Citat:
e5944: Kabliranje mreže po standardu 568A(B) se vrši samo zbog standardizacije ili je u pitanju i performansa prenosa podataka kablom?
Ovo paranoično pitanje mi je palo na pamet jer sam preko vikenda imao priliku da se "družim" sa mrežom koja nije kablirana po standardu i setio sam se nekog starog članka o rasporedu žica i smanjenju smetnji u kablovima koji datira iz vremena prelaska brzine prenosa sa 10Mbps na 100Mbps.
Vecina proizvodjaca kablova pretpostavlja da ce se kablirati po 568A/B standardu, pa onda iz cisto ekonomskih razloga narandzastu i zelenu paricu upredu po standardu a plavu i smedju paricu upredaju rjedje da bi ustedili na ukupnoj duzini kabla u tim paricama (Na kutiju znaju ustediti i do 10-20 metara kabla na te dve parice).
Ovo nisam vjerovao dok nam profesor to nije demonstrirao na uredjaju koji se koristi za atest LAN mreza na kategoriju 5e i 6 (nazalost preskupa stvarcica, ali jedino stvarno mjerilo kvaliteta LAN instalacija), a koji u sebi ima mjerac stvarne duzine pojedine parice koristeci Cable propagation delay racunicu.
Ako su parice u kablu previse naravnomjerno upredene onda se desava da dolazi do SKEW gresaka i jedan set podataka stize sa zakasnjenjem do kartice, samim tim kartica ga odbacuje kao TX ili RX gresku.