|
[ S_O_S @ 27.08.2005. 15:16 ] @
| Pozdrav svima!
Imam Pheenetovu Wireless karticu, 12-13 metara CFD200 kabla i bi-kvad antenu.
Signal mi je 80-90% (na svaki minut padne na 75%), Link quality oko 90%.
Network Stumbler pokazuje -50db, sa povremenim padovima na najnize -75db, bez prekida.
Kacim se na AP udaljen 2km (postoji i jedan na 400m, ali mi je losije sve!?, Ne mogu antenu verikalno da pomeram niti okrecem).
Sve ovo zvuci fenomenalno, but...
Kada pingujem AP krece se oko 2-4ms i na treci cetvrti se nalazi po koji dvocifreni broj. Gubitci (loss) su 12-17%.
Ali meni ne radi NET kako treba!? Npr. u Operi ukucam sajt i ENTER, napise mi da sajt ne postoji. Onda Refesh pa opet isto kaze. Ponovim proceduru nekoliko puta i eto sajta. Ali to uvek radi sa svim sajtovima. Isto je slucaj sa npr. DC++ kada pokusavam da se konektujem na neki HUB, napise unknown address pa posle par reconecta upali.
I desava mi se na svakih 2-3 sata da jednostavno nemam NET. Sve je OK (i signal i ping sa AP-om i Stumbler), ali kad pingujem bilo sta drugo (google.com) corak. I onda se povrati za 15tak minuta.
ISP kaze da nije do njih.
Ne znam da li je problem do ISP-a ili bi-kvada ili nesto trece???
Kako mi Stumbler lepo pokazuje i uopste mi je signal Odlican, a tako lose radi?
(Razmisljam da promenim ISP-a). |
[ nMatija @ 28.08.2005. 00:52 ] @
probaj da pinguješ svoj gateway. Ako to prolazi onda je ili ISP ili imaš neki virus,adware.
[ S_O_S @ 28.08.2005. 07:01 ] @
Ping je odlican. 2-3ms. Retko kad ima "Request time out", na svakih 15-20 paketa.
Znaci odlicno.
Kada pingujem npr.google.com napise mi:
"Ping request could not find host www.google.com. Please check the name and try a gain."
A onda pokusam opet ili par puta i tek tada izredja pingove izmedju 80-120ms.
Redovno koristim Lavasoft Ad-Aware SE Personal, SpyBot i Kaspersky.
Ne znam da li je virus ili sl. Ako je tako jedino mi preostaje da reinstaliram WinXP.
I dalje mi ne otvara sajt iz prve, a nijednu drugu vrstu konekcije.
Kada downloadujem, trasfer pukne nakon odredjenog vremena pa onda nastavljam. Jednostavno ga ne mogu ostaviti da skida vec moram dezurati nad njim.
Mozda je do njihovog DNS ili sta ti ja znam!?
[ simor @ 28.08.2005. 12:37 ] @
Sa koliko bajta si pingovao gateway, ping u windowsu koristi 32 bajta po defaultu, a ako hoces vise to navedi sa parametrom -l broj_bajtova. A s obzirom da su realno paketi veci od 32 bajta kada koristis net, probaj da pingujes sa vise bajtova, i ako tu imas dosta gubitaka onda je problem do tebe.
Ili pinguj dns-ove, mada mislim da je to isto ko kad pingujes gateway, ne verujem da ti provajder ima losu vezu u svojoj mrezi sa svojim dns-ovima.
[ Marcony @ 28.08.2005. 13:03 ] @
Imao sam i ja problema sa bikvad-om, dok nisam lepo otisao i kupio panel 15dB antenu. Inace ISP je od mene na ~600m, i imam samo 5m CFD200 kabla.
Kao sto rece simor:
c:\>ping -l velicina_paketa ip_adresa_gateway-a
Za velicina_paketa uzmi npr. vrednost od 1000, 5000...
Eksperimentisi i vidi sta se desava.
[Ovu poruku je menjao Marcony dana 28.08.2005. u 14:05 GMT+1]
[ pass @ 28.08.2005. 13:49 ] @
Spusti brzinu u Pheenet aplikaciji na 1Mpbs i snimi taj profil, aktiviraj ga, mozda ce pomoci!
[ S_O_S @ 28.08.2005. 14:51 ] @
Spustanje na 1Mbps nije pomoglo.
Pingovanje sa 1000b tj 5000b je uzas. 50% gubitci. Svaki drugi je "Request time out". To znaci da je do mene problem?
I meni je malo falilo da prosle nedelje uzmem Panel antenu za 5000din, ali sam onda cuo da je ista kao bi-kvad pa sam odustao. Ali ako je Panel OK i ako je problem do antene uzecu je, ili neku drugu (shabacku...). Mislio sam da ne bacam pare ako je bi-kvad dobra, ali ocigledno nesto ne stima najbolje.
[ S_O_S @ 28.08.2005. 16:33 ] @
Marcony, opisi mi kako ti radi Net sa Panel antenom.
Koji imas ping...
[ zveckoo @ 28.08.2005. 17:33 ] @
Citat: S_O_S: Pozdrav svima!
Imam Pheenetovu Wireless karticu, 12-13 metara CFD200 kabla i bi-kvad antenu.
(Razmisljam da promenim ISP-a).
CFD200 kabel nebi tebao da bude duzi od 5-6 metara. Do 10 metara ide CFD400.
Ja sam prvo imao bikvad (~11db), i 11 metara BeldenH500 kabla (jos bolji od CFD400), i za vreme kisnih dana isto mi se gubio signal, posle sam skratio kabel na 9m i napravio 3D korner antenu(~17db) i sa njom mi i po najvecm pljusku sve savrseno radi. A mnogo mi pomaze i direktan konektor sa BeldenH500 kabla na RPSMA koji ide na PCI karticu. Inace moj provajder je udaljen 600 m.
Inace ako uzimas drugu antenu uzmi usmerenu antenu kao sto je sabacki grid ili 3D korner, panel antena nije namenjena za to sto tebi treba.
[Ovu poruku je menjao zveckoo dana 28.08.2005. u 18:37 GMT+1]
[ S_O_S @ 28.08.2005. 17:59 ] @
Moja greska. Hteo sam uzeti CFD200 pa sam saznao da ima velike gubitke na duzinama vecim od 3m. Tako da sam uzeo CFD400, sigurno. Gore sam pogresio. Platio sam ga dosta.
Kako se ponasa ta korner antena na vetru, a i na kisi. Nekako mi se cini zbog njenih dimenzija i konfiguracije da nece bas raditi najbolje na vetru. Pogotovo sto mi je antena na 2m od krova ("dobro" ucvrscena sipka). Ne mogu vise da se mucim i da pravim korner mada ako je proverena potrudicu se. Tako sam i slusao za bi-kvad kako je super, a izgleda da bas i nije, bar zbog kise i vetra ako nista drugo.
Moze li se korner postaviti na vertikalnu sipku?
Shabacki grid. To sam prvo hteo da uzmem pa sam cuo pricu o nekakvoj anteni za DZ sto super radi, bi-kvadom!? Izgleda da cu morati ipak da je narucim, ali cu se jos raspitati.
Zveckoo, nisam te samo razumeo zasto panel nije za mene?
Imam i AP na 400-500m, ali posto antenu montiram na vertikanu sipku, antenu ne mogu vertikalno podesavati vec mora stajati horizontalno, a izgleda da direkt cilja na AP na 2km pa mi je zato bolji signal!?
[ Marcony @ 28.08.2005. 19:13 ] @
Ja sam moje probleme resio sa panel-om, ali meni je ISP na 600m, ne znam kako bi se to pokazalo na 2km.
Jedino kada su ogromni pljuskovi onda mi Internet slabije radi.
Ping je u vecini slucajeva
c:\>ping 213.x.x.x
Pinging 213.x.x.x with 32 bytes of data:
Reply from 213.x.x.x: bytes=32 time=10ms TTL=64
Reply from 213.x.x.x: bytes=32 time=10ms TTL=64
Reply from 213.x.x.x: bytes=32 time=20ms TTL=64
Reply from 213.x.x.x: bytes=32 time=70ms TTL=64
Ping statistics for 213.x.x.x:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 10ms, Maximum = 70ms, Average = 27ms
Trenutno je vece, Nedelja, a sutra ce ping biti malo losiji, sto je i normalno.
Sve u svemu, meni je panel zavrsio posao.
[ zveckoo @ 28.08.2005. 19:31 ] @
Citat: S_O_S: Tako da sam uzeo CFD400, sigurno.
Kako se ponasa ta korner antena na vetru, a i na kisi.
Moze li se korner postaviti na vertikalnu sipku?
Zveckoo, nisam te samo razumeo zasto panel nije za mene?
Imam i AP na 400-500m, ali posto antenu montiram na vertikanu sipku, antenu ne mogu vertikalno podesavati vec mora stajati horizontalno, a izgleda da direkt cilja na AP na 2km pa mi je zato bolji signal!?
Izvini .. nisam registrovao da imas i AP na 400-500m.
Na toj daljini je i panel ok.
Inace meni se super pokazala 3d korner antena i na kisi i na najvecem vetru.
Sipka mi je na 1m od krova i sve je dobro pricvrsceno.
Kad je najveci vetar primeti se da malko lim vibrira (to zavisi od bebljine lima od kojeg je napravljena). Ali nemam nikakve razlike u signalu.
A 3D korner bi se mogao montirati na vertikalnu sipku, samo je onda portebno malko drugacije napraviti deo na anteni za pricvrscivanje.
[Ovu poruku je menjao zveckoo dana 28.08.2005. u 20:45 GMT+1]
[ positive @ 28.08.2005. 21:40 ] @
Panle antena nije za tebe, kao sto je neko rekao. Iz prostog razloga sto signal mnogo rasipa, 90-120 stepeni. I biquad ima istu osobinu, sto tebi u ovom slucaju ne treba. Ti gadjas 1 tacku i tebi treba da je signal sto usemreniji i sto jaci, a ne sto siri, jer sto je veci ugao zracenja antene, mnoogo je vece kupljenje okolnih smetnji. Znaci, ako vec hoces da menjas antenu, mozes da kupis sat. tanir i da stavis biquad u njega. Dobices antenu od preko 20 dB ako ne i preko 25, ako je super napravis. Ali za dish (koji ti je u ovom slucaju najeftinija varijanta, jer vec imas biquad), ti treba dosta jaka sipka. Ugao zracenja tanjira je 5-7 stepeni, sto je super. Najbolje resenje ti je grid, hypergain, ili eventulno sabacki, jer imaju isto jako mali ugao zracenja, a dosta su jaki (preko 18 dB, zavisno od modela). Najbolje resenje u smislu da je ipak pravljeno od strane ljudi koji to ipak rade profi, bez naseg busenja, lemljenja i sl.
Dobro resenje su i yagi antene, jer one zrace oko 25 stepeni, sto i nije tako puno. Yagice domace proizvodnje (dual, voltplus i sl.) jako lepo rade, tako da nema potreba da kupujes uvozne, okje su dosta skuplje (nadam se da nije reklama).
Elem, svaka antena ce ti raditi, ali pitanje kako. Pala kisa, duva vetar, ptica legla da se odmori i sl. uticu na rad antene, ali ne sme nikako da prestane da radi ili 50 % slabije da radi. Kod hypergain je maltene svejedno da li padala kisa, duvao vetar i sl.
3d korner antena nije loshe resenje, ali je treba uraditi tacno po merama koje je dao Dragan. Moze da se montira na sipku (mada moze gde god hoces, jer ti sam pravis nosac, tako da...).
poz,
positive
[ broker @ 29.08.2005. 01:07 ] @
Sve dok ne budes ovde dao merenja u dBm (jacina signala i odnos signal sum) koja dobijas sa antenom koju imas tesko da neko moze da pretpostavi sta ti to tamo imas i kako to radi.
Od panel antene odmah odustani, jer to nije antena namenjena za klijente. Klijneti treba da koriste antene veceg usmerenja kao sto su kantena, biquad, yagi, 3d-korner, grid, ofset ili parabola.
Ako ti bikvad nije dovoljan, mozes da probas sa yagi ili da pravis 3d-korner, a ako ni to nije dovoljno, probaj neki grid od 24dB.
[ minikola @ 29.08.2005. 13:46 ] @
"S_O_S" wrote:
Citat:
Kada pingujem AP krece se oko 2-4ms i na treci cetvrti se nalazi po koji
dvocifreni broj. Gubitci (loss) su 12-17%.
Ali meni ne radi NET kako treba!? Npr. u Operi ukucam sajt i ENTER,
napise mi da sajt ne postoji. Onda Refesh pa opet isto kaze. Ponovim
proceduru nekoliko puta i eto sajta. Ali to uvek radi sa svim sajtovima.
Isto je slucaj sa npr. DC++ kada pokusavam da se konektujem na neki HUB,
napise unknown address pa posle par reconecta upali.
I desava mi se na svakih 2-3 sata da jednostavno nemam NET. Sve je OK (i
signal i ping sa AP-om i Stumbler), ali kad pingujem bilo sta drugo
(google.com) corak. I onda se povrati za 15tak minuta.
ISP kaze da nije do njih.
_Ja bih rekao da ISP LAŽE pa rastura._
Ovo istovetno ovde opisano se meni dešava i kad se vezujem modemom na
Tehnikom.
Kad stane protok (nema ni ping ni ništa) onda prozovem njihovu
provajdersku web stranu, i kad se ona učita, onda sve odjednom krene da
radi :
I meni se dešava da jednu web stranu moram da učitavam 2-3 puta.
(Enter-ništa, enter-ništa , enter-učitava al ne sve slike i staje,
enter-konačno učitao stranu :\)
Protokoli koji prozivaju IP adresu kad se vezuju na server rade mnogo bolje.
Ja bih reko da je (kao i uvek) Tehnikomov DNS sjeban.
Download fajlova i velikih slika staje sam od sebe kad mu padne na pamet
(uspeva da zbuni SVE download menadžere pa ne počinju ponovo da skidaju
dok si ti I dalje na vezi) (ovo sve na modemskoj vezi)
Ali ja kad idem preko bilo kog drugog provajdera (modemski) sve radi
bez problema (kao što je nekad i na ovom).
Probaj eventualno da napraviš novu konekciju ako si pod Win-om
i koristiš onaj PPP preko Wirelessa.
Citat:
Ne znam da li je problem do ISP-a ili bi-kvada ili nesto trece???
Kako mi Stumbler lepo pokazuje i uopste mi je signal Odlican, a tako
lose radi?
Moj ti je savet da NE diraš opremu/instalaciju koju imaš i da
se povežeš na drugog wireless provajdera (samo da nije taj koji je sad),
pa nam javi kako radi.
[ S_O_S @ 30.08.2005. 05:42 ] @
Positive, hvala na koliko toliko detaljnom objasnjenju o vrstama antena, ali sam tek sada neodlucan. Istina je da ima veliki ugao rasipanja. Trenutno vidim 5 provajdera sa ovako pozicioniranom antenom. Razmisljam da se prikacim na AP (kod istog provajdra) koji je na drugoj strani (da okrenem antenu za ~180 stepeni), jer odatle nemam drugih provajdera pa ce mi mozda i smetnje biti manje. Jedini mi je problem sto cu bi-kvad morati nekako (!?) rekonstruisati da bih mogao vertikalno da je podesavam. Ili, pak, da promenim provajdera.
Informisacu se o antenama kao sto su hypergain, jer nisam cuo za nju.
Minikola, ne mogu da napravim novu vrstu konekcije, jer se konektujem preko sajta.
Sumljao sam na provajdera, ali sada vec mislim da je do antene definitivno.
Broker, naveo sam neke podatke, ali najradije bi prosledio Stumblerov file, jer to dejuje OK. Noise [dBm] varira oko -50 +-5, svakih 6-7 paketa se pojavi jedan signal sa -80. Nekad udje u seriju da na svakih 6-7 prijavi da nema signal!? Ali to je ponekad.
Razmisljam i da napravim taj 3D-korner, ali nekako mi ne dejuje pouzdan na vetru, jer zamisljam koliku silu ce da primi kada jaci vetar dune direktno u nju od napred pa sve to na sipci iznad krova na 2m...
Ma ustvari necu se patiti vise sa samogradnjom. Dacu pare za neku antenu. Ako nije skup taj hypergain mozda ga i uzmem i zavrsim posao, a ko ne onda taj shabacki grid. O Yagi nisam ni razmisljao.
Nekako mi je shabacki grid najbolja varijanta gledajuci cenu i ono sta dobijam, bar mislim da je tako.
Moracu nesto da preduzmem, jer ovo je ludnica. Nocas mi je OK radilo (Nedelja noc), ali vec pre podne uzas. Zakljucak: Smetnje. -> Bolja antena!
[ zveckoo @ 30.08.2005. 14:29 ] @
Ako imas para, bolje nemoj da se smaras sa samogradnjom.
3D-korner stvarno treba dobro da se pricvrsti zvog vetra. Meni stoji vec par meseci na krovu i dosada nisam imao nikakvih problema, a u pitanu je vertikalna sipka od 1 m. Videcu sta ce biti kada dodje zima, smrzne i padne sneg.
[ S_O_S @ 30.08.2005. 15:28 ] @
Mislim da imas pravo. Uzecu "nesto" i kraj price.
A to "nesto" ce najverovatnije biti neki grid. Moguce sabacki. Ako je tacno da ima 18db i mali ugao zracenja. To onda i nije tako lose.
Ne daju mi se pare ni za dish pa da montiram biquad i da mi opet nesto ne stima.
Nisu mi jasne price: Uzmi jednu antenu pa ako ne valja onda probaj drugu, a ako ne onda ce ti treca sigurno odgovarati.
Znaci da trebam kupiti sve tri antene u najgorem slucaju!?
Ma, ima da padne sabacki grid od nedelje.
A biquad ima da okacim na zid.
[ positive @ 30.08.2005. 17:57 ] @
Sto se tice hypergain, evo linka, pa pogledaj : http://www.hyperlinktech.com/web/hg2424g.php
Cena antene je oko 85e ako je nova i ako je polovna je oko 60e +-10e.
Sto se tice sabackog grid-a, postoje varijante grid 19 (jacina 18dB), grid 22 (jacina 21dB), i grid 25 (jacina 24dB). Kod nas na BGWireles-u ima nekoliko shabackih gridova i ok rade. Hypergain je naravno dosta bolji, jer je nesto jaci 24 dB (od gridova 19 i 22), i idealno napravljenih, tj. ima stvarnih 24 dB, i ne rasipa signal na sve strane kao sh. gridovi. Cene sh. gridova su, koliko bar ja znam 30-40e, znaci dosta manje cak i polovnog hyper-a.
Sto se tice yagi antena, licno koristim dve iz voltplusa, koje imaju po 18 dB. Razdaljina 700m, jako zagusen etar (preko 20 signala), i link radi const preko 1,5 mb, a cesto i preko 2,3 mb. Radi se o dve usmerene antene. Ja sam ih platio 30e sa isporukom na kucnu adresu.
Da li ces da se igras sa samogradnjom ili ne tovja stvar. Ako mozes od nekoga da pozajmis tanjir, i da probas kako radi nekoliko dana, mislim da bi bilo najbolje. Pa tek onda odluci da li ces da kupujes tanjir ili neku gotovu antenu. (tanjir je ipak najjeftiniji od svega ovoga, ali treba dosta dobra sipka, koja ne sme da se pomera, jer wifi ne trpi pomeranje antene nimalo).
Svaka od ovih antena bi trebalo da ti zavrsi posao, jer tebi treba protok od nekih 64 kb, ako ne i manje. Ono sto je bitno tebi da kupis antenu, koja ce da bude dobra i po kisi, vetru i sl. Jedino zbog cega bi trebalo da juris sto jacu antenu, je ako na omni kod tvog provajdera ima dosta korisnika. U tom slucaju ti treba i sto jaca antena da bi imao sto vecu rezervu kod provajdera i bio "usluzen" pre nego ovi sa slabijim signalom.
Nadam se da sam bar malo razjasnio stari.
poz,
positive
[ S_O_S @ 31.08.2005. 15:46 ] @
Hypergain je ipak skup za moj budzet. Jedino mozda ako bi naleteo na polovan dobar hypergain.
Dish nemam od koga da pozajmim, a i montaza na sipku (duzine 6m, naslonjena sa donje strane, ucvrscena na 2 mesta, na drugom i cetvrtom metru od dole, a na sestom je sama antena gde bi trebao da stoji dish) ne verujem da bi urodila plodom tako da cu ipak odustati od ove varijante.
Videcu da uzmem shabacki grid, sto bolji. Mada mislim da ce mi i taj od 18db odgovarati. Zivi bili pa videli.
Trebalo bi da sve to zavrsim za jedno nedelju dana pa se javljam sa novim iskustvima. Bilo bi najbolje ako bi nabavio taj dish i oprobao tu varijantu.
Pozdrav!
Istorija mog biquada:
Biquad imam vec 4 meseca. Patio sam se danima dok ga nisam montirao i tako me je sluzio do prve kise kada se okvasio i nije hteo da radi 2 dana kada sam resio da ga nekako zastitim. Uzeo sam providnu deblju kesu i navukao na cev preko antene i privezao je. To je funkcionisalo fenomenalno 1 mesec i po najgorem vremenu. Sve dok kesu nije vrlo jak vetar pocepao i opet okvasio biquad. Onda sam uzeo plasticnu providnu kutiju sa poklopcem (onu sto se moze naci u svim plastic shopovima), probusio joj otvor da sipka moze proci sa jedne strane i "nekako" je namontiro na vrh sipke. I tada je sve odlicno radilo (znaci, AP na 2km). E savladavsi kisu ipak vetar nisam uspeo. Naime ta pl.kutija nije bas cvrsto stajala uz sipku. Jak vetar ju je ljuljao i ljuljao sve dok mi udaravsi u biquad nije odlemila sve sto moze da odlemi. I onda "'Ajd' Jovo nanovo". Ali nisam imao strpljenja da je opet sam lemim vec sam odneo kod coveka koji lemi seo svoj zivot i on mi je to strucno odradio za 1h. I eto je sada gore u istoj pl.kutiji sa slabijim rezultatima. Da li on nije nesto dobro odradio (mislim da je uradio bolje nego sto sam ja) ili su smetnje postale vece (pre poslednjeg postavljanja sam imao 3 AP, a sada 5). Mislim da je ovo drugo razlog.
[ blah^^ @ 01.09.2005. 15:55 ] @
A dobro zašto se toliko davit sa biquadima, 3d corner antenama itd itd??
Pa spajas se na 2km udaljenu antenu, za to ti 11dB biquad sigurno nije dovoljan! Kupi neki 80-90cm satelitski tanjur, otpili ravno lnb plastiku i na njega stisni biquada ili jos bolje kantenu. Možda i signal strenght neces dici nesto osobito jako ali ti pingovi sigurno nece pucat. Ja sam spojen sa time na 1.5km udaljenu antenu i mogu oko 2.1 MB/s povuci downloada. Pretpostavljam da tebi ne bi trebao biti onda problem sa nekih 128/256/384/512 kbps ili sto vec imas za vezu.
Pozz.
[ S_O_S @ 01.09.2005. 16:35 ] @
Biquad je bio dovoljan nekoliko meseci, ali sada nije. Dobar je signal, ali puca.
Mislim da satelitski tanjir ne bi stajao stabilno na sipci. A i sit sam experimenata.
Sutra narucujem sabacki grid od 21db i ima da resim problem za sva vemena.
Ne kupuje mi se s.tanjir pa posle da ne valja, da se ljulja ili sl. i sta onda. Kupuj drugu antenu? Dam lepo tih ~35€ i adios.
Nisam te bas razumeo sta ti znaci ono: "otpili ravno lnb plastiku i na njega stisni biquada". Kantenu nemam.
[ blah^^ @ 01.09.2005. 21:53 ] @
Citat: Mislim da satelitski tanjir ne bi stajao stabilno na sipci. A i sit sam experimenata.
Sutra narucujem sabacki grid od 21db i ima da resim problem za sva vemena.
Ne kupuje mi se s.tanjir pa posle da ne valja, da se ljulja ili sl. i sta onda. Kupuj drugu antenu? Dam lepo tih ~35€ i adios.
Neces experimentirati, vjeruj. U mojoj mrezi SVI koriste sat. kantene i SVIMA radi bez problema. A inace satelitski tanjur cirka 90cm + horn kantena ti daje van 25-30dB cak. S biquadom jos i jace al biquad je losiji od kantene za offset tanjure jer presiroko zraci i kupi previse suma. (Mnogi se sad ne bi s ovime slozili ali whateva. Nek otvore lnb pa pogledaju sta je unutra! Horn kantena.)
Cijenovno ti se ovo sto sam ti predlozio puno vise isplati jer ces potrosit 15tak eura a rezultat ce ti biti jos bolji.
Sto se tice sipke, ne znam. Za ovo ti treba neki stup bar col da ne odleti tanjur.
Poz.
[ blah^^ @ 01.09.2005. 21:55 ] @
Citat: S_O_S: Biquad je bio dovoljan nekoliko meseci, ali sada nije. Dobar je signal, ali puca.
Ako je radjen od bakra, korodirao i oksidirao je. Uzmi smirgl papir (ne znam kako vi to zovete), dobro ga ostruzi i naspricaj sprejem za kosu. Tad bi trebalo radit opet. Probaj to svakako prije nego kupis ista!
[ S_O_S @ 01.09.2005. 23:40 ] @
Ubedio si me. Pokusacu sa tanjirom i biquadom. Ako ne budem zadovoljan probacu da napravim kantenu.
A gde, uopste, mogu da nabavim satelitski tanjir 90cm i valja li uzimati polovan?
Sipka mi je precnika 6cm. Znaci, dosta deblja od col-a. Vise od 2 cola.
E sad ne znam da li bi se to ljuljalo i koliko.
Proanaliziracu ovih dana sve detaljno i doneti krajnju odluku.
Hvala za savet sa smirglom. Nadam se da ce pomoci.
[ blah^^ @ 02.09.2005. 01:18 ] @
Citat: S_O_S: Ubedio si me. Pokusacu sa tanjirom i biquadom. Ako ne budem zadovoljan probacu da napravim kantenu.
Kantena jest bolja al posto tebi nije toliko vazan neki veliki transfer (50tak kb max pretpostavljam), i biquad ce biti u redu.
Citat: A gde, uopste, mogu da nabavim satelitski tanjir 90cm i valja li uzimati polovan?
Bilo kakav tanjur od 90cm je dobar. Aluminijski jest nesto bolji al i obicni zeljezni ce biti sasvim u redu. Novi mozes kupiti u bilo kojem ducanu tv i satelitske opreme. Cijene nisu nesto osobito velike. Bar ne kod nas.
Citat: Sipka mi je precnika 6cm. Znaci, dosta deblja od col-a. Vise od 2 cola.
E sad ne znam da li bi se to ljuljalo i koliko.
Onda ce biti u redu sigurno. Ja imam 80cm tanjur zeljezni (dakle tezi od alu) na nekoj colnatoj sipki 3m velikoj i bez problema radi.
Citat: Hvala za savet sa smirglom. Nadam se da ce pomoci.
Ovo naravno vrijedi ako si radio sa bakrom. Ako je od aluminija ili nekog pocincanog materijala onda je nesto drugo na stvari a ne oksidacija.
Inace sto se izrade te satelitske kantene tice, mogu te uputiti na moj forum gdje je ovako lajicki objasnjen postupak izrade: http://extremewifi.info/forum/viewtopic.php?t=8
[ S_O_S @ 02.09.2005. 08:00 ] @
Posetio sam ti forum i tako pise na staru: "Da podsjetim, sat. kantena koristi se za spajanje korisnika udaljenijih od 800m od access node-a.".
AP je od mene 2km. Da li to znaci da mi sat.tanjir + kantena (biquad) ne vredi?
Imam i AP na koji se mogu kaciti na 400m (potrebno je i vertikalno podesavanje) i jedan na ~1km. Na ovom najdaljem od 2km mi je sa biquadom signal najbolji.
Biquad mi je od bakra.
[ zag0 @ 02.09.2005. 11:23 ] @
Ovo sam ja na drugom akauntu. Zaboravio sam password na onom :).
Citat: Posetio sam ti forum i tako pise na staru: "Da podsjetim, sat. kantena koristi se za spajanje korisnika udaljenijih od 800m od access node-a.".g
?? Ne razumijem otkud ti taj zakljucak bas :)
Sat. kantena ili sat. biquad je svejedno. Oboje je za spajanje korisnika udaljenijih od 800m. Kantena je velim nešto bolja. Barem se tako kod nas pokazalo.
Biquada posmirglaj dobro da skines onaj smedji sloj dolje jer je to taj oksid koji ti se poceo stvarat kao posljedica korozije tj. utjecaja vlaznog zraka, kise i sl. Samo dobro pobrusi reflektora i quad.
Neznam kako to da ti je signal bolji na 2km od onoga 1km. To bas nema smisla. Okreni polarizaciju pa se probaj sa ovime na 400m, to bi trebalo puno bolje radit.
[ S_O_S @ 02.09.2005. 15:27 ] @
OK. Moja greska. Nisam dobro procitao ono: "OD" 800m :).
Ni meni nema smisla, ali je tako. Koristio sam prvo taj blizi i uopste nisam pokusavao na ove ostale. Usled nezadovoljstva sam morao pokusati i iznenadio se kako dobro radi. Ne znam!?
Mislim da je zato sto mi ovaj blizi ne lezi u istoj horizontalnoj ravni kao i biquad, a ne mogu ga okretati da gleda na vise i nize. Mozda kada bih taj blizi nacentrirao i po vertikali bi bilo mnogo bolje.
Ne verujem da isti provajder na jednom AP-u drzi H, a na drugom V polarizaciju. A i ne mogu je nikako zarotirati. Ustvari mogao bih, ali bi mi trebalo dosta vremena.
Izsmirglacu je prvom prilikom. Kompletno.
Sad mi se i desava da mi jednostavno pukne konekcija i onda se povrati za jedno 10sec.
Uopste mi nije jasno kako moze pokazivati signal 80-90%, u Stumbleru -50db, a ping katastrofa i uopste NET.
Imam neku kombinaciju pa ako upali nabavicu sat.tanjir. Jedino sto cu nesto morati da promenim. Ovako mislim da ne bi radilo jer bih je trebao montirati 2m iznad krova. E sad imam varijantu da sipku priblizim vrhu krova i onda da postavim tanjir na samom izlazu sipke iz krova. Mislim da tako nema sile da se pomeri ni mm.
[ S_O_S @ 02.09.2005. 15:38 ] @
Nesto racunam i dosao dam do zakljucka da nije do okretanja biquada navise, jer ugao za koji trebam okrenuti je 3*. Sto mislim da je zanemarljivo. Jer se iovako kaze da biquad rasipa.
Jedino da je do te rdje. Moram je dobro izsmirglati.
[ broker @ 02.09.2005. 23:56 ] @
Pre nego sto nastavite ovu diskusiju valjalo bi da procitate neke informacije o tome kako se proracunava link i sta sve na njega utice.
Ove ocene da se za rastojanja preko 800 m koriste tanjiri ne samo da je neprecizna nego u dobroj meri i pogresna.
Ni za jednu antenu pa cak ni za jedan uredjaj se ne moze navesti podatak koliki mu je domet u metrima. Dobit antene i snaga i osetljivost uredjaja imaju znacajan uticaj na domet, ali niti su jedini niti presudan faktor u celoj prici.
Citat: S_O_S:
Ne verujem da isti provajder na jednom AP-u drzi H, a na drugom V polarizaciju.
Zasto ne? promenom polarizacije se medjusobno uticaju dva AP-a toliko smanjuju da ih je moguce montirati cak i na isti stub. Provajder moze da pribegne toj metodi kako bi postigao sto manje ometanje izmedju svojih AP-ova.
Citat: S_O_S:
Sad mi se i desava da mi jednostavno pukne konekcija i onda se povrati za jedno 10sec.
Uopste mi nije jasno kako moze pokazivati signal 80-90%, u Stumbleru -50db, a ping katastrofa i uopste NET.
To vrlo ako moze da se desi ako isto signal, usled refleksija, do antene dolazi iz dva pravca. Dolazi to interferencije ta, prakticno, dva signala i ometanja. Takodje, u prostijem slucaju moze postojati u blizini neki izvor smetnje koji u dovoljnoj meri poklapa koristan signal i tako izaziva probleme kakve ti imas.
Nazalost, sa AP-ovima koji se kod nas koriste, tesko je takve smetnje registrovati, te se mora pribegavati prozaicnim metodama kao sto su promena mikrolokacije, promena antena i ostalih elemenata koji mogu uticati na radio link.
[ zag0 @ 03.09.2005. 14:36 ] @
Citat: broker: Pre nego sto nastavite ovu diskusiju valjalo bi da procitate neke informacije o tome kako se proracunava link i sta sve na njega utice.
Ove ocene da se za rastojanja preko 800 m koriste tanjiri ne samo da je neprecizna nego u dobroj meri i pogresna.
Ni za jednu antenu pa cak ni za jedan uredjaj se ne moze navesti podatak koliki mu je domet u metrima. Dobit antene i snaga i osetljivost uredjaja imaju znacajan uticaj na domet, ali niti su jedini niti presudan faktor u celoj prici.
Pa nisam rekao da je obvezno imat tanjur ako se spajas na udaljeniji od 800m. Ja sam se do prije 2 mjeseca sa fourquadom spajao na ap udaljen 2.5m i radio je relativno dobro. Ovo sto pise na mojem forumu je ugrubo. Ako netko zeli imati DOBAR signal i sto je jos bitnije transfer na 2km, ne moze se spajat sa biquadom. To definitivno stoji.
A sad da li njemu ne radi dobro jer ima previse kabela, ili jer mu neki drugi uredjaj u blizini smeta, il mu je susjed opalio super g ili mu je biquad oksidirao ili nije precizno napravljen ja ne znam. Ali ako stavi tanjur i na njega napikne biquad ili kantenu, radit ce sigurno toliko dobro da mu kroz link prolazi 40tak kb koliko mu treba za taj wifi internet i da mu ping ne puca.
[ S_O_S @ 04.09.2005. 09:27 ] @
E ovako care. Uopste nisi u pravu da se ne mozes spajati sa biquadom na 2km.
Juce provajder nije imao Net. Kao nije do njih. Dok nisi ni mogao da se konektujes na AP. U toj fazi mi signal maltene nije varirao (90% +-2), a sum u Stumbleru mi je bio fiksan -50, sa povremenim padom na -65. Sto je super. A i ping je bio fenomenalan. Bez i jednog izgubljenog paketa. Sve sami jednocifreni brojevi. 2ms...8ms (uglavnom 2ms).
I sve to na 2km. (pheenet + 12mCFD400 + biquad)
Posto su tek sada pustili net. Jos uvek mi dobro radi. Mislim, dok se ljudi ne prikace.
Trenutno je situacija sledeca:
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=2ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=3ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=6ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=33ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=20ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=4ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=27ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=8ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=4ms TTL=64
E i ovo nije lose.
Videcemo kako ce biti uskoro. Sigurno ce se vratiti na isto. Pa cu onda videti sta i kako. Najverovatnije sat.tanjir.
[ zag0 @ 04.09.2005. 13:10 ] @
Citat: S_O_S: E ovako care. Uopste nisi u pravu da se ne mozes spajati sa biquadom na 2km. Citat: zag0: Ako netko zeli imati DOBAR signal i sto je jos bitnije transfer na 2km, ne moze se spajat sa biquadom. To definitivno stoji.
Procitaj jos jednom :). DOBAR signal nije da ti ping bude jednoznamenkasti broj i da ti kroz vezu prolazi 50 KB/s nego da ti je ping 1-2ms i da ti kroz vezu prolazi bar 1.5 MB/s. To s biquadom na 2 km neces dobiti. Sigurno.
[ S_O_S @ 04.09.2005. 15:11 ] @
Situacija nakon par sati:
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=46ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=13ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=15ms TTL=64
Request timed out.
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=14ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=54ms TTL=64
Request timed out.
Request timed out.
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=5ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=32ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=10ms TTL=64
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=79ms TTL=64
Request timed out.
Request timed out.
Reply from *.*.*.*: bytes=32 time=20ms TTL=64
Trla baba lan da joj prodje dan.
Mora pasti neka bolja antena, tanjir...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|