[ I0stream @ 15.08.2005. 18:56 ] @
Pozdrav ljudi... Cujem neke price da je Guarana (kao Knjazovo pice) stetna po zdravlje ljudi... Sta Vi mislite i jel ima kakvih analiza i cinjenica? ! |
[ I0stream @ 15.08.2005. 18:56 ] @
[ pctel @ 15.08.2005. 19:45 ] @
Proveri na limenci, trebalo bi da stoji upozorenje ako je stetno po zdravlje. Bez obzira na to da li su energetska pica stetna, jedno je sigurno - stvaraju zavisnost.
Prema profesoru Fakulteta za fizičku kulturu, Milošu Vucidolovu, energetska pića mogu da uzrokovaju zavisnost, oštečenja srčanih mišića, slezine i crnog droba, narušivanja hormonalnog sistema i impotenciju. Ipak, on smatra da sportisti i oni koji imaju težak i dinamičan posao ponekad mogu da popiju energetsko piće. [ anon7994 @ 15.08.2005. 19:51 ] @
pa pazi, ako stoji upozorenje da nije za decu ni trudnice... onda verovatno da postoji nesto sto ne bi trebalo. kao i svi energetski napitci, ne bi trebalo da se redovno konzumiraju.
[ Ivan Dimkovic @ 15.08.2005. 19:52 ] @
Energetska pica mogu da izazovu zavisnost koliko i soljica slabog single-shot espresso-a.
Red Bull ima oko 300mg/1l kofeina - dakle jedna konzervica ima 75 mg kofeina... soljica jake kafe moze imati i do 200mg kofeina, pa ti vidi. Recimo kafa koju ja pijem ujutru (Mr. Brown) ima 700 mg/1kg kofeina, dakle 175 mg po limenci :-) Uzgred kofein u kolicini jedne kafe, pa i red bulla svaki dan izaziva zavisnost posle nekog vremena, ali je period apstinencijalne krize relativno kratak (doduse ne bas lako podnosljiv za HC kafenske manijake :-) i ne ostavlja nikakve psihicke posledice osim sto ce ti se dosta spavati i sto ces biti malo usporen nekoliko dana. [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.08.2005. u 20:52 GMT+1] [ van t hoff @ 15.08.2005. 20:18 ] @
pctel, sta ti je crni drob majke ti :)
[ S_Kid @ 15.08.2005. 20:19 ] @
Skoro sva ta pica sadrze i taurin, koji je u izvornom obliku valjda neka amino kiselina koja se nalazi u misicima bika. Kako spojiti bika sa impotencijom?!
Ja mislim da je najveci problem za zdravlje sa tim picima to sto su nagruvana secerom, svi znaju da je kofein bas kao i alkohol jako koristan za ljudski organizam, narocito kada se konzumira u velikim dozama :) [ bojan_bozovic @ 15.08.2005. 20:33 ] @
http://www.supplementwatch.com...upplement.asp?supplementId=160
http://www.star.niu.edu/health/q_and_a/articles/020703.php guarana se u brazilu decenijama koristi - i stetnost nije potvrdjena, ali ako hoces moj savet, budi umeren ![]() @S_kid obavesti se o necemu pre nego sto pises - taurin je neesencijalna aminokiselina (sto znaci da je organizam sintetizuje po potrebi iz drugih, ne mora se unositi) http://www.wholehealthmd.com/r...nces_view/1,1525,10059,00.html http://en.wikipedia.org/wiki/Taurine Ovo je sa googla, hm, ovo je kontroverzna tema... Voleo bih da cujem sta ce medicinski profesionalci da kazu.... [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 15.08.2005. u 21:40 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 15.08.2005. 20:37 ] @
Citat: Ja mislim da je najveci problem za zdravlje sa tim picima to sto su nagruvana secerom, svi znaju da je kofein bas kao i alkohol jako koristan za ljudski organizam, narocito kada se konzumira u velikim dozama :) Za Guaranu ne znam - ali Red Bull postoji i u varijanti bez secera, ne znam da li se prodaje u SCG - al ne vidim razlog sto da ne. Postoje i druge vrste energetskih napitaka, koje su prezasicene secerom - ali ta pica sluze samo za kratko obavljanje velikih napora - svakako nisu nesto sto treba piti svaki dan. [ fanfon @ 15.08.2005. 23:24 ] @
U svakom slucaju ne treba pretereti sa guaranom. Puna je vestackih zasladjivaca, secera, kofeina i sl. dodataka. Ja npr. ne pijem kafu pa kad ponekad popijem guaranu odmah osetim dejstvo kofeina. Red bul sam pre neki dan probao drugi put u zivotu na nekoj besplatnoj promociji i uopste mi se ne svidja. Guarana mi ima bolji ukus. Mozda zato sto je vise gazirana ili mi se tako cini...
[ srki @ 16.08.2005. 04:47 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Recimo kafa koju ja pijem ujutru (Mr. Brown) ima 700 mg/1kg kofeina, dakle 175 mg po limenci :-) Ja bez Red Bulla ne mogu. Sadrzi 105mg kofeina po flasi. Sadrzi i guaranu. Ne zalost izbacili su efedru pa nije vise tako efikasan kao pre. U stvari ne znam da li su svuda to izbacili, kakav je RB koji se prodaje u Nemackoj i Austriji? Znam da je RB jedno vreme bio zabranjen u Francuskoj (mogao si da kupis samo u apoteci) pa su ljudi to donosili iz Nemacke ali posle kada su izbacili efedru ne znam da li su to izbacili i na nemackom i austrijskom trzistu? [ fanfon @ 16.08.2005. 08:24 ] @
Pa ti si se navukao na RB cim ne mozes bez njega, tj. na kofein. Nije to zdravo. Ne kazu dzabe da je kofein najpsihoaktivnija droga koja postoji. Koliko popijes dnevno?
[ Ivan Dimkovic @ 16.08.2005. 08:40 ] @
Ja sam imao fazu da sam pio i 3x red-bull odjednom sa sve espressom. No ovo je bilo iz perioda teske ovisnosti od kofeina davno, bilo ne ponovilo se ;-)
A propo ovisnosti, inace, ako neko iz ove faze gore pokusa odjednom da ostavi kafu/kofein ... hehe - desice se budjenje u 5AM uz bolove u glavi i kostima i nemogucnosti da spavas - jedna vrlo jaka neskafa te uspava ko bebu :) Jedino resenje je postepeno smanjivanje kofeinske doze uz sporadicne probleme (recimo zaspes popodne) i sl... posle par nedelja moze sve da se vrati na normalu bez nekih posledica. Citat: Ne kazu dzabe da je kofein najpsihoaktivnija droga koja postoji Hvala bogu, nije - one psihoaktivnije su na svu srecu po sire stanovnistvo ipak zabranjene za slobodnu prodaju :-) Adiktivnost i psihoaktivnost kofeina jeste jaka, ali je izuzetno rasirena ponajvise zbog kofeinske kulture, u modernom svetu je aparat za kafu sastavni deo svake firme, kafici su deo svakog grada.. onda reklame za kafu i sl... klise iz svakog filma je jutro uz mirisljavu jaku kafu mmm :-) Uzgred, citao sam u National Geographics-u neko istrazivanje (bio neki broj posvecen kafi) da je kofeinska kultura ponajvise i odgovorna za rapidni razvoj industrijske civilizacije kada je kafa "otkrivena" - jer je strahovito povecavala budnost i paznju za masinama kao i produktivnost. Citat: Ja bez Red Bulla ne mogu. Sadrzi 105mg kofeina po flasi. Sadrzi i guaranu. Ne zalost izbacili su efedru pa nije vise tako efikasan kao pre. U stvari ne znam da li su svuda to izbacili, kakav je RB koji se prodaje u Nemackoj i Austriji? Nope, nema efedru (tesko da bi se u DE prodavao onda bez recepta :-) - mislim da je regulacija efedre EU-wide odluka, ne verujem da bilo sta ima istu supstancu u slobodoj prodaji a da ne ide uz lekarski recept. U principu bi Red Bull sa efedrom, taurinom i kofeinom postao pravi rizik za srcane bolesnike - niko nije lud da placa odstetu :) [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 16.08.2005. u 09:42 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 16.08.2005. 09:05 ] @
http://en.wikipedia.org/wiki/Ephedrine
lepo, efedrin se koristi za lecenje hipotenzije izazvane anestezijom, i osnovni je alkaloid u Ma Huang (Ephedra Sinica) http://www.fda.gov/oc/initiati...dra/december2003/advisory.html ne samo sto zabranise efedrin, preporuka je bila da se ne koristi vise od 7 dana, povecava krvni pritisak (toliko da se eto, u terapiji koristi :D Zelite li slog ili srcani udar? Da ne idem u offtopic - Knjazova Guarana ne sadrzi efedrin. [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 16.08.2005. u 10:09 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 16.08.2005. 09:13 ] @
Bojan je u pravu skroz.
Mislim da je u EU efedrin odavno regulisan - USA je uvek malo labavija sto se tih psihoaktivnih supstanci tice, al na kraju i oni sve regulisu - dok se u Srbiji lekovi sa efedrinom kupuju slobodno over-the-couter, na svu srecu pa ih nema u tim energetskim picima vise jer neko moze ozbiljno da nastrada. [ JackL @ 19.08.2005. 18:00 ] @
E stvarno: sta je crni drob!!?!?!! [ Kiza The Killer @ 10.09.2005. 14:12 ] @
Shto se tiche taurina i kofeina ima ih u nama na ovaj ili onaj nachin. Ko god ima mozak ima i taurin ( ubrzava rad receptrora mozga a bebe ga imaju u 5x vecim kolichinama nego odrastao chovek). Kofein je svuda oko nas i o tome nema shta da se pricha STVARA ZAVISNOST. :)
[ Deda_Mraz @ 15.09.2005. 12:07 ] @
Ja skoro svaki drugi dan pijem red bull ili kad nemam keša za nega uzmem sirotinjsku guaranu od 40 kinti
![]() Nije štetno ukoliko ne preterujete (kao ja jednom na žurci popio dve litre piva i jedno 10-ak red bull-ova...umro sam ujutru ![]() Mada da postaneš zavistan...meni to baš i nije neka "droga" !?!?!?! [ psychobb @ 27.09.2005. 23:26 ] @
red bull sadrzi 320mg/l a jedna je 0.25 ml shto znachi 1/4 i sadrzi 80mg, i paz sad ovamo: smrtna doza cofeina je 1 g a to je kad se sve sabere i oduzme 12.5 red bull-ova, a to shto je neko naveo da pije neke kafe shto imaju vishe od red bull-a moze samo da sanja, smrtna doza cafa je 100 komada(gledano po cofeinu) ako prethodno ne umrete od necheg drugog
[ Ivan Dimkovic @ 27.09.2005. 23:34 ] @
Citat: to shto je neko naveo da pije neke kafe shto imaju vishe od red bull-a moze samo da sanja, Vidi, Mr. Brown - regularna (ne Blue Mountain Style) ima 600 mg kofeina po jednom litru - sto je 2x vise od Red Bulla. Ako zvanicna deklaracija na konzervi koja se prodaje u EU laze, onda lazem i ja ;-) Takodje, mislim da u Srbiji golf koncentrovana kafa (u malim konzervicama) ima 700 mg kofeina po jednom litru, sto je jos jace i od Mr. Brown-a. Uzgred - smrtna doza kofeina zavisi od tolerancije. Teski ovisnici od kafe imaju LD50 od oko 4 grama sto je jednako 50 limenki Red Bula. [ Boxon @ 14.10.2005. 20:57 ] @
Crni drob aka black guts su debela crijeva koliko sam shvatio. Mozda i tanka? Ona koja su tamnija ta su.
[ salec @ 06.12.2005. 12:22 ] @
Nije li crni drob == crna dzigerica (jetra)?
[ cileanac @ 06.12.2005. 23:13 ] @
Crni drob na makedonskom jeziku je jetra!!!
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|