|
[ degojs @ 09.09.2005. 23:19 ] @
| http://www.microsoft.com/press...sep05/09-09SIBOS2005ASBPR.mspx
Today at Sibos 2005, Microsoft Corp. announced that the Association of Serbian Banks (ASB) has dramatically reduced the time taken to gyro clear checks from two weeks to less than one hour by automating its clearing process with a solution from Microsoft® partner Saga d.o.o. Beograd (Saga), using Microsoft BizTalk® Server 2004 and Microsoft BizTalk Accelerator for SWIFT. The project was implemented in just four months.
...
The ASB, representing Serbia’s 40 banks, therefore needed a solution to automate the clearing of checks.
...
A oni u Minhenu neka se slikaju sa Linuxom :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 10.09.2005. u 00:20 GMT+1] |
[ bojan_bozovic @ 10.09.2005. 00:04 ] @
Je li? Kao da nema UNIX resenja za isto?
http://www.swift.com/index.cfm?item_id=42595
Moze i Solaris ili HPUX za jednu banku, a?
A dalje, ima li to sa Minhenom ikakve veze
Mislim, ovi u Minhenu prelaze na OpenOffice a to sa bankarstvom (sem jednog dela, a to je stampanje) nema mnogo veze  Ne bi bilo lose da mi malo pojasnis kako to OpenOffice ima veze sa softverom za kliring cekova a?
Da ti napomenem da se je UNIX koristio za ozbiljne stvari (racunovodstvo?) jos u vreme kad su MS uposljenici izgledali kao da su se upravo vratili sa Woodstocka
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 10.09.2005. u 01:22 GMT+1]
[ IcyImpact @ 10.09.2005. 21:27 ] @
Citat: Da ti napomenem da se je UNIX koristio za ozbiljne stvari (racunovodstvo?) jos u vreme kad su MS uposljenici izgledali kao da su se upravo vratili sa Woodstocka
Sto je to osim UNIX-a u to vrijeme i postojalo (a da je bilo upotrebljivo)?
[ axez @ 10.09.2005. 21:29 ] @
Mislim da smo vec odavno apsolvirali da je srbija deficitarna sa pamecu...;)
[ Ivan Dimkovic @ 10.09.2005. 21:33 ] @
Citat:
Da ti napomenem da se je UNIX koristio za ozbiljne stvari (racunovodstvo?) jos u vreme kad su MS uposljenici izgledali kao da su se upravo vratili sa Woodstocka
Od koga je bese SCO kupio Unix kod? ;-)
[ Dragi Tata @ 10.09.2005. 21:58 ] @
Citat: IcyImpact: Sto je to osim UNIX-a u to vrijeme i postojalo (a da je bilo upotrebljivo)?
U to vreme je Unix bio OS za studente i zajebante. Ozbiljne stvari su se radile na IBM mainframe mašinama.
[ McKracken @ 11.09.2005. 01:42 ] @
A nakon toga je Saga presla u drvopreradjivacku industriju :)
[ degojs @ 11.09.2005. 02:51 ] @
A onda su Linuxovci odlučili da budu pametni i da ćute ako već nemaju šta da kažu.
Sanjam :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 11.09.2005. u 03:52 GMT+1]
[ HisteriX @ 11.09.2005. 23:23 ] @
[ mkdsl @ 12.09.2005. 00:22 ] @
Hehe, i HisteriX doshao napokon... De si druzhe, ne vidjam te...
Poz, @eXistenZ 
[ HisteriX @ 12.09.2005. 01:51 ] @
HAhAhAhah...desi jbmti....eo oslobodio se smrtonosnog zagrljaja moje madjaritze na kratko....pa poqshavam da nauchim ovde zashto je wintendo tako dobar,siguran,stabilan,brz i nadasve (jebekewukolkojedobarstvarnoneznamkakosammogobeznjegadosad) neophodan u zhivotu svih nas
(sorry za offtopic...samo mi drago shto sam vid`o choveka  )
[ degojs @ 12.09.2005. 03:58 ] @
Windows sigurno nije neophodan u životu svih nas. Nekima je dovoljno mnogo manje pa onda koriste neki alternativni sitem. Ili su našli da je dovoljno dobar s obzirom na cenu.
Najviše je klinaca koji se lože na to da stave neki nije-Windows sistem, na forumima se registruju sa nekim nickom tipa DESTROYER ili H4k3R pa ostali valjda treba da ostanu paf. Malo pravopisa tipa nisam-čuo-za-naša-slova i slično.. hakeraj i po, valjda. Impresivno za osnovnu školu, šta li već..
Čini mi se da je najmanje onih kojima je takav sistem zaista neophodan (posao i slično), pogotovo na kućnom kompjuteru.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 12.09.2005. u 06:43 GMT+1]
[ xtraya @ 12.09.2005. 06:29 ] @
Citat: degejs
nisam-čuo-za-naša-slova
Molim degejsa da prestane sa ovakvim stilom pisanja komentara jer sam isti zastitio kod Gojka licno...
BUAHAHAHHA, ala lazem..... jednom i degejs da nesto prihvati iz linux tabora
[ HisteriX @ 12.09.2005. 06:41 ] @
naravno da nie neophodan :D
da se razumemo...nisam nikakav linux zealot (mislim da su BSD-i wayoff bolji,bar shto se tiche sigurnosnih propusta),takodje smatram da 70 % lin distroa (s`obzirom da ih ima mali zillion) ne da nisu "zadovoljavajucji" nego je to nekad prosto smeshno (ne svi)...isto tako mislim da bi sve to bilo mnooogo drugachie da je linux "jedna firma"...svestan sam nedostatka neke "standardizacije" kod linuxa...jedan od glavnih problema po meni..chak moram da priznam da je (koliko god mi bilo teshko :)) wintendo jedan skrouz zadovoljavajucji sistem za jednog end usera (koji nema vremena ni zhelje da shvati "kako shta zapravo funkcionishe" na njegovom rachunaru tj ima druga posla :))...pa majq mu...ne bi bilo toliko win usera da nie tako...anyway...razlozi za moje ne-korishcjenje wintenda su sasvim druge prirode...ali necju o tome...jer inache mrzim win-lin warz...ta dva sistema se ne mogu porediti...znam da postoji ovde mnogo win usera koji imaju stvarno zavidno "znanje"....ali....s`druge strane...win usera svakako ima mnogo vishe ne ovde nego na celom svetu,pa samim tim i mnogo "experata"....znachi totalno glup i besmislen war...ali procji cje godine...videcjemo kako cje se stvari razvijati...u svakom sluchaju....teshi me pomisao da ovaj moj post...kad kliknem na ovo dugme "Posalji odgovor" necje procji kroz IIS server :D
zhivi mi meni bili....& prijatan i sunchan dan vam zhelim :)
P.S. nigde dosad nisam video ovako ozbiljan sqp win zealota...shto je jako lepo ustvari...za svaq pohvalu :)
[ xtraya @ 12.09.2005. 07:03 ] @
Citat: P.S. nigde dosad nisam video ovako ozbiljan sqp win zealota...shto je jako lepo ustvari...za svaq pohvalu :)
ako si mislio na degejs-dimkovic klan, slobodno mozes da ih zadrzis za sebe....
tacnije... USVOJI IH....
[ HisteriX @ 12.09.2005. 07:15 ] @
ma nisam tu dovoljno dugo...da bi znao za postojanje ikakvih klanova (niti bi me isti interesovali)...anyway...po brzini i oshtrini odgovora koi sam dobio na pretposlednji post (chak ga je morao i editovati)....slutim da na win-zealot skali mogu slobodno da im dodelim pure 10 (  ) shto je stvarno retkos` :D
[ Sundance @ 12.09.2005. 08:10 ] @
Citat: HisteriX: wintendo jedan skrouz zadovoljavajucji sistem za jednog end usera (koji nema vremena ni zhelje da shvati "kako shta zapravo funkcionishe" na njegovom rachunaru tj ima druga posla :))...
Znači na win ni da hoćeš, ne možeš "shvatiti kako šta zapravo funkcionira" ?
You are so wrong.
[ degojs @ 12.09.2005. 08:39 ] @
Citat: anyway...razlozi za moje ne-korishcjenje wintenda su sasvim druge prirode...ali necju o tome...
Eh, još jedan koji koristi *nix, ali o tome ne sme da priča :)
Misssssim, šta da čovek kaže nego ono: "Ko vidi nindžino lice i priča o tome, umreće u mukama.."
[ HisteriX @ 12.09.2005. 08:52 ] @
nisam rekao da na wintendu ne mozhesh da skontash kako shta funkcionishe...nego da bi na *nix-u trebao da skontash kako shta funkcionishe (ako zhelish da funkcionishe fantastichno)....shto u svakom sluchaju nije loshe zar ne ?
a shto se tiche mog neuchestvovanja u tom vecj i bogu besmislenom ratu...shta da kazhem...bojkotujem m$ isto ko i koka kolu....so...peace off pls
zealots a said...samo mi nie jasno...zbog chega bash tako extremni ? (gori od najgorih linux zealotsa)...da nie neko od vas calno neke silne pare za neki m$ certifikat pa se sad cheshe ?
tolko od mene na temu warza :]
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 09:07 ] @
Citat:
nisam rekao da na wintendu ne mozhesh da skontash kako shta funkcionishe...nego da bi na *nix-u trebao da skontash kako shta funkcionishe (ako zhelish da funkcionishe fantastichno)....shto u svakom sluchaju nije loshe zar ne ?
Zavisi kako se uzme - cenim da vecinu ljudi koji koriste PC racunar to ipak ne zanima, dakle za njih je dobar sistem koji radi zadovoljavajuce dobro bez da znaju bilo sta o njemu, a ako neko zeli da nauci kako sve funkcionise - apsolutno ga nista ne sprecava (literatura je ogromna)
Sa druge strane, sistem koji od tebe zahteva da znas da ga poznajes "do tancina" da bi mogao da postignes neke elementarne stvari na drugim OS-evima (tipa instalacija modema) jednostavno nije sistem za veliku vecinu ljudi.
[ HisteriX @ 12.09.2005. 09:10 ] @
Citat: HisteriX:chak moram da priznam da je (koliko god mi bilo teshko :)) wintendo jedan skrouz zadovoljavajucji sistem za jednog end usera (koji nema vremena ni zhelje da shvati "kako shta zapravo funkcionishe" na njegovom rachunaru tj ima druga posla :))
;)
[Ovu poruku je menjao HisteriX dana 12.09.2005. u 10:11 GMT+1]
[ ventura @ 12.09.2005. 09:14 ] @
Citat: HisteriX:
da se razumemo...nisam nikakav linux zealot (mislim da su BSD-i wayoff bolji,bar shto se tiche sigurnosnih propusta),takodje smatram da 70 % lin distroa (s`obzirom da ih ima mali zillion) ne da nisu "zadovoljavajucji" nego je to nekad prosto smeshno (ne svi)...
A hocete li nekada navesti koji su to distroi koji su smesni, koji zadovoljavaju, a koji su odlicni?
Ovako uvek mozete da prebacujete loptu, nisam mislio na to, nego na ono drugo...
[ mkdsl @ 12.09.2005. 09:15 ] @
@ HisteriX
Ma samo opushteno, baki, ima ovde zanimljivih stvari za prochitati i prodiskutovati. A shto se tiche rata izmedju 2 tabora... Pa, i to je ok, dok se ne pochne vredjati... A toga negde ima vishe nego normalne diskusije... No, back on topic:
Citat: Ivan Dimkovic: Sa druge strane, sistem koji od tebe zahteva da znas da ga poznajes "do tancina" da bi mogao da postignes neke elementarne stvari na drugim OS-evima (tipa instalacija modema) jednostavno nije sistem za veliku vecinu ljudi.
Instalacija modema na linuxu nije nishta komplikovanija od instalacije modema na win95 - so help me God, koliko mi je to poznato...
Ivane, ovde vlada poprilichno negativno mishljenje o linuxu i modemima, a primetio sam da u par postova si to eksplicitno nagoveshtavao... Razumem ja da se na linux forumu uglavnom o tome pricha, jer ljudi jednostavno ne mogu da dodju do drajvera... Ali cela instalacija je u 2 ili 3 koraka. Ali obichan windows user nije navikao da chita README, koji svaki ima ukratko korake instalacije... Valjda da ga ne ujede, shta li...
EDIT: Znaci interpunkcije
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 12.09.2005. u 10:16 GMT+1]
[ ventura @ 12.09.2005. 09:20 ] @
Citat: mkdsl:
Instalacija modema na linuxu nije nishta komplikovanija od instalacije modema na win95 - so help me God, koliko mi je to poznato...
Sorry ali Windows 95 je tehnologija iz 1994 godine!!! I vi se jos ponosite time sto je na Linuxu u 2005-toj godini instalacija modema jednako komplikovana kao na Windowsu iz 1995-te?!?!?!
Znam ja da je tom Linuxu pojam ako se u nekim stvarima priblizi cak i Win95, ali ljudi moji ovo je 2005 godina, ne 1995...
Pocecu da verujem stvarno da u linux svetu vlada neka vremenska distorzija...
[Ovu poruku je menjao ventura dana 12.09.2005. u 10:22 GMT+1]
[ mkdsl @ 12.09.2005. 09:23 ] @
Citat: ventura: A hocete li nekada navesti koji su to distroi koji su smesni, koji zadovoljavaju, a koji su odlicni?
Ovako uvek mozete da prebacujete loptu, nisam mislio na to, nego na ono drugo...
Evo ti ceo spisak, shto se mene tiche:
Igrachkice:
1. Knoppix
2. Ubuntu
3. Mandriva
4. Fedora
5. Mepis
Zadovoljavaju:
1. SuSe
2. Debian
3. Gentoo (mada...)
Odlichni:
1. Slackware
2. Vector (derivat slacka)
Evo, sad imate i moje zvanichno mishljenje
PS. Nisam ukljuchio mnoge distribucije, jer verovatno niste nikad ni chuli za njih 
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 09:27 ] @
Citat:
Ali cela instalacija je u 2 ili 3 koraka. Ali obichan windows user nije navikao da chita README, koji svaki ima ukratko korake instalacije... Valjda da ga ne ujede, shta li...
U principu tome sluzi P'n'P - da ne gubis vreme citajuci README da bi ti proradi $5 hardver. Trazenje drajvera je sooo 1994 ;-)
O tome se upravo i radi... vidi, mene nista ne sprecava da na Windowsu downloadujem DDK i raspisem ako hocu sam drajver za neki modem u low-level ANSI-Cu - isto kao sto to mozes da uradis i na Linuxu... ali sama cinjenica da ja mogu potpuno da zaboravim na instalaciju je dovoljno ubedljiv argument.
[ mkdsl @ 12.09.2005. 09:34 ] @
Citat: ventura: Sorry ali Windows 95 je tehnologija iz 1994 godine!!! I vi se jos ponosite time sto je na Linuxu u 2005-toj godini instalacija modema jednako komplikovana kao na Windowsu iz 1995-te?!?!?!
Ne odushevljavaj se kao malo dete, rekao sam da nije nishta komplikovanije, a ne secam se da instalacija drajvera na win95 bila neshto preterano komplikovana (ne rachunam sad moje ekstremne izazove sa izuzetno chudnim ISA modemima...). Kod ovih igrachkica od distribucija, modemi u 90% sluchajeva rade iz keca (automatski se prepoznaju). No ako meni ne verujete, pitajte one shto ih koriste...
Citat: Znam ja da je tom Linuxu pojam ako se u nekim stvarima priblizi cak i Win95, ali ljudi moji ovo je 2005 godina, ne 1995...
Trolu, necu te vishe ni komentarisati... Jednostavno cu te ignorisati...
Citat: Ivan Dimkovic: U principu tome sluzi P'n'P - da ne gubis vreme citajuci README da bi ti proradi $5 hardver. Trazenje drajvera je sooo 1994 ;-)
Pa dobro, Ivane, tom logikom - skeniranje diskova od virusa i spyware-a je takodje so 1994...
Citat: ... ali sama cinjenica da ja mogu potpuno da zaboravim na instalaciju je dovoljno ubedljiv argument.
Ne bih bash rekao da mozhesh na windows-u ishta da zaboravish...
[ HisteriX @ 12.09.2005. 09:35 ] @
maj fejvoritz ako bash moram (shto ne znachi da su tvoje potrebe jednake mojima...na kraju krajeva,u tome i jeste lepota svega toga - mogucjnost izbora?)
(iznad svega BSD-i koji ovde ne spadaju)
slackware
debian
gentoo
ali kazhem...sve je to relativno...opet...mozhemo obojica da instaliramo LFS (linux from scratch) i necje biti ni slichni ;]
[ Sundance @ 12.09.2005. 09:37 ] @
Citat: mkdsl: Ne bih bash rekao da mozhesh na windows-u ishta da zaboravish...
FUD.
Citat: Pa dobro, Ivane, tom logikom - skeniranje diskova od virusa i spyware-a je takodje so 1994...
Zbog čega i nije potrebno - ukoliko se OS koristi na pravilan način.
[ HisteriX @ 12.09.2005. 09:41 ] @
Citat: Sundance: Zbog čega i nije potrebno - ukoliko se OS koristi na pravilan način.
bash to i kazhem...koliki procenat win end usera ga koristi na "pravilan" nachin?
[ Sundance @ 12.09.2005. 09:44 ] @
[ Sundance @ 12.09.2005. 09:46 ] @
Citat: HisteriX: bash to i kazhem...koliki procenat win end usera ga koristi na "pravilan" nachin?
Nebitno jer u tom slučaju to nije inherentni nedostatak windoza već nedovoljna tehnička kvalifikacija korisnika.
U kontekstu home desktopa, to može biti samo prednost a ne nedostatak.
[ mkdsl @ 12.09.2005. 09:46 ] @
Dobro, da ne bi ispao FUD, preformulisacu: Izlaze li nove verzije drajvera za grafichke karte, matichne ploche itd? Ima li programa koji zahtevaju odredjenu verziju (npr DirectX-a) da bi radile? Kako onda mozhete da kazhete da na instalacije mozhete da zaboravite? Shta, vash windows chita misli i sam skida ono shto mu potrebno? w00t!
Citat: Zbog čega i nije potrebno - ukoliko se OS koristi na pravilan način.
Molim te, definishi mi "pravilan nachin" upotrebe windowsa...
Citat: HisteriX: ali kazhem...sve je to relativno...
Upravo...
[ HisteriX @ 12.09.2005. 09:50 ] @
Citat: Sundance: nedovoljna tehnička kvalifikacija korisnika.
isto to bi se moglo recji za linux korisnike koji ne znaju da instaliraju drajver za modem (potrebno ukucati 4 rechi u tri reda u konzoli)
:]
edit: my bad :]
[Ovu poruku je menjao HisteriX dana 12.09.2005. u 10:56 GMT+1]
[ mkdsl @ 12.09.2005. 09:54 ] @
Ne spominji im konzolu, od toga dobijaju fras iz momenta 
[ HisteriX @ 12.09.2005. 09:55 ] @
izvinjavam se :]
[ xtraya @ 12.09.2005. 09:57 ] @
e a to za modem,vracamo se na pricu o drajverima i M$ kombinacijama sa Vendor-ima,do sad je bilo trollovanja o tome dosta
kada smo vec kod user funkcionalnosti u 2005 godini, aplauz za glupost zvanu M$ home network... tu mozete samo da plachete sto se linuxa tice... tacnije uopste za mrezu i sve sto pocinje sa 010101010101010 a ide kroz bilo koji mrezni adapter...
a sto se distroa tice...
za CLI
1. i jedini... SLACKWARE (Bog!)
za GUI
1. SUSE
2. MANDRRAKE
3. FEDORA
[ Sundance @ 12.09.2005. 10:22 ] @
Citat: HisteriX: isto to bi se moglo recji za linux korisnike koji ne znaju da instaliraju drajver za modem (potrebno ukucati 4 rechi u tri reda u konzoli)
Mislio sam na neke osnovne elemente pravilnog ponašanja na Internetu, kao što su Windows Update, komadna linija je stvar linuxa i 1995.
Citat: mkdsl: Dobro, da ne bi ispao FUD, preformulisacu:
Wow, zar pingvinima treba eksplicitno navesti da argumentiraju svoje tvrdnje?
Citat: Izlaze li nove verzije drajvera za grafichke karte, matichne ploche itd? Ima li programa koji zahtevaju odredjenu verziju (npr DirectX-a) da bi radile? Kako onda mozhete da kazhete da na instalacije mozhete da zaboravite?
Pričali smo o instaliranju hw-a a ne sw-a. Tu do izražaja dolazi:
• NT-ova bolja arhitektura (realno, driver model je skoro pa isti zadnjih 10 godina) te obziljna kompanija koja garantira održavati kompatibilnost za tu istu arhitekturu sljedećih 7,8 god.
Na linuxu je razlika između recimo 2.4 i 2.6 interno itekako značajna, što daleko povećava troškove nekoj hw kompaniji koja mora na duže razdoblje davati podršku za drivere na široj liniji proizvoda tako što će plaćati jako kvalificirane kadrove za nemale pare svaki put kad Linus & Co. odluće da im taj-i-taj feature više ne treba.
• podrška za ABI na razini driver/kernel - ja na winXP imam driver za modem sa win2K koji je napisan prije 5 god - daj opiši nam kako to izgleda kad je linux kernel kompajliran sa jednom, a LKM-ovi sa drugom verzijom gcc-a (2.x/3.x/4.x) Imaš ti driver za modem napisan za 2.x prije 5 god i sad ti radi na 2.6? :)
Također je u spomenutom scenariju važno primjetiti kako iznimno low-level proprietary sistemski sw na linuxu (driveri za grafičke kartice, VMWare...) zahtijeva on-site kompajliranje, ovisno o tome koji build kernela imate - dok se tako nešto na windozima nikad nije događalo.
• Bolji razvojni alazi koji reduciraju TCO u pružanju korisničke podrške (DriverStudio), te framework-i kao što su:
http://www.microsoft.com/whdc/driver/wdf/default.mspx
te recimo user-mode driveri kao što je ovaj http://tinyurl.com/cl4lc
koji će linux dobiti tko-zna-kad :)
• Nedostatak formalnog nezavisnog tijela koji će testirati, certificirati i filtirirati sranja od kvalitetnoga kao što na win postoji WHQL:
http://www.microsoft.com/whdc/whql/default.mspx
Sve to u konačnici dovodi do činjenice da su linux driveri stari, neportabilni, loše kvalitete i teško ih je instalirati.
Citat: e a to za modem,vracamo se na pricu o drajverima i M$ kombinacijama sa Vendor-ima,do sad je bilo trollovanja o tome dosta
Opet FUD i teorije zavjere, bljuv.
[ xtraya @ 12.09.2005. 10:31 ] @
Citat: Sve to u konačnici dovodi do činjenice da su linux driveri stari, neportabilni, loše kvalitete i teško ih je instalirati.
da da, tako pricaju CLICK-N-MOUSE admini... lepo lepo...
[ mkdsl @ 12.09.2005. 10:36 ] @
Citat: Sundance: Wow, zar pingvinima treba eksplicitno navesti da argumentiraju svoje tvrdnje?
Dobio si argument. Nisi mi odgovorio na pitanje:
Citat: Molim te, definishi mi "pravilan nachin" upotrebe windowsa...
Jel to ono "nemojte da idete na xxx i warez sajtove"? Ili mozhda "ne budite idioti pa da klikate svaki put kad iskochi YES" ?
Ili neshto trece?
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 10:37 ] @
Xtraya-o - svoje ne-bas-tako-zavidno tehnicko znanje si vise puta demonstrirao na ovom forumu, pa je ocigledno da ti je ostalo samo da trollujes.
Dakle, uzmi jednom neku Linux i WinNT sistemsku literaturu i procitaj malo vise o internim stvarima - nemoj samo da listas Slashdot - sa tim neces dobiti posao u nekoj kompaniji koja nije "balkanska" kako si svoju trenutnu ocenio ;-)
[ xtraya @ 12.09.2005. 10:45 ] @
ma jok, joe consumer ce morati da kupi 40598345908345 antiviral i ostalih alata koji ce mu ionako natrpan kompjuter upropastiti potpuno. recimo Norton AV, shta reci...
Citat: Xtraya-o - svoje ne-bas-tako-zavidno tehnicko znanje si vise puta demonstrirao na ovom forumu, pa je ocigledno da ti je ostalo samo da trollujes.
uh dimkovicu bas si mi odbrusio... to sto neces da citas niti da direktno odgovaras na pitanja iz open tabora to nije moj problem...
i nemoj da mi krades zasticen nacin pisanja postova kakav-je-degejs-vec-maznuo.
haha salim se naravno...
[ Sundance @ 12.09.2005. 10:45 ] @
Citat: mkdsl: Jel to ono "nemojte da idete na xxx i warez sajtove"? Ili mozhda "ne budite idioti pa da klikate svaki put kad iskochi YES" ?
Ili neshto trece?
Ne, samo redovan WindowsUpdate.
Citat: xtraya: da da, tako pricaju CLICK-N-MOUSE admini... lepo lepo...
1. Ja nisam admin
2. Ti si se autopopljuvao na ovom forumu već podosta (još nisam dobio FFSAV.SYS, remember?).
[Ovu poruku je menjao Sundance dana 12.09.2005. u 11:46 GMT+1]
[ mkdsl @ 12.09.2005. 10:49 ] @
Citat: Sundance: Ne, samo redovan WindowsUpdate.
... koji ne shtiti od virusa, afaik...
[ Sundance @ 12.09.2005. 10:53 ] @
Citat: mkdsl: ... koji ne shtiti od virusa, afaik...
Jedini način da se virus proširi jest da ga korisnik eksplicitno pokrene, tj. da klikne na ikonicu izvršne datoteke u Exploreru ili sl.
Osim ako imaš neku pingvinsku definiciju virusa kao što je axez svojedobno imao, a koja odudara od općeprihvaćene.
[ xtraya @ 12.09.2005. 10:59 ] @
FFSAV.SYS...pozdravi google mail... nazalost otisao sam na more, a usput je i ffsav otisao sa te masine (vracena u firmu odakle je uzeta,zamenjen ram,reinstaliran win,sad "kao" radi,doduse pukne ponekad BSOD od struje verovatno, promenicu ups ovih dana svakako)
Citat: Jedini način da se virus proširi jest da ga korisnik eksplicitno pokrene, tj. da klikne na ikonicu izvršne datoteke u Exploreru ili sl.
pozdravi mi sve SAVE,BONZAI BUDDY,MEDIA ACCK i ostale neklikabilne spajvere....
[ mkdsl @ 12.09.2005. 11:03 ] @
Citat: Sundance: Jedini način da se virus proširi jest da ga korisnik eksplicitno pokrene, tj. da klikne na ikonicu izvršne datoteke u Exploreru ili sl.
Sto nas vraca na ono moje:
Citat: Jel to ono "nemojte da idete na xxx i warez sajtove"? Ili mozhda "ne budite idioti pa da klikate svaki put kad iskochi YES" ?
Dakle, nemojte da klikate na YES (tachnije, prochitajte shta pishe prvo) i drzhite WU uvek upaljen, jer se MS potrudio da vam taj isti WU i omoguci... Pazi, ovo uopshte nije toliko teshko za uraditi, to su samo 2 stvari... Mene brine to shto i pored toga, ti imash bar 60% korisnika (a verovatno i vishe) koji malo-malo pa imaju neki virus, a onda trk na ES da pitamo kako da ga uklonimo... Dosta govori o average Joe-u, zar ne?
Citat: Osim ako imaš neku pingvinsku definiciju virusa kao što je axez svojedobno imao, a koja odudara od općeprihvaćene.
Pingvini nemaju viruse (bar ne te kakvim ih vi smatrate...). Nema potrebe da ih definishemo 
[ Sundance @ 12.09.2005. 11:04 ] @
Citat: xtraya: FFSAV.SYS...pozdravi google mail...
A jebiga, nisam znao koliko je intelektualno naporan proces za linux admine da shvate da prosta promjena ekstenzije u .bin recimo omogućuje slanje takvih attachmenta, ali ipak je to malo previše očekivati od nekoga poput tebe.
Sljedeći put ćeš dobiti šareni vodić sa slikovnim uputama kad budeš imao nekih windoze-related "problema" za prijaviti, OK?
Citat: pozdravi mi sve SAVE,BONZAI BUDDY,MEDIA ACCK i ostale neklikabilne spajvere....
1) spyware != virus
2) Ukoliko je neklikabilan, vjerojatno iskorištava propust u browseru ili OS-u, a što se riješava sa WindowsUpdate
[ Sundance @ 12.09.2005. 11:14 ] @
Citat: mkdsl: Sto nas vraca na ono moje:
Ne vraća nas ni na što, spomenuo si kako WU "ne štiti od virusa" - ali to mu ni nije namjena.
Citat: Dakle, nemojte da klikate na YES (tachnije, prochitajte shta pishe prvo) i drzhite WU uvek upaljen, jer se MS potrudio da vam taj isti WU i omoguci... Pazi, ovo uopshte nije toliko teshko za uraditi, to su samo 2 stvari...
Pa ne baš. Ovo 2. je ionako 100% automatizirano, a za ovo prvo mu neće pomoći nijedan OS.
Citat: Mene brine to shto i pored toga, ti imash bar 60% korisnika (a verovatno i vishe) koji malo-malo pa imaju neki virus, a onda trk na ES da pitamo kako da ga uklonimo...
FUD i pretjerivanje. Mislim da veći broj modem-related pitanja na forumu "Linux mreže i modemi" od virus-related pitanja na forumu "MS Sigurnost" u vremenskom preiodu od 2 tjedna dovoljno govori o tome kako je avarage Joe i više nego spremna potrošiti 10min jednom u životu da zna što smije, a što ne smije raditi sa kompom, umjesto gubiti sate i sate za konfiguriranje hw-a na nekom opskurnom OS-u.
Citat: Dosta govori o average Joe-u, zar ne?
Da, onih 2% linux tržišta govore da linux nije za njega.
Citat: Pingvini nemaju viruse (bar ne te kakvim ih vi smatrate...). Nema potrebe da ih definishemo :)
Na linuxu postoje virusi već 10 god.
Što se tiće opće kategorije malware:
http://www.kaspersky.com/find?words=linux&search=1
Citat: Phrase to find: "linux"
Found: 887
Što se tiće opće kategorije expliti-u-popularnim-linux-programima, brojka je za red veličine veća :)
[ xtraya @ 12.09.2005. 11:14 ] @
sundance..... heh,nisam znao da gmail explicitno odbija fajlove,doduse ni sendmail se nije bunio... na kraju krajeva sys nece na 1 da se startuje....
Citat: 2) Ukoliko je neklikabilan, vjerojatno iskorištava propust u browseru ili OS-u, a što se riješava sa WindowsUpdate
znas sta, iskreno, malo mi je muka od updejtova
kad se setim panike u firmi onog jutra kada se rasirio cuveni COM bug pre dve godine, svaki update mi je od tada pomalo smesan....
tada sam konacno ubedio menadzment da predjemo na linux kao FW (za pocetak)
Citat: FUD i pretjerivanje. Mislim da veći broj modem-related pitanja na forumu "Linux mreže i modemi" od virus-related pitanja na forumu "MS Sigurnost" u vremenskom preiodu od 2 tjedna dovoljno govori o tome kako je avarage Joe i više nego spremna potrošiti 10min jednom u životu da zna što smije, a što ne smije raditi sa kompom, umjesto gubiti sate i sate za konfiguriranje hw-a na nekom opskurnom OS-u.
hehe,broj pitanja u odnosu na bitnost security rupa u jednom OS-u?
to sto credit card brojevi (i slicno) samo lete iz IE to nije TUX-ov problem
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 12.09.2005. u 12:23 GMT+1]
[ Sundance @ 12.09.2005. 11:25 ] @
Citat: xtraya: sundance..... heh,nisam znao da gmail explicitno odbija fajlove,doduse ni sendmail se nije bunio...
Nisi znao? Tvoja PP otprije par mjeseci to demantira:
Citat:
PP: Re: e
Ime autora Text poruke
xtraya The Postfix program
< [email protected]>: host gmail-smtp-in.l.google.com[64.233.185.27] said: 552
5.7.0 Illegal Attachment d8si2364591wra (in reply to end of DATA command)
dobro sad ce u zip da ide
Citat: na kraju krajeva sys nece na 1 da se startuje...
SYS je samo extenzija, interno je to PE (Portable Executable) format, savršeno executabilan kroz net start ili odgovarajući loader :)
Citat: znas sta, iskreno, malo mi je muka od updejtova
Ma da. Jeli ti muka od vremenskih prognoza? A prometnih znakova na cesti?
Citat: kad se setim panike u firmi onog jutra kada se rasirio cuveni COM bug pre dve godine, svaki update mi je od tada pomalo smesan....
Ukoliko misliš na famoznog "MS Blastera", patch je bio dostupan 20 dana prije se crv/prvi exploit pojavio. U biti je exploit reversan iz patcha, kao što to obično biva. Dakle, ukoliko si ti administrirao tu mrežu, to je bio isključivo problem tvog amaterizma i neukosti.
Citat: tada sam konacno ubedio menadzment da predjemo na linux kao FW (za pocetak)
Što, zar linuxu ne trebaju patchevi? Samba savršeno sigurna? Glupost.
[ Sundance @ 12.09.2005. 11:28 ] @
Citat: xtraya: hehe,broj pitanja u odnosu na bitnost security rupa u jednom OS-u?to sto credit card brojevi (i slicno) samo lete iz IE to nije TUX-ov problem
Iskreno sumnjam da će prelazak na linux išta promijeti u navikama osobe koja se dade "upecati" na sajtove postavljene kao scam.
Zato se u IE 7.0 i ide sa proaktivnom zaštitom (anti-spyware i anti-phishing), jer su ljudi preglupi i prenaivni :)
[ xtraya @ 12.09.2005. 11:37 ] @
Citat: Što, zar linuxu ne trebaju patchevi? Samba savršeno sigurna? Glupost.
pa za razliku od MS browsinga, samba bar radi posao u heterogenim NT/98 mrezama za razliku od samostalnog delegiranja MASTER broswera
I ne kazem da je samba savrsena , naravno, ali RADI! to je ono sto me zanima.
Citat: SYS je samo extenzija, interno je to PE (Portable Executable) format, savršeno executabilan kroz net start ili odgovarajući loader :)
dobro jutro :)
Citat: Ma da. Jeli ti muka od vremenskih prognoza? A prometnih znakova na cesti?
mislis na KRATER od rupe koji je neki nepazljivi (potpuno zlonamerni) bagerista napravio na magistralnom putu? i to u potpunom mraku iza nepregledne krivine gde ti ni NAJ halogene sijalice nece pomoci?
ili od kamenja na putu koje su bacili i JOS UVEK bacaju neka bezobrazna decurlija koja se popela iznad puta i iz zajebancije lomi vetrobrane i poluosovine?
[ xtraya @ 12.09.2005. 11:43 ] @
Citat: Ukoliko misliš na famoznog "MS Blastera", patch je bio dostupan 20 dana prije se crv/prvi exploit pojavio. U biti je exploit reversan iz patcha, kao što to obično biva. Dakle, ukoliko si ti administrirao tu mrežu, to je bio isključivo problem tvog amaterizma i neukosti.
hehe, rekoh, opet moras da se smaras sa updejtovima, DA MISLIS O NJIMA...
ah da automatic jel? ono reboot, restart bla bla.... pritom nisam tu... otisao sam u kirgiziju ili avganistan....
ma daj... smesno... opet mora neko da klikne misem....
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 11:47 ] @
@Xtraya-o, na ovom forumu smo bili svedoci jednog linux exploita koji je rusio ceo Linux uz pomoc C koda od 50-tak linija.
Za njega je bio potreban kernel patch... nemoj samo da mi kazes da si ga instalirao bez restarta sistema - posto bi to bio argument u klasi NTFS manjkavosti zbog journalinga ;-)
Citat:
ma daj... smesno... opet mora neko da klikne misem....
To sto ti ne znas da podesis - ne znaci da to neko drugi ne ume da uradi ;-) Kao sto rekoh - Windows manual u ruke, ne blamiraj se.
http://support.microsoft.com/kb/328010/
Eto... nisam admin, trebalo mi 10 sec da nadjem, prvi link uz pretragu: automatic xp restart after updates
http://www.google.com/search?c...updates&btnG=Google+Search
Mislim... sta reci ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.09.2005. u 12:51 GMT+1]
[ Sundance @ 12.09.2005. 11:58 ] @
Citat: xtraya: pa za razliku od MS browsinga, samba bar radi posao u heterogenim NT/98 mrezama za razliku od samostalnog delegiranja MASTER broswera
Što za razliku od MS browsinga, tko ti je kriv što ne znaš umrežiti 4 kompa :)
Očito tebi nije bilo dobro kad mi nisi znao poslati ffsav.sys :)
Citat: mislis na KRATER od rupe koji je neki nepazljivi (potpuno zlonamerni) bagerista napravio na magistralnom putu? i to u potpunom mraku iza nepregledne krivine gde ti ni NAJ halogene sijalice nece pomoci?
ili od kamenja na putu koje su bacili i JOS UVEK bacaju neka bezobrazna decurlija koja se popela iznad puta i iz zajebancije lomi vetrobrane i poluosovine?
Pričao sam figurativno...nevermind.
Citat: hehe, rekoh, opet moras da se smaras sa updejtovima, DA MISLIS O NJIMA..
ah da automatic jel? ono reboot, restart bla bla.... pritom nisam tu... otisao sam u kirgiziju ili avganistan....
Patchevi su jednom mjesečno, zar si po cijeli mjesec Afganistanu? :)
Citat: ma daj... smesno... opet mora neko da klikne misem....
Imamo mi hot patching na windozima:
http://msmvps.com/kernelmustard/archive/2005/04/25/44413.aspx
http://www.microsoft.com/windowsserversystem/cer/allcriteria.mspx
Citat: Microsoft continues to focus on reducing the number of restarts required when computers are patched. Windows Server System products support "hot patching" technology that can update server software components in place, without requiring a restart for some patches. Although not all fixes can benefit from hot patching, it will further reduce restart scenarios. With the hot patching technology, Microsoft expects customers to be able to install 30 percent of critical updates without restarting their computers.
A vi na linuxu? :)
[ xtraya @ 12.09.2005. 12:49 ] @
Citat: Eto... nisam admin, trebalo mi 10 sec da nadjem, prvi link uz pretragu: automatic xp restart after updates
ivane, ne bih uopste da razmisljam o serveru... stvarno ne bih... ko zna sta bi pokupio usput.. hahah
e ma salim se, pusti taj auto update,to je trivijalnost
Citat: Patchevi su jednom mjesečno, zar si po cijeli mjesec Afganistanu? :)
slozices se da je tesko odrzati totalni win uptime... ne znam,najvise sto sam na netu pronasao je godinu ipo dve bez gasenja... naravno unix... a licno sam video 9 meseci beogradskog uptimea.... ekipa iz drenik-a je imala jednu masinu koja je preko godinu dana radila...
ipak bi da odem na neko vreme, i pritom da primam platu, a da remonte radim posao ako treba nesto dodati,namestiti,premestiti,prekonfigurisati.... i to modemom da budem remonte, ono brzom brzinom da sve sredim....
a sto se patch-a tice
win gospoda je upravo updateovala svoj xp
iptables -t INPUT -s !(dolazna ip adresa sa neta) -i (dolazni if) -j DROP
startujes 2-3 patcha sta vec treba (mislim ne secam se nekih extra critical updejtova na slekveru zadnjih 2 godine)
make clean
make dep
make novikernel
(pola sata pauze kernelovanja,jedan ruchak recimo)
cp novikernel /boot
vi /etc/lilo.conf (minorna prepravka)
lilo
iptables -F
reboot
Baj baj... i to je za naredne 2 godine sve sto treba (samo se drzite proverenih kernela i sve je tip-top. mozda sam neke sitnice izostavio ali su krajnje nebitne)
a vi gospodo ajmo u novi update....
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 12.09.2005. u 13:56 GMT+1]
[ ventura @ 12.09.2005. 13:52 ] @
Citat: xtraya:
slozices se da je tesko odrzati totalni win uptime... ne znam,najvise sto sam na netu pronasao je godinu ipo dve bez gasenja... naravno unix... a licno sam video 9 meseci beogradskog uptimea.... ekipa iz drenik-a je imala jednu masinu koja je preko godinu dana radila...
A uptime je bitan faktor zboooog?!?
Gledaj ovako... Ti si pretpostavljam neki administrator mreza (bar tako kazes) koji se ocito ne mesa previse u svoj posao... I ti bi prvi trebao da znas odredjene stvari...
1. Serveri koji su toliko kriticni da ne mogu izdrzati ni 90 sekundi offline-a su vrlo vrlo vrlo kriticni serveri. Takvi serveri se ne drze komada 1, vec se nalaze u clusterima, gridovima itd itd... Tako da bez problema mozes resetovati jedan dok drugi preuzima load. Takodje kao administrator bi morao znati kada ti je najmanje opterecenje pa shodno tome planirao update.
2. Ti vrlo kriticni serveri se ne drze na desktop pc masinama (kao sto se to radi u tvojoj 'balkanskoj' firmi), vec se drze na enterprise serverima koji izmedjuostalog imaju vrlo jaku redunansu u slucaju otkazivanja hardvera, i mogucnost zamene istog u toku rada...
3. Ukoliko nemas datacentar sa enterprise serverima, znaci da nemas neki ultra-high-critical server(e), sto znaci da bez problema mozes da ga oboris na 90 sekundi, tako da je vasa prica o tim famoznim uptimeovima smesna... Pogotovo kada kao primere navodis jako uspesne i kvalitetne firme kao sto su Drenik i Verat, kojima bi bilo bolje da nauce da rade svoj posao kako treba, i da se potrude da kvalitet dignu sa nule, nego sto se bakcu sa tamo nekim uptimeovima od 9 meseci...
[ no banana @ 12.09.2005. 14:18 ] @
Citat: mkdsl:Zadovoljavaju:
1. SuSe
2. Debian
3. Gentoo (mada...)
Odlichni:
1. Slackware
2. Vector (derivat slacka)
Nece biti da je bas tako. Samo mi jos treba da mi tamo neki Patrick uvaljuje i486 :-) . Ovi su jos bolji "E momci ajde da koristimo devfs + 2.6 + kernel24headers + CVS glibc" Mislim na Gentoo iz 2004-te a koliko cujem devfs i gcc3.3 je default jos uvek na instalacionim diskovima, treba da radim u tri smene samo na njemu i sredjujem ono sto na drugim distros vec sredjeno (nptl, prelink, ldflags, php5 imho standard vec neko vreme a drze ga hard masked). Ne hvala, ako vec mora neka to bude *@#$%&*¿
[ no banana @ 12.09.2005. 14:26 ] @
Cekaj bre Ventura, mene klijent prvo pita: "Koliki je prosecan uptime" Inace kada ga oborim na tih 90 sekundi a desava se, u mailboxu me ceka na desetine mails "Zasto, zbog cega i kako"
Uptime je i te kako bitan!!
A ti klasteri, gridovi, enterprise serveri... to e fantazija bro, pricas price , nema toga jako malo u praksi 5% ne vise! Tako da im u ovoj prici i nije mesto!
[ ventura @ 12.09.2005. 15:01 ] @
Citat: no banana: Cekaj bre Ventura, mene klijent prvo pita: "Koliki je prosecan uptime" Inace kada ga oborim na tih 90 sekundi a desava se, u mailboxu me ceka na desetine mails "Zasto, zbog cega i kako"
Koji klijenti? Cime se ti to tako bavis kad ti klijenti imaju tako kriticne sisteme? Ili su to mozda 'balkan' firme uvidele znacaj IT resenja pa im uptime od 90sekundi deluje katastrofalno na posao...
Citat: no banana:
A ti klasteri, gridovi, enterprise serveri... to e fantazija bro, pricas price , nema toga jako malo u praksi 5% ne vise! Tako da im u ovoj prici i nije mesto!
5% je jako velika cifra ... takvi sistemi zauzimaju manje od 1% medju serverima... A ostalih 99% koji ne spadaju u tu kategoriju mogu sebi da dopuste 90 sekundi downtime-a...
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 15:16 ] @
Dakle ovo:
Code:
#include <sys/time.h>
#include <signal.h>
#include <unistd.h>
static void Handler(int ignore)
{
char fpubuf[108];
__asm__ __volatile__ ("fsave %0\n" : : "m"(fpubuf));
write(2, "*", 1);
__asm__ __volatile__ ("frstor %0\n" : : "m"(fpubuf));
}
int main(int argc, char *argv[])
{
struct itimerval spec;
signal(SIGALRM, Handler);
spec.it_interval.tv_sec=0;
spec.it_interval.tv_usec=100;
spec.it_value.tv_sec=0;
spec.it_value.tv_usec=100;
setitimer(ITIMER_REAL, &spec, NULL);
while(1)
write(1, ".", 1);
return 0;
}
Je bez problema rusilo kernele:
Citat:
o 2.6.7-rc2
o 2.6.6 (vanilla)
o 2.6.6-rc1 SMP (varified by blaise)
o 2.6.6 SMP (verified by riven)
o 2.6.5-gentoo (verified by RatiX)
o 2.6.5-mm6 - (verified by Mariux)
o 2.6.5 (fedora core 2 vanilla)
o 2.6.3-13mdk (Mandrake)
* Linux 2.4.2x
o 2.4.26 vanilla
o 2.4.26, grsecurity 2.0 config
o 2.4.26-rc1 vanilla
o 2.4.26-gentoo-r1
o 2.4.22
o 2.4.22-1.2188 Fedora FC1 Kernel
o 2.4.20 RH7.3 (gcc 2.96)
o 2.4.18-bf2.4 (debian woody vanilla)
Bas me zanima kako ste vi, enterprise-class Linux admini patchovali ovaj problem prosle godine - pretpostavljam hot-patchom ste zamenili vmlinuz i niste imali downtime ni od jedne sekunde ;-) Je li tako? Suuure :-)
Mozda sa kernel debuggerom - koji ne postoji na jednom takvom enterprise class OS-u ;-)
Bajke su na drugom spratu.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.09.2005. u 16:19 GMT+1]
[ xtraya @ 12.09.2005. 15:20 ] @
e opet evo pederajke sa brisanjem postova....nema smisla
ventura:
Citat: 3. Ukoliko nemas datacentar sa enterprise serverima, znaci da nemas neki ultra-high-critical server(e), sto znaci da bez problema mozes da ga oboris na 90 sekundi, tako da je vasa prica o tim famoznim uptimeovima smesna... Pogotovo kada kao primere navodis jako uspesne i kvalitetne firme kao sto su Drenik i Verat, kojima bi bilo bolje da nauce da rade svoj posao kako treba, i da se potrude da kvalitet dignu sa nule, nego sto se bakcu sa tamo nekim uptimeovima od 9 meseci...
hehe, pa da nije tog verata,ne bi ni es-a bilo, a internet bi na dialupu placali 35 dinara....a adsl 100 evra...a 1k/sec cir bi kostao 50 evra i dalje... ma uzas...
ne pricajte gluposti....ako je neko pozitivno uticao na net u SCG onda je to verat,pored svih downtime/organizaciono/poslovnih propusta
Citat: Bas me zanima kako ste vi, enterprise-class Linux admini patchovali ovaj problem prosle godine - pretpostavljam hot-patchom ste zamenili vmlinuz i niste imali downtime ni od jedne sekunde ;-) Je li tako? Suuure :-)
to je jedan critical critical patch.... hmmm a NT?
hahahahahha
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 12.09.2005. u 16:22 GMT+1]
[ degojs @ 12.09.2005. 15:42 ] @
Citat: no banana
Cekaj bre Ventura, mene klijent prvo pita: "Koliki je prosecan uptime" Inace kada ga oborim na tih 90 sekundi a desava se, u mailboxu me ceka na desetine mails "Zasto, zbog cega i kako"
Otkud tebi da Win Server nema dobar uptime?
Pa uveri se sam, pogledaj ponudu za hostovanje na Windowsu. Praktično svi garantuju uptime jednak kao i za host na *nix sistemima.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 12.09.2005. u 16:43 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 15:43 ] @
Citat: xtraya
Dakle, i XTraya je, preskakanjem na novu temu tipicnog white-noise trollovanja, potvrdio da i Linuxu trebaju patchevi koji zahtevaju restart sistema - a uz to, u GPL distribucijama koliko znam nema kernel debuggera ili nekog naprednijeg dump analysera. A da, linux ne pada ;-)
O tome koliko koji sistem ima kriticnih patcheva mozemo diskutovati - ozbiljan strucnjak ovakve stvari ne bi ni pricao, pogotovu kad se pogleda:
http://bugzilla.kernel.org/bug...ue0-0-0=&order=bugs.bug_id
Naravno, ozbiljnih Linux eksperata i nema tako puno, kako u svetu - tako ni na ovom forumu, pa su pausalne ocene o stabilnosti dozvoljene ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.09.2005. u 16:44 GMT+1]
[ degojs @ 12.09.2005. 15:47 ] @
Citat: no banana: Cekaj bre Ventura, mene klijent prvo pita: "Koliki je prosecan uptime" Inace kada ga oborim na tih 90 sekundi a desava se, u mailboxu me ceka na desetine mails "Zasto, zbog cega i kako"
A šta kad rikne hardver i to tako da nema spasa nego downtime? Tako kritičan sistem, a nemaš drugi server da preuzme posao? Hm?
Takođe, nemoj da kažeš da imate tako kritičan sistem a nemate planirani downtime?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 12.09.2005. u 16:49 GMT+1]
[ ventura @ 12.09.2005. 15:47 ] @
hehe, pa da nije tog verata,ne bi ni es-a bilo, a internet bi na dialupu placali 35 dinara....a adsl 100 evra...a 1k/sec cir bi kostao 50 evra i dalje... ma uzas...
ne pricajte gluposti....ako je neko pozitivno uticao na net u SCG onda je to verat,pored svih downtime/organizaciono/poslovnih propusta
Zahvaljujem se ja veratu sto koriste Linux od pocetka i sto nisam morao da placam za internet sate 2 godine ...
A za ovo drugo... Imao sam kod verata wireless 512k ... i kad mi je dopizdilo da koristim VERATOV 512kbit/sec link, ja sam se prebacio na 56k modem da bi mogao normalno da radim... Toliko o Veratu i njuhovom kvalitetu... To je samo sto se tice cisto tehnickog dela... Da ne spominjem one 'ne-tehnicke' delove koji su komedija...
Daj navedi neke critical security bugove za NT... Izuzev onog buga na IIS-u od pre 3-4 godine gde je korsnik mogao da cita/pise po folderima, ja se nesecam nijednog NT bug-a... a za linux kolko hoces, cak i dok sam se ja nesto kao primao na to hakovanje i te fore, na linux je bilo 100 puta lakse upasti nego na windows... Uclanis se na mailing listu, dobijes najnovije exploite i samo rokas...
A i kad pogledam CERT-ovu bazu, i ukucam "windows" u search dobijam 667 dokumenata, a kada u isti taj search ukucam "linux" dobijem 1172 rezultata... Duplo vise vulnerability-esa i advisoriesa na Linuxu, iako Linux ima 30 puta manji market share od windowsa, odnosno 30 puta manje sanse da se taj security propust uoci...
[ neetzach @ 12.09.2005. 15:57 ] @
Prvo i osnovno ti mesas "uptime servera" sa "uptimeom servisa". Drugo i osnovno, obicno se odrzavanje radi kad NEMA ljudi koji rade. Trece, kao sto ti je Ventura rekao, ako downtime servisa uzrokuje gubitak para ti napravis resenje koje je otporno na downtime bilo to klasteri, enterprise serveri i sl.
A tvoja ocena za "5%" nije vredna komentara...
EDIT:
Nije na odmet u celoj prici o uptimeu pomenuti i enterprise softver:
Citat:
Unix has been around since Linus Torvalds was in short pants. If there's one thing you can say about the Solaris kernel and shell, they're mature. The system is exceptionally solid, at least on Sun hardware. But does this legendary stability migrate to x86 gear? In our limited experience, at least, it does. We've experienced a number of application crashes since we began playing with Solaris 10, but none capable of pulling the kernel down with it. On the other hand, we've had sloppy JavaScripts immobilize totally, and at times actually re-boot, our Linux box (especially with 2.4.x series kernels); we've seen X oddities do the same, and have experienced several wacky incidents using Microsoft bugware with Wine that required a hard reset. While we haven't taken a systematic approach to blowing up our Solaris 10 installations, one gets the impression of a pretty bulletproof kernel and shell.
http://www.theregister.co.uk/2...16/solaris_x86_not_too_shabby/
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 12.09.2005. u 17:04 GMT+1]
[ djricky @ 12.09.2005. 17:03 ] @
Citat: ventura: Zahvaljujem se ja veratu sto koriste Linux od pocetka i sto nisam morao da placam za internet sate 2 godine ...
hehe  , a ti mislis da nisu znali da ti imas ono sto si imao? i kako si dobio "to" ? 
[ Palma @ 12.09.2005. 18:44 ] @
Citat: tralja:
da da, tako pricaju CLICK-N-MOUSE admini... lepo lepo...
Evo, ja sam Win admin, pa mi nekako nije jasno šta ti znači to "CLICK-N-MOUSE"?
[ ventura @ 12.09.2005. 18:51 ] @
Citat: djricky: hehe :), a ti mislis da nisu znali da ti imas ono sto si imao? i kako si dobio "to" ? :)
Pa znali su siguno... Al sta im je vredelo kad nisu hteli da informisu korisnike da svi menjaju passworde...
[ mkdsl @ 12.09.2005. 18:59 ] @
Citat: ventura: Pa znali su siguno... Al sta im je vredelo kad nisu hteli da informisu korisnike da svi menjaju passworde...
Bozhe Bozhe, nevin li si...  . Nemash moralnih dilema u vezi svojih (ne)dela ? Neee, ti si to uradio za dobrobit linux & windows zajednice...
[ xtraya @ 12.09.2005. 22:29 ] @
Citat: Zahvaljujem se ja veratu sto koriste Linux od pocetka i sto nisam morao da placam za internet sate 2 godine ...
A za ovo drugo... Imao sam kod verata wireless 512k ... i kad mi je dopizdilo da koristim VERATOV 512kbit/sec link, ja sam se prebacio na 56k modem da bi mogao normalno da radim... Toliko o Veratu i njuhovom kvalitetu... To je samo sto se tice cisto tehnickog dela... Da ne spominjem one 'ne-tehnicke' delove koji su komedija...
Pa sto nisi platio recimo absolut ok, on je bio "jeftin" ili recimo mediaworks?
hahaha
[ ventura @ 12.09.2005. 22:35 ] @
Prebacio sam se na SezamPro kome svi servisi rade extra dobro, i da sam znao da je toliko dobar odavno bi se prebacio kod njih...
Cena uopste nije bitan faktor... Mnogo je bitnije sta dobijas za te pare... Nije bitno da li mi neko da 1mbit/sec link za 100 dinara mesecno kad taj link ne radi, vec radije cu platiti 7000 dinara za link od 792kbit/sec koji ce raditi savrseno...
[ xtraya @ 12.09.2005. 23:58 ] @
danko, nisi u toku...
ako sa slavije uhvatis 200 wifi mreza, od kojih bar 50 sa signalom oko -70dBi,po svim mogucim kanalima, stvarno nema smisla i neozbiljno je ocekivati da to radi ok.
samo jedna stvar koja odstupa od linux price a tice se verata i wirelessa.
ono sto je drasticno srozalo verat wifi (kao i svaki drugi wifi) je:
1.ogroman broj korisnika na 1 ap-u (nekad i po 15)
2.ogromna expanzija emitera (broj emitera nenormalno povecao (kijenti + ap))
3.odsustvo obavezne opreme (mogao je da se kaci ko je hteo i cime je hteo,bez obzira da li ce to da radi ili ne, i da li ce gusiti ap-ove ili ne)
4.smanjenje emisione snage veratovih AP-ova na 30mw (ne na svim)
5.drasticno silovanje usluge po sistemu "za sve pare" kao i gomila preprodaja iste usluge za veci novac
6.neovlascen upad u mrezu kloniranjem MAC adresa korisnika
7.odsustvo bilo kakve autorizacije na mrezu (samo postoji MAC filter)
e a sad sto se linuxa tice, awacs.verat.net je ruter za ceo wifi,kao i za masu lan korisnika (bar je bio do skoro) i ne vidim zasto je on lose radio svoj posao. stavise,sa nekoliko optickih interfejsa uspesno je odolevao i odoleva srpskim glupostima vec dobrih 3 godine. za svo to vreme mozda je 1 dan bio pad servera, eventualno optika problemi sa SBB (ponekad i 7 dana zbog seche optike na NBG)
Citat: A šta kad rikne hardver i to tako da nema spasa nego downtime? Tako kritičan sistem, a nemaš drugi server da preuzme posao? Hm?
Takođe, nemoj da kažeš da imate tako kritičan sistem a nemate planirani downtime?
situacija 1.
linux server na slackwareu,opsluzuje n racunara,radi kristalno n dana n godina...
zbog strujnog udara, pregoreva napajanje,spaljuje plochu...
admin radi sledece:
nabavlja novu masinu, prebacuje mrezne interfejse po redu kako su listani na PCI bus-u,prebacuje HDD,memoriju...grafika ne mora...nema potrebe...
pali masinu ,slekver sve dize, mozda nije rasporedio eth interfejse kako treba ali prostim prebacivanjem UTP kabla sistem nastavlja dalje.... downtime je nesto malo veci od vremena nabavke novog servera,svi ervisi su tu, i funkcionisu kao da se nista nije desilo (bar 10 puta mi se ovo desilo u praksi, i identicnom procedurom je sve proradilo vrlo brzo)
a na NT-u je ovo moguce ... kad bi se gadjali tramvajima....
ubacivanjem harda na IDENTICNU maticnu plocu,cete eventualno uspeti da vratite stvar u prvobitno stanje... samo pazite, zamislite da posle 2 godine trazite maticnu plocu koja je ista kao u vasoj NT server masini... jos gore ako imate BRAND server....tu tek necete nista uraditi... (da da,cekacete 2 dana da stigne DHL sa slicnom plocom... ok ona je slicna ali nije ISTA)
pri pocetku ucitavanja core-a NT-a (HAL.DLL i ostali drajveri) dobicete plavi ekran...
onda cete reinstalirati sistem ,ponovo SVE drajvere ,LOSE ucitane servise,SVE naloge,SVE bekape i slicno...
restore eventualno popravlja situaciju, ali imate opet cimanje s tim, dok sve ponovo instalira i ako je pobrisao nesto od fajlova,ponovne instalacije bla bla...
a da, zaboravili smo na faktor VREME.... ko ima down manji?
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 13.09.2005. u 01:03 GMT+1]
[ djricky @ 13.09.2005. 00:07 ] @
xtraya, odakle ti sve to znas? da ne radis ti u veratu?
[ xtraya @ 13.09.2005. 00:09 ] @
nope,neke eventualno posredne kontakte imam ali nista bitno
[ degojs @ 13.09.2005. 01:28 ] @
Citat: zbog strujnog udara, pregoreva napajanje,spaljuje plochu...
...
Zato svaki server koji sam ja video ima dobru zaštitu od strujnih udara. Plati se lepo dobar UPS pa do takvih stvari ni ne dolazi. Pa ti vidi kad se radi na srpski način (aka daj sve besplatno) šta ti je jevtinije.
Menjaćeš ti i dalje i matične ploče i prebacivati sistem.. :)
I pričaj kako je to jeftinije :) Besplatni linux :) sve sa novom matičnom i ostalim svako malo :)
Pacerisanje, šta da ti čovek kaže drugo?
Ako ništa, uzmite bar kabl od napajanja pa uvežite par čvorova na istom.
[ degojs @ 13.09.2005. 03:40 ] @
Citat: a na NT-u je ovo moguce ... kad bi se gadjali tramvajima....
Može opklada?
Pazi, ni ja nisam siguran, ali načuo sam nešto.. :-)
(Da se razumemo: nije prosto ubacivanje druge ploče, ali nije ni da ne može)
Mada, sve je to nekako besmisleno - ko još drži server bez odgovarajuće zaštite?
[Ovu poruku je menjao degojs dana 13.09.2005. u 04:40 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.09.2005. 07:12 ] @
Moze to xtrayo ako imas hotplugging za komponente (ploce, kartice) i to su enterprise-grade serveri (recimo zSeries sa POWER ili neki Sun u enterprise klasi)
Onda si blesav ako uzmes Linux a ne AIX ili Solaris jer kernel developeri ne rade na enterprise level hardveru vec na PC-jima... Pardon, ni MS ne moze da se meri sa UNIX jer koristi PC hardver. Cim ti ode maticna imas downtime, i iz backupa moras (kako volis, moze to i sa cp -a) da povratis podatke. A ako ne stavis bar prenaponski filtar (sistemi io kojima pricas imaju sopstvene dizel generatore ako struje nestane) na zSeries sa POWER koji te kosta 100000$ onda stvarno nemam komentar...
http://www.elitesecurity.org/t...ust-little-bit-of-kernel-rant-
Pogledaj malo, Linux kernel developer i ne zna sta je hotswapping... I ne zna da neko kupuje generatore da mu sistem radi i u slucaju kad nema struje.... Za njega ceo svet pocinje i zavrsava se na njegovom kucnom PCju...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.09.2005. u 08:28 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.09.2005. u 08:29 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 13.09.2005. 08:57 ] @
@Xtraya-o,
Na zalost, opet demonstriras svoje entry-level znanje (bolje receno - odsustvo istog) - pre svega, NT sistem mozes naterati da radi na drugoj ploci / hardverskom sistemu prostom "repair" operacijom sa instalacionog CD-a, koja ce eventualno zameniti HAL a u isto vreme ocuvati sve ostale podatke i lokalne naloge (by the way, zasto ne koristis domen kontroler, znas cemu to sluzi? ;-) i naravno - sw instalacije sistema.
Tvoj faktor VREME je cca. 20-40 minuta, u zavisnosti od brzine tvog hard diska, i za to vreme trebas da uneses 2-3 podatka, dakle mozes da radis nesto drugo.
Druga stvar, na koju su ti ljudi vec skrenuli paznju - je da se to nikada i ne radi u iole normalnom corporate okruzenju, osim eventualno u tvojim "balkan-express" firmama - postoje specijalne serverske komponente i postoji hot-swapping (i, verovao ili ne - custom HAL i za to kod NT-a, kao i uostalom kod svakog normalnog UNIX-a ;-) - kao sto postoji i odgovarajuci servis od tvog OEM vendora (naravno nisi kupio servere na pijaci ili kod "dilera od preko puta ulice", zar ne?) gde ce ti vendor u roku od 24h zameniti hw sa identicnim u roku servisne garancije (znas... oni ne kupuju delove samo da bi ih "zavaljali") - i takve stvari i servisi se kupuju bas da bi se izbegle situacije da "mali trkne da kupi novu plocu, i pokrene slackware sa drugog diska"
Jbg, znam da je to tesko da skapiras dok zapravo ne pocnes da radis u kriticnom okruzenju, gde su takve stvari koje si ti opisao okarakterisane kao losa praksa koju treba izbegavati - "balkan express" budzerajke jednostavno nisu pozeljne ako imas ozbiljnu klijentelu - videces jednog dana i zasto.
Ali, bez obzira na to - pokazao si opet kako ne poznajes sistem koji pokusavas da nazoves inferiornim - sto je ujedno mana vecine linux 'strucnjaka' - manjkaju znanje i iskustvo, a to kompenzuju advocacyjem ;-) Zasto jednom ne bi poslusao savet i prvo pitao pre nego sto prospes glupost?
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 13.09.2005. u 10:04 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.09.2005. 09:05 ] @
Sto me podseti, i MS podrzava hotplug ali ne na PCju vec na IBM ili UNISYS viseprocesorskim sistemima. A pod Linuxom je hotplug eksperimentalan i to cini mi se samo za odredjene platforme (plus sto se eksperimentalni tj. nedebagovani kod ne treba pokretati ni na desktopu, a kamoli na necem ozbiljnijem)
Pazi bre, Linuxovci su vrsili reverzni inzenjering nVidia Nforce mreznog adaptera, a sta ako u nekoj neuobicajenoj situaciji neki registar dobija neku posebnu vrednost? Da li bi ti zeleo da rutiras pola Srbije kao verat preko drajvera takvog kvaliteta (Hint: Ja ne bi)... Postoje i kvalitetni drajveri za Linux, iza nekih stoje i firme proizvodjaci, to ne sporim, ali sama cinjenica da Linux ima kod koji je nastao reverznim inzenjeringom adaptera mnogo govori (Hint: NetBSD nema podrsku za nForce mrezni adapter)
Solaris npr. podrzava isti mrezni adapter, ali mislim da je Sun otkupio specifikacije i dokumentaciju od nVidie
PS: koliko se ja secam Linux hotplug kod je eksperimentalan bar od 2.2.x ili ev. da se ogradim, 2.3x developer kernela (2000-ta godina) i eksperimentalan je jos uvek.
(ne secam se bas najbolje kako bese sa 2.2, ali toga je sigurno bilo na SUSE6.4 pod kojim sam koristio i 2.3.x kernel). Dakle, Linux hotplug nije nizasta.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 13.09.2005. u 10:20 GMT+1]
[ xtraya @ 13.09.2005. 11:36 ] @
miss the point... opet ste skrenuli pricu u HOT SWAP avioni kamioni vode...
dao sam vam situaciju a vi ste odma poceli da izmisljate price o NAJ-HAJ-UPSEVIMA
odma je krenuo PROFFESIONAL LEVEL troll dimkovica...
Citat: Pazi bre, Linuxovci su vrsili reverzni inzenjering nVidia Nforce mreznog adaptera, a sta ako u nekoj neuobicajenoj situaciji neki registar dobija neku posebnu vrednost? Da li bi ti zeleo da rutiras pola Srbije kao verat preko drajvera takvog kvaliteta (Hint: Ja ne bi)... Postoje i kvalitetni drajveri za Linux, iza nekih stoje i firme proizvodjaci, to ne sporim, ali sama cinjenica da Linux ima kod koji je nastao reverznim inzenjeringom adaptera mnogo govori (Hint: NetBSD nema podrsku za nForce mrezni adapter)
Solaris npr. podrzava isti mrezni adapter, ali mislim da je Sun otkupio specifikacije i dokumentaciju od nVidie
pa da koristis proveren hardver, u zivotu ne bi shetao Nforce LAN , uzeo bi neko ekstra provereno resenje tipa RTL8137 koje je , da podsetim , napravljeno u desetiinama MILIONA primeraka.
uostalom, hoces da kazes da su uglavnom nestabilni reverse-ovani adapteri?
nema generickih drajvera?
proizvodjaci nece namerno da daju ni parce koda za nih? (intel recimo)
hmmm, za masu LAN WLAN karti,posao radi ndiswrapper... (googlajte)
[ neetzach @ 13.09.2005. 11:41 ] @
situacija 1.
linux server na slackwareu,opsluzuje n racunara,radi kristalno n dana n godina...
zbog strujnog udara, pregoreva napajanje,spaljuje plochu...
admin radi sledece:
nabavlja novu masinu, prebacuje mrezne interfejse po redu kako su listani na PCI bus-u,prebacuje HDD,memoriju...grafika ne mora...nema potrebe...
pali masinu ,slekver sve dize, mozda nije rasporedio eth interfejse kako treba ali prostim prebacivanjem UTP kabla sistem nastavlja dalje.... downtime je nesto malo veci od vremena nabavke novog servera,svi ervisi su tu, i funkcionisu kao da se nista nije desilo (bar 10 puta mi se ovo desilo u praksi, i identicnom procedurom je sve proradilo vrlo brzo)
ubacivanjem harda na IDENTICNU maticnu plocu,cete eventualno uspeti da vratite stvar u prvobitno stanje... samo pazite, zamislite da posle 2 godine trazite maticnu plocu koja je ista kao u vasoj NT server masini... jos gore ako imate BRAND server....tu tek necete nista uraditi... (da da,cekacete 2 dana da stigne DHL sa slicnom plocom... ok ona je slicna ali nije ISTA)
pri pocetku ucitavanja core-a NT-a (HAL.DLL i ostali drajveri) dobicete plavi ekran...
onda cete reinstalirati sistem ,ponovo SVE drajvere ,LOSE ucitane servise,SVE naloge,SVE bekape i slicno...
restore eventualno popravlja situaciju, ali imate opet cimanje s tim, dok sve ponovo instalira i ako je pobrisao nesto od fajlova,ponovne instalacije bla bla...
a da, zaboravili smo na faktor VREME.... ko ima down manji?
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 13.09.2005. u 01:03 GMT+1]
Ovaj primer spada u fikciju osim ako nema obavezne ograde da se radi o Srbiji i srpskom poimanju poslovnosti i IT-ja, i na kraju krajeva krajnjoj neprofesionalnosti u izradi IT resenja. Ili pak ako se ne radi o krajnje amaterizmu i neznanju coveka koji je projektovao takvo resenje. Zasto? Prvo zato sto svaka firma kojoj je stalno do kvaliteta svojih usluga, vece zarade i postovanja SLA (Service Level Agreement) ulaze pare u hardver, softver i resenje koje ce garantovati najveci uptime servisa (obratiti paznju da je u pitanju uptime servisa, a ne servera). To obicno znaci da ce uloziti malo vise sredstava u pouzdan hardver, neprestano napajanje sa prednaponskom zastitom, agregat. To su VEOMA osnovne stvari. Isto tako i entry-level serveri imaju veoma jednostavna resenja kao duplo napajanje. Ako govorimo o servisu koji je kritican za posao, onda se obicno koriste redudantni serveri za failover, a da ne govorimo o Disaster Recovery planovima. Obicno kada se kupuje doticni hardver, uzima se shodno nameni pa takav hardver dolazi sa garancijom i sa "servisnim planovima", pa tu i nema mnogo cekanja za delove.
Dakle, ti pricas o nekoj situaciji gde je zapravo najveci problem dizajn resenja (tj. potpuno odsustvo istog) i onda poredis kako bi se dva sistema ponasala na zutom hardveru (kantama) koji uslovno receno nije primeren nameni. To sto gazda nije hteo da plati i sto je ovo normalna praksa u Srbiji, to vec nije opravdanje vec neznanje, pilicarenje i neprofesionalnost.
Inace, ima i entry-level servera (ne moraju biti enterprise klasa) koji imaju jednu vrlo lepu stvar koja se zove "configuration card". Dovoljno je da se kartica izvadi sa sve diskovima, prebaci u drugu sasiju i nastavi tamo gde je stalo.
EDIT:
BTW, RTL8129 je jedan od najjeftinijih (citaj: najgorih) cipova. Za provereno resenje se obicno uzima 3Com (tj. Broadcom) i renomirana resenja.
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 13.09.2005. u 12:44 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.09.2005. 12:05 ] @
Citat: pa da koristis proveren hardver, u zivotu ne bi shetao Nforce LAN , uzeo bi neko ekstra provereno resenje tipa RTL8137 koje je , da podsetim , napravljeno u desetiinama MILIONA primeraka.
uostalom, hoces da kazes da su uglavnom nestabilni reverse-ovani adapteri?
nema generickih drajvera?
proizvodjaci nece namerno da daju ni parce koda za nih? (intel recimo)
hmmm, za masu LAN WLAN karti,posao radi ndiswrapper... (googlajte)
Genericki drajveri nemaju veze sa reverznim inzenjeringom, xtrayo. Drugo je kad ti firma da specifikacije za HW i po njima pravis drajver (papir, PDF), a nesto sasvim deseto kad si reversovao blackbox koji nemas pojma kako se ponasa.
[ Ivan Dimkovic @ 13.09.2005. 12:14 ] @
Citat: Xtraya
odma je krenuo PROFFESIONAL LEVEL troll dimkovica...
Sta je troll moj dragi Xtraya-o, to sto sam ti napomenuo da tvoje neznanje o recovery procesu u NT-u ne znaci da doticna operacija koju si naveo nije nemoguca, i da jednostavno - ne znas? ;-)
"Professional level" je tu samo da ti napomene da to sto pricas spada u cisto pilicarenje - pa cak i u pilicarenju, kao sto se vidi - NT mozes da "opravis" da radi na drugoj ploci/PC-ju bez reinstalacije softvera i naloga - QED.
[ degojs @ 13.09.2005. 13:47 ] @
Citat: Obicno kada se kupuje doticni hardver, uzima se shodno nameni pa takav hardver dolazi sa garancijom i sa "servisnim planovima", pa tu i nema mnogo cekanja za delove.
Upravo. Mislim da za Dellove servere na području Kanade možeš odmah da uzmeš 5 godina servisni plan što podrazumeva da u roku od par sati dolaze na mesto, sve sa potrebnim hardverom. Nisam 100% siguran, ali čini mi se da je tako. Verovatno može da se nađe informacija na njihovom sajtu. I verovatno nakon 5 godina možeš još da produžiš.
@tralja:
ne znaš ti o čemu pričaš. Nisam li ti već rekao da je bolje da se poklopiš ušima i ćutiš? :)
[ neetzach @ 13.09.2005. 13:53 ] @
Citat: degojs: Upravo. Mislim da za Dellove servere na području Kanade možeš odmah da uzmeš 5 godina servisni plan što podrazumeva da u roku od par sati dolaze na mesto, sve sa potrebnim hardverom. Nisam 100% siguran, ali čini mi se da je tako. Verovatno može da se nađe informacija na njihovom sajtu. I verovatno nakon 5 godina možeš još da produžiš.
Cenim da postoji vise tipova planova, pocev od rezervnih delova do "platinum" gde dobijes i rezidentnog inzenjera u firmi koji prati rad masina i intervenise cim se pojave prvi simptomi potencijalnih problema. Znaci od prevencije pa do lecenja ;) Al' sta ce ti to kad imas Linux gurua...
[ degojs @ 13.09.2005. 14:33 ] @
Ma sigurno ima više planova, samo sam naveo taj od 5 godina pošto guru reče nešto kao "Gde da nađeš isti hardver nakon 2 godine?" :-)
A da je guru, nema sumnje: na Windowsu gleda BSOD svako malo, a *nix održava tako što seli sistem na novi hardver skoro jednako često.
Lakrdija.
[ ventura @ 13.09.2005. 17:16 ] @
Citat: :
danko, nisi u toku...
ako sa slavije uhvatis 200 wifi mreza, od kojih bar 50 sa signalom oko -70dBi,po svim mogucim kanalima, stvarno nema smisla i neozbiljno je ocekivati da to radi ok.
Pazi... Mene ne zanima sto na slaviji ima 200 wifi mreza, sto 50 ima signal od -70dBi, ja can ni ne znam sta je dBi i ne zanima me... Ja samo znam da sam ja redovno placao, ali za te pare ja nisam dobijao uslugu koju sam placao...
To je neozbiljnost... Oni su ti koji misle da li to moze i kako moze, i da razmisljaju o tehnickim detaljima... Ja sam tu da platim i da koristim ono sto platim... Nije moje da razmisljam da li na slaviji ima 50 mreza sa jakim signalom ili nema...
[ xtraya @ 13.09.2005. 17:19 ] @
Citat: BTW, RTL8129 je jedan od najjeftinijih (citaj: najgorih) cipova. Za provereno resenje se obicno uzima 3Com (tj. Broadcom) i renomirana resenja.
da da,los jel? vazi...
opet avioni kamioni....
Citat: Pazi... Mene ne zanima sto na slaviji ima 200 wifi mreza, sto 50 ima signal od -70dBi, ja can ni ne znam sta je dBi i ne zanima me... Ja samo znam da sam ja redovno placao, ali za te pare ja nisam dobijao uslugu koju sam placao...
To je neozbiljnost... Oni su ti koji misle da li to moze i kako moze, i da razmisljaju o tehnickim detaljima... Ja sam tu da platim i da koristim ono sto platim... Nije moje da razmisljam da li na slaviji ima 50 mreza sa jakim signalom ili nema...
odes u LA, tamo ima preko 5000 mreza... :)
ili uzmes 3,5ghz uslugu (ooo pa to kosta....)
[ Walker @ 13.09.2005. 17:53 ] @
Malo,malo pa svratim do ovog foruma, i eto primetio sam da je gospodin Xtraya postao aktivan ucesnik,sa recenicama punim pljuvanja NT sistema i sve sto je MS,no fala Bogu ne idem samo na ovaj forum nego idem i na druge i tako sam naisao na jednu interesantnu poruku naime
http://www.elitesecurity.org/tema/10670/0#79282
jes da je stara skoro tri godine ali joj to ne menja znacenje, e sad ljubav prema NT-u se pretvorila u izuzetnu mrznju,ne znam sto.Ako
bi Xtraya mog'o da nam objasni u par kratkih reci bilo bi mi jasnije.
PS. Realtek jeste jeftina kartica i krsh ,u bilo koju ozbiljnu masinu se stavljaju kartice sledecih
prozvodjaca Intel,3Com,Allied Telesyn ...Jer zasto bi Realtek bio 5 e a 3Com 30 e, nije sigurno sto je fensi,pa ce neko da se hvali kako ima 3Com-a.
[Ovu poruku je menjao Walker dana 13.09.2005. u 21:46 GMT+1]
[ degojs @ 13.09.2005. 18:07 ] @
Jao kakav bolid..
Citat: u principu sam bio protiv svega sto je NT...ali kako pocnes da proucavas sistem shvatis da ne da nije los nego J**E KEVU....za skoro godinu dana koliko imam 2k pa xp NIJEDNOM se nije zakocio niti pukao po plavom ekranu. doduse glupih procesa ima i to se desava ali ne tako cesto...sve u svemu radi totalno dobro...XP pogotovo.....
[ ventura @ 13.09.2005. 18:19 ] @
Citat: xtraya: odes u LA, tamo ima preko 5000 mreza... :)
ili uzmes 3,5ghz uslugu (ooo pa to kosta....)
Da, vazi... Da dajem 3 puta vece pare za jos 3 puta vecu macku u dzaku... Ne pada mi na pamet... I ovaj obican wireless je 'garantovano' radio... Samo sto je ta garancija u slucju Verata malo rastegljiv pojam...
[ Palma @ 13.09.2005. 18:20 ] @
LOL, ovo treba citirati više puta.
Citat: tralja:
mislim da si skroz u pravu kad kazes ovo za NT 2K XP uopste... meni se zaista samo 2 puta desilo da vidim BSOD i to jednom kada je stao COOLER na procesoru i posle onog pocetnog ucitavanja (prvi deo loadinga win2k) odmah je lupio plavo..ne secam se sta je napisao...i kada sam odmorio malo masinu i stavio nov cooler sve je magicno prosljakalo...
drugi put je ortak stavljao novi hard na masinu pa je win pomesao slova drajvova i instalirane fajlove po particijama i falio mu je neki od fajlova ne secam se koji
tako da smo to nekako uspeli da prepakujemo da radi sa ponovnim pravljenjem particija...
u principu sam bio protiv svega sto je NT...ali kako pocnes da proucavas sistem shvatis da ne da nije los nego J**E KEVU....za skoro godinu dana koliko imam 2k pa xp NIJEDNOM se nije zakocio niti pukao po plavom ekranu. doduse glupih procesa ima i to se desava ali ne tako cesto...sve u svemu radi totalno dobro...XP pogotovo.....
Baš bih voleo da znam zašto je tralja promenio mišljenje.
[ Ivan Dimkovic @ 13.09.2005. 18:27 ] @
Haha kakva blamina grande...
Nego Xtraya-o.. jos malo ;-)
Citat:
odes u LA, tamo ima preko 5000 mreza... :)
Da ali nisu (C) srpske-balkan-express budzerajke, pa svaka WiFi mreza ima domet od oko 50-tak metara max po repetitoru (a vecina su ogranicene i na mnogo manje), kako i zakon o jacini signala nalaze... naravno, isti mozak koji se rukovodi cinjenicom da je normalna i svuda u normalnom svetu uobicajena serverska oprema u stvari "Avioni-Kamioni" hir, se takodje rukovodi i mislju da moze da nasvira WiFi da sluzi kao metropolitan-area-network uz pomoc lemilice i "kantene"... a i da praisuje Linux kao fault tolerant sistem.
No svi znamo gde je Srbija zbog takvih mozgova, IT je samo kap u moru... kamo lepe srece da je jedina industrija gde "domaca pamet" dolazi do izrazaja.
Nego, vidim da nisi stigao da prokomentarises cinjenicu da smo te ispravili u vezi "popravke" NT-a za drugu plocu / PC... odmah si presao u white noise... dakle, sta imamo da cujemo u vezi sa tvojom vec poznatom neobavestenoscu ;-)
Mada mislim da ce te ovih par citata koje su ljudi postovali malo zadrzati ;-)))
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 13.09.2005. u 19:30 GMT+1]
[ neetzach @ 13.09.2005. 18:35 ] @
Ovo spada u kategoriju "besplatnog Oracla".
[ no banana @ 13.09.2005. 18:55 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Haha kakva blamina grande...
Da ali nisu (C) srpske-balkan-express budzerajke.....
.....No svi znamo gde je Srbija zbog takvih mozgova...
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 13.09.2005. u 19:30 GMT+1]
xoxo kako si me podsetio na ednog Serbina iz Kanade. Proveo covek tamo par godina, promenio ime, dosao ovde na odmor i poceo nesto da žvaće na Engleskom. Do ya know how great Canada is ... kako ga Beograd cini napetim i tako dalje.. E moj bate sto je to doooobar osecaj kad sam ga sa zenom ispratio na avi(j)on aaahaa Bre!
[ Walker @ 13.09.2005. 19:02 ] @
Pa kad covek bio u civilizaciji par godina pa se navik'o,a kad se vratio zaboravio sta je Srbija bre!
[ neetzach @ 13.09.2005. 19:05 ] @
Cuj, verovatno je i njemu bio super osecaj sto je otisao :)
[ Ivan Dimkovic @ 13.09.2005. 19:24 ] @
Citat: no banana
xoxo kako si me podsetio na ednog Serbina iz Kanade. Proveo covek tamo par godina, promenio ime, dosao ovde na odmor i poceo nesto da žvaće na Engleskom. Do ya know how great Canada is ... kako ga Beograd cini napetim i tako dalje.. E moj bate sto je to doooobar osecaj kad sam ga sa zenom ispratio na avi(j)on aaahaa Bre!
Sta da ti kazem, banano - za neke je Srbija bila dzungla i dok su ziveli u njoj ;-)
Znas, jedna od cenjenijih ljudskih osobina je biti realan - ne valja ako nisi. Bajke i odeljenje za tapsanje po ramenu su, ipak, na nekom drugom spratu ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 13.09.2005. u 20:32 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 13.09.2005. 21:24 ] @
Citat:
Je li? A sta hoces da kazes? Da mozda nije u pravu? 
[ z@re @ 13.09.2005. 23:15 ] @
ja skromno mislim da kvaliteta NT kernela nije uopce upitna. osobno, XP mi se nesvidja, draza mi je 2000arka puno. i to sto je linux postao sistem kojim se klinci pusu da su rootovi, to je sasvim logicno, jer je instalacija skoro laka ko i windowsa xp. klik klik bum klik ukucas root password i eto gnometa na ekranu. bas treba bit guru za to izvest. po meni je openbsd ipak no.1 oss sistema, cisto iz razloga kad ga instaliras dobijes prazan sistem spreman za namjensku transformaciju. ljudi govore da je los ko desktop, eto valjda su i oni gurui, a ja ne znam, pa imam opengl akceleraciju, sve desktop alate, zvuk, bla bla bla...a sve rucno instalirano. a oko tih vasih wifi mreza, ima jedan glup trend na balkanu, koji se stvorio iz premise da je wifi lako izkonfigurirat preko par wizarda itd. naime kod nas se javne narodne wifi mreze grade tako da se ide zgradu po zgradu, ljudi izdvoje za ap, pa se malo shara muzike filmova ovog onog, svako plati 20-30 kn mjesecno, pa se skupi za 1,5mbit dsl link na net i router.
da ljudi mogu malo na net iz parka i to. ali to je totalno hobisticki, a sramota je sta neke komercijalne tvrtke uvode istu politiku. misle da je dovoljno kupovat raznolike najjeftinije ap-ove, kartice, neenkriptirat i ostavit zastitu samo na MAC tabeli. trebalo bi ljudima objasnit da i ovdje vrijede pravila zicnog etherneta, samo sta nema zice, i malo ih uvest u sigurnost.
a oko price za uptime, ko je lud da 24/7 server usteka u struju bez nekakvog UPS-a? i nemora se kupovat skupa oprema i potpisivat ugovori s dealerima, dovoljno je imat kompetentnog administratora, pa ce on od linuxa, bsd-a ili obicnih windowsa nt napravit dobar server i odrzavat ga kako treba.
takvi ljudi bi trebali i znati za scheduled downtime, pa svako nekoliko vremena izazurirat kompletan sistem. da se to rijesit bez puno para. ako se nece ustedit na os-u na glavnom serveru, pa onda se moze na pIII instalirat netbsd da glumi firewall, a ne kupovat skupe hardwerske. uglavnom pricamo o projektu izgradnje mrezne infrastrukture tvrtke, gdje par znalaca sjedne za stol, pa se dogovori oko najbolje solucije za trenutni budzet.
i jos da citiram ono "kome treba konzola u 2005". adminima. jest da windoze imaju stvarno pregledne graficke alatke za administraciju, al brate ne moze nitko toliko brzo kliktat misem koliko ja mogu lupat po tastaturi. ipak, ko zna, iz konzole rijesi sve puno brze. a kad se ovaj argument spomene windows klanu, odma mjenjaju plocu i govore da postoji kolekcija konzolnih programa za administriranje, monad ... :)
[ bojan_bozovic @ 13.09.2005. 23:28 ] @
Imas netsh, imas konzolu... udri cygwin na to pa mozes da koristis i UNIX bash ili korn-shell.
[ xtraya @ 14.09.2005. 00:25 ] @
a pa vidim da je krenulo bezobrazno...
degejovanje sve u 16....
a sta ste vi to hteli? problem do NT-a? dobar je NT, to niko ne spori, na srecu meni NE radi posao...
a vi slobodno s-e-r-i-t-e koliko god zelite, nemam nista protiv.
u to vreme kada je ispisana ta poruka, degejs (a ni ostali trovachi) nije ni znao za ovaj forum... (look @ member number)
jedino je dimke bio u prici, doduse tada je bio drasticno manje IZOPACHEN nego sad...
Citat: Da ali nisu (C) srpske-balkan-express budzerajke, pa svaka WiFi mreza ima domet od oko 50-tak metara max po repetitoru (a vecina su ogranicene i na mnogo manje), kako i zakon o jacini signala nalaze... naravno, isti mozak koji se rukovodi cinjenicom da je normalna i svuda u normalnom svetu uobicajena serverska oprema u stvari "Avioni-Kamioni" hir, se takodje rukovodi i mislju da moze da nasvira WiFi da sluzi kao metropolitan-area-network uz pomoc lemilice i "kantene"... a i da praisuje Linux kao fault tolerant sistem.
No svi znamo gde je Srbija zbog takvih mozgova, IT je samo kap u moru... kamo lepe srece da je jedina industrija gde "domaca pamet" dolazi do izrazaja.
Nego, vidim da nisi stigao da prokomentarises cinjenicu da smo te ispravili u vezi "popravke" NT-a za drugu plocu / PC... odmah si presao u white noise... dakle, sta imamo da cujemo u vezi sa tvojom vec poznatom neobavestenoscu ;-)
Mada mislim da ce te ovih par citata koje su ljudi postovali malo zadrzati ;-)))
uuu da neces ti jos da mi pricas o wireless-u jel? smeh smeh...i... uopste ne znas kako stvari stoje, a ni ne moras da znas... a sto se kante i lemilice tice, shvati decko da pojma nemas o wireless-u i nemoj da se lozish da znas...
zbilja je glupo da se uopste vodi diskusija o WIFI sa tobom jer se tvoje WIFI znanje zavrsava na oblacicu u donjem desnom uglu u kome pishe "connected 2 wireless network"
a sto se NT ploce tice, opet niste prokomentarisali situaciju nego ste IZMISLILI i PROMENILI sustinu situacije pa poceli da BLACK NOISE-ujete
da sumiram... XP je ono "najbolje" sto su do sada napravili u MS-u...
za wireless , da zaobidjemo dimke-amaterske price
za plochu i failure.... ne izvrcite pricu...
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2005. 00:39 ] @
Izgleda je XTraya presao u extreme troll mod, pa jos hoce i da nas ubedi da je 802.11b/g solucija za MAN upotrebu (za sta je koriste neki ISP-ovi u Bgd-u) ;-)
No dobro... Srbija je zemlja cuda kao sto neko rece, pa eto i WiFi sluzi za nesto drugo osim limitirane indoor upotrebe ili outdoor upotrebe kao nepouzdani community network - kaze nam Xtraya ;-) Dzaba ljudi izmislili licencirani spektar (3.7 GHz) ili WiMax ... kad WiFi na steroidima radi posao kaze Xtraya, ako moze u Donjim Strnjikama - moze i na Manhattan-u ;-)
Citat:
uuu da neces ti jos da mi pricas o wireless-u jel? smeh smeh...i... uopste ne znas kako stvari stoje, a ni ne moras da znas...
A kako to stvari stoje sa standardom IEEE 802.11b/h, da nisi nasao neku novu enterprise poslovnu upotrebu doticnog uz neki Linux kant-ruter ;-)
Citat:
a sto se NT ploce tice, opet niste prokomentarisali situaciju nego ste IZMISLILI i PROMENILI sustinu situacije pa poceli da BLACK NOISE-ujete
A, sta je sustina situacije? Da HDD sa NT-om ne mozes da ubacis u drugi sistem i sacuvas naloge i instalirani softver? ;-) Pa nije tako... sta cemo sad - da ti nesto naucis, ili da izmenimo ceo svet zbog vas u -gnu99 standard ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 14.09.2005. u 01:45 GMT+1]
[ xtraya @ 14.09.2005. 00:49 ] @
Citat: Izgleda je XTraya presao u extreme troll mod, pa jos hoce i da nas ubedi da je 802.11 solucija za MAN upotrebu (za sta je koriste neki ISP-ovi u Bgd-u) ;-)
No dobro... Srbija je zemlja cuda, pa eto i WiFi sluzi za nesto drugo osim limitirane indoor upotrebe - kaze nam Xtraya ;-) Dzaba ljudi izmislili licencirani spektar (3.7 GHz) ili WiMax ... kad WiFi na steroidima radi posao kaze Xtraya, ako moze u Donjim Strnjikama - moze i na Manhattan-u ;-)
HAHA, nerotroll , bojim se da si ti malo zalutao a?
a tek kad kazes 3.5 ... hu hu... prejako... sta ti uostalom znas o 3,5?
zbilja nisi u toku, nemas pojma,....ako bude sve ok, za koji dan ces imati jedan novi topic u WIFI podforumu na ES, pa cu samo da se NASMEJEM i tebi i ostalim WIFI trollovima , jer kad u nesto niste sigurni, nemojte da LUPATE i da instant googlate da bi bili pametni...
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2005. 00:57 ] @
Eto kako Xtraya argumentovano odgovara - entropija na nivou, nije se bas potrudio da nam objasni cemu to sluzi 802.11b/g standard, ali zato ume da pljucne ;-)
Dobro, Xtrayo - u pravu si... WiFi je standard za MAN umrezavanje, u Srbiji i Turkmenistanu, hands down ;-) Preporuci 2.4 GHz WiFi za umrezavanje poslovnica tvojoj firmi kao jos jednu revolucionarnu ideju posle matorog AVP-a pisanog za drugi OS ;-)
Nego da se mi podsetimo malo ;-)
admin radi sledece:
Dakle, objasnismo nasem XTraya-i da ovo sto prica nema bas puno veze sa mozgom - konkretna procedura traje oko 20-40 minuta, i bazira se na ubacivanju originalnog instalacionog CD-a WinXP-a u CD/DVD drajv i odgovaranja na jedno prosto pitanje (product ID) - niti se gube nalozi, niti se gubi softver, niti mora da se ceka 2 dana da ploca stigne DHL-om.. ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 14.09.2005. u 02:04 GMT+1]
[ xtraya @ 14.09.2005. 01:05 ] @
Citat: Dakle, objasnismo nasem XTraya-i da ovo sto prica nema bas puno veze sa mozgom - konkretna procedura traje oko 20-40 minuta, i bazira se na ubacivanju originalnog instalacionog CD-a WinXP-a u CD/DVD drajv i odgovaranja na jedno prosto pitanje (product ID) - niti se gube nalozi, niti se gubi softver, niti mora da se ceka 2 dana da ploca stigne DHL-om.. ;-)
a onda startujes neku od core aplikacija kad ono :
CANNOT FIND ****.DLL Please REINSTALL THE APLICATION....
Citat: Dobro, Xtrayo - u pravu si... WiFi je standard za MAN umrezavanje, u Srbiji i Turkmenistanu, hands down ;-) Preporuci 2.4 GHz WiFi za umrezavanje poslovnica tvojoj firmi kao jos jednu revolucionarnu ideju posle matorog AVP-a pisanog za drugi OS ;-)
Ma jok,to se ne isplati raditi... na 5,8 bi i mogao nesto da napravis da valja (kada kad vec pricamo o ISM opsegu) i to zestokim usmerenjima na P2P linkovima... na 5,8 u omni varijanti, to je vec losije,i komplikovanije drasticno (mnooogo osetljivije na greske u setupu)
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 14.09.2005. u 02:10 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2005. 01:09 ] @
Ukoliko si uradio repair pre boota na novom hardverskom sistemu, nema bas puno razloga da se ovo desi ;-) Repair ne brise DLL fajlove koji ne pripadaju toj instalaciji, sorry...
Dakle procedura je:
- Zamenis sistem
- Stavis diskove iz starog sistema
- Uradis NT repair operaciju
Posle toga, NT ce raditi i na novom sistemu, jer ce se iskopirati odgovarajuci HAL.
Ovo eventualno nece raditi ako imas neku OEM verziju NT-a - no to je vec druga vrsta problema.
[ xtraya @ 14.09.2005. 01:12 ] @
Citat: Ukoliko si uradio repair pre boota na novom hardverskom sistemu, nema bas puno razloga da se ovo desi ;-) Repair ne brise DLL fajlove koji ne pripadaju toj instalaciji, sorry...
mislim da si samo delimicno u pravu ali ne bih da opet krene razglabanje o tome da li je prvo bio degejs ili dimke...
mene generalno smara ovde, sto je realan problem koji se desi gotovo 100% dublji i ozbiljniji (pucanje file sistema,gubitak fajlova,ostecenje diska i slicno) ali je samo dovoljno da prica krene , i odma ce poceti da se truje i truje... a to nije zbilja poenta ovog dobrog foruma
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 14.09.2005. u 02:14 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2005. 01:19 ] @
Poenta je, ako se desi system-wide crash sa gubitkom fajlova - prva stvar koju treba da uradis je temeljna istraga hardvera i softvera, i infrastrukture (napajanje i sl...)
Razlog zasto malo ko strucan nece reci da "Windows XP gubi fajlove" ili "Linux gubi fajlove" a priori je zato sto oba sistema jesu dovoljno stabilna i istestirana da se ovo ne desava pri ispravnim hw/sw kombinacijama. NT (kao i Linux sa dodatnim fs-ovima) ima i journaling, tako da je sansa da se to "tek tako" desi vrlo mala.
Dakle, ti si poceo sa napadima na NT (kernel, pa kasnije i fs) - iako osnova tvojih problema lezi u necemu sasvim drugom - o tome se ovde radi, mislim niko nije lud da neki problem omalovazi - jednostavno, radi se o tome da je uzrok problema vrlo verovatno drugaciji.
[ xtraya @ 14.09.2005. 01:36 ] @
znas kako, ja sam samo naveo primer iz prakse, koliko je jednostavno to resiti na linuxu. bez da favorizujem bilo sta, na NT-u se svakako stvar moze resiti,ali smatram da to ide sa vise cimanja i vise potencijalno mogucih problema.
i jos nesto, kada sam rekao da je crkla plocha i napajanje, odmah ste poleteli s pricom UPS , UPS , UPS ...
a ups ne moze da probije jel?
[ Ivan Dimkovic @ 14.09.2005. 08:26 ] @
znas kako, ja sam samo naveo primer iz prakse, koliko je jednostavno to resiti na linuxu. bez da favorizujem bilo sta, na NT-u se svakako stvar moze resiti,ali smatram da to ide sa vise cimanja i vise potencijalno mogucih problema.
Vidis, ovde ima par ljudi koji imaju poduze industrijsko iskustvo (po vrlo jakim firmama) u odrzavanju i projektovanju sistema (ukljucujuci Linux, kao i UNIX-e) - ne bih da ih "prozivam", vrlo verovatno ce se sami javiti - ali siguran sam da ce ti reci rec i dve o "lakoci" resavanja problema sa Linuxom (jos je danas i dobro, a u vreme <2.6 kernela je bilo pravi hazard) - koji recimo nema adekvatan kernel debugger, i sl... i neke vrlo zanimljive price sta se desava kad Linux krahira... "something wicked has happened" umesto system dumpa i sl... ;-)
Na NT-u ne moras imati vise cimanja ako poznajes kako taj sistem funkcionise - da bi to znao, moras uloziti malo vremena u obrazovanje koje nije "googlanje" ili "slashdotovanje", i to vazi kako za NT tako i za gotovo sve komercijalne UNIX-e -- treba dosta vremena i procitane literature, ali zato si posle istreniran da reagujes u mnogim situacijama koje su malo kompleksnije od "izgoreo mi UPS i zamenio sam plocu". Rekoh ti vec, to je sistem koga je projektovao Dave Cutler, nije bas lame OS ;-)
Citat:
i jos nesto, kada sam rekao da je crkla plocha i napajanje, odmah ste poleteli s pricom UPS , UPS , UPS ...
a ups ne moze da probije jel?
Ne razumem poentu bas ovoga... i ako UPS probije i tebi "izgori server" (sto nikako ne bi trebalo da se desi, jer bi morao da ima osigurano napajanje i backup tog istog napajanja) opet imas situaciju da doneses novu kutiju, ubacis stare diskove, ubacis NT boot disk, 2 puta enter - "repair", enter... product ID - i to je to... nista komplikovanije od Linuxa, samo ti treba jos jedan korak koji ima svoj razlog (HAL-ovi su optimizovani za platformu)
[ xtraya @ 14.09.2005. 10:13 ] @
Citat: dimke
(jos je danas i dobro, a u vreme <2.6 kernela je bilo pravi hazard)
pa ne znam, ali zbilja 2.4.2x kerneli su se stvarno dobro pokazali. za 2 godine mi se desio samo 1 crash ali direktno mojom krivicom (hteo sam da reiserfs-ujem disk koji je bio mountovan,pa je kernel pukao i zeznuo MBR ali sam to sa instalacionim diskom resio za 5 min). e sad stvarno ne znam za ostale podverzije kernela koju ima maltene svaka distribucija. zato mi je slackware zakon sto nema mnogo cackanja kernela,vec samo stabile verzije koristi.
[ random @ 14.09.2005. 19:49 ] @
Šta znači "reiserfs-ovati disk"?
[ xtraya @ 15.09.2005. 05:26 ] @
mkreiserfs /dev/hdx
[ random @ 15.09.2005. 07:24 ] @
Ceo disk, tek tako? Bez pravljenja particija? Ne valja ti ta praksa.
[ degojs @ 15.09.2005. 17:43 ] @
Ma šta ne valja.. zameniće on ceo disk ako zatreba :-)
Čovek može da prebaci i sistem i podatke sa jednog servera na drugi za manje od 15 minuta :) I usput da ispravi par bagova u kernelu :)
Nije to ni običan (čitaj: Windows) korisnik, ni tehničar, ni admin, a vala nije ni programer. To je LINUX GURU.
Da ne kažem - dok jednu kara, druga mu puši..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 15.09.2005. u 19:21 GMT+1]
[ Palma @ 15.09.2005. 18:48 ] @
Citat: degojs:
Multitasking 
[ xtraya @ 15.09.2005. 23:45 ] @
Citat: Ceo disk, tek tako? Bez pravljenja particija? Ne valja ti ta praksa.
pa na 10 giga disku i nije neka frka, ajde da je 250 pa ok , po 100 giga particije i radice posao...
a sto se tice ove degejs pederajke
Citat: Ma šta ne valja.. zameniće on ceo disk ako zatreba :-)
Čovek može da prebaci i sistem i podatke sa jednog servera na drugi za manje od 15 minuta :) I usput da ispravi par bagova u kernelu :)
Nije to ni običan (čitaj: Windows) korisnik, ni tehničar, ni admin, a vala nije ni programer. To je LINUX GURU.
Sorry degejs,nesto si `TEO? Proveri da nemas neki UPDATE da stavis na sajt...
a o mojim admin vestinama molim te samo ti nemoj da komentarises...
(randome nemaju pojma , niti znaju za ono nase sto imamo...ali nemoj da im pricas kad je jedino sto znaju da PACERISHU)
[ Mister Big Time @ 16.09.2005. 01:23 ] @
kako vas vise ne mrzi da razglabate na ove teme... uff ... ko je pametniji, ko ima bolji sistem..... al' dobro forum valjda i sluzi za to :) pa ko voli nek izvoli....
[ degojs @ 16.09.2005. 05:08 ] @
Citat: a o mojim admin vestinama molim te samo ti nemoj da komentarises...
Zaista nema potrebe. Imamo svi prilike da čitamo šta ti sam pišeš :)
[ caboom @ 16.09.2005. 09:07 ] @
pa na 10 giga disku i nije neka frka, ajde da je 250 pa ok , po 100 giga particije i radice posao...
mislim da si omashio poentu...
[ Palma @ 16.09.2005. 10:17 ] @
Citat: z@re:
i jos da citiram ono "kome treba konzola u 2005". adminima. jest da windoze imaju stvarno pregledne graficke alatke za administraciju, al brate ne moze nitko toliko brzo kliktat misem koliko ja mogu lupat po tastaturi. ipak, ko zna, iz konzole rijesi sve puno brze. a kad se ovaj argument spomene windows klanu, odma mjenjaju plocu i govore da postoji kolekcija konzolnih programa za administriranje, monad ...
Khm, khm...
Meni sad nije jasno šta si ti hteo da kažeš u ovom postu. Prvo, slažem se kad kažeš da Windows ima odlične GUI alate za administraciju, ali se nikako ne slažem sa tvojom tvrdnjom da to ne može da se uradi i iz konzole. Dobro, ne mogu da kažem da može sve, ali dobar deo administracije se 'ladno radi iz konzole. Naravno, postavlja se pitanje: "Zašto da čukaram po konzoli kada već mogu da koristim first-class GUI alate?" Ukusi su različiti, kao i navike, ali činjenica je da ogromna većina Windows administratora slabo koristi konzolu - ne zato što je neupotrebljiva, već zato što im GUI alati pružaju veću fleksibilnost, komfor, preglednost itd. Ko želi da koristi konzolu ništa ga ne sprečava; na instalacionom disku Windows-a ima Windows Support Tools paket koji ima sledeće alate:
Citat:
A
Acldiag.exe (ACL Diagnostics)
Active Directory Replication Monitor (Replmon.exe)
Active Directory Search Tool (Search.vbs)
Addiag.exe (Application Deployment Diagnosis)
Adsiedit.msc (ADSI Edit)
Apmstat.exe (Advanced Power Management Status)
B
Bindiff.exe (Binary File Difference Finder)
Bitsadmin.exe (BITS Administration Utility)
Browstat.exe (Browser Status)
C
Cabarc.exe (Cabinet Tool)
Clonepr (ClonePrincipal)
Connstat.cmd (FRS Connection Status Report)
D
Dcdiag.exe (Domain Controller Diagnostic Tool)
Depends.exe (Dependency Walker)
Devcon.exe (Device Console Utility)
DFS and SYSVOL Replication Topology Analysis Tool (Topchk.cmd)
Dfsutil.exe (Distributed File System Utility)
Dhcploc.exe (DHCP Server Locator Utility)
Diruse.exe (Directory Disk Usage)
DiskProbe (Dskprobe.exe)
Dmdiag.exe (Disk Manager Diagnostics)
Dnscmd.exe (DNS Server Troubleshooting Tool)
Dnslint.exe (DNS Lint)
Dsacls.exe (Directory Services ACL Editor)
Dsastat.exe (Directory Services Utility)
DskProbe.exe (DiskProbe)
E
Efsinfo.exe (Encrypting File System Information)
Exctrlst.exe (Extensible Performance Counter List)
F
Filever.exe (File Version)
Ftonline.exe (Fault Tolerant Disk Mounter)
FRS Connection Status Report (Connstat.cmd)
FRS Health Check (Health_chk.cmd)
FRS Inbound and Outbound Logs Summary Report Tool (Iologsum.cmd)
G
Getsid.exe (Get Security ID)
Gflags.exe (Global Flags Editor)
H
Health_chk.cmd (FRS Health Check)
Httpcfg.exe (HTTP Configuration Utility)
I
Iologsum.cmd (FRS Inbound and Outbound Logs Summary Report Tool)
Iasparse.exe (IAS Parse Tool)
J
No entries
K
Ksetup.exe (Kerberos Setup)
Ktpass.exe (Kerberos Keytab Setup)
L
Ldp.exe (LDP Tool)
M
Manipulate Service Principal Names for Accounts (Setspn.exe)
Memory Pool Monitor (Poolmon.exe)
Memsnap.exe (Memory Profiling Tool)
Movetree.exe (Move Users)
Msicuu.exe (Windows Installer Cleanup Utility)
Msizap.exe (Windows Installer Zapper)
N
Netcap.exe (Network Monitor Capture Utility)
Netdiag.exe (Network Connectivity Tester)
Netdom.exe (Windows Domain Manager)
Nltest.exe (NLTest)
Ntfrsutl.exe (NTFRS Utility)
O
No entries
P
Poolmon.exe (Memory Pool Monitor)
Portqry.exe (Port Query)
Pviewer.exe (Process Viewer)
Q
No entries
R
Remote.exe (Remote Command Line)
Repadmin.exe (Replication Diagnostics Tool)
Replmon.exe (Active Directory Replication Monitor)
Rsdiag.exe (Remote Storage Diagnostic Utility)
Rsdir.exe (Remote Storage File Analysis Utility)
S
Search.vbs (Active Directory Search Tool)
Sdcheck.exe (Security Descriptor Check Utility)
Setspn.exe (Manipulate Service Principal Names for Accounts)
Security Administration Tools (SIDWalk.msc)
SIDWalk.msc (Security Administration Tools)
Spcheck.exe (Service Pack Check)
T
Topchk.cmd (DFS and SYSVOL Replication Topology Analysis Tool)
U, V
No entries
W
Windiff.exe (WinDiff File and Directory Comparison)
Windows Domain Manager (Netdom.exe)
Windows Installer Cleanup Utility (Msicuu.exe)
Windows Installer Zapper (Msizap.exe)
X
Xcacls.exe
Y, Z
No entries
Dalje, postoji i Resource Kit Tools paket, koji se može skinuti sa Microsoft-ovog sajta, koji je 12MB veliki:
Citat:
A
Acctinfo.dll (documented in Readme.htm)
Adlb.exe: Active Directory Load Balancing Tool
Admx.msi: ADM File Parser
Atmarp.exe: Windows ATM ARP Server Information Tool
Atmlane.exe: Windows ATM LAN Emulation Client Information
Autoexnt.exe: AutoExNT Service
B
No entries
C
Cdburn.exe: ISO CD-ROM Burner Tool
Checkrepl.vbs: Check Replication
Chklnks.exe: Link Check Wizard
Chknic.exe: Network Interface Card Compliance Tool for Network Load Balancing
Cleanspl.exe: Spooler Cleaner
Clearmem.exe: Clear Memory
Clusdiag.msi: Cluster Diagnostics and Verification Tool
Clusfileport.dll: Cluster Print File Port
Clusterrecovery.exe: Server Cluster Recovery Utility
Cmdhere.inf: Command Here
Cmgetcer.dll: Connection Manager Certificate Deployment Tool
Compress.exe: Compress Files
Confdisk.exe: Disk Configuration Tool
Consume.exe: Memory Consumers Tool
Creatfil.exe: Create File
Csccmd.exe: Client-Side Caching Command-Line Options
Custreasonedit.exe: Custom Reason Editor (documented in Readme.htm)
D
Delprof.exe: User Profile Deletion Utility
Dh.exe: Display Heap
Diskraid.exe: RAID Configuration Tool
Diskuse.exe: User Disk Usage Tool
Dnsdiag.exe: SMTP DNS Diagnostic Tool (documented in Readme.htm)
Dumpfsmos.cmd: Dump FSMO Roles
Dvdburn.exe: ISO DVD Burner Tool
E
Empty.exe: Free Working Set Tool
Eventcombmt.exe: Check Replication
F
Fcopy.exe: File Copy Utility for Message Queuing
Frsflags.vbs
G
Getcm.exe: Connection Manager Profile Update
Gpmonitor.exe: Group Policy Monitor
Gpotool.exe: Group Policy Objects
H
Hlscan.exe: Hard Link Display Tool
I
Ifilttst.exe: IFilter Test Suite
Ifmember.exe: User Membership Tool
Inetesc.adm: Internet Explorer Enhanced Security Configuration
Iniman.exe: Initialization Files Manipulation Tool
Instcm.exe: Install Connection Manager Profile
Instsrv.exe: Service Installer
Intfiltr.exe: Interrupt Affinity Tool
J
No entries
K
Kerbtray.exe: Kerberos Tray
Kernrate.exe: Kernel Profiling Tool
Klist.exe: Kerberos List
Krt.exe: Certification Authority Key Recovery
L
Lbridge.cmd: L-Bridge
Linkd.exe
Linkspeed.exe: Link Speed
List.exe: List Text File Tool
Lockoutstatus.exe: Account Lockout Status (documented in Readme.htm)
Logtime.exe
Lsreport.exe: Terminal Services Licensing Reporter
Lsview.exe: Terminal Services License Server Viewer
M
Mcast.exe: Multicast Packet Tool
Memmonitor.exe: Memory Monitor
Memtriage.exe: Resource Leak Triage Tool
Mibcc.exe: SNMP MIB Compiler
Moveuser.exe: Move Users
Mscep.dll: Certificate Services Add-on for Simple Certificate Enrollment Protocol
N
Nlsinfo.exe: Locale Information Tool
Now.exe: STDOUT Current Date and Time
Ntimer.exe: Windows Program Timer
Ntrights.exe
O
Oh.exe: Open Handles
Oleview.exe: OLE/COM Object Viewer
P
Pathman.exe: Path Manager
Permcopy.exe: Share Permissions Copy
Perms.exe: User File Permissions Tool
Pfmon.exe: Page Fault Monitor
Pkiview.msc: PKI Health Tool
Pmon.exe: Process Resource Monitor
Printdriverinfo.exe: Drivers Source
Prnadmin.dll: Printer Administration Objects
Q
Qgrep.exe
Qtcp.exe: QoS Time Stamp
Queryad.vbs: Query Active Directory
R
Rassrvmon.exe: RAS Server Monitor
Rcontrolad.exe: Active Directory Remote Control Add-On
Regini.exe: Registry Change by Script
Regview.exe (documented in Readme.htm)
Remapkey.exe: Remap Windows Keyboard Layout
Robocopy.exe: Robust File Copy Utility
Rpccfg.exe: RPC Configuration Tool
Rpcdump.exe
Rpcping.exe
RPing: RPC Connectivity Verification Tool
Rqc.exe: Remote Access Quarantine Client
Rqs.exe: Remote Access Quarantine Agent
S
Setprinter.exe: Spooler Configuration Tool
Showacls.exe
Showperf.exe: Performance Data Block Dump Utility
Showpriv.exe: Show Privilege
Sleep.exe: Batch File Wait
Sonar.exe: FRS Status Viewer
Splinfo.exe: Print Spooler Information
Srvany.exe: Applications as Services Utility
Srvcheck.exe: Server Share Check
Srvinfo.exe: Remote Server Information
Srvmgr.exe: Server Manager
Ssdformat.exe: System State Data Formatter
Subinacl.exe
T
Tail.exe
Tcmon.exe: Traffic Control Monitor
Timeit.exe (documented in Readme.htm)
Timezone.exe: Daylight Saving Time Update Utility
Tsctst.exe: Terminal Server Client License Dump Tool
Tsscalling.exe: Terminal Services Scalability Planning Tools
U
Uddicatschemeeditor.exe: UDDI Services Categorization Scheme Editor
Uddiconfig.exe: UDDI Services Command-line Configuration Utility
Uddidataexport.exe: UDDI Data Export Wizard
Usrmgr.exe: User Manager for Domains
V
Vadump.exe: Virtual Address Dump
Vfi.exe: Visual File Information
Volperf.exe: Shadow Copy Performance Counters
Volrest.exe: Shadow Copies for Shared Folders Restore Tool
Vrfydsk.exe: Verify Disk
W
Winexit.scr: Windows Exit Screen Saver
Winhttpcertcfg.exe: WinHTTP Certificate Configuration Tool
Winhttptracecfg.exe: WinHTTP Tracing Facility Configuration Tool
Winpolicies.exe: Policy Spy
Wins.dll: WINS Replication Network Monitor Parser
Wlbs_hb.dll & Wlbs_rc.dll: Windows Load Balancing Server Network Monitor Parsers
X, Y, Z
No entries
Dalje, postoje razne Unix alatkice za Windows:
Citat: agrep.exe
ansi2knr.exe
basename.exe
bc.exe
bison.exe
bunzip2.exe
bzip2.exe
bzip2recover.exe
cat.exe
chgrp.exe
chmod.exe
chown.exe
cksum.exe
cmp.exe
comm.exe
compress.exe
cp.exe
csplit.exe
cut.exe
date.exe
dc.exe
dd.exe
df.exe
diff.exe
diff3.exe
dircolors.exe
dirname.exe
du.exe
echo.exe
egrep.exe
env.exe
expand.exe
expr.exe
factor.exe
fgrep.exe
find.exe
flex.exe
fmt.exe
fold.exe
fsplit.exe
gawk.exe
gclip.exe
gplay.exe
grep.exe
gsar.exe
gunzip.exe
gzip.exe
head.exe
id.exe
indent.exe
install.exe
join.exe
jwhois.exe
less.exe
lesskey.exe
libfl.a
libfl.lib
ln.exe
logname.exe
ls.exe
m4.exe
make.exe
makedepend.exe
makemsg.exe
man.exe
md5sum.exe
mkdir.exe
mkfifo.exe
mknod.exe
mv.exe
mvdir.exe
nl.exe
od.exe
paste.exe
patch.exe
pathchk.exe
pclip.exe
pr.exe
printenv.exe
printf.exe
pwd.exe
recode.exe
rm.exe
rman.exe
rmdir.exe
sdiff.exe
sed.exe
seq.exe
shar.exe
sleep.exe
sort.exe
spisak.txt
split.exe
stego.exe
su.exe
sum.exe
sync.exe
tac.exe
tail.exe
tar.exe
tee.exe
test.exe
touch.exe
tr.exe
type.exe
uname.exe
unexpand.exe
uniq.exe
unrar.exe
unshar.exe
unzip.exe
uudecode.exe
uuencode.exe
wc.exe
wget.exe
wget.hlp
which.exe
whoami.exe
xargs.exe
yes.exe
zcat.exe
zip.exe
Pa onda, Services for Unix, Cygwin, razne konzolni alati koji se dobijaju instalacijom nekog servisa, tipa MS POP3 service i td. Nije da nema, ali da li će to što ima i biti upotrebljeno zavisi isključivo od administratora, njegovih navika i td. Dajem primer u sledećem postu, pošto se ovaj prilično odužio.
[ Palma @ 16.09.2005. 10:41 ] @
Nekome je npr. lakše da napravi particiju ovako...
Code:
Microsoft Windows [Version 5.2.3790]
(C) Copyright 1985-2003 Microsoft Corp.
c:\Documents and Settings\srle>diskpart
Microsoft DiskPart version 5.2.3790
Copyright (C) 1999-2001 Microsoft Corporation.
On computer: SRLE
DISKPART> list disk
Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ---------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 4095 MB 8033 KB
Disk 1 Online 1022 MB 1022 MB
Disk 2 Online 1022 MB 1022 MB
Disk 3 Online 1022 MB 1022 MB
DISKPART> select disk 1
Disk 1 is now the selected disk.
DISKPART> list partition
There are no partitions on this disk to show.
DISKPART> create partition primary size=800
DiskPart succeeded in creating the specified partition.
DISKPART> assign letter=z
DiskPart successfully assigned the drive letter or mount point.
DISKPART> list partition
Partition ### Type Size Offset
------------- ---------------- ------- -------
* Partition 1 Primary 801 MB 32 KB
DISKPART> exit
Leaving DiskPart...
c:\Documents and Settings\srle>format z: /fs:ntfs
The type of the file system is RAW.
The new file system is NTFS.
WARNING, ALL DATA ON NON-REMOVABLE DISK
DRIVE Z: WILL BE LOST!
Proceed with Format (Y/N)? y
Verifying 801M
Volume label (32 characters, ENTER for none)?
Creating file system structures.
Format complete.
820480 KB total disk space.
814017 KB are available.
c:\Documents and Settings\srle>z:
Z:\>dir
Volume in drive Z has no label.
Volume Serial Number is E05D-6F70
Directory of Z:\
File Not Found
Z:\>
...a nekome ovako...
E sad, to što je vama konzola sve i svja pa morate da čukarate - šta da vam radim, mi na Windows-u možemo da biramo. Ali dobro, možda je nekom lepše da baulja po konzoli, ručno prepravlja conf fajlove, šta se tu može.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 16.09.2005. u 11:44 GMT+1]
[ xtraya @ 16.09.2005. 12:33 ] @
paaaa
cfdisk /dev/hdxx
enter
enter
(ukucaj broj megabajta)
wtite
enter
YES
mkreiserfs /dev/hdxx
yes
i jel to tesko?
smesno...
a za mount, jos smesnije...
mount /dev/hdxx /mnt/(gde god hocete)
neki problem?
[ Palma @ 16.09.2005. 19:02 ] @
Ako ti ne primećuješ problem, uzaludno je da ti objašnjavam, sve i da ti do sutra pričam!
[ nkrgovic @ 16.09.2005. 21:41 ] @
OK, ovo jeste advocacy, ali ne kapiram zasto mora da se svodi na "ciji je veci" i ko je "vise hard-core", a ko "ima izbor".
OS je alat koji koristis za rad. Ja radim na Linux-u, cak ga korisitm i kuci (mada planiram da predjen na Unix cim nadjem vremena). Zivim od toga vec godinama, ne plasim se komandne linije... Ali i dalje vidim JAKO PUNO poente u windows-u.
Skoro me je neko pitao sta da radi - treba da PLATE windows + office. Moja preporuka je bila da plate AKO MOGU, ako ne - da idu na OSS. Prosto. Razloga, osim toga sto je jednostavnije za korisnike ima mnogo, ali je vreme korisnika glavno. Ono jednostavno skoro uvek kosta najvise.
Ja bi licno radije koristio - i koristim - linux nego windows, pre svega iz navike, ali bi ih rado oba bacio i uzeo neki Unix. Sad to sam ja... Ali definitivno ima problema u tom linux-u - i to mnogo. Mene npr. nervira sto je JAKO TESKO izvesti centralizovanu kontrolu linux racunara, bez da debelo platis Novell-u dok je na windowsu jako lako. Nervira me sto na solaris 10 mogu da stavim kernel modul za solaris 2.6, i sto na win xp mogu da stavim drajver za win 2k, a na 2.6.11 ne mogu da stavim drajver za graficku za 2.6.10 bez da menjam sors, pa rekompajliram pa budzim.... Super je to kad se neko igra kuci, ali neko ko treba da odrzava 100 racunara ima da umre pre nego to uradi za neko normalno kratko vreme. Moze sve to na linux, ali BOLI i MNOGO TRAJE. A samim tim i mnogo kosta. A posao se vrti oko para - ne filozofije.
OK - linux je, realno IBM-ovo cedo (oni kontrolisu debelo najveci % koda, oni ga rade, oni ga reklamiraju... oni ga REALNO kontrolisu). I kapiram ja da IBM mora nekako da proda one preskupe support ugovore. Ali nekako svi to preskacu i zamisljaju da je to nesto.. javno, apsolutno dobro... Cak bre ljudi tvrde da je linux zapravo Unix (a linux je GNU - a Gnu Nije Unix - je'l ;) ).
Poenta je : posao bira ono sto najmanje kosta, tj. najvise zaradjuje - ne ono sto je naj-ql, naj-hardcore, naj-1337, ili sta god.
To su bar mojih 0.02EUR.
[ bojan_bozovic @ 16.09.2005. 22:38 ] @
Citat: OK - linux je, realno IBM-ovo cedo (oni kontrolisu debelo najveci % koda, oni ga rade, oni ga reklamiraju... oni ga REALNO kontrolisu).
REALNO ga NIKO ne kontrolise, a ponajmanje IBM. IBM ima AIX.
@palma
cini mi se da je RedHat imao odlican GUI SW za podesavanje mreze, ako ne i za pravljenje particija i fajlsistema (to sam radio samo pri instalaciji, mnogo puta sam vec rekao da je cinjenica da svaki guru tera po svome i pravi svoj distro razlog broj jedan zasto je Linux u haoticnom stanju)
[ nkrgovic @ 16.09.2005. 23:10 ] @
Citat:
REALNO ga NIKO ne kontrolise, a ponajmanje IBM. IBM ima AIX.
Jako glupo od mene, ali samo na prvu loptu:
[nkrgovic@devel linux-2.4.26]$ grep -R -i "ibm" * | wc -l
6054
[nkrgovic@devel linux-2.4.26]$ grep -R -i "linus" * | wc -l
877
....
Razmisli gde bi bio Linux bez IBM-a da pruza podrsku, prodaje ga na svojim serverima i reklamira ga, a gde bi bio bez Red Hat-a.
Da IBM propadne Linux bi to JAKO bolelo. Da RHAT propadne bolelo bi manje. Mrzi me da trazim, ali svojevremeno procitah negde koji % kernel koda daje IBM - ukratko OGROMAN.
Nije RHAT taj koji je u velike korporacije progurao linux, vec IBM sa svojom masinerijom i support kontraktima. IBM ima AIX, ali AIX kosta mnogo vise. Glavni razlog zasto guraju Linux je da bi istisnuli MSFT, ili licnih razloga (IBM mrzi MSFT jos od OS/2 price, i to svi znaju). Linux je mnogo veca konkurencija windowsu nego AIX-u - trziste je razlicito.
[ xtraya @ 16.09.2005. 23:11 ] @
Citat: Ako ti ne primećuješ problem, uzaludno je da ti objašnjavam, sve i da ti do sutra pričam!
he he, kazem ja, click-n-mouse admin :)
ide to super brzo i na NT-u, palma nemoj da mislis da zelim da se prepucavam, debilizam je to zesci (to samo degejs jos ne kapira, dimkovic se opametio vidim)
meni zbilja, ovakav nacin rada zavrsava poslove, i to odlicno zavrsava
(bas danas sam radio jednu zamenu hardova na jednom brandname krshu (233mhz) koji vec godinama dobro sluzi na slekveru9. naravno isti sistem ne vidi 40 giga diskove (bios) a traziti bios za njega mi stvarno oduzima vreme. xp na istoj masini ne bi imao previse smisla , ipak je to 233 p2. /dev/hdc se pojavio u sekundi, i opisana format procedura je odradjena za 1 minut... reboot, i sistem je mauntovao disk po svim starim setovanjima. reboot sam cisto uradio iz predostroznosti.)
[ bojan_bozovic @ 16.09.2005. 23:42 ] @
Cekaj malo i Win2000/XP ne koriste BIOS za identivikaciju diska (hint: iskljuci sekundarni drajv u BIOSu i pokreni Win setup)
Ja ne mogu da shvatim Linuxovce, vreme je da se predje na *BSD... Linux je u haoticnom stanju zbog bezbroj distribucija (za razliku od BSD), Linux kernel je (sto je najgore) u haoticnom stanju, za razliku od BSD (hint: Linux ATAPI+SCSI lejer vs NetBSD SCSIPI)... Kod *BSD imas samo jedan izvor paketa, sam *BSD sajt, i ne skidas pakete ko zna odakle (hint:ako rutiras bacbone ne zelis da rizikujes rm -rf / i sl. neprijatnosti u postinstall skripti nekog paketa iz opskurnog izvora), BSD ima inzvanrednu IPv6 implementaciju, tacnije dve KAME i INRIA IPv6 (FreeBSD/NetBSD/OpenBSD/BSD-OS) ili da se predje na Solaris (it's not a joke  )... Pogledaj na Sun sajtu npr. BigAdmin HCL http://www.sun.com/bigadmin/hcl/ da, nisu podrzani winmodemi, ali ko ih sa 2 grama mozga kupuje? Uostalom na zapadu je sve *DSL i kabl pa imas ruter (sto bi se 'strucno' reklo modem  ) vezan za mreznu i DHCP...
[ nkrgovic @ 16.09.2005. 23:45 ] @
Citat:
he he, kazem ja, click-n-mouse admin :)
Joj sto mrzim kad ne mogu da spavam, pa ovako vilenim... ;)
Anyways - ajde mi objasni ovaj pojam, MOLIM TE? Evo, konretnih pitanja:
Da li je clink-n-mouse admin :
- Neko ko misem i uz gui (scotty) administraira AIX?
- Neko ko misem i uz gui (LDAP browser) administrira Solaris?
- Neko ko misem i uz gui (njihov custom) administrira SuSE / RedHat Enterparadajz distribucije?
- Neko ko misem i uz gui (webmin, npr.) administrira Slack ?
Da li si ikad imao 50-100 masina da odrzavas? Imas li ideju koliko bi posla bilo na svakoj raditi nesto rucno? Ja sam to radio - ruke, vim i mnogo vremena. i MNOGO bi voleo da nisam morao :))
Dobar admin nema NIKAKVE veze sa time koji alat koristi, vec KAKO ga koristi.
[ xtraya @ 17.09.2005. 00:38 ] @
Citat: Dobar admin nema NIKAKVE veze sa time koji alat koristi, vec KAKO ga koristi.
o tome ti i pricam. ako znas sta hoces, nista te nece spreciti da uradis posao. a to klik ovako,onako,boja ovde,finish onde ... stvarno mi nikada nije znacilo nista...
Citat: Da li je clink-n-mouse admin :
- Neko ko misem i uz gui (scotty) administraira AIX?
- Neko ko misem i uz gui (LDAP browser) administrira Solaris?
- Neko ko misem i uz gui (njihov custom) administrira SuSE / RedHat Enterparadajz distribucije?
- Neko ko misem i uz gui (webmin, npr.) administrira Slack ?
ne ne, nisi me razumeo... iskreno vise volim konzolu pa udri, a click-n-mouse je situacija kada admin nema ideju da moze nesto drugacije da uradi osim onog kako su mu rekli po defaultu ili pritiskom na F1. a i webmin nije losa stvarcica,ali nekako je putty ili ssh postao navika. meni je iskreno lakse tako.
Citat: bojan
Cekaj malo i Win2000/XP ne koriste BIOS za identivikaciju diska (hint: iskljuci sekundarni drajv u BIOSu i pokreni Win setup)
kazem, ko je lud da stavlja xp na 233 mhz lesh... naravno da ga ne zanima bios...
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 01:40 GMT+1]
[ nkrgovic @ 17.09.2005. 00:57 ] @
Citat:
o tome ti i pricam. ako znas sta hoces, nista te nece spreciti da uradis posao. a to klik ovako,onako,boja ovde,finish onde ... stvarno mi nikada nije znacilo nista...
Boja? Finish? Huh... To nikome ne znaci nista. Ima ovde sigurno neki windows admin, verujem da oni boje ni ne primecuju. Poenta je u tome da je to nacin na koji se nesto radi na odredjenoj platformi. Ako je ta platforma najbolje (money wise - samo se to racuna) resenje - onda radis tako.
Citat:
ne ne, nisi me razumeo... iskreno vise volim konzolu pa udri, a click-n-mouse je situacija kada admin nema ideju da moze nesto drugacije da uradi osim onog kako su mu rekli po defaultu ili pritiskom na F1. a i webmin nije losa stvarcica,ali nekako je putty ili ssh postao navika. meni je iskreno lakse tako.
putty ili ssh je navika... Naginjes ti meni na windows, ma koliko ti se to ne svidja :)
Sad ozbiljno, ja bio malo dokon pa citao zvanicnu IBM dokumentaciju ovih dana - kako se prave Micropartitions na AIX 5.3, i u njih kao guest ucitava linux ili drugi AIX. Veliki pdf-ovi, a u njima slike kako se klikce i gde :)) I da, ima i opcija iz konzole, ali oni preporucuju GUI jer je BRZI.
Zacudices se - vecina admina koji imaju sistem koji su platili i za koji imaju support rade bas onako kako su im rekli, jer tako dobijaju support brze i lakse. Uostalom GUI za administraciju je nastao jako davno, ne da bi to mogao da radi bilo ko, vec da bi se radilo brze. Ja licno volim i vise koristim konzolu (obicno openssh u gnome-terminal prozoru, ali ne biram mnogo), ali kad bi imao gui kroz koji mogu nesto da odradim na 50 masina sa 10 klikova ... Vodio bi svoje programere na pivo - za pocetak :) . I bio jako srecan.
Poenta je da ti sve vreme propustas poentu :) Najbolje resenje je ono koje najmanje kosta i najvise zaradjuje, a ne ono koje radi ovako ili onako, pod ovom ili onom licencom, sa ovim ili onim hardverom ili softverom. Nema admina na kucnim masinama :)
[ Palma @ 17.09.2005. 01:16 ] @
Kolega Krgoviću,
vidim da si ozbiljan čovek, tako da ti od sveg srca preporučujem da se ne preteruješ sa traljom, jer je to čisto gubljenje vremena. Jednostavno, ne vidim svrhu bilo kakve rasprave sa njim jer on skače sa teme na temu brže nego pčela sa cveta na cvet, a sve to bez ikakvog reda a još manje logike. Tipičan white-noise. Jednostavno, pokazao je zapanjujuću količinu neznanja i toliko se izblamirao da ga niko više i ne uzima za ozbljno.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 17.09.2005. u 02:18 GMT+1]
[ degojs @ 17.09.2005. 01:20 ] @
Citat: a click-n-mouse je situacija kada admin nema ideju da moze nesto drugacije da uradi osim onog kako su mu rekli po defaultu ili pritiskom na F1
Ma, mora da je tako (što nemaju ideju za drugo), a ne što je ljudima tako lakše..
[ degojs @ 17.09.2005. 01:22 ] @
Citat: ne ne, nisi me razumeo...
Evo ga, opet se vadi..
Pa pobogu ima li 2 dana da sam te pitao kako to da tebe drugi ljudi stalno pogrešno razumeju? Pa ima li neko na ovom forumu a da mu ti nisi morao odgovarati sa: "Ne, ne.. nisam to mislio.. nisi me razumeo"?
Ili je opet u pitanju pokušaj da se neko ismeje ("click-n-mouse admin"), a onda kad neko uđe u raspravu, onda ide tvoje klasično vađenje: "Ne, ne, nisi me razumeo.."
[ tdjokic @ 17.09.2005. 01:27 ] @
Ja sam obican kucni korisnik, nema formalno obrazovanje IT struke. Nekad davno sam malo studirao masinstvo (1961?) a sve sto znam o racunarima sam naucio malo iz knjiga, malo uz pomoc kolega na poslu a u novije vreme uz pomoc kolega sa foruma. Upravo pre par dana sam imao slicnu diskusiju, na svom nivou, naravno, gde sam coveku rekao: "Otvori Konqueror kao File manager u super user modu, pa onda ... " a neki ljudi me izgrdise: "Konzola je zakon..." Sad se ja pitam nesto: da li je lakse premestiti 300 slova sa raznih lokacija na disku, pa jos i na razlicitim particijama, kucajuci slovo po slovo u konzoli ili Copy&Paste u GUI? Ne samo lakse, nego i sa manje mogucnosti da se pogresi. Ja cak i kad radim u konzoli, sto je prilicno retko, komande uglavnom dobijam iz nekih uputstava i slicnog pa zloupotrebljavam tu okolnost i onda i tu radim Copy&Paste samo ako moze.
Eto, cak i na jednom racunaru se vidi sta je lakse i brze, obicna "zdrava seljacka logika".
[ degojs @ 17.09.2005. 04:44 ] @
E moj Tomo, izgleda nisi ti "u fazonu" više :) a vala ni za sebe ne mogu reći drugačije. Sad je valjda u modi da radiš stvari komplikovanije, pa kažeš da si pametniji.. :)
[ xtraya @ 17.09.2005. 06:28 ] @
Citat: E moj Tomo, izgleda nisi ti "u fazonu" više :) a vala ni za sebe ne mogu reći drugačije. Sad je valjda u modi da radiš stvari komplikovanije, pa kažeš da si pametniji.. :)
sta je degejs? ni ovaj linux troll ti ne valja?
Citat: palma
Kolega Krgoviću,
vidim da si ozbiljan čovek, tako da ti od sveg srca preporučujem da se ne preteruješ sa traljom, jer je to čisto gubljenje vremena. Jednostavno, ne vidim svrhu bilo kakve rasprave sa njim jer on skače sa teme na temu brže nego pčela sa cveta na cvet, a sve to bez ikakvog reda a još manje logike. Tipičan white-noise. Jednostavno, pokazao je zapanjujuću količinu neznanja i toliko se izblamirao da ga niko više i ne uzima za ozbljno.
kahm,pa ne znam bas,znas kako,u advocacy teme prosto vuku jedna drugu,sad to sto tebi i m$ ekipi to ponekad zasmeta to nije moja stvar
Citat: Poenta je da ti sve vreme propustas poentu :) Najbolje resenje je ono koje najmanje kosta i najvise zaradjuje, a ne ono koje radi ovako ili onako, pod ovom ili onom licencom, sa ovim ili onim hardverom ili softverom. Nema admina na kucnim masinama :)
o cemu pricamo dakle? zasto bi moja firma dala 1500 evra za M$ 2k3 server? zasto bi dala 200 evra za jos jednu XP licencu na kraju krajeva (i na xp-u bi sve radilo kako treba) ? kad ovo sto slekver radi i kako radi ekstra zavrsava posao za ono sto nama u firmi treba. i sad ce M$ trolleri da odma krenu sa bukom....
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 07:29 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2005. 07:54 ] @
Xtraya - sto bi neko krenuo sa bukom, ako tvojoj firmi Slackware stedi pare bez gubitaka u performansama onda on jeste dobro resenje - i tu nema sta da se diskutuje.
Problem, xtraya-o, je sto to nije generalni slucaj - zapravo nije slucaj u mnogim use-caseovima, a sad sto Linuxovci to ne mogu da prihvate to je njihova stvar, HC linuxovcima je Linux odlicno resenje od iPoda do superracunara ;-)
Uostalom, videces za par godina kad SUN-ov OpenSolaris i Apple-ov Tiger ocerupaju trziste koje je Linux krtatkotrajno preuzeo od matorih Unixa i SGI radnih stanica na mid-range server i scientific workstation trzistu.
To put it simple - bice ti Linux odlicno resenje dok ti ne zatreba kernel debugger, system crash analyser, fault tolerant server gde vendor moze remote da utvrdi u cemu je problem (ako dobije system log, koji ne postoji), directory service / remote administracija vise desetina pa i stotina servera, skaliranje sa vecim brojem procesora i sl... onog momenta kad ti u poslu bude zatrebalo ista od toga, preci ces na nesto drugo ili ces imati grdne probleme.
A to je mid-range server upotreba - desktop uopste i ne pominjemo, a ni scientific workstation (gde, mogu da primetim, trenutno Linux ima jako veliku prednost jer je dzabe i postoji jako mnogo slobodnog koda)
To nisu avioni-kamioni, to su sve standardne upotrebe servera u srednjim a i nekim jacim manjim firmama.
[ xtraya @ 17.09.2005. 08:53 ] @
Citat: Uostalom, videces za par godina kad SUN-ov OpenSolaris i Apple-ov Tiger ocerupaju trziste koje je Linux krtatkotrajno preuzeo od matorih Unixa i SGI radnih stanica na mid-range server i scientific workstation trzistu.
da,mislim da si u pravu... narocito za Tiger koji je ipak nesto potpuno drugo u odnosu na MS ili Linux resenja....
e i jos nesto, ne razumem zasto kritikujes syslog na linuxu. ako je merilo event viewer , onda je bojim se on smesan u odnosu na kernel i ostale log poruke linuxa
i ko kaze da ne mozes log remonte da saljes?
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 09:53 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2005. 09:03 ] @
Citat:
e i jos nesto, ne razumem zasto kritikujes syslog na linuxu. ako je merilo event viewer
Nisam nigde ni pomenuo NT u mom postu - pa cak i tako, NT-ov performance counting sistem daje mnogo vecu fleksibilnost od default Linuxa, jer je moguce pratiti mnogo veci broj kriticnih parametara, i to ili iz snap-in GUI "konzole" - ili programski, ubacivanjem odredjenih COM objekata, kako ti je volja i potpuno fleksibilno.
Merilo za ozbiljan server-OS su svi server OS-evi, recimo:
http://blogs.sun.com/roller/page/eschrock/20040924
Paragrafi:
Citat:
Kernel Debugging with KMDB
Citat:
Linux Kernel Debugging with KDB
Vrlo zanimljivo stivo ;-)
Takodje i ovaj paragraf:
Citat:
Linus has shown time and time again that these just aren't part of his core principles, and in the end he is in sole control of Linux's future. Projects such as crash dumps, kernel debuggers, and tracing frameworks have been repeatedly rejected by Linus, often because they are perceived as vendor added features. Not to mention the complete lack of commitment to binary compatibility (outside of the system call interface). Kernel developers make it nearly impossible to maintain a driver outside the Linux source tree (nVidia being the rare exception), whereas the same apps (and drivers) that you wrote for Solaris 2.5.1 will continue to run on Solaris 10.
Kad budes zapao u situaciju da ti treba reliable kernel debugger, ili binarna kompatibilnost drajvera shvatices zasto je Linux - u svom default GPL pakovanju neupotreljiv - naravno, postoje neka vendor-specific resenja, ali zapitaj se koliko su ta vendor-specific resenja zapravo Linuxi ;-) Ne - ona nisu ni GPL ni free.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.09.2005. u 10:05 GMT+1]
[ xtraya @ 17.09.2005. 09:04 ] @
syslog syslog.... to sam te pitao
i ovo sa vise procesora(demantuj me ako nisam u pravu), cekaj hoces da kazes da multiprocesorske linux masine rade kao win98 (1 proc. only)
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 10:05 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2005. 09:05 ] @
Odgovorih ti, cinjenica da se nisi potrudio da pristupis nekim stvarima u NT kernelu ne znaci da one ne postoje - proveri Resource Kit-ove ako te ne mrzi, ima svasta zanimljivo.
Oko vise procesora - ne rade kao Win98 masine, ali se ne skaliraju kao, recimo, Solaris sistemi - sto znaci da bacas pare.
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.09.2005. u 10:06 GMT+1]
[ xtraya @ 17.09.2005. 09:11 ] @
http://www.opensourcetutorials...er-threading-linux/page10.html
Citat: Conclusion & Resources
Intel Xeon Hyper-Threading is definitely having a positive impact on Linux kernel and multithreaded applications. The speed-up from Hyper-Threading could be as high as 30% in stock kernel 2.4.19, to 51% in kernel 2.5.32 due to drastic changes in the scheduler run queue's support and Hyper-Threading awareness.
nisam licno probao ali slusajuci iskutva drugih dimke je u pravu
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 10:14 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2005. 09:15 ] @
Mesamo pojmove - HT nije SMP.
Cinjenica da je 2.4.1 bio apsolutno ocajan po bilo kom MP pitanju, je dovela do tog rezultata - koji je ocekivan, to je IBM-ovo delo izmedju ostalog ;-)
Vidis sta znaci corporate backing ;-)
[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 17.09.2005. u 10:15 GMT+1]
[ xtraya @ 17.09.2005. 09:23 ] @
a onda se pojavio 2.5,2.6 ...b
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 10:28 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 17.09.2005. 09:53 ] @
Da ali 2.5/2.6 kernel je relativno nov i kako se uporedjuje sa Solarisom - pazi, prema onome sto ja znam prilikom prelazenja Linux --> NetBSD to mora da je sve isto, bar kad je vi u pitanju, sto znaci da inicijalno neces da imas nikakvih problema...  Dalje, ako je GPL program stvarno dobar (a postoje izuzeci) mozes da ga kompajliras i na Solarisu - koji dolazi sa Apache, staroffice itd., mozda i GIMP, eventualno samo GIMP trebas da kompajliras i imas bas sve...  Ako si na ADSL/kablu mozes da skines ISO-e (5 ISO oko 2.5 Gb) direktno sa Sun sajta...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 17.09.2005. u 10:54 GMT+1]
[ neetzach @ 17.09.2005. 10:11 ] @
Citat: xtraya: syslog syslog.... to sam te pitao
i ovo sa vise procesora(demantuj me ako nisam u pravu), cekaj hoces da kazes da multiprocesorske linux masine rade kao win98 (1 proc. only)
[Ovu poruku je menjao xtraya dana 17.09.2005. u 10:05 GMT+1]
Nije Dimkovic mislio na syslog, nego na popis sistemskih aktivnosti kakav ti daje recimo audit na Solarisu i gomila fajlova koji nastaju nakon krahiranja sistema i koji omogucavaju detaljnu analizu problema. Uzgred, za razliku od Linuxa, na Solarisu mozes dinamicki da menjas kernel parametre u toku rada, bez reboota...
Uz pricu o skalabilnosti bih dodao da iako teoretski Linux podrzava masine sa vise od 8 procesora, jos uvek se nije pokazao kao efikasno resenje. Linux se uglavnom koristi na malim dual masinicama, pa u slucaju potrebe za vise procesorske snage onda se pravi klaster. Zasto? Prvo jer Linux nije dovoljno stabilan za prevelika opterecenja i ne podrzava napredne funkcije enterprise hardvera, a drugo sto je vecina open source softvera lose pisana i sam softver se ne skalira dobro. Sa te strane gledano i nema nikakvog smisla koristiti velike masine cak iako bi Linux na tome mogao da radi (u smislu da iskoristi sve resurse) ako ostatak softvera ne moze da radi dovoljno efikasno. Isto tako Linux ne moze dovoljno efikasno (ako uopste) da odradi konsolidaciju na velikim masinama, a ne zelim da znam sta bi se desilo ako bi neki procesor/ploca krenuli da otkazuju... (Ono sta je Dimkovic pominjao, "Fault Management" - OS automatski detektuje komponentu koja otkazuje i iskljuci je, zato inzenjer moze u toku rada da zameni komponentu)
[ bojan_bozovic @ 17.09.2005. 10:24 ] @
Niti konkretno OSS developeri mogu da implementiraju hotplug kako treba jer nemaju pristup enterprise hardware-u za development... 32-procesorski UNISYS ili IBM kosta i to pozamasno... A ja ne vidim razlog zasto Solaris ne bi mogao da koristis kao mali ruter/webserver/nfs ili samba share server, izmedju ostalog...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 17.09.2005. u 11:29 GMT+1]
[ nkrgovic @ 17.09.2005. 11:20 ] @
Citat:
Xtraya - sto bi neko krenuo sa bukom, ako tvojoj firmi Slackware stedi pare bez gubitaka u performansama onda on jeste dobro resenje - i tu nema sta da se diskutuje.
Bingo Ivane. Samo na to dodaj i to koliko vremena kosta instalacija, odrzavanje i ostali vidovi interne podrske - i koliko to vredi u $$$ pa cemo doci do klasicne TCO racunice. To jeste ono sto Xtraya treba da shvati - to je jedino realno merilo, i razlog zasto bilo ko zeli jedno ili drugo resenje.
Citat:
a onda se pojavio 2.5,2.6 ...b
Xtraya : Ako se secas udarni novitet doticnog je bio brzi rad misa u X-ima ili tako nesto - a vezano za process scheduler. :)
2.6 je nestabilan i nestandardan kernel u koji je ubudzeno tona razlicitih stvari u nadi da ce se poboljsati multi-cpu rad, omoguciti koriscenje vise LUN-ova na storage sistemima i srediti locking u velikim SAN mrezama.... I sve je to rezultiralo kernelom za koji Linus kaze da ga oni nikad nece dovesti u stanje da moze da bude "production", vec samo da bude "stable" - ili ti krpice bugove, odrzavace ga, ali i experimentisati. I nije preporucen da se stavlja na server od kojih zivis. Za ozbiljne firme je doticni gospodin dao toplu preporuku da KUPE KOMERCIJALNI LINUX.
Pre nego pocnes: kernel koji prodaju RHAT i NOVL su debelo upecovani i customizovani za njihove distroe. I da - verujem da mnogima radi plain vanilla 2.6 - na low end sinle ili dual cpu masinama bez pristupa SAN-u, sa malim mreznim protokom, malim iskoriscenjem CPU-a i I/O (bar istovremeno).... Kucnim i SOHO masinama.
[ bojan_bozovic @ 17.09.2005. 11:54 ] @
U stvari u Linux je ubudzivano uvek sve i svasta - ukljucujuci i dual head VGA-Hercules [sic!] konzolu 
Svuda sem u Linuxu se drajver izbacuje iz developer verzije (ili ne ubacuje uopste) ako se lepo ne ponasa... Binarna kompatibilnost za drajvere je misaona imenica i to je razlog zasto firme i ne podrzavaju linux drajverima - koliko ja znam pre 10godina ja sam dobio drajver za plocu i za SCO iako se radilo o obicnoj jeftinoj 486 ploci koja ni tad nije bila bogznasta... To nije bio problem da se implementira uopste, ali kako kaze
Citat: # Drivers outside the kernel tree and binary drivers take away from Linux, they give nothing back. This was one of the main statements from Andrew Morton's 2004 OLS keynote, and I agree. Out of the box, Linux supports more hardware devices than any other operating system. That is very important, and is something that we could not have done without the drivers being in our tree.
# If a kernel api is not being used by anyone in the tree, we delete it. We have no way of knowing if there is some user of this api in a driver living outside on some sf.net site somewhere. I have been yelled at for removing apis like this, when there was no physical way I could have possibly known that someone was using this interface. To prevent this, get your driver into the kernel tree. By doing this, it will force you to write good kernel code (up to the standard of the rest of the tree), and it will let other people fix your bugs easier, and if any kernel api changes, the person who changes it will fix your driver for you. This is the power of opensoruce development, why try to subvert it?
Kako kaze 'linux kernel monkey' http://www.kroah.com/log/2004/09/23/
A kako je sa hotplugom? I to podrzava out-of-the-box 
Je li? Bas ce da promene sors odmah kad ja budem imao problema sa Linuxom na nekom UNISYSu?  Mozemo samo da se lazemo  Jos se i API menja svakicas, neko ocekuje samo da se hackuju drajveri sa svakim novim izdanjem kernela
Iz nekog mog iskustva sa Linuxom i WinXP XP je i robusniji od Linuxa... Narocito tu mislim da screensaver ne moze da 'zamrzne' sistem, a o KDE necu ni da pricam  Iskreno, RH9+KDE3.1-redhat (dakle KDE menjan - podosta - za RedHat) vs. Slackware 10.1+vanilla KDE 3.2 ma to ne moze da se uporedi uopste...
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 17.09.2005. u 13:16 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 17.09.2005. 13:15 ] @
Inace - pomenuta diskusija izmedju Linux kernel developera i ljudi iz SUN-a dovoljno govori o nivou iskustva i znanja - a i svako sa iole naprednijim znanjem i malo duzim iskustvom u industriji bi se slatko nasmejao na pricu doticnog Linux kauboja ;-)
Sa jedne (linux) strane - totalni amaterizam, "Vezi & Bezi" budz-filozofija, nerazumevanje zahteva komercijalnih customera kojima je cena ipak iza nekih bitnijih faktora, uz klasican argument:
Citat:
Kernel debuggers. Ah, a fun one. I'll leave this one alone only to state that I have never needed to use one, in all the years of my kernel development.
"meni ne treba, znaci... nije potrebno" - i za svaki missing feature u tom operativnom sistemu ce se naci neko da kaze "meni to ne treba, sta ce nam to?"
Zatim:
Na vrlo bitno pitanje Citat: Not to mention the complete lack of commitment to binary compatibility dobijas odgovor:
Citat:
First off, this is an argument that no user cares about.
- eto nam i odgovora zasto Linux tavori na par % marketa.
I - naravno...
Citat:
Applications written for Linux 1.0 work just fine on the 2.6 kernel. Applications written for older versions of Linux probably work just fine too,
Sto je najobicnija bezocna laz - eto meni prvo cdrecord pada na pamet, a siguran sam da ima masa drugih userlevel aplikacija koje nisu radile pri tranziciji 2.2 -> 2.4 -> 2.6 kernela - o kernel-level modulima i da ne pricamo...
Dakle, amaterizam i netacne informacije... Licno znam za jos jedan smesni gaf jednog od "sestorice velicanstvenih" (mastera linux kernela) - gde je prvo ismevao poslati patch, a kasnije patchovao svoj kod na pogresan nacin... mislim, sta reci...
[ neetzach @ 17.09.2005. 14:49 ] @
Iz nekog mračnog razloga mi nisu prošla dva posta, pa da ponovim:
Imao sam prilike da vidim rezultate nekog internog banchmarka za On-Line Transaction Processing. Konkretno u pitanju je bio iGenOLTP. Benchmark se završio tako što je Linux kernel krahirao na velikom opterećenju. Poražavajuće je činjenica da je korišćena Red Hatova komercijalna distribucija. Dakle ne pričamo ovde o eskperimentalnim i desktop distribucijama već nečemu što se prodaje kao "enterprise" rešenje i to ne za male pare. Testovi su rađeni na obe verzije kernela i razlike u rezultatima su bile marginalne. (Pogotovo ako se uzme u slučaj da sistem krahira i ponaša se krajnje nepredvidivo u zavisnosti od opterećenja)
Sve ovo ide u prilog razvojnoj "filozofiji" Linux ekipe koja smatra da debugovanje nije neophodno.
Povodom priče o backward kompatibilnosti u userspaceu. Šta ćemo sa glibcom? Glibc je najveći krivac za nekompatibilnost, pa onda u mnogome zavisiš od "filozofije" distribucije šta će i kako biti uključeno, ali u globalu pričati kako nešto sa Linuxa 1.0 radi na 2.6 je potpuno izvučeno iz konteksta današnjih distribucija i godina razvoja i modifikacija na glibcu...
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 17.09.2005. u 15:54 GMT+1]
[ bojan_bozovic @ 17.09.2005. 14:57 ] @
Citat: Binary compatibility. You state:
We have customers paying tens of millions of dollars precisely because we claim backwards compatibility.
You have customers paying that much money for driver compatibility? Geesh, I didn't know drivers were that expensive... Seriously, for Linux, this argument doesn't even register. A customer does not have to worry about the huge investment they just made in hardware, and the fact that the driver they have for it better work for any future version, as they have the source to it (it's in the kernel tree.) They know that it will work with all future versions of Linux, and if something goes wrong, they can either fix it themselves, or hire someone else to fix it for them, for far less than "millions of dollars."
Da samo sto kompatibilnost izvrsnog fajla unazad ne vazi samo za drajvere, vec i za nesto kao... Oracle... profi sw za simulaciju kres testova u auto industriji... 
Cak i Joe Consumer ne voli kada mu igrica za Win98 ne radi bas najbolje na XP, bez obzira koliko je MS ulozio u binary compatibility... jaojao... 
[ z@re @ 17.09.2005. 19:07 ] @
trenutno stanje sa linuxom je katastrofa. nemoram uopce argumentirat zasto, jer vidim da su pametni ljudi to elaborirali vec dobro u prijasnjim postovima. sam nedostatak alata za kernel debugging, i on site crash inspection (recimo nesto kao sto je sun implementirao u sol-u 10) je i vise nego dostatni razlog za njegovo nekoristenje u nekim profesionalnim okruzenjima.
mislim, mogu IBM i Novell u svojim distroima sami poubacivati te stvari u kernel, ali to vise onda nisu "besplatni" linuxi. kad gentoo ili mandrake budu imali te stvari, onda vec mozemo pricat. i sam razvoj softwarea ide u krivom smjeru. trenutno se pokusava (neuspjesno) napravit neke stvari koje microsoft ima u svojim os-ovima vec par godina, umjesto da se ugleda na BSD ili Solaris, i da se neke stvari preuzmu od tu. barem je BSD full opensource, pa tu ne bi trebalo bit problema.
a sta se tice binarne kompatibilnosti, OpenBSD ima direktnu binarnu emulaciju linux binary-a, freebsd, svr4, bsd/os...testirano i radi, naravno ako program se ne veze na neke system-specific funkcije i biblioteke. a da ne govorim da na svoj 3.5, mogu stavit prekompajlirani package od 3.1 ili 3.7. uopce nije bitno.
[ bojan_bozovic @ 17.09.2005. 20:03 ] @
Ne shvatas da je linux zelot = amiga zelot - prvi kazu Bill sucks a drugi Intel sucks ma sta im rekao
Citat: i sam razvoj softwarea ide u krivom smjeru. trenutno se pokusava (neuspjesno) napravit neke stvari koje microsoft ima u svojim os-ovima vec par godina, umjesto da se ugleda na BSD ili Solaris, i da se neke stvari preuzmu od tu. barem je BSD full opensource, pa tu ne bi trebalo bit problema.
Bilo bi problema na relaciji BSD --> GPL licenca, a da ne govorim da Linux kernel programeri nisu odgovorni za ono sto je napravio KDE developmant tim (a sto je sr....) 
Iz bloga 'kernel monkey-a' i sam vidis da oni prvo ne znaju ni sta hoce, njihov cilj mi nije bas najjasniji  A izgleda njima nije takodje...
[ neetzach @ 17.09.2005. 20:47 ] @
Citat: z@re: sam nedostatak alata za kernel debugging, i on site crash inspection (recimo nesto kao sto je sun implementirao u sol-u 10) je i vise nego dostatni razlog za njegovo nekoristenje u nekim profesionalnim okruzenjima.
Ako se ne varam, to u Solarisu postoji jos pre 10-ke. Ranije je bila alatka 'crash' koja je omogucavala obdukciju posmrtnih ostataka sistema. U 10-ci su ukinuli crash, ali su sve mogucnosti integrisali u modular debugger (mdb).
Mislim da oni znaju sta hoce, ali ne znaju kako ;) Oni bi da im sistem bude najbolji serverski i najbolji desktop sistem, ali zapravo ni jedno ni drugo ne radi kako treba. Kao sto je nkrgovic pomenuo ranije, najveci pomak u kernelu 2.6 je bio scheduler koji bi omogucio skalabilnost na preko 8 procesora - koji su potom optimizovali za X. Hm, da li je suvisno reci da na masinama sa vise od 8 procesora obicno ne ide monitor?:)
[Ovu poruku je menjao neetzach dana 17.09.2005. u 21:53 GMT+1]
[ z@re @ 18.09.2005. 00:53 ] @
ne znam kako bi to islo s licencama, ali sam uvjeren da bi bio dobar potez da linus i ekipa malo provire u kod openbsd-a ( koji slovi za jedan od najurednijih os kodova ), pa da vide kako se to radi. ne moraju copy-paste. samo onako malo informativno pocirit.
sta se tice schedulera, vjerovatno znaju da niko ziv nece vrtit X na takvim strojevima, ali mozda ga nisu mogli optimizirat za nista drugo? jer ipak X nije linuxov, taj kod prave drugi ljudi.
[ Ivan Dimkovic @ 18.09.2005. 07:06 ] @
Mislim da su jedino i mogli da "optimizuju" X - posto je masa GPL aplikacija lose projektovana, i trebao bi im kompletan rewrite da bi bile skalabilne na >8 procesora.
Isti problem muci i Windows aplikacije - mada vecina njih su end-user desktop aplikacije gde nema nikakve potrebe niti smisla da budu skalabilne na taj nacin, ali ipak je doslo do nevidjenih problema uvodjenjem Hyperthreadinga - a to su samo 2 procesora, i to virtuelna.
Masa Windows aplikacija i drajvera su jednostavno poceli da pucaju, jer im je threading kod ocajan - problem se naravno nije primecivao dok je postojao samo jedan CPU gde fizicki nije postojala mogucnost da se 2 stvari izvrse u isto vreme - ali vec sa HT-om dolazi do rock'n'roll-a.
GPL aplikacije nisu nista bolje - prosvrljaj malo po SF-u i vidi koliko njih koristi globalne varijable, losu sinhronizaciju niti .... a to su samo stvari neophodne da se srede kako bi nesto radilo na velikim sistemima... o optimizaciji za takve sisteme da ne pricamo, to je citav nov posao.
Drugi sistemi imaju aplikacije pisane sa tim u vidu, da ce mozda trcati na N procesora - sto je potpuno druga stvar.
[ z@re @ 19.09.2005. 01:11 ] @
pa to i kazem. radi traljavosti GPL softwarea, moglo se jedino optimizirat X. tu i tamo instaliram neki programcic koji je pisan za linux na svoj bsd, pa prilikom kompajliranja cilo vrime prijavljuje greske definiranih a neiskoristenih varijabli, duplih definicija, koristenja funkcija iz obsolete header fileova koji su tu ostali samo radi kompatibilnosti...unedogled...ako uopce uspije kompletan make proces zavrsit na kraju onda je dobro. jos je zanimljivo sta sam primjetija u par slucajeva. bsd-ov make izbaci greske u kodu i prekine kompajling, a ono pokrenes gmake i sve ide ko po loju. pa pokrenes program, malo radis kad ono kaboom, i ugasi se ;) zanimljivo. toliko o kvaliteti inog softwera. sva sreca da opensource software koji se koristi na bsd-ovima se moze skidat u obliku prekompajliranih i dobro testiranih packageva, pa nece bit problema. nisu bas zadnje verzije al ono...bolje da radi nego da je novo.
erhm...malo idem offtopic. uglavnom to i je glavni problem kod pisanja aplikacija, dobra implementacija mulithreadinga. kod opensource softwarea, redovito neku medium-size aplikaciju extenzivno pise samo par ljudi, dok ostali samo brckaju po kodu i daju ove i one ideje. u redu je kad program ima par nezavisnih threadova, ali kad se to malo iskomplicira...onda treba pravi devel team obrazovanih programera, koji su rijetkost kod opensource community-a.
nedavno sam citao na internetu interview sa jednim srpskim programerom koji radi za firmu metrolink, na izradi akceleriranih X servera za unixe, rucna racunala i slicno. kaze da se proizvodi masovno testiraju, svaka platforma sa svakom karticom sa svakim os-om, i kad se program dobije kao tar.gz, kao rpm ili kao nesto drugo. dosta vremena se potrosi na testing, a ne ono standardno sa GPL software stranica :
Citat: this program is known to work under linux and freebsd. it should work under other bsd-s and solaris also, try out and mail us if you managed to install it under these.
ako se vec netko potrudio da napravi stranicu za svoj program, i da napise FAQ, man page i ostalo, koji je onda posao instalirat solaris na neki kompjuter pa probat sam. posao od dva sata maximum.
toliko o programerima. jedan "vrhunski" unix programer je postao svoj kod za lokalni ddos napad na linuxima.
Code:
#include<unistd.h>
void main()
{
fork();
}
zanimljiv kod. spominjem ovo iz razloga sta mislim da iako *nix sistemi su tezi za programiranje od windows sistema, postoji odredjena kultura samozvanih programera (nekad ih se referira kao script kiddie) pod linuxom i slicno. tako da u tom moru open source softwarea se ne moze razluciti tko je i kako napisao program. evo jos jedna zanimljiva za kraj posta :
Citat: hr.comp.programiranje.c
Zanima me ima li tko ili zna li gdje mogu naci i skinuti sljedece headere
(socket.h , in.h , unistd.h , file.h ,
resource.h , syslog.h). Naime nije rijec o standardnim headerima vec o
headerima koji se najcesce koriste u exploitovima pa ih je na netu tesko
pronaci.
b3w4r3 0f th15 h4x0r!
bluh.
[ random @ 24.09.2005. 19:42 ] @
Citat: z@re: jos je zanimljivo sta sam primjetija u par slucajeva. bsd-ov make izbaci greske u kodu i prekine kompajling, a ono pokrenes gmake i sve ide ko po loju.
make može da prijavi samo greške u sintaksi Makefile-a (ne u samom kodu programa), a to je i za očekivati, jer BSD make i GNU make imaju različitu sintaksu.
Nadam se da ti je sad jasnije.
[ z@re @ 27.09.2005. 14:41 ] @
pa naravno da make nece prijavit gresku u kodu (krivo sam se izrazio, mislio sam na kod Makefilea), nego greske u kodu prijavljuje gcc, ili s cime se vec program kompajlira. medjutim makefile i proces "make"-a se moze prilagodit tako da nastavi dalje s kompajliranjem iako se neka kriticna greska pokaze u kodu programa, koju gcc izbaci. make moze i ne mora reagirati na signal koji dobije od gcc-a.
[ MladenIsakovic @ 26.09.2006. 14:38 ] @
'Aj' malo da osvežimo temu, i vidimo dokle je ko stigao po ovom pitanju. Minhen radi punom parom. Evo jedna vest na koju sam naleteo danas:
"Grad Minhen završio je ovih dana prvu fazu projekta LiMux . Cilj ovog projekta je migracija 14000 računara gradske uprave sa WinNT 4.0 na Linux sistem. Prva faza obuhvatila je migraciju sto korisničkih mašina, dok se završetak migracije očekuje polovinom 2008. godine.
Ovaj projekat je svojevremeno izazvao pravu buru u IT industriji, jer migracija tako velikih razmera nikada do sada nije izvedena. Poznata je i činjenica da je Stiv Balmer prekinuo svoj odmor da bih se sastao sa gradonačelnikom Minhena ui pokušao da ga ubedi da se privoli M$ carstvu.
Srećom, nije uspeo. LiMux je i ostao i dalje najveći projekat migracije na free/open source softver u svetu. Kada se završi svima će nam koristiti njihovo iskustvo."
vest preneta sa LugoNS-a
[ degojs @ 26.09.2006. 16:37 ] @
hehehe, je l' ovo neka zajebancija Mladene?
Citat: Prva faza obuhvatila je migraciju sto korisničkih mašina
100 kompjutera!! Koliko je vremena proslo? :)
Citat: and it intends to migrate 80 percent of its PCs by mid-2009.
2009? Pre ce cak i Microsoft da izda Vistu nego ovi zavrse migraciju :-)
A pazi ovo:
Citat: But costs for the project appear to be rising. Total internal and external costs are now expected to be €35m, up from a figure of €30m quoted by the government three years ago.
Hehehe, a MS im je bio dao ponudu za nekih 20 M, ako se dobro secam, sto je vec sada 15 M razlike, plus nikakvih zezanja oko migracije ne bi bilo, koja kako vidimo, vec traje godinama..
Dobar posao, nema sta. Kad se placa tudjim parama, nista nije skupo (, sporo, itd).
[ tdjokic @ 26.09.2006. 18:37 ] @
Citat: degojs: hehehe, je l' ovo neka zajebancija Mladene?
Naravno da je zajebancija. Ali, dzabe tebi pricati. Svojevremeno su izneli razloge za prelazak na LIMux i zasto u ovoj fazi novac nije glavni. Sada uce, mora nesto i da ih kosta, normalno. A placaju oni svojim parama, ne tudjim. Zato i paze sta rade, prvo 100 racunara, pa ti opet samog sebe demantujes - cas ih kritikujes da se razbacuju parama, cas ih kritikujes sto rade polako i oprezno.
A mnogo vremena je proslo zbog raznih zapleta izvan Minhena i ovog projekta - bile su pocele neke tuzbe pa je Minhen malo sacekao, ma znas vec i sam, tek da nekog ko sada pocne da cita upozorim da nije to tek tako, kao sto ti insinuiras "Ha, koliko vremena je proslo?" - od cega? Zasto raditi na brzinu, veliki je to korak, cak i ako propadne treba znati zbog cega je propalo, zbog sustine ili sto se zbrzilo.
Jedino sto si dobro rekao je ono za Vistu - dobro merilo "brzine"! A i sustina projekta se menjala, pa je MS zabasurio - Minhen je "spor", a MS je za isto vreme napravio "cak 2 projekta" - i one rogove i Vistu, pazi majku mu!
Koga zanimaju detalji moze ih videti ovde http://news.zdnet.co.uk/0,39020330,39283603,00.htm. Tamo potsecaju sta se dogadjalo - od zapleta oko patenata (ne u vezi samog Minhena i ovog projekta, ali je moglo da utice, pa su sacekali) pa do cene koju je ponudio MS, u stilu popusta (rasprodaja?):
"Microsoft had fought hard to retain the government's business, with chief executive Steve Ballmer interrupting a skiing holiday to pay a personal visit to the City's mayor. The software giant also tried to tempt the government with a range of deals and discounts."
[ MladenIsakovic @ 27.09.2006. 00:57 ] @
Citat: degojs: Hehehe, a MS im je bio dao ponudu za nekih 20 M, ako se dobro secam, sto je vec sada 15 M razlike, plus nikakvih zezanja oko migracije ne bi bilo, koja kako vidimo, vec traje godinama..
Dobar posao, nema sta. Kad se placa tudjim parama, nista nije skupo (, sporo, itd).
Plaćaju svojim parama, tj. parama obveznika kojima će taj sistem biti od koristi. Ovde, čini mi se, ima prilično politike u odlučivanju, što i ne mora biti loše, dugoročno gledano. Pa pazi, prevođenje celokupne infrastrukture sa Windowsa na Linux (i obratno) u startu košta više od eventualne migracije na noviju verziju OS-a istog developera, to stoji. Ali, dugoročno gledano, sve što će, nakon prelaska na drugu platformu (koja je u ovom slučaju pod GPL-om) da ih košta, to su administratori. Softver će im, verovatno, uglavnom biti besplatan. Plus, verujem da tu ima malo i politike, malo da o'lade M$, plus neke odluke evropskog parlamenta - reklo bi se da EU ipak traži i neko prihvatljivo alternativno rešenje, što je po meni dobro.
Što se tiče toga da je u prvoj fazi odrađeno 100 računara, jeste sporo, ali nije krivica samo do njih. Da ne ponavljam, tdjokic je već to elaborirao, i mislim da je potpuno u pravu. Ako ništa, da batalimo taj Win vs. Lin tabor, bez obzira šta mi mislimo o Windowsu ili Linuxu, mene, iskreno, baš interesuje koliko će bolan biti prelazak, i iskustva u praksi u narednom periodu. Ipak, na papiru, mnoge stvari se otprilike znaju (u zavisnosti od onih koji analiziraju), ali praksa je praksa. Ipak je ovo prvi veliki prelazak na Linux na teritoriji velikog grada jedne razvijene Evropske države. I, mišljenja sam, od toga kako oni prođu sa prelaskom na Linux, zavisiće i budućnost samog Linuxa, u velikoj meri, bar za jedan naredni vremenski period.
[ degojs @ 27.09.2006. 03:58 ] @
Citat: Svojevremeno su izneli razloge za prelazak na LIMux i zasto u ovoj fazi novac nije glavni.
Tomo, kome to u bilo kojoj fazi "novac nije glavni?" Samo onome ko taj novac ne zaradjuje.
Ako izuzmemo ekonomski faktor, well, onda mozemo da odlucimo da stavimo skoro pa bilo koji OS, zar ne?
[ tdjokic @ 27.09.2006. 07:41 ] @
Citat: degojs: Tomo, kome to u bilo kojoj fazi "novac nije glavni?" Samo onome ko taj novac ne zaradjuje.
Ako izuzmemo ekonomski faktor, well, onda mozemo da odlucimo da stavimo skoro pa bilo koji OS, zar ne?
Ne, ne - nisam ja rekao da novac nije vazan, vec da nije glavni u ovoj fazi - fazi probanja neceg potpuno novog, sto niko do sada nije uradio, izrade "prototipa", da upotrebim izraz koji je meni blizi. Eno - BMW poceo da pravi aute na vodonik, koji su toliko skupi da ih uopste nece prodavati nego samo iznajmljivati, samo da prate kako ce se to pokazati u praksi, u realnim uslovima. To nije bacanje para, to je investicija u razvoj i istrazivanje.
Ovo sto se radi u Minhenu je de facto "prototip" neceg novog i sasvim lako se moze desiti da propadne i da se sve te pare bace. To je takodje opcija. Postoje fondovi i za to. Budi bez brige, obrnuli su oni svaki pfenig, nisu to nasi "lako-cemo-drugovi", tamo postoji i nesto cega ovde uglavnom nema - odgovornost. Tamo nekome zbog eventualnog neuspeha tog projekta moze da odleti politicka ili strucna glava, a boga mi moze da zaglavi i u zatvoru, ako se pokaze da je radio protiv zakona, nesto lagao, obmanjivao i slicno.
Oni su svesno odbili MS ponudu, koja je - moras priznati - bila mnooogo niza od realne, znaci prilagodjena pokusaju da se ta stranka (Minhen) zadrzi po svaku cenu (sto nas dovodi do cinjenice da ni MS-u u toj fazi novac nije bio glavni faktor!). Da su prihvatili MS ponudu i ostali na proverenom resenju, i dalje bi zavisili od MS-a i sledeci put bi cena bila MNOOOOOGO veca, izvuko bi MS stetu, jos kako!
Kad si krenuo odavde - bas da budem lican - jesi li bio 100% siguran da ces se tamo snaci i stabilizovati? Sumnjam. Rizikovao si svesno, kao Minhen, pa sta bude.
[ degojs @ 27.09.2006. 14:00 ] @
Citat: Oni su svesno odbili MS ponudu, koja je - moras priznati - bila mnooogo niza od realne
Sta je realna MS-ova ponuda Tomo? Oni ce da naplate sto vise mogu. Ako ih pritisnes bilo kako i oboris cenu - to je onda realno, itd.
Citat: i dalje bi zavisili od MS-a i sledeci put bi cena bila MNOOOOOGO veca, izvuko bi MS stetu, jos kako!
Ma kako bre Tomo? Pa sledeci put bi (grad Minhen) cak bili u jos boljoj poziciji, ako uzmemo da ce Linux jos da napreduje za tih 5 (ili kad bi se vec odlucili za migraciju, ladno moze i 10) godina.
Ne zaboravi da je EU naredila MS-u da otvori neke protokole upravo prosle godine i to bi tek moglo da donese do nekih zaista dobrih resenja za migraciju na Linux. Jednostavno, mislim da su malo pozurili, al' dobro..
[ ventura @ 27.09.2006. 19:30 ] @
Citat: tdjokic:
Oni su svesno odbili MS ponudu, koja je - moras priznati - bila mnooogo niza od realne, znaci prilagodjena pokusaju da se ta stranka (Minhen) zadrzi po svaku cenu (sto nas dovodi do cinjenice da ni MS-u u toj fazi novac nije bio glavni faktor!). Da su prihvatili MS ponudu i ostali na proverenom resenju, i dalje bi zavisili od MS-a i sledeci put bi cena bila MNOOOOOGO veca, izvuko bi MS stetu, jos kako!
Pa naravno da će dati najnižu moguću ponudu. Microsoft menadžeri nisu linux ekipa, već iskusni biznismeni koji odlično znaju kako se generišu prihodi.
Microsoft već ima proizvod i trudi se da ga proda u što više primeraka. Prodaja Minhenu ne košta ništa, a mogu lepo da zarade, prema tome zašto da ne spuste cenu? To su neki elementarni ekonomski principi.
Isto tako, kada se radi o licenciranju windowsa na veliko, tu se priča o OEM licencama za <$30 po Windows XP licenci, iako je retail cena više od 100 dolara, a klasična OEM cena oko $75...
[ tdjokic @ 27.09.2006. 20:38 ] @
Citat: ventura: Microsoft menadžeri nisu linux ekipa, već iskusni biznismeni koji odlično znaju kako se generišu prihodi.
I koliki prihod su generisali u Minhenu? Da zlo bude vece, to je musterija koja je do sada koristila MS proizvod i sada ga nece, cak ni uz veliki popust.
Citat: Prodaja Minhenu ne košta ništa, a mogu lepo da zarade, prema tome zašto da ne spuste cenu?
Ovo znaci da i ostale kupce deru bez veze, jer lepo zaradjuju i sa spustenom cenom? U slucaju Minhena su cenu spustili tek kad su videli da musterija namerava da ode "preko puta", pa poseta gradonacelniku na visokom nivou, mozda i neka kovertica, sta ga znas...
[ degojs @ 27.09.2006. 20:55 ] @
E, Tomo, sto nisu uhvatili ponovo u Minhenu, naplatice u Beogradu :)
Na kraju, sta se bunis - Gejts sve pare poklanja u dobrotvorne svrhe: lekovi, skolarine.. itd. Mislim da sam negde skoro procitao da je fondacija teska oko 30 milijardi dolara, a posle im se "pridruzio" i W. Buffet sa valjda jos toliko.
[ Zoran Rodic @ 27.09.2006. 21:13 ] @
Citat: degojs: E, Tomo, sto nisu uhvatili ponovo u Minhenu, naplatice u Beogradu :)
Ne znam cemu smajli na kraju tvoje konstatacije
Citajuci tvoj post, prvi put sam izgubio osmeh u ocima kojima pratim ovaj forum.
Tema je suvise dark i deep da bi se ovde vodila rasprava o tome.
Jer, nemocni smo, zar ne?
[ degojs @ 27.09.2006. 21:34 ] @
Odgovorio bih ti, al' moram da reinstaliram Windows :-)))
Kako tebi radi?
[ Zoran Rodic @ 27.09.2006. 21:43 ] @
Da izvines, sa godinama je sve tromiji :)
Vidim ja poslao slicku iz marta 2004 a japan i decembra 2003
Ovi tvoji trabanti jedino kvartalno da salju izvestaj o format C
Kad Vam se vrati dimkovic sa odmora ima da vas postroji po datumu i da slusa samokritike
Ps
Ovo sa minhen/beograd naplatom, nije za smejanje
[ MladenIsakovic @ 07.11.2006. 15:02 ] @
Evo još jedan zanimljiv tekst o migraciji na Linux u Minhenu.
A evo i zvanični pdf o LiMux projektu, pa koga interesuje, neka pročita.
[ MladenIsakovic @ 26.11.2006. 12:22 ] @
Što bi rekao tdjokic, "kuga" se izgleda širi 
Naleteh na jedan zanimljiv članak koji kaže da će poslanici u skupštini Francuske na sledećoj sednici na svojim računarima zateći slobodan softver, i to ni manje ni više, nego Linux operativni sistem, OpenOffice skup kancelarijskih alata, Firefox za Internet, i druge slobodne alate otvorenog koda. Kako članak kaže, uštede su značajne, i pored obučavanja za rad sa novim alatima. Way to go, France 
[ tdjokic @ 26.11.2006. 13:51 ] @
Eh, kad bi nas parlament "presao" na bilo kakav OS, ja bih bio vrlo sretan. Pa makar bio i MS Windows. A ovako, ili zijaju u plafon, ili citaju novine, ili pricaju sa kolegom, ili su u bifeu ili ih uopste nema. A posle se municija samozapaljuje, tramvaji iskacu iz sina, Pancevo gusi i sebe i pola Srbije itd.
[ MladenIsakovic @ 26.11.2006. 14:05 ] @
Citat: tdjokic: Eh, kad bi nas parlament "presao" na bilo kakav OS, ja bih bio vrlo sretan. Pa makar bio i MS Windows. A ovako, ili zijaju u plafon, ili citaju novine, ili pricaju sa kolegom, ili su u bifeu ili ih uopste nema. A posle se municija samozapaljuje, tramvaji iskacu iz sina, Pancevo gusi i sebe i pola Srbije itd.
Pa ko im je kriv kad su sklopili ugovor sa M$, pa ih zbog trenutnog ne-gnjidows-izazvanog-pada-sistema još uvek ručno prebrojavaju 
[ mulaz @ 26.11.2006. 14:17 ] @
[lol]Vlada Srbije krajem 2009e godine najavljuje prelazak sa AbacusOS na noviji DesktopCalculatorOS[/lol] :D
[ Zoran Rodic @ 26.11.2006. 16:06 ] @
French urged to adopt OpenDocument format
Ovo je vest iz oktobra meseca.
Najvise mi se dopada ovo:
A REPORT commissioned by the French prime minister has called for the country's bureaucrats to adopt the OpenDocument Format.
Ajde da pitamo naseg zna li uopste iz ove oblasti nesto, makar bilo sta
Ili je , ... ili je... ili je... hm neobavesten, opet
Citat: mulaz: [lol]Vlada Srbije krajem 2009e godine najavljuje prelazak sa AbacusOS na noviji DesktopCalculatorOS[/lol] 
Uopste nije smesno.
Ako se ne trgnemo, mogli bi od januara da koristimo AbakusOS
Samo , tu nema migracije
AbakusOS se instalira na formatiranu particiju
[ unleaded @ 26.11.2006. 20:39 ] @
A od prije desetak dana i Bec sluzbeno u Red Hat biznisu
http://biz.yahoo.com/bw/061114/20061114005167.html?.v=1
[ degojs @ 26.11.2006. 22:33 ] @
From the early 1990s the city of Vienna has been running Linux servers. At the start, these were mainly systems with FreeBSD.
Dakle, sa Linuxa tj. FreeBSD-a na Linux. Ajde :) I opet sve su to neke organizacije koje se finansiraju iz budžeta..
[ MladenIsakovic @ 26.11.2006. 22:55 ] @
Da, prvo glupi Nemci, pa onda Francuski parlamentarci, to su kompletne budale, a evo sad i Austrijanci. Biće da se kuga zaista širi 
[ mulaz @ 27.11.2006. 00:27 ] @
pa da.. iskustvo nam prica da su nasi, srpski politicari najpametniji.. oni znaju da je M$ najbolji! :)
[ degojs @ 27.11.2006. 00:54 ] @
Citat: Da, prvo glupi Nemci, pa onda Francuski parlamentarci, to su kompletne budale, a evo sad i Austrijanci. Biće da se kuga zaista širi
Kako sa tobom čovek da razgovara ako ti ne umeš da prevedeš to što sam preneo iz tog članka?
Tamo lepo piše: u Beču, sa Linuxa (tj. FreeBSD) na (Red Hat) Linux.
Koji deo tačno ti nije jasan? Čoveče, pa umeš li da prevedeš jednu rečenicu?
Nemci, koliko godina oni već prelaze na taj linux, i to u jednom gradu? Misssim.. I jeste, u pitanju su sve organizacije koje se finansiraju iz budžeta. Imaš li da nešto konkretno pokažeš kao netačno u tom što sam napisao?
Citat: Biće da se kuga zaista širi
Jeste, jeste, samo ti i dalje držiš Windows, kako sam kažeš. Ccc.. Ako su oni pametni pa su se rešili Windowsa, a ti i dalje imaš Windows, pa onda ispada da si ti glup. Zar ni to ne možeš da vidiš, šta pričaš?
Sa vama "linuxovcima" (osim Tome Đokića, donekle, dok i on ne krene o svetskim problemima i slično) pričati bilo šta.. pa to je mislim takvo gubljenje vremena..
Stvarno, laku noć..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 27.11.2006. u 02:14 GMT+1]
[ Mitrović Srđan @ 27.11.2006. 01:42 ] @
@degojs
onda si ti uludo izgubio dva zivota vremena ;-)
[ unleaded @ 27.11.2006. 09:37 ] @
Izgleda da su te Becke budzetske pare jako smrdljive
(ni stapom da ih dotaknes) pa se trose na Linux
(da se ne baci) a Beogradske mirisu na ruze, pa ce
naravno da zavrse u Redmondu.
[ MladenIsakovic @ 27.11.2006. 12:56 ] @
Citat: degojs: Jeste, jeste, samo ti i dalje držiš Windows, kako sam kažeš. Ccc.. Ako su oni pametni pa su se rešili Windowsa, a ti i dalje imaš Windows, pa onda ispada da si ti glup.
Da, u pravu si, ja sam loš linuxovac 
Evo "ubačio" sam ovu Vistu sa koje pišem, al' nešto nema drajvera, slabo, neki "opskurni" hardver od cirka godinu ipo ne moš' da poteraš. Tja, izgleda da ću morati da prekompajliram kernel
'Oće li ta kuga već više i na naše prostore?????
[ Zoran Rodic @ 27.11.2006. 13:48 ] @
@degojs
Ajde, prijatelju, ako si se lepo napajkio, udostoji nas vec jednom objasnjenjem termina linuxovac ;)
Stvarno, nije u redu, vec vise puta sam zamolio i tebe i Dragog tatu da mi objasnite.
Evo ja sam probao i izdrzao 6 dana bez linuxa na racunaru, i ne ide.
A ne ide ni da skinem Win, em je onda bacena para, em dete voli Britaniku i neki edukativni CD za ucenje engleskog.
Mislim, samo mi kazi sta to treba da se radi da budes/ne budes linuxovac.
Jel to stil zivota?
[ Zoran Rodic @ 28.11.2006. 09:50 ] @
[ MladenIsakovic @ 26.06.2009. 22:32 ] @
Minhenski projekat prelaska gradske uprave na linux je - izgleda propao.
Evo šta obećavaše minhenski gradski oci:
- 2004. su rekli da će 100% gradskih radnih stanica biti na linuxu do 2008. godine
- 2006. priznali su da nikad neće biti u stanju da 100% pređu na linux, pa su promenili cilj, i rekli da će do 2008. godine 80% radnih stanica preći na linux
- Početkom 2008. su rekli da je ipak manje od 10% mašina pod linuxom, ali će presudan posao biti odrađen do 2009.
- Krajem 2008. su produžili rok - do 2011. godine
Čitav spisak neispunjenih obećanja ovde
Tja, ode još jedan ozbiljan argument 
[ Daniel Fat @ 27.06.2009. 08:19 ] @
Pfft... secam se da je bilo neki spanski grad koji je na linux presao za par meseci a ovi iz Minhena kubure vec duze vreme. Ko zna mozda im nedostaju feature-i ili je u pitanju pritisak jer su u spotlight-u ili jednostavno ne znaju kako da predju na free software.
[ Ivan Dimkovic @ 27.06.2009. 09:07 ] @
Citat:
ili je u pitanju pritisak jer su u spotlight-
Na osnovu cega tako nesto pretpostavljas? U Nemackoj je Linux izuzetno prisutan u drzavnim ustanovama tipa univerziteti i sl, a Nemci nisu bas narod koji mozes lako da pritiskas - pogotovu ne ti u Bavariji, prilicno su zadrti i nisu bas neki ljubitelji svega sto dolazi iz USA :)
Ocigledno je u pitanju fuck-up tj. kretenski marketing je istrcao daleko pre inzenjera sa pricom kako se prelazi, a OSS zajednica i firme su brze bolje pocele da pumpaju hot air - previse legacy softvera je raspisano za Windows, i onda cena prelaska na Linux nije vise "dzabe" vec mnogo love, neko mora da resi kompatibilnosti, neko treba i da prihvati takav ugovor i odgovornost na sebe - to onda kosta puno para.
To sto je neki "spanski grad" presao na Linux je irelevantno - Mihnen je milionski grad sa ogromnom kolicinom gradskih e-servisa i nivo IT razvoja im je prilicno visok - ko zna koliko proprietary softvera tu ima, protokola, svega zivog - i sad neko dodje i kaze, e prelazimo na drugi OS... eto kako to ide :)
Jedino resenje, ako prelazak na Linux ima smisla, je polako raspisivanje svih bitnih servisa i softverskih paketa koristeci otvorene standarde, web servise, itd... posle nekog vremena ce biti moguce izolovati stari legacy sw. na virtuelne masine a sve novo bi radilo na bilo kom OS-u.
[ ventura @ 27.06.2009. 10:00 ] @
Citat: Daniel Fat: ... ili jednostavno ne znaju kako da predju na free software.
Biće da je ovo ključni razlog...
Citat: Ivan Dimkovic:
Jedino resenje, ako prelazak na Linux ima smisla, je polako raspisivanje svih bitnih servisa i softverskih paketa koristeci otvorene standarde, web servise, itd... posle nekog vremena ce biti moguce izolovati stari legacy sw. na virtuelne masine a sve novo bi radilo na bilo kom OS-u.
A kad se to mora uraditi da bi se 'uštedelo', onda ta 'ušteda' i nema baš smisla :)
[ bags @ 27.06.2009. 12:30 ] @
Ovde u Becu je isto uprava pokusala da predje na Linux. Cak su bili razvili neku svoju distribuciju.
Uglavnom zavrsilo se tako sto stu presli na toliko osporavanu Vistu. :)
[ Body Bag @ 27.06.2009. 14:22 ] @
Standardna bolja linux sveta
Prave neki tamo novi distro umesto da izaberu neki od toliko vec postojecih i razvijaju ga dalje-nije ni prvi ni poslednji put ;)
[ Ivan Dimkovic @ 27.06.2009. 14:24 ] @
Citat: ventura
A kad se to mora uraditi da bi se 'uštedelo', onda ta 'ušteda' i nema baš smisla :)
Upravo. Usteda je verovatno poslednja stvar koju bi masovni prelazak ucinio.
Jedini razlog prelaska na otvorene tehnologije je multiple-sourcing strategija gde klijent prestaje da bude zavistan od jednog dobavljaca - na duze staze, u teoriji, to moze dati snizene cene - medjutim boga pitaj koliko bi vremena trebalo da prodje da se amortizuju enormni troskovi prelaska na drugu platformu.
Ista prica je trenutno u automotive industriji - proizvodjaci kola pokusavaju da guraju Linux (trenutno je Intel-ova alijansa hit) kako bi preuzeli kontrolu nad supply-chainom i sprecili eskalaciju troskova.
Sto je sve divno i super na papiru i na press-releaseima medjutim opet neko to treba da razvija i da podrzava, a nije bas da "otvoreni kod" ima sve sto je potrebno - o kvalitetu i da ne pricamo... Tako da ce vrlo verovatno jos dugo vremena ipak kucati na vrata kompanija koje imaju pravi proizvod, a ne gomilu "otvorenog koda".
[ buda01 @ 27.06.2009. 16:28 ] @
Niste razumeli poentu (po obicaju)...
Nije ovo zbog troskova, to je samo "zvaka" za javnost, vec da se pare umesto u Redmond salju lokalnim tj Nemackim softwarskim i konsultantskim firmama, i da se strateski spremi teren za buducnost, da eventualno mogu da kazu MS : "fuck off!!!", tj da traze velike popuste ili vec sta hoce...
Svaka promena sistema je bolna, mukotrpna i skupa, ali ljudi gledaju u buducnost, nece valjda doveka da daju milione "najvecoj softwerskoj kompaniji", zar nije bolje npr da daju Suse-u, koji je npr u Minhenu pa te pare ostaju u lokalu i na kraju u zbiru je ipak znatna usteda...
[ pri3rak @ 27.06.2009. 16:30 ] @
Citat: buda01:
Svaka promena sistema je bolna, mukotrpna i skupa, ali ljudi gledaju u buducnost, nece valjda doveka da daju milione "najvecoj softwerskoj kompaniji", zar nije bolje npr da daju Suse-u, koji je npr u Minhenu pa te pare ostaju u lokalu i na kraju u zbiru je ipak znatna usteda...
Ne znam ali cini mi se da Novell nije bas iz Nemacke.
BTW to sto pricas bi se teoretski moglo da uradi, ali sigurno ne bi licilo na ovo sto se sada desava.
[ Ivan Dimkovic @ 27.06.2009. 16:32 ] @
Citat: buda01
Nije ovo zbog troskova, to je samo "zvaka" za javnost, vec da se pare umesto u Redmond salju lokalnim tj Nemackim softwarskim i konsultantskim firmama, i da se strateski spremi teren za buducnost, da eventualno mogu da kazu MS : "fuck off!!!", tj da traze velike popuste ili vec sta hoce...
Ovo jednostavno nije tacno. Cena same OEM licence Windowsa ili Office-a je zanemarljiva u odnosu na cenu razvoja i odrzavanja celog IT sistema Minhena (baze podataka, web servisi, bla bla bla) - da ne pricamo o tome kada se doda volume licenca da cena pada jos vise.
Kao sto mozes da pretpostavis, gotovo sav posao odrzavanja i razvoja te podrske bilo kakvog specijalizovanog softvera rade nemacke firme - Microsoft nije firma koja radi projekte po narudzbini, oni samo dostavljaju OS i razvojne alate.
Uzevsi u obzir da se Windows licenca dobija sa gotovo svakim PC-jem, te da i drzavne ustanove kupuju brand-name PC racunare + za Office i razvojne alate obicno imaju volume ugovore, cena toga u celoj racunici je vrlo mala ako se uporedi sa troskovima odrzavanja, razvoja specificnog softvera i podrske.
Sat jednog inzenjera na projektu u Nemackoj je izmedju 80 i 150 EUR.
Sam epilog Minhena pokazuje upravo to - sam OS je mizerna komponenta u velikom IT sistemu i zapravo su troskovi deploymenta i odrzavanja daleko daleko veci od samog OS-a. Razvijati 2 puta nesto samo zato sto je OS "Linux" je daleko iznad bilo kakvog treshold-a racionalnog, bar ne za ljude u Nemackoj, kao sto se vidi.
[ Nedeljko @ 27.06.2009. 16:45 ] @
Pa, kolika god da je, cena je uvek cena, dakle, kinta koju treba nekome dati, a državnom aparatu naravno da ne treba da bude svejedno kakav je odnos uvoza i izvoza. Ako bi pak naručivali softver od drugog, manje povoljnog stranog proizvođača, onda se to svakako ne bi moglo lako pravdati.
Da li je bolje dati 100 dinara stranom ili 200 domaćem proizvođaču? Stavite se u kožu onih čiji je posao pospešivanje razvoja zemlje.
[ buda01 @ 27.06.2009. 16:51 ] @
Dobro, ajde nek si u pravu, neka je cifra "zanemarljiva", ali verujem da je ovo pilot projekat u tesnoj saradnji sa Nemackom vladom, gde bi se ovaj sistem primenio i u drugim gradovima, kojih u Nemackoj ima ohoho...
Jel bi onda usteda bila "zanemariva"? Nego otkud onda MS silne milijarde kada je tako "jeftin"?
Znaci pojedinacno Minhen je gubitak, ali globalno za celu Nemacku pa i Eu, usteda je potencijalno ogromna...
Gledate stvari suvise takticki, treba strateski da gledate...
[ Ivan Dimkovic @ 27.06.2009. 17:09 ] @
Strateski?
Strateski - klijentski OS je najmanje bitan deo price - kompletna infrastruktura, od DB/WEB/App servera do najvaznijeg dela, samih aplikacija/web servisa i baza podataka su najveci deo te infrastrukture. Najveca vrednost je tu daleko od klijentskog terminala.
U slucaju Nemacke, sve to je odavno IP nemackih firmi i drzave i odrzavanje tih komponenti rade DE firme - klijentski OS je tu jako mala komponenta koja je jednostavno pogodna (i njen API) - kao i Office aplikacija za razmenu dokumenata.
Fakat da je minhenski projekat de-facto propao, i da ga niko u DE nije kopirao govori o tome da tvoja "strateska prednost" (imanje kontrole nad tom, malom, komponentom celog sistema) ne opravdava cenu i rizike.
Citat:
Jel bi onda usteda bila "zanemariva"? Nego otkud onda MS silne milijarde kada je tako "jeftin"?
Argument ti je van mesta. MS ima silne milijarde jer je globalni standard koji prodaje svoje proizvode u stotinama miliona primeraka, medjutim to nista ne znaci za cenu samog klijentskog OS-a u ceni informativnog sistema - cena razvoja i podrske je daleko veca od toga, medjutim ona obuhvata daleko veci broj firmi i ljudi.
[ buda01 @ 27.06.2009. 17:46 ] @
Strateski bi trebalo klijenta uciniti nebitnim, pa da mozes da biras, kao i da biras da li hoces free ili da platis.
Tu je MS kolateralna steta...
[ Ivan Dimkovic @ 27.06.2009. 19:08 ] @
Strateski bih i ja voleo da vozim Bugatti Veyron, ali je cena te strategije trenutno prohibitivna za moj budzet.
Tako isto i u ovom slucaju - da, postoji ta "multiple sourcing" prednost, medjutim cena da se eliminise zavisnost od klijentskog OS-a i da se zadovolje svi zahtevi je ocigledno daleko veca nego sto je i Minhen, inace prilicno bogat grad, mogao da proguta.
Osim te "strateske prednosti" postoje i neke mane na koje moras da pristanes, postoji i trosak a postoje i prednosti MS-centricnog resenja...
Nije bas tako lako doneti odluku - a Minhen je primer kako troskovi mogu vrlo lako da eskaliraju.
[ ventura @ 27.06.2009. 19:55 ] @
A ako već idu u krajnost da im je strateški da rade na Nemačkom OS-u, onda bi trebalo da razviju i svoj hardver, svoj procesor, svoju memoriju, i sve ostalo... A zašto se zaustaviti samo na tome, što bi koristili jednosmernu struju zlog Edisona, valjalo bi i za to izmisliti alternativu, i tako dalje i tako dalje...
[ Buum @ 27.06.2009. 19:57 ] @
@ buda01
Pre nego što nastaviš diskusiju, izvoli se upoznati sa pojmom vendor lock-in.
Čelnici Minhena su morali da obezbede platformsku nezavisnost i otvorene standarde za servise koje koriste u okviru svog IS pre nego što su odlučili da promene operativni sistem na radnim stanicama.
To su mogli da urade na više načina:
a) dopunom ugovora sa firmama koje im održavaju i razvijaju postojeće IS (što iziskuje dodatni trošak i vreme),
b) raspisivanjem tendera za one delove IS koji ne zadovoljavaju potrebe gradskih službi, gde bi neki od osnovnih kriterijuma bili platformska nezavisnost i otvoreni standardi (takođe iziskuje dodatni trošak i vreme, ali se može podvesti pod redovni ciklus održavanja).
Oni to nisu uradili i sad izgledaju kao idioti koji pokušavaju da nataknu točkove od Lade Nive na BMW X5. Baš me čudi što im poduhvat nije uspeo...
[ dzigilibonglica @ 27.06.2009. 22:45 ] @
Aj krenem ja malo da vidim temu.......kad ono OPET LIN/WIN rat!!!!
I kontam ja kako je sve to offtopic....ali jbg, aj sad kad sam naceo pivo!
I tako malo skacem po temi malo napred, malo nazad i skontam, nije ovo lose za citanje
Posle 4 piva evo pisem post.
Naucio sam neke yanimljive stvari odavde, i svaka vam cast!
Samo mali savet:
Malo manje mrznje, prema bilo cemu, malo vise postovanja.... Sve je to software koji svi mi volimo, neki vishe neki manje, ali to nas posao natera, pa aj sad da ne guramo nuzdu u ljubav, ili obratno. Ali svejedno, neke stvari(kolateralna steta) dobro doju..
Pozdrav ljudi!!!!
P.S.
Stetasto nema smajli sa kriglom (administratori, znate sta vam je ciniti:) )
[ buda01 @ 28.06.2009. 12:17 ] @
U pravi ste, Minhen je to traljavo odradio, ali ideja je dobra...
To je izuzetno tezak i slozen proces koji ce trajati godinama, mozda i decenijama, ali ako sad ne pocnu nikada se nece otresti "vendor lock-ina".
Znaci sve nove sisteme, sve upgrade, stavljati na platform independent sisteme, i vremenom ce preci na otvorene standarde, a onda dolaze i sve prednosti, ne samo materijalne...
Npr. mene mnogo nervira MS Outlook, i da nisam namesti Mozillu Thunderbird, produktivnost bi mi bila prilicno manja ...
Znaci nije u pitanje Open Source ideologija, vec jednostavno sloboda izbora, a sve u cilju bolje produktivnosti i dusevne satisfakcije, pa tek na kraju i tih para koje placaju Vendorima...
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2009. 14:50 ] @
Citat:
ali ako sad ne pocnu nikada se nece otresti "vendor lock-ina".
Mozda se nikad i ne otarase - pogledaj auto industriju, nikada veci vendor lock-in... probaj da stavis BMW-ov motor u Mercedes ili nesto slicno. Ili cak tocak ;-)
Industrija u kojoj pojedini igraci nude jako specijalizovane a potrebne stvari ili, jednostavno, mnogo bolje - nije laka za 'debundling' - da li je IT industrija takva - masom nije, za server-side / back-office stvari, medjutim za desktop/klijent tehnologije i dalje jeste.
[ Nedeljko @ 28.06.2009. 19:20 ] @
Kakav vendor lock in u auto industriji? Šta te sprečava da sa mercedesa pređeš na BMW? Lepo kupiš nova kola, a putevi i propisi su isti. Probaj sa jedne baze da pređeš na drugu.
[ Daniel Fat @ 28.06.2009. 19:53 ] @
Dimce moras prestati da poredis softverske i fizicko/hardverske sisteme. Nepravilno i nemoguce ih je povezivati.
IIRC Minhen nije presao na Linux jer mnogo voli izbor ili se plasi lockina(direktno) vec zato sto je softver nesto slao centrali u Redmond. Oni su pitali sta a Redmond nije hteo da im kaze. Minhen popizdio i promeni sve na Linux.
Minhen je to traljavo uradio, trebao je polako menjati propietary sa libre/open-source softverom ali pretposavljam da im je bilo veoma hitno.
[ ventura @ 28.06.2009. 20:27 ] @
Citat: Daniel Fat:
IIRC Minhen nije presao na Linux jer mnogo voli izbor ili se plasi lockina(direktno) vec zato sto je softver nesto slao centrali u Redmond. Oni su pitali sta a Redmond nije hteo da im kaze. Minhen popizdio i promeni sve na Linux.
Čista izmišljotina, da ne upotrebim drugu reč.
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2009. 21:08 ] @
Citat: Daniel Fat
vec zato sto je softver nesto slao centrali u Redmond. Oni su pitali sta a Redmond nije hteo da im kaze. Minhen popizdio i promeni sve na Linux.
Em sto prvi deo recenice nije tacan, em sto ni onaj drugi deo "Minhen popizdio i promeni sve na Linux" ocigledno ne odgovara realnosti :-)
[ Nedeljko @ 29.06.2009. 08:00 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Mozda se nikad i ne otarase - pogledaj auto industriju, nikada veci vendor lock-in... probaj da stavis BMW-ov motor u Mercedes ili nesto slicno. Ili cak tocak ;-)
Citat: Daniel Fat: Dimce moras prestati da poredis softverske i fizicko/hardverske sisteme. Nepravilno i nemoguce ih je povezivati.
Pa, nije baš nemoguće u nekim aspektima, ali ono što je Ivan napisao za kola je obična glupost. Probaj da pređeš sa Visual Stodio na CodeGear (bivši BC++) ili sa SQL Servera na Oracle. Nezavisno od toga što platiš ovaj drugi proizvod, dok isprebaciješ sve što imaš pod starim... Sa druge strane, dovoljno ti je da kupiš druga kola i rešio si problem. Sve je isto (putevi, mape, propisi, servisi) izuzev specijalizovanih servisa proizvođača.
[ Daniel Fat @ 29.06.2009. 10:39 ] @
Citat: ventura: Čista izmišljotina, da ne upotrebim drugu reč.
Prvo kao prvo napisao sam IIRC, drugo ocigledno je ton bio mnogo vise peckanje nego zbilja ali evo...
Citat: Prekidanjem podrške za Windows NT, kompanija iz Redmonda je gradske vlasti dovela do obaveze obavljanja velikog upgradea, jer bi u suprotnom rešenja ubrzo postala zastarela. Promena licencnog modela Windowsa XP (koji je bio glavni kandidat za upgrade) u odnosu na NT4 unela je sumnje u pogledu rasta ukupnih troškova (TCO – Total Cost of Ownership). Treći, veoma bitan faktor jeste komunikacija Windowsa XP sa „centralom”, pri čemu je teško utvrditi se kakvi podaci šalju Microsoftu. To je, prema obrazloženju tadašnjeg CIO grada Minhena Wilhelma Högnera, neprihvatljivo s obzirom na striktna pravila gradske administracije koja se tiču zaštite privatnosti.
http://www.sk.co.yu/2007/04/skak02.html
Nije izmišljotina, samo sto su detalji malo se zagubili ;) Da, nisu komunicirali sa MSFT po tome, niti su dobili odgovor ali XP je nešto slao centrali i teško da su mogli da utvrde sta je.
Najverovatnije je nešto bezopasno poput usability study ili top 10 greški u WinXP sistemu ali koji će ga vrag znati.
Softverske sisteme a posebno GUI je teško porediti sa kolima jer kola imaju ograničenja u fizičkom svetu dok je softver daleko apstraktniji po tom pitanju te su njegova ograničenja daleko manja tj ima mnogo veći stepen slobode neko bilo kakav fizički sistem.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|