[ rajkooo @ 02.09.2005. 01:48 ] @
Dakle ovako: odradio sam stereo pojacalo sa kolom LM3886 (2x60W) , izveo mu hladjenje, stavio kuler, napravio regulaciju za brzinu obrtanja kulera sa promenom temperature jos je problem odrediti temperaturu pri kojoj treba da pocne da vrti i temperaturu u kojoj postize max. broj obrtaja. Ako neko ima iskustva nebi bilo lose da pomogne. Kao hladnjak koristim parce Al lima 10x8cm na koje je termicki dobro spojen hladnjak nekog procesora.
[ zoran @ 02.09.2005. 23:36 ] @
Možda bi trebalo veći hladnjak da se stavi (obavezno sa rebrima), ako radna temperatura ne prelazi 70°C ne treba ti nikakav kuler.
[ Seme @ 03.09.2005. 00:35 ] @
Maksimalna preporuciva temperatura za to kolo je +85°C Sto znaci da na vec 70°C,
treba da ti kuler vrti max.Ti odredi kad treba uopste da pocne da se vrti.Zasto samo ne stavis veci hladnjak kao sto je kolega rekao i jednostavno ne izbacis kuler.
Imas na
www.datasheetcatalog.com
detaljno uputstvo za to kolo pa vidi i sam.
Mozes li da mi posaljes semu te regulacije broja obrtaja od temperature?
Pozdrav
[ rajkooo @ 03.09.2005. 02:30 ] @
Znam da bi veci hladnjak resio sve, ali ogranicen sam kutijom za pojacalo, a i da vam kazem iskreno i hteo sam malo da ga zakomplikujem radi zadovoljstva. Hvala vam na podacima o temeraturi. A regulaciju sam sam osmislio, jer nigde ne nadjoh semu. Koristio stabilizator LM317T ciji napon na izlazu menja NTC, prosto. Daj mi e-mail pa cu ti poslati sliku sa shemom, posto baratam na forumu preko mobilnog. POZDRAV!
[ Seme @ 03.09.2005. 22:02 ] @
Email ti je u PP.
Pozdrav
[ zoran @ 05.09.2005. 03:24 ] @
Kod fabrički ugrađenih kulera , uključivanje se određuje sa pojačavanjem signala , što znači da kada pojačalo radi sa 30-40% snage kuler se ne uključuje , čim se signal pojača iznad te mere , kuler radi punom brzinom. Pokretanje kulera je kao i kod relea , kad mu na primer priključiš napajanje recimo 40% od normalnog , neće kuler startovati , a kad je već u zaletu onda će raditi i na tom naponu.
Inače ntc možeš spojiti na red sa kulerom izdržaće.
Ako se hladnjak dosta greje , u praksi će se desiti da će posle izvesnog vremena kuler dostići jednu određenu brzinu koja je blizu maksimalne , tako da će ustvari stalno vrteti.
Kod fabričkih modela je zato rešeno na gore napisani način , da se kuler ne okreće kad pojačalo radi tiho da ne bi uticalo -kvarilo zvuk , a kad radi glasnije , zvuk kulera se i tako neće čuti.