[ Pigoza @ 21.07.2005. 09:37 ] @
Moze li neko da mi pojasni, posto znam da kroz LC ili ti RLC kolo prilikom tecenja naizmenicne struje javljaju se fazne razlike izmedju napona i struje,a citao sam da pasivne skretnice drugog reda, t.e.-12db i vise, unose fazne pomake, jel se to odnosi na pomak i faznu razliku napona i struje-mozda je glupo, ali ipak kad je u pitanje akustika, mozda se to drugacije gleda.
Zar i skretnice od -6db , ne unose fazne pomake, zar unosenjem bilo kalema ili kondenzatora, ne unosi se fazni pomak, i od cega zavisi on, od velicine LC komponente, ili dali je skretnica 2,3...reda, i jel se zato za skretnice od 12db pa navise, zvucnici na visokotoncu pa i isrednjotoncu okrecu polariteti, zbog izjednjacavanje faze?, ili se unose korektivni elementi, kao na pr. paralelno visokotoncu kome nije obrnut polaritet,a skretnica 12db,stavljaju RLC komponente?
Koliko ti fazni pomaci uticu na zvuk , mozda sam se izlupao ali posto sam pre 12 godina zavrsio elektrotehnicku skolu, a i knjige nemam, zaboravio sam neke stvari, recimo dali uopste u kolu naizmenicne struje gde je recimo samo R elemenat struja u odnosu na napon u faznom pomaku od pi, ili ti 180 stepeni ako se dobro secam.........ispravite me?