[ iLL-cReatoR @ 19.08.2005. 13:39 ] @
Hteo bih da postanem programer.Imam 15 godina,i znam da za programiranje treba dosta,dosta vremena,kojeg cu da odvojim,samo da bih nauchio da programiram u Visual Basic 6.0 jeziku.Ako mi mozete reci gde da nabavim program(Visual Basic),bio bih vam veoma zahvalan...
[ 3MAJ86 @ 19.08.2005. 16:05 ] @
visual je komercijalni software. ili se zadovolji sa nekim od besplatnih alata, ili kupi visual. (ovo prvo je daleko preporuchljivije za pochetnika :) )
[ NrmMyth @ 19.08.2005. 18:41 ] @
Raspitaj se medju prijateljima ima li tko Visual Studio ili samo Visual Basic, pa posudi.
Ja sam tako dosao do VS 2003.
[ Jimi Hex @ 20.08.2005. 16:53 ] @
Ne bih da ti se mesam u problem, ali mislim da ti i nije narocito pametno da pocnes sa VB-om

Kazem ti iz licnog iskustva...

Zadnje 2-3 godine sam se aktivnije bavio VB-om i mogu ti reci da mi je zao sveg tog izgubljenog vremena...
Ako zelis da postanes programer i naucis tako da razmisljas [nadam se da ce se i ostali sloziti samnom], najbolje ti je da pocnes sa Pascalom ili Pythonom, pa posle predjes na C...

A i besplatno mozes da nadjes kompajlere

P.S.
Ovo ti je samo moj prijateljski savet

[Ovu poruku je menjao Jimi Hex dana 20.08.2005. u 17:56 GMT+1]
[ sstanko78 @ 20.08.2005. 19:17 ] @
Možeš da počneš sa c# ili javom
na www.icsharpcode.com ceš naći besplatan "visual studio" za c# i vb.net
treba ce ti i .net framework sdk sa www.microsoft.com ( oko 100 mb)

Ako hoceš Javu na www.netbeans.org imaš besplatan "visual studio za javu"
u više varijanti
a na http://java.sun.com/ sve sostalo
[ sstanko78 @ 20.08.2005. 19:18 ] @
A da ako i dalje hoces c++
na www.bloodshed.net/devcpp.html imaš besplatan "visual studio" za c++
za kompajlerom itd......
[ sstanko78 @ 20.08.2005. 19:26 ] @
Još jedan savet, koji god jezik izabereš, pre nego
što bilo šta počneš osim editora/ide-a i kompajlera itd. nabavi
obavezno neku dobru knjigu. Ako je moguće na srpskom i
naravno ne e-book već pravu.... ima mnogo razloga
[ sucur @ 20.08.2005. 23:23 ] @
Da, da pohvatas osnovne stvari, a poslije sve je to mnogo lakse, kada imas neki osnovni uvid u programiranje.
[ yooyo @ 21.08.2005. 00:58 ] @
Ako hoces da ucis VB zasto si pitanje postavio na C/C++ forumu?

[ NastyBoy @ 21.08.2005. 01:26 ] @
Jer hoce da ga C++ zealoti odvrate od zle namere? :)
[ sstanko78 @ 21.08.2005. 11:34 ] @
Imao sam tu nesrecu da sam morao da naucim VisualBasic 6. Ovaj
programski jezik stvara jako mnogo loših navika kod programera.
Bar ja tako mislim.
Učenjem c++ lako ćeš preći i savladati
jzike koji su "izvedeni" iz njega npr Java,c# ili PHP (bar
kažu da je on odatle izveden)
[ slavkot @ 21.08.2005. 11:57 ] @
Prvo nauci C (nije tezak), onda ti sve ostalo ide lako
[ NeznamTkoSam @ 21.08.2005. 16:48 ] @
Nauci Python i onda je dalje sve lako... ;)
[ iLL-cReatoR @ 21.08.2005. 18:11 ] @
Hvala momci,veoma veliku podrsku ste mi dali...
Necu ovo zaboraviti...Znachi,da batalim Visual Basic,i da pochnem sa c++,ili python-om...
A sada,gde da nadjem tutoriale?Ili da pochinjem sam... :D
Gde da nabavim programe za to?
[ NastyBoy @ 21.08.2005. 18:32 ] @
Pogledaj TOP temu, sve je taksativno navedeno
[ 3MAJ86 @ 21.08.2005. 20:05 ] @
da, pogledaj top temu, ali shto je josh neko ovde vetj rekao, nabavi neku "opipljivu" knjigu. ja evo po milijarditi put preporuchujem "Programiranje na jeziku C" Augie Hansen-a.
za pochetnike dushu dala. a takodje i Kraus-ove knjige nisu loshe za pochetnike...
[ NeznamTkoSam @ 24.08.2005. 10:26 ] @
Ma samo downloadaj Python sa python.org. Ako instaliras na windowsima onda dobijes i IDLE - IDE za Python.
[ sstanko78 @ 24.08.2005. 21:00 ] @
Ne mogu da se složim sa vama ok Pythona, meni on liči na paskal/basic
tako mislim da ipak treba prvo da uči c/c++/Javu/c#
[ sstanko78 @ 24.08.2005. 21:01 ] @
Ne mogu da se složim sa vama ok Pythona, meni on liči na paskal/basic,
a uz to i nije baš preterano popularan. Najbolji FREE IDE ima Java www.netbeans.org
pa onda c# , a zatim c++
tako mislim da ipak treba prvo da uči c/c++/Javu/c#
[ NeznamTkoSam @ 25.08.2005. 08:00 ] @
Cekaj malo, kakve sad ima veze IDE sa ovim. Python je odlican jezik za pocetak. U njemu ce vrlo lako i brzo svladati prve korake, ali ne samo i to, naucit ce objektno orijentirano programiranje i dosta naprednih stvari. IMHO, C++ ili C nije ok za pocetak.
[ tosa @ 25.08.2005. 09:03 ] @
Samo sto Python ima katastrofalnu sintaksu ako zeli da kasnije radi neki
non-script development. Ako bas zeli da radi kao programer (znaci BAS, BAS)
neka odmah uzme C. Btw. najbolji free IDE ima C# - SharpDevelop :)
[ J4C4 @ 25.08.2005. 19:22 ] @
Ja sam od jednog profesora dobila savet da ne ucim nista pre c++ jer cu onda morati da zaboravljam.Imam i ja jednu nedoumicu,pa posto mi je lakse da pitam na svom maternjem jeziku....
\n je znak za prelaz u drugi red.Ali u knjizi stoji primer do kojeg sam dosla(i tu stala dok to ne razjasnim): cout << " \nNazad u main.\n";

Pitanje je sledece:Cemu sluzi ovo\n koje stoji ispred NAZAD???
Molim Vas pomognite mi ako Vam to ne predstavlja preterano smaranje.

[Ovu poruku je menjao J4C4 dana 25.08.2005. u 20:23 GMT+1]
[ BytEfLUSh @ 25.08.2005. 19:31 ] @
To \n na početku služi za prelazak u novi red, isto kao i \n na kraju. Verovatno je tu stavljeno da bi se ostavio prazan red u ispisu. Na primer:
Code:

cout << "Prvi red\n";
cout << "\nDrugi red\n";

Daje sledeći izlaz:
Prvi red

Drugi red

Ako izostavimo onaj \n na početku drugog reda, dobili bismo:
Prvi red
Drugi red

Jel jasnije?
[ J4C4 @ 25.08.2005. 19:50 ] @
Jaoooo,kako sam glupa!!!!!!!HVALA DO NEBA!!!!!
Nadam se da nece biti problem ako ponovo nesto zapitam kada mi zaskripi!
[ ChildInTime @ 26.08.2005. 00:56 ] @
Citat:
J4C4: Jaoooo,kako sam glupa!!!!!!

Kažu, ko prizna pola mu se prašta...
[ Giga Moravac @ 26.08.2005. 05:03 ] @
A sad mene zanima, zašto objektno orijentisano programiranje pre proceduralnog ? Zna li neko neki razlog ?
Po meni je najbolje krenuti od proceduralnih jezika (paskal ili C).
[ jablan @ 26.08.2005. 07:55 ] @
Citat:
Giga Moravac: A sad mene zanima, zašto objektno orijentisano programiranje pre proceduralnog ?

Zato što se način razmišljanja fundamentalno razlikuje, a veća je verovatnoća da će danas početnik za par godina profesionalno raditi u nekom OO nego proceduralnom jeziku.

Ilustrovaću ovo jednim primerom iz prakse. Na konkursu u našoj firmi se radi praktičan zadatak na računaru (nešto slično što mi radimo svakodnevno, ali jako jako pojednostavljeno). Jedan momak je uradio zadatak, programčić je radio. Kad smo tražili da nam pokaže kood, imali smo šta i da vidimo. Celu logiku čovek je strpao u jednu klasu i nazvao je Vlada. Dijagnoza? Kontaminacija proceduralnim jezikom.

Edit: dodao prigodnu ilustraciju

[Ovu poruku je menjao jablan dana 26.08.2005. u 09:02 GMT+1]
[ _VampiR_ @ 26.08.2005. 13:53 ] @
Ako se krene prvo od proceduralnih jezika to moze, kao sto jablan napisa, izazvati probleme kod prelaska na OO jezike. A ako naucite prvo OO koncepciju i prihvatite je onda vam proceduralni jezici nece padati na pamet, niti ce uopste biti potrebni u prakticnom radu (drugo su skripte i skriptni jezici).

Citat:
tosa: Samo sto Python ima katastrofalnu sintaksu ako zeli da kasnije radi neki
non-script development. Ako bas zeli da radi kao programer (znaci BAS, BAS)
neka odmah uzme C. Btw. najbolji free IDE ima C# - SharpDevelop :)

C# i nema bas neke puno veze sa C-om, on za mene vise predstavlja pokusaj Microsofta da napravi neku svoju verziju Jave. Ono sto odbije vecinu novih programera od C-a je "vizuelni" razvoj kakav im nude Visual Basic i slicni jezici. Ipak, puno bolje je savladati C ili C++ u okviru ANSI standarda, a onda je sasvim lako preci na C#, Javu, ili bilo sta drugo.
[ J4C4 @ 30.08.2005. 16:11 ] @
Opet ja i moji problemi:
1.cout << "a:" << a<< "b:" <<b;
ovo prvo a mi je jasno,e sad,ovo drugo a i drugo tj. zadnje b mi nisu jasni.Vidim taj postupak u mnogim primerima i jasno mi je da tako mora biti,ali zasto???Sta to sve u prevodu znaci???
2.if (x>y)
x=y;
else //y>x II y==x (ovo desno od else mi ne ide u glavu.)
y=x;
3.Manipulator endl???U knjizi stoji .......endl
dole stoji neki znak koji je isti samo obrnut od znaka na tasteru enter.Da li i taj znak moram napisati ili su samo hteli da prikazu sta endl radi?Ako je tako-sta ce mi to???
4.void???
U jednom poduzem primeru mi je bilo jasno sta cemu sluzi,sta se preskace i tako to.
Medjutim,naidjem na kratak primer i totalno se blokiram:
longArea(long 1, long w)
{
return 1 * w;
}
void PrintMessage(int whichMsg)
{
if (whichMsg == 0)
cout << "Zdravo.\n";
if(whichMsg == 1)
cout << "Zbogom.\n";
if(whichMsg > 1)
cout << "Ja sam zbunjen.\n";

Ovo je primer za definiciju!A ja se cesem po glavi jer mi nije sada jasno ovo void,a taman sam mislila da sam to savladala (bar donekle).
Eto,to me sve zanima,a da je malo poduze JESTE,ali molim vas da se smilujete i OPET mi pomognete.
[ Goran Arandjelovic @ 30.08.2005. 16:28 ] @
1. u prevodu: ispisi "a:" pa ispisi koliko iznosi a pa ispisi "b:" pa ispisi koliko iznosi b.
Drugo a i drugo b su zapravo te promenljive negde deklarisane cije vrednosti zelis da ispises.

2. U prevodu:
Ako je x vece od y neka x postane y....else...ako y vece od x ili ako je x jednako y neka y postane x. Objasnjenje za ono posle else... Dovoljno je da se ispuni jedan od ta dva uslova..ako se jedan od njih ispuni y postaje x.

3. endl ti sluzi da pri ispisivanju predjes u novi red...
Dakle..posle cout << "Jaca " << "uci C++" dobices
Code:

Jaca uci C++

A posle cout << "Jaca" << endl << "uci C++" dobices
Code:

Jaca
uci C++

To je nadam se jasno...

4. void imefunkcije(argumenti);
void oznacava u ovom slucaju da funkcija ne vraca nikakvu vrednost dok funkcija Area vraca long vrednost zato sto je deklarisana ovako... long Area(long l, long w);

Srecan rad.

[Ovu poruku je menjao Goran Arandjelovic dana 30.08.2005. u 17:30 GMT+1]
[ J4C4 @ 30.08.2005. 17:22 ] @
Hvala,ali hm. // buni me taj znak jer treba da se ignorise sve desno od njega tj.sluzi za komentar.Kako sad odjednom to nije tako???
Onda je endl = \n. Jel' tako?
[ J4C4 @ 30.08.2005. 17:37 ] @
Ej,pa odlican ti je sajt,nasla sam neke zanimljive stvari!!!!OLE!
[ Goran Arandjelovic @ 30.08.2005. 17:52 ] @
Da, to jeste komentar, ali sam ti objasnio sta znaci taj uslov...
Ne...endl i \n nije bas isto...ali za sada ga shvati kao potpuno isto...
A poceo sam sa sajtom, ali nemam bas puno vremena da nastavim sve...pocecu za koji dan.
[ sucur @ 30.08.2005. 18:24 ] @
Citat:
Hvala,ali hm. // buni me taj znak jer treba da se ignorise sve desno od njega tj.sluzi za komentar.Kako sad odjednom to nije tako???

Jeste tako i u tom slucaju je komentar y>x II y==x. vjerovatno si mislila da je to uslov elsea, pa si iz toga zakljucila da to nije komentar. Else ti nema uslov napisan kao recimo if, nego se else moze pozvati nakon minimalno jednog if-a i njegov uslov je sve ono sto nije u if, nadam se da je sada jasnije.
[ J4C4 @ 30.08.2005. 18:54 ] @
Da,da,da,sada mi je jasno i mogu da idem dalje.
[ Giga Moravac @ 30.08.2005. 19:30 ] @
@jablan $ _VampiR_
Interesuje me:
A u cemu ste vi poceli da programirate (izuzev basic-a) ?
Sa koliko godina ste krenuli sa OOP-om?
[ _VampiR_ @ 31.08.2005. 11:40 ] @
Citat:
Giga Moravac: @jablan $ _VampiR_
Interesuje me:
A u cemu ste vi poceli da programirate (izuzev basic-a) ?

Nesto malo prije mog prvog takmicenja iz informatike u osmom razredu... Tada me zainteresova C++, kasnije i OOP i sva ta prica o portabilnosti koda u odnosu na VB i slicne programske jezike. Dok sam pokusavao da ucim iz knjiga najmanje sam znao, kada sam se zainatio da pravim konkretne stvari onda je i krenulo kako treba. Prvi konkretan program koji sam naplatio i dan danas naplacujem sam uradio tek prije tri godine, jer sam se tek tada osjecao dovoljno sigurnim u sebe, a od tada i zivim od C++-a i ne bih se mjenjao :)
[ jablan @ 31.08.2005. 12:10 ] @
Citat:
Giga Moravac: A u cemu ste vi poceli da programirate (izuzev basic-a) ?

Ozbiljniji početak bio je u Turbo Pascal-u (negde sa 15, 16 godina), mada sam se zezao i sa asemblerom u to vreme.
OOP ne mogu tačno da se setim šta beše prvo, C++, Delphi, recimo sa 20 godina.

U vreme kad sam počinjao OOP i nije bio tako široko prihvaćen, tek su počinjali da ga implementiraju proizvođači kompajlera, literature je bilo vrlo malo itd itd. Sad kad bih počinjao definitivno bih počeo sa nekim strong-typed OOP jezikom (C# ili Java) i paralelno radio neki interpretirani (Ruby, Python).
[ J4C4 @ 31.08.2005. 13:50 ] @
1: //Prodgam demonstrira funkcijski polimorfizam
2:
3: #include <iostream.h>
...
...
...
18: int doubledInt;
19: long doubledLong;
20: float doubledFloat;
21: double doubledDouble;
...
...
...
41: int Double(int original)
42: {
43: cout << "In Double(int)\n";
44: return 2 * original;
45: }
...
...
...

Od 41: do 63: imam definicije i ja kao glupson razmisljam:aha,cim imam return 2 * original to je prosto jer mi govori o tome da ono sto unesem treba na izlazu da izadje * 2 !!!Napominjem da nemam pojma da li to znaci to!

Od 18: do 21: pojavljuje se rec doubled,ali cim ima (;) na kraju ja pretpostavljam da je u pitanju prototip,ali i ako jeste da li to znaci da je to tu napisano tek da ja posle 1 god. znam sta sam radila ili su reci "doubled" i "doubler" i "double" prave naredbe koje kompajler prepoznaje????

Ala sam dosadna!
[ jablan @ 31.08.2005. 14:33 ] @
Citat:
J4C4: 1: //Prodgam demonstrira funkcijski polimorfizam

Primećujem da ne vladaš osnovnim pojmovima (arit. operatori, prototipi, stringovi, primitivni tipovi), a analiziraš program koji demonstrira jednu OO funkcionalnost. Možda bi bilo dobro da se vratiš par koraka unazad i radiš sa malo jednostavnijim programima.
Citat:
Ala sam dosadna!

Nisi dosadna, možda si samo upisala pogrešan fakultet.
[ sucur @ 31.08.2005. 14:51 ] @
Sve mi se cini da mnogo zuris i da mnogo stvari preskaces, ne znam iz cega ucis, al' citaj sve detaljno.
Jer ovaj problem 18-21 linije je cista banalnost koja je sami osnov C++ tj. deklaracije neke varijable. Jer to sto ti vidis doubled je cisto ime, koje nema nikakve veze sa tipom varijeble, a tip ti je deklarisan lijevo od imena, recimo float, int itd. Dok to doubledFloat/Int itd je korisceno, jer ce na izlazu biti taj float mnozen sa 2, pa ce naravno biti dupliran.
Tako kao sto ti rece Jablan vrati se malo u nazad i prouci osnovne stvari.
[ 1r0nM4n @ 02.09.2005. 16:27 ] @
E ovako, ja sada imam 15 godina

Sa 13 god. (u sedmon razredu - takmicenje) poceo sam da radim u Turbo Pascal-u...

Nisam se bas previshe zadrzao na njemu... I ubrzo sam poceo da uchim VB
Kupio sam knjigu... i poceo sam da programiram i pravim aplikacije u njemu.

Dobro mi je islo... i na republickom iz informatike (vec osmi razred) bio sam cetvrti (3 boda mi falilo za prvo ) sa mojom prvom ozbiljnijom aplikacijom radjenu u VB...

Zbog tog uspeha dobio sam besplatan kurs Java Game Design i odlicno sam naucio
da programiram u JAVI (konkretno da pravim igrice )

I evo sada naucio sam dosta o PHP-u i MySQL-u i to mi odlicno ide

Tako da nikad nisam ni koristio C/C++/C#

p0z

[Ovu poruku je menjao 1r0nM4n dana 02.09.2005. u 22:37 GMT+1]
[ stonerider @ 05.09.2005. 14:57 ] @
imam 14 godina.
u 5. razredu dobio sam zadatak da napravim web stranicu za svoju skolu.radio sam ju u front-pageu. obicna HTML stranica kojoj su se svi divili LOL

onda me je moj ucitelj pitao dali zelim ici na dodatnu nastavu. tamo smo samostalno poceli uciti QBASIC. bio sam na 3 skole programiranja u QBASICU.
bio sam 4. na županijskom takmičenju. od onda sam se prestao baviti programiranjem. presao sam na graficki dizajn i 3d modeliranje. u tome sam se usavrsivao do 8. razreda.

upisao sam tehnicar za racunarstvo(u srednjoj skoli), i sada mi je dosla velika volja za programiranje.

sada sam nabavio C i pocinjem uciti osnove programirajna. nakon toga cu vjerovatno kupiti knjigu C++ i nauciti ga skroz i dalje...

vec imam ideju za dva programa :)

mislim da cu dobiti vasu pomoc ako nesto zatrebam ;)
[ _VampiR_ @ 05.09.2005. 15:54 ] @
Sretno i ne odustaj ;)
[ stonerider @ 05.09.2005. 16:09 ] @
hvala! :)
[ struct @ 05.09.2005. 16:29 ] @
Citat:
Sa 13 god. (u sedmon razredu - takmicenje) poceo sam da radim u Turbo Pascal-u...
Nisam se bas previshe zadrzao na njemu... I ubrzo sam poceo da uchim VB

Dakle, protracio si oko 2 godine svog zivota na VB, zalosno :))
Citat:
stonerider:vec imam ideju za dva programa :)

Da cujemo? :)
[ stonerider @ 05.09.2005. 20:33 ] @
ne znam dal bi to sad trebao reci svetu... :)

jer ako ja to kazem netko ce uzeti ideju i napraviti prije mene. tako da onda program vise nije novost... :(

ali ipak posto mislim programe napraviti free, reci cu vam :)

prvi program:

imat ce funkciju da se po desktopu moze napisati kratka poruka ili pastati neki link. to mi cesto zatreba a onda moram otvarati notepad ili word.

drugi program:(vise ko neki plug-in)

kad oznacis dio teksta i pritiskom na tipku CAPS LOCK oznaceni teks pretvoriti ce se u velika slova. a ako je oznaceni teks napisan velikim slovima pretvoriti ce se u mala slova. ovo mi isto cesto zatreba pa moram ispocetka pisati velikim slovima

mozda vec negdje ima takvih programcica ali ja na netu kolko sam trazio nisam nista nasao.

programcici su cisto jednostavni(barem mislim)
[ BytEfLUSh @ 05.09.2005. 21:37 ] @
Ono prvo što si naveo već uveliko postoji (npr. u samom MacOS X, a za Windows imaš Konfabulator sa istim feature-om). No, u svakom slučaju - samo napred. :)
[ margita @ 05.09.2005. 22:11 ] @
gledajuci samo domace amaterske programe, tako nesto vec postoji...
npr. evo prvi program ,tj. slicno tome.Znaci desktop, sa integrisanim podsjetnikom, kako tamo kaze autor....
http://www.taraba.org/programi/WorkDeskXP.zip

a na istoj stranici se nadje i program sa drugim problemom:
http://www.taraba.org/programi/blackpad.zip
znaci editor koji ima mogucnost pretvaranja malih u velika, a velikih u mala slova..
ali sve ovo mozes vec naci u Word-u i u velikom broju drugih editora...

svejedno, mislim da su ti poredlozi sasvim i totalno OK, i samo nastavi tako!!i smisljati i uciti i praviti...

imam i ja finih ideja... ;-)
[ _VampiR_ @ 06.09.2005. 09:36 ] @
Citat:
stonerider

ali ipak posto mislim programe napraviti free, reci cu vam :)

Ides u pravom pravcu da predjes na linux :D

Ne odustaj!

[Ovu poruku je menjao _VampiR_ dana 06.09.2005. u 10:37 GMT+1]
[ 1r0nM4n @ 06.09.2005. 09:47 ] @
Citat:
Dakle, protracio si oko 2 godine svog zivota na VB, zalosno

Pa jeb*** ali sam ga zato dobro naucio, mozda ce da mi zatreba nekada

Citat:
stonerider: ali ipak posto mislim programe napraviti free, reci cu vam

FREE+Open Source!!!

[ pgavrilo @ 25.10.2007. 12:59 ] @
Moj mali savjet za buduće male programere je:
1.) Ako hoću da prave male igrice za to je GameMaker 6 ili 7 on je jako jedonstavan
2.) VisualBasic.NET u njemu se lako uči pisati kod pa kad se nauči možeš napisati dobar program
3.) Onda neki od programskih jezika (C/C++/Java/C#). tako ja planiram.
GameMaker sam počeo učiti od 9 godine.
Naučio sam ga 11 godine skoro cijelog.
Pa Visual Basic.NET do 15 ili 16 godine.
Pa onda od nekih ovih jezika (C/C++/Java/C#).
Meni su rekli da su ovi jezici (C/C++/Java/C#) naj korišćeniji danas.
To je moj mali savjet;).
Ako grešim ispravite me.
[ markozelenovic @ 03.06.2008. 15:06 ] @
@ pgavrilo

kakav ti je ovo put???
vidi ovo je dobar put po mom misljenju:

1.python ali samo osnove osnova ispis, ulaz, promjenljive, uslovi i looping samo to da bi se shvatila logika programiranja.
2.game maker ima svoj jezik( sa stotinama ugradjenih funkcija i variabli moze se napraviti bilo kakva 2d igra, na 3d je djelimicno ogranicen) nauciti ga dobro.
3.c++!!!

[ POW R TOC H @ 03.06.2008. 18:35 ] @
Zavisi cime hoces da se bavis.
Ja npr. volim digitalnu elektroniku, i programiranje na niskom nivou, bez previse apstrakcija (C, Assembly). Zanima me razvoj drajvera (za linux) i operativnih sistema, pa sam se opredelio za C i Assembly (Intelova sintaksa, AT&T mi je... zapetljan). Medjutim, takav izbor nije dobar za nekog ko nema predhodnog iskustva sa programiranjem, jer od njega odmah zahteva da se brine o stvarima kao sto su menadzment memorije, pokazivaci, baktanje sa raznim tipovima, poznavanje hardware-a na kome radis i td...
U zavisnosti od tvojih afiniteta, predlozio bih sledecih par jezika koje mozes komotno da ucis kao pocetnik, bez po' brige :

Pravljenje igara :
Ovde su ti C/C++ (a ponekad i assembly) neminovna pojava, ali ako te ne zanima profesionalno, mozes i Python, Javu, eventualno Pascal. Izbegavaj Game Maker u sirokom luku.

Razvoj aplikativnog softvera :
Zavisno od softvera koji zelis da razvijas :) Ali, za neke stvari tipa prostih baza podataka, imenika, media player-a, i td, mozes sledece : Delphi, VB (mada nije preterano pametno), Java, Python...

Simulacije i proracuni :
C, C++, Assembly, MATLAB i sl (mada mnogi smatraju da matlab nije jezik)

Web design :
PHP, Java

Bilo bi pametno, da ako te vec ne brine preterano brzina jezika, da izaberes neki rasprostranjen jezik, da bi lakse nasao podrsku. Takodje, zavisi i od OS-a koji koristis. Visual Basic, na primer, radi samo na Windows-u.

Na kraju, ipak bih ti preporucio Python ili Javu za pocetak. A sto se tice ove liste gore, nisam naveo ni 3% svih popularnih i koriscenih jezika, al ajde...
[ StefanJer91 @ 03.06.2008. 22:24 ] @
Mislim da je za pocetak najbolje pocinjati sa pythonom jer je jezik jednostavan, a sto je jos bitnije naucice programera da razmislja na high level nacin i stvorice mu lep uvod u objektno orijentisano programiranje. Kada se python dobro nauci, u zavisnosti od programerovih afiniteta, prelazak na drugi jezik nece biti ni potreban sem u slucaju da zeli da pravi neke igre ili simulacije sa dosta proracuna, jer je python za to spor (mada postoje nacini da se ubrza ali to nije tema razgovora). Takodje prelazak na C/C++ posle toga moze izgledati kao razocarenje kada vidite da tu dosta stvari fali koje su u pythonu omogucene od pocetka. Ali to je samo na pocetku, jer cim upovite u C/C++ otvorice vam se neverovatan spektar mogucnosti a pritom ce vam ponavljam od pythona ostati high level nacin razmisljanja sto je veoma vazna stvar. Takodje, python i c++ jako dobro saradjuju a primer za to moze biti Panda3d engine za igre. Mislim i da je python bolji za pocetak i od pascal-a pre svega jer je pascal prevazidjen, a pogotovo od VB-a sobzirom da je VB samo za windows a iskreno je dosta ogranicen u odnosu na python pre svega jer je OO "donekle". Dakle prednost pythona je ta sto ce vam omogucava da se oprobate i bilo kojoj sferi programiranja a pritom da je to interesantno i jos podstice ucenje. Steta sto ne uvedu python u skolama jer bi on bio zaista dobar nacin da neko shvati sustinu i logiku programiranja :)
[ Aleksa Stankovic @ 04.06.2008. 15:17 ] @
Ja mislim da je za pocetak svakako najbolji python, ne samo zato sto ima neverovatno laku sintaksu, vec je i interpreter, sto je veoma vazno za svakog pocetnika, jer ono sto napise, moze odmah da proveri. A uci se strasno brzo(zbog interpreterske prirode). Ja sam na python-u radio oko 3 meseca, i naucio sve potrebne osnovne stvari i zaronio u malo naprednije teme(multithreading, npr.). I glupo je vredjati sposobnosti python-a, jer ne trebate da zaboravite da NASA i google rade sa njim(ovo mozete da proverite na www.python.org). I sto se mene tice, nikad ne bih presao na c++ da u python-u nisam imao veliki problem sa brzinom, jer je dosta spor u poredjenju sa c/c++. I zeleo bih da kazem da sam se posle prebacivanja na c++ zavaljujuci python-u naucio sve osnove c++ za nedelju dana, i onda otisao na republicko iz informatike gde sam radio na c++. Inace ima veoma lep pristup OOP-u, iako se razlikuje od c++ OOP, veoma je koristan i dobar. Ono sto mi se mnogo svidja kod njega je to sto je i odlicno dokumentovan, kada ga instalirate dobijate odmah tutore, a koriscenje __doc__ stringova moze biti od velike pomoci, a postoje i aktivni online forumi(postoji jeda i na ovom sajtu). Takodje nije u redu pricati da python nije popularan. Svako moze da proveri tiobe(mislim da je adresa www.tiobe.com). Takodje obratite paznju i na to da popularnost python-a raste, dok popularnost c i c++ opada... Dakle, ako vam nije vazna brzina, izaberite python, to je moj najiskreniji savet...

Naravno, i iskusni programeri bi trebali da probaju python, jer je zabavan

P.S. "Ako pri programiranju zelite da se i zabavite, izaberite python!"
[ StefanJer91 @ 05.06.2008. 14:31 ] @
Jos jedna stvar u vezi pythona: Zbog svoje jednostavne sintakse, odlican je i za pisanje algoritama koji se posle lako mogu napisati ponovo u C/C++-u. Ovo je posebno dobro zato sto ne morate da vodite mnogo racuna o samom jeziku vec mozete da se usredsredite direktno na problem. Meni je ovo zadnji put pomoglo prilikom pisanja algoritma za pretvaranje nekonveksnog poligona u trouglove. Takodje veoma je dobar i za scripting (za graficke programe npr.), ja sam skoro napisao skriptu za snimanje modela u neki moj format, tako da moze koristiti u mnogo stvari. E da ako vam python bude bio prvi jezik, ovo sto je opat malopre rekao nemora da vazi (da ce te ga nauciti za nedelju dana), ali ce ucenje u njemu svakako biti dosta lakse nego u drugim jezicima, tako da je izbor na vama :) Takodje python nije "dosta spor" tj. spor je u slucaju da nameravate da pravite neke simulacije sa dosta fizike, matematike i dosta proracuna, npr. da pravite FPS igru. Ali za sve ostalo je odlican :) Btw, po meni dosta dobar api za multimedijalne aplikacije bi bio pyglet, dosta je mocniji od pygame (SDL wrappera za python) a i programeru omogucava rad sa dosta vise kontrole.
[ Dusan00000 @ 07.06.2008. 20:09 ] @
Najbolje ti je da pocne sa Pascalom, pa onda C++ pa Java, pa C#.
C# je najnoviji(mislim i najbolji programski jezik) ali tek kada naucis dobro Visual Basic 6.
Sto se tice knjiga, ja skoro svaki dan idem u biblioteku i ucim programiranje, sa samo 11 godina, idi i ti kada imas vremena i uci.
[ jovica016 @ 13.06.2008. 22:26 ] @
Ajd' da i ja pomognem svojim misljenjem.

Ja sam poceo sa Pascal-om u prvoj godini Gimnazije, zatim uporedo s njim ucio i Delphi. Posle toga sam nesto malo radio ASM ali mi se to bas i ne dopada, pa sam batalio. Onda presao na C, zatim C++, i trenutno sam na Javi. Negde izmedju C i C++ sam naucio i BASH, kao i HTML. Sad sam se opet vratio na C(sistemsko programiranje pod Unix/Linux sistemima) i to radim uporedo s Javom. Nesto sam verovatno zaboravio, al ajd' sad, nije toliko bitno. Ono sto hocu da kazem je da mislim da treba da se izbegne ovakav put. Potrudite se da se odlucite sta vas najvise zanima i na to se orijentisite, jer ne valja previse lutati.

Mislim da nije lose krenuti sa Pascal-om, pa onda na C, da se skapira to "programersko razmisljanje", a zatim krenuti na OOP koncepte i to sa C++. Kad se C++ lepo savlada(mislim da ce vam za to trebati najvise vremena) onda je sve drugo lako...

Samo jos i ovo da kazem. I ja sam sa 17-18 godina bio siguran da me nista drugo osim programiranja nece privlaciti... medjutim, u poslednje vreme mi programiranje postaje sve manje privlacno, sve je manje motivacije za kodiranje, dok se neke druge oblasti otvaraju kao zanimljivije... stoga, bacajte se na nauku dok ste jos motivisani... :)

Pozzz
[ pl4stik @ 15.06.2008. 11:35 ] @
Aj i ja da probam..

Poceo sam pre sad vec 10 godina da se zanimam za programiranje al mi nikako nije iso C++ jer kad se desi greska nemam pojma sta de kako pa sam poceo VB6.0 i tu vec imao neke rezultate koji su s ove tacke gledista smesni (u najmanju ruku), a nisam teo da predjem na .NET ni za zivu glavu. Sve je to bilo tako do neke 2004 kad sam prvi put skinuo neke How To filmove s neta za .NET 2003.
O cemu pricam :
Imas na http://asp.net (web development), http://windowsclient.net (desctop development) snimljena predavanja sta i kako mada sad vidim ima i za javu i jos po nesto (svi sad prave te video tutoriale) i to je po meni najbolji nacin da pocnes s programiranjima. Znaci skinesh to i jedno godinu dana gledash, citas, istrazujes po mogucstvu se zaposlish posle 3 metra u nekoj firmi ko junior i eto blago nama josh jednog medju nama.

Have fun
[ Man-Wolf @ 27.06.2008. 19:26 ] @
Primetio sam da se isto pitanje (Hocu da postanem programer, Kako da postanem programer, Kako da pocnem sa programiranjem, .... ) ponavlja po X-ti put na forumu I svaki topic se svede na to, da svako izbombarduje sa nekim svojim misljenjima, koja se protezu preko bar 10 programskih jezika I sta bi ste vi uradili da ste na mestu onoga ko je postavio pitanje i dobijete jedno 1000 manje vise razlicitih odgovora, jer svako promovise jezik u kome radi i smatra da je on manje vise najbolji izbor (svako hvali svoga konja)

Mislim da je pocetniku najvaznije da nauci da razmislja na jedan novi (programerski) nacin. Evo tipican primer. Prosle godine, drugarica me je zamolila da joj pomognem nesto oko algoritama iz informatike, da bi dobila prelaznu ocenu Na kraju, ispostavilo se da ona nema pojma niocemu (Npr. promenljiva kao promenljiva joj uopste nije bila jasna, odnosno za sta se koristi). Ista scena pre mozda mesec dana, ortak me zamoli isto da mu pomognem oko programiranja (Da napomenem da je cele skolske godine, on kao i svi ostali iz odeljenja, ubedjen da rade C++. A kad sam video sintaxu, skapiram da se ustvari radi o C-u). Isti problem je bio sa njim, nije mogo nikako da shvati nacin razmisljanja, tako da sam prvo to pokusavao da mu objasnim ....

I poenta celog proslog pasusa, jeste, da prvo treba da se nauci da se razmislja pravilno. A mislim da u tome uopste nije bitan jezik (da ne bude zabune, neki mozda lakse i brze uvedu u osnove, neki teze, al sve se manje vise svodi na isto ).

Evo recimo kako sam ja poceo. Negde u 3. ili 4. razredu osnovne sam se susreo sa QBASIC-om. Tu sam nesto malo radio (ispis texta, unos, ....). Posle mozda godinu dana sam se bacio na mIRC scripting, koji mi je manje vise, najvise pomogao da pocnem da razmisljam (mozda zvuci glupo, al jeste tako ). Dosta dugo sam se igrao sa mirc-em, a nakon toga sam odlucio da predjem na nesto ozbiljnije. Kupio sam knjigu o C-u. Jedini pocetni problem mi je bio deklarisanje promenljivih, jer mi je to bilo nesto sasvim nepoznato i nije mi bilo jasno, zasto sad moram da odredjujem tip promenljive. Al dobro, polako sam presao preko toga i secam se ( ko da je juce bilo :P ), da sam zakucao na nekim Bitovima nad operatorima ( ili nesto slicno :P ). To nikako nisam uspeo da savladam, pa sam i batalio C. Posle C-a, polako sam krenuo sa PHP-om i evo vec nekih 1,5 - 2 god se drzim njega (Bas me nesto vuku Scripting jezici ).

I moj savet buducim pocetnicima, odaberite jezik po vasem izboru, drugi mogu samo da vam ukazu na to koje su prednosti i za sta se koji jezik koristi (sta moze/ne moze u njemu da se pravi ).
[ X Files @ 27.09.2008. 08:18 ] @
Ovu temi zakljucavam.

Pitanja ovog tipa postavljajte u temi:
http://www.elitesecurity.org/p1808866