[ imiloje @ 31.08.2002. 17:19 ] @
Podigao sam Corel Linux 1.1 i MySQL 3.23, ali ne mogu da stavim PHP 4.2.2 jer mi (po mom skromnom mišljenju) fali sors za Apache 1.3.x, a pri kompilaciji PHP-a mi se traži putanja do sorsa. Ali verujem da ću to rešiti instaliranjem nekog RedHata ili SUSE-a ili šta-već-budem-našao... to nije problem.

Pitanje je sledeće: razviti softver (klijenta) takođe pod linuxom. Postoji li neki alat za razvoj aplikacija baza podataka pod linuxom, ili sam prinudjen da koristim PHP/Web server.

Inače sam programer u Windowsu, pa sam navikao na razne VB, Access, PowerBuilder alate, a PHP mi se čini malo teži za savladavanje... a ne znam ni kolika mu je "upotrebna vrednost", tj. isplati li se učiti ga za buduća vremena?

Pozdrav, Iga.

[ Goran Rakić @ 31.08.2002. 17:35 ] @
pa pazi zavisi šta ti treba. Ukoliko hoćeš da zameniš ASP/Access varijanru, onda će PHp mysql i neki GUI klijent za mysql (myCC) biti odlični. Ako želiš da zameniš VB i Access mdb bazu, onda će ti PHP GTK (ekstenzija za PHP koja ti pruža crossplatform GUI pomoću GTK+) ipak biti mnogo teži od C++ i QT (QTdesigner je fenomenalan RAD, a posle toutorial-a (12str), čak i ako ne znaš C++ uopšte ćeš moći da napraviš neku aplikaciju).

Pročitaj PHP FAQ, jer PHP ipak nije optimalno rešenje za klijentske aplikacije, više može da zameni Perl u administraciji (delimično) nego da bude platforma za razvoj neke aplikacije.