|
[ ZX_Spectrum @ 28.07.2005. 12:21 ] @
| Pozdrav svima, ovde sam nova.
Evo već neko vreme pokušavam da rešim ovaj problem i ne ide. Koristila sam pomoć gde sam stigla, ostala je još ova sitnica. Naime, radim program koji se bavi samo obradom podataka, između ostalog i računanjem sume prihoda i rashoda, hronološkim redom. Problem je što se ovo dobro uradi samo kada prvi put izvršim upit, svaki drugi put kreće od poslednjeg totala kao početnom vrednosti. Vrednost varijable se vraća na nulu samo kada se izađe iz baze i ponovo startuje. Uradila sam novu bazu koja predstavlja ovaj problem.
Nadam se da ćete imati ideju kako ovo da rešim.
Mislim da je ovaj forum odličan, koliko sam uspela da ga pregledam, predstavlja pravi rudnik znanja!
Hvala unapred.
[Ovu poruku je menjao ZX_Spectrum dana 28.07.2005. u 13:23 GMT+1] |
[ BiloKoje @ 28.07.2005. 13:17 ] @
Mislim da treba da deklarišeš promenjve sa:
Dim lngID As Double
Dim lngAmt As Double
a ne
Static lngID As Double
Static lngAmt As Double
[ ZX_Spectrum @ 28.07.2005. 13:24 ] @
Ne postoji smajlić koji može dočarati moje oduševljenje! Radiiiii!
Hvala mnogo.
[ ZX_Spectrum @ 28.07.2005. 13:43 ] @
Posipam se pepelom, nisam dobro gledala. Tako računa samo za jedan rekord, a meni treba hronološki.
neka ideja?
[ Zidar @ 28.07.2005. 14:37 ] @
A da probas da napravis kveri koji to odradi, sta ce ti funkcija?
Imas u Bazi Znanja kako se radi Running Sum kveri, a ima i puno postova na forumu sa tom tematikom. Osim ako neces da vezbas pisanje funkcija cito vezbe radi
:-)
[ ZX_Spectrum @ 29.07.2005. 10:42 ] @
Zidar, hvala na ideji.
Pogledala sam primer, ali problem je u sledećem: ova baza služi samo sa prikaže problem - ja analizu radim ne nad tabelom, već nad upitom, koji je opet rezultat union sql naredbe koja se izvršava nad tri upita... Malo je zamršeno, stvar je u tome da su podaci koje koristim raznorodni (dobijam ih gotove iz drugih organizacija i nemam uticaja na način generisanja dotočnih).
Probala sam da stavim fncRunSum=0 na nekoliko mesta kod otvaranja formi, ali to rezultuje ili time da ne otvara podformu na kojoj trebaju da se prikažu podaci (oslanja se na upit za izračunavanje), ili nema nikakvog efekta.
Ima li načina da se ova promenljiva setuje na 0 pre izvršavanja upita?
Pozdrav!
[ Zidar @ 29.07.2005. 13:10 ] @
Ne uspevam da razumem sta u stvari pokusavas :-(
Running sum query moze da se radi i na kveriju, (pa makr bio i UNION :-)
Medjutim, nema veze, ionako idem na odmor i vracam se nazad tek krajem meseca pa necu moci da vam dosadjuem neko vreme.
U svakom slucaju, srecno :-)
[ ZX_Spectrum @ 29.07.2005. 13:26 ] @
Pa, konkretno za Running sum mi je problem generisanje polja autonumber u upitu.
Zapravo, zna li neko kako se resetuju funkcije. Na http://www.praktikum.co.yu/office/index.htm su objasnili sve što sam već uradila, a onda napomenuli da se mora resetovati funkcija, inače će se računati od poslednje zapamćene vrednosti.
Naravno, nisu napisali kako se to radi.
Dakle, ako neko zna kako se resetuju funkcije, molim ga da mi oda tajnu ;-). Rešiće me muka.
Zidaru želim lep i uspešan odmor!
[Ovu poruku je menjao ZX_Spectrum dana 29.07.2005. u 15:27 GMT+1]
[ banem @ 29.07.2005. 18:54 ] @
Šta će ti generisanje Autonumber u upitu? Čemu bi to služilo?
Drugo, daj mi tačan link na Praktikumu da pogledam šta sam to napisao. :)
[ ZX_Spectrum @ 01.08.2005. 07:36 ] @
Ova se priča odužila, a ja nikako da skontam 
banem, ne čeznem ja za tim autonumberom uopšte, samo mi je to predloženo kao moguće rešenje (da ne radim funkciju već upit), pa sam htela da probam, ali ne znam kako.
Ovo iz praktikuma nisam navela da nekog prozivam već da vidim može li mi ko objasniti. Drago mi je što se javila prava osoba!
http://www.praktikum.co.yu/office/access/acc_037.htm
Naravno, ako ima boljeg rešenja za moj problem (objašnjen je, a ima i fajl), možemo zaboraviti autonumber.
Puno pozdrava!
[ banem @ 01.08.2005. 13:11 ] @
Ah, to. :)
Prati prilog na onoj Praktikum stranici. Pogledaj funkciju:
Function RecNum(ID as Variant, Reset as Boolean) as Long, _
Static x as Long
If Reset Then
x = 0
Else
x = x + 1
Endif
RecNum = x
End Function
Funkciji se prosleđuju DVA parametra, s tim da drugi nije obavezan. Funkcija provera osobinu Reset i ako je ona =1, onda resetuje vrednost promenljive.
Dakle, kada pozivaš funkciju učini to ovako: RecNum (ID, 1), a ako ne želiš da se brojač resetuje, onda učini ovako: RecNum (ID).
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|