[ elmatnet @ 25.07.2005. 18:23 ] @
Konkretno, pitanje se odnosi na prava korišćenja imena igrača. Postoji nekoliko shareware fudbalskih menadžera koji se mogu naći na download.com. Oni koriste kompletna imena i prezimena igrača (npr. Roberto Carlos, Andrei Shevchenko,...). Dok su neke mnogo mnogo poznatije firme kao Konami prošle "trnovit" put do istih.
WhY? How?
...
Drugo pitanje sam mogao postaviti i u 3D sekciji ali pitanje je vezano za tu temu pa... radi se o korišćenju md2 ili md3 modela. Da li se oni (normalno: selfcreated) mogu koristiti slobodno. Čuo sam negde da autori igara sa svojim md2 modelima ipak trebaju tražiti dozvolu od ID software-a. Da li je to tačno?
...

Koji je najbolji način zaštite igre. Mislim na zavod za patente. Da li to kod nas uopšte funkcioniše?
[ Filip Strugar @ 27.07.2005. 17:19 ] @
Citat:
elmatnet: Koji je najbolji način zaštite igre. Mislim na zavod za patente. Da li to kod nas uopšte funkcioniše?


Na prva dva pitanja ne znam, a na ovo - postoji kod nas zavod za patente, i funkcioniše, ali igra nije stvar koju možeš patentirati. Patentira se odredjeni izum a da bi patent bio validan, on mora zadovoljiti neke uslove (originalnost tehnologije i slično). Kako tacno funkcionise procedura patentiranja izuma kod nas ne znam ali bih takođe voleo da znam - možda se nađe neko ovde ko zna i voljan je da objasni?
Takođe, znam da postoje velike razlike između Evrope i US po pitanju patentiranja softvera - Evropa tu pruža mnogo manje mogućnosti.

E sad ne znam na šta misliš kad kažeš zaštita igre, ali ako izdaš igru (muzički cd, knjigu, razglednice), ovde ili bilo gde, i napišeš da je kopiranje zabranjeno, ja sam siguran da si automatski pod zaštitom zakona, što se neovlašćenog kopiranja i prodaje tiče.

[Ovu poruku je menjao Filip Strugar dana 27.07.2005. u 18:24 GMT+1]