[ MACTEPx @ 22.08.2005. 08:35 ] @
| koji je po vama najbolji arhiver i zašto?Koji format arhive je najbolji - arc, arj, cab,gzip,lzh, rar, tar, zip? (mozda je ova rasprava vec bila, ali koristio sam pretragu sa kljucnom reci 'arhiver' i svim padezima te reci i nisam pronasao nista)
[Ovu poruku je menjao MACTEPx dana 22.08.2005. u 09:37 GMT+1] |
[ s!c @ 22.08.2005. 12:04 ] @
Najbolji programi: WinRAR (www.rarlabs.com) i WinUHA (www.klaimsoft.com/winuha). Uvjerljivo, najbolji format kompresije vrshi UHARC kojim zapravo WinUHA vrshi kompresiju. To znachi da je WU zapravo FrontEnd, a UHARC command-line aplikacija.
Konfuzno sam to rekao pa bi bilo najbolje da prochitash malo na netu o tome (keywords: UHARC, compression, ...)
[ xxxrugby @ 25.08.2005. 00:12 ] @
ja koristim WinRar.
Za ovaj WinUha prvi put cujem tako da za njega nemogu nista rec.!
Zasto WinRar bolji mi je od svih onih WinZip i powerArhivera itd...
Ponajprije zbog toga sta s WinRarom nisam dosao jos do extenzije koju nije mogao od kompresirati. Od nekih .exe pa do .bz2, zip, rar, itd......
Ima jacu zastitu s passwordom od .zip formata.
I ima mogucnost dodavanaj commenta koja mi se svidja. Stavim nesto u rar i imam comment sastrane.!
[ filo @ 25.08.2005. 00:41 ] @
Komercijalni - winrar
besplatni - 7zip
[ dr ZiDoo @ 25.08.2005. 10:24 ] @
winrar rokz, nije skup.
[ Burgos @ 25.08.2005. 12:06 ] @
GNUZip (gunzip + tar)
WinRAR
[ Nedeljko @ 26.08.2005. 09:23 ] @
Iznenađen sam činjenicom da niko ne pominje izvanredni WinACE.
[ bojan_bozovic @ 26.08.2005. 09:28 ] @
Ja sam imao vrlo neugodnu epizodu sa starijim ACE arhiverom, pri kompresiji je doslo jednom do gubljenja podataka
Ja licno ne koristim arhiver, sem ako nesto ne stavim na web. Onda koristim arhiver koji je najpodobniji (zip) ili za UNIX korisnike, to je gzip. Hard diskovi su vrlo jeftini, tako da tradicionalna kompresija nije ni potrebna. Tu ne mislim na PNG ili JPEG ili MP3.
[ formeye @ 26.08.2005. 12:53 ] @
BZip2 + Tar
zbog jacine kompresije
[ s!c @ 26.08.2005. 14:16 ] @
E, bash zbog toga ja koristim UHARC (samo na Winu =)). WinUHA je samo fontend za UHARC. Obaviti chu par testiranja pa stavim ovdje rezultate.
[ obucina @ 26.08.2005. 18:11 ] @
WinRAR zbog broja formata koji podrzava i 7zip
zbog ubedljivo najjace kompresije.
[ s!c @ 26.08.2005. 18:50 ] @
Daj fuckit, jel' itko probao WinUHA. Wishe sam postao dosadan sa ovime, ali zar nitko nije!?
[ neo01 @ 26.08.2005. 18:54 ] @
zip - zbog brzine koja mi je najbitnija
[ random @ 26.08.2005. 20:11 ] @
Prvo, kod stvari kao što su arhiver/kompresor i format arhive/algoritam kompresije, važno mi je da softver bude 100% free, i algoritam slobodan. Smatram da je mnogo važnije da svako može da napravi/otvori arhivu nego da se dobije taj ekstra 1% uštede na prostoru.
Imajući ovo u vidu:
Što se formata tiče, verovatno su bzip2 i 7zip najbolji.
Što se softvera tiče, za Windows je 7zip najbolji izbor. Potpuno free software (GPL licenca), i podržava ogroman broj formata. Na *nix-u je kombinacija tar + bzip2 sasvim valjana.
[ formeye @ 27.08.2005. 08:51 ] @
Citat: s!c: E, bash zbog toga ja koristim UHARC (samo na Winu =)). WinUHA je samo fontend za UHARC. Obaviti chu par testiranja pa stavim ovdje rezultate.
Postoje bolje kompresije od bzip2 i na *nix (PPMd), ali je problem sto ih niko ne koristi.
P.S. I potpuno podrzavam randomov stav.
[Ovu poruku je menjao formeye dana 27.08.2005. u 09:53 GMT+1]
[ R A V E N @ 01.04.2006. 18:57 ] @
Ima još jedna bitna stvar:recovery record.Prije sam koristio ZIP format,no onda mi se desilo da mi se jedna arhiva koju sam snimio na CD nije htjela dearhivirati-bila je oštećena.Od tada koristim RAR format obavezno sa recovery recordom(zbog toga arhive su nešto veće).ZIP ga ne podržava.
ZIP ionako ima manji stepen kompresije od RAR-a,no s druge strane ZIP se kreira nešto brže.Realno gledajući,nema praktične osnove da ZIP bude najpopularniji format za arhiviranje na Internetu.
Usput,da li neko poznaje freeware arhiver koji podržava RAR dekompresiju i kompresiju sa recovery recordom?Ili neki drugi format sa recovery recordom,jer čini mi se da samo WinRAR može vršiti kreiranje RAR-ova.
[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 01.04.2006. u 20:50 GMT+1]
[ milke @ 01.04.2006. 21:05 ] @
Citat: R A V E N: Usput,da li neko poznaje freeware arhiver koji podržava RAR dekompresiju i kompresiju sa recovery recordom?Ili neki drugi format sa recovery recordom,jer čini mi se da samo WinRAR može vršiti kreiranje RAR-ova. Teško da ćeš tako nešto videti u bliskoj budućnosti, iz prostog razloga što autor RAR kompresije Eugene Roshal više ne licencira RAR kompresiju/arhiviranje. Deo source coda RAR implementacije (u C++), koju možeš da preuzmeš sa njihovog sajta, možeš da koristiš za RAR dearhiviranje/dekompresiju, ali se izričito naglašava da se kod ne sme koristiti za reprodukciju RAR arhiviranja/kompresije, koja je zaštićena copyright-om. Mada, uz korišćenje tog koda, sama implementacija ne bi bila nikakav problem.
[ z@re @ 01.04.2006. 23:27 ] @
bzip2 na UNIXima definitivno, stupanj kompresije. Za ostalo, RAR, jer ima jako dobre mogucnosti spasavanja arhiva, dobar omjer kompresije/brzine, svako moze preuzeti kod za dearhiviranje i integrirati ga u program, WinRAR cita dosta ostalih formata ukljucujuci i neke image datoteke (sta je jedan ogroman plus).
[ milke @ 02.04.2006. 00:28 ] @
Citat: z@re: bzip2 na UNIXima definitivno,... Misliš tar + bzip2 ?
[ .LoG @ 02.04.2006. 03:34 ] @
A KGB Archiver, http://kgbarchiver.sourceforge.net/ ?
Izgleda da ima najjacu kompresiju, ali i hardverske zahtjeve.
Npr. MS Office 2003 zapakovan na 1.44 MB
[ z@re @ 02.04.2006. 21:07 ] @
Citat: milke: Misliš tar + bzip2 ?
tar kreira tarballove, tj. danas se najvise koristi za pakiranje vise fileova, ili cijele hierarhije direktorija, u jedan file. Ako zelis bz2 kompresirat vise datoteka u jednu, moras ih prvo tarballirat, pa onda taj tarball zapakirat, pa ces dobit .tar.bz2. Mozes bez problema sa samo bz2 kompresirat jednu datoteku, i dobit .bz2 file. Dakle bzip2 je cisto kompresijski program. Sa tar-om zasebno mozes radit tonu drugih stvari, poput premjestaja jednog direktorija + svih njegovih podclanova na drugo mjesto sa jednom relativno kratkom komandom. Ali to je van ovog topica...
[ milke @ 02.04.2006. 23:22 ] @
Citat: z@re: tar kreira tarballove, tj. danas se najvise koristi za pakiranje vise fileova, ili cijele hierarhije direktorija, u jedan file. Ako zelis bz2 kompresirat vise datoteka u jednu, moras ih prvo tarballirat, pa onda taj tarball zapakirat, pa ces dobit .tar.bz2. Mozes bez problema sa samo bz2 kompresirat jednu datoteku, i dobit .bz2 file. Dakle bzip2 je cisto kompresijski program. Sa tar-om zasebno mozes radit tonu drugih stvari, poput premjestaja jednog direktorija + svih njegovih podclanova na drugo mjesto sa jednom relativno kratkom komandom. Ali to je van ovog topica... O tome ti i pričam, tema se zove "najbolji arhiver", a bzip2, kao što sam kažeš, nije arhiver.
Ali, bzip2-om možeš kompresovati više datoteka u jedan .bz2 file, bzip2 kompresovani data stream to u potpunosti omogućava. I dekompresiju istih. Znači, možeš da kompresuješ fajlove jedan za drugim u .bz2 bez da praviš arhivu (većina programa ovo ne podržava, ali je moguće). Naravno u ovom slučaju sam samih podataka iz fajla, zaboravi na očuvanje bilo kakvih metadata (imana, datuma,...).
[ z@re @ 03.04.2006. 00:54 ] @
Istina milke, ali tema se razvila na arhivere i kompresijske programe (algoritme). Ja sam bzip2 naveo kao primjer ovih drugih, on je potpuno kljast u klasi arhivera. Moze se i s njim zapakirati par fileova u istu arhivu, ali sam si naveo nedostatke. I jasno sam naveo WinRAR kao moj izbor za ovu prvu kategoriju, arhivera. Sta se tice arhivera pod UNIXima, ipak sam malo vise old-school, dakle konzola, ili MC-eva podrska preko VFS-a.
I jos da dodam...koliko vas i koliko cesto koristite napredne mogucnosti arhivera, tipa enkriptiranje, zastita, izrada selfextractora...ja mozda to koristim u 1% slucajeva. Mora se priznat da se ipak arhiveri masovno koriste radi dvije osnovne operacije, dakle pakiranje i odpakiranje. I bas radi toga je bitno da algoritam i standard budu otvoreni. Jer tad, taj standard se moze integrirati u file managere. Istina je da svi posteni arhiveri imaju dobar drag'n'drop, ali zar nije puno ljepse kad u Windows Commanderu ili MC-u jednostavno udres enter na arhivi, pa ti se u panelu otvori kao da si usao u direktorij. Baratas s njom, kao da ne postoji.
[ bojan_bozovic @ 03.04.2006. 12:16 ] @
PAQ i npr. novi Stuffit koji koristi proprietary implementacije PAQ algoritama
[ Nedeljko @ 10.04.2006. 16:33 ] @
Neko j pomenuo kgb. Nešto mi se nije proslavio po przini.
[ bobzilla @ 13.04.2006. 05:55 ] @
7zip ( http://www.7-zip.org). Naravno i kombinacija tar/bz2... A ponekad (kad je kriticna brzina), tar/gz.
[ z@re @ 13.04.2006. 11:35 ] @
Yup...kriticna brzina. Recimo kad neki server on-the-fly kompresira podatke, i salje na download upit. Tu nije bitna toliko kompresija koliko brzina. Bas bi bilo lijepo kad bi netko okacio neku grafiku oko kompresijskih algoritama, usporedba kompresija/brzina.
[ z@re @ 13.04.2006. 11:38 ] @
Evo ima nesto ovdje :
http://www.malayter.com/compressiontest.html
Detaljan tabelarni prikaz za bzip2, gzip, WinZip, WinRAR, i 7zip.
[ R A V E N @ 15.04.2006. 04:48 ] @
Citat: z@re: Yup...kriticna brzina. Recimo kad neki server on-the-fly kompresira podatke, i salje na download upit. Tu nije bitna toliko kompresija koliko brzina. Bas bi bilo lijepo kad bi netko okacio neku grafiku oko kompresijskih algoritama, usporedba kompresija/brzina.
A najbolje je podjednak omjer i jednog i drugog!"Osuđenicima" na dial-up je bitan svaki ušteđeni bit.
Stepen kompresije zavisi i od "materijala" koji se kompresuje...npr. tekstualne datoteke kao obični .txt,Wordovi dokumenti,"tekstualni" HTML(bez slika) se mogu smanjiti za čak i 60 %,dok npr. .mp3 i video-tek za par kilobita.
[Ovu poruku je menjao R A V E N dana 15.04.2006. u 06:43 GMT+1]
[ z@re @ 15.04.2006. 17:55 ] @
Pa naravno, kad je MP3 vec kompresiran. Nego, na onoj stranici gore je tip testirao na "mjesanom" sadrzaju.
[ Body Bag @ 10.05.2006. 14:23 ] @
Win RAR definitivno,sto se tice Win-a-odlican stepen kompresije,pouzdanost,podrzan veliki broj drugih oblika arhiva...
Linux/unix-gzip i narocito bzip2-odlican stepen kompresije....
[ geniuxx @ 10.05.2006. 16:04 ] @
WinRAR - svi ga znate
IzArc - raspakuje 48 razlicitih formata, pakuje 11 razlicitih formata ( www.izarc.org), free
ZipGenius - nesto kao klon WinZipa, samo bolji i free
[ mtraj @ 12.05.2006. 03:58 ] @
Evo još jednog uporednog prikaza kompresija različitih arhivera, ovog puta sa KGB-Archiver sajta:
http://kgbarchiver.sourceforge.net
http://kgbarchiver.sourceforge.net/en/tests.php
Koliko sam shvatio, ovde se glasa :-)
U tom slučaju, bez razmišljanja "zaokružujem" WinRar :)
[ _goThic_ @ 23.06.2006. 21:24 ] @
Nije mi bitna brzina...
Gledam samo stepen kompresije.
Nekad WinRar... Sad WinAce...
(jeste, znam da winrar ima bolju kompresiju od winace, al opet...) ;)
[ vaske71 @ 23.06.2006. 21:43 ] @
IZArc je ubedljivo najbolji arhiver na nasem je jeziku i besplatan je ,koristim ga vec godinu dana ,pre toga sam radio sa Zip i Rar sada samo sa IZAarc ocena do 10 je 10
[ _goThic_ @ 24.06.2006. 06:32 ] @
Skinuh ovaj KGB... Odlicna kompresija...
Al trazim ram... Nista bez dva giga ;)
[ Horvat I @ 24.06.2006. 07:40 ] @
Do sada sam koristio Winace,u proseku najbolja kompresija.Jedina primedba da zahteva brzu makinu
[ Au197/79 @ 24.06.2006. 10:55 ] @
7zip je najbolji. Pre sam koristip winace ali sam primetio da je winrar prešišao winace po stepenu kompresije. Posle sam prešao na 7zip. Em je tata za oba ova win* arhivera, em je free, em je OSS. Ima i prevod na srpski. Jak je i WinUHA, besplatan je ali podržava samo svoj format. 7zip pakuje zip i 7zip, a raspakuje sve poznate formate osim ace.
[ adok_007 @ 15.09.2006. 23:25 ] @
Jel moze pomoc : snjimila sam film koji je u winraru,ali ne i kao do sada,ranije bi otvorila i odmah bih se pojavio film,ali sad kada otvorim,otvori mi se jos desetine takvih winrar,ne znam kako da dodjem do tog filma? mozda je ovo za nekoga bezze pitanje ali sam pocetnica pa......
[ Zoran Rodic @ 15.09.2006. 23:34 ] @
Rekao bih da tvoja "babuska" ne sadrzi film.
Sta se desava kad pokusas da otvoris bilo koji fajl od tih desetinu?
Negde mora biti kraj
To je skinuto sa neta?
[ adok_007 @ 16.09.2006. 00:09 ] @
da,sa neta skinuto......imam 5 winrar-a......kada jedan otvorim ukaze se samo 1 folder,ne znam sta da radim sa njim,kada njega otvorim imam : cd1 i cd2,kada otvorim cd1 otvara mi se 30-setak novih winrar-a,tako i drugi. nem pojma kako da otpakujem ovo. film sam skinula sa rapidshar,u 5 dijelova.
[ Zoran Rodic @ 16.09.2006. 00:20 ] @
Koliko se secam jednom prilikom sam skinuo neki album u 2 dela
Pokretanjem drugog nisam dobijao Nista, dok se pokretanjem prvog dela raspakovala i prva i druga datoteka.
Da nije bilo neko uputstvo na ispod linka?
Obicno pise lozinka ili sl.
[ adok_007 @ 16.09.2006. 10:44 ] @
hvala,evo nekako sam raspakovala,nem pojma kako ali film je tu :)
[ xxxrugby @ 17.09.2006. 23:00 ] @
rar: WinRar
zip: POwerArchiver
Free: WinZip
TarGz. i ostali....: free linux kernel +(pod MS ih WinRar odpakira).
[ R A V E N @ 18.09.2006. 03:57 ] @
Moderatoru,briši offtopic!
[ Marko Medojević @ 04.10.2006. 22:04 ] @
Ja na Windowsu koristim free program FilZip koji radi sa svim živim.
http://www.filzip.com/
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|