[ bojan_bozovic @ 17.08.2005. 21:53 ] @
[ degojs @ 18.08.2005. 04:41 ] @
Ne da je NS dobar, nego trenutno najbolji browser za prosečnog korisnika.
[ IcyImpact @ 18.08.2005. 09:24 ] @
Apsolutno, za svakog prosjecnog surfera Netscape 8 je prvi izbor. Zasto traziti dalje? Tko zna. Mozda se netscape vrati na stare staze slave!
[ dinke @ 18.08.2005. 09:32 ] @
Netscape 8 uopste i nije browser vec skoljka koja u sebi sadrzi engine od 2 browsera (IE i FF). Da nekim korisnicima moze biti interesantan i koristan, to je tacno (degojs), ali ne bi isao toliko daleko da Netscape 8 uopste zovem browserom. Tim pre kada se setim sta je Netscape predstavljao u 90-tim na ovom trzistu. Isto ovo vazi i za Maxthon (skoljka - ne browser).
IE7 jos uvek nisam probao, citao sam blog developera, i ne vidim da donosi nesto novo sto Mozilla (FF) vec nema. Evolucija, ali ne i revolucija :)
[ bojan_bozovic @ 18.08.2005. 10:01 ] @
Gecko je Netscape a ne obrnuto, obavesti se malo.
Tako bar pise u Mozilla Public Licence i Netscape Public Licence
Za razliku od FF imas npr sidebar+gomilu jos drugih stvari kao multibar sto sve mora da se kodira...
Sta je zanimljivo, svaki sat skida podatke sa Netscape servera o sajtovima koji imaju SSL sertifikat
sta je zanimljivo, nijedna nasa banka nema sertifikat koji je mozda 300$ ili 300e na godisnjem nivou  how cheap!  zato Netscape i izbacuje upozorenja
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.08.2005. u 11:13 GMT+1]
[ IcyImpact @ 18.08.2005. 11:43 ] @
Citat: dinke: Netscape 8 uopste i nije browser vec skoljka koja u sebi sadrzi engine od 2 browsera (IE i FF).
Sta onda! Cijelo trziste skoljke prepoznaju kao browsere, Avant browser, Crazy browser - svi su oni skoljke i zasto ih ne bi zvali browser - sto i jesu.
Netscape 8 nije donio nista revolucionalno ato je bilo za ocekivati ali je sve staro dobro zapakirao i dao nam najkompatibilniji browser. Sto vise prosjecni surfer moze traziti!
[ henrik @ 18.08.2005. 12:39 ] @
Mene je njegova ružnoća odbila od jačeg korišćenja, samo sam ga instalirao i odmah skinuo posle 2min. Pre nego što ga instaliram opet, hoće li neko biti dobar i navesti prednosti u odnosu na recimo FF ili Operu? Ozbiljno.
[ Burgos @ 18.08.2005. 12:43 ] @
Citat: Netscape 8 uopste i nije browser vec skoljka koja u sebi sadrzi engine od 2 browsera (IE i FF).
Nije FF nego Gecko Engine. Isto tako je i FF skoljka jer u sebi sadrzi Gecko Engine:
Citat: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7.10) Gecko/20050716 Firefox/1.0.6
[ pajaja @ 18.08.2005. 12:47 ] @
ok, meni nece nista da otvori...kao da nisam konektovan na net...
firewall je iskljucen...
[ Silencer @ 18.08.2005. 12:53 ] @
Ja sam jos davno betu probao i bio sam oduveljen sa 2 opcije a to je sto mogu da vidim passworde i da ih editujem, a takodje i da unesem formu kojaa posle sama automatski popunjava ime prezime e-mail adresa, cc, grad drzava...... E to je mene jedino primilo ovako drzim se ja Deer Park Alpha2..... Ostade da vidimo gbrowser kaj ce da donese?
[ Dragan @ 18.08.2005. 13:11 ] @
Pozdrav svima,
ja sam isto instalirao NS 8, ali mi je pobrljavio IE XML support, tako da recimo nisam mogao da vidim MSN history sto mi je bitno. Nasao sam negde da je u pitanju bug, koji se resava tako sto se izbrise neki registry key i deinstalira NS jer ga svaki sledeci put kreira ponovo. Negde sam procitao da su u verziji 8.0.2 otklonili ovaj problem...Jel neko ima 8.0.2? Da li mu radi XML rendering u IE, dovoljno je otvoriti bilo koji XML file u IE - ako se ne dobije blank page onda su sredili...Ili ako koristite MSN, probajte da pogledate Message History.
Zbog ovoga propusta sam prestao da koristim NS 8, mada kao sto rekoh ako su sredili dacu mu jos jednu sansu. Do tada FF i IE 6...
[ bojan_bozovic @ 18.08.2005. 13:13 ] @
@henrik
instaliraj ga i koristi Windows temu. FF ima vise tema, ako volis da ti na desktopu svaki program dodaje sarenilo svojim posebnim GUI-jem drzi se FF-a. Imas jos jednu temu za download koju nisam isprobao jer volim sve da mi izgleda isto.
@pajaja
Kod mene je sve proradilo iz prve.
@everybody
Za razliku od FFa gde ces da dodajes add-on ove u N8 ces da ih izbacujes - otvorite sidebar i izbacite local sidebar jer vas najverovatnije ne zanima kakvo je vreme u cikagu. I postavite homepage na http://www.google.com/ ili blank stranu.
Ja imam 8.033 idi na gornji post, ma evo ti linka za download
http://browser.netscape.com/ns8/download/
ne skidaj sa FTP to ti je starija verzija - N8 se konstantno update-uje i trebe bagove. Jos postoji cookie bug sa IE render engine-om na yahoo mail-u npr koristite FF engine da N8 ne odbije cookije. Upotrebite malo glavu - gde si nasao tu staru verziju sa FTP-a kad na netscape.com imas link ka downloadu?
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 18.08.2005. u 14:18 GMT+1]
[ henrik @ 18.08.2005. 13:46 ] @
Citat: bojan_bozovic: @henrik
instaliraj ga i koristi Windows temu. FF ima vise tema, ako volis da ti na desktopu svaki program dodaje sarenilo svojim posebnim GUI-jem drzi se FF-a. Imas jos jednu temu za download koju nisam isprobao jer volim sve da mi izgleda isto.
Ma ja i na Macu i na Winu u FF koristim default theme, volim da bude što prostije, bez šljaštavih detalja. Ovaj Netscape mi je bio nešto čudan.
Nego, niko da mi navede prednosti N8 u odnosu na FF ili Operu?
[ bojan_bozovic @ 18.08.2005. 13:54 ] @
ides na tools-->themes i izaberes winspace temu za difolt
N8=FF+IE7 - vidi prvi post i otvori link to ti noje samo menjane HTTP user agenta i 'lazno' predstavljanje, vec pravi IE rendering
N* ti pamti za svaki site posebno da li zelis da ga rendas ko IE-om ili sa Geckom i da li ukjucujes javascript, cookies, Javu ActiveX (samo za IE rendering)
ActiveX je po difoltu ISKLJUCEN moras manuelno da ga ukljucis i za trusted sajtove sto je oggroman plus u odnosu na sam IE
Ima malo problema sa Yahoo Mail-om ako vam N8 odbije cookije pri loginu promenite rendering engine (privremeno), ili pokusajte da odete onda na mail sa yahoo linka na glavnoj yahoo stranici (tako nesto bese pri promeni passworda)
To je problem mislim, do Yahoo site-a npr u IE modu napise da browser nije podrzan i da downloadujes Netscape 7.1  Samo sljakaj a ako se nesto ne prikaze dobro promeni rendering engine.
[ degojs @ 18.08.2005. 15:08 ] @
Citat: hoće li neko biti dobar i navesti prednosti u odnosu na recimo FF ili Operu? Ozbiljno.
Nego, niko da mi navede prednosti N8 u odnosu na FF ili Operu?
Prednost je što prikazuje stranice pisane specifično za IE (ili Gecko) bez ikakvih problema.
Jednostavno, Netscape u letu menja "mašinu" koju koristi - Gecko ili IE. Nema cimanja sa dva browsera. Jednom kad počneš da koristiš Netscape, jednostavno zaboraviš na gluposti tog tipa.
Citat: Jel neko ima 8.0.2? Da li mu radi XML rendering u IE, dovoljno je otvoriti bilo koji XML file u IE - ako se ne dobije blank page onda su sredili...
Ja koristim 8.0.3.3 i problem je ispravljen, koliko vidim.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 18.08.2005. u 16:42 GMT+1]
[ degojs @ 18.08.2005. 15:33 ] @
Citat: Netscape 8 uopste i nije browser vec skoljka koja u sebi sadrzi engine od 2 browsera (IE i FF). Da nekim korisnicima moze biti interesantan i koristan, to je tacno (degojs), ali ne bi isao toliko daleko da Netscape 8 uopste zovem browserom.
Hmm.. da li to znači da Škoda nije auto, ako koristi motor iz VW? :)
[ Dragi Tata @ 18.08.2005. 17:09 ] @
Pitanje: Kako radi udate za NN? Ja sam koristio neku verziju 7.x pa kad sam hteo da ga prebacim na 7.x+1 desilo mi se da na kraju imam obe jednu pored druge. Imaju li nešto kao autoupdate?
@dinke: Ako ćemo da budemo precizni, browser je korisnička aplikacija za surfovanje po internetu, a koje biblioteke za renderovanje koristi ispod haube je drugo pitanje koje nema veze sa tim. Na kraju krajeva i FF je "samo školjka" - nisu oni razvili Gecko.
[ bojan_bozovic @ 18.08.2005. 23:18 ] @
Interesantno je da instalacija N8 zahteva IE6 pa bih rekao da N8 koristi IE DLL ove (MSHTML.DLL itd.)
Cak i da AOL/Netscape ponude stand-alone verziju poput AOL 9.0 to bi sigurno moralo da radi samo na Windows OS, siguran sam da je MS zastitio svoj sisitem u ugovoru i od N8 za Linux ili Macintosh nema nista.
[ degojs @ 19.08.2005. 03:40 ] @
Citat: Tata:
Pitanje: Kako radi update za NN?
Ako se tačno sećam, mene je NS obavestio da ima nova verzija (8.0.3.3) i ponudio da je instaliram. Klik, klik, doviđenja.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 19.08.2005. u 06:10 GMT+1]
[ Silencer @ 24.08.2005. 09:43 ] @
Evo mene preko AOL Explorera i mogu vam reci da lepo sljaka mada za mene je deer park alpha 2 i dalje zakon :)
Sta ima u aol exploreru interesantno je quick spyware check znaci cekira od prokletih crva dal ce ti se zalepi nesto (nisam jos isprobao kako radi)
Ovo mogu reci da je na foru IE6 i Opere :P Posto su zdipili side panel di imas mail histroy itako to.
Sve u svemu simpatican explorer lepog dizajna i sistem jednostavnosti.
Mana: Scrool nije ni za qrac :(
[ petko666 @ 09.09.2005. 15:24 ] @
Ja koristim Netscape od 1997 godine, i ne pada mi na pamet da menjam browser.
I jos jedna stvar, ja i kolega kad ubacujemo sadrzaj iz mamba na nas site, u mom netscapeu sve sljaka super, a kod njega se ne ucita pola jave(on koristi operu).
nikad ga necu prestati koristiti.
[ LonghornXP @ 09.09.2005. 17:03 ] @
Netscape 8.0.3.3 - dobar (Endžin - Gecko)
IE6 - vrlo dobar (Endžin - trident)
Firefox 1.0.6 - odličan (Endžin - Gecko)
Opera 8.02 - odličan (Endžin - Presto)
Pogledajte uporedni prikaz IE 6 - FF 1.0.6 - NEtscape 8.0.3.3 - Opera 8.02 ovde.
[ bojan_bozovic @ 09.09.2005. 20:45 ] @
Opera 8 dobra? Svaki cas mi trazi POP3 lozinku...  Molim, Netscape 8 + Thunderbird i zavrsili ste...
Da ne napominjem da Netscape 8 koristi i Gecko i Trident (IE6) rendering engine. I instalirajte SP2 na XP da ne bude problema sa stabilnoscu...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 09.09.2005. u 21:57 GMT+1]
[ HellasVerona @ 29.09.2005. 18:20 ] @
problem sa mambom nije do opere nego do mamba, tacnije do tiny_mce editora...
dalje opera je bolja od toga svega a sve sto nabrajate je imala jos prije ko zna koliko godina. koristim je od 4.05 verzije
[ malisha @ 29.09.2005. 19:08 ] @
Citat: bojan_bozovic: Opera 8 dobra? Svaki cas mi trazi POP3 lozinku... 
hmmm moja kristalna kugla mi kaze da si preskocio unosenje passworda...
ali neeeeeeeee bojan_bozovicTM suvi genije NIJE kriv...
kriva je Opera... jer ne ume da koristi kristalnu kuglu (kao ja  ) pa da sama unosi potrebne lozinke...
[Ovu poruku je menjao malisha dana 29.09.2005. u 20:15 GMT+1]
[ MatrixxX @ 29.09.2005. 19:33 ] @
Citat: malisha: hmmm moja kristalna kugla mi kaze da si preskocio unosenje passworda...
ali neeeeeeeee bojan_bozovicTM suvi genije NIJE kriv...
Genetika bato.. 
[ degojs @ 29.09.2005. 21:05 ] @
Partizan opet petarda :) Na domacem terenu :)
[ Palma @ 29.09.2005. 21:20 ] @
Pa svako ko je danas pogledao kvote znao je da je namešteno!
[ Željko Obradović @ 29.09.2005. 22:52 ] @
Da li se nekom desava sa firefoxom da mu se rightclick menu izgubi iznad ekrana? To mi se desava otkako sam instalirao 7-8 novih ekstenzija i time povecao broj evenata u meniju. Da li je to greska mozilla programera sto su racunali fiksnu velicinu rcm-a priliom pozicioniranja na ekranu ili neki bag ili sta vec?
[ bojan_bozovic @ 29.09.2005. 23:55 ] @
Propao vam je flejm zelotcine ;) Ja svoje lozinke pamtim i necu da ih browser pamti i non-stop pokusava da se prikljuci na POP3 server ;) NN8 je mnogo bolje resenje ;) Sto mu ne date sansu, imate onu drugu particiju ;)
PS: NN8 postoji samo u Windows verziji, zato sto je za AOL/Netscape onih ostalih (znamo kojih) 2% trzista nebitno ;)
[ mkdsl @ 30.09.2005. 01:00 ] @
Citat: bojan_bozovic: PS: NN8 postoji samo u Windows verziji, zato sto je za AOL/Netscape onih ostalih (znamo kojih) 2% trzista nebitno 
A jel vam bitno onih 99% malware i spyware trzhishta shto takodje drzhite? Naravno da nije, da jeste - imali bi sigurniji OS 
[ degojs @ 30.09.2005. 01:25 ] @
Naravno da nam je bitno. Da nam nije bitno stavili bi kupusaru i odselili se u neku planinu (gde nema saobraćaja, kriminala, zagađenja i.. drajvera za modem).
[ IcyImpact @ 30.09.2005. 17:19 ] @
Citat: A jel vam bitno onih 99% malware i spyware trzhishta shto takodje drzhite?
Prije bih rekao da je 80% malware i spyware trzista.
Citat: Naravno da nije, da jeste - imali bi sigurniji OS
Ako koristis windowse, onda ga sam trebas "napraviti" i odrzavati sigurnim - to on nece biti sam od sebe.
[ mkdsl @ 30.09.2005. 19:22 ] @
Citat: IcyImpact: Prije bih rekao da je 80% malware i spyware trzista.
Hocesh da kazhesh da je od 10 spyware aplikacija, 8 napisano za win? Za shta su napisane ove druge 2? Mozhesh negde da potkrepish tu cifru od 80%?
Citat: Ako koristis windowse, onda ga sam trebas "napraviti" i odrzavati sigurnim - to on nece biti sam od sebe.
... shto vazhi za svaki OS, a ne samo za windows... Ali ako pogledash okruzhenje u kom neki OS radi, onda mozhesh da zakljuchish shta chini sigurniji OS...
[ IcyImpact @ 30.09.2005. 19:49 ] @
Mislio sam na postotak korisnika zarazenih sa spywareom.
A prema nekim anketama ( http://www.theage.com.au/articles/2004/10/26/1098667733033.html) ih je zarazeno 80%.
Taj link je iz 10/2004, a broj ove godine moze biti samo veci.
[ HellasVerona @ 12.10.2005. 00:18 ] @
Citat: Bojan_Bozovic:
... cut
Ja svoje lozinke pamtim i necu da ih browser pamti i non-stop pokusava da se prikljuci na POP3 server ;) NN8 je mnogo bolje resenje ;)
(znamo kojih) 2% trzista nebitno ;)
... cut
1. Mail
2. Manage Account
3. Selektuj koji mjenjas
4. Edit
5. Inocming
6. Odcekiraj "Check For New Messages Every #minutes
7. OK
8. Close
p.s.
9. primjeti da vise to ne radi
10. Deinstaliraj operu
11. Baci kompjuter u smece :)
p.s. 2
bilo bi svetogrdje da ti koristis operu
[Ovu poruku je menjao HellasVerona dana 12.10.2005. u 01:22 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.10.2005. 01:23 ] @
Cekaj bre malo, ja se i webdizajnom/developmentom bavim i nekako mi treba browser koji ne koristi 1% trzista, kako bih napravio dobar sajt za moje posetioce. Dalje, rendering u Operi je OCAJAN (8.5!) na ovome sto sad pravim iako je 100% XHTML 1.0 + CSS sto ces moci i da vidis kad napravim (bas cu da postujem link) i bas me briga jer je to 1% trzista... Otprilike kao i NN4 ne gresim?  Probaj Find u NN8 pa kazi... e, da...
BTW probaj CSS
<div style="color:white;-moz-border-radius: 10px 10px 10px 10px; opacity:0.8; background-color:black:width:100%; border 2px solid blue;padding 5px;">CSS level 3 je lepa stvar</div>
 Opera ti nije bas dobra, to je bar sto se CSS tice, uz menjanje visibility lejera jedna velika nula. Ma kolki z-index da das google ad prekriva lejer, sto je za DHTML jedno sr.... ali, to je 1% nesrecnika...
Mozillu sam koristio od development verzije 0.96 iz 2000. i uvek je Mozilla bila mnogo bolja od opere, a i IE, jer IE ostavi na miru ono sto ne ume da izrenderuje od CSS. 7.11 i ostale verzije pre 7.50 su bile katastrofalne!
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.10.2005. u 02:45 GMT+1]
[ HellasVerona @ 24.11.2006. 11:06 ] @
slazem se da opera zbrljavi css i taj primjer koji si naveo je ocigledan
ali rendering u operi 8.52 je ako ne bolji onda minimalno isto dobar kao u firefox-u a da ne spominjemo operu 9 kojoj firefox po renderovanju css-a ne moze ni prici
pogledaj acid2 test
pokreni ga u firefoxu u operi 8.52 vidjeces da oba imaju gresaka
dok ga jedino opera 9.0 i safari orijentisani browseri od svih browsera uspjesno odrade
ie nije ni blizu a firefox takodje napravi gresaka
nn8 uradi zavisno od engine-a koji koristi
http://www.webstandards.org/files/acid2/test.html#top
slika treba da ispadne ovako
http://www.webstandards.org/files/acid2/reference.html
a sta kaze wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Acid2#Compliant_browsers
inace u operi su cak zaposleni sledeci likovi koji su znacajno uticali na razvoj css-a
Hakon Wium Lie (izmislio CSS 1, jedan od koautora nekih CSS 2 i CSS 3 modula), Claudio Santambrogio (CSS3), Jonny Axelsson (CSS 3), Ian Hickson (CSS 2, CSS 3)
btw proleti kroz ovih niz testova sa firefoxom i operom 8-9
pa prebroj koji ce browser vise da ih uradi
http://lofotenmoose.info/css/
e sad oba browsera imaju stvari koje onaj drugi ne moze da izrenderuje
ali se u operi barem trude da rijese sve stare probleme dok se u firefoxu vuku jos od prvih verzija
p.s znam da na topic nije bilo dugo odgovora ali bolje da ga ozivim neko da zapocinjem novi
[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 11:09 ] @
Konqueror 3.4 takodje prolazi Acid2. Kad je 3.4 napravljen Opera 9 nije bila dostupna ni kao beta. Sa Mozillazine-a ili odakle, s obzirom da Acid2 nije validan CSS, Firefox developere boli ona stvar za isti. Mozemo postaviti i temu je li Acid2 bitan uopste ako npr. CSS2 text-shadow podrzava kako treba samo KHTML (ni Safari ga ne podrzava dobro!) Okacicu slike da vidis.
Code:
text-shadow: 1px 1px 1px black;
Treba da daje 1px senku dole i desno.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 24.11.2006. u 12:30 GMT+1]
[ Not now, John! @ 24.11.2006. 15:27 ] @
Ni ja nisam siguran da je Acid2 validan test. Na W3C postoje testovi, pa možete provjeriti.
[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 15:36 ] @
http://jigsaw.w3.org/css-valid....html%23top&usermedium=all
Citat: Line: 89 Context : .parser-container div
Invalid number : color orange is not a color value : orange
pa pogledajte. color:orange; ? Po standardu?
Citat: Line: 98 Context : .parser
Property m rgin doesn't exist : 2em
m rgin? Da, nego sta, validan test.
Citat: Line: 100 Context : .parser
Invalid number : width only 0 can be a length. You must put an unit after your number : 200
zaboravismo px, em, stogod?
Citat: Line: 102 Context : .parser
Invalid number : background Too many values or values are not recognized : red pink
color:red pink blue white;
[ HellasVerona @ 24.11.2006. 16:29 ] @
lol pa poenta samog testa je da ima namjerno nepravilnog koda koji treba da testira sta ce uraditi sam browser
jer postoje striktna pravila kako browser treba da se ponasa kad naleti na neispravan code
npr. sve vrijednosti kojima nije navedena jedinica treba da budu vracene na njenu default jedinicu
recimo samo da IE svemu gdje nije navedena daje jedinicu px:)
gore si se zalio da ti browser pocne da renderuje nepravilan kod pa zbrka stranicu
a sada odjednom zasto kod nije pravilan!!!
browser mora da na pravilan nacin obradjuje i nepravilan kod, naravno ne mislim da mora pravilno da ga izvrsi
ali mora postojati pravilo kako da ga obradjuje
ne mislis li valjda da rade testove vec 10 godina i sta sve vec ne koriste od css i da neznanjem naprave tako banalne greske koje ti gore navodis?
Citat:
Since Acid 2 also tests how web browsers deal with faulty code, it will fail W3C validation. This is expected and purposefully intended by its designers.
[Ovu poruku je menjao HellasVerona dana 24.11.2006. u 17:47 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 17:31 ] @
E vidis, nije. Ako nesto nije 100% validno, mogu da ga ne prikazem uopste a da opet browser bude po standardu potpuno. To samim tim test standarda nije, no test da li je browser otporan na djubre, tj.los kod, i testom standarda ga nazivati nije ispravno.
[ NastyBoy @ 26.11.2006. 20:20 ] @
Ako nije postovano ranije, evo lepog tumachenja:
http://www.howtocreate.co.uk/acid/
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|