[ milika @ 15.07.2005. 05:41 ] @
Pozdrav, nisam neki admin ali "odrzavam" mrezicu u mojo zgradi pa sam naisao na jedan problemcic. I sa satima provedenim na mrezi nisam uspeo da ga resim.

Molim vas za savetcic kako da uradim sledece:

U mojoj zgradi postoji interna mreza od 10 (trenutno 12) racunara i
jedan zajednicki fileserver gde svi skupljamo filmove itd....

Do pre 2 dana imao sam XP pro na tom fileserveru i sve je bilo ok.

Postojao je jedan folder kojem sviimaju pristup i svako svoj, nista lakse u XPu...

Ali su pre 2 dana dosla jos 2 racunara i tu me udari "10 kompjutera max za filesharing" ogranicenje....

Nista, nedam se ja uzdramti, odem i nabavim 'lepu' kopiju serva 2003, da ne stavljam 98icu, reko ja...

Ali tu nastade krkljanac, kada postavim ip adrese kao pre, znaci server na 192.168.0.1 a ostalima su ostale 192.168.0.x, subnet naravno 255.255.255.0,
klasicna fora, sve je pocelo odjednom da koooooci, ako se neko i konektuje na server, trazi mu logon, a i to posle 15minuta cekanja. Nista vise ne radi.... 2 dana konfigurisem taj server 2003 i nista. Uspeo sa uz pomoc gpedit.msc i tamo caprkanja da napravim da ne trazi logon, ali mreza opet koooci neverovatno i to kad joj se cefne da radi, vise ne radi nego sto radi...

Napominjem da su i switch i kablov i kompovi radili savrseno pre, znaci isprobano...

Pomagajte....

moze i neki laki tut o tome kako namestiti ovu najobicniji mrezu na ws2003, bez ad i slicnih komplikacija, znaci mala laka filesharing !brza! mreza...

pozdrav i hvala ... (sorry na tolkom postu)
[ S_tosha @ 15.07.2005. 06:50 ] @
Najpre probaj da na svakom racunaru odradis Wizard Network Identification.
Ako ne upali, digni DNS iDHCP na serveru i podesi DHCP scope da odgovara tvom IP opsegu. Na klijentima u podesavanju za kartice stavi da DHCP i DNS server bude 192.168.0.1. Posle svega opet prodji kroz Wizard.
[ boki @ 16.07.2005. 01:45 ] @
Voleo bi da mi obrazlozis zasto mislis da bi to pomoglo ?

Network Identification Wizard - sluzi da podesis Workgroup/domen i ime racunara... ne vidim kakve ima veze.

Citat:
Na klijentima u podesavanju za kartice stavi da DHCP i DNS server bude 192.168.0.1

Sad si ga tek odvalio...
1) Masine imaju staticke IP, ne vidim sta ce im DHCP
2) Molim te mi objasni gde se to u podesavanjima kartice podesava da ti DHCP server bude 192.168.0.1? I ako bi postojalo voleo bih da znam cemu bi sluzilo kada DHCP koristi broadcaste ? i zasto bi podesavao DNS ako ima DHCP.. pa valjda DHCP i sluzi da podesi to da ti ne bi morao da ga podesavas rucno.

Citat:
Posle svega opet prodji kroz Wizard.

Sto?

Ako ne znas da pomognes onda nemoj da lupas samo da bi nabio broj poruka ili sta vec....
[ AleksandarNS @ 16.07.2005. 15:42 ] @
nisam siguran, ali meni ovo lichi na problem sa mreznom karticom u serveru.
a onda opet, mozda je problem u instalaciji win2k3.

ne znam koji tutorial bih ti preporuchio, jer ako si podesio dobro workgroup na xp, chisto sumnjam da si neshto zeznuo na win2k3.

[Ovu poruku je menjao AleksandarNS dana 16.07.2005. u 16:44 GMT+1]
[ S_tosha @ 17.07.2005. 10:15 ] @
@boki
DHCP - stvarno nije potreban ako su staticke adrese. Moja greska.
DNS - Prevodi imena u IP adrese (i obrnuto)! Pozeljan, (ali ne i neophodan) jer korisnici obicno racunarima pristupaju prekao njihovih imena!
Wizard - kada se prodje kroz wizard (na svim racunarima) uklanja se potreba za logovanjem da bi se pristupilo share-ovanim folderima, printerima ... na remote racunaru. Na kraju wizard trazi da se restartuje racunar, te nije rec o prostom davanju imena racunara ili worgroup-a. Pretpostavljam da se wizardom podese neki servisi (nazalost, ne znam koji!).
DHCP podesavanje na kartici - nigde! Jos jedna moja greska!
[ boki @ 17.07.2005. 16:35 ] @
Citat:
DNS - Prevodi imena u IP adrese (i obrnuto)! Pozeljan, (ali ne i neophodan) jer korisnici obicno racunarima pristupaju prekao njihovih imena!

Naravno da je pozeljan ali ne resava problem.

Citat:
Wizard - kada se prodje kroz wizard (na svim racunarima) uklanja se potreba za logovanjem da bi se pristupilo share-ovanim folderima, printerima ... na remote racunaru.

Citat:
Uspeo sa uz pomoc gpedit.msc i tamo caprkanja da napravim da ne trazi logon,

Znaci to je resio, ne treba mu...

Citat:
Na kraju wizard trazi da se restartuje racunar, te nije rec o prostom davanju imena racunara ili worgroup-a.

Probaj ti da mu prosto promenis ime ili workgrupu i videces da ce ti opet traziti restart.

[Ovu poruku je menjao boki dana 17.07.2005. u 17:36 GMT+1]
[ S_tosha @ 18.07.2005. 11:54 ] @
Kod mene je wizard resio problem kad se jedan racunar "zakocio" i na njemu nije bilo moguce logovanje ni jednog domenskog korisnika (iako je racunar regularno ubacen u domen, a ime domena sam proverio barem 5 puta - bilo je ispravno napisano). U cemu je bila fora - ne znam, ali sam to ponudio kao potencijalo resenje problema...
A, bilo bi lepo i Milika da napise nesto...
[ boki @ 19.07.2005. 17:37 ] @
Kad je u pitanju domen to je onda druga price. Onda mogu da pomognu i taj wizard i moze da bude greska u DNS-u itd.
[ sasadj @ 20.07.2005. 08:24 ] @
Nisam imao vecih problema. U 2003 Server, digao sam FTP i funkcionise OK. Koristim za kopiranje backup fajlova.