[ atila74 @ 26.08.2005. 17:04 ] @
Gde da smestim promenljivu konekcije na bazu podataka, da bude vidljiva iz svakog forma windows i web aplikacije.
[ dusans @ 26.08.2005. 19:19 ] @
U statičku promenljivu u nekom projektu koga vide obe aplikacije. I web i windows aplikacija po pokretanju samo treba da napune ovu promenljivu konekcijom instanciranom uz pomoć connection stringa koga je opet najbolje čitati iz web.config odnosno app.config konfiguracionog fajla i to je to.
[ spartak @ 27.08.2005. 09:51 ] @
Koliko razumem pitanje, potrebno ti je da win i web aplikacije (projekti) koliko god da ih ima u okviru solution, svi citaju sa istog mesta neke promenjive (ukljucujuci i conn string)?

U tom slucaju app i web config fajlovi ti ne igraju ulogu posto bi morao da copy'n'paste kod svake izmene u svaki od njih.

Predlazem ti kreiranje jedne klase koja ce biti singleton, sa odredjenog mesta citati podatke koji treba da budu globalni a moci ces da je pozivas iz svake applikacije.

Pogledaj ovaj clanak pa vidi da li ti "radi posao" http://www.west-wind.com/prese...onclass/configurationclass.asp (unapred se izvinjam svima kojima autorov izgled moze nepovoljno uticati na zdravlje :-) )
[ dusans @ 27.08.2005. 13:17 ] @
Slažem se sa ovim što si rekao, nisam hteo da ga zbunjujem sa pojmom singletona, inače još uvek ostaje pitanje gde čuvati informacije, pošto i prethodno naveden članak koristi isti pristup, koristi konfiguracione fajlove, nema tu nista specijalno osim naprednijeg čuvanja i čitanja podešavanja iz fajlova.
Ako se kreira singleton u nekom assembly-ju (kao što je to napisano u prethodnom članku) i onda koristi taj assembly u različitim procesima, vrednost u tog singletona može biti različita. Ne može u isto vreme aplikacija izvršavati i kao windows i kao web, to su različiti izvršni fajlovi i različiti procesi, statičke stvari u jednom procesu mogu imati različite vrednosti istih u drugom procesu.

Dakle podatke je onda najbolje čuvati u XML fajlu koji se nalazi na poznatoj lokaciji (npr. Documents and Settings\All Users\Application Data\Ime Aplikacije) ili u registry bazi i odande ih čitati, to će onda stvarno biti globalno. Ne zaboravi da na taj način sa druge strane gubiš na fleksibilnosti, nećeš moći više instanci aplikacija da koristiš za pritup više različitih baza u istom trenutku.
[ spartak @ 27.08.2005. 15:11 ] @
Ok, malo si prosirio pricu.

Covek je pitao vrlo jasno. Aplikacije mu pristupaju istoj bazi. Pretpostavljam da ima istu app samo web i win klijente.

Elem, config klasa na kakvu mislim svakako bi trebala da cita XML fajl koji si ti spomenuo, a po potrebi i "lokalne"... da bi celo resenje bilo enterprAJZ fleksibilno :-)

nemu ce svakako raditi posao i mnogo jednostavnija stvar
[ majstor01 @ 23.09.2005. 00:14 ] @
Za Web aplikaciju smesti je u Global.asax
I to kao public static string.

Za Windows mozes u glavnoj formi isto kao public static string.
[ spartak @ 23.09.2005. 07:38 ] @
Majstore, ponudio si coveku resenje bas kakvo nije trazio.

Procitaj ponovo pitanje, potrebno mu je mesto gde ce cuvati conn string a da mu i win i web app pristupaju, i da ga menja samo jednom na jednom mestu kad zatreba.