[ Milos Sreckovic @ 15.07.2005. 14:12 ] @
Kako da od *src.rpm napravim meni odgovarajuci *.rpm? |
[ Milos Sreckovic @ 15.07.2005. 14:12 ] @
[ playahater @ 15.07.2005. 14:21 ] @
source paket ali u rpm-u ..
Nema shta ti da pravish .. instalira se isto ko i klasichan rpm .. <rpm -i *file*> [ bobzilla @ 15.07.2005. 19:54 ] @
Mislim da je decko pitao za ovo:
Code: rpmbuild --rebuild ime-paketa.src.rpm Poz. ;) [ playahater @ 18.07.2005. 12:44 ] @
Heh .. nisam dobro prochitao ..
my bad .. :)) [ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 10.11.2005. 00:28 ] @
nije mi jasno nešto kod ovoga. Nije li veća verovatnoća da ću src.rpm moći iskoristiti i u sledećoj verziji distroa, dok je običan rpm napravljen po trenutnom stanju stvari. Ili se razlika odnosi samo prilagođavanje običnog rpm-a na postojeći hardware (za koji pretpostavljamo da se neće menjati pri upgrade-u sistema).
Poenta je..zašto se "mučiti" i praviti novi rpm, ako i src.rpm radi? [ PsyhoZOOM @ 21.11.2005. 01:28 ] @
e bas stvarno src.rpm ????
ja koristim slack.. ali nailazio sam na takve pakete i intalirao sam ih i oni se posle instaliranje nalaze u /usr/src/redhat/SOURCES/ime-paketa.tar.bz ili nesto slicno.. i normalno ja njih otpakujem i komapjliram i to radi ali ne kapiram ja too.... malo ja glup za te .rpm.. one .tgz mi se najvise svidjaju.. ali mi je najlepse kad instaliram iz source ![]() i jel zna neko kako se ti src.rpm patchevi instaliraju ??? ![]() [ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 21.11.2005. 10:21 ] @
Video sam na mnogo mesta da se kod Slacka spominje bas .tgz paket. Jel u početku bilo predviđeno tako da radi sa njima kao sa native paketima? Tj. jesu li oni "domaći" paketi na Slacku (kao .deb koji je predviđen kao installer na Debianu ili .rpm na RH ili SUSE-u)?
I kako je najbolje deinstalirati program koji kompajliramo i instaliramo iz source-a, budući da se ti fajlovi pri instalaciju raspu ko zna kuda? [ PsyhoZOOM @ 22.11.2005. 00:08 ] @
tgz je isto sto i rpm i deb znaci binarni paketi.. prosto receno..
a sto se tice instalacije source paketa znaci kada otpakujes src paket i kompajliras primer: ./configure make i kao root make install mozes ih uninstalirati kao root make uninstall .. [ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 22.11.2005. 19:41 ] @
Nešto mi se to uvek činilo suviše jednostavnim :)
[ bobzilla @ 23.11.2005. 22:33 ] @
>
Postoji jedna odlična shell skripta za to... Zove se unrpm ili nešto slično... Inače je veoma stara... Ja je nabavih sa jednog CDa iz 2000te... No, još fura. Dakle šta ta skripta radi? Otpakuje RPM. Posle toga dobivaš običnu tgz datoteku koju jednostavno raspakuješ i odradiš ono standardno: ./configure;make;make install i to je to. [ -V-O-Y-A-G-E-R- @ 24.11.2005. 07:09 ] @
A dobro, kome rpm bas toliko smeta, moze u njega uci i MC-om i napraviti od njega paket koji zeli :)
A kako se od tgz moze napraviti rpm? Code: ?rpm --build Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|