[ costolleumus @ 27.08.2005. 20:16 ] @
Na sta je bitno obratiti paznju prilikom slikanja u macro modu? Konkretno je pitanje vezano za Ixus 700 mada i iskustva sa drugim aparatima su dobro doslo.

POZZZ
[ perakojot @ 27.08.2005. 22:33 ] @
po meni na osvetljenje, to je meni veliki problem. Ja koristim Oly c760uz i veoma chesto (zbog posla) koristim makro fotografiju i uvek se neshto drndam oko osvetljenja, moj aparat u tzv. super makro modu (do 3cm) ne koristi blic, sho je i logichno jer je 10x optichki znachi dugachak objektiv i pravio bi senku.
nazhalost to se veoma chesto deshava i sa tzv makro modom (do 7cm) u kojem imam mogucnost upotrebe blica ali opet mi je pola kadra (donja polovina) u senci od objektiva....

Ja to reshavam tako shto odaljim aparat malo i iskoristim taj famozni optichki zum (onda se javlja drugi problem a to je dubina oshtrine ali prihvatljiva)

Ne zanm konkretno da li ixus poseduje jack za eksterni blic ali to bi ti bilo idealno reshenje

inache u slabom osvetljenju se i teshko fokusira ako koristish autofokus

video sam na jednom foto sajtu tip je pravio fotke sa canon-om 3x optichki ali je sam napravio makro adapter koji izgleda kao teleskop kad ga uporedish sa majushnim aparatom + improvizovan ringflash slike su da padnesh na dupe... znachi komarac veliki kao azhdaja....

tako da sve je moguce samo treba imati strpljenja
[ costolleumus @ 27.08.2005. 22:53 ] @
Nemam problema sa osvetljenjem koliko sa ostrinom. Problem osvetljenja resavam tako sto ukljucim automatski blic. Sto se ostrine tice ne mogu uvek sa istog rastojanja da izostrim. Problem je u autofocusu.
Pitanja:
1.Da li ixus 700 ima opciju za manuelno focusiranje?
2.Moooolim te daj link za taj sajt sa macro adapterom.

POZZZZ
[ perakojot @ 28.08.2005. 01:31 ] @
1. prelistaj manual
2. imas srece sacuvao sam link
http://student.fizika.org/~dsv...lery/A75macro/etc/A75macro.jpg
ovako izgledaju rezultati i staff choice nagrada za fotku

inace ko sto vidis on ima a75

[Ovu poruku je menjao perakojot dana 28.08.2005. u 02:32 GMT+1]
[ costolleumus @ 28.08.2005. 02:42 ] @
Ljudi aman jel ovo moguce?????????????????????????????
HOCU i ja ovkav adapter
[ manix @ 28.08.2005. 02:52 ] @
To ti je super macro... mogu to i drugi aparati! Nije sve u aparatu...treba imati strpljenja za macro pogotovu kad su insekti u pitanju

[img][att_url][/img]
[ costolleumus @ 28.08.2005. 02:54 ] @
Ma mislio sam jel moguce ovo uslikati sa Canon A75??????????
[ manix @ 28.08.2005. 02:56 ] @
pa naravno... covek jeste. Zasto mislis da ne bi mogao?
[ costolleumus @ 28.08.2005. 03:06 ] @
Da li bi mogao ja da napravim ovakav adapter za ixus700 i kako????
[ tarla @ 28.08.2005. 13:21 ] @
koliko ja vidim ovde se radi o obrnutom normalcu samo ukusno spakovanom u neko kuciste i sa fino uradjenim navojem za montazu.

dakle nadji neki stari aparat (zenit recimo) i skini sa njega objektiv i okreni ga naopako i tako usvrsti ispred svog objektiva i imaces pojacani makro.

tako barem pricaju ljudi. ja jos tragam za tim cudesima
[ perakojot @ 28.08.2005. 14:44 ] @
ja sam neshto malo eksperimentisao i to sa obrnutim objektivom ne ide bash tako lako, sochiva moraju biti prilichno velika u dijametru inache se dobija slika kao da si slikao neshto kroz ceve dakle krug + crna okolina...

ako neshto neko uspe da napravi nek osmisli neki tutorijal veoma me zanima
[ perakojot @ 28.08.2005. 14:46 ] @
a ne treba zaboraviti ni problem svetla i blica.. blagosh onima koji imaju jack za eksterni blic. da ga ja imam chuda bi pravio :)