[ SlobaM @ 02.09.2005. 23:26 ] @
Pozdrav svima, javljam se po prvi put u ES forumima (ES je fenomenalan sajt, hvala bogu da imamo tako nešto ovde u SCG, samo napred!).
Želeo bih ovim tekstom da ohrabrim početnike da uče Pajton. Preneću Vam šta sam našao surfujući okolo.
Mnogi "svetski" autoriteti hvale Python i opisuju u detalje zašto im je omiljeni jezik - što već puno govori. Na netu ima veoma puno izvora o Pajton-related temama, i trenutno se smatra osmim jezikom u svetu po nekoj popularnosti (vidi Tiobe.com) - ispred Pajtona su Java, C/C++/C#, Perl, PHP, i V. Basic (ne baš tim redom). Negde sam našao da danas u svetu oko 13 % programera koristi ovaj jezik. Tendencije su postepenog rasta popularnosti - što je i logično sa razvojem interneta i privrede uopšte.
Početnici ne bi trebalo da se kolebaju da uzmu da uče Pajton kao svoj uvod
u programiranje, kao ni iskusni programeri koji misle da im treba takva vrsta znanja. Poenta priče je da je Pajton relativno lak za naučiti, vrlo moćan jezik produktivniji od svih
drugih od 2 - 10X (manje koda), brži razvoj i testiranje aplikacije, najlakše održavanje...
Praktično ni performanse više nisu problem u gro slučajeva. Iza razvoja Pajtona stoji otvorena zajednica programera, načelu sa genijalcem Van Rosumom koji je
i stvorio ovaj jezik. Samo nedaj bože da Pajton uzme pod svoje (otkupi) neka firma koja bi ga pogrešnom strategijom mogla oslabiti.
Valjda će i kod nas u dogledno vreme više zaživeti ovaj veliki programski jezik. Neznam dali bi bilo interesa da tražimo da nam prevedu i neku knjigu (kombib ili mikroknjiga recimo) ?
[ orada @ 03.09.2005. 01:07 ] @
Prevedi,prevedi, naravno!
Pošto smo otvorena Pajton zajednica, tvoj sroman doprinos bi pomogao mnogim decama koja nisu učila taj enleski,eh.

Šalu na stranu: JUST DO IT !

Šta će ti stručni prevodioc
[ BigBrother2005 @ 15.09.2005. 05:27 ] @
Ja radim na jednoj knjizici od oko dvesta strana. Napravio sam gomilu primera... tj source-a samo to treba da povezem i objasnim, naravno treba napisati i dobar uvod.