[ sheva007 @ 14.08.2005. 00:32 ] @
| Do sada nisam nikada programirao neki su mi rekli da počnem u Dev C++, a neki u pascalu, a htio bih i naučiti progamirati i microcontrollere, sa čime da počnem da li ima kakve razlike u compileru za PIC ili AVR, ili za programiranje običnog programa tipa Dev c++ |
[ NrmMyth @ 14.08.2005. 13:22 ] @
Citat:
sheva007: da li ima kakve razlike u compileru za PIC ili AVR, ili za programiranje običnog programa tipa Dev c++
Vjerujem da ima.
Nisam expert, ali znam da imas micro-controlere koji rade na C kodu, ali su malo skuplji.
[ rumpl @ 14.08.2005. 14:14 ] @
Pazi ovako, po tvojoj poruci vidim da nisi nista shvatio u vezi programiranja.
Kao prvo, da bi poceo da programiras mikrokontrolere treba ti iza tebe godine i godine znanja iz elektronike i programiranja.
Kao drugo, da ti odgovorim na tvoje pitanje.
Compiler za PIC ili AVR, je, kao sto si rekao compiler, prgram koji tvoj kod prevodi iz human-readable forme u machine-readable formu. Program tipa Dev c++ ne postoji.
Dev c++ je samo editor koji, pored toga sto ti omogucuje da pises tvoj kod, omogucuje da brzo i lako iskompajliras tvo program. Isto to bi mogao sa jednim
notepadom i gcc.
Da napravim mali rezime, Dev c++ nije programerski jezik, samo editor, pascal nije los ali ne vredi cimati se sa tim, i konacno, da bi programirao mikrokontrolere treba ti puno puno znanja. Naravno nisi uopste rekao da li imas neko predznanje iz elektronike... nema veze.
I par besplatnih saveta, ne kupuj knjige, forumi i net su ti dovoljni, provodi puno puno puno neprospavanih noci ispred tvog omiljenog ljubimca ( kompa naravno ) i mozda ces i uspeti nesto na kraju.
E sad se setih, za PIC treba ti znanje assemblera. Znaci , ja ti zelim puno srece, ali smatram da si vec lose poceo, ali to je samo moje misljenje, svi imaju pravo da imaju jedno misljenje.
Pozdrav
[ sheva007 @ 14.08.2005. 14:20 ] @
Ništa hvala vam na pomoći, ako netko još ima kakav savjet neka slobodno napiše
[ z@re @ 19.08.2005. 19:46 ] @
dev-cpp je programersko sucelje, koje se veze na c i c++ kompajler. dakle dev-cpp ce ti samo pomoci da imas pregledan source kod, napredan editing, a sto napravis u njemu, mozes i u bilo kojem text editoru, pa rucno kompajlirat.
nadji literature o osnovama C programiranja, pa kad to savladas lagano se baci na objektno orijentirano i nauci C++.
sta se tice programiranja mikrokontrolera, treba ti veliko znanje iz digitalne elektronike, poznavanje arhitekture tog tipicnog mikrokontrolera, i poznavanje njegovog assemblera. moze se i on programirat u C-u, ali tu nisam bas dobro informiran, i mislim da na internetu ima malo vise resursa o programiranju MC-a u asm-u, nego u C-u.
good luck.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.