[ LoadER @ 31.07.2005. 11:50 ] @
Primetio sam da su uglavnom srednjetonski zvučnici manje osetljivosti od bas zvučnika i da se pord te konstatacije u skretnice ubacuje atenuator kako bi se zajedno sa visokim dovelo do uravnoteženja nivoa signala između njih. To me je odmah navelo na zaključak da ako se srednjetonac, uz pomoć skretnice, rastereti od niskih frekvencija da se njegova osetljivost povećava te je potrebno izvršiti napomenuto prigušivanje (naravno isključivo ako je potrebno). E sad interesuje me da li postoji neko pravilo za koliko se povećava ta osetljivost na odgovarajućem frekventnom opsegu, ako sam bio upravu sa prethodnim što sam izložio, i da li bi naprimer mogli lepo da siviraju zvučnici kod kojih je razlika između srednjeg i basa oko 8dB, a da se za bas nekoristi atenuator?

Pozdrav
[ Aleksandar Đokić @ 31.07.2005. 15:57 ] @
sve si bre pomesao

srednjotonac je skoro uvek "osetljiviji" nego bas, sto znaci da se na istu snagu cuje jace nego bas, i tad se radi atenuacija

a sto se tice vrednosti otpornika prilikom atenuacije...imala je negde tabela sa tim vrednostima (stvarno ne mogu da se setim)
[ LoadER @ 31.07.2005. 18:04 ] @
Nemoguće da sam pomešao. Evo kao primer Visatonov projekat Starlet, ma da i kod drugih je slična situacija, kod koga srednji ima 86dB a bas 88dB tako da nije logično da će ovaj prvi da se čuje jače na istoj snazi jer je skoro pa duplo slabiji. Tako da opet mi se čini moje saznanje prihvatljivije ako nemaš ti ili neko drugi bolje argumente povodom toga.
Hvala za tabelu, ali znam kao se to proračunava.

poz
[ Aleksandar Đokić @ 01.08.2005. 02:42 ] @
decko jedino ako je u tvom slucaju uzasno los srednjotonac ili si ti nesto pomesao ali da bas bude osetljiviji od srednjotonca....hm sta da ti kazem, neka se javi neko drugi
[ stefan123 @ 01.08.2005. 09:54 ] @
LoadER je u pravu.Tako je u visatonovom projektu ali cudno je da je otpornik na srednjem a on ima manje decibela.
[ BlueSkyNis @ 23.11.2005. 22:51 ] @
I ja sam primetio da su srednjotonci u mnogim kutijama slabije osetljiwosti nego bas zwuchnici...bash chudno :-/
[ Proko @ 24.11.2005. 10:15 ] @
http://www.elitesecurity.org/poruka/959276
[ BlueSkyNis @ 24.11.2005. 18:32 ] @
Po mom nekom shwatanju, prenosna karakteristika idealne zwuchne kutije je kao na datoj slici. A potrebna podeshawanja zwuka se wrshe ekwilajzerom, a ne kutijom. Greshim?

SPL
|
|
|------------------------------------
|
|
|________________________________ f
[ BlueSkyNis @ 25.11.2005. 22:27 ] @
Skinuo sam sa neta jedan speadsheet (EXCEL) za prorachunawanje swih elemenata skretnice. Wec duze wreme sam je chachkao, ali nikako nisam koristio sekciju za prorachun tropojasnih kutija, bash zbog toga shto nisam mogao da nadjem odgowarajuci srednjotonac, iste osetljiwosti kao i bas zwuchnik. I tako chachkam tropojasnu sekciju, i zapazim "Bandpass Gain" i zapitam se shta je to? Pomerim kursor preko tog polja, da bi se pojawio info, i kad ono: "This is gain produced in the midrange due to the overlap of all three drivers in this range". I tada mi je sinulo, i nije mi jasno kako mi to nije palo na pamet. Zato su srednjotonci u tropojasnim kutijama manje osetljiwosti.

Rachunao sam tropojsanu skretnicu: 2nd order Linkwitz-Riley sa f1=350Hz i f2=3015Hz i to je rezultowalo pojachanjem srednjeg opsega od 2,32dB

PozZzz
[ apex @ 25.11.2005. 23:28 ] @
Ma to vam je sve ljudi cisti markentiski trik. Zar ne mislite da projektanti visatonovih zvucnih kutija ne znaju da je iz zvucnika velicine 8 - 10" malo teze "izvuci" ispeglan bas. Da pri projektovanju kutija nisu utisavali sredjetonac cak i od najbolje njihove zvucne kutije dobili bi obican drekavac, jer covekovo uho ne cuje isto 200Hz na 100dB i 1000Hz na 100dB.
Ukratko: stisaj malo srednji da bas dodje do izrazaja i dobio si kutiju sa meksim i jacim basom.(naravno sama definicija jasnoce, mekoce, jacine,... basa ne zavisi samo od ove stvari ali da nesirimo temu....). Sve je ovo davno provaljen
trik.

Citat:
BlueSkyNis: Po mom nekom shwatanju, prenosna karakteristika idealne zwuchne kutije je kao na datoj slici. A potrebna podeshawanja zwuka se wrshe ekwilajzerom, a ne kutijom. Greshim?

SPL
|
|
|------------------------------------
|
|
|________________________________ f