[ nascar @ 17.07.2005. 00:30 ] @
koji od AMD-ovih procesora kupiti, u čemu je razlika? [Ovu poruku je menjao boki dana 28.07.2005. u 11:13 GMT+1] |
[ nascar @ 17.07.2005. 00:30 ] @
[ pctel @ 17.07.2005. 01:19 ] @
Barton i Athlon su stari modeli, od 32-bitnih procesora se jos moze naci sempron, mada je pocetkom jula AMD i njih prestao da proizvodi.
[ skarahas @ 17.07.2005. 08:40 ] @
...da i taj semprom će od idućeg mjeseca biti stari model.??? a gdje je granica da se procesor ili neka druga komponenta PC-a proglasi starom baš me zanima onako usput...
[ sabrina @ 17.07.2005. 10:22 ] @
star je onda kada ga trgovac ne može prodati za dobru lovu jer svi za njega već znaju
Sempron i nije ništa novoga osim imena ?, ali trgovac će to napomenuti da je novi i eto zarade a tamo neki Barton , je naravno zastareo jer ipak svi za njega znaju dakle..., za podelu je dovoljno promeniti istoj robi ime i dobiješ podelu na staro-novo...simple ?! zar ne ? pa čak i da smanjiš perfomanse procesoru on če vrediti više [ skarahas @ 17.07.2005. 12:20 ] @
sve to je o.k. no nisam na to mislio...primjerice prije otprilike pola godine kupio sam Athlon XP 3200+ i platio ga dobre pare a tada se najavljivao Athlon 64..pa ako je pola godine dovoljno da nešto postane staro onda mi zbilja nije jasno kuda ova tehnika srlja..prije recimo dvije tri godine ipak je trebalo par godina da se nešto proglasi starim a očito je da ćemo uskoro starost mjeriti danima...kon kretno ja ne mislim da imam stari procesor ako je XP pa kako tko hoće neka misli....
[Ovu poruku je menjao skarahas dana 17.07.2005. u 13:20 GMT+1] [ Virked @ 17.07.2005. 12:35 ] @
Citat: sabrina: star je onda kada ga trgovac ne može prodati za dobru lovu jer svi za njega već znaju Kakve veze ima i sta mene kao korisnika briga sto prodavac ne moze da proda procesor za dobru lovu zato sto je "star"?Ako je procesor kvalitetan(odnos cena-perfomanse) za njega ce se cuti i ljudi ce pricati o njemu.Isto vazi i ako je procesor "nekvalitetan".Ako je nesto dobro sasvim je logicno da ce to ljudi kupovati.Na primer Athlon XP vs Sempron,sta bi ti uzela?Athlon je "stariji" od Semprona i bez obzira na to vecina ljudi ce se odluciti za Athlona bez obzira da li je Tbred ili Barton. Citat: sabrina:Sempron i nije ništa novoga osim imena Kako to mislis nije nista novo?Athlon XP je AMD uporedjivao sa Intel P4 a Semprona sa Intel Celeron procesorom.Tu je i razlika u L2 memoriji u korist Semprona itd. [ pctel @ 17.07.2005. 12:35 ] @
Citat: skarahas: ...da i taj semprom će od idućeg mjeseca biti stari model.??? a gdje je granica da se procesor ili neka druga komponenta PC-a proglasi starom baš me zanima onako usput... Sad, zavisi kako to ko shvata, za nekog se model smatra starim ako postoji noviji od njega, ja gore kad kazem "stari model" mislim na nesto sto se u 99% prodavnica vise ne prodaje. I to zato sto se vise ne proizvodi a proizvedene zalihe se rasprodaju, a ne zato sto ga kupci ne traze. Recimo, Sempron, ne proizvodi se vise, ali su u momentu prestanka proizvodnje magacini bili puni, pa jos nije kriza za njega. Skoro svakog dana mi kupci traze Athlon XP2200+, pa cak i 1800+, iz razloga sto su im ili crkli takvi procesori a ploca ne podrzava novije ili imaju starije tipa duron, ploca im podrzava Athlon XP ali nisu na vreme izvrsili upgrade procesora. Znaci, da se pitaju kupci, taj model bi se jos proizvodio, ali o tome odlucuje proizvodjac koji ne sme da dozvoli da njegov stariji model proizvoda bude konkurencija novom modelu. [Ovu poruku je menjao pctel dana 17.07.2005. u 13:43 GMT+1] [ boki @ 17.07.2005. 16:08 ] @
u osnovi Athlon je brzi od Semprona. Barton je verzija jezgra za Athlone koja ima 512 L2 cache-a i stoga je jos brza. Od prilike Sempron 3000+ i XP 2800+ su u istom rangu. Isto za na primer Sempron 2600+ i XP 2500+ itd.
Sempron je predvidjen kao low-end procesor a XP kao high-end [ Raven45 @ 26.07.2005. 22:49 ] @
Citat: Boki: Sempron je predvidjen kao low-end procesor a XP kao high-end Pre bih rekao da je XP mainstream :) Daleko je on od high-end-a. [Ovu poruku je menjao Raven45 dana 26.07.2005. u 23:49 GMT+1] [ boki @ 27.07.2005. 13:11 ] @
Athlon jeste high-end. Svi od Athlona XP su u svoje vreme bili najbolji, sad sto ih je vreme pregazilo to je druga stvar...
[ Mister Big Time @ 28.07.2005. 01:09 ] @
pa postoa mainstream u medjuvremenu, ali i dalje rula. Bre, uzeh Semprona 2400+ .. teski racku od procesora... greje se u idle do 60c.,.. ni sam vindovze ne radi kako dolikuje..
Zato moj Barton 2500+ @ 3200+ jede zivu decu evo vec godinu dana. ;) [ pctel @ 28.07.2005. 01:21 ] @
A koji su onda bili najgori? Ako ne racunamo Durone koji su prestali da se proizvode prakticno odmah po otpocinjanju proizvodje XP-a, imas li ideju sta bi bilo low-end?
Ja bih pre rekao da je AMD sa XP-om imao za cilj da preuzme "nizi" deo trzista kome je Intel P4 bio preskup. Imajuci u vidu cinjenicu da je Athlon XP predstavljao konkurenciju Celeronu (koji je low-end) to bi ga moglo svrstati u low-end procesore, cak i u vreme kada je bio jedini proizvod svoje kompanije. Ja volim da kazem da je AMD napravio Sempron jer je Athlon XP bio prejaka konkurencija Celeronu :-), a Barton nije mnogo zaziveo jer je bio slaba konkurencija punokrvnom P4 (ne govorim o performansama vec o prihvatanju od strane tog dela trzista). [ stalex @ 28.07.2005. 08:27 ] @
Jedno si u pravu ne terba raspravljati o performansama bartona i eqvivalentnog P4.
Barton je bez premca u klasi. [ eatmyshorts @ 01.08.2005. 13:55 ] @
Citat: koji od AMD-ovih procesora kupiti, u čemu je razlika? Pa lepo odes na http://www.piratesunited.com/m...ws&file=article&sid=30 i sve ce ti se samo kasti ![]() [Ovu poruku je menjao eatmyshorts dana 01.08.2005. u 14:56 GMT+1] [ T-Jay @ 02.08.2005. 00:25 ] @
meni se čini da su sempron procesori mnogo bolji od athlona...imam sempron 2300 i athlon 2600 i na istoj matičnoj ( neka asrock ) sempron puno brže radi i igrice rade bolje i osim toga je mnogo stabilniji kad se overclocka
[ gorcilo @ 16.08.2005. 21:03 ] @
Ja bih na tvom mestu uzeo bartona 2500 ako možeš da nađeš mobilnog,otključan množilac,dobar kuler i udri brate.
Mada mislim da teško možeš da nađeš kod nas i običnog bartonaI njega možeš uz abita ili epoxa da lako oc na 11x200 tj na bartona 3200. [ Mister Big Time @ 16.08.2005. 23:28 ] @
Leto 2005.. gde da nadje Bartona sad? :) Jedino polovnog..
[ vogonjelc @ 17.08.2005. 16:28 ] @
Pitanje je pravo da li kupujes nov komp ili pojačavaš svoj stari. Ako kupuješ novi onda i nema puno dileme sta uzeti. Znaci ako nemas pra za AMD 64 uzmi sempron sa 754 soketom i neku nf 4-4x ploču. Jer je AGP kljuse na izdisaju. Ako nemaš para da kupiš sistem sa PCI-E MB nemoj ni da uzimaš jer će upgrade računara biti noćna mora (mislim na AGP varijantu) bolje malo štedi pare pa onda kupi. Inače keleraba je malčice bolja od običnog semprončića ( soket A). Samo je sempron malčice hladniji.
[ maliradojca @ 17.08.2005. 18:02 ] @
Pa trziste je najbolji pokazatelj kvaliteta svega pa i procesora.Tako da ovih dana polovan Barton kosta isto koliko nov Sempron 2600+(sa tri godine garancije!),a za malo vise para
moze se pazariti i nov AThlon 64.Mislim da je Barton najbolji izbor,jer je Athlon 64 nepuzdan(gomila problema i blue screen-ova za koje nema logicnih objasnjenja,sem da je nesto trulo vezano za Athlon 64,cipset ili procesor ili ploce). [ Mister Big Time @ 18.08.2005. 05:04 ] @
hmmmmmm pa vaistinu barton rules, ali to za cene ga malo pretera (cini mi se) ... ipak ne moz' neko da ceni cpu star godinu + dana isto kao i sada novi u toj klasi sa 3 god garancije /box pakovanje... ili ja nisam u toku kada je rec o polovnjacima
![]() [ vogonjelc @ 18.08.2005. 08:57 ] @
Citat: maliradojca: Pa trziste je najbolji pokazatelj kvaliteta svega pa i procesora.Tako da ovih dana polovan Barton kosta isto koliko nov Sempron 2600+(sa tri godine garancije!),a za malo vise para moze se pazariti i nov AThlon 64.Mislim da je Barton najbolji izbor,jer je Athlon 64 nepuzdan(gomila problema i blue screen-ova za koje nema logicnih objasnjenja,sem da je nesto trulo vezano za Athlon 64,cipset ili procesor ili ploce). ne znam odakle tebi to da je Athlon 64 nepouzdan? Ja sam ih malčice više sklopio i prodao (naravno posle igranja na istim do mile volje) i nešto se ne sećam BSoD i sličnih stvari. Naravno, ako staviš s*it ploču (VIA ili SIS chipset) i groznu memoriju i nedoraslo napajanje svaki računar će imati problema. Svaka čast bartonu i kompaniji ali oni su zastareli sa stanovišta da za njih NEMA PCI-E ploča pa je kupovina njih vrlo rizičan potez (gledajući sa stanovišta upgrade-a). [ eatmyshorts @ 18.08.2005. 11:09 ] @
Jes vala ja sam clan i na nekim stranim, ali i na mnogobrojnim domacim forumima i nisam jos cuo da neko kudi Athlon 64.
[ StORM48 @ 18.08.2005. 22:58 ] @
Pa možda bi nam gospodin Maliradojca mogao pojasniti otkud mu takva saznanja, nedostupna širokim narodnim masama?
@maliradojca Imaš li ti i jedan argument za to što tvrdiš, osim što znaš za "gomilu problema" (?)??? [ maliradojca @ 19.08.2005. 00:47 ] @
Radim u servisu racunara,tako da licno poznajem vecinu ljudi koji su imali neobjasnjive probleme,a zajednicko njima svima je-isti procesor-Athlon 64.Naravno ne kudim sam procesor ali ima neki gremlin u toj prici.Naravno ploce su uvek bile kvalitetne(nforce,via).Dokaze za to sto tvrdim nemam,tako da ne bih ulazio u siru raspravu o Athlonu64,samo sam izneo svoje misljenje.A vase je ,izgleda,da se ne slazete sa mnom?
![]() [ vogonjelc @ 19.08.2005. 08:34 ] @
Citat: maliradojca: Radim u servisu racunara,tako da licno poznajem vecinu ljudi koji su imali neobjasnjive probleme,a zajednicko njima svima je-isti procesor-Athlon 64.Naravno ne kudim sam procesor ali ima neki gremlin u toj prici.Naravno ploce su uvek bile kvalitetne(nforce,via).Dokaze za to sto tvrdim nemam,tako da ne bih ulazio u siru raspravu o Athlonu64,samo sam izneo svoje misljenje.A vase je ,izgleda,da se ne slazete sa mnom? ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao vogonjelc dana 19.08.2005. u 17:21 GMT+1] [ musicmaster @ 19.08.2005. 15:59 ] @
Citat: vogonjelc: ;) pa sto uvaljujete ljudima? ;) VIA i nije neki kvalitet odavno ma u kakvu ambalažu bila zapakovana. Po mom iskustvu nf4 i bilo koji soket athlona 64 nije pravio problem (asus i gigabyte matične ploče) VIA,SIS pa i nforce,ajde da izuzmem taj nforce,ovaj put,ali bas se pitam da li bi bilo nekih boljitka sa tim famoznim AMD64-ma kada bi recimo Intel pocheo malo da dizajnira u korist njihove stabilnosti. Ko zna... Uzmimo za primer : probashe sa nekim Lindowsom,pa nekakv Ms Linux pa to ispade neka smejurija.Svi Athloni,Semproni i Opteroni poprimiise isti oblik(kada ih na oko uporedish) kao njihov do smrti teski konkurent i neprijatelj(ili nije?)...Mozda i izbace neku novu Intel64 KT815PE seriju chipa i naravno,ASUS da bude prvi sa nekom 'ULTRA' i obavezno "-Deluxe" oznakom na kraju. Mislim,to ce mozda i da upali. To bi bila dobitna kombinacija,ja kad vam kazem! :) [Ovu poruku je menjao musicmaster dana 19.08.2005. u 17:00 GMT+1] [ vogonjelc @ 19.08.2005. 16:20 ] @
Eh sećam se ja dobrih starih vremena kada si uyimao intel ploču i stavljao AMD procesor bez problema i radilo sve kao sat (npr Intel HX ploča i k5). Ali danas ni intel nije više što je bio. Em menja soket svako malo em su mu proizvodi skuplji nego što realno vrede. (što ne znači da su loši naprotiv, da ne ispadnem flamer)
[ musicmaster @ 19.08.2005. 16:39 ] @
Da...sve je bilo much,much better.
[ maliradojca @ 19.08.2005. 18:19 ] @
U plocu od 486-ice ubodes k5, i imas satro pentium...gotivno je bilo
[Ovu poruku je menjao maliradojca dana 19.08.2005. u 19:20 GMT+1] [ StORM48 @ 19.08.2005. 18:30 ] @
Ovaj, nešto si pobrkao. Verovatno misliš na Amd5x86, što nije isto što i K5. Socket im se razlikuje i nema sile da K5 staviš u 486 ploču. Postojala je i tzv. Overdrive varijanta, odnosno "pentijum" za 486 socket, ali s obzirom da proizvedeno svih 15 primeraka, nijedan nije stigao kod nas.
Što se "problema" sa A64 tiče, "argument" tipa "ja radim u servisu" NIJE argument. Želim da čujem šta konkretno nije htelo da radi. I ja (pa i drugi ovde) valjda nešto/negde radim, pa nisam imao nikakva slična iskustva ni sa jednim procesorom (nebitno da li je Intel/Amd), jer stabilnost odavno nema veze sa procesorima. Pozdrav [ musicmaster @ 19.08.2005. 20:44 ] @
Citat: StORM48: Što se "problema" sa A64 tiče, "argument" tipa "ja radim u servisu" NIJE argument. Hej,nemoj tako,pa i ja sam "raduckao" u servisu! :) [ Goran Mijailovic @ 19.08.2005. 20:48 ] @
Pa i ja sam :)
ali StORM48 nije li vreme zakljucati ovu temu? Mislim da nije vise produktivna. [ Goran Mijailovic @ 19.08.2005. 21:10 ] @
:)
PS Ima jabber za chatovanje ;) Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|