[ BlackSnake @ 12.08.2005. 08:01 ] @

Puno sam istraživao po netu i još uvijek nisam našao pravi način da isječem nepotrebne scene u DV formatu.
Virtual dub mi se čini kao najlakši i najbolji program za to međutim kada isječem dijelove koji mi ne trebaju ne znam gdje da odaberem da to ponovo snimim u DV formatu.
Dakle cilj mi je uvesti DV materijal, isjeći ga i na kraju snimiti u istom tom DV formatu. A zašto u DV formatu? pa zato da bih iz njega nakon obrade izvukao vrijeme/datum snimanja koje ću kod autorizacije DVD-a impotrovati u vidu subtitla.
Na jednom tutorijalu sam čitao da tip to radi u Virtual dub-u, ali je jednostavno ispustio dio u kom objašnjava proces spašavanja u DV format.
Napominjem da sam probao hrpu programa i ne mogu da vjerujem da sve i jedan (osim genijalnog Virtual Duba) imaju nevjerovatno komlikovan i glup način izbacivanja nepotrebnih scena, a to je osnovna operacija obrade.

Bilo bi dobro da Virtual dub može raditi capture i sa DV kamere ... ili možda ima načina i za to? Ako neko zna bio bih mu zahvalan.

Hvala unaprijed.

PS: Pretpostavljam da Virtual dub ne može raditi capture sa DV kamere ... ili možda ima načina i za to?
[ Cileinteractiv @ 12.08.2005. 13:09 ] @
Ako ti je namera DVD autoring mozes od citavog sirovog materijala napraviti cheptere na DVD-u koji sadrze samo one scene koje tebi trebaju. I naravno moras meni uraditi tako da chepteri idu jedan za drugim (bez povratka na meni kada se zavrsi bilo koji chapter sem poslednjeg...)
[ Gjagji @ 14.08.2005. 10:53 ] @
Ma postoji DV kodek koji vidi i vdub, samo sto nemam vremena da trazim po netu da ti dam link. Ja sam to jednom imao sa ACEkodekpack-om. Startovao sam instalaciju i chekirao samo par kodeka koji su mi izgledali interesantni, jedan od njih je bio i neki DV kodek, koji se lepo video u vdub listi kodeka. I cini mi se da sam ga imao i na originalnom CD-u od laptopa (SONY VAIO), pa nisam siguran odakle sam ga instalirao, ...
[ Milan BG @ 14.08.2005. 22:46 ] @
Instaliraj ovaj besplatni Panasonic DV codec. Raspakuješ arhivu u neki folder, desni klik na .inf fajl i izabereš Install.

http://www.free-codecs.com/Panasonic_DV_Codec_download.htm
[ BlackSnake @ 15.08.2005. 12:46 ] @
Baš vam hvala na javljanju,

Evo instalirao sam MainConcept DV Codec v2.4.16 (uglavnom je nahvaljen), a imam i ovaj Panasonic-ov.
Uspio sam odraditi isjecanje i mogu zaključiti da je V. Dub fantastičan alat za te stvari, dakle ako želite skrojiti amaterski ili kućni film.
Svašta sam instalirao i probao ali ovo je ekstremno jednostavno i ekstremno funkcionalno. Ja sam skinuo čak VirtualDubMod ... to je neka dorađena varijanta VirtualDuba (još bolja stvar - za preporučiti).
Nema tu Time Line i sličnih s..nja sve što treba je: klikni i odaberi granice, obriši i snimi u sekundi (ako odaberem opciju "direct stream copy").
Najbolje je što nema čekanja za ponovno enkodiranje.

Evo za zaintertesovane šta ja od alata koristim u daljem procesu:
1) DVSubMaker za izvlačenje vremena/datuma snimanja u vidu subtitla.
2) Subtitle Workshop v2.51 ako želim konvertovati subtitl u neki drugi format (recimo u srt ili txt)
3) TMPGEnc za kodiranje gdje izaberem odvojeno sliku i zvuk (mp2 i m2v).
4) DVDAuthorGUI v 1.004 za autorizaciju sa subtitlom za datum/vrijeme koji se može po potrebi isključiti ili uključiti (sa ovim alatom nema potrebe za Subtitle Workshop-om jer poznaje sub format koji daje DVSubMaker)

Napomena: Prilično dobre rezultate sam dobijao i sa "Ulead DVD Workshop-om". On takođe barata subtitlovima i vrši enkodiranje i autrizaciju. Tj on sve obavlja ali ga ja nipošto ne bih koristio za montažu.