirom sveta, pa onaj ko ponudi najbolje resenje taj se i uzima u razmatranje. Pokazi mi dokument gde je recimo Sun Microsystems ili Oracle bio obavesten da SR Jugoslavija trazi strateskog partnera za resavanje informatickih problema i stvaranje novih resenja. ?!?!
[ Ivan Dimkovic @ 08.09.2002. 12:23 ] @
Citat:
zlay:
Daleko od toga da sam ja pobornik Linux-a.


Ajde.. dobro, kako ti kazes :)

Citat:

Ja sam samo protiv toga da vlada potpisuje bilo kakav obavezujuci ugovor sa Microsoftom, koji drzi svoj core code pod lancima i katancima.


Ja ne vidim nikakvu razliku izmedju ovog ugovora i komercijalnog ugovora koji svaka druga kompanija potpisuje sa Microsoft-om - sve dok se bude koristio MS softver bice i software licensing ugovora sa njima.

Nigde u ugovoru se vladi ne osporava ni jedno pravo, osim obaveze da za ono sto instalira plati komercijalnu cenu.

Takodje, jos mnoge kompanije drze svoj softver "pod lancima i katancima", cak i neke koje si ti naveo kao potencijalne kandidate za IS u YU.

Citat:

Narocito se pitam sta vlada ima da prica (prima direktive) sa Microsoftom oko zastite autorskih prava i intelektualnog vlasnistva? To drzava mora sama da propise, a ne da joj neko (a narocito ne Microsoft) soli pamet o tome.


Koliko znam, sada vec moramo da kopamo po novinama, vlada je samo trazila pravnu pomoc jer nema dovoljno strucnog kadra koji je verziran u najnovijim IPR zakonodavnim poslovima. I ja se slazem da je malo glupo konsultovati jednu interesnu stranu, ali da li postoji neka zamerka bilo koje interesne grupe na zakon o intelektualnoj svojini u YU?

Citat:

Prljava igra je jos i to sto Vlada NIJE javno raspisala tender, gde trazi resenje za problem neautorizovanog koriscenja softvera i zastite intelektualne svojine. Taj


Tacno, zato sto za tako nesto nije potreban tender - ali svakako da se softver mora platiti a fakat je da se svuda i dalje koristi MS softver.

Citat:

tender se raspisuje i objavljuje sirom sveta, pa onaj ko ponudi najbolje resenje taj se i uzima u razmatranje. Pokazi mi dokument gde je recimo Sun Microsystems ili Oracle bio obavesten da SR Jugoslavija trazi strateskog partnera za resavanje informatickih problema i stvaranje novih resenja. ?!?!


Ali, vlada je samo dobila ugovor za instaliranje MS softvera po odredjenim uslovima, a ne za kompletan IS. Svakako vreme migracije moze biti i 3 godine pa se ugovor sa MS-om moze smatrati samo usputnuim. Mislim da ti g-din Branislav Andjelic (koji ponekad dodje na ovaj forum) i njegov zavod za informatiku mogu dati precizniji odgovor o tome sta se desava i sta se planira na ovom polju.
[ zlay @ 08.09.2002. 12:26 ] @
usput, bandwidth kompanije ne trosim, jer je danas nedelja i sedim kod kuce i trosim svojih 1.5 MBit/s koje placam iz svog dzepa, u pokusaju da gledam ocajni RTS preko Interneta koji strimuje ocajno ne bi li cuo kako zvuci srpski jezik.
[ Ivan Dimkovic @ 08.09.2002. 12:42 ] @
Dobro... da okoncamo ovu raspravu

Moj zakljucak je da je svakako konkurencija u ponudama neophodna i da je oslanjanje na samo jedno (bilo proprietary ili open-source) resenje jako lose.

Takodje, stoji da je MS bio jedini koji je ponudio one-stop licensing njihovih proizvoda - jeste, oni se ponasaju kao trgovacki putnici, ali time ne krse ni jedan zakon :)

Dakle, bilo bi lepo otvoriti jednu raspravu (u kojoj bih posebno voleo i da zlay ucestvuje sa pitanjima) a da pozovemo i Braneta Andjelica posto je po meni on jedina direktna veza ovog community-ja ovde i Vlade kao institucije - u kojoj bi mogli da razgovaramo o planovima Vlade za nabavku softvera i hardvera. O ovome ako se desi ce biti svi obavesteni.


PS: I meni se RTS vucara preko broadbanda, ali definitivno nema veze sa bandwidth-om, posto je komprimovan i optimizovan za modem, a ne za broadband.

[ zlay @ 08.09.2002. 13:12 ] @
Dobro, jeste da si ti moderator, ali hajde da moja bude poslednja :))

Voleo bih da licno sednem sa predstavnicima vlade koji su nadlezni za Informacione sisteme. Resenja postoji mnogo, samo ih treba istraziti (saznati za njih da postoje) i primeniti.

Ono sto bih ja predlozio nasima, to je da koriste ono sto im je jeftinije, a kao vid zastite da koriste resenje koje primenjuju Nemacka i Singapurska vlada, a to je hardversko krpitovanje sadrzaja hard diska i kompletne komunikacije sa intranetom/internetom. Svaki sluzbenik ima svoju karticu koju mora da drzi "umetnutu" u dekripter prilikom koriscenja racunara. Na taj nacin se ima u vidu ko je i kada je koristio racunar, kao i postavljanje kodnih kljuceva za zastitu informacija. Resenje je relativno jeftino, a omogucuje komunikaciju za npr. diplomatska predstavnistva Jugoslavije u svetu sa maticom, kao i za ministarstva gde su informacije jako vruce (ministarstvo odbrane, policija) i sklone malverzacijama i zloupotrebi.

Ako je nas g. Ministar zaista voljan da poprica o ovako necemu, stojim mu na raspolaganju.
[ srki @ 08.09.2002. 17:02 ] @
zlay, veruj mi linux nije za klijent masinu. Kada sam namestio jednu linux masinu kod caleta u kancelariji sekretarica nije uopste mogla na njoj da se snadje. Cena obuke bi bila prevelika. Nije dovoljno da je naucis samo da koristi jednu aplikaciju i da to bude to. Ona mora da zna da posalje mail, da iskopira fajl, premesti direktorijum, da koristi copy/paste da u nekom programu iskenira nesto, da odstampa...kada nesto ne radi da moze bez problema da ode do najblizeg internet kafea da to odradi...npr. da posalje mail nekom klijentu.
Ako neka sekretarica i nauci da radi u nekoj aplikaciji pod linuxom kad je stavis za potpuno razlicito podesenu linux masinu ona se nece snaci. Veruj mi da je tako jer sam vidjao i znam.

A s tim teorijama zavere i spijunazom si me bas nasmejao od srca!!! Mogli bismo da pozovemo Moldera i Skali da nam pomognu da ih razotkrijemo...
[ Gojko Vujovic @ 08.09.2002. 17:26 ] @
Citat:
srki:
zlay, veruj mi linux nije za klijent masinu. Kada sam namestio jednu linux masinu kod caleta u kancelariji sekretarica nije uopste mogla na njoj da se snadje.


Ne bih rekao da se to zove "klijent mašina", već pre "desktop" ili mašina za obradu teksta, poslove sekretarice itd. Ali ne vidim po čemu bi bila "klijent mašina".
[ srki @ 08.09.2002. 18:05 ] @
Gojko, u pravu si! Mislio sam na desktop masinu jer pretpostavljam da je i zlay na to mislio.
[ Illiron @ 08.09.2002. 20:54 ] @
Citat:
broker:
Kao doprinos diskusiji, sa ajtejadnog od domacih prodavaca racunarima cene OS *u evrima):

Microsoft Windows 98 SE, OEM/($$$), 162
Microsoft Windows Millenium, OEM/($$$), 162
Microsoft Windows 2000 Professional, OEM/SP2/($$$), 255.6
Microsoft Windows 2000 Server, OEM/SP2/5Clt./($$$), 1302
Microsoft Windows XP Home, OEM/($$$), 122.4
Microsoft Windows XP Professional, OEM/($$$), 264
SuSE Linux 8.0 Professional, 117.6


Nesto mi ne lici da Linux mnogo prednjaci... pogotovo kad se uzme u obzir kolika je muka za korisnika da ga namesti...

Da, najnovija verzija jedne od vodecih desktop distribucija kosta koliko i XP home a upola manje nego XP Pro. Ajde sada napisi nam sta se dobija u oba paketa. Da si to pogledao, kao i cinjenicu da se u tom paketu nalazi i paket office aplikacija i jos neverovatan broj raznog softvera koji moze "skoro" svakog da namiri. Oko tog suse-a muka namestanja jednaka je jednom Win XP-u, jer je detekcija hardvera automatska a i suse distribucija ima sjajan sistem iste zvani yast2. Sledeci puti ispeci pa reci:-)
[ srki @ 08.09.2002. 21:30 ] @
Ma sve zavisi kome su namenjene masine. Ako su namenjene programerima onda moze i linux mada i to zavisi od toga za koju se platformu programira. Ako su masine namenjene sekretaricama ili nekome ko ce da nesto ubacuje na sajt i slicno onda je dovoljan XP Home i ne treba ti professional.
Cena je 122$ a to mesto sigurno mesecno donosi barem toliko a u inostranstvu se jos vise isplati jer to mesto donosi vise hiljada i vece su i plate pa je to stvarno mizerno. Druga stvar je sto je mnogo lakse naci sekretarice koje znaju da koriste windows a za linux bi verovatno trebala neka obuka pa se ne isplati.
Naravno, opet ponavljam da sve zavisi od toga za sta ti trebaju masine a najvise masina ipak treba raznim sekretaricama, administraciji i slicno.

[ Dragi Tata @ 08.09.2002. 21:37 ] @
Citat:
broker:
Kao doprinos diskusiji, sa ajtejadnog od domacih prodavaca racunarima cene OS *u evrima):

Microsoft Windows 98 SE, OEM/($$$), 162
Microsoft Windows Millenium, OEM/($$$), 162
Microsoft Windows 2000 Professional, OEM/SP2/($$$), 255.6
Microsoft Windows 2000 Server, OEM/SP2/5Clt./($$$), 1302
Microsoft Windows XP Home, OEM/($$$), 122.4
Microsoft Windows XP Professional, OEM/($$$), 264


Auuuuuuuuu, ala ovi pobratimi deru! Ja sam platio za Windows 2000 Pro OEM $149.00, a Windows 98 je koštao 80-ak dolara.
[ jc denton @ 08.09.2002. 23:09 ] @
Jeste van teme, ali D.T. koliko si platio Visual Studio .NET Enterprise ?

;)
[ Dragi Tata @ 09.09.2002. 01:41 ] @
0$. Zahvaljujući kompaniji u kojoj radim. Strogo legalno, kad bih sutra prestao da radim za njih, morao bih da ga izbrišem sa hard-diska.
[ broker @ 09.09.2002. 12:35 ] @
Citat:
Illiron:
Da, najnovija verzija jedne od vodecih desktop distribucija kosta koliko i XP home a upola manje nego XP Pro. Ajde sada napisi nam sta se dobija u oba paketa. Da si to pogledao, kao i cinjenicu da se u tom paketu nalazi i paket office aplikacija i jos neverovatan broj raznog softvera koji moze "skoro" svakog da namiri. Oko tog suse-a muka namestanja jednaka je jednom Win XP-u, jer je detekcija hardvera automatska a i suse distribucija ima sjajan sistem iste zvani yast2. Sledeci puti ispeci pa reci:-)


Bice da ti nisi ispekao. Sad se vrati nayad pa yamisli situaciju da neko tek kupuje racunar, nikada se nije bavio njima i nema mnogo zelje da se bavi. Racunar mu treba da obavi posao. Da li ce da stavi Suse Linux ili WInows XP?

Nije cena OS-a jedina koju treba da plati, trebaju mu i programi za kancelarijske poslove, a verovatno i knjigovodstvo i naravno obuka da sve to koristi a da ne mora svaki cas da zivka podrsku (koju mora da placa). E da, i koga ce da zove za podrsku za Suse Linux?

[ Illiron @ 09.09.2002. 15:03 ] @

Zavisi sta mu treba.

Ok ali ti si izneo argument koji je anti MS!:) Programi za knjigovodstvo, tabele, office i ostale preko potrebne stvari moze naci na 7(ili 8) lepo spakovanih SUSE CD-ova. Dok ipak za XP treba dokupiti office xp/2k... Interesantno da si napomenuo da govorimo o novom korisniku racunara. Zar njemu nece biti relativno isto dal se to zove windows ili Linux? Skoro nikad nece morati da vidi tekstualni rezim, cak ni kad se loguje, imace okruzenje koje sjajno izgleda, funkcionalno je a i on sam ako zeli moze da ga podesi da bude jjos lepse. A i sem toga novi korisnici ne dolaze u prodvnicu i kazu: "Dajte mi jedan OS". Vec se kroz razne OEM programe dobijaju racunari sa (uglavnom)MS sistemima, a samo par firmi nudi linux kao resenje. Suse takodje ima svoju tehnicku podrsku, plus ne razumem kako se ljudi radjaju sa znanjem samo windows OS-a? Blago meni pa sam odrasto na AmigaOS-u i Linux-u a samo par godina proveo na Winu...
[ srki @ 09.09.2002. 22:13 ] @
Citat:
Illiron:
Dok ipak za XP treba dokupiti office xp/2k...


Isto mozes da koristis openoffice ako bas neces da placas. A i ako ti to radno mesto ne donosi toliko da ti je cena office paketa velika onda ni ne treba da postoji.

Citat:
Interesantno da si napomenuo da govorimo o novom korisniku racunara. Zar njemu nece biti relativno isto dal se to zove windows ili Linux?

Nece biti isto i pricam iz iskustva jer znam ljude koji su tek od skora poceli da rade nesto na racunaru. Na windowsu ti ipak sve lepse pise i mnoge stvari je lakse uraditi. Na linuxu su gomila komadni razne skracenice koje novi korisnici nemaju pojma sta znace. Na windowsu se lakse koristi copy/paste. Meni to u linuxu ne radi u svim programima. Ipak je linux redji i teze je naci ljude vec je potrebna obuka pa to i sto bi kao ustedeo u stvari bi vise platio zbog obuke. Mnogo vise ljudi zna windows i lakse je naci ljude koji vec znaju da ga koriste.
Linux je super ali za iskusnije korisnike. Mislim koji ce ti linux ako ti ne treba konzola?!? Slazem se da linux moze da bude mnooogo komotniji, lepsi, laksi i brzi za rad nego windows ali samo ako si iskusan i podesis ga po tvojim potrebama, napises par skriptica itd....

[ dwarf @ 10.09.2002. 08:54 ] @
Mislim da tu veliku prednost igra i trenutno veca rasprostranjenost Win platforme, u smislu da ce se lakse naci neko ko ce pomoci jadnoj dusi koja je u debelom problemu. Stoji da jadna dusa mozda moze da dodje na ovaj forum i postavi pitanje i da dobije kvalitetan odgovor...ali samo ako zna sta da pita, kako je to random lepo objasnio u drugom threadu u ovom forumu.

U vecini slucajeva, budimo realni, ye average John Doe/Joe Sixpack/Mary Secretary nece znati da vam da dump X servera da biste videli da je lose podesila, lupam, putanju ka fontovima...

Razumete sta hocu da kazem??

Cak i ako se pojavi neka slicna informacija na Win platformi, kao sto hoce da se pijavi u BSOD-ovima, nije bitna jer se zna otprilike sta moze da ga muci, a reinstalacija je dosta lagan posao...tako da...

S druge strane, jos uvek moram da nadjem OpenSource office paket koji moze da se takmici sa MSOffice-om. Tuzno ali istinito. Doduse, KDE 3.x ruleZ.
[ broker @ 10.09.2002. 13:00 ] @
Neupucen ce vrlo lako da nadje pomoc ako mu zaskripi u Windows-ima, cesto caki besplatnu, a na kraju krajeva uvek moze da ode u obliznju knjizaru i kupi neku iz velikog izbora knjiga koje pokrivaju rad na Windows-u...
[ Illiron @ 10.09.2002. 14:00 ] @
...u kojij mu apsolutna nista nece biti objasnjeno vec ce biti tretiran kao debil...
[ dwarf @ 10.09.2002. 16:58 ] @
...a koji verovatno i jeste...

A ako vec nije debil, onda je mozda kompletan pocetnik ili ga nista jace od koriscenja Win-a ni ne interesuje. Ne zele svi da znaju kako se kompajlira kernel ili da znaju cak ni sta je to...
[ tzeljko @ 10.09.2002. 23:38 ] @
E ovako. Sto se tice LINUX-a, mislim da bi jedna od vec razvijenih ditribucija trebala da odradi pri instalaciji jedan vrlo konkretan STEP. Od opcija treba da se ponudi: Linux Advanced / Server .. i druga opcija je: Bigginer workstation.

Ova opcija advanced treba bude kao sto je sada linux obican kad se isntalira. A Begginer treba da se odradi da bude MAXIMALNO prilagodjeno obicnom korisniku. Jer ovako, kako sada linux radi, ide se i na jednu i na drugu stranu pa nikako nemogu da se dogovore. U ovom begginer delu treba da bude posebno spremljen kernel sa modulima svim zivim tak oda user nikad nece doci u situaciju da se njaka sa kernelom ili tkao necim slicnim. Ili mozda cak da neki distro izbaci server varijantu neke verzije te distribucije i onda workstation varijanta.. kao sto je recimo win2k ili xp.

Sto se tice teme, i dogovora sa microsoftom, potpuno se slazem sa ivanom, i mi smo samo nebitni ljudi za njih i jako tesko mozemo nesto da promenimo. Nevredi se nervirati oko toga, na nama je samo da se prilagodjavamo, i da koristimo situaciju sto je moguce bolje.

Pozdrav
[ ventura @ 11.09.2002. 00:03 ] @
Ovo je koliko vidim jedna veoma glupa rasprava...


Sve se svodi na to 'ko je bolji' ...

Nemoze neko biti najbolji u svemu, tako ni linux, a ni windows nisu najbolji u svemu, vec je svako dobar u odredjenom delu posla.

Citam ono gore prepucavanje, kako neko kome racunar sluzi da odradi posao, da bi ustedeo 150 dolara, bolje da uzme Suse Linux, nego Winows XP, jer toboze na Sueovih 7-8 CD-ova moze se naci sve.. od spreadsheet software-a, do obrade slika...


Ilustracije radi, i Jugo i Mercedes i Ferrari su automobili. Svima je svrha da te prevezu od tacke A do tacke B. Svi imaju 4 tocka, volan, itd. A razlika izmedju ta tri automobila je veoma ocigledna.

Isto tako glupo je porediti Microsoft Office, na kome usput rade hiljade profesionalaca, i jedan amaterski StarOffice na kome radi grupica volontera koje bas briga kako to radi, ako uopste radi.

[ Illiron @ 11.09.2002. 22:04 ] @
Molio bih SVE koji pricaju o tome kako linux nije user-friendly da probaju Mandrake linux(8.2 je poslednji cini mi se) i SUSE 8.0. Tek onda mozete da date svoj komentar, jer su u suprotnom sve prazne price + vasa ubedjenja.
[ VRider @ 11.09.2002. 22:32 ] @
"Sve je to lepo, ali kakve to ima veze sa činjencom da Kina ima kompjutere a nema Windows na njima?"
[ Mihailo @ 11.09.2002. 22:35 ] @
Provokacija: Linux distribucije su morale da postanu user-friendly (kako je to nekada gadno zvučalo ;)) jer nije bilo drugog načina da se probiju na tržište. Kako bi rekli Linuxaši, postao je 'debilan' :)[ Ivan Dimkovic @ 11.09.2002. 22:42 ] @
[sarkazam]

Mislim da ce pre sekretarice nauciti da kompajliraju kernel, rade u komandnoj liniji i mountuju drajvove da bi snimile fajl na disketu nego sto ce YU Linux Community da uradi nesto po pitanju implementiranja Linuxa u drzavne strukture :)

[/sarkazam]

[ Illiron @ 12.09.2002. 15:23 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
[sarkazam]

Mislim da ce pre sekretarice nauciti da kompajliraju kernel, rade u komandnoj liniji i mountuju drajvove da bi snimile fajl na disketu nego sto ce YU Linux Community da uradi nesto po pitanju implementiranja Linuxa u drzavne strukture :)

[/sarkazam]lol
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2002. 00:30 ] @
Citat:
srki:
Citat:
Illiron:
Dok ipak za XP treba dokupiti office xp/2k...


Isto mozes da koristis openoffice ako bas neces da placas. A i ako ti to radno mesto ne donosi toliko da ti je cena office paketa velika onda ni ne treba da postoji.

Hmm nemoj to bas gledati kao jedno mesto, jer u tom slucaju je cena mala pomnozi ti tu cenu * broj kompjutera u kompaniji pa da te pitam da li je to zanemarljivo malo kao sto ti kazes,

Citat:

Citat:
Interesantno da si napomenuo da govorimo o novom korisniku racunara. Zar njemu nece biti relativno isto dal se to zove windows ili Linux?

Nece biti isto i pricam iz iskustva jer znam ljude koji su tek od skora poceli da rade nesto na racunaru. Na windowsu ti ipak sve lepse pise i mnoge stvari je lakse uraditi. Na linuxu su gomila komadni razne skracenice koje novi korisnici nemaju pojma sta znace.


E pa opet ajde da te i ja dematujem mojim zivim primerom, poznajem dve osobe koje su bile apsolutni pocetnici u svetu racunara, intelektualno su bili na slicnom nivou jedna osoba je ekonimista a druga je lekar, priblizno isto godina su imali kada su krenu u avanturu zvanu informatika. Ni jednu od te dve osobe ne smatram da je pametnija od ove druge, tj da je ova druga osoba glupa. Situacija je sledeca prva osoba je dobila Windows 98, a druga je dobila Linux mandrake 8.2(sa podesenim KDE za srpski jezik). E sada instalacije operativnih sistema i pocetna podesavanja sam uradio ja. i takodje da napomenem da sam ja bio obema osobama kljucni covek kada im je nesto zaskrielo sa radom pa nisu znali kako ce dalje. Sta mislis koliko je puta osoba sa windowsom zvala vise puta ? imas li predstavu ? Reci cu ti pa sigurno 3-4 puta vise nego lekar sa svojim linuxom. Meni je to sasvim dovoljna referenca sta je tu kome lakse i ko se lakse snalazi. Problem sa svima vama koji ste/niste probali linux je da jednostavno to vama nije prvi operativni sitem i mnogo toga ste naucili u windowsu i smeta vam mozda linux ili neki drugi unix jer niste navikli. Opet od pocetnika se ne ocekuje da ce se spustati u command promt ili konzolu. Ali kada uzmes cinjenicu da covek u kojem to pise na sprskom relativno je sklonjena ona barijera nepoznatog. E vidis proci ce godine i godine a ti neces dobiti windows na srpskom jeziku. A u mom primeru sam lepo video da taj efekat srpkog mnogo ubrzava krivu ucenjaCitat:

Na windowsu se lakse koristi copy/paste.

Hmmm to je diskutabilno, vecina programa u linuxu takodje podrzavaju ctrl+c & ctrl+v, a opet ja smatram da je mnogo lakse selsektovati deo teksta misem i pritisnuti levi taster za copy pa onda na odgovarajucem mestu srednjim tasterom paste.

Citat:

Ipak je linux redji i teze je naci ljude vec je potrebna obuka pa to i sto bi kao ustedeo u stvari bi vise platio zbog obuke.


Opet diskutabilno, vidi obuku ces za kadar platiti samo jednom a licence za windowse i Ms office svaki put kada napravis upgrade. A i sa druge strane ako od sekretarica trazis poznaanje racunara onda lepo kazes poznavanje rada sa aplikacajima za obradu teksta ili sta je vec potrebno na linuxu, pa neka se sekretarica sama snjadje da to nauci negde. Opet kada bi po osnovnim i srednjim skolama stavio Linux umesto Windowsa da se radi u informatici, sta mislis koliko bi se onda placala obuka za posao.

Citat:

Linux je super ali za iskusnije korisnike. Mislim koji ce ti linux ako ti ne treba konzola?!?


Opet gresis ali grdno gresis, mislim ima ljudi kojima ne treba konzola, koji kucaju tekstove u word procesoru salju mail i surfaju webom, rade tabelarne proracune i to je to. jer svi programi koji su im potrebni nalaze se u grafickom okruzenju.
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2002. 00:56 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:

Dakle izbor je:

1. Da li imas dokaze da Microsoft NE DAJE na uvid protocol source kao sto tvrde?

2. Da li mozes da navedes i jednu firmu koja je vladi ponudila ozbiljno Linux resenje?

3. Ako takva firma postoji, da li su objavljeni razlozi odbijanja i preferiranja MSFT resenja?

4. Da li imas dokaze da je doslo do zakulisnih radnji izmedju Vlade SR i MSFT?

5. I, finalno, da li po tebi ugovor koji je potpisan ima protivzakonite elemente ili elemente monopola?Pa cekaj kada ti jedan premijer vlade, pre bilo kakvog sporazuma koji je potpisan Windows nazove mercedosom a linux jednom roksom( inace radi se o premijeru koji za sve uvek nadje metaforu kojom sve lepo moze da uporedi a razume se u sve ko marica u krivi ..... ). Opet sa druge strane ako ne postoji kod nas ozbiljna firma koja moze da iznese ceo projekat na svojim ledjima, zasto vlada ne napravi svoju agenciju gde bi zaposlila mlade i kompetentne kadrove koji bi mogli da iznesu posao na svojim ledjima, sa jedne strane zaposljavas domace kadrove smanjujes nezaposlenost, a sa druge strane pare ostaju u zemlji o obrcu se a ne idu iz zemlje.

Opet reci ti meni zasto si otisao u stranu zemlju da programiras, da li zato sto te smatraju dovoljno nekompetentnim pa ovi nasi smatraju da stanci mnogo bolje programiraju nego mi ili ....?

Opet da ne spominjemo ovu nasu vladu i nase crne ministre, ministar za nauku je rekao na linuxfestu ove godine da sve te informacione tehnologije moraju da se dopunjuju jedna drugoj. a sa druge strane pogledajte ovaj link

http://isp.nbjzopgf.co.yu , inace ovo je Integralni sistem platnog prometa - u prevodu ovde nasa preduzeca mogu da proveravaju stanje na ziro racunu i vrse transakcije. E ajde da te vidim da pristupis ovome iz necega sto nije windows i iz web browesera koji nije IE. E pa kada pogledas ovo u globalu jasno ti je da tendera nije bilo niti ce ga biti jer ce/je neko staviti(o) debele pare u dzep. Zbog dogovora sa sa M$-om.

A da ne privcamo da je taj isti ministar propisao da mozes svoje naucne radove samo da saljes u formatu neke MS-ove aplikacije i da ljudi iz vince se cupaju za kosu jer godinama rade koristeci TeX.
[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2002. 00:59 ] @
Citat:
ventura:
Isto tako glupo je porediti Microsoft Office, na kome usput rade hiljade profesionalaca, i jedan amaterski StarOffice na kome radi grupica volontera koje bas briga kako to radi, ako uopste radi.


lol, od kada su Sun-ovi programeri grupica volontera
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2002. 08:06 ] @
Citat:

Pa cekaj kada ti jedan premijer vlade, pre bilo kakvog sporazuma koji je potpisan Windows nazove mercedosom a linux jednom roksom( inace radi se o premijeru koji za sve uvek nadje metaforu kojom sve lepo moze da uporedi a razume se u sve ko marica u krivi ..... ). Opet sa druge strane


Pusti premijera i njegove opaske - covek jednostavno mora da prica u metaforama - koliko znam on se i ne bavi mnogo izborom softvera za IS, imaju svoju agenciju koja to predlaze ..

Citat:

ako ne postoji kod nas ozbiljna firma koja moze da iznese ceo projekat na svojim ledjima, zasto vlada ne napravi svoju agenciju gde bi zaposlila mlade i kompetentne kadrove koji bi mogli da iznesu posao na svojim ledjima, sa jedne strane zaposljavas domace kadrove smanjujes nezaposlenost, a sa druge strane pare ostaju u zemlji o obrcu se a ne idu iz zemlje.


Tu se slazemo, to vlada moze ali, na zalost, ne mora da radi - trebalo bi da neko ako ima zelje i zivaca pokusa to da progura, ali nisam siguran koliko bi to bilo uspesno... U principu je praksa da drzava ne radi poslove - nego privatni sektor, isto to moze da odradi bilo koje pravno lice koje moze dobiti venture capital ili finansiranje od banke - jer bi Vlada isto to morala da radi, budzet je ionako skroz 100% utilized. Slazem se da bi bilo pametnije davati $100,000 mesecno za ovakav projekat nego za neke budale koje idu po svetu da pregovaraju o naoruzanju ali.. kako kaze Branko Copic - sudbina je taka zla...


Citat:

Opet reci ti meni zasto si otisao u stranu zemlju da programiras, da li zato sto te smatraju dovoljno nekompetentnim pa ovi nasi smatraju da stanci mnogo bolje programiraju nego mi ili ....?


Ovo je pitanje licne prirode - iznenadio bi se odgovorom koji nije klasican (novac, mogucnost da radim u YU, ...) - ali imam pravo da ga zadrzim za sebe.

Citat:

Opet da ne spominjemo ovu nasu vladu i nase crne ministre, ministar za nauku je rekao na linuxfestu ove godine da sve te informacione tehnologije moraju da se dopunjuju jedna drugoj. a sa druge strane pogledajte ovaj link


Ok, slazem se da imamo skroz nekompetentne ministre.. tako u nedogled mozemo za svakog ministra da kazemo. Koliko se secam, taj lik (Domazet) je dosao iz Singapura gde je ziveo i radio - mozda je postavljen za ministra jer ima dobre poslovne kontakte. Ne mora ministar da zna da programira u asembleru.

Citat:

http://isp.nbjzopgf.co.yu , inace ovo je Integralni sistem platnog prometa - u prevodu ovde nasa preduzeca mogu da proveravaju stanje na ziro racunu i vrse transakcije. E ajde da te vidim da pristupis ovome iz necega sto nije windows i iz web browesera koji nije IE. E pa kada pogledas ovo u globalu jasno ti je da tendera nije bilo niti ce ga biti jer ce/je neko staviti(o) debele pare u dzep. Zbog dogovora sa sa M$-om.


Ne verujem - sistem je stariji od ugovora sa MS-om, problem je sto sve nase velike firme koje rade IS-eve (Informatika, npr) forsiraju MS resenja jer njihovi R&D timovi samo u tome rade . Opet se postavlja problem NE POSTOJANJA ni jedne ozbiljne firme koja native koristi Linux za sva resenja - to nije problem Vlade, ponavljam.

Citat:

A da ne privcamo da je taj isti ministar propisao da mozes svoje naucne radove samo da saljes u formatu neke MS-ove aplikacije i da ljudi iz vince se cupaju za kosu jer godinama rade koristeci TeX.


E ovo sad prvi put cujem??? Kako je Ministar to mogao da "potpise" - pa nije on ministar obrazovanja da moze da odredi fakultetima i univerzitetima (koji, btw, imaju autonomiju u odlucivanju za mnogo stvari - pa pretpostavljam i za format naucnih radova) kako da primaju naucne radove???

Moguce je da su svi poceli da forsiraju MS resenja jer tako misle da su "blizi sefu" - to zakonski nije moguce forsirati, ali u poltronskom sistemu kakva je privredna/naucna struktura u YU nista coveka ne moze iznenaditi.. opet to nije problem ni Vlade ni MS-a :)

[ Dejan Lozanovic @ 18.09.2002. 14:50 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic:
Pusti premijera i njegove opaske - covek jednostavno mora da prica u metaforama - koliko znam on se i ne bavi mnogo izborom softvera za IS, imaju svoju agenciju koja to predlaze ..


To me malo podseca, na Slobodana Milosevica, nakon petog oktobra kada su socijalisti pricali, ma nije on nista kriv to su radili ovi oko njega, on je bio jadan neobavesten.......


Citat:

Citat:

ako ne postoji kod nas ozbiljna firma koja moze da iznese ceo projekat na svojim ledjima, zasto vlada ne napravi svoju agenciju gde bi zaposlila mlade i kompetentne kadrove koji bi mogli da iznesu posao na svojim ledjima, sa jedne strane zaposljavas domace kadrove smanjujes nezaposlenost, a sa druge strane pare ostaju u zemlji o obrcu se a ne idu iz zemlje.

Tu se slazemo, to vlada moze ali, na zalost, ne mora da radi - trebalo bi da neko ako ima zelje i zivaca pokusa to da progura, ali nisam siguran koliko bi to bilo uspesno... U principu je praksa da drzava ne radi poslove - nego privatni sektor, isto to moze da odradi bilo koje pravno lice koje moze dobiti venture capital ili finansiranje od banke - jer bi Vlada isto to morala da radi, budzet je ionako skroz 100% utilized. Slazem se da bi bilo pametnije davati $100,000 mesecno za ovakav projekat nego za neke budale koje idu po svetu da pregovaraju o naoruzanju ali.. kako kaze Branko Copic - sudbina je taka zla...


Pa kada mogu da naprave agencije za sve i svasta sto nebi mogli i agenciju za izradu IS srbije ? Kada vec moras da das pare, gledaj da prodjes jeftinije, a ako je ista cena, gledaj da uposlis domaci kadar. Koliko svake godine ova drzava dobije novih programera evo samo u Beogradu da pogledamo, PMF,ETF,FON,VTS, a gde su tu ostali gradovi..... i svi te ljude ti smatras nesposobnima. I razmatras da kupujes strani softwer, pa da ih onda pitam zasto trose budzetska sredstva za skolovanje tih kadrova ?

Citat:

Citat:

Opet da ne spominjemo ovu nasu vladu i nase crne ministre, ministar za nauku je rekao na linuxfestu ove godine da sve te informacione tehnologije moraju da se dopunjuju jedna drugoj. a sa druge strane pogledajte ovaj link


Ok, slazem se da imamo skroz nekompetentne ministre.. tako u nedogled mozemo za svakog ministra da kazemo. Koliko se secam, taj lik (Domazet) je dosao iz Singapura gde je ziveo i radio


Da ali onda zasto me laze u, kako se svi oni u vladi trude da to sve bude modularno i da se informacione tehnologije dopunjuju. Kada mu eto zovo primer pod nosem da sve ide kontra tome sto on prica.

Citat:

Citat:

A da ne privcamo da je taj isti ministar propisao da mozes svoje naucne radove samo da saljes u formatu neke MS-ove aplikacije i da ljudi iz vince se cupaju za kosu jer godinama rade koristeci TeX.


E ovo sad prvi put cujem??? Kako je Ministar to mogao da "potpise" - pa nije on ministar obrazovanja da moze da odredi fakultetima i univerzitetima (koji, btw, imaju autonomiju u odlucivanju za mnogo stvari - pa pretpostavljam i za format naucnih radova) kako da primaju naucne radove???


Nisi me dobro razumeo, svi naucni radovi koji se salju u ministarsvo za nauku. Dok je opste poznato da su se svi naucni radovi oduvek radili u TeX-u (ako pogledas i profesore po univerzitetima videces ko sta tamo koristi) , i sada su prisiljeni da Koriste MS resenja, pa samim tim da bi radio i dobijao sredstva iz budzeta moras da se otvoris prvo kod cika bilija, pa tek onda mozes da radis sa nasom vladom. Cela stvar oko ovoga je da je gospodin ministar, dobio na poklon ceo programski paket od mr. Bill Gatesa.
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2002. 15:35 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic:
To me malo podseca, na Slobodana Milosevica, nakon petog oktobra kada su socijalisti pricali, ma nije on nista kriv to su radili ovi oko njega, on je bio jadan neobavesten.......


U kompaniji sa 100 ljudi ne mozes imati potpunu kontrolu , a ne u sistemu sa 10000 ljudi - siguran sam da premijer (bilo koji, ne samo ovaj trenutni) svakako nema vremena da radi case study i odabira koji IS da se koristi u zemlji.

Citat:

Pa kada mogu da naprave agencije za sve i svasta sto nebi mogli i agenciju za izradu IS srbije ? Kada vec moras da das pare, gledaj da prodjes jeftinije, a ako je ista cena, gledaj da uposlis domaci kadar. Koliko svake godine ova drzava dobije novih programera evo samo u Beogradu da pogledamo, PMF,ETF,FON,VTS, a gde su tu ostali gradovi..... i svi te ljude ti smatras nesposobnima. I razmatras da kupujes strani softwer, pa da ih onda pitam zasto trose budzetska sredstva za skolovanje tih kadrova ?


Ako se dobro secam, jos nije ni pokrenuto pitanje uniformnog IS-a (ili se razvija) - ono sto je vlada potpisala je samo legalizacija trenutnog MS softvera koji imaju. Ako malo bolje promislis, dosao bi do zakljucka da cak i kada bi sutra odlucili da predju na Linux, moralo da prodje bar par godina za potpuni prelazak, prevod i verifikaciju dokumenata, tranziciju korisnika ka novom OS-u i obuku kadra.

Da bi vlada to uradila, mora imati nekog partnera , akademsku ustanovu ili kompaniju/kompanije - zasto se to ne desava, to je za neku posebnu raspravu.

Citat:

Da ali onda zasto me laze u, kako se svi oni u vladi trude da to sve bude modularno i da se informacione tehnologije dopunjuju. Kada mu eto zovo primer pod nosem da sve ide kontra tome sto on prica.


Zato sto je politicar, citao je Makijavelija mnogo. Osim toga, ko je njega slusao na svakom YU-INFU videce kako se obecanja ponavljaju svake godine, a nikad ne ostvaruju.. politika..


Citat:

Nisi me dobro razumeo, svi naucni radovi koji se salju u ministarsvo za nauku. Dok je opste poznato da su se svi naucni radovi oduvek radili u TeX-u (ako pogledas i profesore po univerzitetima videces ko sta tamo koristi) , i sada su prisiljeni da Koriste MS resenja, pa samim tim da bi radio i dobijao sredstva iz budzeta moras da se otvoris prvo kod cika bilija, pa tek onda mozes da radis sa nasom vladom. Cela stvar oko ovoga je da je gospodin ministar, dobio na poklon ceo programski paket od mr. Bill Gatesa.


Pretpostavljam da gomila OpenSource softvera moze da pise u .doc formatu, tako da to nije issue - sto se TeX-a tice, to je zaista grozno ako ministrarstvo ne zeli da primi TeX format - da li neko moze da potvrdi to kao zvanicnu informaciju / propis - jer ako propisa nema, neko moze i da strada od tih bezobraznika...
[ Dragi Tata @ 18.09.2002. 19:08 ] @
Ma stvarno ne volim da ulećem u ovakve rasprave, ali šta ću kad me đavo tera...

Pristalice Linux-a obično navode jedan od ova dva argumenta za instaliranje nekog od Linux-based OS-ova na desktop mašine:

1) Mandrake, SuSe i RedHat su isto toliko laki za rad kao i Windows, osim ako nisi baš toliko navikao na njega.

2) Linux-i nisu tako laki za rad kao Windows, ali su mnogo fleksibilniji i ako uložiš vreme i trud da malo savladaš ove OS-ove moći ćeš da podesiš mašinu po svom ukusu, a ne po ukusu nekog tipa iz MS-a.

Odmah da kažem da argument 1) nije tačan. Radim sa kompjuterima od 1984 (profesionalno od 1994) i moj prvi GUI operativni sistem je bio Atari-jev GEM, pa tek onda Windows, a od pre godinu i po dana imam i Mandrake Linux. GEM i Windows sam savladao očas posla, a na Mandrake-u do dan danas nisam uspeo da nateram zvučnu karticu da proradi, niti da se povežem na internet. Takođe sam uspeo da upropastim RPM bazu. E, sad kad sam ja imao takvih problema (da ne pominjem očajnu dokumentaciju - često jako zastarelu) sa ovim OS-om, razumećete da ću teško da verujem nekom ko mi kaže da će sekretarica lakše da se snađe sa Linux-om nego sa Windows-om.

Sa druge strane, argument 2) je tačan. Međutim, koliko ljudi želi da se bavi OS-om? Ja prvi ne. OS mi treba da mogu da teram programe na njemu i da brzo i lako obavim trivijalne stvari kao što su štampanje, instaliranje programa, kopiranje fajlova, itd, itd. Uopšte nemam vremena da podešavam kernel da zauzima što manje mesta u memoriji - ako nemam dovoljno memorije, dokupiću je. Jednostavno, neću da se bavim OS-om. On treba da radi za mene, a ne ja za njega. Tačka.

Tolicno...
[ Dejan Lozanovic @ 19.09.2002. 15:55 ] @
Iskren da budem ni ja ne zelim mnogo da se bavim administracijom samog OS-a, ali u kompanijama jednostavno sekretarica nece reinstalirati programe, podesavati modem, zvucnu karticu itd. za takve stvari postoje ljudi koji se zovu sistem administratori. Opet sa druge strane u valdimi organizacijam ljudi rade sa jednim specificnim programom i to je sve, nece oni da instaliraju igre i takve stvari, jer ona tamo treba da radi a ne da se igra, tako da kada se uradi setup OS-a sekretarica nema sta da cacka oko OS-a njeno je da kuca tekstove u word procesoru, eventualno da prima i salje mailove, druga stvar smo mi kucni korisnici koji smo ujedno i admini sami sebi. Pa je velika vecina nas naucila klik ovde klik onde nema nikakvih opcija da se podesava "Next , Next, Next, Finish", e sada to sto na linuxu treba da se procita konfig fajl ili instalacija drajvera to je druga stvar.

Citat:

U kompaniji sa 100 ljudi ne mozes imati potpunu kontrolu , a ne u sistemu sa 10000 ljudi - siguran sam da premijer (bilo koji, ne samo ovaj trenutni) svakako nema vremena da radi case study i odabira koji IS da se koristi u zemlji.


Pa izvini, u ovakvom slucaju ne radi se o malim parama, ili necem sto nam treba za nedelju dve, radi se o jednoj dugorocnoj odluci. A so obzirom da nam je zemlja toliko bogata pa svi bacamo eure u smece, da stoje pored kontejnera , sta nas boli uvo sta cemo da izaberemoda koristimo. A necu da pominjem onu paranoju zatvoren kod back doorovi itd, jer kod nas je lakse popricati sa bivsim nacelnikom generalstaba i dobiti sve sto ti treba.
[ Ivan Dimkovic @ 19.09.2002. 16:38 ] @
Ali Vlada je svakako morala potpisati ugovor sa MS-om, jer cak i da odluce da predju na bilo sta drugo, morace da koriste MS Office programe neko vreme (dok ne predju) - u svakom slucaju, bilo bi jako neposteno koristiti ilegalan softver.

Ugovor sa MS-om nista ne odredjuje, tj. Vlada moze da zameni sve MS proizvode sa necim drugim u dogledno vreme.
[ srki @ 19.09.2002. 18:27 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic:
Citat:
srki:
Citat:
Illiron:
Dok ipak za XP treba dokupiti office xp/2k...


Isto mozes da koristis openoffice ako bas neces da placas. A i ako ti to radno mesto ne donosi toliko da ti je cena office paketa velika onda ni ne treba da postoji.

Hmm nemoj to bas gledati kao jedno mesto, jer u tom slucaju je cena mala pomnozi ti tu cenu * broj kompjutera u kompaniji pa da te pitam da li je to zanemarljivo malo kao sto ti kazes,

Ok, ali ako bas hoces tako da gledas onda mozes kao sto sam rekao da koristis openoffice i u windowsu mada ja i dalje mislim da je to zanemraljivo mala cena za prihod koji to mesto donosi.

Citat:

covek u kojem to pise na sprskom relativno je sklonjena ona barijera nepoznatog. E vidis proci ce godine i godine a ti neces dobiti windows na srpskom jeziku. A u mom primeru sam lepo video da taj efekat srpkog mnogo ubrzava krivu ucenja

Tu se slazem sa tobom! Da je windows na srpskom mnogo vise ljudi bi ga koristili i bilo bi im lakse.
Mada mene i dalje nervira sto su u linuxu skoro sve komande od po dva, tri slova i morad za vecinu komandi da znas sta koja radi a ne mozes samo po imenu komandi da provalis. Isto vazi i za gomilu programa. Kako ces znati cemu recimo Gimp sluzi kad samo ime vidis. A kad vidis PaintShopPro onda mozes da predpostavis. Kada vidis da pise Vim ti moras da znas da je to editor. Dobro ima i na windowsu primera ali manje.

Citat:

Citat:

Na windowsu se lakse koristi copy/paste.

Hmmm to je diskutabilno, vecina programa u linuxu takodje podrzavaju ctrl+c & ctrl+v, a opet ja smatram da je mnogo lakse selsektovati deo teksta misem i pritisnuti levi taster za copy pa onda na odgovarajucem mestu srednjim tasterom paste.

Pa meni u nekim programima ne radi lepo copy/paste a i ne kopira se samo tekst u clipboard.


Citat:

neka se sekretarica sama snjadje da to nauci negde. Opet kada bi po osnovnim i srednjim skolama stavio Linux umesto Windowsa da se radi u informatici, sta mislis koliko bi se onda placala obuka za posao.

E to bi bilo super! Ja sam za to da se uvede linux u skole. Ali i da ostane windows zbog rasprostranjenosti i lakseg snalazenja djaka kada udju u neki internet kafe, igraonicu itd...
A to da nadjes sekretarice koje znaju dovoljno linux da mogu kao i u windowsu da ti isformatiraju disketu, iskopiraju fajl, promene format, naprave direktorijum i premeste ga na neko mesto po potrebi ces malo teze. Ako to zna verovatno ne zeli da bude samo sekretarica. A i ako koristis u firmi linuxe moraces da placas coveka koji ce da im podesava kernel, drajvere i slicno kad god kupis neki novi proizvod. Kod mog calta u firmi kada je kupio skener sekretarica ga je prikopcala i samo ubacila cd i kliktala na ok i skener je bio instaliran. Nije morao da placa coveka koji ce da instalira skener. A u pitanju nije samo skener nego i razni novi programi.
Jos uvek ti ostaje i ona stvar sto je windows rasprostranjeniji i ako nesto ne radi mozes sekretaricu da posaljes negde drugde da recimo posalje mail i sto mozes da nadjes sekretarice koje znaju da koriste windows i da ne moras da im placas obuku dok za linux moras i posle ce morati kod tebe sve da zavrsavaju.
[ Ivan Dimkovic @ 19.09.2002. 18:59 ] @
A propo Linuxa, clipboarda, ctrl+c ctrl-v (programming department-a :))))

Kako se Linux snalazi sa univerzalnim clipboard-om? U Windows-u je to preko OLE (DCOM) mehanizma dovedeno do perfekcije, razmena i embeddovanje podataka iz vise aplikacija?

Dakle - ja kao korisnik (ne kao IT profesionalac) zelim dokument-centricnu filozofiju i apsolutnu razmenu podataka izmedju mainstream aplikacija - ne samo clipboard sa slike i tekst.

Takodje, preko OLE-a i Visual Basica je MS napravio vrlo user-friendly environment za resavanje lakih do srednjih problema preko skriptova, dakle - ja mogu da pozovem sve metode Excel dokumenta i da se igram, obradjujem podatke, itd.. u prostom VB jeziku.

Ovo je bila key strategija Microsofta jos dok su radili na Win95 - i nemojte se zavaravati da je moguce lako dostici taj nivo interoperabilnosti izmedju aplikacija da sve po default instalaciji radi jako dobro. OLE je inace MS radio za IBM, pa su posle otkupili prava na njega, placajuci paprenu licencu, ali sa razlogom.

[ Dejan Lozanovic @ 25.09.2002. 18:23 ] @
Citat:
srki:
[E to bi bilo super! Ja sam za to da se uvede linux u skole. Ali i da ostane windows zbog rasprostranjenosti i lakseg snalazenja djaka kada udju u neki internet kafe, igraonicu itd...

Pa kada bi se masovno koristio linux po skolama, i internet kafei bi presli na linux. Presli bi oni i sada samo da vise ljudi zna da koristi linux jer se ni njima ne placaju licence na programe. U Zagrebu imas par kafea koji furaju linux, za surf i placaju neku smesnu cenu. za razliku od ostalih internet kafica :).

Citat:
srki:
A to da nadjes sekretarice koje znaju dovoljno linux da mogu kao i u windowsu da ti isformatiraju disketu, iskopiraju fajl, promene format, naprave direktorijum i premeste ga na neko mesto po potrebi ces malo teze.


Cekaj pod KDE-om koliko vidim sve to moze da odradi isto kao i pod windowsima. osim sto nisam video formatiranje diskete. ali obuka za to je dva minuta. ulazak u konzolu i mformat a: i disketa je formatirana.


Citat:
srki:
Ako to zna verovatno ne zeli da bude samo sekretarica. A i ako koristis u firmi linuxe moraces da placas coveka koji ce da im podesava kernel, drajvere i slicno kad god kupis neki novi proizvod.
Kod mog calta u firmi kada je kupio skener sekretarica ga je prikopcala i samo ubacila cd i kliktala na ok i skener je bio instaliran. Nije morao da placa coveka koji ce da instalira skener. A u pitanju nije samo skener nego i razni novi programi.


Hmm opet ne znam sta da ti kazem ali mozda niste koristili pravu distribuciju. Pogledaj sledeci link

http://alas.matf.bg.ac.yu/~mr97209/Features/
Cisto da vidis sta je jedan easy-of-use linux. Tek toliko da razbijemo famu kako se sve tesko namesta. Ovo bi mogao da bude primer da je linux postao jednostavan koliko i windows za instalaciju i podesavanje. A dodavanje i brisanje programa, ma daj smejurija koliko je lako, a kada smo kod toga koliko na windowsu imas nepotrebnih dll-ova koji ostanu nakon brisanja nekog programa. E vidis ovde na Mandrake Linuxu nemas tih muka jer su veze zavisnosti daleko bolje resene. Pa recimo nece ostati source od kernela ukoliko nemas ni jedan kompajler instaliran, vec ce sistem da ti lepo kaze kako odredjeni paketi vise nisu potrebni da stoje na sistemu. Opet kada smo oko podesavanja kernela, vecina tih Desktop distribucija sve iskompajlira kao module, pa jednostavno sistem lako i jednostavno doda sve sto mu treba od hardvera, ali ako zelis da edis suvu drenovinu iz svog linuxa onda lepo uzmi rekompajliraj kernel.

Citat:
srki:
Jos uvek ti ostaje i ona stvar sto je windows rasprostranjeniji i ako nesto ne radi mozes sekretaricu da posaljes negde drugde da recimo posalje mail


Ovo je po meni mnogo smesno, jer ako ne zna da umesto recimo kmaila, upotrebi outlook ekspres na windowsima u nekom kafeu, pa mislim takva osoba ne treba da radi kod mene(rekao si mi nesto u rincipu sekretarica zna da vozi samo mercedes i nijedan drugi auto), jer ni jedan program za mail nije tako komplikovan da ne mozes da ga shvatis za 15 minuta. Sa druge strane pre cu nauciti sekretaricu koja bas nista ne zna o kompjuterima da koristi linux nego windows, jer ce linux imati na srpkom jeziku.
[ Mihailo @ 09.10.2002. 23:02 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic:Sa druge strane pre cu nauciti sekretaricu koja bas nista ne zna o kompjuterima da koristi linux nego windows, jer ce linux imati na srpkom jeziku.


Izgleda da će pre imati Windows i Office na srpskom.


Danas :: 3.10.2002

Windows i Office na srpskom
Beograd - Microsoft planira da uskoro izbaci na trziste verzije Windows i Office programa na srpskom jeziku koje ce ukljucivati i kontrolu gresaka u kucanju (takozvani spell cheking), saznaje Danas u ovoj kompaniji. Prema izvoru Danasa, program ce na trzistu biti "vrlo brzo" i trebalo bi da predstavlja iznenadjenje za korisnike.
[ jc denton @ 10.10.2002. 00:10 ] @
----------------------------------------------------------------------
MikroVesti
Elektronske vesti casopisa Mikro
6361 prijavljenih * Sreda, 9. oktobar 2002.
----------------------------------------------------------------------

Sadrzaj:
--------
1. Zapoceto prevodjenje Windowsa XP i sledeceg Officea na srpski
2. Bolmer priprema dobrodoslicu novom clanu svite Office
3. Pentagon krece u borbu protiv kiberterorista zajedno s univerzitetom
4. NTT DoCoMo dostigao 100 mb/s u eksperimentalnoj 4G mrezi
5. AMD hoce da uskoci u racunare i servere za kineske skole
6. Razmena podataka rukovanjem


1. Zapoceto prevodjenje Windowsa XP i sledeceg Officea na srpski
----------------------------------------------------------------------

Kompanija Microsoft objavila je da je i zvanicno zapocela prevodjenje na srpski jezik operativnog sistema Windows XP Profesional i naredne verzije poslovnog softverskog paketa Office 11. Jugoslovenski korisnici time dobijaju mogucnost da produktivnije i jednostavnije koriste ova siroko rasprostranjena Microsoftova informaticka resenja.

Prevodjenje je najavljeno na ovogodisnjoj konferenciji Sinergija 02. U naredna tri meseca tim jugoslovenskih jezickih i informatickih strucnjaka radice na prvoj verziji operativnog sistema Windows XP Professional na srpskom jeziku. Pored njih u procesu lokalizacije ucestvovace i novinari, urednici eminentnih jugoslovenskih novina i casopisa. Windows XP Professional na srpskom bice dostupan besplatno svim ucesnicima legalizacijske kampanje koji su potpisali OSL ugovor i kupcima novih kompjutera na kojima je instalirana legalna OEM verzija Windowsa XP.

Nova verzija poslovnog softverskog paketa Microsoft Office 11 bice revidirana tokom sledece godine. Word, Excel i Outlook bice u potpunosti prevedeni na srpski, a takodje i odgovarajuca dokumentacija i ugradjeni sistem pomoci. U paketu ce se naci i alati za proveru pravopisa i rastavljanje reci na slogove. U prevodjenje Officea 11 na srpski ukljuceni su timovi koji imaju iskustva sa lokalizacijom prethodnih verzija ovog softvera i domaci strucnjaci.

"Prevodjenje operativnog sistema Windows XP i paketa Office 11 na srpski jezik je jos jedan od presedana koje je Microsoft ucinio jugoslovenskom trzistu - dosadasnja praksa bila je da se lokalizacija obavi tek posto se na odredjenom trzistu stekne kriticna masa korisnika. Tako ce korisnici Microsoftovog softvera u Jugoslaviji dobiti lokalizovane verzije Windowsa i Officea brze od drugih, svega nekoliko meseci po otvaranju predstavnistva kompanije Microsoft u Jugoslaviji", porucio je Franja Ridzi, direktor kompanije Microsoft Software Beograd. (M.V.)
[ Ivan Dimkovic @ 10.10.2002. 06:41 ] @
Citat:

"Prevodjenje operativnog sistema Windows XP i paketa Office 11 na srpski jezik je jos jedan od presedana koje je Microsoft ucinio jugoslovenskom trzistu - dosadasnja praksa bila je da se lokalizacija obavi tek posto se na odredjenom trzistu stekne kriticna masa korisnika.


Zli jezici bi sad rekli da je MS dobio zagarantovanu kriticnu masu od strane Vlade Srbije :-)

Ipak, SRJ (tj S&M) je buduce solidno trziste... 8 miliona potrosaca, mozda ne u ovom momentu dovoljno kompjuterski pismenih (a negde i samo pismenih) i sa losim standardom, ali stvari ce brzo (relativno) doci na svoje mesto - tako da MS svakako racuna na to trziste.