[ sigma**2 @ 17.07.2005. 16:31 ] @
Učim statistiku , zadaci mi idu od ruke, ali ipak mi je sve konfuzno. Mislim da su ove tvrdnje ispravne: 1. verovatnoća je podatak koji mi je poznat ako znam dovoljno o populaciji.Npr. znam veličinu populacije i broj primeraka traženog obeležja. 2. Kada imam uzorak tada se razni pokazatelji tog uzorka kao što su srednja vrednost, stand.devijacija .. nazivaju statistika 3. Nekim ocenjivanjem, testom ... upoređujem neku statistiku uzorka da bi procenio da li pripada poznatoj populaciji, ili 4. znajući nešto opopulaciji pomoću uzorka ocenjujem neke druge parametre populacije. Npr. znam da neko obeležje u okviru populacije ima normalnu raspodelu, imam neki uzorak, i ocenim sa određenim intervalom poverenja kakvi su neki parametri raspodele. Ono što me zbunjuje je šta da radim sa uzorkom kada ne znam ništa o populaciji. Svi zadaci koje provežbavam kažu raspodela je takva i takva, ja odeberem formulu i to je to. Ali kako da ocenim koju raspodelu ima neko obeležje, ako imam samo uzorak. Možda loš primer: U nekoj kutiji se nalaze kuglice. Uzmem, zabeležim, vratim. I tako 1000 puta. Zabeležio sam 796 belih i 204 crne. Pitanja: 1. koja je verovatnoća da će sledeća biti bela ? 2. koja je verovatnoća da ima i drugih boja ? |