[ ivaiva @ 29.08.2005. 11:51 ] @
Koji uredi imaju joniziracka zracenja? Dali i PC ima joniziracko zracenje? |
[ ivaiva @ 29.08.2005. 11:51 ] @
[ cicika @ 29.08.2005. 14:35 ] @
Za jonizujuće zračanjene potrebna je jačina električnog polja od minimum 3kV/m. To je situacija koja se naziva probijanje dileketrika (laički rečeno - dielektrik je izolator) pri kojoj dolazi do 'curenja' polja u prostor u okolini izvora, pri čemu se atomi dileketrika jonizuju a dielektrik samim tim postaje provodan. Ukoliko dileketrik nije vazduh, on obično ima neku malo provodnost a probijanje obično dovodi do kvara, topljenja ili isparavanja npr.
Najočigledniji primer jonizujućeg električnog polja su munje. Napon izmedju oblaka i Zemlje u trenutku pucanja groma je reda veličine nekoliko desetina kV. U kompjuteru definitivno ne postoji ništa što ni izbliza doseže te vrednosti, a ni frekvencije nisu dovoljno visoke za tako nešto. [ srki @ 29.08.2005. 15:03 ] @
Citat: cicika: Za jonizujuće zračanjene potrebna je jačina električnog polja od minimum 3kV/m. Zar nije 30kV/cm? Ne secam se, davno sam radio OET ali 30kV/m mi izgleda previse malo jer bi to znacilo da na visokim vodovima stalno ima curenja struje. Znam da kod diode ili tranzistora u depletion region (zaboravio sam kako se to zove na srpskom) na pn spoju je elektricno poslje reda 15-20kV/cm (tako je bilo u Cajinoj knjizi) pa onda je sigurno potrebna jacina polja veca od toga. [Ovu poruku je menjao srki dana 29.08.2005. u 16:18 GMT+1] [ cicika @ 29.08.2005. 20:18 ] @
Da, da, u pravu si. Zapravo 3MV/m :)
Još kao napomenuh da elektronske komponente teško mogu da dosegnu te vrednosti Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|