[ rajkooo @ 28.08.2005. 16:12 ] @
Na kom principu funkcionise bas-reflex otvor na kutiji (posebno kad je kutija manjih dimenzija), od cega zavise njegove dimenzije i kako ih proracunati.
[ mdj300B @ 28.08.2005. 20:47 ] @
Bas refleksna kutija funcioniše na principu Helmholtzovog rezonatora. Npr. kada puhneš u staklenu flašu nastane Hel. rezonancija čija je frekvencija ovisna o volumenu flaše i veličini otvora. Na isti način treba projektiratii i kutiju s zvučnikom ( u slučaju da je manji zvučnik rezonancija kutije s otvorom se stavi malo ispod rezonancije neugrađene zvučnike jedinice) i njezin otvor tako da se što bolje prilagodi zvučniku koji se ugrađuje i njegovim karakteristikama.

A što si to htio pravit i s kojim djelovima?
[ rajkooo @ 29.08.2005. 12:01 ] @
Imam male Visatonove kutije, ali drajveri su SAL (6''). Ne svidja mi se donji opseg frekvencija pa sam hteo malo eksperimentisati sa otvorima. Mozes li me uputiti ili dati neki koristan link o proracunima kako bih donekle prilagodio drajvere kutiji.
[ stefan123 @ 29.08.2005. 13:16 ] @
Tesko ces sa zvucnicima 6" (pogotovo SAL) napraviti nesto sto ce imati zadovoljavajuci donji opseg.Kutija se pravi prema parametrima zvucnika(imas na SAL sajtu) .Tako imas programe kao sto su WINISD,JBL Speaker Shop itd.. u koje se unesu parametri i oni proracunaju kutiju a ti onda sredjujes kako treba da bude.

Pozdrav.
[ mdj300B @ 29.08.2005. 13:48 ] @
Da ti ja puno ne duljim samo ću ti reći da imaš na internetu jedan dobar program koji će ti izračunati sve parametre, imaš ga ovdje:
http://www.linearteam.org/download/winisd/winisdbeta.exe (oko 830KB)
Ako imaš parametre od zvučnika ili možeš da ih nađeš olakšat ćeš si poso a u slučaju da ne možeš naći morat ćeš se baciti na testiranje te bas jedinice i mjerenje potrebnih parametara.

Ali kao prvo ti predlažem da pročitaš prijašnje teme, ukucaj u pretragu "Winisd" i izbaciće ti bar 10 tema koje će ti biti od velike pomoći.

Pozdrav!

P.S Postoji vjerovatnost da taj tvoj zvučnik nije pogodan za ugradnju u bas-reflex kutiju.
Uostalom to ćeš si razriješiti u simulaciji pomoću programa.