[ gargamel_bosna @ 14.08.2005. 19:24 ] @
da li neko poznaje pouzdan lijek za hemoroide


hvala
[ Janmix @ 14.08.2005. 19:40 ] @
Pih

jesi li razmislio o odlasku doktoru?

[ simonzec @ 14.08.2005. 19:57 ] @
uh to je nezgodno bre.znam ljude koji su se zalili na to . posle nekog vremena su se svi hvalili da se lece nekim melemom koji neki cica pravi.kad vidim reklamu poslacu ti pp ako ti je potrebno.ne znam cene......
[ Lalemajstormoler @ 15.08.2005. 02:21 ] @
Evo ga pravi lek
MUSK HEMORRHOIDS OINTMENT
Moja ga mama koristi i kaze da je ok mada ih nije izlecila,ali kaze da joj pomaze.
[ S_Kid @ 15.08.2005. 05:40 ] @
Statistika kaze da preko 80% ljudi koji se bave sviranjem nekog duvackog instrumenta celog zivota vuce suljeve... eto, ne znam kako se zove lek ali mozda ce ti sada biti lakse :)

[ adenis @ 15.08.2005. 12:10 ] @
pa otidite u apoteku i trazite.
[ crews_adder @ 15.08.2005. 12:46 ] @
Postoji mast Faktu Akut ( http://www.faktu-akut.de/ohne.html ) koja je izuzetno efikasna, ali ne znam da li se moze naci kod nas (ali evo gde moze online https://www.docmorris.com/cgi-...p;wosid=SHRl8VuJyQ3OJSjbuBHtFM ).

Druga, malo manje efikasna slucija je jedan cikica u Banatskom Karadjordjevu/njegovoj okolini. Kome treba telefon, poslacu mu na PM.
[ Silencer @ 15.08.2005. 12:50 ] @
lekova ima mnogo... ali najbolje se pokazao primigadol i primigacel. Moze se naci u svim apotekama i izdaje se bez recepta! :)

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 15.08.2005. u 14:19 GMT+1]
[ voja_pfc @ 15.08.2005. 12:52 ] @
Kantarion bi mogao pomoci, mada univerzalni lek ne postoji.
[ ghost2k3 @ 16.08.2005. 07:29 ] @
Najbolji lek ti je da izbegavas "tvrdu stolicu". Svi lekovi ti posle sluze da se zalecis, a nijedan da se izlecis. Mislim da se oni ni ne mogu izleciti. Mogu da "postoje", ali da ti ne "smetaju", cak i da nisi svestan da su tu.
Dobar fazon za izbegavanje tvrde stolice (ako jedes puno "suve 'rane", cokolade, ...) je caj od sene. Ali nemoj da preterujes da ne bi poceo k...... kao golub :))
[ mida5 @ 16.08.2005. 19:43 ] @
Evo recepta neke travarke sa Rumije, za pripremu u kucnoj radinosti: - 2dl limunovog soka pomesati sa isto toliko lozove rakije i jednom rakijskom casicom cistog maslinovog ulja. To dobro izmesati i mazati spolja svako vece. A ako su u pitanju unutrasnji hemoroidi, pored navedenog, ujutro "na taste" popiti jednu kasiku cistog maslinovog ulja i nezasladjen, mlak caj od pelina. Malo je "bljak", ali pomaze.
[ anon21796 @ 17.08.2005. 02:17 ] @
evo ovako, ja imam 17 godina i imam hemoroide, ne neki razvijeni oblik, ali se javljaju.
Ja sam uspeo da ih saniram lekom (biljnog sastava) Himalaya !!! imas tablete i kremu i vrlo dobro koriste !!
Imas u apotekama !!
Probaj, tablete se piju posle obroka i cine stolicu laksom i redje ides u wc, a krema se maze, znas vec gde:) i smanjuje upalu !!
Inace, jedini lek suljevima je operacija, ili prevencija tako sto izbacis kafu, zacinjeno, ljuto i sl.
Poz
[ ghost2k3 @ 17.08.2005. 09:55 ] @
I posle operacije je velika verovatnoca da ce se ponovo javiti.
[ Igor_Andric @ 28.08.2005. 20:49 ] @
Hemoroidalni venski jastučići predstavljaju normalni anatomski deo u analnom kanalu i učestvuju u zadržavanju gasova i tečnog sadržaja. O hemoroidalnoj bolesti (hemoroidi – šuljevi) govorimo onda kada promene u njihovoj strukturi i veličini dovode do tegoba (bol, krvarenje, vlaženje, ispadanje, slivanje sluzi, sekundarna anemija).

Hemoroidi se često javljaju za vreme trudnoće i prilikom samog porođaja. Zbog pritiska uvećane materice na vene trbuha, a pre svega na donju šuplju venu i vene male karlice, usporava se protok venske krvi u predelu rektuma i donjih eksremiteta. Tegobe uzrokovane ovim poremećajem uglavnom su vezane za drugu polovinu trudnoće kao i period nakon porođaja. Naime, retko se problemi sa hemoroidima javljaju do 20 nedelje trudnoće (5 mesec). Tegobe nastaju postupno, najpre kao bezbolna krvarenja ili jednostavno kao rukom opipljivi jastučići u predelu čmara. Karakteristično je da su na početku, u većini slučajeva, potpuno bezbolni. Kasnije postaju veći i konstatno bolni, a posebno nakon stolice. Zato je u ovom periodu veoma važno da trudnica ima redovne i ne preterano tvrde stolice.


Bez operacije u trudnoći

Manje - više većina trudnica ima hemoroide u trudnoći ali samo kod manjeg broja dolazi do izrazitih tegoba, tako da se u pojedinim slučajevima nakon porođaja oni moraju čak i operativno tretirati. Ipak, operacije u trudnoći zbog ovog problema su retke.

Najčešće se predlaže sprovođenje dijetetskog i higijenskog režima, koji podrazumeva obroke sa dosta celuloidnih ostataka, manje začinjenu hranu i dosta tečnosti. Takođe je potrebna redovna higijena analne regije, stavljanje hipermanganskih obloga i adekvatni rektalni čepići. Kod trudnica u odmakloj trudnoći, i neposredno nakon porođaja, česte su i komplikacije hemoroidalne bolesti – uklješteni prolabirani (ispali) unutrašnji hemoroidi i trombozirani (ugrušak krvi) spoljni hemoroidi koji zahtevaju neizostavno, urgentno hirurško zbrinjavanje.


Kad hemoroidi ispadnu

Ispali hemoroidi izazivaju snažne, tupe bolove. Krvarenje se ispoljava pojavom svetlo crvene krvi, obično na kraju stolice. Nakon krvarenja bolovi oslabe ili potpuno prestanu. Međutim, krvarenje se može javiti i na početku i u toku defekacije (pražnjenja sadržaja creva), a ponekad krv brizga u tankom mlazu što naročito uplaši pacijenta. Takva stanja podrazumevaju neodložno obraćanje lekaru jer je neophodno da se nakon detaljnog pregleda uradi tamponada (zaustavljanje krvarenja kompresijom – pritiskom) do konačnog rešavanja problema. Uporna krvarenja nekada mogu dovesti i do teže sekundarne anemije koja se mora korigovati transfuzijama krvi.

Pacijentima smeta i pojačano lučenje sluzi i iritacija predela oko anusa.

Po svojoj prirodi hemoroidalna bolest je progresivna tako da se samo redovnim pregledima, doslednim sprovođenjem saveta lekara i lečenjem ova bolest može kontrolisati. Naročito je važno obratiti se lekaru kada se radi o hemoroidima prvog stepena, jer u tom slučaju je saniranje ovog stanja mnogo jednostavnije i uspešnije.


Tegobe se neće obavezno pojaviti

Kao komplikacije hemoroidalne bolesti najčešće nastaju uklještenja unutrašnjih hemoroida i tromboza spoljašnjih hemoroida. Međutim, postojanje veoma velikih hemoroidalnih čvorića ne znači da će se tegobe obavezno pojaviti.

Kliničko ispitivanje započinje uzimanjem preciznih podataka od pacijenta o vremenu nastanka tegoba i njihovom načinu ispoljavanja. Zatim hirurg nastavlja ispitivanje rektalnim pregledom i detaljnim endoskopskim pregledom.Unutrašnji hemoroidi zaista predstavljaju najčešći razlog krvarenja iz rektuma (rektoragija). Međutim, kod svake rektoragije treba uvek misliti i na ostale bolesti koje se manifestuju krvarenjem. Na prvom mestu su tumori (pre svega maligni) koji nastaju u rektumu i analnom kanalu. Zato je neophodno uraditi pregled instrumentom (rektosigmoidoskopija) i sa svih sumnjivih promena uzeti uzorke tkiva (biopsija) koji patolog mora detaljno mikroskopski da pregleda (histopatološki pregled). Kod bolesnika starijih od četrdeset i pet godina sa upornim krvarenjem, promenama u navici crevnog pražnjenja (naizmenične pojave zatvora i perioda sa prolivastim stolicama) neophodno je pregledati debelo crevo celom njegovom dužinom. Danas su standardna dva načina pregleda: rendgensko snimanje uz upotrebu barijumskog kontrasta koji se daje kroz čmar – irigografija i endoksopski pregled aparatom sa hladnim svetlom i optičkim uvećanjem – kolonosokopija. Oba pregleda se u trudnoći ne praktikuju, već tek nakon porođaja ukoliko se tegobe i dalje nastave. Jer, u svakom slučaju razvoju i rastu ploda hemoroidi ne mogu naškoditi.


Lečenje hemoroida

Uzrok krvarenja mogu biti i rascepi kože i sluznice u analnom kanalu (fisure), benigne neoplazme (polipi), zapaljenske promene sluzokože rektuma (proktitis) i dr.

Nakon što je specijalističkim pregledima potvrđeno da su hemoroidi jedini razlog krvarenja, pristupa se njihovom lečenju.

Hemoroidi I stepena leče se lekovima u vidu masti i čepića (Factu), regulisanjem crevnog pražnjenja (svakodnevna mekana, kašasta stolica, ishrana sa puno tečnosti i biljnih sastojaka, bez začina i žestokih alkoholnih pića, uz upotrebu blagih lakasantnih sredstava kada je to neophodno), doslednom higijenom nakon svakog pražnjenja creva (pranje hladnom vodom).Ovu mast mogu koristiti i trudnice.

Hemoroidi II stepena i slabije izraženi hemoroidi III stepena leče se plasiranjem gumenih elastičnih ligatura («gumice«) na vrat hemoroidalnih čvorića koji kasnije odpadaju, ili tzv. krioterapijom (lokalnim smrzavanjem povećanih venskih čvorića).

Najveći broj hemoroida III stepena i hemoroidi IV stepena leče se jedino uspešno operacijom koja podrazumeva uklanjanje venskog spleta uz brižljivo čuvanje mišića sfinktera (stezač) čmara i rekonstrukciju okolne sluzokože i kože.


Operacija je trajno rešenje

Hemoroidi (šuljevi) mogu ostati u početku potpuno nezapaženi ako ne dovode do posebnih tegoba, ali kod jako zapuštenih slučajeva tegobe mogu trajati svakodnevno godinama. Obično se u trudnoći pogoršavaju ali se pre porođaja savetuje samo konzervativna terapija. Nakon porođaja mora se sačekati da prođe nekoliko nedelja i tek onda proceniti njihovo definitivno stanje i samim tim način lečenja. Ali bez obzira koliko bolna i dugotrajna stanja koja izazivaju hemoroidi bila, mora se naglasiti da operacija istih spada u red najzahvalnijih procedura za lečenje u hirurgiji, jer se kod pacijenata sa praktično svakodnevnim izraženim tegobama postiže potpuno izlečenje.

Ass. Mr. sci. Dr S. Radulović, hirurg

Dr Slavenko Ostojić, hirurg


ANTRFILE

Klasifikacija hemoroida

Hemoroidi se dele na unutrašnje (ispod sluzokože) i spoljašnje (potkožne, perianalne).

Po stepenu težine bolesti i učestalosti komplikacija klasifikovani su u četiri stepena.

Hemoroidi I stepena mogu da krvare ali ne ispadaju, dok hemoroidi II stepena ispadaju prilikom defekacije (pražnjenja creva) i napinjanja prilikom nužde, ali se spontano vraćaju. Prolaps čvorova (ispadanje kroz analni otvor) dešava se na jednom ili na više mesta ali se kod uobičajene higijene povuku. Kao i hemoroidi prvog stepena i hemoroidi drugog stepena mogu se komplikovati krvarenjem.

Ako se hemoroidi nakon ispadanja ne vraćaju spontano već zahtevaju ručno vraćanje govorimo o hemoroidima III stepena.Ova vrsta hemoroida je komplikovanija jer vrlo lako ispada iz rektuma, najčešće prilikom kašlja, kijanja ili podizanja tereta, a prolaps može biti i veoma opsežan. Takođe, za njih je karakteristično da se u većini slučajeva iskomplikuju krvarenjem.

Hemoroidi IV stepena predstavljaju zapuštenu i najtežu fazu bolesti.Čvorovi su stalno prolabirani (ispali) i u njima postoji jako izražen venski zastoj. Ne mogu se ni manuelno vratiti (reponirati), stalno vlaže, obilno krvare i često se komplikuju uklještenjemEvo jakog texta kad vec pricamo na tu temu :)
[ miki3 @ 28.08.2005. 23:32 ] @
U posudu odgovarajuce velicine staviti jedno istucano seme divljeg kestena,zajedno sa ljuskom i preliti sa pet supenih kasika 96%alkohola.Drzati u dobro zatvorenoj posudi 10dana,uz povremeno muckanje.Posle tog vremena,sadrzaj procediti i koristiti na sledeci nacin:po 10 kapi na kocku secera ili komadu hleba ili sa malo vode.Uzimati 2 puta dnevno u toku 20 dana.Posle pauze od dve nedelje,postupak se moze ponoviti. Od namirnica se preporucuju jabuke,cvekla,brazilski orah( inace-jedan dnevno podmiruje potrebe organizma za selenom),brokoli,kupus,sargarepa,boranija,mekinje,kruske,grasak,integralne zitarice i dzemovi ili kompoti od suvih sljiva i smokava.Dobro je piti dosta vode;osim sto je dobra za uro-genitalni sistem i nema kalorija,pomaze da se izbegne opstipacija.Dobro ce doci i 1-2 kasike ulja od lanenog semena svakog dana.Dobri su i cajevi od sledecih biljaka:kora krusine,plodova pasdrena,hajducke trave,kima,anisa,moraca,zalfije,brdjanke,rastavica,majske ruze,trandavilja,lananog semena,korena odoljena,cveta,korena , kore i ploda divljeg kestena,hrastova kora...Narocito izbegavati sedenje na (dve)-tvrdim stolicama.
[ kv66 @ 29.08.2005. 17:10 ] @
Citat:
staviti jedno istucano seme divljeg kestena

mislim da se to ipak zove PLOD divljeg kestena....
Citat:
Od namirnica se preporucuju jabuke,cvekla,brazilski orah

sta je brazilski orah?
Citat:
dzemovi ili kompoti od suvih sljiva i smokava

dzem?Svaki dzem sadrzi dobar procenat secera,pa mi nije jasno kako on povoljno utice na peristaltiku???
[ miki3 @ 30.08.2005. 22:03 ] @
Ovo za "seme"je prepisano sa recepta iz jedne knjige."Brazilski orah"-pogledaj na sajtu www.yu-fitness.com/suplementi/selen.php o "brazilskom orahu" jos nesto.A,sto se tice "dzemova i secera u njima"-da li se ,po tebi.tamo nalazi samo secer ili i jos po nesto.npr,celulozna vlakna i jos po nesto sto potpomaze peristaltiku,tj praznjenje DC-a?

[Ovu poruku je menjao miki3 dana 30.08.2005. u 23:04 GMT+1]
[ kv66 @ 31.08.2005. 15:11 ] @
miki3
lupetas ....
na linku koji si ostavio govori se o selenu i samo na jednom mestu se pominje br.orah,a ja sam te pitao sta je to,jer nisam cuo za takvu"vocku"
Sto se tice dzema verujem da u njemu ima bar 50-tak% saharoze,znaci secera koji veoma lose utice na peristaltiku vec ionako "nacetog"probavnog trakta(kod hemoroida). U dzemu ima nesto celuloze,sto zavisi od voca koje je koristeno za spravljanje istog,ali ako ti je do celuloznih vlakana onda je valjda logicnije konzumirati sveze voce i povrce?
[ miki3 @ 31.08.2005. 16:42 ] @
kv66 -ti si ,izgleda ,nesto ljut?Razumeo sam za brazilski orah ,da je to poznata stvar,ali...?No,dobro.U redu je.Moze da se nabavi u bolje snabdevenim prodavnicama ,tzv, "Zdrave hrane".Zbog pravilnika o reklamiranju ,necu moci da ti dajem i adrese gde to .Ako si u Bgdu,verujem ,da nije neki problem da nadjes,ako te zanima?Na tom linku ima jos nekih interesantnih tema ...Pa,koga zanimaju...Neka izvoli.Kada smo kod logike -sta je kome korisnije...Hm...?U redu je...Mozda nisi primetio da sam u prethodnom postu napomenuo ,da je ovaj tekst iz jedne knjige,ali ...nije zgor(nj)eg da to i ponovim.Medjutim,svaki organizam je prica za sebe.Nekome ce odgovarati unosenje celuloze sa sirovim vocem i povrcem,a,neko bi ,mozda,malko drugacije...Moze i ovsene pahuljice.To je stvar izbora i materijalnih mogucnosti.Hvala Bogu ,meni sve ovo nije ,za sada,potrebno.Al` ko velim ,ako nekog interesuje,moze da se upozna sa raznim mogucnostima.I saznanjima.Pozdrav.
[ ghost2k3 @ 14.12.2005. 07:39 ] @
".... čovek je platio operaciju u kikindskoj bolnici, i to sa anestezijom, a operisan je na živo. U pitanju je inače bila - s aspekta medicine - jednostavna, ali veoma bolna operacija hemoroida. Čovek je vezan za metalne šipke ("kao životinja", komentarisao je kasnije) i medicinsko osoblje mu je ljubazno preporučilo "da se slobodno dere ako ne može da izdrži bol". Kad je protestovao, rekao da je platio anesteziju, i pokazivao uplatnicu, osoblje mu se ponovo smejalo u lice.... "

Na ovo sam slucajno naleteo na jednom sajtu, pa reko ako se neko odluci za operaciju :)
link
[ Sortoy @ 23.11.2006. 22:57 ] @
da li je moguce da ustanovim da li imam hemoroide,bez odlaska doktoru(jer je ipak malo neprijatno),jer sam pre neki dan primetio neku izraslinu kod sebe.hvala
[ ghost2k3 @ 09.03.2007. 10:26 ] @
Idi ti lepo kod lekara pa javi kako je bilo.
[ Pirossi @ 11.03.2007. 20:45 ] @
čini mi se da je gastroenterolog zadužen za to.
kao lekar, video je on sve i njegova je dužnost i obaveza da ti pomogne bez ikakvih predrasuda.
[ Cileinteractiv @ 22.08.2007. 12:54 ] @
Pozdrav. Kako biciklisti "stoje" sa hemoroidima? Nisam biciklilsta ali svakodnevno vozim, pre dva dana vozio sam bike po neravnom terenu dosta brzo i nosio neki ranac... Sutradan mi se pojavio hemoroid. Farmaceut mi je preporučio mast DELMESON. Sinoć sam pio rakiju, ne mnogo , a jutros krvavo iznenađenje. Nije strašno ali... Može li se sve to sanirati sa pomenutom mašću i pravilnom ishranom?
[ zoran_dojkic @ 22.08.2007. 17:11 ] @
doslednom higijenom nakon svakog pražnjenja creva (pranje hladnom vodom)
Ovo je jako važno, znači posle toalet papira obavezno pranje sapunom.
Ljuto i kiselo volim, ali alkohol, kafu i cigarete nisam nikada pio ni pušio, probao jesam, nit'je lepo, nit' pametno i nije mi jasno šta će vam sve to.
[ Goran Mijailovic @ 22.08.2007. 18:43 ] @
Citat:
Može li se sve to sanirati sa pomenutom mašću i pravilnom ishranom?


Moze, ali higijena na prvom mestu.
[ Cileinteractiv @ 22.08.2007. 22:27 ] @
Odlično. Pridržavam se i ostalih saveta. Zbog jedne pojave hemoroida pre 6 ili 7 god. nakon svakog pražnjenja DC-a obavezno se perem vodom i sapunom.
[ svetosavska @ 16.09.2007. 19:24 ] @
Da li je neko čuo ili koristio mast Hadenza protiv hemoroida. Čuo sam da je veoma dobra. Navodno je austrijska, i pouzdano znam da nije registrovana u Srbiji. Hvala
[ stsung @ 16.09.2007. 23:05 ] @
Pozd.

Higijenu bi trebalo uprazhnjavati bilo da imate ili nemate probleme sa hemoroidima :)

Obavezno otici lekaru, gastroenterologu ili hirurgu, da pogleda u kakvom su stanju i da li ima potrebe za zahvatom. Kod ispalog trombiranog hemoroida obichno se radi incizija kako bi se tromb uklonio, a dalje se nastavlja sa redovnom terapijom. Za terapiju najcheshce se koristi mast Faktu koju imate u svakoj apoteci, a nakon shto prodje najgore mozhe se preci na neku blazhu mast koja ne sadrzhi kortiko steroide. Takodje, za dezinfekciju preporuchljivo je sedenje u mlakoj kamilici dok se ista ne ohladi. Za svo to vreme, izbegavati sedenje, naprezanje (noshenje teshkih stvari, vozhnja bicikla itd). Shto se ishrane tiche, ne jesti teshku hranu - unositi dosta technosti i jesti voce, kako bi stolica bila shto meksha.

Svako dobro.
[ svetosavska @ 20.09.2007. 16:25 ] @
Zar je Faktu kortiko preparat? Koliko ja znam, nije, ali možda ipak grešim?
[ stsung @ 20.09.2007. 18:28 ] @
Pozd.

Loshe sam se izrazio u prethodnoj poruci, sad i sam vidim kad prochitam :) Nisam mislio da Faktu sadrzhi kortiko steroide, vec da pri prelazu na drugu mast treba odabrati neku koja ih ne sadrzhi, jer sama Faktu mast u interakcijama ima zabranu kombinovanja sa kortiko steroidima. Jedino u sluchajevima (koji su jako retki) da Faktu izazove alergijsku reakciju u vidu crvenila sa plikovima i svrab, treba prekinuti primenu i dejstvovati kortiko steroidima i antihistaminicima.

U svakom sluchaju, ponovio bih, ako imate problema sa hemoroidima idite obavezno gastroenterologu ili hirurgu, nemojte se sami lechiti ko zna kojim mastima pa da napravite sebi josh veci problem. Ovo posebno vazhi kada je prisutno zapaljenje i krvarenje.

Svako dobro.
[ svetosavska @ 20.09.2007. 20:26 ] @
Poštovani,

hvala na savetu.

Ovo sam pročitao u časopisu Zdrav život i pomalo mi je kontradiktoran sa onim što sam čitao na drugim mestima:

Sedite na mekanim jastucima

Od više osoba sam dobio savet da [B]treba sedeti na tvrdoj podlozi, najbolje na običnoj drvrenoj stolici[/B] kako bi mišići tog dela postali jači.

Šta je tačno?

Na poslu sam zamenio kožnu stolicu - čije se dno veoma savijalo jer nije imalo čvrstu podlogu, običnom drvenom, i primetio sam da mi je žarenje nakon toga prestalo skoro u potpunosti. Neverovatno. Da li sve to zaista ima tolikog uticaja?

U odnosu na pređašnje vreme, sada mi je stanje, nadam se hemoroida, sasvim dobro. Pijem i dalje Detralex tablete kao za probleme sa običnim venama i mislim da je poboljšanje baš od toga. Šta više, opet sam na službenom putu, nakon promene načina ishrane, ali i od gluposti koju sam uradio - kupao sam se u bazenu sa termalnom vodom čija je temperatura bila 38 C, i već narednog jutra povredio sam hemoroide, čak su mi i krvarili. Ali, hvala Bogu, sa Faktu čepićima sve je prošlo za dva dana - bukvalno, dok mi je proletos za to bilo potrebno najmanje desetak. Očigledno da je Detralex ojačao vene, to zaključujem kao potpuni laik i nadam se da sam u pravu. Vidim da Detralex za vene, dva puta dnevno po jednu tabletu, treba piti nekoliko meseci, čak i celu godinu, i sada se pitam kada da prestanem da ih pijem, a da to ne bude prerano. Inače, pijem ih u kontinuitetu 2 x 1 od početka avgusta i ovako imaju mnogo veći efekat nego kada sam proletos pio po 6 tableta prva četiri dana, a onda 4 tablete tri dana.

Da naglasim da sedim na poslu između 8 i 12 sati dnevno, da se malo krećem i da imam barem 10 kilograma više nego što bih trebao. Od prošlog oktobra pa do februara ove godine skoro da nisam pio običnu vodu, nego samo gazirane sokove, a imao sam mnogo stresa na poslu i privatno jer mi je klinac u januaru "pokupio" bakteriju Proteus Mirabilis, mokrio sukrvicu, što je verujem uticalo negativno. Tako sam i počeo da imam problem u martu, gde sam usled tvrde stolice na službenom putu i povredio, valjda, hemoroide. Stolica mi je inače, za sada, redovna i svakodnevna, normalne je boje - oker, nema proliva, i ne zaudara. Šta više, nedavno sam uradio i komplektnu krvnu sliku koja je pokazala da nema nikakvih unutrašnjih krvarenja niti anemije.
Ishranu sam promenio, i sada već vidim značajno poboljšanje, naravno u kombinaciji sa Detralexom. Povređivanje je ređe, a ozdravljenje brže.

Hvala, i

Svako dobro

[ panonski mornar @ 20.09.2007. 20:57 ] @
Moj savet :

MAGNETI PROTIV HEMOROIDA - magnetoplag

Menii su pomogli nakon svih isporbanih krema, i domacih i stranih......

Od tad sam na ovaj pojam totalno i zaboravila.

Kod nas ih proizvodi institut Mihajlo Pupin.

Hemoroidi garantovano nestaju za 10 dana, rok upotrebe magneta, je naravno neogranicen, i mogu da se koriste uvek, ako bude potrebe.

PS Nisam citala ranije postove, ne znam da li je neko vec spomenuo.
[ kikinda @ 26.09.2007. 11:49 ] @
Konačno sam skupio dovoljno hrabrosti i pameti i otišao na pregled i hirurg je ustanovio da imam veću analnu fisuru i hemoroide II stepena koji ne krvare. Preporučio mi je Xyloproct mast ujutro, a Factu mast uveče narednih 10 dana. Kod nas u apotekama nema Xyloproct masti, nego Procto - Glyvenol koji isto, valjda, sadrži lidokain, pa se nadam da je to adekvatna zamena.
Da li mi možete dati nekoliko saveta u vezi sa analnom fisurom i lečenjem.

Hvala


[ superbaka @ 26.09.2007. 14:20 ] @
dvoje mojih bliskih rodjaka su je imali, jedan je operisao, drugi zalecio lekovima... znaci, zavisi od stepena, brzine zarastanja, recidiva... o tome konacnu odluku treba da da lekar...
[ radej @ 18.01.2009. 15:11 ] @
MAGNETOPLAG tu nema dileme, garantovano eliminiše HEMOROIDE - Šuljeve
[ mircevskim @ 06.03.2009. 15:15 ] @
Zdravo,
ja sam iz Makedonije i zovem se Mircho.
Bilo bi lepo kad bi neko vise napisao o upotrebi MAGNETOPLAGa i negovoj efikasnosti.
nameravam kupiti tog leka i tako rezsiti svoj problem sa hemoroidima ali nisam siguran o negovoj efikasnosti. DAli bi mi neko pomogao oko toga ?
Pozdrav,
[ 299792458 @ 28.03.2009. 07:30 ] @
Molim vas za pomoc, mislim da imam problem sa hemoroidima(imam krvarenje pri odlasku u WC).Ono sta me interesuje kako sto lakse da ih izlecim. Javljaju se nekako periodicno kada krenem da imam tvrdu stolicu i onda to traje neko vreme. ako mozete da mi kazete kakvu ishranu da uzimam da ne bi imao problema sa time. Koji cajevi valjaju, da li valja kamilica(mislim u sprecavanju tvrde stolice)....?

Izvinjavam se ako sam negde vec mogao da procitam o ovome, ali ipak mi je bitno.
[ Horvat I @ 29.03.2009. 15:02 ] @
Kozji loj (valjda) cuda stvara. Komsinica mi je trazila cim sam zapatio koze
[ [email protected] @ 31.03.2009. 07:04 ] @
Pre doručka pojedi oveću krušku ili dve tri manje ili petnaestak suvih šljiva koje si prelio vrelom vodom
i ostavio da prenoće. Ovo ti je protiv tvrde stolice a samim tim i protiv krvarenja.
Od šljiva možeš skuvati i kompot i odmah uzeti, ali pre doručka. Treba popiti i vodu u kojoj su se
kuvale.
[ 299792458 @ 02.04.2009. 06:14 ] @
Iz kratkog iskustva, moze nekome da zatreba: jedna-dve case caja od kamilice dnevno i nema problema sa hemoroidima
[ Zvrrr... @ 18.05.2009. 21:33 ] @
Koliko znam, svako ko ima bilo kakvih crevnih problema, pozeljno je da konzumira psenicne mekinje, i ni jedne druge vec samo te, jer jedino se u njima nalazi neki koristan sastojak koji je potreban crevima. Sto se tice masti Hadenze, mom kuku je mast pomogla, inace narucio je u nasoj apoteci i morao je malo da saceka do isporuke.
[ slacker @ 31.05.2009. 22:45 ] @
Sve što sadrži integralne žitarice je dobro za probavu. Mekinje (posije), musli, gris od integralnog ječma/pšenice, integralno pecivo, smeđa riža, kruh od graham brašna ....
Bitno je regulirati probavu i imati redovitu stolicu.
Sjemenke lana npr. imaju isto djelovanje kao i kompot od šljiva. Mogu se uzimati u jogurtu (2 pune žlice) ili ostaviti nekoliko sati u pola čaše vode da puste sluz i onda to pojesti. Kad treba ići na ono mjesto, doslovno sve klizne iz vas :). Ja gris i lan nabavljam u DMu uglavnom (Alnatura). Acidofilni jogurti također dosta pomažu. Zatim razno voće, dosta jušne hrane i salata, mineralna voda (Donat MG), piti dosta tekućine ...
Izbjegavati treba suhomesnato, prezačinjeno, premasno i uglavnom sve što zatvara. Navodno i rajčica nije dobra.

Također, veoma je bitna higijena, znači pranje svaki put nakon nužde. Postoje i posebni gelovi za pranje (Ansoo, proizvođač Hygieia).
Izbjegavati korištenje klasičnog toaletnog papira koji može dodatno nadražiti osjetljivo područje. Korisiti tuš (mlaka ili hladnija voda) ili vlažni toaletni papir. Npr. u DMu ima vlažni toaletni papir "Sanft & Sicher" koji je odličan (preporuka je uzeti Sensitiv u žutom pakovanju koji je bez deodoranta). Mazanje nekom kremom ili uljem nakon pranja, po potrebi, npr. Hemopropin je jako dobar kod blažih simptoma i totalno je na prirodnoj bazi pa ga smiju koristiti trudnice i rodilje.

Narodnih lijekova ima mali milijon, najčešće se nailazi na dobra iskustva vezana uz svinjsku mast i maslinovo ulje, te njihove pripravke. Za svinjsku mast je važno da je nesoljena, znači nije dobra ona koja je spremljena za prehranu. Najpoznatiji pripravak na bazi maslinovog ulja je kantarionovo ulje (ulje Gospine trave), dobavljivo u svakoj ljekarni koja drži do sebe ili DMu.

Što se tiče magnetoplaga, postoje i kontraindikacije, a to su polipi, te sumnja na tumor ili rak jer magnetoplag povoljno utječe na rast takvih tvorevina. Korištnje se ne preporuča bez pregleda proktologa, čisto da se isključe spomenute stvari.[Ovu poruku je menjao slacker dana 01.06.2009. u 12:26 GMT+1]
[ Aščić Enver @ 11.12.2009. 21:54 ] @
Ako nisam zakasnio, Faktu-akut iz Njemačke je prava za hemoroide (oko 6 eura u njemačkoj) male može potpuno izliječiti a za velike operacija-plastificiranje, koja je puno prihvatljivija od klasičnog sječenja. On ostaje ispod plastičnog "prstena", ništa ga ne iritira i automatski kao da ga i nema
[ Dzon Smit @ 10.04.2010. 19:16 ] @
Zbog svih koji imaju slicne probleme zelim da podijelim svoje, na kraju prilicno sretno zavrseno, iskustvo sa hemoroidima. Kod mene su dosli do 2.-3. stepena, bili su i spoljni i unutrasnji, uz krvarenje i par prilicno bolnih epizoda. Faktu mast i cepici, Hadensa mast, Hepathrombin mast, dvije vrste biljnih melema i cepica pomagali su malo ili nimalo, tj u najboljem slucaju ublazavali bol.
Zahvaljujuci dr Draganu Milicu, danas se smatram izlijecenim BEZ operacije. Evo kako:

1. Posto mi je upravo upala hemoroida bila u toku, prvo sam uzimao Phlebodia 600mg tablete 3x1 svaki dan da bi se upala smirila, nekih desetak dana.

2. Uz to, odmah sam poceo piti Transilan prasak 2x1 (razmuti se u 200ml vode ujutro i uvece). To su biljna vlakna koja omeksavaju stolicu.

3. Koristio sam tih desetak dana i Faktu cepice poslije svake defekacije, naravno nakon pranja prohladnom-mlakom vodom koje je obavezno.

4. Nakon sto se upala smirila, nastavio sam sa Phlebodia tabletama 1x1 tokom tri mjeseca, napravio pauzu mjesec dana, pa opet 3 mjeseca 1x1, sve po savjetu dr Milica. Uz ovo se pije Transilan 2x1 sve vrijeme, mada sam ja umjesto Transilana pio Laxomucil, koji je jeftiniji a ukusniji.

5. Sve vrijeme treba odrzavati higijenu - oprati se nakon svakog odlaska u WC.

Nakon ovih 7 mjeseci, 95% simptoma hemoroida mi se povuklo. Osjecao sam jos ponekad malo nelagode poslije tvrde stolice, ali konacni udarac hemoroidima zadao sam ovako:

1. Poceo sam da pijem pola litra vode ujutro, na prazan stomak, cak prije pranja zuba. Ovo mi izazove redovnu stolicu i pomaze da najcesce ne bude pretvrda.

2. Nastavio sam sa higijenom posle svakog odlaska u WC. Ovo je mozda i najvaznije.

3. Uzimao sam maticnu mlijec par mjeseci, kupljenu kod pcelara i cistu. Dobijete je u malim bocicama, u ledu kako bi se sacuvala jer je osjetljiva na temperaturu. Uzima se po pola plasticne kasicice od espreso kafe ujutru i uvece. Zvuci minimalno, ali nakon ovoga je nestala i ona mala nelagoda sto je bila ostala nakon 7 mjeseci terapije.

Eto, zelim vam svima koji imate problema sa hemoroidima da ih rijesite!
[ Suns @ 22.05.2010. 14:57 ] @
Ne postoji lek koji 100%-tno neutrališe pojavu hemoroida, pre ili kasnije oni će se vratiti opet ako nisu hiruški uklonjeni, nemojte se zavaravati sa lekovima već skupite hraborsti i idite na operaciju i rešićete ih se za čitav život...

Da li je neko primetio da operacije hemoroida u srpskim privatnim klinikama košta i do 1000€ !?!?!?!?!
[ Nenad-80 @ 04.10.2010. 14:13 ] @
Kod lecenja hemoroida je jako bitna ishrana. Ja sam imao taj problem onda sam pokusao to da resim ali nije nesto islo... Onda mi prijatelj preporucio jedan preparat jedva sam nasao jel je firma iz Jagodine i tamo mi lepo objasne da uz preparat ide odredjen nacin ishrane i za sad je sve ok, nadam se nece vratiti... Evo i detelja o preparatu ako nekog zanima http://www.lecenje-hemoroida.com/preparati-za-lecenje-hemoroida samo nije to samo namazes moras da pazis i sta jedes i na nacin zivota. Ali na kraju se isplati...

[Ovu poruku je menjao Nenad-80 dana 04.10.2010. u 19:28 GMT+1]
[ entropy @ 16.10.2011. 14:09 ] @
Da bismo se razumeli prvo da pojasnimo šta je to hemoroidalna bolest i kako nastaje.
Akutno pogoršanje hemoroidalne bolesti o kojem ovde pričamo jeste samo akutno pogoršanje sa neprijatnim simptomima koji prate hemoroidalnu bolest koja je hronična. Nastanak ima dublji uzrok i multifaktorijalan je. Usko je povezan sa genetskim faktorima koji dovode u određenom trenutku do povećane ekspresije gena za adhezivne molekule na površini endotela vena i leukocita koji dovode do inflamatorne reakcije (upale) koja oštećuje valvule (zalistke) koje postaju inkometentne pa ne mogu da pravilno usmeravaju tok venske krvi. Sa druge strane slabije vezivno tkivo, takođe genetski predisponirano, usko je vezano za nastanak bolesti kao snažan predisponirajući faktor. Kada se na to nadovežu faktori sredine koji dovode do povećanog pritiska u venama to će dalje oštećivati valvule i bolest je izvesna. Ova dva faktora (genetski i sredina) idu ruku pod ruku.
Magnetom ti svakako ne možeš da utičeš na ovaj proces tj. na uzročne faktore. Ukoliko čak i postoji mogućnost da utičeš na taj način na elastičnost valvula (u šta iskreno sumnjam jer njihova elastičnost proističe iz kvaliteta vezivnog tkiva koje je genetski determinisano) opet ne rešavaš problem pritiska i problem inflamatorne reakcije koji izazivaju akutna pogoršanja. jer će valvule ostati inkopetente zbog oštećenja samih valvula - inflamacijom i dilatacije krvnog suda - uzrokovane pritiskom
Takođe, na samom sajtu Instituta Mihajlo Pupin stoji: "Upotrebljivost MAGNETOPLAG-a nije vremenski ograničena ali upotreba nije preporučljiva ako dodje do mehaničkog oštećenja (ogrebotine, napsrnuća)." tako da ne bi ni smeo da se koristi kada dođe do "pucanja" hemoroida. Navedeno je i to da je to uređaj koji pomaže, ali ne i leči. Jedino što magnet može da uradi jeste smanjenje bola zbog dejstva na nervne završetke. Ali to je dejstvo na samo jedan simptom i daleko je od realnog lečenja.
Sa druge strane ja sam naveo lek koji nije tek onako preporučen u vodičima. On rešava inflamatorni proces jer sprečava agregaciju leukocita na endotel krvnog suda što dovodi do prekida oštećenja zalistaka, ali ne samo u hemoroidlanim venama nego generalno u venskom sistemu. Uz lek se pacijentu savetuje promena stila života koji dovodi do povećanog venskog pristiska (ili ako je u pitanju oboljenje jetre koje povećava pritisak u veni porte onda se leči primarno oboljenje tj. jetra) što zajedno dovodi do potpuno remisije bolesti. Naravno nekada je faktore sredine teško potpuno izolovati (npr. kod trudnica), ali se i tada uklanjanjem inflamacije dovodi do prekida simptoma. Tako korišćenjem Detralexa dobijate potpuno odsutsvo simptoma za najviše 7 dana, a preventivno znatno smanjujete incidencu recidiva akutnog pogoršanja čak i kad su faktori sredine rezistetni i to po kontrolisanim studijama za 2/3.

p.s.
U savremenoj medicini se traže kontrolisane studije, a ne opservaciona zapažanja iz razloga što se povratnim iskustvima ne mogu doneti pravilni zaključci o efikanosti (ne isključuje se placebo efekat, govori se o simptomatologiji koja nije uporediva i ne postoji baza koja objedinjuje iskustva svih pacijenata, a često i broj pacijenata ne bude dovoljan za pravilne zaključke).
[ entropy @ 16.10.2011. 19:54 ] @
Tu se ne radi o teoretisanju već o godinama izučavanja ove bolesti i njenog pravog uzročnika. Niko nije spominjao stres. Genetika jeste bitna u ovom oboljenju i buduća terapija i ide u tom smeru.
Ako hoćete da koristimo logiku morate onda je i upotrebimo:Kako ćete ovde popravljanjem elastičnosti valvula bez uticaja na povišen pritisak u krvnom sudu vratiti krvni sud u normalu? Kako ćete uopšte popraviti elastičnost valvula magnetom?

Ako ćemo da pričamo i o povratnim informacijama od pacijenta ja pričam o ogromnom pulu pacijenata na koji je potvrđena efikasnost Detralexa (u pitanju su cifre sa 6 nula) to svakako nije teoretisanje, a neuporedivo je više sa brojem koji vi imate sa navedenim uređajem.

Nipodaštavanje medicine i uopšte nauke koja se bavi time dovoljno govori o zdravoj osnovi na kojoj je baziran uređaj.

Citat:
Upozorenje o nekorištenju u slučaju napuknuća se odnosi samo na moguća mehanička oštečenja sluznice debelog creva i nema veze sa delotvornošću sredstva.


Pa kako se koristi kada dođe do krvarenja?


Nisam čuo za Madu traku pogledaću pa ću javiti.


[ superbaka @ 04.11.2011. 00:26 ] @
jaoooooo, i opet otkljucana tema... i opet se javlja neko sa prvom porukom na forumu, kao da pita nesto, a u potpisu stoje linkovi do.... pogledajte sami...
dajte molim vas, ako je nesto deponija na es-u, sto bi rekao NM, to je ova tema...

ako imate problema sa hemoroidima, idite kod lekara i raspitajte se za mogucnosti lecenja... lekari ne pasu troskavac vec i oni prate savremena dostignuca... menadzeri prodaje ih stalno salecu sa novim proizvodima, a specijalisti za to su uvek za korak ispred onog sto vi mozete da nadjete na netu... uozbiljite se molim vas...
[ videodata @ 04.11.2011. 05:41 ] @
Svako ko malo prati zdravstvene teme na internetu zna da se u apotekama
ne prodaju lekovi već kojekakvi blokatori ili sredstva koja mogu donekle
da ublaže problem ali nikako da ga reše. Naprosto, farmacija nema
interes da nekome nešto reši - gubi potrošača. Farmacija živi od
bolesti, ne od zdravlja. Ni hirurgija nije lečenje - to je ili krpanje
ili ispravljanje grešaka ostalih medicinara. Kada bi lekari znali da
leče onda niko nebi išao pod nož i hirurgija bi se svela na
traumatologiju - gde su doista nezamenjivi.
Dakle, odgovor ti se nameće sam. Ne postoji interes da se prodaju
magneti koji neće da reše problem, jer ti jedni te isti mogu da se
koriste neograničen broj puta i neograničen (osim vremenski) broj ljudi
može da ih koristi - znači da nećeš morati kupovati sve više i više
magneta ako samo malo ublaže problem, kao što te navodi farmacija. Ne
postoji ekonomski interes da ne reše problem.
[ videodata @ 04.11.2011. 05:58 ] @
Od kako su mi obrisani postovi, više i ne idem na forum već pišem
isključivo preko maila, kako mi stižu poruke za praćenje. Lekari još
nikoga do sada nisu izlečili ni od čega jer to što oni prodaju (čime ih
saleću, kako vi pišete, "menadžeri prodaje") nikad nisu bili i neće ni
biti lekovi. Nemaju nikakav interes da nekoga izleče jer ne žive od
broja izlečenih već od broja bolesnih i od količine preparata koje
preporuče. Hemoroidi mogu da se izleče, da se potpuno povuku, lokalnom
primenom magneta. U ovom trenutku, najbolji su ***, ali možda mogu da pomognu, samo sa dužim vremenom
primene i ***.

[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 04.11.2011. u 17:08 GMT+1]
[ superbaka @ 04.11.2011. 14:01 ] @
Citat:
Lekari još
nikoga do sada nisu izlečili ni od čega


dovoljno je, ne bih dalje u diskusiju...

veoma mi je zao sto ste napustili forum, ipak ste vi bili veoma konstruktivan clan, ucestvovali ste u celoj jednoj temi, sa celom jednom konstruktivnom idejom - da samo magneti pomazu u lecenju problema sa hemoroidima... mozda su to moderatori ocenili kao neplaceno reklamiranje, ali ja bih pre rekao da ste samo hteli da nam ukazete na cinjenicu da smo dzabe protracili 6+ godina na fakultetima, i da smo prave istine o lecenjima mogli da saznamo mnogo brze i jednostavnije, putem reklama, placenih novinskih clanaka i od raznih ozbiljnih diskutanata po forumima...
[ Goran Mijailovic @ 16.08.2012. 22:52 ] @