[ Aleksandar Marković @ 15.07.2005. 21:27 ] @
Većina analitičara slaže se da je prošli, 20. vek, bio vek fosilnih goriva. Iako je nafta još najrasprostranjenije gorivo, njena upotreba je na izmaku, tako da mnogi smatraju da će ovaj vek obeležiti prelazak na čistije gorivo - vodonik.

[img][att_url][/img]
Vodonik

Mnoge kompanije u svetu ubrzano rade na razvijanju vodoničnih, takozvanih ”gorivnih“ ćelija, koje pretvaraju vodonik u električnu energiju, proizvodeći kao uzgredan proizvod samo čistu vodu. Medjutim, jedan o krupnih problema koje tek treba rešiti jeste jeftina proizvodnja vodonika u većim količinama. Najrasprostranjeniji metod je elektroliza, za koju je potrebna električna energija - koja se opet najčešće dobija trošenjem fosilnih goriva - nafte, prirodnog gasa ili uglja. Mala hemijska kompanija Signa (http://www.signachem.com/), iz Njujorka, objavila je pronalazak novog metoda koji obećava. Odavno je poznato da se pri dodiru natrijuma sa vodom oslobadja vodonik.

Nezgoda je u tome što je ta reakcija prilično burna. Kompanija Signa se dosetila da natrijum pomeša sa kristalima silikata i tako znatno smanji oslobadjanje toplotne energije. Naučnici sada proveravaju da li je ovaj metod primenjiv u masovnoj proizvodnji. Ako se pokaže da je tako, vodonik bi mogao da nam obezbedjuje struju u kućama i vozilima, pa čak i u mobilnim telefonima. Ako se nastavi sadašnjim tempom, predvidja se da bi do rasprostranjene upotrebe vodonika moglo da dodje za oko dvadesetak godina.

http://news.zdnet.com/2100-9584_22-5783870.html
[ Downforce @ 15.07.2005. 23:48 ] @
Fenomenalno.Daj boze da proradi i da im uspe.
[ Shadowed @ 16.07.2005. 18:53 ] @
Zar ne bi bilo logicnije da koriste tu toplotu za proizvodnju el. energije? A zatim vodonik kao gorivo.

[Ovu poruku je menjao Shadowed dana 16.07.2005. u 20:39 GMT+1]
[ Aleksandar Marković @ 16.07.2005. 19:16 ] @
pa kolike bi onda bile te "sprave" ...
[ Shadowed @ 16.07.2005. 19:45 ] @
Pa, sta znam, zavisno od potrebe.

Hocu reci, tamo gde bi se proizvodio vodonik na veliko (tzv. fabrike) bi ta toplota mogla da se koristi za el. energiju na isti nacin kao sto se koristi u termoelektranama (zagrevanje vode koja okrece turbine...).

A vodonik koriste potrosaci za sta je vec namenjen.
[ Stojan Trifunovic @ 16.07.2005. 21:25 ] @
Postoji još jedan način isplativog dobijanja goriva. Sistemom ogledala koja koncentrišu sunčevu toplotu u žižu, dobija se velika temperatura pri kojoj je razdvajanje vodonika moguće termohemijskim procesom. Budući da se vodonik lako skladišti za period kada nema sunca, lako je napraviti dovoljne rezerve za zimu, ili koristiti neki od drugih načina dobijanja.
Više o ovom procesu imate na

http://www.shec-labs.com/

[ McKracken @ 16.07.2005. 21:36 ] @
Citat:
Budući da se vodonik lako skladištiza period kada nema sunca


Ne bih se slozio ( a ni celokupna industrija se ne bi slozila) :)

Jedini problkem sa vodonikom kao gorivom je to sto je malo zaguljen za transport i skladistenje pa se zato radi na razvoju gorivih celija.
[ Stojan Trifunovic @ 17.07.2005. 22:55 ] @
Da u pravu si. Vodoniku je za bezbedno skladištenje neophodno vezivanje sa određenim hemijskim elementima da bi bio bezbedan za transport i skladištenje. Izvinjavam se.
[ mdj300B @ 17.07.2005. 23:53 ] @
Pozdrav društvo

Ma znate u čemu je fora!!!
Budući da se fosilno gorivo (nafta) isključivo koristi za motorna vozila, važno je da motor i spremnik energije (energija ) imaju što manju težinu i volumen, što je do skorašnjeg nestanka nafte bilo izvedivo!

Oni bi sad napravili auto s gorivim ćelijama na vodik a vodik bi direktno proizvodili u autu ( jer je za njegovo skladištenje potrebno imati spremnike pod visokim pritiskom, ili spremnike s nekom vrstom materije koja jako dobro upija vodik, što je naposljetku glomazno i dosta teško (kg), a to je nedopustivo. Ovim bi se riješilo skladištenje vodika, jer se uopšte nebi skladištio već proizvodio direktno u autu.
Znači, lijepo dođete na "benzinsku" sipaju vam u jedan spremnik vodu a u drugi natrij u prahu s silikatima.
Ili čak može i ovo, vodu bi čak mogli kondenzirati iz zraka u vožnji. Ili onu vodu koja je izašla na ispušnu cijev vraćamo u rezervoar a na krovu možemo imati i solarnećelije. Površina 8 kvad. metara X300w (auto stalno na suncu, i u vožnji i na parkingu) 2,4X10sati 24KW/h ~3sata vožnje (težina auta 200kg +2putnika~350kg (nema više teškog dizelskog motora, "limarija od kevlara, staklenih i ugljenih vlakana))
I eto vam auto, skoro na vodu!

Samo pitam se što bi radili s takvom vodom koja bi se u hem. reakciji spajanja s natrijem naposljetku pretvorila u koncetriranu lužinu ili bazu Na-OH. Heh, pa da opet bi u tvornici elektrolizom dobili čisti natrij, ako se ne varam!!??
Ili kod kuće s solarnim panelima na cjeloj kući (koji će uskoro pojeftiniti na 100dolara po kvadratu (negdje oko 200-300W panel po kvadratu)proizvodili vlastiti vodik i električnu energiju, i eto ti lijepe energetske neovisnosti, nema ni Elektroprivrede, ni " Benzinskih" ni ne znam čega još >>> divota jedna!!!

OOhhhh neddaajjjttteee mmiii daa seee probbuuuuudiiiiiiiiiiimmmmm!!!

[ Downforce @ 18.07.2005. 00:27 ] @
@mdj300B
Elektromotori su dosta teski.Nisu u prednosti u odnosu na SUS motore u pogledu mase.Vodonik je i kao gorivo za SUS motore odlicno resenje.Ne koristi se zbog problema u dobijanju i skladistenju(u vozilu).Jedan od problema(dobijanje) je kompanija iz uvodnog posta nadam se uspesno resila(tek treba da se utvrdi da li je metoda primenjiva u masovnoj proizvodnji). :)
Onda ostaje smisliti kako da skladistenje postane prihvatljivo sa stanovista eksploatacije,mase,odrzavanja,sigurnosti(nije uopste naivan problem)...
P.S.Fosilna goriva se ne koriste iskljucivo u motornim vozilima.
[ stil @ 18.07.2005. 07:16 ] @
Elektromotori imaju idealne pogonske karakteristike za sva vozila od automobila do vozova. Nije im potreban dodatni višestepeni prenosnik snage koji samo stvara gubitke energije i povećava masu, a koji je potreban kod SUS motora.Stepen iskorišćenja elektromotora je veći od SUS motora.Elektromotorima je lako kontrolisati obrtni moment i broj obrtaja u širokom opsegu što kod SUS motora nije slučaj zbog čega ovi i imaju prenosnike (menjače).Elektromotori su tihi.


[Ovu poruku je menjao stil dana 18.07.2005. u 08:30 GMT+1]
[ CiM0beTa @ 26.07.2012. 15:27 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorine

pogledati, i dalje hydrogen chloride HCL Kuhinjsa so NaCL

inace :

HCL dobro reaguje sa ZN (cink) i oslobadja H2 - vodonik:

Zn (s) + 2HCl (aq) ---> ZnCl2 (aq) + H2 (g)

a na tome se i radi. Elektroliza je skup proces za proizvodnju vodonika, pogotovu ako su u pitanju prevozna sredstva. Zato postoje mnogi agensi, laki metali koji reaguju sa kasuticnom sodom, - sona kiselina..ima svako kupatilo.

Znaci za dobijanje vodonika dovoljno je napraviti sistem koji ce da dozira cink u sonu kiselinu i tako dobijamo cist vodonik koji dobro gori. a dobijamo i cinkovu so, koja nije bas zgodna. ali sigurno je bolji nacin za dobijanje vodonika nego sto je to elektroliza vode, bar za sada.
[ Horvat I @ 26.07.2012. 16:26 ] @
A kad ukalkulišeš i cenu zinka koji se troši?
[ CiM0beTa @ 26.07.2012. 19:06 ] @
Pa, ne verujem da treba kilo cinka na litar HCL vec mozda sto grama ili tako nesto :)
Inace da razbijem te tabue oko elektrolize vode. Ja sam to radio jos u 7 razredu osnovne. a sad neko vrti pricu kako je to patent veka. to je cista glupost. Vodonik se i u industrijskim uslovima dobija na jeftiniji nacin, a tako samo ako je bas potrebno, recimo blizu im je elektrana ili se nekako najviše isplati. Više se isplati elektroliza HCL ili neke druge kiseline...