[ stex @ 15.08.2005. 13:15 ] @
Ko poseduje internet, ko je vlasnik? Ako mi placamo internet provajderu, kome provajder placa? Ko ubira novac?
[ BytEfLUSh @ 15.08.2005. 13:26 ] @
Internet nema vlasnika, u pitanju je velika mreža sastavljena od više malih mreža...
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2005. 13:38 ] @
Novac ubiraju mnogi... tvoj provajder od tebe, njegov nad-provajder od njega, neki svetski backbone od tog nad-provajdera, zatim internet registri za odrzavanje DNS tabela, drzave za registraciju i licence ISP-ova i sl...

Internet finansiraju njegovi korisnici - a novac cirkulise po protoku i koriscenju servisa koji su neophodni za konekciju.

Kao sto BytEfLUSh rece - sam Internet nema vlasnika, posto je i Internet prilicno apstraktan pojam :-) Individualne mreze koje cine internet i te kako imaju vlasnike :)
[ miki3 @ 15.08.2005. 15:52 ] @
"...Ko poseduje internet, ko je vlasnik? " A.ko je izmislio internet?Da li je "izmislio" i kako da se oprihoduje od toga?Pod pitanje je sad?Ko je da je,mi se sada sluzimo i sa `netom druzimo.

[Ovu poruku je menjao miki3 dana 15.08.2005. u 16:53 GMT+1]
[ salec @ 15.08.2005. 16:34 ] @
A ne pitas se: "cija je svetska telefonska mreza"?
Ili: "ciji je medjunarodni sistem kontrole letenja"?
Ili "cija je celokupna neprekinuta mreza zeleznickih trasa"?
[ misskitin @ 17.01.2012. 18:10 ] @
Ma to su izmislili Amerikanci kao svojevrsno oruzje protiv Srba! : )
[ entropy @ 22.01.2012. 10:58 ] @
Ne može se reći da je neko izmislio "internet", a pogotovo ne jedan čovek. Predače interneta su mreža ARPANET (univerzitetska mreža) i MILNET (Vojna mreža) iz USA, a iz Evrope: NORSAR (Norveška seizmička mreža) i Britianci su imali svoju mrežu. Samo što te mreže nisu ni ličile na današnji internet (DOS sistem sve se dešava u komandnim linijama).
Za internet kakvog danas poznajemo (mreža svih mreža) najzaslužniji je CERN čiji su istraživači pokrenuli servis WWW (World Wide Web). Pa je tako prvi sajt na svetu postavljen na adresi: http://info.cern.ch/. Kako originalni sajt više nije na ovoj adresi možete pogledati kako je izgledao ovde:
http://www.w3.org/History/1992.../hypertext/WWW/TheProject.html
[ Predrag Supurovic @ 23.01.2012. 11:16 ] @
Internet je onoga ko može samovoljno da isključi pojedine sadržaje sa njega iako ih ne hostuje. A nažalost, to je moguće i radi se.
[ target011 @ 20.02.2012. 23:06 ] @
Kao sto je iznad lepo receno, internet je od onoga ko moze da ti ukine tvoj server na internetu tj da ga ucini nevidjivim za ostale racunare na internetu.
Trenutno postoje 13 glavnih DNS "racunara" koji kontrolisu internet.
Ako si nekad podizao dns server i pogledao u podesavanjima tamo bi mogao da vidis 13 upisanih DNS adresa.
Ko drzi tih 13 "racunara" drzi ceo internet jer su oni na vrhu a svi ostali racunari se (DNS-ovi) se nalaze ispod njih.
Princip je prost.
Na mom kucnom racunaru ukucam adresu www.nesto.com i prvi dns koji se pita gde se nalazi ta adresa je kucni ruter (npr adsl ruter). Ukoliko on ne zna on pita svoj DNS u nasem slucaju DNS od provajdera. Ukoliko on ne zna ide na sledeci i tako redom dok se ne desi da neki zna gde se nalazi ta adresa na internetu. A ovih 13 znaju sve adrese na internetu. Na to gledaj kao na glavni telefonski imenik za internet.

Mozda sam malo banalizovao ali ovo je najplasticniji nacin na koji sam mogao da pojasnim.

Mislim da je na blicovom sajtu bilo price o tome gde su USA treba li da predaju na upotrebu 5 od 13 dns racunara evropljanima po nekom ugovoru ali to nisu uradili vec su cak iracki nacionalni domen za vreme svojih akcija u tom regionu preusmerili na svoje servere.