|
[ Palma @ 16.07.2005. 23:03 ] @
| Pošto indijanci kažu da Linux ima odličnu podršku za multimediju i lepili neke screenshot-ive Mplayer-a, hajde da vidimo kako izripovati DVD.
Dakle, Windows + Nero Recode vs. kupusara
1. Startovati Nero Recode i izabrati opciju Recode Main Movie to Nero Digital.

[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.07.2005. u 00:09 GMT+1] |
[ Palma @ 16.07.2005. 23:10 ] @
2. Import DVD
[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.07.2005. u 00:24 GMT+1]
[ axez @ 16.07.2005. 23:21 ] @
Pa pazi...da si imao koji taster vise ti ne bi bio u stanju da ripujes dvd...tako da je ovo ko pravljeno za tebe.
[ degojs @ 16.07.2005. 23:28 ] @
Kamo sreće da si ti imao neki tako jednostavan program za svoj sajt, pa ne bi bio u situaciji da ti ga momci razvaljuju, a ti da ideš po policiji..
[ Palma @ 16.07.2005. 23:29 ] @
3. Izabrati DVD uređaj
[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.07.2005. u 00:51 GMT+1]
[ Palma @ 17.07.2005. 00:46 ] @
4. Nero Recode sve prepozna i samo treba kliknuti na Next.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.07.2005. u 01:58 GMT+1]
[ Palma @ 17.07.2005. 01:01 ] @
5. Burn
[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.07.2005. u 02:10 GMT+1]
[ Palma @ 17.07.2005. 01:15 ] @
[ McKracken @ 17.07.2005. 01:25 ] @
A za Windows korisnike koji ne umeju da koriste Google je sledeci link:
http://freshmeat.net/search/?q...projects&Go.x=0&Go.y=0
E palma, palma ...
http://freshmeat.net/screenshots/32692/34657/
[Ovu poruku je menjao McKracken dana 17.07.2005. u 02:31 GMT+1]
[ xtraya @ 17.07.2005. 02:09 ] @
kako se bese zove onaj softic za X-e
K3B? dobro on je frontend za cdrdao i slicne utilityje.... mislim u cemu je problem?
a da Palma ne voli KDE a ni Gnome...
ko voli da kopira...eto nista lakse..
e a za one koji hoce nero-like , onda to izgleda ovako
e sad ako se radi o CSS-ovanim ili yet-another-copy-protection zastitama, nisam se nesto preterano petljao u linuxu....ali ovo obicno rezanje i kopiranje....ma smejurija...radi na 1...
]
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.07.2005. u 03:30 GMT+1]
[ `and @ 17.07.2005. 02:50 ] @
@axez
Migriras a ?
Linux -> FreeBSD -> ... -> Longhorn
Ok polako :)
[ xtraya @ 17.07.2005. 02:59 ] @
longhorn longhorn... za jedno 18 godina dok ne usaglase vise cime ce da bombarduju javnost (kojom pricom? kojim "revolutionary" fazonima? sit back and relax?) sa novim marketing sloganima,fensi reklamama uz 2345094358034958 puta odlaganim D day-om za prezentaciju longhorna dok intel konacno ne napravi nesto sto valja na 64bit a pritom sa +PR ili bez PR ratinga amd-u ne moze da doskoci...
[ degojs @ 17.07.2005. 03:42 ] @
Palma: Nero postoji i za Linux tako da izgleda ama baš nikom nije jasno čemu taj slide show (ako uključuje i taj Recode, ali ako i ne.. čak i ja sam čuo za k3b :)?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 17.07.2005. u 06:47 GMT+1]
[ zi:: @ 17.07.2005. 05:33 ] @
Nice try. Better luck next time.
Pošto ovaj slideshow nije uspeo, predlažem sledeći: obrada RAW fotografija sa profesionalnih digitalnih fotoaparata, pošto vidim da za svaku temu imate odgovarajući slideshow koji treba da zadivi.
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2005. 09:02 ] @
Citat: xtraya
longhorn longhorn... za jedno 18 godina dok ne usaglase vise cime ce da bombarduju javnost (kojom pricom? kojim "revolutionary" fazonima? sit back and relax?) sa novim marketing sloganima,fensi reklamama uz 2345094358034958 puta odlaganim D day-om za prezentaciju longhorna dok intel konacno ne napravi nesto sto valja na 64bit a pritom sa +PR ili bez PR ratinga amd-u ne moze da doskoci...
Tebi jos nije dosta od onog blamiranja sa XP-om? ;-)
Jesi sredio BSOD i vekovne probleme NT kernela? ;-) Izgleda ovde ljudi malo vise vole filozofiju od konkretnog posla ;-)
Primeti da mi ne pricamo o kopiranju, vec o ripovanju ;-) Nadji neki drugi screenshot ;-)
[ Palma @ 17.07.2005. 10:35 ] @
Vladanko, nisam pričao o kopiranju, nego o ripovanju. Nego, kad si već tu, okači i neki BSOD screenshot.
@degojs:
Postoji Nero i za Linux, ali ne uključuje Recode. Pročitaj interesantan tekstić o Nero Digital formatu
http://www.pcpress.co.yu/arhiv....asp?broj=113&tekstID=5984
I da, ja sam i koristio taj K3b, kad sam priključio rezač i uključio mašinu, prepoznao ga je , ali nije hteo ništa da snima dok nisam resetovao bajni Linux. :D
[ axez @ 17.07.2005. 22:05 ] @
Citat: Palma:
I da, ja sam i koristio taj K3b, kad sam priključio rezač i uključio mašinu, prepoznao ga je , ali nije hteo ništa da snima dok nisam resetovao bajni Linux. :D
Vidis sta ti je windows administrator....odmah za reset taster...pa cak i u Linuxu.....
Navika je gadna stvar...;)
[ xtraya @ 17.07.2005. 22:26 ] @
e ivane jel to sad ti to opet mene smaras sa tvojim nero pricama?
ne razumem? ripovanje? izvolite suse 9.3 stavite pa ripujte u k3b do mile volje,nema svrhe smarati se sa vas 2-3. a ripuje k3b samo tako... i opet ne izmisljajte price,
prvo je krenulo sa "brzo i lako win razbija linux" a sad "e daj ripovanje"
mislim gubim volju da se trujem sa vama,u prvo vreme mi je sve bilo zanimljivo ali stvari su se izopachile... tacnije Vi ste se gospodo izopachili
[ Ivan Dimkovic @ 17.07.2005. 22:38 ] @
U sta ripuje DVD taj k3b?
Imam par pitanja:
- A jel moze 5.1 audio zvuk a da bude kvalitetan (onaj ac3enc je djubre, just for the record ;-)
- A jel moze MP4 fajl format (to mu dodje ISO standard a ne onaj M$ AVI ;-)
- A jel mogu da prebacim klipove u 3GP za mobilni telefoncic / PDA?
- A jel mogu da se sacuvaju chapteri i DVD subpictures u kompresovanom fajlu?
- Jel moze direktno da burnuje na disk dok ripuje DVD u MPEG-4/Divx/Xvid?
- A Jel mogu onako u letu da uradim crop/deinterlace/resize, i da vidim WYSIWYG gde da presecem pocetak i kraj, da mu kazem da smanji bit rate za intro i outro (credits)?
- Jel mogu da napravim od svojih malih filmova sa DV kamere jedan DVD sa mojim menijima? Eto to treba svim familijama :-)
[ xtraya @ 17.07.2005. 22:40 ] @
ohoho, na kraju krajeva, nero za linux jel? i to postoji zar ne?
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:02 ] @
dvd::rip - oh yeah...
@ Ivan,
Mozhesh li ti meni da navedesh koji program postoji za win da radi sve to, a da nije Nero?
[ Palma @ 17.07.2005. 23:10 ] @
Vidi axez, s tobom nemam nameru da polemišem. Mator se pas ne uči da laje. Idi zakrpi onaj tvoj kupus od servera, da ne cimaš ponovo narodnu miliciju kad ti deca opet sjebu sajt.
[ degojs @ 17.07.2005. 23:11 ] @
@mkdsl:
A što -- "da nije Nero"?
Nego, dobar ti taj shot, šta je ovo sa ovim dugmetom "Click on the image to..."?
Kanda baš i nije gde bi trebalo? Malo se ispružilo desno.. šta ima veze.. hehehe
Da li je to zbog screenshota koji si uradio ili nešto nije kako treba?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 00:15 GMT+1]
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:16 ] @
Cenim da je to onaj mouse-over baloon, ne lichi na dugme. Shot nije moj, sa sajta je, ja nazhalost nemam DVD chitach/pisach...
A za Nero... Pa Ivan je nabrojao toliko stvari, da se prosto divim... Koji to softver mozhe da uradi (odjednom), a da nije Nero? Sve i ajde, ali za 3gp me odushevilo, iskreno.
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 00:17 GMT+1]
[ xtraya @ 17.07.2005. 23:20 ] @
MKDSL zasluzuje aplauz...
[ Palma @ 17.07.2005. 23:29 ] @
Citat: Vladanko:
a da Palma ne voli KDE a ni Gnome...
Nema ja šta da volim ili ne volim. Jednostavno, koristim ono što je trenutno najbolje za desktop primenu, a to je Windows XP. Kada Linux bude bio na tom nivou, za jedno 5-10 godina, neće mi biti problem da ga koristim, ali bi već tada Blackomb trebalo da bude gotov.
A što će Linux da vrisne kad se MacOS X pojavi na PC-u. Evo, čim brod tone pacovi (Axez) napuštaju brod i prelaze na FreeBSD.
Citat: Vladanko:
e sad ako se radi o CSS-ovanim ili yet-another-copy-protection zastitama, nisam se nesto preterano petljao u linuxu....ali ovo obicno rezanje i kopiranje....ma smejurija...radi na 1...
Čudo jedno te obično rezanje radi.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 18.07.2005. u 00:39 GMT+1]
[ Palma @ 17.07.2005. 23:34 ] @
Citat: mkdsl:
Cenim da je to onaj mouse-over baloon, ne lichi na dugme. Shot nije moj, sa sajta je, ja nazhalost nemam DVD chitach/pisach...
LOL, pa ti beše onaj što je sa KOffice sajta zalepio shot Kiwi-ja, pa se posle ta priča završila kako se završila?
http://www.elitesecurity.org/poruka/811375
Kad se već kitiš tuđim perjem, bar navedi sajt sa koga si skinuo sliku, da mi malo vidimo šta taj softver može, da ne bude ko za Kivio?
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:37 ] @
Shto se tiche kiwia, na toj istoj temi imash i moje shotove sa kompa, prema tome ne trolluj.
http://www.elitesecurity.org/poruka/811479
PS. Veliki hakeru, desni klik, properties (hint: putanja slike).
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 00:38 GMT+1]
[ degojs @ 17.07.2005. 23:39 ] @
Ma Palma, vidiš bre da nema ni DVD pisač.. al zato zna da to radi super :)
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:40 ] @
[ ventura @ 17.07.2005. 23:41 ] @
Citat: axez:
Vidis sta ti je windows administrator....odmah za reset taster...pa cak i u Linuxu.....
Navika je gadna stvar...;)
Samo nemoj ti o administraciji majke ti... Ja da sam na tvom mestu, u životu više ne bi spomenuo reč 'administracija', prodao bi računar i otisao na planinu da čuvam ovce...
Dopustio si da ti klinci upadnu na server sa nekim ne 0-day, vec sa 621837173629-day prežvakanim exploitom, koji su našli ko zna gde na nekom forumu/sajtu, i ti nešto pričaš o administraciji?
Ako sebe smatraš za dobrog aministratora, i da si radio svoj posao kako treba na tom linux serveru, onda nešto ozbiljno fali tom operativnom sistemu koji toliko promovišeš...
[ xtraya @ 17.07.2005. 23:42 ] @
pazi, PRVI linux koji sam video je bio daaavne 1995 ili 1996 godine, ono disketama se akalo (60-ak komada), nisam siguran da li je bio slackware ili ne, i to je cini mi se bilo u onom opennetu (b92), tada u to vreme su imali 1 rezac za komp (scsi philipps 522). nisam video direktno rezanje kako se radi na linuxu, ali znam da je neka frka bila oko scsi drajvera i kontrolera. u svakom slucaju, u kasnijim godinama, sa naletom jeftinih ide rezaca, scsi emulacija je uvedena kao standardna (cini mi se u kernelima 2.2 i visim).
a prvi disk koji sam narezao u linuxu (tacnije kopriao) je bio u verat-u kod vuleta, sa cdrdao utilityjem 1998 godine...
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:43 ] @
Ma smorili ste sa shotovima Nero-a, pa reko da vam se oduzhim... DVD mi nije potreban, shto ne znachi da ne umem da zdravo rezonujem... Verovatno je ovo neki shnj program (jelte...), ali sasvim dovoljan da odgovori gospodinu Palmi na njegov link "kako to linuxovci rade..."
[ degojs @ 17.07.2005. 23:44 ] @
@xtralja:
Ma ti da ćutiš. Nalagao si se kao pas na onoj drugoj temi za BSOD.
I sad treba da ti bilo šta više verujemo?
Nauči se prvo da ne lažeš.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 00:44 GMT+1]
[ Palma @ 17.07.2005. 23:44 ] @
Citat: degojs: Ma Palma, vidiš bre da nema ni DVD pisač.. al zato zna da to radi super 
Isto ko i Kiwi.
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:45 ] @
Citat: ventura: Ja da sam na tvom mestu...
Bla bla bla... Jel' ti beshe onaj shto je platio/nagovorio admina Verata da skine CyberB-jev sajt, pa se kitio kako si to sam odradio, i josh trazhio da ti dechko da pare koje je obecao hakeru koji mu skenja sajt?
Back to the cave, dude...
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 00:45 GMT+1]
[ degojs @ 17.07.2005. 23:45 ] @
Citat: Palma:
Isto ko i Kiwi.
Isto ko što i tralja ne koristi krekovani KAV i to još verziju koja ni nije namenjena XP-u, nego Windows daje BSOD sam od sebe svakih 5 minuta :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 00:46 GMT+1]
[ ventura @ 17.07.2005. 23:49 ] @
Citat: xtraya:
Sinko, da ti kažem ja nešto...
Da se setim samo kad sam ja beše ono kupio CD rezač, negde '95-'96, ima nekih 10-tak godina... DOS je jos uvek bio aktuelan, a uveliko se koristio Win95... Čak i tada je rezanje radilo "na keca" i to pod Win95... I ti nakon 10 GODINA, znači, 2005 godine se hvališ kako ti rezanje diskova pod linuxom radi "na keca"... Sorry, al ako vam je to feature, onda vam je OS svarno pravi proleterijat...
[ degojs @ 17.07.2005. 23:49 ] @
[ Palma @ 17.07.2005. 23:51 ] @
PS. Veliki hakeru, desni klik, properties (hint: putanja slike).
Vidi, osnovna je kultura da kad nešto nalepiš, napišeš kako se zove i ostaviš link. Nema to veze sa time da li je neko haker ili nije. Ali dobro, isto si uradio i sa onim Kiwi shot-om.
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:53 ] @
Jel chita neko moje postove, ili izigravate Pandoru? Dao sam LINK gde sam postovao SVOJ SHOT, kiwio u Kword-u... Ne debilishite se, smarate opasno...
[ mkdsl @ 17.07.2005. 23:55 ] @
I opet, da chitash moj post, dragi Palma, video bi da sam napisao
Ocoravili ste od advokatisanja... Ili vam mrzhnja zapushila vidne kanale...
[ degojs @ 17.07.2005. 23:56 ] @
Pa dobro Palma, mogao si i ti da uradiš taj desni klik i vidiš gde je linkovano? Big deal što nije ostavio direkt link.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 00:56 GMT+1]
[ ventura @ 17.07.2005. 23:57 ] @
Citat: mkdsl: Bla bla bla... Jel' ti beshe onaj shto je platio/nagovorio admina Verata da skine CyberB-jev sajt, pa se kitio kako si to sam odradio, i josh trazhio da ti dechko da pare koje je obecao hakeru koji mu skenja sajt?
Kako vi isfrustrirani likovi volite da trollujete pa to je strašno :)
Odakle si sad iskopao CyberB-ja majke ti?
I ne, njegov sajt nije bio na veratu, i nisam tražio pare, i sajt mu je bio defaceovan još za vreme emitovanja emisije, nije ni završio svoju priču o super-sigurnom mega giga sistemu, a već mu se deface 'čestitka' pojavila na sajtu... To kako sam uradio, nije nista spektakulatno ni inteligentno, ali odradilo je posao... To je ono sto vi linux freakovi nećete nikada da skapirate... Važno je da ti nešto odradi posao, a ne da se mučiš oko nečega što ne može da odradi posao (linux) a mučiš se samo zato da bi ispao guru pred klincima iz kraja...
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:01 ] @
da da radilo je na 1, hahahaha
ma daj ne pricaj gluposti, tad se prodavalo ono djubre od HP 2X rezaca
(eno do pre koju godinu sam ga imao pa sam ga bukvalno bacio u djubre, stavise isti rezac je pravio neke zesce probleme, pa je neki pokret potrosaca iz USA naduvao HP i filips zbog toga, cak su nudili da ga zamene novim ali samo ako zivite u USA) a SCSI rezanje tada nije uopste dobro radilo. pricaj sta hoces samo prvi 2X rezaci kao i ISA scsi kontroleri u to vreme su pravili zesce bagove i diskovi su pucali samo tako.tek kasnije kada su se pojavili jeftini SCSI pci kontroleri (adaptec 2920 ili tekram pci serija) kao i TEAC 55 scsi od tada rezanje ima smisla. 1998 , ekipa koja radi disc jugler je prva provalila deljenje SCSI komandi na vise uredjaja, to je bila piratska revolucija kod nas, tada se jugler koristio kao soft za deljenje komandi a nero 3.xx.xx je rezao na diskove.
prvi disk koji sam snimio platio sam 17 maraka 1995 godine, TDK zelena serija, oni sa belo crnim gornjim slojem.i isti mi je pukao na 15 pesmi u tom vec spomenutom HP rezacu na 15 pesmi (sunshine-pridji mi ti je bila numera)
i nemoj meni da pricas o diskovima i snimanju, stvarno nema potrebe
[ Palma @ 18.07.2005. 00:01 ] @
Ako je neko ćorav, onda si to ti. Ja ti kažem da si prvi Kivio shot nalepio pravo sa Koffice sajta.
Ovo:
http://www.elitesecurity.org/poruka/811375
[ degojs @ 18.07.2005. 00:03 ] @
Vidi ovog lažova tralje, opet on o "pucanju":
Citat: isti mi je pukao na 15 pesmi
U istinitost tvojih priča o pucanju smo imali prilike da se uverimo. Jednostavno, zakopaj se dok ne naučiš da ne lažeš.
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:05 ] @
Citat: ventura
Važno je da ti nešto odradi posao, a ne da se mučiš oko nečega što ne može da odradi posao (linux) a mučiš se samo zato da bi ispao guru pred klincima iz kraja...
Bravo!.... vidim meni sve nesto ne radi posao toliki broj servera i linux-inside uredjaja
sve crkavaju i ne rade... QQ... a uptimeovi po 9 meseci...
a ti degojs nemoj da smaras, ono klasicno si otrovao, jos malo pa ces MS da istetoviras po sebi kako si krenuo. i nemoj mene da prozivas da lazem, jer ne lazem, na ovom forumu sam od samog pocetka i nasao si ti sam mene da zracis sa pricama o laganju
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 18.07.2005. u 01:06 GMT+1]
[ degojs @ 18.07.2005. 00:06 ] @
I to ti verujemo :))) LOL
Pričaj nam socijalne priče o svojoj firmi i kako je to uzrok BSOD-a...
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 01:08 GMT+1]
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:07 ] @
Citat: ventura: Kako vi isfrustrirani likovi volite da trollujete pa to je strašno
Odakle si sad iskopao CyberB-ja majke ti?
Javila mi ptichica... A ko je isfrustriran, vidi se po postovima. Bolje da se ti vratish tvojim meshetarskim poslovima, chujem da imash fan club ljudi koji te "obozhavaju"...
Citat: To je ono sto vi linux freakovi nećete nikada da skapirate... Važno je da ti nešto odradi posao, a ne da se mučiš oko nečega što ne može da odradi posao (linux) a mučiš se samo zato da bi ispao guru pred klincima iz kraja...
Evo, dvd::rip je vrlo jednostavan, a ne izgleda nishta drugachije od win decodera, koliko se mozhe zakljuchiti... Bash je muchenje...
Citat: Palma: Ako je neko ćorav, onda si to ti. Ja ti kažem da si prvi Kivio shot nalepio pravo sa Koffice sajta.
So what? Ivan Dimkovic je rekao da ne postoji program za linux "ni nalik" Visio-u, shot je lepo pokazao da POSTOJI. To shto si ti ogranichen u mozak da skontash, nije problem ni moj, a ni ostalih uchesnika u diskusiji...
[ degojs @ 18.07.2005. 00:11 ] @
I šta ono posle beše sa tim Kiwio? Kako ono radi razmena dokumenata?
[ ventura @ 18.07.2005. 00:11 ] @
prvi disk koji sam snimio platio sam 17 maraka 1995 godine, TDK zelena serija, oni sa belo crnim gornjim slojem.i isti mi je pukao na 15 pesmi u tom vec spomenutom HP rezacu na 15 pesmi (sunshine-pridji mi ti je bila numera)
Da nisi možda na linuxu rezao?
Al dobro, sada 2005-te rezanje radi na keca... 10 godina vam je trebalo da dostignete taj 'nivo'.
Citat: xtraya: Bravo!.... vidim meni sve nesto ne radi posao toliki broj servera i linux-inside uredjaja
E, kad čujem ovu reč 'uptime' odmah dobijem proliv... Kakve veze ima uptime sa stabilnošću i sigurnošću operativnog sistema? Ja bih pre rekao da je dug uptime znak loše administracije sistema, i lošeg interesovanja 'trećih lica' za upade na isti.
Ili sam možda prevideo činjenicu da vi svi vrtite Linuxe na nekim enterprise , sve sa hot-swap mogućnostima, i neke mission critical aplikacije, pa vam je jako bitno da imate uptime po 9 meseci neprekidnog rada...
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:11 ] @
u dobro je, bar se preslo na novu briljantnu pricu o multimiediji
jos jednom je pokusana zamena teza, te je mkdsl klasicno "oprao" inostranu delegaciju. zbilja bih mogao da probam taj dvd rip, nisam ga do sada vidjao.
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:11 ] @
Citat: I šta ono posle beše sa tim Kiwio? Kako ono radi razmena dokumenata?
Meni super, a tebi?
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 01:12 GMT+1]
[ Palma @ 18.07.2005. 00:11 ] @
Citat: xtraya: Bravo!.... vidim meni sve nesto ne radi posao toliki broj servera i linux-inside uredjaja
a ti degojs nemoj da smaras, ono klasicno si otrovao, jos malo pa ces MS da istetoviras po sebi kako si krenuo. i nemoj mene da prozivas da lazem, jer ne lazem, na ovom forumu sam od samog pocetka i nasao si ti sam mene da zracis sa pricama o laganju
Lažeš kao pas. I još se hvališ uptime-om k'o da je to najvažniji pokazatelj. Ajde deco na spavanje, dosta ste se danas igrali u K-upusu.
[ degojs @ 18.07.2005. 00:13 ] @
Citat: Meni super, a tebi?
Videli smo na onoj temi kako ti je super radila razmena dokumenata.
Evo ga, još jedan koji počinje da laže.. korisnik kupusare, da li treba da se čudimo? :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 01:13 GMT+1]
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:15 ] @
Citat: ventura
Da nisi možda na linuxu rezao?
Al dobro, sada 2005-te rezanje radi na keca... 10 godina vam je trebalo da dostignete taj 'nivo'.
Gospodo, jos jednom vam naglasavam da stvari uzimate iz konteksta i da samo quotujete price izvucene iz konteksta. Kao i u proslom winblows vs bill-linux threadu stvari se ponavljaju,tacnije vas kill-n-destroy-sve-sto-nije-bill-ovo stav stvarno zamara...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:16 ] @
Citat: xtraya: jos jednom je pokusana zamena teza, te je mkdsl klasicno "oprao" inostranu delegaciju. zbilja bih mogao da probam taj dvd rip, nisam ga do sada vidjao.
Ma prvo Ivan reche da ne postoji nishta nalik Visio-u, sad Palma reche da ne postoji nishta nalik Nero-u... Neznanje je jedna vrlo rasprostranjena pojava medju pripadnicima MS tabora...
Citat: ventura: E, kad čujem ovu reč 'uptime' odmah dobijem proliv...
I ja kad chujem rechenicu "Do you want to reboot now, or in 10 seconds?". 3 dana ne mogu da dodjem sebi...
Citat: degojs: Videli smo na onoj temi kako ti je super radila razmena dokumenata.
Evo ga, još jedan koji počinje da laže..
Izmedju kiwio i Kword-a, nikad bolje... Jesam li ja rekao neshto drugachije? Prochitaj ponovo temu, pa da nastavimo...
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 01:17 GMT+1]
[ Palma @ 18.07.2005. 00:19 ] @
Citat: xtraya: Gospodo, jos jednom vam naglasavam da stvari uzimate iz konteksta i da samo quotujete price izvucene iz konteksta. Kao i u proslom winblows vs bill-linux threadu stvari se ponavljaju,tacnije vas kill-n-destroy-sve-sto-nije-bill-ovo stav stvarno zamara...
Će nalepiš još neki BSOD shot?
[Ovu poruku je menjao Palma dana 18.07.2005. u 01:20 GMT+1]
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:19 ] @
E, MS tabor... Brzo na Windows Update!
Citat:
Microsoft Windows Remote Desktop Protocol (RDP) DoS Vulnerability
FrSIRT Advisory : FrSIRT/ADV-2005-1113
CVE Reference : GENERIC-MAP-NOMATCH
Rated as : Moderate Risk
Remotely Exploitable : Yes
Locally Exploitable : Yes
Release Date : 2005-07-17
A evo i link, da ne ostanem duzhan
http://www.frsirt.com/english/advisories/2005/1113
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 01:20 GMT+1]
[ degojs @ 18.07.2005. 00:21 ] @
Izmedju kiwio i Kword-a, nikad bolje... Jesam li ja rekao neshto drugachije? Prochitaj ponovo temu, pa da nastavimo..
WOOOW!!!! Aplikacije unutar jednog paketa (KOffice) mogu da razmenjuju dokumenta!!! Kakav uspeh!!!!
Jesi karao ti nekad nešto van svog sela (KOffice)??
Nisam ni ja kriv shto sam pre par godina zapocheo projektovanje mrezhe u Kivio, pa kad sam prezentovao svoj rad na videobeam-u sve lepo odradilo. A onda sam mogao da se slikam jer Visio ne podrzhava Kivio. Izvini shto sam kao mlad projektant bio bez para da kupim ceo paket MS Office-a (mada tu je zato bio SKC, pravo mesto za "OLE podrshku" )
Lepo ti je Dimković rekao: Genral OLE, el to neki španac bato?
LOL
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.07.2005. u 01:22 GMT+1]
[ Palma @ 18.07.2005. 00:23 ] @
Ma prvo Ivan reche da ne postoji nishta nalik Visio-u, sad Palma reche da ne postoji nishta nalik Nero-u... Neznanje je jedna vrlo rasprostranjena pojava medju pripadnicima MS tabora...
Ha, znači važno je samo da liči na Visio, a što mu je funkcionalnost jednaka nuli to nikom ništa? Pa i ne postoji na Linux-u ništa nalik Nero Recode-u. Ili taj tvoj dvd::rip može da izripuje DVD u Nero Digital format?!
Citat: mkdsl: Izmedju kiwio i Kword-a, nikad bolje... Jesam li ja rekao neshto drugachije? Prochitaj ponovo temu, pa da nastavimo...
Jesi!
Dimković te pita: "Prosto pitanje... jel moze da se ubaci Kivio flowchart u OpenOffice dokument i da se lepo vidi i edituje?", a ti kažeš:
Citat:
Da... Nemam vremena da kopam po starim dokumentima, ali mislim da je dovoljno jasno.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 18.07.2005. u 01:27 GMT+1]
[ ventura @ 18.07.2005. 00:24 ] @
I ja kad chujem rechenicu "Do you want to reboot now, or in 10 seconds?". 3 dana ne mogu da dodjem sebi...
Trollu...
Malo si sadrzaj poruke loše interpretirao... A 'zaboravio' si da napišeš kada se pojavljuje poruka slična toj...
Inace, vi kada instalirate linux on ne zahteva reboot sistema već sve odmah odradi?... Interesantno... Samo, kad već potežes ovu tematiku, onda napiši šta sve XP odradi nakon tog restarta, a koliko je vremena i znanja potrebno da guliš po linuxu da bi instalirao drajvere za grafičku karticu (ako je to uopšte i moguće), ili drajvere za zvučnu karticu... Ili nedaj bože da imaš neki specifičnij uređaj... Šta se dešava onda?
[ degojs @ 18.07.2005. 00:25 ] @
Pazi samo koliko su počeli da lažu u poslednje vreme.. katastrofa.
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:25 ] @
za ove sa jeftinijim linux ulaznicama (tacnije dzabe su) izvodi se MKDSL aplauz...
evo mozemo i da se kladimo u xp licencu da ce MSh (microshit) ekipa sa es-a za 5-10 godina da ima obavezan UPDATE svih svojih Bill-and-Co tatoo-ova
ebote kakvi ste fanovi, uzasno vam zavidim (cisto vam zavidim na fan-ovskom ponasanju a ne na predmet ili robu nad kojom fan-ujete)
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:28 ] @
Citat: Samo, kad već potežes ovu tematiku, onda napiši šta sve XP odradi nakon tog restarta, a koliko je vremena i znanja potrebno da guliš po linuxu da bi instalirao drajvere za grafičku karticu (ako je to uopšte i moguće), ili drajvere za zvučnu karticu... Ili nedaj bože da imaš neki specifičnij uređaj... Šta se dešava onda?
evo direktan primer...
hajde da uzmemo za primer jednu pci wifi karticu (prism 2.5 recimo)
sve sto trebas da uradis kad raspakujes arhivu je ovo (krajnje jednostavno)
make
make install
modprobe hostapci
....
eto kompajliranje bude gotovo za minut, a loading je trenutan
ubacis u rclocal i baj baj....
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:31 ] @
@ Palma
Sreca pa chitash ceo thread...
Citat: Hm, kao shto naglasih, Kivio je KOffice aplikacija, a ne OpenOffice.org aplikacija. Ne, ne mozhe da se izvede sa OO.org writer-om (tachnije mozhe, preko konvertovanja postscript fajlova u EPS fajlove, shto je komplikovano, jel...).
S tobom nema shta vishe da polemishem, dovoljno si pokazao koliko daleko bi ishao samo da ne priznash da si pogreshio shto se tiche DVD ripovanja...
Citat: ventura: Trollu...
Malo si sadrzaj poruke loše interpretirao... A 'zaboravio' si da napišeš kada se pojavljuje poruka slična toj...
Inace, vi kada instalirate linux on ne zahteva reboot sistema već sve odmah odradi?... Interesantno... Samo, kad već potežes ovu tematiku, onda napiši šta sve XP odradi nakon tog restarta, a koliko je vremena i znanja potrebno da guliš po linuxu da bi instalirao drajvere za grafičku karticu (ako je to uopšte i moguće), ili drajvere za zvučnu karticu... Ili nedaj bože da imaš neki specifičnij uređaj... Šta se dešava onda?
Ajde da krenem... Nakon svakog update-a, nakon svake instalacije drajvera, nakon bar 50% instalacija programa (AV, anti spyware...), nakon instalacije office paketa, nakon restore-ovanja "last known good configuration blabla"... Treba josh?
EDIT: Pardon, nakon SVAKE instalacije AV-a i nekog anti-spyware alata treba restart... A onda ima i i igrica koje zahtevaju restart, pa DirectX, pa... Ni ne znam vishe shta sve...
Navedi mi nakon chega sve treba da restartujesh linux, a da je vezano za instalaciju... Sem kernela, ima li shta josh?
Try harder next time.
Citat: degojs: Pazi samo koliko su počeli da lažu u poslednje vreme.. katastrofa.
Mda... Laganje... Palma slazhe da nema DVD rip za linux, Ivan za Visio... Ti bre chim zinesh neshto izleti opasno po okolinu...
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 01:35 GMT+1]
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:32 ] @
e i da ne zaboravim, za ekipu ciji proizvodjaci stekuju source,ima i elegantniji fazon
da neke exotic wifi kartice prorade...
stvar se zove ndiswrapper i sve sto vam je potrebno da bi vam device proradio je sledece:
1. XP driver (da da gospodo, xp drajver, dobro ste videli, nemojte da plachete jos)
2. ndiswrapper
3. eventualno source kernela
i to radi... evo pastovacu ako hocete da vidite kako sljaka...
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 18.07.2005. u 01:35 GMT+1]
[ ventura @ 18.07.2005. 00:39 ] @
Citat: xtraya: evo direktan primer...
hajde da uzmemo za primer jednu pci wifi karticu (prism 2.5 recimo)
sve sto trebas da uradis kad raspakujes arhivu je ovo (krajnje jednostavno)
make
make install
modprobe hostapci
....
eto kompajliranje bude gotovo za minut, a loading je trenutan
ubacis u rclocal i baj baj....
A znaš šta je potrebno da uradis na XP-u?
- NIŠTA.
Ubaciš karticu, upališ računar i operativni sistem sam pronađe hardver i instalira ga.
Jel može tako na linuxu? Mene zabole kita da znam šta je modprobe, ili rclocal, ili init ili bilo šta... Hoću OS koji mi radi posao, i koji mi pruža maksimalnu produktivnost...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:40 ] @
Citat: ventura: Ili nedaj bože da imaš neki specifičnij uređaj... Šta se dešava onda?
Gomila UPS-ova, tv kartica, digitalnih fotoaparata (novih!)... I to na slacku... Uopshte ne komentarishem modeme, mrezhne kartice, grafichke i zvuchne kartice... 95% toga ima, samo je neobaveshtenost jedini problem kod ljudi...
PS. Pazi sad, HP Photosmart R507, stigao mi pre nedelju dana, HP ne daje drajvere za linux... Ma mora da ne radi... Jel tako?
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 01:41 GMT+1]
[ Palma @ 18.07.2005. 00:42 ] @
S tobom nema shta vishe da polemishem, dovoljno si pokazao koliko daleko bi ishao samo da ne priznash da si pogreshio shto se tiche DVD ripovanja...
Odgovori ti meni na pitanje: "Može li taj dvd::rip da prebaci DVD u Nero Digital ili ne može?
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:45 ] @
Citat: ventura: A znaš šta je potrebno da uradis na XP-u?
- NIŠTA.
Ubaciš karticu, upališ računar i operativni sistem sam pronađe hardver i instalira ga.
Tako je, ventura! Ajde da zatvorimo dobar deo ES foruma, jer windows SVE to sam nadje... Pitam se u kom li onda grmu lezhi zec...
Citat: Palma: Odgovori ti meni na pitanje: "Može li taj dvd::rip da prebaci DVD u Nero Digital ili ne može?
A to kao shto je Ivan pitao mozhe li... ?
Mozhe li taj Nero Digital da prebaci DVD u dvd::rip?
Zaista si tuzhan advokat...
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:45 ] @
Citat: A znaš šta je potrebno da uradis na XP-u?
- NIŠTA.
Jel može tako na linuxu? Mene zabole kita da znam šta je modprobe, ili rclocal, ili init ili bilo šta... Hoću OS koji mi radi posao, i koji mi pruža maksimalnu produktivnost...
HAHAHAHA bravo...
znaci ovde KLIKCES mishem... hajde ovako....
1.klik da udjes u arhivu drajvera
2.da ga otpakujes (jos 2-3 klika da izaberesh path)
3.klik setup.exe
4.next
5.next
6.warning!!!!! not certified bla bla...
7.succesfully installed
8.reboot
ok ja udjem u konzolu, tastaturom
1. mc (midnigt commander) njega obozavam izgleda skoro isto kao norton komander za dos
2. enter da udjem u arhivu
3. F5 copy
4. make
5. makenistall
6. modprobe (ime drajvera)
kao sto vidis fali jedna stavka a zove se.... rebooot HAHAHAHHAHAHA
[ Palma @ 18.07.2005. 00:48 ] @
A pajzi šta je najžešće u celoj priči:
Svi Linux-ovci gledaju sa visine ljude koje koriste Windows i sa gnjušanjem pričaju priče kako treba da se klikće. A ovamo lepe shot-ove nekih alata kod kojih se, jel'te, isto tako klikće. Tu ni Laza ne pomaže.
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:49 ] @
Pa klikcemo i mi, nismo mi bez ruku bash...
[ xtraya @ 18.07.2005. 00:53 ] @
ne stvarno, otvoricu novi thread sa sledecim naslovom
Win vs. Lin .... Da li bi ste portovali ES na WIN,i koliko bi ste dali para gojku za licence
pitanja su:
0. Da li bi ste portovali ES na WIN?
1. Koliko bi svako od ekipe iz MS tabora dao para za recimo win2k3 server?
2. Koliko bi se svako od njih iscimao da se portovanje odradi?
3. Da li bi dali novac i za renewal licence?
4. Ups, treba nam BAZA podataka. I za to treba para, hocete i za to da date?
5. Jao pa ovaj Dual p2 sa es-a nece da radi sa win2k3, mislim moramo da kupimo novi hardver?
6. Da li bi ste dali novac za novi hardvrer (neki dual zijon recimo, ok da ne preterujem,recimo neka AMD64 masina od 1000 evra)
7. Da li bi vodili LIN ekipu na vecheru ako pukne es posle 7 dana non stop full load-a?
[ mkdsl @ 18.07.2005. 00:56 ] @
Citat: xtraya: ne stvarno, otvoricu novi thread sa sledecim naslovom.
Pusti sad to, tema je multimedija... Necemo sad da pochnemo o nemogucnosti dodavanja virtuelnih interfejsa mrezhnim adapterima pod windowsom... Jer to ne spada u multimediju...
Palma, chekamo odgovor. Koliko ja znam, Nero nije standard u windows-u, prema tome... Tvoje pitanje upuceno meni vazhi i obratno...
[ Palma @ 18.07.2005. 00:57 ] @
Koja ste vi budale!
[Ovu poruku je menjao Palma dana 18.07.2005. u 01:58 GMT+1]
[ ventura @ 18.07.2005. 00:58 ] @
Citat: xtraya: HAHAHAHA bravo...
znaci ovde KLIKCES mishem... hajde ovako....
1.klik da udjes u arhivu drajvera
2.da ga otpakujes (jos 2-3 klika da izaberesh path)
3.klik setup.exe
4.next
5.next
6.warning!!!!! not certified bla bla...
7.succesfully installed
8.reboot
ok ja udjem u konzolu, tastaturom
1. mc (midnigt commander) njega obozavam izgleda skoro isto kao norton komander za dos
2. enter da udjem u arhivu
3. F5 copy
4. make
5. makenistall
6. modprobe (ime drajvera)
kao sto vidis fali jedna stavka a zove se.... rebooot HAHAHAHHAHAHA
Opet laži, prevare i obmane...
Windows XP sam instalira 95% hardvera bez ikakve intervencije korisnika. Ukoliko je baš u pitanju neki specifičan hardver, od korisnika se traži da ubaci CD sa drajverima koji je dobio uz uređaj kako bi instalacija automatski nastavila.
Kada XP ispiše warning da driveri nisu kompatibilni, ja te drivere preskočim, i nađem odgovarajuće za Windows XP operativni sistem. I gle čuda, vec 3 godine nemam ni jedan jedini problem sa XP-om, a kamoli sa nekakvim fantomskim BSOD ekranima, koji se zacudo pojavljuju samo linux kupusarima koji su navikli na budževine, i koji samo skarabudže nešto na brzaka tek toliko da mogu reći "eto, to radi", a kako radi, to ih savršeno ne interesuje...
Druga svar, na planeti zemlji je 2005-ta godina... Norton Commander se na planeti zemlji ne koristi vec 7+ godina... Tehnologija napreduje, pojavljuju se nove stvari, novi koncepti... Hvaliti se da radis na nečemu što emulira softver koji je kreiran 1986 godine, to je svarno sramota... Al čega se pametan stidi, budala se ponosi...
Treća stavka, za 99% drivera koji se instaliraju, nije potreban restart da bi ti isti driveri radili, tako da ti ta stavka baš i ne pije vodu. (samo nemoj molim te da spominjes instalaciju AV i ostalog low-level kernel softvera, i kako to o bože, zahteva restart, jer samo ispadaš smešan, jer 'poznato je da' vi linux gurui čak i kada rekompajlirate kernel [a to je izgleda svake dve nedelje] ne morate da restartujete računar)
[ ventura @ 18.07.2005. 01:02 ] @
Citat: xtraya: ne stvarno, otvoricu novi thread sa sledecim naslovom
Win vs. Lin .... Da li bi ste portovali ES na WIN,i koliko bi ste dali para gojku za licence
pitanja su:
0. Da li bi ste portovali ES na WIN?
1. Koliko bi svako od ekipe iz MS tabora dao para za recimo win2k3 server?
2. Koliko bi se svako od njih iscimao da se portovanje odradi?
3. Da li bi dali novac i za renewal licence?
4. Ups, treba nam BAZA podataka. I za to treba para, hocete i za to da date?
5. Jao pa ovaj Dual p2 sa es-a nece da radi sa win2k3, mislim moramo da kupimo novi hardver?
6. Da li bi ste dali novac za novi hardvrer (neki dual zijon recimo, ok da ne preterujem,recimo neka AMD64 masina od 1000 evra)
7. Da li bi vodili LIN ekipu na vecheru ako pukne es posle 7 dana non stop full load-a?
Ja bi vrlo rado da se ES prebaci na neko komercijalno rešenje, pa i na windows, što da ne.
Licence nisu problem, tu se lako nađe sponzorstvo. Hardver takođe. Samo treba malo volje, i malo više truda od ne mrdanja k***...
Baza MSSQL, zašto da ne? Hoćeš opet da izvališ kardinalnu glupost da je trenutno MySQL rešenje bolje od MSSQL rešenja?
A što se tiče večere, to svakako... Nego, šta linux tabor nudi u suprotnom?
[ xtraya @ 18.07.2005. 01:04 ] @
Citat: Opet laži, prevare i obmane...
Windows XP sam instalira 95% hardvera bez ikakve intervencije korisnika. Ukoliko je baš u pitanju neki specifičan hardver, od korisnika se traži da ubaci CD sa drajverima koji je dobio uz uređaj kako bi instalacija automatski nastavila.
jel si ti sklapao racunare nekada? da li si barem 1 sklopio? eto raspitaj se kod prodavaca hardvera koliko traje jedan full win install (znaci sveeeee... instalacija,drajveri,softver,update (e ovde ces da se malo nachekash)
Citat:
Druga svar, na planeti zemlji je 2005-ta godina... Norton Commander se na planeti zemlji ne koristi vec 7+ godina... Tehnologija napreduje, pojavljuju se nove stvari, novi koncepti... Hvaliti se da radis na nečemu što emulira softver koji je kreiran 1986 godine, to je svarno sramota... Al čega se pametan stidi, budala se ponosi...
kazem da midnight commander samo IZGLEDA kao NC, ali je u sustini skroz druga prica... klasican utility ali za konzolu koji je odlican
Citat:
Treća stavka, za 99% drivera koji se instaliraju, nije potreban restart da bi ti isti driveri radili, tako da ti ta stavka baš i ne pije vodu. (samo nemoj molim te da spominjes instalaciju AV i ostalog low-level kernel softvera, i kako to o bože, zahteva restart, jer samo ispadaš smešan, jer 'poznato je da' vi linux gurui čak i kada rekompajlirate kernel [a to je izgleda svake dve nedelje] ne morate da restartuete računar)
www.nvidia.com
HAHAHAHAHAHAH hajde pa probaj da instaliras a da ti ne ponudi restart...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:06 ] @
Citat: ventura: Windows XP sam instalira 95% hardvera bez ikakve intervencije korisnika. Ukoliko je baš u pitanju neki specifičan hardver, od korisnika se traži da ubaci CD sa drajverima koji je dobio uz uređaj kako bi instalacija automatski nastavila.
Znachi, tvoj rachunar ima kontrolu nad tobom, a ne ti nad njim? Ja zhelim da ubacim neko parche hardvera, ali NE ZHELIM da ga koristim, neka stoji, mozhda zatreba... Hoce li mi svaki put kad restartujem rachunar trazhiti da ubacim CD?
Citat: I gle čuda, vec 3 godine nemam ni jedan jedini problem sa XP-om
Takvi kao ti i dolaze na Advocacy... Ostali vise po win forumima preklinjuci za pomoc...
Citat: Druga svar, na planeti zemlji je 2005-ta godina... Norton Commander se na planeti zemlji ne koristi vec 7+ godina... Tehnologija napreduje, pojavljuju se nove stvari, novi koncepti... Hvaliti se da radis na nečemu što emulira softver koji je kreiran 1986 godine, to je svarno sramota... Al čega se pametan stidi, budala se ponosi...
A Total Commander ne emulira NC ? Same shit, different GUI...
Citat: Treća stavka, za 99% drivera koji se instaliraju, nije potreban restart da bi ti isti driveri radili, tako da ti ta stavka baš i ne pije vodu.
Navedi mi barem 2 uredjaja za chiju instalaciju drajvera nije potreban restart. Shtampach? Monitor? Fakin krajst, Logitec-ova multimedijalna tastatura???? LOL. Ne da pije vodu, nego ce se upisha...
Citat: jer 'poznato je da' vi linux gurui čak i kada rekompajlirate kernel [a to je izgleda svake dve nedelje] ne morate da restartujete računar)
To si rekao onako iskusno, jel? Ja moj kernel kompajliram uz pomoc psychic powers, a restartujem ga pozitivnim vibracijama... Kakav sam guru, reci? 
[ xtraya @ 18.07.2005. 01:06 ] @
linux tabor nudi svakome po 1 besplatnu kopiju linux distroa (koja je freeware),eto ako budemo slozni mozemo da vam drzimo 2-3 casa nedeljno o linux sistemima, upotrebi,odrzavanju,mrezi u istima i slicno...
[ ventura @ 18.07.2005. 01:10 ] @
jel si ti sklapao racunare nekada? da li si barem 1 sklopio? eto raspitaj se kod prodavaca hardvera koliko traje jedan full win install (znaci sveeeee... instalacija,drajveri,softver,update (e ovde ces da se malo nachekash)
Ne, nisam nikada u životu sklopio nijedan računar. Moj posao je malo ozbiljnij, i moje vreme je malo skupo da bi se ja bavio sklapanjem računara.
Što se tiče masovnih instalacija, mi koji cenimo svoje vreme to organizujemo na malo praktičnij način. Da li si možda čuo nekada za remote instalacije, i za instalacija sa image-a? Ako nisi, ni ne krivim te, linux kupusarima će trebati jedno 10-tak godina da provale i iskopiraju tu tehnologiju...
Za sve informacije oko masovnih instalacija, posetiš lepo http://support.microsoft.com i nema nikakvog cimanja po forumima, newsgroupama, sve lepo piše, i sve lepo objavljeno oficijalno, na corporate sajtu.
[ xtraya @ 18.07.2005. 01:15 ] @
bootp? bravo frajeru, to sam na bsd-u video pre 7-8 godina... diskless masinie i remonte instalacije... kada instaliras slackware, pita te... ODAKLE HOCES?
CD?FLOPI?NETWORK? to postoji od kad znam za slekver
Citat:
Ne, nisam nikada u životu sklopio nijedan računar. Moj posao je malo ozbiljnij, i moje vreme je malo skupo da bi se ja bavio sklapanjem računara.
uopste te ne krivim sto nisi nijedan racunar sklopio, kao da je to neka nauka preterana. naravno da nije... ali kako i koliko napadas linux tabor, i onda padnes na pricu instalacije windowsa i cimanjem oko istog pri setupu... nema veze s mozgom
ah da , to odrade ovi u servisu pa ti dodjes po masinu....
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 18.07.2005. u 02:17 GMT+1]
[ ventura @ 18.07.2005. 01:16 ] @
Znachi, tvoj rachunar ima kontrolu nad tobom, a ne ti nad njim? Ja zhelim da ubacim neko parche hardvera, ali NE ZHELIM da ga koristim, neka stoji, mozhda zatreba... Hoce li mi svaki put kad restartujem rachunar trazhiti da ubacim CD?
Hmmm... Nešto nedostaje ovde...
Ah da, nedostaje zdrav razum!
Zbog čega bi stavljao neki harver u računar ako ne želiš da ga koristiš, ili zbog čega bi stavljao neki harder u računar tek eto onako 'da se nađe', jel možes da mi navedeš ijedan razuman razlog?
A Total Commander ne emulira NC ? Same shit, different GUI...
Ideja je slična, ali Total Commander je mnooogo ispred NC-a u svim pogledima... A jedan Midnight Commander, po funkcionalnosti i opcijama jos uvek nije dostigao ni Norton Commander...
Navedi mi barem 2 uredjaja za chiju instalaciju drajvera nije potreban restart. Shtampach? Monitor? Fakin krajst, Logitec-ova multimedijalna tastatura???? LOL. Ne da pije vodu, nego ce se upisha...
Pa šta znam, evo ja sam instalirao neki POS štampač, instalirao sam software za ipaq-a, updateovao sam drajvere za grafičku karticu, jebem li ga, na XP-u malo toga mora ručno da se instalira... Šta da ti kažem...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:17 ] @
Citat: ventura: Ne, nisam nikada u životu sklopio nijedan računar. Moj posao je malo ozbiljnij, i moje vreme je malo skupo da bi se ja bavio sklapanjem računara.
... shto aludira na to da mi, obichni smrtnici, moramo da radimo sav taj prljav posao... Pfuj, stidim se svojih administratorskih veshtina...
Citat: Da li si možda čuo nekada za remote instalacije, i za instalacija sa image-a? Ako nisi, ni ne krivim te, linux kupusarima će trebati jedno 10-tak godina da provale i iskopiraju tu tehnologiju...
Ne, na linuxu ne postoji tako neshto kao shto je remote instalacija... Ne, bozhe moj, to? Ma ne... A kazhesh image? CDEmu... Neat, vec brzo prodje tih 10 godina...
Josh jedan neupuceni... Cifra je narasla na broj 3.
Citat: Za sve informacije oko masovnih instalacija, posetiš lepo http://support.microsoft.com i nema nikakvog cimanja po forumima, newsgroupama, sve lepo piše, i sve lepo objavljeno oficijalno, na corporate sajtu.
Tamo vredi otici samo zarad pokupiti nove patcheve... Sve ostalo je shpansko selo, bash koliko i linux za vas...
[ ventura @ 18.07.2005. 01:20 ] @
e, na linuxu ne postoji tako neshto kao shto je remote instalacija... Ne, bozhe moj, to? Ma ne... A kazhesh image? CDEmu... Neat, vec brzo prodje tih 10 godina...
Znaš kako, Zastava pravi automobile isto... Ali porediti Zastavine automobile sa onima proizvedenim od strane VW-a je stvano nepotrebno i neumesno... Tako i to što kažeš...
Ova me priča strašno podseća na diskusiju GIMP vs. PhotoShop...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:21 ] @
Citat: ventura: Zbog čega bi stavljao neki harver u računar ako ne želiš da ga koristiš, ili zbog čega bi stavljao neki harder u računar tek eto onako 'da se nađe', jel možes da mi navedeš ijedan razuman razlog?
Evo bash imam jednu radio karticu koja mi stoji u rachunaru, zhao mi da je bacim, a mrzi me da je vadim, a matora je u pm... Valjda ce se naci neko da mu poklonim... A imam i josh 2 mrezhne kartice u njemu, ne vidim im svrhu, jer na eth0 imam 6 (i slovima SHEST) virtuelnih ip adresa... Na windowsu bi za to trebalo koliko, 6 mrezhnih kartica?
Citat: Pa šta znam, evo ja sam instalirao neki POS štampač, instalirao sam software za ipaq-a, updateovao sam drajvere za grafičku karticu, jebem li ga, na XP-u malo toga mora ručno da se instalira... Šta da ti kažem...
Koja li je to grafichka da mi je znati, kad ne trazhi restart...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:25 ] @
Citat: ventura: Znaš kako, Zastava pravi automobile isto... Ali porediti Zastavine automobile sa onima proizvedenim od strane VW-a je stvano nepotrebno i neumesno... Tako i to što kažeš...
Zato treba zatvoriti Zastavu, zabraniti prodaju njihovih vozila, i reshen problem? Mozhda je to nekad moglo da se odnosi i na komparaciju OS/2 vs DOS? Ne vidim poentu tog posta... Mozhda softver nije na nivou onog koji pravi MS, ali da je neupotrebljiv/djubre/shtagod... Ne bih bash rekao... A s druge strane, koliko para toliko i muzike...
Btw, evo jedan "total commander" u linuxu, bash onako neobavezan. A ima i seksi ime
Citat: Ova me priča strašno podseća na diskusiju GIMP vs. PhotoShop...
Ili apache vs. IIS...
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 18.07.2005. u 02:26 GMT+1]
[ Palma @ 18.07.2005. 01:25 ] @
Ventura, da im preporučimo da odgledaju Indexovce i predstavu "Izbori, jer ste vi to tražili" i to onaj deo kada priča Jugoslav Evrić.
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:28 ] @
Ili bi ti mogao da nam konachno dash odgovor...
[ xtraya @ 18.07.2005. 01:29 ] @
Citat: Znaš kako, Zastava pravi automobile isto... Ali porediti Zastavine automobile sa onima proizvedenim od strane VW-a je stvano nepotrebno i neumesno... Tako i to što kažeš...
Ova me priča strašno podseća na diskusiju GIMP vs. PhotoShop...
a pa pazi,ako pricamo o sminkanju i prozorima, mislim... shta reci... www.kde.org
a ako pricamo o tome kako i koliko dobro nesto radi... mislim... shta reci.. www.slackware.org
[ Palma @ 18.07.2005. 01:32 ] @
Evo bash imam jednu radio karticu koja mi stoji u rachunaru, zhao mi da je bacim, a mrzi me da je vadim, a matora je u pm... Valjda ce se naci neko da mu poklonim... A imam i josh 2 mrezhne kartice u njemu, ne vidim im svrhu, jer na eth0 imam 6 (i slovima SHEST) virtuelnih ip adresa... Na windowsu bi za to trebalo koliko, 6 mrezhnih kartica?
Vidi, za razliku od tebe koji si "upućen", ja ću da ti kažem da odeš u Device Manger, desni klik na hardver koji ne želiš da bude aktivan i izaberi opciju Disable.
Drugo, otvori properties mrežne konekcije, TCP/IP Properties, Advanced, pa se igraj do mile volje.
[ Palma @ 18.07.2005. 01:38 ] @
Hebote, blesav sam i ja kad se 'vatam sa vama u kolo. 6 mrežnih kartica??? E budalo jedna, nad budalama, zalepi nam još neki BSOD. Stoko jedna, odvukli ste mi temu u off-topic a sad kao tražiš odgovor. Mrš.
Povlačim se sa Advocacy-ja na neko vreme, jer ste toliko glupi da vama ne bih dao ni nacrtane ovde da čuvate. I vi ste mi neki stručnjaci za administraciju. Kad ste toliko pametni, što se ne javite na onu temu pa da prodiskutujemo o serverskim operativnim sitemima, directory servisima i ostalim lepotama. Nego ste našli ovde da jedete g****. Jao Bože, gde je ono vreme kad su Popaj i ekipa zastupali Linux tabor, tad je stvarno moglo lepo da se diskutuje, a ne da se proseravate ovde pa da smrdi do neba. Ista ste g**** ko i Axez.
Cheers
[Ovu poruku je menjao Palma dana 18.07.2005. u 02:45 GMT+1]
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:43 ] @
Citat: Palma: Vidi, za razliku od tebe koji si "upućen", ja ću da ti kažem da odeš u Device Manger, desni klik na hardver koji ne želiš da bude aktivan i izaberi opciju Disable.
Sad mi reci da je to lakshe, nego da jednostavno ubacim hardver i ne koristim ga dok se ne predomislim... A onda ga instaliram, kad pozhelim...
Citat: Drugo, otvori properties mrežne konekcije, TCP/IP Properties, Advanced, pa se igraj do mile volje.
Been there, done that, multiple times! Windows 2k Advanced Server je nakon svakog restarta "zaboravljao" ostale ip adrese... Windows 98 takvu opciju ima samo ako cheprkash po registry-ju, i to uz bozhju pomoc... I linux zhivi u 1993. godini?
No to i dalje nije odgovor na moje pitanje...
[ mkdsl @ 18.07.2005. 01:44 ] @
Citat: Palma: Hebote, blesav sam i ja kad se 'vatam sa vama u kolo. 6 mrežnih kartica??? E budalo jedna, nad budalama, zalepi nam još neki BSOD. Stoko jedna, odvukli ste mi temu u off-topic a sad kao tražiš odgovor. Mrš.
Povlačim se sa Advocacy-ja na neko vreme, jer ste toliko glupi da vama ne bi dao ni nacrtane ovde da čuvate. I vi ste mi neki stručnjaci za administraciju. Jao Bože, gde je ono vreme kad su Popaj i ekipa zastupali Linux tabor, tad je stvarno moglo lepo da se diskutuje, a ne da se proseravate ovde pa da smrdi do neba. Ista ste g**** ko i Axez.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 18.07.2005. u 02:42 GMT+1]
Zhiv ti nama bio... Ostaj zbogom.
[ xtraya @ 18.07.2005. 02:07 ] @
dobro denseri, ova partija vam i nije bas nesto uspela... potonuli ste kao toliko puta do sad...
srecno davljenje ....
[ Slobodan Milivojevic @ 18.07.2005. 16:28 ] @
E, da kad smo vec kod multimedia-e, dal je prostije da instaliras recimo slackware 10.1 pustix xine ili totem, i gledas film, ili jos bolje instaliras mplayer za gmplayer gui-em, i gledas DVD/divx/sta oces, nego da se zanmaras sa kodecima, koji kad rade, kad ne rade, ako ne ubodes pravu kombinaciju, nista od slike... Treba da gledas u pasulj i bob da vidis sta i kako.... Imam ja tih problema redovno, jer cesto ljudima reinstaliram windows...
Aj da vidimo sta cete sad da kazete?
[ Sundance @ 18.07.2005. 16:55 ] @
Citat: Slobodan Milivojevic: E, da kad smo vec kod multimedia-e, dal je prostije da instaliras recimo slackware 10.1 pustix xine ili totem, i gledas film,
Šta sa slackom dolaze binarni codeci u paketu, oni koje skineš odvojeno sa mplayer sajta?
I to windows binarni codeci, pfffff.
Citat: ili jos bolje instaliras mplayer za gmplayer gui-em
Čitaj kao: rekompajliraš sa switchevim tako da nije CUI-only.
Nabijem ti program koji zahtijeva poseban switch za podršku za GUI.
Citat: nego da se zanmaras sa kodecima, koji kad rade, kad ne rade, ako ne ubodes pravu kombinaciju, nista od slike...
Skineš ACE Mega Codec pack i gledaš 99.9999% svih filmova, klik, klik, klik, čak ima i mini AV integriran, easy as pie...
Citat: Treba da gledas u pasulj i bob da vidis sta i kako.... Imam ja tih problema redovno, jer cesto ljudima reinstaliram windows...
Šta im ne staviš linux i pustiš da se oduševe (ne)funkcionalnošću?
Citat: Aj da vidimo sta cete sad da kazete?
Rekao si nešto?
[ Ivan Dimkovic @ 18.07.2005. 18:30 ] @
I ne samo to, Sundance - nego sto svaki DShow filter (codec) omogucava svakoj propisno napisanoj Win32 multimedijalnoj aplikaciji da koristi isti codec, a bez da uopste zna o cemu se tu radi.
To je jos jedan masivni framework, kao i OLE - koji omogucava brzu integraciju i kolaboraciju aplikacija i modula...
Tako recimo, instalacijom MP3 DShow filtera - svaki DShow player moze da pusta MP3 fajlove.
Kako se to radi u Linux svetu? Koliko aplikacija koriste zajednicki framework za multimediju ;-)
Again - soooo 1993 ;-)
[ Slobodan Milivojevic @ 18.07.2005. 18:48 ] @
ARTS mozda?
Zilion aplikacija napisanih prvenstveno za KDE koristi njega.
Da, zaboravio sam Gstreamer.
[Ovu poruku je menjao Slobodan Milivojevic dana 18.07.2005. u 19:59 GMT+1]
[ zi:: @ 18.07.2005. 20:05 ] @
A šta je xine? Za one koji ne koriste Google, tu je: http://xinehq.de/
Srećno koristim Kaffeine, eclair (za enlightenment e17) koji koriste xine kao biblioteku. Stvarno mogu da puštaju sve na što sam do sada naišao, ja sam kao korisnik srećan i zadovoljan ( disclaimer: o ovom temi mogu da pišem samo kao nervozni korisnik koji skida sve i svašta sa Interneta (npr. video intervju sa programerima Phalangera - vrlo interesantno!) i koji hoće da mu svi formati rade otprve).
Pošto se u ovoj temi častite screenshotovima, evo jedan snimljen pre par minuta sa mojim omiljenim filmom, media player je eclair. Btw, source eclaira sa svim svojim mogućnostima ima nešto manje od 7000 linija koda (!).
Za one sa boljim ulaznicama, evo i kompletan screenshot (224kb)
http://www.geo.co.yu/pic/eclair.jpg
... i da, screenshot nije sooo 1993, nego 1973, Amarcord je onda snimljen :)
[Ovu poruku je menjao zi:: dana 18.07.2005. u 22:00 GMT+1]
[ random @ 18.07.2005. 20:41 ] @
Killer multimedia app na Linuxu je po meni AmaroK. Nisam još našao gotivniji i zgodniji muzički plejer od njega nigde. Windows port ne postoji. Na Windowsu koristim foobar2k.
[ Slobodan Milivojevic @ 19.07.2005. 16:27 ] @
Da, amaroK je ubedljivo najbolji player za muziku na linuxu, od kako sam njega video, winamp mi je smesan...
[ nik79 @ 19.07.2005. 16:42 ] @
E stvarno sto ovde ima ljudi (mislim na forumu). Ne mogu da verujem da moderatori dozvoljavaju ovakvo vredjanje i ovakav recnik i to se odnosi i na jedne i na druge - pod tim mislim i na korisnike win-a i unix/linux-a. Ljudi ako vam je recnik toliko siromasan da u raspravama morate koristiti reci poput "stoko" itd. i ako ne mozete da prihvatite da neko ipak ima drugacije misljenje od vas i ako nemate bolje argumente u dokazivanju svoje tvrdnje onda mozda ovaj forum i nije za vas. Nemam nista licno protiv nikoga od vas ali ovoliko jednostranosti odavno nisam video.
Sto se tice same teme, Win je, nazalost, i dalje ispred linuxa. Najpre dosta toga zavisi od toga koju distribuciju koristite tj. da li ce vam sve out of box proraditi. Dalje sto se tice zvuka postoji zezanje oko toga koji zvucni server koristite -alsa... desava se neke aplikacije rade sa jednim serverom a sa drugim nece i obrnuto. I sada ce mozda neki reci jeste ali to moze da se podesi. Da, moze, ali ajde gledajte stvari iz ugla pocetnika/prosecnog desktop korisnika koji ne zna nijednu naredbu Dos-a a kamo li da se petlja sa terminalom u linuxu.
Takodje i dalje je neuporedivo lakse instalirati novu aplikaciju u Win-u nego pod linuxom (opet gledano iz ugla pocetnika)
Svakako postoje oblasti/stvari u kojima je linux bolji i ne bih sada pisao o tome jer to svakako nije multimedija.
Jedan od najvecih linux aduta je cena ali ni to ne pije vodu u ovom slucaju posto kuci covek moze da ima koji god hoce OS i niko mu to nece proveravati.
Da neko ne bi stekao pogresan utisak, dual boot imam poslednje 4 godine i koristim ono sto je najbolje od oba OS-a.
Toliko od mene.
[ mulaz @ 20.07.2005. 16:35 ] @
Citat: Sundance:
Šta sa slackom dolaze binarni codeci u paketu, oni koje skineš odvojeno sa mplayer sajta?
I to windows binarni codeci, pfffff.
Citat:
ili jos bolje instaliras mplayer za gmplayer gui-em
Čitaj kao: rekompajliraš sa switchevim tako da nije CUI-only.
Nabijem ti program koji zahtijeva poseban switch za podršku za GUI.
Citat:
nego da se zanmaras sa kodecima, koji kad rade, kad ne rade, ako ne ubodes pravu kombinaciju, nista od slike...
Skineš ACE Mega Codec pack i gledaš 99.9999% svih filmova, klik, klik, klik, čak ima i mini AV integriran, easy as pie...
za binarne kodeke.. jbg. .. radi.. slika se vidi.. sta vise treba?
za compile.. sto bi kompilirao kad moze binary.. pored svake distribucije ili na nekom reposu stila linuxpackaages.net (swaret --install mplayer na slacku)
Ace mega kodec pack, kazaa kodeck pack, nimo codec pack.. hehe.. isto s***** drugo pakovanje.. das full install imas zelenu sliku.. okkrenutu naopacke .. pa mozes da geldas naglavacke :D
[ _owl_ @ 20.07.2005. 23:18 ] @
Mrzelo me je da citam celu raspravu, ali ako vec nije postavljen link pogledajte ovo temu: Potreban mi je neki program u LINUX-u za prebacivanje DVD u DiVX???!!.
[ Gn0m3 @ 21.07.2005. 11:43 ] @
Ja sam veoma zadovoljan Kaffeinom u Suse 9.2.
Naime, imam oshtecen DVD-RW na kome su se nalazili neki filmovi. Kada sam pokushao da ih otvorim iz bilo kog playera u Windozi (WM 10, BS Player Pro,...) komp mi se totalno blokirao i gledanje filma je bilo nemoguce. S druge strane te filmove sam u Kaffeinu odlgedao iz prve bez ikakvih seckanja ili prekida.
[ Not now, John! @ 11.11.2006. 12:09 ] @
Postoji li logičan i objektivan razlog zašto Microsoft ne podrži Rock Ridge ekstenzije za ISO9660 fajl sistem (CD)?
Nedavno pomoću K3B narežem CD sa nekim e-knjigama (duži naslov, ne-ASCII slova ßüčćš...) i K3B mi smanji nazive fajlova na 130 znakova, ali svi fajlovi budu čitljivi. Ako isključim Joliet ekstenzije, onda imam fajlove sa 255 znakova u nazivu i potpunu Unicode podršku.
Međutim, takav CD (sa isključivo Rock Ridge ekstenzijama) ili Joliet sa fajlovima koji sadrže čšž ili ćirilicu nije čitljiv pod Windowsom.
Koliko se sjećam Nero verzija 6.x je imala problem sa narezivanjem fajlova koji imaju šđčćž u nazivu. Da li novije verzije to podržavaju? Da li podržavaju puni Unicode set slova?
Jednostavno, ne želim da razmišljam da li će neki fajl sa hard diska biti čitljiv kad se nareže na CD, što Linux omogućava.
---
Pored toga, nedavno ubacim neki CD u drajv i prije nego što se učita autostart program izbacim CD na silu. Pojavi se neki prozor sa upozorenjem i tri dugmeta (Cancel/Continue/Retry ili nešto slično). Pritisak na bilo koje dugme je samo vraćalo prozor koliko god buta bih ga pritisnuo. Pokrenem restart i restart zakoči (jer ne može da ugasi prozor/aplikaciju) i nastavi se tek kad sam još jednom pritisnuo Cancel. Friendly, nema šta.
[ Stator @ 12.11.2006. 18:08 ] @
Citat: random: Killer multimedia app na Linuxu je po meni AmaroK. Nisam još našao gotivniji i zgodniji muzički plejer od njega nigde. Windows port ne postoji. Na Windowsu koristim foobar2k.
Dakle napokon ce izaci i win port. Najavljen je za 1 april 2007 ako sam dobro razumeo :) Super ce doci u svakom slucaju.
Citat:
We have declared a fundraiser to raise $5,000 to offset expenses in the coming year. There are server and bandwidth costs and there is some need for development hardware. We are also planning to have another meeting to work on Amarok 2, so there will be some travel costs. Amarok 2 will be based on QT4/KDE4 and will finally feature a Windows port, so for those of you that must use Windows, you will finally be able to have your rok and eat it too.
[ Džeronimo @ 16.11.2006. 00:45 ] @
Citat: Not now, John!: Postoji li logičan i objektivan razlog zašto Microsoft ne podrži Rock Ridge ekstenzije za ISO9660 fajl sistem (CD)?
Nedavno pomoću K3B narežem CD sa nekim e-knjigama (duži naslov, ne-ASCII slova ßüčćš...) i K3B mi smanji nazive fajlova na 130 znakova, ali svi fajlovi budu čitljivi. Ako isključim Joliet ekstenzije, onda imam fajlove sa 255 znakova u nazivu i potpunu Unicode podršku.
Međutim, takav CD (sa isključivo Rock Ridge ekstenzijama) ili Joliet sa fajlovima koji sadrže čšž ili ćirilicu nije čitljiv pod Windowsom. I kad narezujemo CD na Linuxu, onda moramo da proveravamo sve datoteke da slučajno nema naših slova jer Win ne može da čita takve CD-ove... i eto kolko je Win "napredniji" od Linuxa... da ne pominjem to što WinXP (a kamoli neki malo stariji Win) ne zna da snimi ni najobičniji DVD bez nekog dodatnog programa (Nero ne dolazi uz Windows, tako da se on ne računa), a svaki malo noviji Lindža bez problema narezuje sve živo. Windows zna i da kaže da rezač ne radi (kao što je bio slučaj kod jednog mog drugara), a posle se ispostavi da je taj rezač potpuno ispravan i da u Lindži radi ko sat.
[ NastyBoy @ 16.11.2006. 00:58 ] @
Prestanite da lupetate vishe sa tim "nema ovaj-i-onaj program ugradjen" i dajte malo zdravog rezona u celu prichu.
MS je u veoma delikatnoj situaciji i izvrgnut napadima od strane softverske industrije oko svakog parcheta productivity/security/multimedia softvera koje bi da ugradi u OS.
[ Džeronimo @ 16.11.2006. 01:58 ] @
@Nasty
Pa nije baš da oni žele da poklone neki software uz svoj OS, pa da ih zbog toga napadaju... oni kad ugrade nešto u Win, onda sve to debelo naplate (uračunaju ti u cenu OS-a) i tako primoravaju nekog da koristi njihove proizvode (jer zašto bi neko kupovao neke druge programe kad su ga već ovi naterali da uz OS kupi njihove). Zato se EU i buni.
[ Not now, John! @ 16.11.2006. 09:07 ] @
Malo sam provjeravao stanje sa Unicode-om i prženjem CD-ova, pa sam vidio da se čini da ni WinXP/NTFS nije baš 100% Unicode. Kreirao sam fajl sa nekih 140 znakova, malo naše latinice, malo ćirilice, malo njemačkih, francuskih i dr. ne-ASCII znakova. Nero je taj fajl u svom File Browseru prikazivao kao "________.dat", a Win ga je obrisao, ali nikako nije htio da ga skloni sa Desktopa (kao da ga nije obrisao).
[ Džeronimo @ 16.11.2006. 09:40 ] @
Citat: Not now, John!: Win ga je obrisao, ali nikako nije htio da ga skloni sa Desktopa (kao da ga nije obrisao).
Je l' se zna kako je to rešeno u Visti? Je l' je konačno Win dobio Unicode ili se još drži ASCII-ja?
Hehehe... nabeđuju Linux kako je "zaostao", a Win još ne podržava Unicode u potpunosti :)
[ Apatrid @ 17.11.2006. 06:48 ] @
Citat: NastyBoy: MS je u veoma delikatnoj situaciji i izvrgnut napadima od strane softverske industrije oko svakog parcheta productivity/security/multimedia softvera koje bi da ugradi u OS.
Pffft, srce mi puce. Gospoda mogu da blagoizvole da probaju da svoj softver plasiraju kao paket(e) odvojen(e) od OS-a.
Ili bi to bilo previse da se trazi, da MS konkurise ostalima bez lagodnog polozaja jedinog koji odlucuje sto ce, kad i kako postati dio OS-a, ergo novi "standard", ne pita te niko ima li boljih rijesenja?
Pazi, "delikatna situacija" :rolleyes: ... Dabogda svako moj (na celu sa mnom) bio u takvoj "delikatnoj situaciji". Pa da se zlopatim.
[ Tyler Durden @ 17.11.2006. 15:52 ] @
Znam do ovo bas ne ulazi pod ovu temu, ali ima nekih dodirnih tacaka a nisam htio da otvaram novu temu.
Morate ovo da vidite :)
http://www.youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 08:24 ] @
Citat: Je l' se zna kako je to rešeno u Visti? Je l' je konačno Win dobio Unicode ili se još drži ASCII-ja?
Hehehe... nabeđuju Linux kako je "zaostao", a Win još ne podržava Unicode u potpunosti 
Zadnji put kad gledah Win32 API a to bese devedeaset seste ili sedme, unicode je bio podrzan, tako da valjas pojasniti na sta konkretno mislis. NTFS FS upravo koristi tu podrsku iz API-ja. To sto DOS FAT/FAT32 FS nije imao podrsku za unicode je namerno uradjeno da se ocuva backward kompatibilnost. nego, ovaj, Mac je dobio podrsku za Unicode kad su je preneli iz BSD u OS X, da znas
Ahem, mislim da je i Windows 95 imao podrsku za Unicode, sa NT 3.51, mada je vecina programa nije koristila jer su portirani sa Windows 3.11/Win32s koji nije sigurno podrzavao unicode. NT 4.0 sigurno sto posto. Na sta mislis dakle?
Citat:
Postoji li logičan i objektivan razlog zašto Microsoft ne podrži Rock Ridge ekstenzije za ISO9660 fajl sistem (CD)?
Nedavno pomoću K3B narežem CD sa nekim e-knjigama (duži naslov, ne-ASCII slova ßüčćš...)
Joliet je Unicode. A na to smo mislili? Pa koristite Joliet. Ako vam razlog treba, nece je sasvim dovoljan razlog.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.11.2006. u 09:36 GMT+1]
[ Džeronimo @ 18.11.2006. 08:37 ] @
@bojan_bozovic
Znam ja da je Unicode podržan na Win-u, al' nije u potpunosti, tj. dosta programa za Win uopšte neće da čita datoteke koje u imenu imaju naša slova, a i kao što je Not now, John! napisao, neki datoteke koje sadrže Unicode znakove neće ni Win da čita.
Ovo za Win, da neće da čita neke datoteke koje sadrže Unicode znakove, ne mogu da potvrdim jer nikad to nisam ni probao, al' ovo prvo, da dosta programa za Win neće da čita datoteke koje sadrže neko naše slovo u imenu, mogu.
Sećam se i kad sam jednom probao onaj srpski LIP za WinXP (pre par godina, dok sam koristio Win) da su naša latinična slova u imenima datoteka bila zamenjena ćiriličnim (zamenio je, naprimer, latinično "Š" sa ćiriličnim "Lj", latinično "Đ" sa ćiriličnim "R"... i tako). Znači, Win koristi ona "Windows-1250" i "Windows1251" kodiranja, a ne Unicode.
[Ovu poruku je menjao Džeronimo dana 18.11.2006. u 10:01 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 08:39 ] @
Koje aplikacije? One za Windows 95, mozda stvarno nece, hands down. To je opet do programera tih aplikacija a ne do windowsa, ja i dan danas mogu koristiti Windows 3.11 Win32s API-je na Visti. Ako Win cita NTFS i Joliet, ima Unicode.
Samo da dodam, Rock Ridge je opcionalan deo specifikacije za CD filesystem (High Sierra/ISO 9660) namenjen upravo unix sistemima. Te ekstenzije nisu podrzane u Windowsu i kad nisu bile pre desetak godina, i nece. Microsoft ima sopstveni Joliet. Rock Ridge CD se moze koristiti u ne Rock Ridge implementaciji CD fs ali bi trebalo da se degradira na 8.3 format imena fajla za DOS (i stare IBM mainframeove BTW). Linux eto ne podrzava NetBSD lfs filesystem, sta da radim? [hard irony]To je zato sto nema Unicode  [/hard irony]
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.11.2006. u 09:58 GMT+1]
[ Džeronimo @ 18.11.2006. 09:08 ] @
Citat: bojan_bozovic: Koje aplikacije? One za Windows 95, mozda stvarno nece
Pa evo, naprimer, neće Nero (naprimer, prikaze neku sliku koja ima neko naše slovo u imenu kao _____.jpg... ili tako nešto... i nema šanse da je nareže na CD). Sećam se i da još mnogo drugih programa neće uopšte da otvori takve datoteke (samo ne mogu da se setim svih... odavno je to bilo, tako da se samo za nero sećam).
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 09:12 ] @
Dimkovica pitaj ne mene. Imas sve sto je u potrebno za Unicode u Win32 API (ne Win3.11 Win32s ali da u Win > 95, NT > 3.51), a i u novom .NET APIju sigurno, mada ga gledao nisam. Kada sam sistem moze preko APIja da koristi unicode to znaci da bas i svaki program moze preko istog javnog APIja, a da li hoce to je deseto. Da dodam, pitanje je da li je dobro imati ne ASCII karaktere u imenu fajla, kanji, kineski, arapski itd. Bas si ti neki Ubuntu korisnik kad velika slova i razmaci vec nisu problematicni!
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.11.2006. u 10:28 GMT+1]
[ Džeronimo @ 18.11.2006. 10:24 ] @
Citat: bojan_bozovic: pitanje je da li je dobro imati ne ASCII karaktere u imenu fajla, kanji, kineski, arapski itd.
Ne kažem ni da je dobro, a ni da je loše. To su normalni znakovi, kao i svi drugi, tako da ne vidim razlog zašto bi to trebalo da bude nešto problematično.
Citat: bojan_bozovic: Bas si ti neki Ubuntu korisnik kad velika slova i razmaci vec nisu problematicni! :)
Ovu rečenicu nisam baš najbolje razumeo. Gde misliš da su velika slova i razmaci problematični?
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 11:03 ] @
Citat: Ovu rečenicu nisam baš najbolje razumeo. Gde misliš da su velika slova i razmaci problematični?
U konzoli.
[ Not now, John! @ 18.11.2006. 11:33 ] @
NTFS/WinXP je zvanično Unicode, ali ta podrška nije transparentna kao što bi trebalo da jeste. Krajnji korisnik, pa i programer ne treba da razmišlja o tome da neki fajl ima ili nema Unicode znakove u nazivu. Ako program koristi MS GUI kontrole koje dolaze uz MS razvojne alate, i ako Win može da normalno radi sa tim fajlovima onda treba i program da radi sa tim fajlovima. Ne treba da Ahead.de programeri razmišljaju o tome, ako je već WinXP unicode, a i Joliet je unicode.
Ja pomoću k3b spržim CD koristeći isključivo Joliet i fajlovi koji imaju ne-ASCII znakove nisu čitljivi pod WinXP.
Poenta je da korisnik ne treba da razmišlja koje znakove da koristi u nazivu i da li će fajl biti čitljiv kad se prenese na drugi računar sa drugom verzijom istog OS-a ili drugi OS.
Prilično je zamorno provjeravati da li neki fajl koji treba da bude narezan na CD ima u svom nazivu ne-ASCII znakove samo da bi CD bio čitljiv na Windowsu.
Uostalo, čak i FAT32 podržava unicode u dugim nazivima fajlova, zar ne?
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 11:40 ] @
Citat: NTFS/WinXP je zvanično Unicode, ali ta podrška nije transparentna kao što bi trebalo da jeste. Krajnji korisnik, pa i programer ne treba da razmišlja o tome da neki fajl ima ili nema Unicode znakove u nazivu.
A je li unix je podrzavao unicode od 1970 pa naovamo?  Nigde nije transparentno, imas i unicode i ASCII string funkcije. Cak i da je sistem potpuno nov, potpuno nov OS from the scratch, opet bi morao imati i ASCII funkcije, jer nekada bas to treba. I zamisli, programeri trebaju i da misle.
Citat:
Poenta je da korisnik ne treba da razmišlja koje znakove da koristi u nazivu i da li će fajl biti čitljiv kad se prenese na drugi računar sa drugom verzijom istog OS-a ili drugi OS.
Opa, vidi Apple na primer http://developer.apple.com/technotes/fl/fl_36.html dakle ni OS X -> Windows ne mora da radi, a opet, i korisnik treba da misli
Ako neko pokusava da koristi kompjuter po metodi NL Pro Group, zar je onaj ko je napisao OS kriv?
[ Not now, John! @ 18.11.2006. 11:56 ] @
Citat: bojan_bozovic: A je li unix je podrzavao unicode od 1970 pa naovamo? Nigde nije transparentno, imas i unicode i ASCII string funkcije. Cak i da je sistem potpuno nov, potpuno nov OS from the scratch, opet bi morao imati i ASCII funkcije, jer nekada bas to treba. I zamisli, programeri trebaju i da misle.
Ne znam od kad ga podržava, ali znam da je trenutno podržan u potpunosti i da je krajnje vrijeme da svi počnu da koriste unicode. Uostalom ASCII o kome pričamo (0-127) je identičan UTF-8 (0-127). Ne znam zašto bi se koristile posebne funkcije. Jednobajtne funkcije su potrebne za (128-255) i druge jednobajtne kodne rasporede.
Čuo sam da Mac ima neki drugi fajl sistem za CD-ove, međutim, ako Win podržava Joliet i Linux podržava Joliet zašto onda CD-ovi na jednom nisu čitljivi na drugom i kako pod WinXP narezati CD koji ima fajlove sa našim znakovima u nazivima? Gdje boči?
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 12:00 ] @
Zato sto ne moze. Ne mozes pretrazivati multibyte string istom funkcijom za ASCII, jer prvi se sastoji od dva bajta po slovu a drugi od samo jednog naprimer. Moras znati o cemu se radi. Dalje, imas i razlicite Unicode karakter enkodinge, da li su little endian (nizi bajt prvo) ili big endian (vredniji bajt prvo), a?
[ Džeronimo @ 18.11.2006. 12:37 ] @
Opet te ništa ne razumem. Kako to misliš da konzola ima problem s razmacima i velikim slovima?
Ako misliš da komande u konzoli treba da se ukucavaju tačno onako kako treba (znači, da se ne koriste, naprimer, velika slova umesto malih), onda ja tu ne vidim šta je problematično, kad tako i treba da bude (to što Win ne pravi razliku između velikih i malih slova nije moj problem).
Ili si mislio na nešto drugo?
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 12:44 ] @
cd zlatibor-fotke ili cd "Moje fotografije sa Zlatibora" a ako je i arapski tu sta onda? Svakodnevno se susrecem sa takvim sasavim imenima fajlova i svakodnevno ih preimenujem da bih i iz konzole mogao da ih koristim bez muke. Ja sam retko u Windowsu, sem Opere i jedne igre nista nemam instalirano ovde. Da dodam imam i 7-Zip, i to se racuna.
Citat:
Čuo sam da Mac ima neki drugi fajl sistem za CD-ove, međutim, ako Win podržava Joliet i Linux podržava Joliet zašto onda CD-ovi na jednom nisu čitljivi na drugom i kako pod WinXP narezati CD koji ima fajlove sa našim znakovima u nazivima? Gdje boči?
Da ti odgovorim, ako ima problema sa Joliet, Microsoftova je implementacija referenca i mozda bug drugde valja traziti zar ne? Ono cudo za pisanje na CD sto uz XP dolazi nema ni sa kanji problem, a sve ostalo nije do Microsofta. Sto se linuxa tice, veruj mi pun je bagova. Ume i hardver da unisti, npr. najverovatnije je upravo cdrecord na Linuxu unistio moj prethodni LG combo, nakon pisanja cdrecordom pri restartu kompa bi se otvorio cd do pola, a onda je naprasno crkao, i to nije do cdrecorda koji pod NetBSD 3.1 radi na identicnom novom LG combou bez problema. Ne bi da gresim dusu, ali se taj stari LG nije tako cudno ponasao pod Windowsom. Imam vrlo nisko misljenje o Linuxu kao sistemu jer se program a narocito OS ne krpi brdom hackova koji treba da drze vodu. Andy Tannenbaum je lepo rekao da Linus nista nije uzeo od njega, jer bi inace sistem prvo bio dizajniran kako valja.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.11.2006. u 14:04 GMT+1]
[ Džeronimo @ 18.11.2006. 14:17 ] @
Citat: bojan_bozovic: cd zlatibor-fotke ili cd "Moje fotografije sa Zlatibora" a ako je i arapski tu sta onda? Svakodnevno se susrecem sa takvim sasavim imenima fajlova i svakodnevno ih preimenujem da bih i iz konzole mogao da ih koristim bez muke.
Pa nije baš to tolko strašno. Ako neko napravi neki direktorijum u konzoli, onda mu i da ime bez razmaka...
Kao što sam rekao, ne vidim šta je tu problem, pogotovo u Ubuntu-u (u Ubuntu skoro i da nema potrebe da se ulazi u konzolu jer sve može da se uradi i preko grafičkog okruženja).
Citat: bojan_bozovic: Ne bi da gresim dusu, ali se taj stari LG nije tako cudno ponasao pod Windowsom.
Kao što sam već napisao u jednoj poruci, jedan moj drugar je imao slično iskustvo na Win-u. Crko rezač, nije hteo ni da čita, a kamoli da narezuje CD-ove... i posle kad je taj moj drugar probao Linux, ispostavilo se da pod Linuxom taj rezač radi (i čita i narezuje), al' iz nekog razloga je taj isti rezač pod Win-om potpuno neupotrebljiv.
Citat: bojan_bozovic: Imam vrlo nisko misljenje o Linuxu kao sistemu... Andy Tannenbaum je lepo rekao da Linus nista nije uzeo od njega, jer bi inace sistem prvo bio dizajniran kako valja.
Ne kažem ja da je na Linuxu sve fino i krasno i da je sve super... znam da ima mane (al' smatram da ih ima znatno manje nego na Win), znam da može da bude i bolji, al' da je Linux dobar OS, jeste... nije kao MacOS, al' je dobar.
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 14:23 ] @
Citat: Kao što sam rekao, ne vidim šta je tu problem, pogotovo u Ubuntu-u (u Ubuntu skoro i da nema potrebe da se ulazi u konzolu jer sve može da se uradi i preko grafičkog okruženja).
Dobro je ako i iz konzole moze. I ja ovde mogu imati i KDE i GNOME (upravop iz Konquerora pisem), ali cesto radim i iz konzole. Mogao sam npr. unrar ili unzip da dam za primer a ne cd.
[ Not now, John! @ 18.11.2006. 14:34 ] @
Citat: bojan_bozovic: Da ti odgovorim, ako ima problema sa Joliet, Microsoftova je implementacija referenca i mozda bug drugde valja traziti zar ne?
Ja imam u vidu da Linux pogrešno implementira Joliet, ali ne mogu biti siguran jer na WinXP-u ne mogu da narežem CD sa smiješnim slovima. Baš ću probati onaj Burner koji dolazi uz WinXP.
Poenta je da ja na Linuxu ne moram da razmišljam da li ću fajl nazvati "šišanje.jpg" ili "sisanje.jpg", dok na Win-u to moram jer se dovodim u situaciju da fajl ne bude čitljiv na CD-u ili na dugom Linuxu.
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 15:08 ] @
Citat: Poenta je da ja na Linuxu ne moram da razmišljam da li ću fajl nazvati "šišanje.jpg" ili "sisanje.jpg", dok na Win-u to moram jer se dovodim u situaciju da fajl ne bude čitljiv na CD-u ili na dugom Linuxu.
Zato sto koristis Nero, koji je, jednostavno receno, los. To je odmah do Windowsa i zlog Microsofta, a nikako ne moze da bude zbog Nera? Vecina softvera za windows je djubre, znas koliko su igre bagovite, znas i da ce presresti ctrl-alt-del i alt-tab i sta vec da ako se zaglave nista ne mozes uciniti sem da resetujes komp. To je do windowsa? Moze biti ponekad ali verujem u ogromnoj vecini slucajeva to je do samog programa koji je djubre.
[ ventura @ 18.11.2006. 17:46 ] @
Silna linux ekipa, a smeta im što WinXP ne može da pročita unicode imena fajlova...
Šta vas zabole za XP, koj će vam to k ako vam linux sve završava?
Pogotovo tebe Bojane... Kažeš da koristiš Win98, WTF? Pa zar taj linux nije dorastao ni 98-ici, da nju moraš da bootuješ da bi nešto uradio...
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 18:34 ] @
Citat: Pogotovo tebe Bojane... Kažeš da koristiš Win98, WTF? Pa zar taj linux nije dorastao ni 98-ici, da nju moraš da bootuješ da bi nešto uradio...
Nemam Linux ovde, NetBSD, Win98 i Win2000. Nego, kopka me sta si zeleo reci.
[ ventura @ 18.11.2006. 19:04 ] @
Ko da je neka razlika...
[ bojan_bozovic @ 18.11.2006. 19:20 ] @
Citat: Ko da je neka razlika...
Postoji itekako velika razlika nego nema veze. Backward kompatibilnost npr. Imam neke pakete sa 2.02 ovde na 3.1 i rade kao od sale. Osnovni userland i kernel su 3.1 dok su paketi mahom kompajlirani na 3.0 i rade, nesto sto linuxovci mogu sanjati samo. I za razliku od OpenBSD upgrade mogu i sa 1.6 na 3.1 :) Nije da sistem nema mankavosti, naprimer, od velikih OSS OS NetBSD ima najmanje podrske za opskurni hardver, nema hardverskog 3D jos i sl. Radi od januara kao sat. Neki veruju da moze deset godina da radi bez problema vidi ovde i ovde
[ Mitrović Srđan @ 18.11.2006. 22:06 ] @
Citat:
Pogotovo tebe Bojane... Kažeš da koristiš Win98, WTF? Pa zar taj linux nije dorastao ni 98-ici, da nju moraš da bootuješ da bi nešto uradio...
I tako kada nestane argumenata ili kad se nedaj Boze ispolji neka falinka XP
prelazi se na svakakve pljuvade tipa "sta si jeo" i jel navijas za zvezdu ili partizan.
[ bojan_bozovic @ 19.11.2006. 21:41 ] @
Citat: I tako kada nestane argumenata ili kad se nedaj Boze ispolji neka falinka XP
prelazi se na svakakve pljuvade tipa "sta si jeo" i jel navijas za zvezdu ili partizan.
Ma pusti ga, da je citao temu uopste znao bi da sam ispravljao glupost da Windows ne podrzava Unicode.
[ Not now, John! @ 20.11.2006. 15:55 ] @
Evo, testirao sam program za narezivanje CD-ova koji je integrisan u WinXP i uredno je narezao fajlove sa smiješnim slovima. Fajlovi su bili vidljivi i pod Linuxom (uz utf8) opciju prilikom mountovanja.
Jedino je bio problem ispisati slovo ñ ili ï, pa sam se poslužio Character Map-om. Ostalo je sve OK. WinXP CD burner je prilično upotrebljiv.
[ bojan_bozovic @ 20.11.2006. 17:48 ] @
Da a Nero je djubre, i to kazi svima koje poznajes. Evo vidi ovde ne ume da reze ISO as-is vec ga konvertuje u Joliet, a jos i sa Unicode ima problema. Svakako, nema disclaimera "disk koji napravite Nerom ce sigurno biti citljiv samo na Windowsu" ;-) Ahm, da dodam, Nero je tipican za novi Windows softver, konverzija u Joliet moze da uzrokuje gubitak podataka (symlinkovi i hard linkovi) a na to korisnika nece ni upozoriti. Drugi primer je Picasa koja odmah nakon promene slike istu pise na disk brisuci staru bez toga da upita korisnika.
Joliet ne koristi UTF-8 vec UTF-16 BE (big endian), da znas ;-)
Evo ovde specifikacije:
http://bmrc.berkeley.edu/people/chaffee/jolspec.html
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 20.11.2006. u 19:15 GMT+1]
[ Not now, John! @ 20.11.2006. 19:08 ] @
Džaba kad opet ne mogu pomoću k3b narezati CD koji će biti čitljiv na Win-u. Navodno UTF-16 nije "POSIX compliant", pa ga mkisofs ne podržava.
Što me nervira ta tvrdoglavost. Win neće Rock Ridge, mkisofs neće UTF-16. 
[ MladenIsakovic @ 20.11.2006. 19:17 ] @
Nero je, što se mene tiče, ubedljivo najjači program za rezanje na Linuxu. Ja za bolji ne znam, a odmah da se ogradim, nisam koristio GnomeBaker, te o njemu ne mogu da govorim, ne koristim Gnoma već godinama. K3b je odličan što se rezanja CD-a tiče, ali za DVD je bio totalni shit, bar kod mene, upropastio mi je gomilu diskova, plus i one što je, kao, narezao, brzina je uvek bila neka njegova, a ne ona koju sam ja određivao. Nero je od prve verzije pokazao ko je tata u pisanju programa te namene, i već u prvoj verziji za Linux, bio je bolji od svih koje sam do tada video. I danas koristim Nero za Linux, i nemam ni jednu jedinu reč zamerke.
[ bojan_bozovic @ 20.11.2006. 19:31 ] @
@John
Bas tako.
[ xtraya @ 20.11.2006. 20:58 ] @
Citat: Nero je, što se mene tiče, ubedljivo najjači program za rezanje na Linuxu. Ja za bolji ne znam, a odmah da se ogradim, nisam koristio GnomeBaker, te o njemu ne mogu da govorim, ne koristim Gnoma već godinama. K3b je odličan što se rezanja CD-a tiče, ali za DVD je bio totalni shit, bar kod mene, upropastio mi je gomilu diskova, plus i one što je, kao, narezao, brzina je uvek bila neka njegova, a ne ona koju sam ja određivao. Nero je od prve verzije pokazao ko je tata u pisanju programa te namene, i već u prvoj verziji za Linux, bio je bolji od svih koje sam do tada video. I danas koristim Nero za Linux, i nemam ni jednu jedinu reč zamerke.
da pohvalim i TOASTER za MAC-a, zanimljiva aplikacija skroz... a tek sto je simple instalacija, da se nasmejes ... bukvalno drag and drop...
jel ima nero za meka?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|