[ broker @ 05.09.2005. 10:20 ] @
Ako si na 200m i nema mnogo smetnji onda sa NST kantenom treba da dobijes vise nego dovoljno signala da se moze istolerisati gubitak u 15m kabla, cak i nekog loseg. Ipak, prava coena se moze dati samo merenjem na licu mesta.
Najbolje je da konsultujes provajdera.
[ SBSL @ 05.09.2005. 14:54 ] @
Pazi ovako.. Moj 'buduci' provajder je jedini u gradu.. i kada se ode kod njih za savet, oni odma pocnu da pricaju kako ta oprema koju ja planiram da uzmem (npr. u BG-u) ne valja i kako im se ne isplati da dodju kod mene da mere i daju savete, znaci ono, krajnje drsko.. Ali mislim da ce sve dobro da ispadne..
Samo mi reci da je ona antena OK (ciji sam link dao), koju karticu mi preporucujes i oznaku kabla, i naravno cene.. Nisam ovde dosao da sad biram, vec da mi preporucite neku ;obicnu' kombinaciju, jer ne mogu vise da se borim sa visokim tel. racunima..
U 2-3 recenice neka mi neko odg. voleo bi da to bude broker.. 
[ broker @ 06.09.2005. 13:26 ] @
Rekao sam ti svoje misljenje koliko mogu iz onoga sto znam o tvojoj poziciji. Stvarno ne mgu da te ohrabrujem da uradis tako kako si zamislio, a da pre toga ne premerim situaciju. Sigurnija ti je opcija da uzmes neki AP client (recimo ovislink WL1120AP) da ga montiras kod antene kratkim antenskim kablom, a da svoj racunar sa njim povezes UTP-om.
[ zag0 @ 06.09.2005. 14:35 ] @
Citat: broker: Rekao sam ti svoje misljenje koliko mogu iz onoga sto znam o tvojoj poziciji. Stvarno ne mgu da te ohrabrujem da uradis tako kako si zamislio, a da pre toga ne premerim situaciju. Sigurnija ti je opcija da uzmes neki AP client (recimo ovislink WL1120AP) da ga montiras kod antene kratkim antenskim kablom, a da svoj racunar sa njim povezes UTP-om. I na kraju ce te to kostat 6x vise od ovog neta kojeg imas sad.
Ja bi ti preporucio tu antenu koju si naveo (makar takvu istu mozes napraviti i sam kod kuce povoljnije), kupis bilo kakvu karticu (ralink rt2500 chipset ti je najpovoljniji a vjeruj mi i najbolji (osim atherosa, al ok nvm sad)) i spoji to dvoje sa CAVEL 703b ili CAVEL dg113 kabelom (cijena je u HR nekih 40 eurocenti po metru). Ja imam kod kuce 22m takvog kabela i transfer mi je 2.3 MB/s. Tebi mora onda taj internet preko wifi-a (cirka 50KB/s ili kolko vec) radit bez problema.
[ zag0 @ 06.09.2005. 14:38 ] @
I da odma dodam da me broker ne napadne :):
Taj kabel koji sam naveo je 75 ohmski kabel. Dakle NIJE 50 ohmski. Al vjeruj mi radi ko majka. Naravno na Access NODE-ima se on ne koristi, al za korisnike je on definitivno prvi izbor. Potrazi da li ga ima kod tebe za kupit, pa ako ima, navali!
I jos jedna napomena, NE kupovat bilo koji 75 ohm kabel!! Nisu svi coax kabeli isti! Samo CAVEL ima tako dobru izolaciju i samo CAVEL ce ti radit kako sam u prijasnjem postu naveo.
Poz.
[ SBSL @ 06.09.2005. 14:47 ] @
Znaci ovako...:
1) Antena - ona sa linka..
2) Kartica - Ralink rt2500
3) Kabl - CAVEL 703b ili CAVEL dg113 (15 metara)
Ovako bi trebalo da izgleda.. Zar ne..?
p.s - Da li neko zna, moze li neki drugi kabl (iste jacine) umesto ovov CAVEl-a..?!
[Ovu poruku je menjao SBSL dana 06.09.2005. u 16:18 GMT+1]
[ broker @ 06.09.2005. 15:51 ] @
zag0, sto bih te napadao pa ja sam mu i rekao:
Citat:
Ako si na 200m i nema mnogo smetnji onda sa NST kantenom treba da dobijes vise nego dovoljno signala da se moze istolerisati gubitak u 15m kabla, cak i nekog loseg. Ipak, prava ocena se moze dati samo merenjem na licu mesta.
.. samo sto ja ne mogu da mu kazem da sve to kupi i montira i da ce da mu radi. Verovatnohoce, a mozda i nece. Moze da ispane da mu ipak ne gine nesto skuplje.
[ Mistery @ 06.09.2005. 16:37 ] @
I ja imam slično pitanje, pa da ne otvaram novi topik. Takođe se slabo razumijem wireless. Za nekoliko dana se selim tako da ću biti udaljen nekih 10 km od antene mog provajdera ali ću imati optičku vidljivost. Između mene i provajdera nema AP-a. Imam Canyon Ralink rt2500 i biquad antenu koju planiram da montiram na satelitski tanjir 90 cm. Moje pitanje je da li ima ikakve šanse da dobijem solidan signal a da ne kupujem AP?
[ zag0 @ 06.09.2005. 18:20 ] @
Citat: broker: zag0, sto bih te napadao pa ja sam mu i rekao:
.. samo sto ja ne mogu da mu kazem da sve to kupi i montira i da ce da mu radi. Verovatnohoce, a mozda i nece. Moze da ispane da mu ipak ne gine nesto skuplje. Ma mora radit. Za feed moze i biquad jer malo sire puca a jos je jeftinije to napravit. 2-3 eura uvrh glave :).
Citat: Mistery: I ja imam slično pitanje, pa da ne otvaram novi topik. Takođe se slabo razumijem wireless. Za nekoliko dana se selim tako da ću biti udaljen nekih 10 km od antene mog provajdera ali ću imati optičku vidljivost. Između mene i provajdera nema AP-a. Imam Canyon Ralink rt2500 i biquad antenu koju planiram da montiram na satelitski tanjir 90 cm. Moje pitanje je da li ima ikakve šanse da dobijem solidan signal a da ne kupujem AP? Uf, sa 10km s time ne sigurno. Nisi rekao kakav kabel imas ali za ovako velik link jedina solucija ti je par metara nekog kvalitetnijeg 50ohmskog kabela (tipa LMR400 ili kako se vec zove takav kabel kod vas) i AP.
Druga solucija ako zelis ustedjet malo love je ako imas kod kuce neku staru kantu 100 mhz p1 ili nesto jace sto ti netreba, spustis takt, stavis pasivni kuler, unutra karticu, linux i to u potkrovlje. Ako nebudu neke astronomske vrucine i hladnoce tebalo bi sve bez problema radit. Po zimi mozda eventualno neki grijac ubacis a po ljeti kuler na cpu ako ce se zagrijavat bas.
Zbridgeas lan i wan i utp-om do kompa.
Al za takav link na 2.4 obavezno 50 ohmski kabel i tanjur 90cm ili jos veci.
[ mikiyus @ 06.09.2005. 18:40 ] @
SBSL
Pogledaj sledeci link. Ako imas prakse u lemljenju mozes da probas. U tom slucaju 15 m USB kabla ne predstavlja nikakav problem.
http://www.dual.co.yu/wifi_news/news/news_item.asp?NewsID=10
A na sledecem linku mozes da nadjes gotovu kombinaciju. Malo je skuplje ali...
http://www.illusion.co.yu/
Pozdrav
[ SBSL @ 06.09.2005. 19:00 ] @
E ovo ja trazim.. Ovo mi nije skupo, a ako vredi uzecu ovaj komplet sigurno.. Samo jos da kupim UTP kabl i imam gotov komlet..
@Broker - Sta mislis o ovom kompletu za 6800 dinara..?!
[ linux_wlan @ 06.09.2005. 19:03 ] @
Ovakvih sam stvari prepravio gomilu samo mi nije jasno zasto ljudi iz dual-a ne koriste vec pripremljena lemna mesta koja se nalaze na sticku nego leme na drugom mestu.
[ linux_wlan @ 06.09.2005. 19:06 ] @
btw 15m usb kabla ce da predstavlja problem (ako je samo kabal u pitanju bez aktivnih uredjaja) ce da predstavlja problem.
[ mikiyus @ 06.09.2005. 19:13 ] @
Citat: Ovakvih sam stvari prepravio gomilu samo mi nije jasno zasto ljudi iz dual-a ne koriste vec pripremljena lemna mesta koja se nalaze na sticku nego leme na drugom mestu.
Pretpostaljam da mislis na Pheenet WLU-703G?
Citat: btw 15m usb kabla ce da predstavlja problem (ako je samo kabal u pitanju bez aktivnih uredjaja) ce da predstavlja problem.
Mene si uspeo da zbunis a ne znam za ostale!? :)
[ broker @ 06.09.2005. 19:16 ] @
Ta antena treba da je dobra, a svakako bolja od kantene ili bikvada (mada za tvoje rastojanje od AP-a kantena i bikvad treba da su dovoljni).
Ono sto ja vidimkao problem to je da je uredjaj ugradjen u antenu, sto znaci da ako hoces nesto da menjas onda moras ili daprepravljas sve to ili da kupujes novo. Kada nabavis uredjaj i antenu kao odvojene elemente onda je lako zameniti nesto do toga.
Drugi problem je sto se radi o uredjaju koji se povezuje na USB. S obzirom koliko kabla treba od tebe do antene, nesto ne bih bas rado primenjivao USB. Po specifikacijama, USB radi do 5 m, a u praksi je radio do 10-12 (koliko sam cuo to zavisi da li je uredjaj sa USB 1.1 ili USB 2.0). Sve u svemu, ako u cenu dodas 15 m USB kabla i eventualno USB HUB da bi mogao da dobijes poterbnu duzinu, ne cini mi se da bi mnogo ustedeo u odnosu na pouzdano resenje sa AP klijentom i UTP kablom.
[ mikiyus @ 06.09.2005. 19:33 ] @
Dual kaze da su probali 20m!
<mod:uklonjena reklama>
[Ovu poruku je menjao broker dana 06.09.2005. u 20:35 GMT+1]
[ linux_wlan @ 06.09.2005. 19:42 ] @
ma ovo je replika na mikiyus i 15m.
Ja sam zaglavio negde oko 12-og metra, a AFAIK mnogi su stali na toj duzini.
[ mikiyus @ 06.09.2005. 19:45 ] @
OK!
Nisam probao. Samo sam procitao.
Pozdrav
[ SBSL @ 06.09.2005. 20:20 ] @
Malo pre sam se cuo sa covekom iz firme Ilusion koja prodaje komplet za 6800 dinara, sa onog linka, i rekao mi je da trenutno nema vise komplet na lageru, i posavetovao me da sad vise ni ne vredi da se uzima ta USB varijanta, jer za isti novac moze da se uzme neki D-LINK 900, valjda je to AP (varijanta koja ce 100% da radi)..
Sta mislite..?!
[ mikiyus @ 06.09.2005. 20:36 ] @
Jeste AP ali ga je tesko naci. Poslusaj Brokera i kupi Ovislink-a.
[ SBSL @ 06.09.2005. 20:45 ] @
Citat: Poslusaj Brokera i kupi Ovislink-a.
Ajde budi ljubazan pa mi reci koliko je cena tog ovislink-a..?!
[ SBSL @ 06.09.2005. 21:10 ] @
Hmm, dosao sam do zakljucka da necu proci jeftinije od 110-120 eura..
Antena - 23 eura
Kartica - 20 eura
AP - 63 eura
UTP - 10 eura
To bilo to...
[ mikiyus @ 06.09.2005. 21:22 ] @
A sto kartica? Treba ti ethernet kartica (mrezna). UTP kablom (ukrstenim) se kacis na Ovislinka. Od Ovislinka parce kabla (sa konektorima) do antene i antena. Na 200 metara do provajdera ti druga antena mozda nece ni trebati. Mozda ti i fabricka zavrsi posao. Probaj. Treba ti i kutija za spoljnu montazu...
Znas kako kazu - jedan probao pa se ...
:)
[ broker @ 06.09.2005. 21:44 ] @
Ima kd nas da se nabavi neki uredjaj koji je wifi klijent ali ima LAN prikljucak i kosa oko 40 evra, sali nema prikljucak za spoljnu antenu nego mora da se prepravlja. Ne znam koji je. Korsite ga na NST Kosjeric i kazu d aim se pokazao dobar.
[ SBSL @ 06.09.2005. 22:02 ] @
Pa cekaj onda.. Ja na svojoj ploci imam integ. mreznu karticu.. Znaci da ne moram ni da kupujem mreznu.. Ispravite me ako gresim..!?
[ vrba @ 06.09.2005. 22:18 ] @
Naravno da ne moras! :-)
[ SBSL @ 06.09.2005. 22:46 ] @
Onda bi trebalo ovako da bude..
Antena - 23 eura
AP - 63 eura
UTP od AP-a do Kompa - 10 eura
To bilo to...
p.s - I parce kabla od AP-a do Antene (oko 5 eura)...
[ zag0 @ 06.09.2005. 22:51 ] @
Citat: SBSL: Onda bi trebalo ovako da bude..
Antena - 23 eura Yes.
Yes.
Citat: UTP od AP-a do Kompa - 10 eura 15m utp-a 10 eura. Hm.. jos manje.
Citat: To bilo to...
p.s - I parce kabla od AP-a do Antene (oko 5 eura)... Pa.. ako stavljas 1m kabela onda mozda 5 eura. Ali ako ces spojit sa malo vise metara sa malo boljim kablom i malo kvalitetnijim konektorima onda nece samo 5 eura bit. Ja bih tu uzeo 12-15 eura (3m lmr400 sa n male i rptnc (?)).
[ SBSL @ 06.09.2005. 23:28 ] @
Ok, znaci taman ta razlika od UTP-a ce da se ADD-uje za LMR400 i konektore..
[ u_m @ 07.09.2005. 10:29 ] @
Citat: AP tacka provajdera koji nudi wireless je od moje kuce (krova) 200m vazdusne linije, bez ikakvih prepreka..
nemoj odmah da kupujes antenu, pokusaj sa ap-om i sa njegovom fabrickom antenom, 200m bi trebalo da prebaci i ako ga drzis u kuci, tj pod krovom.
[ Mistery @ 07.09.2005. 11:38 ] @
Hvala na odgovoru ali sada da vas pitam konkretno. Znači antena od provajdera je udaljena oko 10 km od mene. Nema AP-a između nas. Koja mi konkretno treba oprema da bih uhvatio signal.
P.S. Ako neko slučajno prodaje tu opremu bio bih mu zahvalan da mi se javi na PM.
Hvala vam unaprijed.
[ broker @ 07.09.2005. 11:52 ] @
Isto kao i SBSL-u samo antena verovatno neki Grid 24 db ili ofset/parabola. I opet nema garancije da ce da radi.
[Ovu poruku je menjao broker dana 07.09.2005. u 12:53 GMT+1]
[ Mistery @ 07.09.2005. 12:11 ] @
OK. Hvala na brzom odgovoru :)
[ SBSL @ 07.09.2005. 14:24 ] @
Citat: nemoj odmah da kupujes antenu, pokusaj sa ap-om i sa njegovom fabrickom antenom, 200m bi trebalo da prebaci i ako ga drzis u kuci, tj pod krovom.
Broker sta ti mislis... Jer ima neko vec da je uspeo bez antene, na ovaj nacin..?! Mislim da je najbolje da prvo uzmem AP i UTP kabl, pa da probam tako.. A ako ne moze da narucim i antenu..
Citat: Ima kd nas da se nabavi neki uredjaj koji je wifi klijent ali ima LAN prikljucak i kosa oko 40 evra, sali nema prikljucak za spoljnu antenu nego mora da se prepravlja. Ne znam koji je. Korsite ga na NST Kosjeric i kazu d aim se pokazao dobar.
E jbg, jos da sam ja neki tehnoman..
A nemam koga da pitam ovde kod mene... Svi traze neke abnormalne cifre za pomoc, ugradnju itd, itd...
[Ovu poruku je menjao SBSL dana 07.09.2005. u 16:22 GMT+1]
[ broker @ 07.09.2005. 16:14 ] @
Mi na http://wireless.uzice.net imamo tri klijenta koji su na rastojanju oko 200 m od AP-a, a kojima nije bila potrebna druga antena do ona fabricka koja se dobija uz njih. Klijenti su Ovislik WL1120AP, a nalaze se na otprilike istoj visini kao i AP.
Svakako mozes da probas, mada je u stvari potrebno da se premeri signal na lokaciji gde bi postavio uredjaj i tada bi sve bilo jasno. Ovako napamet, ne znam sta da ti kazem. Mozda upali a mozda i ne.
[ SBSL @ 07.09.2005. 18:03 ] @
Citat: a nalaze se na otprilike istoj visini kao i AP.
Cek.. Pazi ovako, provajderov AP se nalazi na mlinu (mlin za zito  ), mlin je visok, hmm ne znam koliko tacno ali je visok kao 5-6 mojih kuca.. A moja kuca se nalazi pored mlina.. Znaci malo ukoso ipak, ne znam da li to ima nekakve veze..
Evo i slike:
p.s - Jedan drugar mi je rekao da i ako uspem da se povezem bez antene, konekcija nece raditi dok pada kisa/sneg..  jer istina ovo..?
[Ovu poruku je menjao SBSL dana 08.09.2005. u 01:38 GMT+1]
[ Mistery @ 07.09.2005. 19:28 ] @
Ja ne znam da li je istina ali ti definitivno trebaš da se upišeš u neku likovnu akademiju 
[ SBSL @ 07.09.2005. 20:13 ] @
heHe.. E jbg sad, pa nisam mogao bolje da nacrtam.. Ali dobro, vazna je sustina stvari!
[ Mistery @ 08.09.2005. 02:16 ] @
Samo se šalim
[ SBSL @ 08.09.2005. 02:44 ] @
Ma nemas bre frke..
Inace ako cemo pravo sve detalje sam lepo skicirao..
A sada, back to topic..
[ allexandar @ 09.09.2005. 00:19 ] @
Mistery moje misljenje je da ti nemas velike sanse da uspostavis bilo kakvu komunikaciju sa provajderom.Kod wi-fi uredjaja je bitno da se uredjaji cuju medjusobno znaci kada bi oni imali jednu grid uperenu ka tebi islo bi 100% ali pretpostavljam da je u pitanju omni ili sektor a za njih je 10 km mnogo.Sa gridom ces uspeti da bacis signal do njihove antene ali omni ili sektor nece moci da bace signal 10km, a kao sto rekoh nije dovoljno samo da tvoj ap baca signal vec i da ga primi.
ispravite me ako gresim
pozz
[ SBSL @ 09.09.2005. 01:21 ] @
A sta mislis o mom slucaju..?! AP sa svojom antenom na 200m bez ikakvih prepreka..
[ allexandar @ 09.09.2005. 13:59 ] @
Sto se tebe tice ,prilicno sam ubedjen da neces imati nikakvih problema sa pendrekom(antena koja se dobija uz AP).
Sa drugarom sam ostvario link 1.5MB/s a razdaljina je bila negde oko 300m.
Ja sam koristio pendrek od 5 db a on homemade biquad,moj ap sa pendrekom nisam iznosio napolje nego sam ga prislonio uz staklo, inaci kada ga izbacim napolje protok se digne na 2.5 mb/s.
Znaci ti lepo kupi AP i 15m UTP zavrsio si posao ako bude nesto pravilo probleme probaj pendreku da napravis reflektor, imaju da se nadju uputstva po netu, mada ne verujem da ce bilo sta smetati.
javi sta si uradio
[ zag0 @ 09.09.2005. 14:29 ] @
Da, trebalo bi radit bez problema. Makar nije ti problem napravit ni biquada. To je 30tak min-1h posla a s njime ce radit sigurno. Nataknes ga na metar-2 nekog boljeg kabela i bit ce super.
[ SBSL @ 09.09.2005. 14:40 ] @
Citat: Sa drugarom sam ostvario link 1.5MB/s a razdaljina je bila negde oko 300m
Citat: inaci kada ga izbacim napolje protok se digne na 2.5 mb/s.
Cekaj objasni mi samo koja je razlika izmedju 1.5 i 2.5mb/s.. Koliko to KB skida u sekundi..?! Inace planiram da od svog provajdera uzmem 128kb net.. Koliki bi trebao protok da mi bude.. I kazes da ako izbacim antenu ce bti jos bolje.. Koliko KB razlika bi bila, tj. koliko vise KB bi vise skidao ako mi je AP napolju..?!
[ Mistery @ 09.09.2005. 16:39 ] @
Citat: allexandar: Mistery moje misljenje je da ti nemas velike sanse da uspostavis bilo kakvu komunikaciju sa provajderom.Kod wi-fi uredjaja je bitno da se uredjaji cuju medjusobno znaci kada bi oni imali jednu grid uperenu ka tebi islo bi 100% ali pretpostavljam da je u pitanju omni ili sektor a za njih je 10 km mnogo.Sa gridom ces uspeti da bacis signal do njihove antene ali omni ili sektor nece moci da bace signal 10km, a kao sto rekoh nije dovoljno samo da tvoj ap baca signal vec i da ga primi.
ispravite me ako gresim
pozz
Pitao sam provajdera i oni mi kažu da njihova antena može da ''dobaci'' do 20 km ali slažem se sa tobom da imam male šanse da dobijem signal. Tih 10 km je baš nezgodna udaljenost. U toj kući nemam telefona pa mi je ovo jedini način da imam kakav-takav internet. Ostaje mi samo da kupim Grid 24 db i da molim boga :)
Poz
[ Mistery @ 09.09.2005. 16:49 ] @
1 mbit/s je 200 KB/s ali ovo što je on napisao nema veze sa tobom. To se odnosi samo na LAN. Ti ćeš da dobiješ ono što platiš. Znači ako uplatiš taj 128 kbit paket skidaćeš teoretski 16 KB/s.
[ allexandar @ 10.09.2005. 01:24 ] @
Da, ja sam napisao da sam dobio protok 1500 "kilobajta" u sekundi a to je 12"megabita" ili 12000 "kilobita" u sekundi, a tebi treba 128 "kilobita" u sec.
sve u svemu postoji razlika izmedju kilobajta i kilobita tj. 1 kilobajt je 8 kilobita
Mistery je u pravu znaci kada platis 128 kilobita i kada downloadujes nesto brzina ce da ti bude 16 kilobajta u sekundi.
[ SBSL @ 10.09.2005. 02:39 ] @
Da li ce vremenske nepogode (kisa, sneg, vetar) smetati mojoj konekciji, uzecu samo AP OVISLINK 1120.. Znaci bez externe antene, samo tu fabricku.. I to cu da vidim da stavim ispod krova.. 200 m je provajderov AP..
p.s - E sad jedno 'obicno' pitanje: Npr. ja preko noci ostavim da mi komp nesto skida, npr. neku seriju ili nesto slicno, i sad pukne mi veza.. Jer moze komp da se sam konektuje i da nastavi download (u nekom download manageru)..?!
[ broker @ 10.09.2005. 12:37 ] @
Eh sad, da stavis ispod krova... to bas ne bi bilo dobro. Antena mora biti prilicno odmaknuta od velikih reflektujucih povrsina. Ako kutija sa uredjajem i antenom, stoji negde gde ce da se na nju natalozi sneg, to ce sigurno da ti pravi probleme.
Ono sto mozes da uradis, to je d aprobas bez antene i ako radi da ostavis tako do zime a do zime skupi jos 30 evra da stavis i kantenu.
[ SBSL @ 10.09.2005. 13:29 ] @
Citat: Ono sto mozes da uradis, to je d aprobas bez antene i ako radi da ostavis tako do zime a do zime skupi jos 30 evra da stavis i kantenu.
E super, taman da skupim jos love do zime..
Citat: Eh sad, da stavis ispod krova... to bas ne bi bilo dobro.
Imam jedan krovni prozor u sobi pa cu nekako da stavim pored njega.. Inace prozor gleda u tu antenu (150-200m).. Nadam se da moze bar ovako..?!
[ zag0 @ 10.09.2005. 22:18 ] @
Citat: broker: Ono sto mozes da uradis, to je d aprobas bez antene i ako radi da ostavis tako do zime a do zime skupi jos 30 evra da stavis i kantenu. Da, samo što je 30 eura puno previše za kantenu. Ako imaš 20tak minuta vremena napraviti je možeš kod kuće za 5 eura. Radit će jednako ko i ona.
[ broker @ 10.09.2005. 23:04 ] @
kantena je 24.5 evra, ali je uz nju potreban i kratkospojnik (pigtail) pa kad saberes eto koliko to stvarno kosta.
Inace, mnogo puta smo ovde diskutovali o tome koliko je zaista jeftinije praviti antenu.
Tp da kantenakosta 5 evra je cista laz, s obzirom na vreme koje je potrebno neukom da je napravi (a vreme kosta) i rizik da ta antena ne radi kako treba jer neuk ne zna ni osnove prinicpe koje treba da primenjuje u izgradnji antena, da ne pricamo da je nevican sa alatom.
na kraju krajeva, kome je napraviti antenu macji kasalj i kosta ga 5 evra ne bi ovde postavljao ovakva pitanja.
U svakom slucaju, ako mozes da ipsorucis kantene koje kostaju 5 evra, a imaju isti nivo kvaliteta kao NST kantene, javi mi se privatnom porukom da napravis dobar biznis. mogu ti obecati ogroman promet.
[Ovu poruku je menjao broker dana 11.09.2005. u 00:06 GMT+1]
[ zag0 @ 11.09.2005. 02:00 ] @
Citat: broker: kantena je 24.5 evra, ali je uz nju potreban i kratkospojnik (pigtail) pa kad saberes eto koliko to stvarno kosta.
Inace, mnogo puta smo ovde diskutovali o tome koliko je zaista jeftinije praviti antenu.
Tp da kantenakosta 5 evra je cista laz, s obzirom na vreme koje je potrebno neukom da je napravi (a vreme kosta) i rizik da ta antena ne radi kako treba jer neuk ne zna ni osnove prinicpe koje treba da primenjuje u izgradnji antena, da ne pricamo da je nevican sa alatom.
na kraju krajeva, kome je napraviti antenu macji kasalj i kosta ga 5 evra ne bi ovde postavljao ovakva pitanja.
U svakom slucaju, ako mozes da ipsorucis kantene koje kostaju 5 evra, a imaju isti nivo kvaliteta kao NST kantene, javi mi se privatnom porukom da napravis dobar biznis. mogu ti obecati ogroman promet.
[Ovu poruku je menjao broker dana 11.09.2005. u 00:06 GMT+1] Ne radim nikakav biznis sa kantenama, samo sam htio covjeku pomoc. Neka kupi pixu od razrjedzivaca nitro od 1L koja je dimenziono odlicna, izdrila rupu, stavi f konektor i nije potrosio ni 5 eura a dobio je kantenu mozda 2dBm manjeg pojacanja od te NST kantene. Za izradu horna treba unajmit limara - al i to se moze sredit jeftino.
Za to sto njemu treba (link na 200-njak metara) to sto sam iznad napisao mu je sasvim dovoljno. Netreba trosit lovu na te skupe serijski radjene kantene.
A to sto si rekao s pigtailom.. ti pigtaili najcesce nemaju nikakvu funkciju. Il se rezu pa se na spajaju/leme na drugi kabel koji onda ide do kartice/apa ili pak se skroz skidaju s antena jer nemaju nikakvu ulogu osim ako se ap nalazi <1m od uredjaja (ili koliko je vec kabel dugacak).
[ SBSL @ 11.09.2005. 23:10 ] @
Posle 'iscrpne' 3 strane rasprave resio sam da uzmem OVIS LINK WL1120 AP i to je to.. Mreznog kabla imam 15 metara.. Pa da se bacim u wireless vode..
Javljam vam rezultate cim uzmem to i instaliram.. (ako uspem sam, bez vase pomoci  )
[Ovu poruku je menjao SBSL dana 12.09.2005. u 00:12 GMT+1]
[ Mistery @ 12.09.2005. 00:55 ] @
još jedno pitanje
Kartica mi je Canyon Ralink RT2500 i izgleda mi dosta ''šugavo'' u odnosu na ostale koje vi koristite. Moje pitanje je da li je velika razlika u perfomansama između ove kartice i neke kvalitetnije?
[ eki_yu @ 12.09.2005. 16:48 ] @
Citat: Mistery: još jedno pitanje :)
Kartica mi je Canyon Ralink RT2500 i izgleda mi dosta ''šugavo'' u odnosu na ostale koje vi koristite. Moje pitanje je da li je velika razlika u perfomansama između ove kartice i neke kvalitetnije?
Po teoriji ako ti sa tvojom antenom vidis provajdera, i on ce da vidi tebe ako emitujes sa istom snagom. Naravno u praksi se to malo razlikuje jer kod provajdera moze da postoji shum okoline koji smanjuje kvalitet prijema. Inace nije nemoguce postici vezu na toj udaljenosti ako imas odgovarajucu visinu. Ja sam uspeo da se zakacim na 38 km sa tanjirom od 1,3 metra, biquad iluminatorom , i 180m m visine :)
P.S. te pci kartice nisu narocito kvalitetne i imaju snagu od oko 20-tak mW sto nije ni blizu dovoljno. Treba ti neki jaci AP i kvalitetna antena sa kratkim ant. kablom - sto znaci da nabavis kutiju za spoljnu montazu i montiras uredjaj napolje na stub kod antene ...
[ SBSL @ 12.09.2005. 23:43 ] @
Jedno pitanje: Citao sam nesto na ES-u, i jedan clan kaze kako je moguci problem zagusenost ETRA..!?
Da li to provajder sme sebi da dozvoli, mislim ako se potpise ugovor neki ugovor u kome provajder garantuje da cu da imam npr. 8kb/s download jer sme da se desi zagusenost etra.. nadam se da razumete!
p.s - I kako se resava problem sto ako se uzme samo AP ne moze da se izmeri signal..?! jer moze da se sredi to sa firmware-om kod modela ovislink 1120..
[Ovu poruku je menjao SBSL dana 13.09.2005. u 01:03 GMT+1]
[ broker @ 13.09.2005. 14:44 ] @
ZAgusenost je posledica toga sto provadjeri da bi pokrili sto vecu povrsinu sa to manjeopreme stavljaju uredjaje veliek snage, pa ne samo to pokriju ono stoplaniraju nego prve smetnej sivma sotalima. onda drugi provajderi, kojima zbog smetnji padne kvalitt mreze, takodje pocnu da postavljaju uredjaje velike snage, pa se tako u krug napravi veliko s***** i ne zna se ko koga vise ometa.
Krajnji rezultat je dakorisnik, uemsto da kosriti neku korektnu opremu, mora da placapapreno jer i njemu mora da se stavi jak uredjaj i kvaltietna antena da bi se izborio sa svim tim smecem u etru.
[ SBSL @ 13.09.2005. 14:53 ] @
A jer moze do tog da dodje ako je recimo samo jedan provajder u mom gradu..?!
I jos nesto.. rekao sam da cu samo AP staviti kod krovnog prozora ali da kazemo da cu da stavim i kantenu.. AP bi morao onda da mi ide u tavan gde nemam napajanje za njega.. Sta da uradim povodom toga..?! Ako uopste nesto i moze da se odradi.. Nemam gde da guram velike kablove od produznog..
Za kantenu i kabl cu dati jos 10ak eura (imam decka koji ce da mi je napravi), jer mi je jedan lik rekao kako cu imati visestruko bolji signal ako pored AP-a stavim i antenu (150-200m udaljenost)..
[ Mistery @ 13.09.2005. 20:32 ] @
Citat: eki_yu:te pci kartice nisu narocito kvalitetne i imaju snagu od oko 20-tak mW sto nije ni blizu dovoljno. Treba ti neki jaci AP i kvalitetna antena sa kratkim ant. kablom - sto znaci da nabavis kutiju za spoljnu montazu i montiras uredjaj napolje na stub kod antene ...
Nabavio sam Grid 24 db sa 5 m kabla što me izašlo 87 evra. To je valjda dovoljno kvalitetna antena. Možeš li da mi nevedeš konkretno koji AP da kupim, u slučaju da ovo ne bude radilo, pošto se nikako ne razumijem u wireless. Znači, ako može, konkretno naziv modela.
P.S. Može i Broker da odgovori, neću se ljutiti 
[ SBSL @ 14.09.2005. 22:16 ] @
Citat: Za kantenu i kabl cu dati jos 10ak eura (imam decka koji ce da mi je napravi)
"Decko" nema vremena tako da, ako je neko zaintresovan da mi napravi kantenu neka mi se javi na PP.. Platicu 10 eura!
EDIT: Antenu sam nabavio.. Ne saljite vise pp..
p.s - Ali pitanje i dalje vazi, ne ustrucavajte se da odgovorite... (citiram samog sebe):
Citat: I jos nesto.. rekao sam da cu samo AP staviti kod krovnog prozora ali da kazemo da cu da stavim i kantenu.. AP bi morao onda da mi ide u tavan gde nemam napajanje za njega.. Sta da uradim povodom toga..?! Ako uopste nesto i moze da se odradi.. Nemam gde da guram velike kablove od produznog..
[Ovu poruku je menjao SBSL dana 15.09.2005. u 04:16 GMT+1]
[ broker @ 15.09.2005. 10:33 ] @
Napajanje za AP mozes da dovedes i kroz UTP kabal.
Evo ti detaljno uputstvo kak se to radi: http://wireless.uzice.net/uputstvo-poe-kako_ga_napraviti.htm
[ Krsta @ 06.10.2005. 11:18 ] @
Evo i ja da se malo uključim u temu koja se baš odužila...
SBSL, ti i ja smo razovarali kad si kontaktirao ILLUSION i vidim da si se baš odlučio da odabereš najbolje rešenje (cena/kvalitet) za bežično povezivanje, što je za svaku pohvalu a ne samo da postaviš nešto i da posle imaš problema u vezi (protok, ping..).
Želeo bih da samo prenesem neka naša iskustva koja će sigurno ostalim korisnicima kolko tolko biti od koristi.
1. USB kartica+antena, po specifikaciji dužina usb kabla jeste 5m, mada sa USB2.0 može da radi bez problema do 20m, testirano sa Pheenet WLU-703G karticom i imamo priličan broj korisnika kod kojih to radi nekoliko meseci. <mod:uklonjena reklama>
2. Razlog zbog čega smo prestali sa prodajom tih antena je:
- Na nekim računarima (nebitna dužina kabla, čak i sa 3m) čudno se ponaša (gube se drajveri, opada signal..), mada se to dešava u retkim slučajevima, naša prepostavka je da to zavisi od modela matične ploče.
- Kao što Broker reče ne postoji mogućnost bilo kakve zamene delova (pojačanja antene,...)
- Veoma je osetljiva na udare...
- Pad cena ostalih komponenti za wireless.
3. Ovis link je odličan AP i sa njim imamo odlično iskustvo, samo moraš da znaš da imaš ograničenja u dužini kabla kad ga spajaš preko utp kabla, jer ako je dužina velika preko 20-25m dešava se da se zaglupljuje ap usled slabe struje. Mada i to zavisi od modela i proizvođača AP-a, neki ne mogu da pređu preko 12m. Inače ovaj načina dovoda napajanja je odlično rešenja. U slučaju većeg rastojanja možeš koristiti POE (power over ethnernet).
4. Moj savet je da kupiš dobru antenu, na taj način bi izbegao sve moguće probleme i ogradio bi se od toga ako ti nešto ne funkcioniše kako treba da tvoj WISP provajder to prebaci na tebe pod izgovorom da ti ne valja oprema. Takođe kad to sve povežeš traži da ti kažu jačinu tvog signala sa pristupne tačke na kojoj se nalaziš.
Pozdrav...
[Ovu poruku je menjao broker dana 18.10.2005. u 11:26 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|