[ Pat @ 25.08.2005. 10:11 ] @
Pitanje izgleda lako, ali ono sto ne znam za mene je veoma tesko, tako da bih vas zamolio za pomoc.
Na VMware Workstation pokusao sam da kreiram domen na koji bih „nakacio“ Windosw XP. Imam dva XP koja su u LAN-u povezni kao workgroup (takodje u VMware-u) i zeleo bih da jedan od ta dva ili oba, povezem sa Serverom u domenu. U pitanju je Windows Server 2003 Enterprise i Windows XP profesional...
Pokusavao sam i ranije da pronadjem temu na kojoj bih pronasao objasnjenje ali nisa, sto naravno ne znaci da je nema.
Verujem da objasnjenje nije bas toliko jednostavno pa se zahvaljujem svima koji su spremni da potrose vreme kako bi mi pomogli.
[ tweeester @ 25.08.2005. 12:06 ] @
Nisi rekao gde si naisao na problem, odnosto sta te zeza/ne radi ..?
[ Pat @ 25.08.2005. 14:07 ] @
Sve me zeza... drugim recima ne znam kako to da uradim pa mi je potrebno objasnjenje.
Ako mozes zamolio bih te da mi objasnis kako to da uradim, jer nemam iskustva sa domenima.
[ tweeester @ 25.08.2005. 15:47 ] @
sorry ali RTFM tj. RTFG (G - Google), za pocetak:
http://www.google.com/search?h...;q=installing+active+directory

a kad negde konkretno zapnes onda moze pomoc.
[ Pat @ 28.08.2005. 19:58 ] @
Hvala na savetu... Nabavio sam prva dva poglavnlja biblije u izdanju Mikro knjige (koju nameravam da kupim), i sadda vidim da to nije nimalo naivno... drugim recima trazim gotovo nemogucu stvar.
Hvala na odgovoru, bio je vrlo poucan.

Nego interesuje me sta mislis/mislite o izdanju Mikro knjige - Windows Server 2003 biblija ?

Pozzz...

[Ovu poruku je menjao Pat dana 28.08.2005. u 20:59 GMT+1]
[ Shadowed @ 28.08.2005. 20:17 ] @
Imam lose iskustvo sa "...Biblija" izdanjima. Windows 2000 server do kraja (Mark Minasi) od Komjuter biblioteke je IMHO veoma dobra knjiga. Postoji i Windows 2003 server do kraja od istog autora ali nju nisam citao.
[ Aleksandar Marković @ 28.08.2005. 20:20 ] @
meni je minasi ok nista manje ili vise bolji od ostalih, tim pre jer je on samo jedan od autora knjige + u nasem izdanju kombiba cini mi se 4 ili 6 poglavlja su data na disku uz knjigu. Iako su prevedena nisu odstampana, sto je sasvim bezveze jer ako sam dao xxxx din dao bi i 300-500 din vise ali da imam celu knjigu a ne ovako, sta treba da nosim laptom i cd uz sebe uvek kad nosim knjigu izvan kuce,posla

p.s.
http://www.kombib.co.yu/cenovnik.php
http://www.cet.co.yu/knjige.asp?T=10
http://www.mikroknjiga.co.yu/Cenovnik.html

kad pronadjes knjigu koju mislis da kupis ides na amazon i prelistas reviews tj. kritike pa odlucis, ali uvek proveravaj i uputstva, tutoriale ne webu ..tim pre jer su u odnosu na knjiigu u prednosti ... aka besplatni su :-)

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 28.08.2005. u 21:31 GMT+1]
[ Shadowed @ 28.08.2005. 20:42 ] @
CD? Ti si dobio CD? Uz 2000 ili 2003? Ja nista nisam dobio.
[ Pat @ 28.08.2005. 23:33 ] @
Hvala...
Ono sto mi se cini najboljim izborom (trenutno) svakako su CET-ova izdanja jer imaju bas ono sto meni treba. Dakle imaju:
Implementiranje, upravljanje i održavanje Microsoft Windows Server 2003
(J.C. Mackin, Ian McLean)
Upravljanje i održavanje okruženja Microsoft Windows Servera 2003
(Dan Holme, Orin Thomas)
Navedene knjige su u originalu Microsoft Press, i sluze za samostalno priremanje 70-291 i 70-290 ispita(sto i jeste moje interesovanje).

Skinuo sam i prvo poglavlja obe knjige (*.pdf) ali nisam stigao da ih iscitam, to cu ipak uraditi sutra.
Da li je neko imao prilike da se sretne sa ovim izdanjima i sta mislite o njima ?
[ Ser_Boyler @ 29.08.2005. 09:17 ] @
I ja sam za pripremu ispita 70-290 i 70-291 koristio MS Press knjige.
Pokazale su se, barem meni, kao najbolji izbor u poredjenju sa nekim drugim knjigama koje se bave istom tematikom.
Mislim da neces pogresiti ako ih nabavis bilo u papirnatom, bilo u pdf obliku.

Postavljanje virtuelne mreze sam resio preko VMware-a.
Na posebnoj particiji sam instalirao Windows Server 2003, na tom serveru instalirao VMware i dalje instalirao XP kao host.
Na serveru ces morati da podignes domen, DNS, DHCP server i kasnije dodas ovaj virtuelni XP u taj domen.
Sa ovakvom postavkom moci ces da prodjes skoro sve vezbe iz ovih knjiga.
To je bas ukratko objasnjenje, ali moraces knjigu u ruke za detaljnija objasnjenja. Drugacije ne moze da se nauci. :)
[ Pat @ 29.08.2005. 11:52 ] @
VMware sam instalirao u postojecem XP-u, a u njemu jos dva XP-a (od kojih je jedan klon ovog prvog) i jedan Server 2003 Enterprise. Dva Xp u VMwvare-u mi rade kao radna grupa i dele jedan virtuelni stampac (PDF Creator, besplatan program za pravljenje pdf-a koji radi kao virtuelni stampac).
Da budem iskren, nisam uspeo da umrezim postojeci XP (na kom je VMware instaliran) a pokusao sam da ga umrezim u radnu grupu sa VMware radnom grupom. Po ovom sto si ti napisao kapiram da je to moguce pa me zanima na koji nacin bih to mogao da uradim (verovatno podesavanjem samog VMware-a), jer ce mi to ustedeti RAM-a za jos jednu masinu, a to bi ma dosta znacilo.

Vezano za knjige... sada sam procitao prvo poglavlje i rekao bih da su napisane na dosta konkretniji nacin od vec pomenuti Biblije Mikro knjige, mislim da se odnose na konkretne stvari i ostavljaju dosta bolji utisak.
E sada, znam kako bi ih nabavio u papirnom izdanjeu (CET) ali ne znam kako se do njih moze doci u *.pdf-u??

[Ovu poruku je menjao Pat dana 29.08.2005. u 13:07 GMT+1]
[ Ser_Boyler @ 29.08.2005. 14:10 ] @
Ako ti na ovaj nacin koji si ti pokusavao na uspeva probaj na ovaj koji sam ti napisao. Da se ne ponavljam mnogo, ali moras da instaliras server na odvojenoj particiji, na taj server VMware i dalje XP kao host masinu i tek onda mozes taj virtuelni XP da dodas u domen.
Kad budes instalirao DHCP na serveru moraces da zaustavis DHCP servis u postavkama VMware-a da ne bi doslo do situacije da postoje dva DHCP servera.
Probaj tako pa ako zapne negde pitaj.
[ Aleksandar Marković @ 29.08.2005. 20:24 ] @
@shadowed: 2003 -> http://www.kombib.co.yu/knjiga_det.php?Knjiga_ID=202

[Ovu poruku je menjao Aleksandar Marković dana 29.08.2005. u 21:30 GMT+1]
[ Pat @ 30.08.2005. 22:19 ] @
@Ser_Boyler
Ne razumem... Zasto ne bih mogao da kreiram domen na Serveru instaliranom u VMware-u ?
[ plavigor @ 30.08.2005. 23:39 ] @
Zato sto Host masinu neces moci dodati u domen ako je DC virtuelna masina.

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 31.08.2005. u 00:41 GMT+1]
[ Pat @ 04.09.2005. 10:29 ] @
@plavigor
Napravio sam domen, ali nikako ne mogu da dodam dva XP iz VMware-a u taj domen (Server je instaliran u VMware-u), stalo izbacuje upozorenje da domen nije korektno upisan ili da je neostojeci...
Izgleda da ipak ne moze da se instalira domen na virtuelnoj masini, ili neka podesavanja VMware-a nisu dobra?

Moze li pomoc?

[Ovu poruku je menjao Pat dana 04.09.2005. u 11:30 GMT+1]
[ plavigor @ 08.09.2005. 15:42 ] @
Javljam se sa odmora...
To mora da radi, igrao sam se sa tim (verzije 3, 4, i 5), tako da verujem da je problem u konfiguraciji domena, DNS-a i/ili radnih stanica. Inace, ja sam se prvo igrao Radne Grupe, a posle Domena. Toliko za sada, idem na kupanje...

Pozdrav
[ Pat @ 08.09.2005. 22:40 ] @
@plavigor
Samo ti uzivaj na odmoru, ali kada stignes pokusaj da mi pomognes da sredim problem... Ako se moze srediti kao sto sam te razumeo da moze.

Uzivaj... i ajd' kada nadjes vremena napisi sta bi moglo da bude problem...

BTW, i ja sam se prvo igrao radne grupe, ona radi OK, ali domen ne radi....
[ pisko @ 19.09.2005. 13:55 ] @
adaptere (LAN-ove) na virtualnim mašinama prebaci na HOST only

malo pročačkaj po AD na serveru

moralo bi proraditi tj.kod mene radi

Win2000Server i XP Pro oba na VMWare

LP
[ plavigor @ 21.09.2005. 23:47 ] @
@ Pat
Ako ti virtuelna mreza radi normalno kao radna grupa, nema razloga da ne radi i kao domen. Zakoni u virtuelnoj mrezi su isti kao i u realnom okruzenju. Ja sam onemogucio DHCP i NAT u okviru VMware-a, jer sam zeleo da te stvari odradjuje sam server, tj. DC. Sto se tice mreznog adaptera, svojevremeno sam imao dve mrezne karte, jedna je bila spojena sa ostatkom realne mreze (jedan sabnet), a na drugoj sam izigravao "loopback" koju je koristila virtuelna mreza (drugi sabnet). Tako sam mogao i da radim rutiranje izmedju dve lokalne mreze. Za rad domena neophodan ti je DNS koji mozes instalirati u toku podizanja domena. Ako si dosta cackao po DC-u (ne bi li proradilo!), predlazem da ponovo dignes domen (sa sve DNS-om, kada ti ponudi), jer dovoljna su podrazumevana podesavanja za rad domena.
Eto, toliko za sada, onako uopsteno, a ako i dalje ne radi, napisi tacno kakvu poruku, tj. gresku ti javlja. Pretpostavljam da znas kako konfigurisati klijenta i kako kreirati juzera.
[ cvejo @ 30.11.2005. 20:24 ] @
Pozdrav
A ja imam drugi problem.Kod mene na Vmware-u ne mogu da instalisem server 2003.Ponasa se kao da nije butabilan cd.Dobijen je uz knjigu za 70-290.Kako da ga instalisem?
[ plavigor @ 01.12.2005. 00:46 ] @
A koja je verzija VMware-a? Koliko se secam, u verziji 3 je bila jos uvek eksperimentalna podrska za Server 2003. Zbog toga sam presao na verziju 4, a kasnije na verziju 5.

Ako nece da butuje sa CD-a, ti ga butuj sa flopija pa pokreni instalaciju iz i386. Bilo bi pametno da pre toga pokrenes i "Smartdrv.exe". Valjda ste nesto naucili na tom kursu :)

Pozdrav
[ cvejo @ 01.12.2005. 10:05 ] @
Verzija je 5.0.0.
Sto se tice ucenja,nisu svi koji postavljaju pitanja zavrsili kurs,ima nas i pocetnika kojima je potrebna pomoc vas znalaca.
Drugo,zar negde na pocetku knjige ne pise da se server instalira iskljucivo sa CD-a.

[Ovu poruku je menjao cvejo dana 01.12.2005. u 11:27 GMT+1]
[ plavigor @ 02.12.2005. 01:39 ] @
1. Izvini za prozivku, ali stavih ja i malog smajlija...

2. Rado cu ti pomoci.

3. Ne znam gde to pise "iskljucivo...", ali definitivno nije tako. Danas je nezamislivo da server nema opticki uredjaj pa se instalacija sa CD-a namece kao najbolje i najlakse resenje. Ali nije i jedino. Npr. instalacija preko mreze ili npr. ako CD nije butabilan...

4. 'Ajmo od pocetka. Taj CD, ako je originalan, trebalo bi da bude butabilan. Nadam se da ne govorimo o CD-u koji je neko narezao i usput mozda izgubio butabilno svojstvo. Dalje, kada startujes tu virtualnu masinu kakvu poruku dobijas, tj. sta te navodi na zakljucak da se ponasa kao da nije butabilan? Probaj taj CD i u realnom okruzenju, tj. probaj svoj racunar da butujes sa njega. 'Aj' to za pocetak, pa da nastavimo sutra uvece.

Pozdrav
[ cvejo @ 02.12.2005. 16:18 ] @
1. Nista,gresi su ti oprosteni.

2. Hvala

3.CET izdanje,1-8 strana citat"ne postoji mogucnost instalacije sa diskete"

4.Originalan je.
Isto se ponasa i u realnom i u virtualnom okruzenju,kao da ga nema prilikom bootovanja.
Pokusao sam sa smartdrv i krenulo je pa stalo.Naime,sistem se digne sa flopija,pokrenem smartdrv,pa \cd i386,winnt.
To se odradi ali onda sledi upozorenje kako mu treba HD sa najmanje 453 MB slobodnog prostora.

"The drive must be on a permanently attached local hard disk supported by Windows,and must not be a compressed drive. Setup was unable to locate such a drive with the required amount of free space.Setup cannot continue"

To mi javlja u oba slucaja(realno i virt)

E sad,zasto nece da se bootuje sam a sve je podeseno i kako mu nedostaje taj prostor?

[ plavigor @ 02.12.2005. 23:43 ] @
Kao sto vidis, instalacija sa flopija je moguca. A zasto se prekida - razlog je sledeci.
Fajl "winnt.exe" se pokrece iz 16-bitnog okruzenja, kao sto je DOS, a da bi instalacija uopste pocela na ovaj nacin potrebna mu je vec formatirana particija, i to naravno u FAT32 sistemu, a ne NTFS. Zato, prvo sa "fdisk"-om napravi primarnu particiju, zatim restartuj racunar i formatiraj tu particiju, pa tek sada pokreni "smartdrv.exe" i konacno "winnt.exe". I gle... eto rezultata! Predpostavljam da na svom racunaru imas samo NTFS particije, pa zato ni tu instalacija nije mogla da pocne jer ih DOS ne vidi. Ovo pisem veoma samouvereno jer sam to uradio nekolicinu puta, sto u kucnim uslovima, sto u poslovnom okruzenju.

Zasto nece da butuje sa CD-a - ne znam? Program MagicISO ce ti veoma brzo reci da li je CD butabilan ili ne. Ako stvarno nije butabilan - ti ga ucini takvim!

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 03.12.2005. u 01:04 GMT+1]
[ plavigor @ 02.12.2005. 23:58 ] @
Dopuna...

Ah, sad mi je sinulo... To u knjizi "ne postoji mogucnost instalacije sa diskete" misle na sledece. Na instalacionim CD-ovima Win2000Pro/Srv/AdvSrv postoje fajlovi "makeboot.exe" i "makebt32.exe" pomocu kojih ces napraviti cetiri diskete (samo prva je butabilna) koje ce ti pomoci u pokretanju instalacije ako CD ili opt. uredjaj nisu butabilni. U tom slucaju racunar butujes sa flopija, on procita sve cetiri diskete i pokrene instalaciju sa tog CD-a kao da si racunar butovao sa CD-a, tj. ne moras unapred pripremati particiju. Za WinXP ti fajlovi se skidaju sa M$ sajta, a za Win2003 su ukinuli tu mogucnost.

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.12.2005. u 10:50 GMT+1]
[ cvejo @ 03.12.2005. 21:54 ] @
Svaka cast.Radi,ALI......
Sve je odradjeno kako si rekao i instalacija je pocela.Medjutim,prilikom
instaliranja pocetnih fajlova nekoliko njih ne moze da ocita sa cd-a(nije
ostecen)i kad se trazi restart i vadjenje flopija,prilikom sledeceg
startovanja prijavljuje nepostojanje OS kao da nista nije instalisao pre
toga.Razlog je sigurno nedostatak tih fajlova(genijalno).
To je radjeno u vmware-u.

Drugo,pokusao sam i u realnom okruzenju.Posto mi je XP bio za
patosiranje,bilo je format C.Napravio sam jos jednu particiju od 3GB i
ostavio 1 GB neformatirano kako traze minimum u knjizi. Instalirao sam XP na
C, pa preko njega na novu particiju G 2k3.Tako je instalacija prosla bez
problema.
Dalje,opet problem.Posto moram da vezbam po knjizi,moram podesiti sistem
kako oni kazu.Ja nemam mreznu karticu a neophodna je za konfigurisanje u
relnom okruzenju.Zato mi je vazno da ga instalisem u virtualnom.

Sta mislis,da opet sve srusim,stavim 2k3 na C i bude jedini OS, a XP i
ostale OS preko vmware-a?Tako mi se dodaju virtuelne mrezne karte pa ne
moram jos da je pazarim.
[ plavigor @ 05.12.2005. 23:09 ] @
I meni se desavalo da ne moze da kopira neke fajlove (ne uvek!), ali to mi nije smetalo pri instalaciji. To su uvek bili isti fajlovi, bez obzira ma medij: cyclad*.inf, utopia*.wav i sl. Nakon instalacije kopirao sam ih na odredjeno mesto. E sad, sta kod tebe nije kopirao - ne znam, ali jedno pitanje - da li ti je, na primer, taj virtualni disk aktivan? U stvari, uopste se necu zadrzavati na tome, jer postupak ti je dobar, a ti sam izvedi zakljucak zasto ne valja. Nemoj da odustajes. Probaj da kopiras folder i386 na neku FAT32 particiju, pa instalaciju pokreni sa HDD-a. Probaj i neki drugi OS tako da instaliras, Win2000 ili WinXP.

Dalje... U realnom okruzenju Win2003 si instalirao nakon WinXP-a. OK, ali cisto me interesuje da li si tu instalaciju Win2003 uradio na gore opisan nacin ili si instalaciju pokrenuo iz WinXP-a? Cisto da znam da li ti je bar jednom uspelo.

Konacno... Da, moja preporuka ti je da Host masina bude Server 2003 (ona prava, realna), a da ostale budu virtualne (npr. Win98, Win2000 i WinXP). Kako god okrenes instalirace ti se virtualni mrezni adapter, tako da ne moras da kupujes karticu. Ali... Polovna mrezna kosta 350din (u Bgd-u), a verovatno ces imati mogucnosti da svoj racunar stvarno umrezis sa nekim drugim, bar na sat vremena. Ako ti je Host masina Win2003, na njemu ces kasnije dici DC i ostale servise, a Guest masine ces dodavati u domen. Server ce ti NAT-ovati mrezu... sve u svemu, moci ces probati sta god pozelis. Ja sam to sve radio na PIII sa 512MB RAM-a (Host - Server2000/2003; Guest - dve masine, toliko mi je RAM dozvoljavao).

Pozdrav

[Ovu poruku je menjao plavigor dana 06.12.2005. u 10:54 GMT+1]
[ cvejo @ 07.12.2005. 22:22 ] @
Upravo te fajlove ne
ocitava.Instalirao sam ranije Ubuntu,Fedoru i XP,sve sa bootabilnih CD-ova,i
nije bilo problema.Samo 2k3 nisam uspeo(ovo vazi za vmware).
Hoces mi malo pojasniti pojam aktivan disk.

Instalacija u relnom isla je ovako:
Uz pomoc boot diskete 98-ice napravljena i formatirana particija i
ostavljeno 1 gb neformatirano i ostatak je odradjen pokretanjem iz Xp-a.

Slazem se.Bice opet format za koji dan
[ plavigor @ 07.12.2005. 23:42 ] @
Ti fajlovi nisu neophodni za instalaciju, mozes ih dodati kasnije. Zato mislim da je nesto drugo u pitanju. Pre no sto sve formatiras, nadji ih prvo u ovom Serveru sto si uspesno instalirao, cisto da znas gde bi trebalo da ih kopiras.
Aktivan disk je disk koji ima aktivnu particiju sa koga se moze pokrenuti sistem (kao butabilni flopi ili CD). Taj disk moze imati vise particija ali samo jedna particija moze biti aktivna (i to samo primarna, ne logicka). Inace, na aktivnoj particiji se nalaze fajlovi za pokretanje OS-a (kod NT-olikih sistema: boot.ini, ntdetect.com i ntldr). Za proveru, butuj virtualnu masinu sa Startup disketom Win98 i pokreni "fdisk". Opcija br. 4 izlistace ti particije na tom disku. Kod jedne primarne mora da stoji veliko A. Ako nema aktivne particije, iskoristi opciju br. 2. Ako je disk ipak aktivan, stvarno ne znam sta te zeza. Ne mari, ionako ces ga instalirati u realnom okruzenju.
E sad, posto ces formatirati disk, da opet ne bi bio u bedaku uradi sledece. Predpostavljam da ti je XP na particiji C:, a 2003 na D:. Ako hoces da ti 2003 bude na particiji C:, pokreni instalaciju iz 2003, ali izaberi New Installation. U toku instalacije izaberi particiju C: i, naravno, formatiraj je (on ce ti dati upozorenje da se na toj particiji nalazi neki OS, ali ti slobodno nastavi dalje). Nakon instalacije particiju D: mozes da formatiras.
Kada budes instalirao neki virtualni XP uradi to jednom i na onaj nacin sto ti nikako ne polazi za rukom. Cisto edukacije radi. Ako ti uspe, posle iz Cmd-a prebaci fajl sistem u NTFS (opet edukacije radi).
Pozdrav