[ trivial @ 15.08.2005. 05:36 ] @
Ovako,
u mrezhi su 3 power pc-a i dva imac-a. 3 od chetri mashine (1 imac, dva powera) su na OS X 10.3.3 (panther) ostali su na 10.2.8 (jaguar)..

ovi kompovi accesuju intel mashini, koja 9pored ostalog) slkuzhi kao files server a koja je na windows XP-u.
(raniej ova kutija je bila na red hatu, i sluzhila iskljuchivo kao file server (koristeci netaatalk), poshto smo dobili RIP (Onyx) a koji ranuje samo na winmashinama, prebacivanje sa linuxa na windows je bio neophodan (radije negoli da se kupuije cela jedna kutija samo za onyx)

elem, da se ne pravdam..

problem je sledeci,
kao shto rekoh na win mashini je jedan sherovan folder (MACFS) koji sluzhi kao "centralni file server"..windows mashina je uredno setupovana kao i mac-fs.... i mashine jedne drugu vide, i fajlovi mogu da se accesuju, kopiraju, gledaju (kao i printer) - korsteci sambu...samo ne mogu da se renamuju... ili pak ako jedan folder treba da se prebaci u drugi , onda finder trazhi autorizaciju, ili pak izbaci poruku "you dont have sufficient access privilages to rename" (u lsuchaju kada hocete prometiti ime) , ili pak kada treba da se jedan ceo folder prebaci onda "you dont have sufficien acces privilages for some of the items"

kazhem finder trazhi autorizaciju jer...trazhi username/password od mac usera sa mashine koje se accesuje (kao kada npr se instalira program, stim shto ne mora da ima admin)
stavljam sam i admina (roota) , ali siti k....

da stvar bude josh chudnija...ceo folder mozhete ladno dragovati u trash...i (efektivno) izbrisati ga sa windows mashine i tu nema problema.
ili pak owerwriteovati..kopirati npr ceo jedan folder....preko drugog sa istim imenom.

a ako to nije malo, neki folderi i mogu da se renajmuju i pomeraju . ali ti folderi (koliko sam uspeo da uhavtim neki "pattern") nemaju one hidden fajlove...koji pochjinu sa "._" . drugim rechima ako zibrishem te fajlove. folder mozhe da se pomera, renajmuje (ali efektivno i gubi ostale informacije koje macu su potrebne.*

elem, kontao sam da je moguce da ti fajlovi mozhda sadrzhe neku informaciju o kornisku ili neki security authorisatoon info.... pa sam svim korinsicima u mrezhi lupio isti guid 20 (staff) pa i 0 pa i...sve zhivo, ali opet isto...

na windows mashini u sharing a pod security tabom sam stavio acces na everyone (full access) , kao i korisnichko ime skojim se loginujemo preko maco-va.

samba na macu je konfigurisana na workgroup...
i
na file info...uredno i pishe Ownership & Permissions - you can read & write.

* to shto sam uspeo da pohvatam (na netu) u vezi "._" fajlovaa je to da se oni kreiraju kada smaba kopira fajl na windows mashini. - mac fork fajlovi - a koji sadrzhe informaciju o fajlu na
HFS sistemima.

ali to je samo info - kako da se sredi ja veze nemam.


dakle..to je problem, to su konfiguracije...to je to..ako neko zna. nek pomazhe...

drkam se s'ovim vec dva dana....i pochinje da me...nervira..

ne znam da l je za mac, ili networking diskusije..ali svaka pomoc je dobro doshla od svakog ko je umrezhavao macove i pc-ije.
9 da li ej nailazio na slichan problem itd..a ja iskeno i nemam neka iskustva sa macom)

na kraju (da bi bilo jasnije_) sve bi da sumiram jednim rpimerom...

gid mi je 20 npr.
imam an desktopu folder "new folder" koji sadrzhi u sebi foldere i subfoldere i ostale fajlove. mogu snjima da radim shta hocu.
zavrshim s'radom na fajlovima 9shta god) . konektujem se preko smb na windows mashinu, mounteujem folder...udjem u usbfolder gde hocu ostaviti ovaj new folder. kopiram new folder u tu lokaciju. snimi se. sve je u redu.
medjutim, ako hocu da promenim ime folderu 9i dalje sam konektovan na widnows share) - dobijem error you dont have sufficient privileges.
jedini 'workaround" je da kopiram taj folder nazad na desktop. promenim mu ime. ovaj sa windowsa poshaljem u trash. ovaj sa desktopa opet vratim nazad na win mashinu. ..i...tako.

elem...da ne duzhim.

to je to...

haval unapred