[ LonghornXP @ 11.09.2005. 15:36 ] @
Windows XP N Editions Ako neko prati ovu novost, ne razumem zašto je M$ izbacio neko "XP N" izdanje windowsa a kada mu je cena ista kao i nomralno XP izdanje? |
[ LonghornXP @ 11.09.2005. 15:36 ] @
[ bags @ 11.09.2005. 16:18 ] @
To je zbog softverskih patenta.Naime EU je nalozila Microsoftu da mora izbaciti Media player i podrsku za mp3 i wma fajlove.
U sustini to je isti win.A sad da li bi trebalo da je jeftiniji,po mom misljenju ne ,jer je windows media player i onako besplatan. [ degojs @ 11.09.2005. 17:27 ] @
Čini mi se da je EU takođe naredila da cena mora biti ista..
[ xtraya @ 11.09.2005. 18:38 ] @
paaa,mislili su da ce da prodju na "lepe oci"
[ degojs @ 11.09.2005. 20:11 ] @
Windows XP sa WMP se prodaje po istoj ceni tako da ne vidim da je MS loše prošao. Niti vidim da će ljudi da trče da kupe N verziju.
Videćemo za jedno godinu dana, možda objave kako ide prodaja jednog i drugog.. Citat: To je zbog softverskih patenta.Naime EU je nalozila Microsoftu da mora izbaciti Media player i podrsku za mp3 i wma fajlove. Zbog kakvih patenata? Nema to veze sa tim. [Ovu poruku je menjao degojs dana 11.09.2005. u 21:16 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 11.09.2005. 20:14 ] @
Citat: To je zbog softverskih patenta.Naime EU je nalozila Microsoftu da mora izbaciti Media player i podrsku za mp3 i wma fajlove. Kakve veze ima WMA i MP3 podrska sa softverskim patentima? [ jorganwd @ 11.09.2005. 20:56 ] @
Ne znam zasto ali kad sam instalirao moj Suse 9.3 nije imao podrsku za mp3 dok nisam skinuo update Multimedia option pack 1 koji je tezak nesto manje od 100kb. Cak nije imao podrsku za citanje vecine dvd filmova, dok nisam uradio par update-ova. Ista stvar je i sa Fedora Core 4. Sad mi je jasno zasto... :)
[ Ivan Dimkovic @ 11.09.2005. 21:02 ] @
SuSE nema opciju za MP3 jer bi morali da plate MP3 royalty vlasnicima MP3 patenata za svaki Linux sa binarnim MP3 dekoderom, a to im se ocigledno iz nekog razloga ne isplati, ili nisu u stanju da utvrde da li to sto oni prodaju zapravo jeste produkt koji se moze nazvati kvalifikovanim MP3 dekoderom.
Ista stvar vazi i za DVD dekodiranje - to bi ih kostalo oko $5 po licenciranoj kopiji, a mnogi njihovi klijenti verovatno i ne gledaju DVD na tome EU je Microsoftu nalozila da izbaci Media Player zato sto je time ugrozena druga firma (Real Networks IIRC) - a odluka da se u takvoj verziji ne pojave ni MP3 ni WMA codeci je verovatno cisto strateske prirode - ako necete WM Player, necete moci ni da citate MP3 i WMA fajlove za dzabe u drugim aplikacijama.... najobicniji poslovni potez za "obesmisljavanje" te osakacene verzije. [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 11.09.2005. u 22:06 GMT+1] [ bags @ 11.09.2005. 21:44 ] @
Uh moja greska.Skontao sam kad sam napisao.
Nema to veze sa patentima. Sorry. [ mkdsl @ 12.09.2005. 10:04 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: ... ako necete WM Player, necete moci ni da citate MP3 i WMA fajlove za dzabe u drugim aplikacijama.... najobicniji poslovni potez za "obesmisljavanje" te osakacene verzije. Kakav strateshki potez ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 12.09.2005. u 11:05 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 10:26 ] @
Ko je pomenuo prognanstvo u pakao?
Zasto bi Microsoft morao da placa MP3 royalty za operativni sistem u kome ne moze da shipuje svoj player + da svima drugima dozvoli koriscenje tog codeca, osim sebi? Ja tu primecujem odsustvo smisla za logiku, sta ti mislis, mkdsl? ;-) [ mkdsl @ 12.09.2005. 10:32 ] @
Aham... dakle, cenom:
Win XP (koji sadrzhi mp3 codec koji se placa + free WMP) = Win XP N (bez mp3 codeca i bez free WMP)... Cenim da Microsoft zaradjuje na mp3 royality fee-ju, ne? Logika... ![]() [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 10:35 ] @
MS radi ono sto mu zakon dozvoljava - a zakon im nalaze da ta N verzija ne sme biti skuplja od normalne verzije, i to je to - sto MS i radi...
To da li ce ti oni dati rabat na nesto ili ne - je cisto njihova stvar, kao i bilo gde drugo u poslovnom svetu - i ima logike i te kako. To mozes da gledas i na drugi nacin - eto oni ti daju dodatnu vrednost u normalnoj verziji zadrzavajuci istu cenu, umesto da je uvecaju za MP3 royalty. [ mkdsl @ 12.09.2005. 10:41 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: MS radi ono sto mu zakon dozvoljava - a zakon im nalaze da ta N verzija ne sme biti skuplja od normalne verzije, i to je to - sto MS i radi... A oni, iako vec imaju extra profit na isplacen royality fee, idu u skladu sa korisnicima, pa im omogucavaju da ih koriste... Ali avaj, ne... Necemo da izgubimo konkurentsku trku, who cares about users when we're losing money... Citat: To da li ce ti oni dati rabat na nesto ili ne - je cisto njihova stvar, kao i bilo gde drugo u poslovnom svetu - i ima logike i te kako. Naravno, ne sporim to... Ali ja prichao o logici, a ne o poslovnom svetu... Citat: To mozes da gledas i na drugi nacin - eto oni ti daju dodatnu vrednost u normalnoj verziji zadrzavajuci istu cenu, umesto da je uvecaju za MP3 royalty. A shta mislish ti, da oni royality fee nisu urachunali u cenu normalne verzije XP-a? Come on, pa nisam rastao na livadi bash... ![]() ![]() [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 10:42 ] @
Ne razumem, na cijem tudjem radu MS uzima profit u ovom slucaju? Stvarno nisam dovoljno pametan da to skontam - mozes li da pojasnis malo?
Citat: Naravno, ne sporim to... Ali ja prichao o logici, a ne o poslovnom svetu... Pa ovde se i radi o poslovnoj logici... znas, MS je firma, nije charity fund, ili radodajka sa 5-tog sprata pa da vazi neka druga logika kada su oni u pitanju ;-) [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.09.2005. u 11:43 GMT+1] [ Sundance @ 12.09.2005. 10:49 ] @
Ukratko:
1) Na windowsima se može svirati MP3-ce OOTB. 2) Na linuxu je potreban specijalan dodatak za sviranje MP3-ca. Divan usability, nema šta. [ mkdsl @ 12.09.2005. 10:54 ] @
@ Ivan
Ja sam mislio da sam gore sve vec objasnio, ajde probacu ponovo... Dakle, normalna verzija XP-a ima formiranu cenu u koju je uracunat mp3 royality fee... Osakacena verzija XP-a ima tu istu cenu, ali nema royality fee, jer nema ni mp3 codeca... Razlika izmedju te 2 stvari je ocigledno u royality fee vrednosti koju korisnici ovog osakacenog XP-a placaju MS-u, cime on ustvari ostvaruje profit ni na cemu... E sad, poslovna strategija te firme kaze: Necemo da dajemo mp3 codece jer nam ne daju da dajemo nas WMP... Znaci, ako ne mozemo da imamo monopol na plejerima, mi cemo da vam uskratimo i mp3 codece da ne bi vi mogli svoje plejere da koristite - ali cemo vam te codece svakako naplatiti (citaj prvi pasus)... Ako je neko ovde cuo za korektnost u poslovanju, neka digne ruku... Citat: Sundance: Ukratko: 1) Na windowsima se može svirati MP3-ce OOTB. 2) Na linuxu je potreban specijalan dodatak za sviranje MP3-ca. Divan usability, nema šta. 2. FUD Cak i slackware pusta mp3 bez ikakvih dodataka... Trolu... [ Sundance @ 12.09.2005. 11:00 ] @
Citat: mkdsl: 2. FUD Nije FUD, čitaš li ti što ljudi pišu jbt: Citat: jorganwd: Ne znam zasto ali kad sam instalirao moj Suse 9.3 nije imao podrsku za mp3 dok nisam skinuo update Multimedia option pack 1 koji je tezak nesto manje od 100kb. Cak nije imao podrsku za citanje vecine dvd filmova, dok nisam uradio par update-ova. Ista stvar je i sa Fedora Core 4. Sad mi je jasno zasto... :) Citat: Cak i slackware pusta mp3 bez ikakvih dodataka... A "čak" i Suse i Fedora nisu? pfffff.. [ mkdsl @ 12.09.2005. 11:07 ] @
Citat: Sundance: 2) Na linuxu je potreban specijalan dodatak za sviranje MP3-ca. je FUD, jer nisi naveo distribucije, vec si rekao da LINUX (koji?) zahteva dodatak... Ne teraj me da crtam... Kao shto rekoh, Slack je mnogo manje user-friendly po svim pitanjima od ostalih distribucija, pa ima mp3 codece... Ali zato nema onaj diskutabilni mplayer... [ Sundance @ 12.09.2005. 11:18 ] @
Citat: mkdsl: je FUD, jer nisi naveo distribucije, vec si rekao da LINUX (koji?) zahteva dodatak... Ne teraj me da crtam... O bože.... Dobro, obećajem da ću ubuduće izričito navesti poruke na koje se moja replika kontekstualno odnosi, čak i ako se nalaze na istoj stranici 5 poruka prije moje. Happy now? Citat: Kao shto rekoh, Slack je mnogo manje user-friendly po svim pitanjima od ostalih distribucija... Zato i nije za običnog korisnika i tvoje navođenje slackwarea je obični red herring, jer se zna da ovdje pričamo o korištenju linuxa za tipične desktop operacije. Citat: Ali zato nema onaj diskutabilni mplayer... Ima li neka distribucija koja ima i audio i video codece? :) A da je 100% legalna :=) [Ovu poruku je menjao Sundance dana 12.09.2005. u 12:18 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 11:19 ] @
Citat: mkdsl Dakle, normalna verzija XP-a ima formiranu cenu u koju je uracunat mp3 royality fee... Osakacena verzija XP-a ima tu istu cenu, ali nema royality fee, jer nema ni mp3 codeca... Razlika izmedju te 2 stvari je ocigledno u royality fee vrednosti koju korisnici ovog osakacenog XP-a placaju MS-u, cime on ustvari ostvaruje profit ni na cemu... #1 - Odakle je to 'ocigledno' - ocigledno je samo da je cena ista - a u cemu se te 2 verzije razlikuju interno je druga prica, razlika (tj. njeno odsustvo) u ceni 'fizicki' moze da bude i zbog ulozenog inzenjerskog rada da se 'full' verzija osakati, posto si lepo primetio da je prvo uradjena full verzija - a vec smo apsolvirali da je trzisna cena odredjena mnogim drugim parametrima osim merom "na kilo" - osim toga, MP3 patente MS sigurno placa preko "flat" aranzmana (annual cap) - tako da su troskovi za proizvodnju isti i za jedan i za drugi OS. #2 - sam si rekao "MS ne ostvaruje profit ni na cemu" - sto dakako nije jednako "Nego lepo ljudi uzimaju extra profit na tudjem radu... Wait, that rings a bell..." Citat: E sad, poslovna strategija te firme kaze: Necemo da dajemo mp3 codece jer nam ne daju da dajemo nas WMP... Znaci, ako ne mozemo da imamo monopol na plejerima, mi cemo da vam uskratimo i mp3 codece da ne bi vi mogli svoje plejere da koristite - ali cemo vam te codece svakako naplatiti (citaj prvi pasus)... To je tvoje vidjenje stvari - drugo vidjenje je da je MS i ovako i onako proizveo sav IPR i jos morao da ulaze dodatni napor da taj IPR osakacuje u toj "N" verziji - pa bi cena trebala da bude i veca, sto im zakon ne nalaze, vec zabranjuje - pa su nasli najmanji legalan zajednicki sadrzalac. Osim toga - MP3 royalty se moze placati i preko "flat" godisnje pretplate (oko milion dolara godisnje za full neogranicenu distribuciju svih codeca) - dakle, MS je to vec platio - i uvek placa isto, bez obzira da li im proizvodi imaju ili nemaju MP3. Citat: Ako je neko ovde cuo za korektnost u poslovanju, neka digne ruku... Verovatno je problem u tvom shvatanju reci "korektnost" - ali to je problem koji nije za ovaj forum ;-) [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.09.2005. u 12:22 GMT+1] [ mkdsl @ 12.09.2005. 11:30 ] @
Citat: Sundance: Happy now? Yes, thank you. Citat: Ima li neka distribucija koja ima i audio i video codece? :) A da je 100% legalna :=) O da, rekoh nema mplayer, ali zato ima xine :). Check this out :) Code: existenz@guru:~$ xine-check Please be patient, this script may take a while to run... [ good ] you're using Linux, doing specific tests [ good ] looks like you have a /proc filesystem mounted. [ good ] You seem to have a reasonable kernel version [ good ] intel compatible processor, checking MTRR support [ good ] you have MTRR support and there are some ranges set. [ good ] found the player at /usr/bin/xine [ good ] /usr/bin/xine is in your PATH [ good ] found /usr/bin/xine-config in your PATH [ good ] plugin directory /usr/lib/xine/plugins/1.0.1 exists. [ good ] found unknown plugin: xineplug_flac.so [ good ] found input plugins [ good ] found demux plugins [ good ] found decoder plugins [ good ] found video_out plugins [ good ] found audio_out plugins [ good ] skin directory /usr/share/xine/skins exists. [ good ] found logo in /usr/share/xine/skins [ good ] I even found some skins. [ good ] /dev/cdrom points to /dev/hdb [ good ] /dev/dvd points to /dev/hdb [ good ] DMA is enabled for your DVD drive [ good ] found xvinfo: X-Video Extension version 2.2 [ good ] your Xv extension supports YV12 overlays (improves MPEG performance) [ good ] your Xv extension supports YUY2 overlays [ good ] Xv ports: YUY2 UYVY YV12 I420 Not bad for non-desktop OS? :) @ Ivan Ja ne pricham o prodaji na kilo, pricham da je cena N verzije nerealna u skladu s onim shta dobijash u normalnoj XP verziji... Mislim da smo apsolvirali tu temu, a za ovo: Citat: Verovatno je problem u tvom shvatanju reci "korektnost" - ali to je problem koji nije za ovaj forum ;-) mislim da nisam zasluzhio, bar ne od tebe, s kojim sam uvek imao korektan odnos (da, Ivane, korektan)... PS. Inace, shto se tiche korektnosti, samo cu ti reci isto shto i malopre u jednoj temi Sundance-u - drzhim jedini domaci shell hosting na kome je mogao da dobije nalog skoro* svako - za dz... Izuzetno korektno od mene... *skoro - problematichnih ljudi svuda ima... EDIT: dodato "za dz". [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 12.09.2005. u 12:35 GMT+1] [ Sundance @ 12.09.2005. 11:35 ] @
Citat: mkdsl: Not bad for non-desktop OS? :) Što, zar novi slackware dolazi sa preloaded codecima? Zadnji put kad sam ga ja koristio (prije godinu dana), nije tako bilo (čini mi se da ih je trebalo u usr/lib/win32 raspakirat). Jedno je player, a drugo su codeci :) [ mkdsl @ 12.09.2005. 11:37 ] @
Da, dolazi sa svojim codecima, nishta nisam morao raspakivati... Ovako je u xine-u od kako znam za njega... To shto si ti rekao se radi za mplayer...
[Ovu poruku je menjao mkdsl dana 12.09.2005. u 12:38 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 11:46 ] @
Citat: Da, dolazi sa svojim codecima, nishta nisam morao raspakivati... Ovako je u xine-u od kako znam za njega... To shto si ti rekao se radi za mplayer... http://xinehq.de/index.php/about Citat: http://dvd.sourceforge.net DVD tools and plugins including menu support (dvdnav). Please Note: the dvdnav plugin has been merged into the xine-lib tree, so for normal users it is no longer necessary to install any external DVD plugins. However, for encrypted DVD playback libdvdcss is needed. Iliti - za pustanje 99% komercijalnih DVD-ova ces morati da downloadujes nekakav patch ;-) [ Sundance @ 12.09.2005. 11:48 ] @
Citat: mkdsl: Ovako je u xine-u od kako znam za njega... To shto si ti rekao se radi za mplayer... http://xinehq.de/index.php/faq Citat: While the container format (system layer) ASF (wmv is just an alias) is fully supported in xine, for newer windows media 9 based streams you'll need to install windows binary codecs (.DLLs). Possibly the most convenient way to get the Windows DLLs is to download them from the MPlayer website http://www.mplayerhq.hu/homepage/dload.html . The package is called "essential". Unpack it and move everything you find inside to /usr/lib/win32 (actually you can place them anywhere you want, e.g. someplace in your home directory, but then you'll have to set decoder.external.win32_codecs_path in your xine config file accordingly). Restart xine then and you should be able to watch windows media streams. http://www.slackersbible.org/node/92 Dakle - lažeš :) [ mkdsl @ 12.09.2005. 11:54 ] @
Citat: for newer windows media 9 based streams ... Izvini, ja ovo nisam koristio do sad ![]() [ Sundance @ 12.09.2005. 12:02 ] @
Oni koji koriste manje bandwidtha i daju bolju kvalitetu slike i zvuka :=)
Inače, također to spominje i za QuickTime: Citat: Possibly the most convenient way to get the Quicktime DLLs is to download them from the MPlayer website http://www.mplayerhq.hu/homepage/dload.html . The package is called "essential". Unpack it and move everything you find inside to /usr/lib/win32 (actually you can place them anywhere you want, e.g. someplace in your home directory, but then you'll have to set decoder.external.win32_codecs_path in your xine config file accordingly). Restart xine then and you should be able to watch Quicktime trailers. Real: Citat: Possibly the most convenient way to get the Real codecs is to download them from the MPlayer website http://www.mplayerhq.hu/homepage/dload.html . The package is called "essential". Unpack it and move everything you find inside to /usr/lib/win32 and set the decoder.external.real_codecs_path in your xine config file to /usr/lib/win32 (actually you can place them anywhere you want, e.g. someplace in your home directory, but then you'll have to set decoder.external.real_codecs_path accordingly). Restart xine then and you should be able to watch Real files/streams. :) [Ovu poruku je menjao Sundance dana 12.09.2005. u 13:04 GMT+1] [ mkdsl @ 12.09.2005. 12:07 ] @
E vidish, bash to mi nikad nije trebalo
![]() No dobro, ochigledno ni xine nije savrshen (tj. fale mu codeci)... Ali ja, bez ikakvih instaliranih codeca (sem ovih njegovih) nisam imao problem pri pushtanju divx i xvid izdanja ![]() Pitam se odakle ce korisnici ovog novog XP N proizvoda skidati codece... ![]() PS. A WMP pushta quicktime i .rm fajlove iz keca? ![]() Ajde de, opusti se... [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 12.09.2005. u 13:10 GMT+1] [ Sundance @ 12.09.2005. 12:23 ] @
Citat: mkdsl: Pitam se odakle ce korisnici ovog novog XP N proizvoda skidati codece... :) http://www.winsupersite.com/showcase/windowsxp_n.asp Citat: So what happens when you try and access digital media files on a stock XP N system? My expectation was that the system would behave oddly in some way. That wasn't the case at all. I tried two methods for accessing media files. In the first, I accessed the MSN Music Web site to see what would happen when I attempted to play a song preview. Here, the site simply dumps you to the System Requirements page, which suggests Windows Media Player 7.1 or newer (Figure). Ditto for CNN.com's free video service: You're told that no Media Player is detected and are provided with a link to download it (Figure). Next, I tried to access an MP3 file directly from the Windows shell. Here, the system simply didn't know what to do with the file, which is pretty much expected behavior (Figure). Interestingly, if you follow the advice of the warning dialog, the Microsoft Windows File Associations Web site pops up and recommends either Microsoft Windows Media Player or, curiously, Nullsoft Winamp. Nice. :) Citat: PS. A WMP pushta quicktime i .rm fajlove iz keca? :) Nemam pojma, ja uvijek instaliram ACE Mega CodecS Pack nakon friške instalacije windoza, i ne mislim se više u vezi codeca...nikada :) Barem mogu svirati MP3-ce i WMA OOTB. [ random @ 12.09.2005. 19:47 ] @
E, a jel može WMP da pušta Ogg Vorbis fajlove? Imam dosta neke muzike u tom formatu.
Ako Windows ne može da pušta .ogg-ove out-of-the-box, onda je to slična situacija kao sa mnogim Linux distribucijama i mp3 podrškom — moraš da instaliraš dodatno parče softvera da bi slušao muziku. [Ovu poruku je menjao random dana 12.09.2005. u 20:51 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 19:51 ] @
Kao sto se vidi na: http://www.winsupersite.com/showcase/windowsxp_n.asp - price linux zilota su van osnove - N edition ce se ponasati kao sasvim normalna verzija ako korisnik to zeli - cak su i ponudjeni alternativni playeri u izboru "doinstalacije".
I sta sad? ;-) Citat: E, a jel može WMP da pušta Ogg Vorbis fajlove? Imam neke muzike u tom formatu. http://www.illiminable.com/ogg/ - probaj sa ovim DShow filterom, onda bi sve DShow-aware Win aplikacije trebale da budu u stanju da citaju Ogg. Citat: Ako Windows ne može da pušta .ogg-ove out-of-the-box, onda je to slična situacija kao sa mnogim Linux distribucijama i mp3 podrškom — moraš da instaliraš dodatno parče softvera da bi slušao muziku. Sa malom razlikom da je MP3 "malo" vise zastupljen od Ogg-a ;-) Takodje, sa mnogim Linux distribucijama ne mozes ni da gledas DVD i sl... previse ogranicenja ako mene pitas ;-) [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 12.09.2005. u 20:57 GMT+1] [ random @ 12.09.2005. 19:53 ] @
Probao sam bio sa nekim DShow filterom (možda baš sa tim), ali nisam mogao da nateram WMP da automatski otvara .ogg fajlove kad ih kliknem iz explorera, i takođe nisam mogao da im editujem (niti čak vidim) tagove, tako da mi ta varijanta uopšte nije igrala kao rešenje.
[ random @ 12.09.2005. 20:10 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sa malom razlikom da je MP3 "malo" vise zastupljen od Ogg-a ;-) Takodje, sa mnogim Linux distribucijama ne mozes ni da gledas DVD i sl... previse ogranicenja ako mene pitas ;-) Pa, mislim da ni sa vanilla Windowsom ne možeš da gledaš DVD, možda grešim? MP3 je malo više zastupljen nego Ogg, a i Windows je malo više zastupljen nego Linux. Ipak, kome je stalo da se prebaci, ima tu mogućnost da prebaci i muziku, pa da ga ne muče dotična pitanja (ako ga muče). [ Ivan Dimkovic @ 12.09.2005. 20:17 ] @
Citat: Pa, mislim da ni sa vanilla Windowsom ne možeš da gledaš DVD, možda grešim? Koliko znam ne, ali svaki bogovetni DVD vendor isporucuje neophodni MPEG-2 dekoder za windows sa svojim uredjajem kao OEM pakovanje - pa tesko da moze da se desi da nemas podrsku. Koliko DVD vendora shipuje licencirane Linux dekodere sa svojim uredjajima danas? Citat: MP3 je malo više zastupljen nego Ogg, a i Windows je malo više zastupljen nego Linux. Ipak, kome je stalo da se prebaci, ima tu mogućnost da prebaci i muziku, pa da ga ne muče dotična pitanja (ako ga muče). Iskreno, Windows Media Player bih zaobisao u sirokom luku kada je pustanje muzike u pitanju ;-) Meni foobar2000 zavrsava posao odlicno, ukljucujuci i Ogg ;-) [ random @ 12.09.2005. 20:33 ] @
Pa i ja na Windowsu koristim foobar2000, a pod X-om AmaroK. Ali me je zanimalo dokle se može doći sa tim nahvaljenim MS out-of-the-box rešenjem.
[ Palma @ 12.09.2005. 21:29 ] @
Citat: random: Pa, mislim da ni sa vanilla Windowsom ne možeš da gledaš DVD, možda grešim? U pravu si, mada imaš više mogućnosti da gledaš DVD filmove u MediaPlayer-u: K-LiteCodec Pack, trial verzije PowerDVD-a i WinDVD-a, koje, ako ne uneseš serijski broj, isteknu posle mesec dana, ali kodeci ostaju upotrebljivi... Citat: Ivan Dimkovic: Iskreno, Windows Media Player bih zaobisao u sirokom luku kada je pustanje muzike u pitanju ;-) Meni foobar2000 zavrsava posao odlicno, ukljucujuci i Ogg ;-) Grrrrr, ne diraj mi WMP! Ja ni WinAMP ne volim da koristim, pa mi onaj XMMS izuzetno smeta; jednostavno, ne volim to, više mi odgovara WMP i njegova jednostavnost (mada, ne treba ni preterivati, WMP 10 su toliko pojednostavili da je to strašno, upropastili su ga skroz-naskroz, tako da ostajem na verziji 9, koju koristim već dve godine.). Citat: random: Pa i ja na Windowsu koristim foobar2000, a pod X-om AmaroK. Ali me je zanimalo dokle se može doći sa tim nahvaljenim MS out-of-the-box rešenjem. E, taj Amarok je najružniji plejer koji sam imao prilike da vidim. Doduše, moram da se ogradim, govorim o verziji koja se isporučuje uz SuSe 9.1, biće da ima raznih skinova, nisam baš nešto bio voljan da čeprkam po netu. [ random @ 12.09.2005. 21:39 ] @
Citat: Palma: E, taj Amarok je najružniji plejer koji sam imao prilike da vidim. Doduše, moram da se ogradim, govorim o verziji koja se isporučuje uz SuSe 9.1, biće da ima raznih skinova, nisam baš nešto bio voljan da čeprkam po netu. Tebi je ovo ružno? Skinove nema, samo je boje moguće prilagoditi, i izgled sidebara (pomoću custom CSS sheetova). Btw, ovo je default look. [Ovu poruku je menjao random dana 12.09.2005. u 22:41 GMT+1] [ Palma @ 12.09.2005. 21:44 ] @
E, ovo je već mnogo bolje, ono u SuSe-tu 9.1 ni na šta nije ličilo.
[ random @ 12.09.2005. 21:49 ] @
I ne samo što izgleda odlično, već za playback koristi GStreamer engine (ili neki drugi, decoding & playback engine je urađen kao plugin), koji bi bio neki opensource ekvivalent DShow filterima. Instaliraš gst plugin za format koji ti treba, i imaš playback u svim gst-enabled aplikacijama.
Upravo ga koristim (sad sam ga uslikao na licu mesta), i moram reći da radi jako lepo, verovatno je u pitanju najbolji plejer koji sam ikad koristio na bilo kojoj platformi. [ Palma @ 14.09.2005. 15:47 ] @
Hmmm, moram da se izvinim Vrzi i Dimkoviću - Foobar2000 je odlično parče softvera. Probavam ga već dva dana i mnogo mi se sviđa - jednostavno a izuzetno funkcionalno. Pošto imam preko 9 000 pesama u listi, pretraživanje u MediaPlayer-u je znalo da zablokira program na par sekundi, dok u Foobar-u sve radi trenutno. "Resume playback after restart" je super opcija, a tek custom-izovanje kontekstnog menija iz koga je moguće izbaciti sve što vam smeta... Definitivno ću koristiti ovo čudo za puštanje muzike.
[Ovu poruku je menjao Palma dana 14.09.2005. u 16:51 GMT+1] [ Slobodan Milivojevic @ 16.09.2005. 14:49 ] @
[ mkdsl @ 18.09.2005. 16:09 ] @
Izvini? Hocesh li, molim te, objasniti to shto si mislio?
[ mmirilovic @ 22.09.2005. 23:34 ] @
Citat: Palma: Hmmm, moram da se izvinim Vrzi i Dimkoviću - Foobar2000 je odlično parče softvera. Probavam ga već dva dana i mnogo mi se sviđa - jednostavno a izuzetno funkcionalno. Pošto imam preko 9 000 pesama u listi... Citat: Palma:...pretraživanje u MediaPlayer-u je znalo da zablokira program na par sekundi... Citat: Palma:...Definitivno ću koristiti ovo čudo za puštanje muzike. [ degojs @ 23.09.2005. 06:28 ] @
Citat: Citat: Palma:...pretraživanje u MediaPlayer-u je znalo da zablokira program na par sekundi... Hehehe, e ovo je vrhunac budaleštine koju već godinama slušamo: neki program radi lošije (ili nam se ne sviđa), pa hajde da menjamo ceo sistem.. 'ladno. Šta nas briga :) [ Palma @ 23.09.2005. 13:37 ] @
Ma... tipičan zealotski post koji ne vredi ni komentarisati. Lupa k'o Maksim, a nije ni probao F2K.
[ mmirilovic @ 23.09.2005. 17:23 ] @
Citat: degojs: Hehehe, e ovo je vrhunac budaleštine... [ MatrixxX @ 23.09.2005. 21:48 ] @
Citat: Palma: Ma... tipičan zealotski post koji ne vredi ni komentarisati. Lupa k'o Maksim, a nije ni probao F2K. Khm...a 9000 pesama? ![]() [ mmirilovic @ 24.09.2005. 00:32 ] @
Citat: MatrixxX: Khm...a 9000 pesama? :D [ mkdsl @ 24.09.2005. 00:45 ] @
Chu platio, lichno ripovao sa originala pa bekapovao na komp, u sluchaju da neki originalni cd rikne...
![]() [ MatrixxX @ 24.09.2005. 01:13 ] @
Citat: mkdsl: Chu platio, lichno ripovao sa originala pa bekapovao na komp, u sluchaju da neki originalni cd rikne... ![]() Palma "The Ripper"! ![]() [ mmirilovic @ 24.09.2005. 10:27 ] @
Citat: mkdsl: Chu platio, lichno ripovao sa originala pa bekapovao na komp, u sluchaju da neki originalni cd rikne... :) [ mmirilovic @ 24.09.2005. 10:54 ] @
Palma, jesi li video šta piše na sajtu tog tvog programa http://www.foobar2000.org:
Citat: Most of standard components are opensourced under BSD license (source included with the SDK) E da! A onih 9000 pesama? [ Ivan Dimkovic @ 24.09.2005. 11:03 ] @
Citat: Šta da ti kažem... sem, dobrodošao među nas zilote. Svaki otpor je beskorisan. Foobar2k engine u svakom slucaju nije Open Source ;-) Covek koji ga je pisao je u mom timu, licno ga poznajem i mislim da je sve samo ne OSS zilot ;-)) Sto se izgleda tice - fb2k je pisan da sluzi svrsi, i ima jedan od najboljih audio engine-a - dakle, poenta je bio engine - nikad nije ni ciljan da bude end-user media centar niti to pretenduje da bude. [Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 24.09.2005. u 12:07 GMT+1] [ MatrixxX @ 24.09.2005. 17:34 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Sto se izgleda tice - fb2k je pisan da sluzi svrsi, i ima jedan od najboljih audio engine-a - dakle, poenta je bio engine - nikad nije ni ciljan da bude end-user media centar niti to pretenduje da bude. Priličan broj Linux aplikacija pravljen je upravo na takav način..pa se ne potresaš kada Palma lupi: Citat: E, taj Amarok je najružniji plejer koji sam imao prilike da vidim. Doduše, moram da se ogradim, govorim o verziji koja se isporučuje uz SuSe 9.1, biće da ima raznih skinova, nisam baš nešto bio voljan da čeprkam po netu. ![]() [ mmirilovic @ 24.09.2005. 18:09 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Foobar2k engine u svakom slucaju nije Open Source ;-) Zar engine nebi trebalo da spada u "standardne komponente" softvera? ...mada, to ne menja poentu da Palma the "Ripper" koristi omraženi open source. Citat: Ivan Dimkovic:Covek koji ga je pisao je u mom timu, licno ga poznajem... Citat: Ivan Dimkovic:...i mislim da je sve samo ne OSS zilot ;-)) [Ovu poruku je menjao mmirilovic dana 24.09.2005. u 19:18 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 24.09.2005. 18:56 ] @
Citat: Zar engine nebi trebalo da spada u "standardne komponente" softvera? ...mada, to ne menja poentu da Palma the "Ripper" koristi omraženi open source. Opet pljujemo... Ko mi je ono prebacio da 'nit smrdim nit mirisem' zato sto ne moze da me svrsta u 'tabor'... pa ja i nisam ovde da bi bio u taborima nekakvim, nego mod je udario lock... Nego: @mmirilovic a BSD ![]() ![]() ![]() ![]() [ mmirilovic @ 24.09.2005. 19:18 ] @
Ja nemam Win na drugoj particiji. Ni na prvoj.
Edit: Palma, šta bi sa onih 9000 pesama. Jesi li ih platio? [Ovu poruku je menjao mmirilovic dana 24.09.2005. u 20:19 GMT+1] [ degojs @ 24.09.2005. 19:26 ] @
Nemaš ti ni mp3, je l' da, pa zato zapitkuješ Palmu :)
[ Palma @ 24.09.2005. 19:36 ] @
Pazi ti njih, al' se raspisali. ![]() Čujemo se malo kasnije. [ mkdsl @ 24.09.2005. 19:41 ] @
Heh, ma sve vidim ja da vas brine shto Windows XP N nece imati WMP... Kupicete divlji XP full, ili cete ga svuci odnekle... A onda cete se prepustiti charima slushanja josh 9k "legalnih" mp3 pesama...
Bre, 90% ES-a ima barem jedan nelegalan softver na svom rachunaru, a 99% njih su windows korisnici... Ejj 9 hiljada pesama! A dirali ste matrixxx-a za oracle a? ![]() Ajde, Palma, budi ljubazan pa nam reci gde si pokupio 9000 pesama... Samo nemoj reci da si skidao free muziku, jer ti niko nece poverovati ![]() [ bojan_bozovic @ 24.09.2005. 19:49 ] @
Citat: Heh, ma sve vidim ja da vas brine shto Windows XP N nece imati WMP... Kupicete divlji XP full, ili cete ga svuci odnekle... A onda cete se prepustiti charima slushanja josh 9k "legalnih" mp3 pesama... Pa nije li to bolje od akanja sa linuxom? Mislis li da Englezi ne skidaju torente? ![]() [ mkdsl @ 24.09.2005. 19:55 ] @
Trollu, pay attention to what i'm talking about. Ne pricham o "akanju" OS-a, vec o "svetoj misiji" wintendo mesija i njihovim "legalistichkim" pogledima na svet... Podsecate me na katolichke sveshtenike shto zlostavljaju malu decu... ffs...
PS. Smorio si bre vishe sa "BSD this, BSD that" kind of crap, kao i sa pljuvanjem linuxa i svega shto ti na ovom svetu smeta... Ima li tebi neshto po meri, a da se ne zavrshava sa BSD ? Trolchino. PS. Da, torrent, afaik, nije nelegalan... Samo je materijal koji se putem torrenta mahom razmenjuje - nelegalan. EDIT: Dodat PS. [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 24.09.2005. u 20:56 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 24.09.2005. 20:05 ] @
SVE sto je dobro na ovom svetu ne sadrzi u imenu Linux
![]() je li, kako ce vendori da podrze milion distribucija (jedna po glavi gurua) ![]() Ne bi da pricam ko je razvuko trolling na 10 strana u jednoj drugoj temi ![]() [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 24.09.2005. u 21:06 GMT+1] [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 24.09.2005. u 21:07 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 20:13 ] @
Aaahaaam... A razlika izmedju BSD i BSoD je u tom malenom o... Na kome mozhesh da se otkotrljash nazad u kucicu s obzirom da pokushavash da me isprovocirash... A usput i skrecesh s teme... Shto, da nemash i ti neke muzike legalno kupljene kod nekog Pere "rezacha"?
Uglavnom ste najbuchniji kad niste u pravu, ili cutite kad ne znate da slazhete... I daj tu temu gde sam razvukao troll na 10 strana, chisto me zanima gde ja to trollujem... Niko se do sad nije zhalio... [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 24.09.2005. u 21:13 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 24.09.2005. 20:15 ] @
Ne zalim se ja na tebe bas nego na tvoj 'tabor' jer si ti taj koji svrstava u nekakve tabore i klanove...
![]() [ Palma @ 24.09.2005. 20:17 ] @
Češ, češ, ko se to nama raspitivao o legalnosti mog XP-a?
![]() [Ovu poruku je menjao Palma dana 24.09.2005. u 21:18 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 20:24 ] @
A, pa mozhda si se malo kasno ukljuchio na advocacy, pa da vidish da su klanovi pocheli da se formiraju sa frazama tipa: GNjU zealoti, komunisti (valjda zato shto ne cenimo rad programera i zhelimo sav softver da bude GPL (o Bozhe, gluposti), kupusari, neozbiljni studenti, besposleni i propali programeri, priucheni administratori, itd itd itd... Kad neko za mene ovo kazhe, ja se automatski svrstam u klan... Tako da sam zvanichno postao i komunjara, i Linux OS, i shtagod... A kad se uzvrati neshto tipa "prljavi kapitalisti" (shto vishe zvuchi smeshno nego ozbiljno), onda lete svakakve rechi od strane win tabora...
![]() A rekao bih i da je ova tema otishla u ... (khm) [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 24.09.2005. u 21:25 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 20:28 ] @
@ Palma,
wau lave, chuvash shot od pre 3 i po godine, da se pohvalish drugarima kako si aktivirao windows? Impresivno, nema shta... Mora da si (khm-zealot-khm) ponosan na sebe... Niko nije rekao da imash nelegalan XP... Nego, deder reci ti nama odakle ti 9k mp3 pesama... Jesi i to aktivirao? ![]() [ MatrixxX @ 24.09.2005. 20:40 ] @
Citat: mkdsl: @ Palma, Nego, deder reci ti nama odakle ti 9k mp3 pesama... Jesi i to aktivirao? ![]() Au, sad nahebasmo!..sledi 9k shotova! ![]() [ degojs @ 24.09.2005. 22:32 ] @
Citat: A dirali ste matrixxx-a za oracle a? Palma nije rekao da su te pesme besplatne. Ovaj je za Oracle odvalio malo drugačiju priču. Ima li neko da nema muziku koju nije platio? Možda ti imaš sve plaćene mp3 kad njega prozivaš? [ mkdsl @ 24.09.2005. 22:40 ] @
Ne, nije rekao apsolutno nishta, a ja bih bash voleo da se on oglasi pa da nam kazhe kako je doshao do tih 9k pesama... No po drugi put, umesto njega se javljash TI, kao advokat...
Da, svako je od nas skidao mp3 (da, onaj nelegalni), ali brate - 9000 pesama je ~35GB ilegalne mp3 warezchine!!! (pod uslovom da uzmemo da je pesma 3.5mb, a mnoge su i mnogo vece). Shta radish ti, Palma, distribuirash muziku po okolini, zaradjujesh na warez-u, shta li? Degojs, Palma mozhe i sam da se javi, nije potrebno ti da ga branish. [ degojs @ 24.09.2005. 22:44 ] @
Ovo je javni forum, na koji se ti javljaš pričajući isto kao i ja (pominješ Matrixa i Oracle, a meni prebacuješ što "branim" Palmu?).
Dakle, pusti Palmu (raspravi sa njim šta on radi i odakle mu 9000 mp3 :), nego mi odgovori ono što ja pitam tebe: imaš li ti ili nemaš neki mp3 na Linuxu? :) I nikako da mi pojasniš kako je to isto reći "da u firmama može da se koristi besplatni Oracle" (koji besplatni Oracle?) i pokušavati prebaciti Palmi da je negde rekao da su mp3 koje ima legalni i da je to OK? Čovek nigde nije rekao da su svi mp3 koje ima besplatni. Čak i da lepo napiše da ih je ilegalno skinuo sa neta ili odakle već, opet nije isto jer nigde ne kaže da je to besplatno i OK. [Ovu poruku je menjao degojs dana 24.09.2005. u 23:52 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 22:55 ] @
Imam, naravno... 5 diskova Barry White-a koje mi je brat poslao (iz USA), par kompilacija Lynyrda Skynyrda, malo trance setova (koje mozhesh pokupiti na bilo kojoj tehno zhurci - kad DJ-evi dele), i najnoviji cd TATU nepoznatog porekla (za devojchicu - narezan na cd i prosledjen). Naravno, na kompjuteru nelegalnog materijala nemam, niti mi je neophodan (iza ledja imam zverinu od ozvuchenja, a mahom slusham radio B92)
![]() A ti? [ mkdsl @ 24.09.2005. 23:00 ] @
Citat: degojs: Čovek nigde nije rekao da su svi mp3 koje ima besplatni. Čak i da lepo napiše da ih je ilegalno skinuo sa neta ili odakle već, opet nije isto jer nigde ne kaže da je to besplatno i OK. Ilegalno skinuto sa interneta tebi nije besplatno? Mmm, mi zhivimo na definitivno razlichitim kontinentima, jer je to u Srbiji i ilegalno, a i besplatno... Ok, neka napishe odakle mu... To je poenta vec 20 poslednjih postova - mi se ubismo ovde o prichi kako ovaj ili onaj krade binarne win32 codece, a on kulira sa 9000 mp3 pesama za koje nece da obrazlozhi odakle mu... Pa ako si ih platio, reci pobogu... Ako nisi, opet reci... [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 25.09.2005. u 00:00 GMT+1] [ MatrixxX @ 24.09.2005. 23:02 ] @
Citat: degojs: I nikako da mi pojasniš kako je to isto reći "da u firmama može da se koristi besplatni Oracle" (koji besplatni Oracle?) Oš ja da ti objasnim? Lažeš k'o pas ![]() "Instalirati" i "koristiti" nije isto..lažovčino belosvetska! ![]() ![]() ![]() [ degojs @ 24.09.2005. 23:23 ] @
Hahahahaha, pa koja je poenta instaliranja nečeg ako to nećemo koristiti? I to u nekoj firmi? I to - ni manje ni više, nego, Oracle.
(A sve u kontekstu priče, kako to može jevtinije za firme.. sa Linxom i besplatnim Oracle :))) LOL [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 00:52 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 23:28 ] @
Usput da se osvrnemo na velikog nam legalistu Palmu:
Citat: U pravu si, mada imaš više mogućnosti da gledaš DVD filmove u MediaPlayer-u: K-LiteCodec Pack, trial verzije PowerDVD-a i WinDVD-a, koje, ako ne uneseš serijski broj, isteknu posle mesec dana, ali kodeci ostaju upotrebljivi... Drpamo i codece, a? ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 25.09.2005. u 00:40 GMT+1] [ degojs @ 24.09.2005. 23:28 ] @
Citat: Ilegalno skinuto sa interneta tebi nije besplatno? Mmm, mi zhivimo na definitivno razlichitim kontinentima, jer je to u Srbiji i ilegalno, a i besplatno... Ok, neka napishe odakle mu... To je poenta vec 20 poslednjih postova - mi se ubismo ovde o prichi kako ovaj ili onaj krade binarne win32 codece, a on kulira sa 9000 mp3 pesama za koje nece da obrazlozhi odakle mu... Pa ako si ih platio, reci pobogu... Ako nisi, opet reci... U čemu je problem da ti shvatiš da Palma nigde nije napisao da su sve te pesme besplatne? Možeš ti ladno da kradeš win32 codece, šta me briga, ali nemoj da pričaš da je to rešenje besplatno. [ mmirilovic @ 24.09.2005. 23:33 ] @
Citat: degojs:Nemaš ti ni mp3, je l' da, pa zato zapitkuješ Palmu :) Citat: degojs:Dakle, pusti Palmu (raspravi sa njim šta on radi i odakle mu 9000 mp3 :), nego mi odgovori ono što ja pitam tebe: imaš li ti ili nemaš neki mp3 na Linuxu? :) Dakle, imam nelegalan mp3. Imam i legalan. Ali ja sam ipak zilot, sećaš se? To je za očekivati od mene. Ali od Palme i još par članova koji na ovom forumu morališu o svojoj političkoj korektnosti, i o "intelektualnom lopovluku" linuxaša i ostale open source zajednice, to ipak nisam očekivao. A kada se samo setim tvrdnji kako mi koristimo Linux samo zato jer je besplatan!? Izgleda da je Palma taj koji koristi M$ - jer mu je besplatan! I da, Palma i njegovi advokati, nemojte da se pozivate sada na sliku registracije, jer, šta je "the Ripper" radio pre 2002-ge? Koristio je Linux? Ako je uopšte verovati slici. Jer, Palma ipak smo tebe uhvatili kako pričaš jedno a radiš drugo. Nego.... šta bi sa onih 9000 pesama? Da li si dobio popust na tu količinu? [ MatrixxX @ 24.09.2005. 23:39 ] @
Citat: degojs: Hahahahaha, pa koja je poenta instaliranja nečeg ako to nećemo koristiti? I to u nekoj firmi? Poenta je da se može instalirati za dž, isprobati, i kupiti/dokupljivati onoliko licenci koliko je potrebno..šta je tu sporno? Citat: (A sve u kontekstu priče, kako to može jevtinije za firme.. sa Linxom i besplatnim Oracle ![]() Jest..pojam "besplatni Oracle" si ti izmislio, jer nisi u stanju ništa pametnije da smisliš..lažovčino belosvetska ![]() ![]() ![]() [ Palma @ 24.09.2005. 23:40 ] @
Smešni ste ko bijoskop.
Samo napred, da vidimo šta još umete! ![]() [ Palma @ 24.09.2005. 23:44 ] @
Pa... da krenemo...
@mmirilovic: Jesi li ti beše doveo u pitanje legalnost moje kopije Windows-a? Dalje, što se tiče OpenSource softvera, na ovoj mašini mi je od OS softvera trenutno instalirano: Firefox Gaim OpenOffice Audacity LameXP Shvati da nisu svi zatucani kao vi Linux zealoti. Ja ne volim "ovo" a mrzim "ono". Ja koristim ono što zadovoljava moje potrebe, pa bilo to i iz Microsoft-ove kuhinje, OpenSource softver ili nešto treće. Nego, kad smo kod legalnosti, šta ja sa onim tvojim Windozetom na onoj drugoj particiji? [Ovu poruku je menjao Palma dana 25.09.2005. u 00:50 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 23:47 ] @
E Palma, a win 2003 koji koristish, jel i on legalan?
![]() ![]() [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 25.09.2005. u 00:48 GMT+1] [ MatrixxX @ 24.09.2005. 23:48 ] @
Citat: Palma: Smešni ste ko bijoskop. BiJoskop ili kino? ![]() Citat: Samo napred, da vidimo šta još umete! ![]() Tu smo negde, blizu vas..osim što se ne hvalimo piratskim OS-ovima ![]() [ MatrixxX @ 24.09.2005. 23:50 ] @
Citat: mkdsl: E Palma, a win 2003 koji koristish, jel i on legalan? ![]() ![]() Možda čovek koristi eval-verziju ![]() EDIT: Pardon..nije on čovek, on je "The Ripper" ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 25.09.2005. u 00:54 GMT+1] [ mmirilovic @ 24.09.2005. 23:54 ] @
Citat: Palma the "Ripper": Nego, kad smo kod legalnosti, šta ja sa onim tvojim Windozetom na onoj drugoj particiji? A što se tiče legalnosti Win-a... registracija je iz 2002-ge. Šta si radio/koristio pre 2002-ge? Ali nije poenta u tome. Već da ti pričaš jedno, a radiš drugo. [Ovu poruku je menjao mmirilovic dana 25.09.2005. u 00:56 GMT+1] [ mmirilovic @ 24.09.2005. 23:54 ] @
Uh... uvek zaboravim. Jesi li platio tih 9000 pesama?
[ Palma @ 24.09.2005. 23:56 ] @
He he, znam ja šta vas kopka, onih 9k pesama, a?
![]() E pa, ostaviću vas da u veselji nagađate, i stavljate mi u usta nešto što nisam rekao. [Ovu poruku je menjao Palma dana 25.09.2005. u 00:58 GMT+1] [ mkdsl @ 24.09.2005. 23:58 ] @
Mene sad kopka i ova Win 2k3 registracija
![]() A i tih 9k pesama ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 00:01 ] @
Nego... vidim, češljate mi ranije postove. Manija gonjenja, šta li?
[ mkdsl @ 25.09.2005. 00:03 ] @
Kao pravi mali pingvinchici
![]() Nego, hocesh li ti vec jednom odgovoriti na ova dva pitanja, ili da sami zakljuchujemo... ripperu... ![]() [ mmirilovic @ 25.09.2005. 00:04 ] @
Citat: Palma the "Ripper": He he, znam ja šta vas kopka, onih 9k pesama, a? :) E pa, ostaviću vas da u veselji nagađate, i stavljate mi u usta nešto što nisam rekao. [Ovu poruku je menjao Palma dana 25.09.2005. u 00:58 GMT+1] Šta smo ti to stavili u usta? Ti se sam hvališ po forumu da poštuješ autorska prava i sl. A imaš 9000 pesama, samo u jednoj listi? A stvarno, šta je bre sa tim pesmama. Jesi li ih platio? Baš nagađam... I da, šta si koristio pre 2002-ge? [ Palma @ 25.09.2005. 00:07 ] @
Pre 2002.-ge sam koristio OEM Windows 98 koji je došao uz mašinu.
A što se pesama tiče, neću da vam odgovorim iz kaprica, baš zato što ste navalili. @matrix: ko je svojevremeno izjavio da je Venturin šef bizon što je platio 200k dolara za MS SQL, kad je mogao da sve to zavši sa besplatnim ORACLE-om? [ mkdsl @ 25.09.2005. 00:13 ] @
@ Palma the "Ripper"
Na pitanje se ne odgovara pitanjem, vec odgovorom. Verovatno smo mi bizoni shto koristimo besplatan OS i ne oshtecujemo nikoga time, a ti si pametan jer koristish piratsku muziku, a boga mi i 2k3... I mi smo zli pingvini, a ti si andjeo... Bash me zanima i one shotove od Nera shto si onomad kachio... Jesi i to platio? No, necu vishe da postavljam pitanja, idem da spavam... Chitacemo se sutra... ---------- Palma, you can rip my mp3's, but you can never rip my heart... ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 00:14 ] @
Citat: mkdsl: Kao pravi mali pingvinchici Bolje kaži MANIJACI, koji nemogu ništa da prigovore sa tehničke strane pa odma kreću u trolovanje, koji su odvukli temu u totalni off-topic i interesuju se za legalnost ko-zna-čega. I da, još mi prebacujete da sam rekao da su te pesme besplatne!? Molim? Gde sam to rekao? NE. Poneki put ne vredi s vama, tipičan red herring. [ MatrixxX @ 25.09.2005. 00:19 ] @
Citat: Palma: @matrix: ko je svojevremeno izjavio da je Venturin šef bizon što je platio 200k dolara za MS SQL, kad je mogao da sve to zavši sa besplatnim ORACLE-om? Iza prvog dela stojim i dalje, osim male izmene..nije bizon, nego bizončina ![]() Drugi deo podmećeš, jer sam doslovce rekao "instaliraš za dž", podrazumevajući da se licence dokupljuju po potrebi, a ne tresnuti 200K dolara odjednom. No, nije ni čudo što ti je samo to preostalo da se hvataš..ipak si ti samo najobičniji "The Ripper" ![]() ![]() ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 00:25 ] @
Mda, ti si bio sa Venturom na sastanku kad je doneta odluka o kupovini pa znaš koliko bi koštalo?
Izlazim iz ove diskusije zbog premalog IQ-a sagovornika. [ MatrixxX @ 25.09.2005. 00:37 ] @
Citat: Palma: Izlazim iz ove diskusije zbog premalog IQ-a sagovornika. ![]() trebalo bi da dodaš sledeću izmenu: "Izlazim iz ove diskusije zbog premalog IQ-a DA SHVATIM/ISFOLIRAM/dopiši_po_želji, sagovornika." ![]() ![]() ![]() [ ventura @ 25.09.2005. 00:40 ] @
Vodiću ovog Matrixa sledeći put kad budem kupovao licence, možda mi daju MSSQL 2005 za dž, ko zna :)
[ MatrixxX @ 25.09.2005. 00:45 ] @
Citat: ventura: Vodiću ovog Matrixa sledeći put kad budem kupovao licence, možda mi daju MSSQL 2005 za dž, ko zna ![]() Normalno..da si kupovao za svoje pare, i ti bi se cenkao do krvi ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 00:47 ] @
Citat: Tu smo negde, blizu vas..osim što se ne hvalimo piratskim OS-ovima Niko ne tvrdi da su ti isti OS-evi besplatni. Šta ćeš ti lično da uradiš - platiš ili ne npr. Windows, tvoj je problem: samo nemoj da nam pričaš da je besplatno nešto što nije (npr. Oracle na Linuxu :))) A to što će većina ljudi radije da koristi piratski Windows, nego besplatnu kupusaru, samo govori koliko je Linux loš. Neće ga ljudi, više vole da ilegalno koriste Windows. [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 01:50 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 00:54 ] @
Citat: degojs: Niko ne tvrdi da su ti isti OS-evi besplatni. Šta ćeš ti lično da uradiš - platiš ili ne npr. Windows, tvoj je problem: samo nemoj da nam pričaš da je besplatno nešto što nije (npr. Oracle na Linuxu ![]() I za tebe važi ista preporuka kao i za mr. "The Ripper"-a ![]() Citat: A to što će većina ljudi radije da koristi piratski Windows, nego besplatnu kupusaru, samo govori koliko je Linux loš. Neće ga ljudi, više vole da ilegalno koriste Windows. Ne, to samo govori da niste sposobni da razmišljate legalno ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 01:03 ] @
Ma ne samo da imam Windows XP, nego i 2000, 2003, SQL Server, Exchange Server, Visual Studio 2002 i 2003 (i to Ent. Architect verziju :) i gomilu drugog softvera (uglavnom od Microsofta).
Ali ja tebi da stavljam sličice i pokazujem da li je taj moj softver legalan ili ne - ne pada mi na pamet. Sinovac si ti da bi ja tebi dokazivao bilo šta po tom pitanju :) [ degojs @ 25.09.2005. 01:05 ] @
Citat: Ne, to samo govori da niste sposobni da razmišljate legalno Ne, to govori da će većina ljudi radije i na robiju, nego da dobrovoljno robija uz kupusaru od Linuxa. Rađe će ljudi u zatvor nego da koriste Linux, šta da se više priča o kvalitetu tog sistema :))) [ MatrixxX @ 25.09.2005. 01:15 ] @
Citat: degojs: Ne, to govori da će većina ljudi radije i na robiju, nego da dobrovoljno robija uz kupusaru od Linuxa. Rađe će ljudi u zatvor nego da koriste Linux, šta da se više priča o kvalitetu tog sistema ![]() Nije tu reč o kvalitetu sistema, nego o "sposobnosti" Wintendo-mozgova da razmišljaju uopšte, a kamoli kvalitetno ![]() ![]() ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 01:21 ] @
Jeste, svi su blesavi samo ste vi pametni. I firme, koje uvek gledaju da uštede svaki cent, i oni su blesavi :) Nisu čuli za Linux, možda? Možda moj šef koji radi preko 30 godina u IT, nije čuo za ništa drugo osim Microsoft-a :)
Doduše, nisu izgleda čuli ni za besplatni Oracle :) Daj, pojasni nam još jednom kako ono: "instalirati" vs. "koristiti".. [ MatrixxX @ 25.09.2005. 01:27 ] @
Citat: degojs: Daj, pojasni nam još jednom kako ono: "instalirati" vs. "koristiti".. Hebote, samo retardima treba toliko ponavljati ![]() www.oracle.com , pa čitaj..ako umeš ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 01:35 ] @
hahahahahaha
Evo ti ga na: oracle.com pa čitaj :)) Sve, sve, ali gde baš Oracle nađe u priči o besplatnom, jevtinijem i slično.. hehe Tebi je i bog rekao laku noć, pa ću i ja. [ mmirilovic @ 25.09.2005. 01:46 ] @
Kakve ovo veze ima sa 9000 "the Ripper-ovih" pesama!?
[ degojs @ 25.09.2005. 01:48 ] @
Nikakve, onaj mangup mkdsl je nešto pokušao da to uporedi, a stvarno nema veze jer Palma nije nigde pričao da su sve te pesme besplatne.
Inače, kakve veze to što neko ima 9000 pesama, plaćenih ili ne, ima veze sa Windowsom? [ mmirilovic @ 25.09.2005. 01:57 ] @
Citat: degojs:Inače, kakve veze to što neko ima 9000 pesama, plaćenih ili ne, ima veze sa Windowsom? [Ovu poruku je menjao mmirilovic dana 25.09.2005. u 02:58 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 01:59 ] @
Citat: degojs: Tebi je i bog rekao laku noć, pa ću i ja. Ti si stvarno budala. ****** http://www.oracle.com/database/index.html, desno ćoše, FREE DOWNLOAD ..................... Licenca je explicitna: License Rights We grant you a nonexclusive, nontransferable limited license to use the programs only for the purpose of developing a single prototype of your application, and not for any other purpose. .................... Znači..skineš, instaliraš, napraviš šta hoćeš u cilju razvoja/isprobavanja, i ako ti odgovara, kupiš odgovarajuće licence, pre puštanja u komercijalnu upotrebu. Možda grešim, ali samo totalnim idiotima ovo može biti nejasno. [ degojs @ 25.09.2005. 02:08 ] @
Citat: Ti si stvarno budala. ****** http://www.oracle.com/database/index.html, desno ćoše, FREE DOWNLOAD ..................... Licenca je explicitna: License Rights We grant you a nonexclusive, nontransferable limited license to use the programs only for the purpose of developing a single prototype of your application, and not for any other purpose. .................... Znači..skineš, instaliraš, napraviš šta hoćeš u cilju razvoja/isprobavanja, i ako ti odgovara, kupiš odgovarajuće licence, pre puštanja u komercijalnu upotrebu. Možda grešim, ali samo totalnim idiotima ovo može biti nejasno. Pa šta ti sad pričaš? Pričaš jedno, pa drugo? Citat: kupiš odgovarajuće licence, pre puštanja u komercijalnu upotrebu Aha. Tu smo dakle. Provalio si to što si provalio, a sad se vadi do novaka, može i posle ako hoćeš. [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 03:12 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:13 ] @
Citat: degojs: Pa šta ti sad pričaš? Pričaš jedno, pa drugo? Ne lupetaj..nisam ja Palma "The Ripper" ![]() [ mmirilovic @ 25.09.2005. 02:15 ] @
Linux postao kupusara, a Palma "the Ripper"!
He [ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:17 ] @
Citat: mmirilovic: Nikakve. Ali ima veze sa celim "the Ripperovim" stavom na forumu. Ovde zastupa jedan stav, a koliko vidimo ponaša se sasvim drugačije. Moglo bi da se kaže da troluje. Khm..mislim da je pogrešan izraz "stav"..Palma i Degojs imaju nešto što liči na stav, ali se menja po potrebi..najčešće zavisi od toga koliko moraju da plate ![]() ![]() ![]() [ mmirilovic @ 25.09.2005. 02:18 ] @
Sviđa mi se njegov novi nadimak. A tebi?
[ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:18 ] @
Citat: mmirilovic: Linux postao kupusara, a Palma "the Ripper"! He To se zove ZAIR-Zakon Akcije I Reakcije ![]() ![]() ![]() [ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:22 ] @
Citat: mmirilovic: Sviđa mi se njegov novi nadimak. A tebi? Ako mene pitaš..naravno da mi se sviđa..ja sam mu kum ![]() Još Degojsa da prekrstimo u Debila(pošto, jelte, obožava Bila Gejtsa), i mogu da predstavljaju lep Wintendo kompletić ![]() ![]() ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 02:26 ] @
Citat: Ne lupetaj..nisam ja Palma "The Ripper" Jok, ti si Matrix, a ostaćeš upamćen kako si se provalio o besplatnom Oracle-u. Palma ipak nigde nije pričao takve stvari: da Windows može da se instalira besplatno, da su sve pesme koje ima besplatne i slično. Citat: kupiš odgovarajuće licence, pre puštanja u komercijalnu upotrebu hehehe :) Citat: You may not: - use the programs for your own internal data processing or for any commercial or production purposes, or use the programs for any purpose except the development of a single prototype of your application; - use the application you develop with the programs for any internal data processing or commercial or production purposes without securing an appropriate license from us; Dobra preporuka za firme da instaliraju besplatno Oracle :) A kad krene u upotrebu, trebaće neko da izvadi novčanik :) Možda će firme da instaliraju, da plate čoveka da napravi aplikaciju, pa onda -- stop, mora da se plati licenca ***i ga. Dobra investicija, nema šta :) LOL [ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:38 ] @
Citat: degojs: Dobra preporuka za firme da instaliraju besplatno Oracle ![]() ![]() Možda će firme da instaliraju, da plate čoveka da napravi aplikaciju, pa onda -- stop, mora da se plati licenca ***i ga. Dobra investicija, nema šta ![]() U svakom slučaju, bolja od momentalnog plaćanja 200K dolara ![]() Naravno, pošto vi lažovi ni svoje kopije Wintenda niste platili, lako vam je da navijate za M$..kao pravi plaćenici ![]() [ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:41 ] @
Citat: degojs: Citat: Ne lupetaj..nisam ja Palma "The Ripper" Jok, ti si Matrix, a ostaćeš upamćen kako si se provalio o besplatnom Oracle-u. Palma ipak nigde nije pričao takve stvari: da Windows može da se instalira besplatno, da su sve pesme koje ima besplatne i slično. Em lažeš k'o pas da sam rekao da je Oracle besplatan, em se nešto mnogo ulizuješ Plami "The Ripperu"..da nije i tebe "izripovao"? ![]() [ mmirilovic @ 25.09.2005. 02:42 ] @
"The Ripper" se uvek smejao GNU licenci, jer, eto, ona ne štiti intelektualnu svojinu. I MS platforma mu se sviđa jer, eto, ona potpuno štiti intelektualnu svojinu.
Citat: degojs:Palma ipak nigde nije pričao takve stvari: da Windows može da se instalira besplatno, da su sve pesme koje ima besplatne i slično. I konačno, "the Ripper", da li si platio tih 9000 pesama? [Ovu poruku je menjao mmirilovic dana 25.09.2005. u 03:43 GMT+1] [ degojs @ 25.09.2005. 02:43 ] @
SQL Server postoji u besplatnoj verziji (ne samo za razvoj), a SQL Server 2000 Developer Edition ( = SQL Server 2000 Enterprise Edition, sa ograničenjem da je za razvoj) košta, čini mi se, $90.
Citat: Naravno, pošto vi lažovi ni svoje kopije Wintenda niste platili, lako vam je da navijate za M$..kao pravi plaćenici Haha :) Što je babi milo.. :) [ degojs @ 25.09.2005. 02:44 ] @
Citat: Em lažeš k'o pas da sam rekao da je Oracle besplatan, em se nešto mnogo ulizuješ Plami "The Ripperu"..da nije i tebe "izripovao"? Pa šta imamo od toga da skinemo Oracle i pravimo aplikaciju za isti, a da ne smemo ništa od tog da koristimo, gde već treba da se koristi, dok se ne plati licenca? Koja je poenta osim da nisi znao šta pričaš? :) [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 03:46 GMT+1] [ degojs @ 25.09.2005. 02:51 ] @
Citat: Zato ga i pitamo odakle mu 9000 pesama. Da li ih je platio, ili ih sluša besplatno? I šta bi sa zaštitom intelektualne svojine sada? Ne verujem da ih je sve platio, ali nije ni pričao da su besplatne, zar ne? Druga stvar, da li ti imaš neki mp3 koji nisi platio? [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 03:53 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 02:56 ] @
Citat: degojs: Pa šta imamo od toga da skinemo Oracle i pravimo aplikaciju za isti, a da ne smemo ništa od tog da koristimo, gde već treba da se koristi, dok se ne plati licenca? Koja je poenta osim da nisi znao šta pričaš? ![]() Pre bi se reklo da nisam znao s kim pričam ![]() Jes ti lud, ili..si duplo lud? ![]() Testiranje nije isto što i korišćenje..Debilu jedan ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 02:57 ] @
Hahahahaha, pa šta kad završi testiranje?
LOL [ MatrixxX @ 25.09.2005. 03:00 ] @
Citat: degojs: Hahahahaha, pa šta kad završi testiranje? Opljačka gazdu za 200K dolara ![]() Jeli, Ventura, jes i ti sklapao ugovore sa M$-om, kao Mile Dragić sa Vojskom? ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 25.09.2005. u 04:02 GMT+1] [ degojs @ 25.09.2005. 03:03 ] @
U toj istoj poruci si napisao da je venturin gazda bizon jer je platio SQL Server i kako ga je ventura ošišao za grdne pare?
Da vidimo kako bi to Oracle u toj situaciji bio besplatan, pa je čovek bizon, a ventura ga zavrnuo? :))) Mislim, dosadni ste: uvek nešto odvalite pa se posle vadite.. Vi ste Linuxovci, generalno, stvarno sramota za sve ljude koji se bave kompjuterima. [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 04:06 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 03:06 ] @
Citat: degojs: Vi ste Linuxovci stvarno sramota za sve ljude koji se bave kompjuterima. Hebiga, ima i mnogo gore..Wintendo korisnici su sramota za ceo ljudski rod ![]() EDIT: Mislim..samo Debilima je potrebno objašnjavati da nikako nije svejedno tresnuti odjednom 200k dolara, ili dokupljivati po potrebi..osim kod bizon-tehnologije ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 25.09.2005. u 04:09 GMT+1] [ degojs @ 25.09.2005. 03:11 ] @
Bar ne pričamo da je neko budala što je kupio i koristi SQL Server, kad Oracle može da se INSTALIRA besplatno :)
LOL.. da se instalira i testira :)))) Eto, pa venturin gazda izgleda nije nabavio bazu podataka da bi se igrao nego da bi je koristio. Bizon, nema šta. Možda je Oracle jevtiniji za korišćenje :) [ degojs @ 25.09.2005. 03:15 ] @
Citat: Mislim..samo Debilima je potrebno objašnjavati da nikako nije svejedno tresnuti odjednom 200k dolara, ili dokupljivati po potrebi..osim kod bizon-tehnologije Ne znam samo kako to sa SQL Serverom mora? Već rekoh da imaš potpuno besplatan SQL Server (MSDE i SQL Server 2005 Express), a imaš i izdanje koje košta $90 (SQL Server 2000 Dev. Edition). Dakle? Šta ćemo kad trebamo da bazu stavimo u upotrebu? Koliko ćemo da platimo rešenje sa SQL Serverom a koliko sa Oracle? Podrška koliko košta? Da čujemo, ako može, konkretno zašto je čovek bizon, a ventura ga zavrnuo? :) [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 04:20 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 03:24 ] @
Citat: degojs: Ne znam samo kako to sa SQL Serverom mora? Što mene pitaš? pitaj venturu, on je rekao da je dato 200K dolara za licence..nekako nije uopšte zvučalo: "dali smo prvo 20-30 hiljada, pa se potrebe povećale, posao proširio, pa smo dokupili još, itd" U stvari, to je jedini razlog zašto sam uopšte komentarisao njegovu poruku.. [ degojs @ 25.09.2005. 03:30 ] @
Kraj priče, a?
Jeste, 200K dolara se daje samo tako, bez da se makar raspitaš.. Opet, nisi mi pojasnio kako bi Oracle bio jevtiniji, te je čovek bizon? (Ako se dobro sećam, ventura reče da su uzeli u obzir više baza, itd, itd.) [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 05:28 ] @
Lele koji je ovo trolling!
@mkdsl Koji bre codeci imam 100% legalni WinDVD ovde (OEM dobio sam ga uz plocu) Ti nemas nelegalni MP3 zato sto ne umes da uzivas u zivotu (iskreno - u Srbiji nista ne mozes da kupis) ![]() To je stvar moralne prirode, prvi put kad vidim Clan of Xymox originalni CD ovde, kupicu ga... Sta mi preporucujes ovde u Leskovcu da kupim, Acu Lukasa? ![]() Vi ste teske zealotcine - pa sta ako Palma koristi taj Foobar2k koji i ja koristim? Ma sta ako skida MP3 - vi ste 100% legalni (khm... zealot.. khm...) a diskovi su vam prazni ![]() ![]() I to sto Palma ima neke MP3 pesme na kompu ima neke veze sa XP N edition... ![]() PS: to sto amarok lepo izgleda i mozda je funkcionalan pa ste njime zadovoljni to je OK, ali to nije za Joe Consumera jer linux podrazumeva i administriranje sistema u vi. To sto ti nisi Joe Consumer ne znaci da je za svakoga to bas najbolje. I ti mozes da koristis XMMS umesto amaroka kao sto i ovde imam izbor, bitno je da to sa XP N edition blage veze nema... [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 25.09.2005. u 07:49 GMT+1] [ japan @ 25.09.2005. 11:04 ] @
Citat: degojs: Već rekoh da imaš potpuno besplatan SQL Server (MSDE i SQL Server 2005 Express), a imaš i izdanje koje košta $90 (SQL Server 2000 Dev. Edition). Dakle? Šta ćemo kad trebamo da bazu stavimo u upotrebu? Koliko ćemo da platimo rešenje sa SQL Serverom a koliko sa Oracle? Podrška koliko košta? pa retke su situacije u kojima maximalan broj od 5 istovremenih konekcija moze da zavrsi posao... koliko znam D is for desktop, sto govori ponesto o tome... cela prica se svodi na to o cemu si ti pricao - sve ok dok ti ne zatreba 6-ta konekcija... [ japan @ 25.09.2005. 11:09 ] @
Citat: bojan_bozovic: PS: to sto amarok lepo izgleda i mozda je funkcionalan pa ste njime zadovoljni to je OK, ali to nije za Joe Consumera jer linux podrazumeva i administriranje sistema u vi. ako hoces da podrazumeva, onda podrazumeva. ako neces, ne mora... joe moze da koristi bilo sta od brda alata za administraciju, nije osudjen na vi... [ ventura @ 25.09.2005. 13:13 ] @
Citat: MatrixX: svakom slučaju, bolja od momentalnog plaćanja 200K dolara Dokle ces ti da se provaljujes majke ti? 1. U tom iznosu se ne sadrzi samo licenca za SQL vec za sve ostalo sto mi koristimo, kao i licence za OEM XP, pojedinacne racunare. 2. Ti mislis da smo mi krenuli sa razvijanjem aplikacije, pa odmah na pocetku unapred pukli pare za licence, iako nemamo razvijen proizvod?!? :) 3. Kada se krece u razvoj proizvoda, nema potrebe da se kupuju full licence kada postoje developers verzije... A uostalom, u toku razvoja, gomilu softvera smo dobili za dzabe od Microsofta... 4. Jesi li ti cuo nekada za financing? To ti je stvar koja se posebno mnogo praktikuje kod softverskih firmi koje ne prodaju 'tangible goods', odnosno jednom kad proizvedu nesto, nemaju daljih velikih troskova replikacije istih, pa im se isplati da za cenu da prodaju vise licenci nekome, prihvate odlozeno placanje na rate... Citat: MatrixX: Em lažeš k'o pas da sam rekao da je Oracle besplatan, em se nešto mnogo ulizuješ Plami "The Ripperu"..da nije i tebe "izripovao"? Nego sta nego si rekao... I to si rekao vrlo jasno i koncizno "Ventura je budala jer je platio 200k dolara Microsoftu za licence, kada je mogao BESPLATNO da koristi Oracle" Citat: MatrixX: Što mene pitaš? pitaj venturu, on je rekao da je dato 200K dolara za licence..nekako nije uopšte zvučalo: "dali smo prvo 20-30 hiljada, pa se potrebe povećale, posao proširio, pa smo dokupili još, itd" U stvari, to je jedini razlog zašto sam uopšte komentarisao njegovu poruku.. Opet te pitam, zasto volis toliko da lupas? Da li ti znas uopste bilo sta o toj firmi, kolika je to firma, cime se bavi, cime raspolazu, zbog cega im je potrebno toliko licenci itd itd? Pojma nemas, i kao i svi ovde koji te podrzavaju lupas gluposti. Firma o kojoj je rec ima oko 5000 zaposlenih... A pazi sada ovo... Aplikacija na kojoj su radili je na QNX-u, a za bazu se koristi MySQL (tako da vrlo dobro znam o cemu pricam kada pljujem po djubretu od MySQL-a). Pazi sada jednu interesantnu cinjenicu... U toj firmi su pre mene radili 'strucnjaci' koji su gotivili 'stap i kanap' resenja, i koji su 'stedili' novac firmi time sto su krpili i budzili sve, da bi se to na kraju zavrsilo da nemas jedan pravi server vec desetinu obicnih PC racunara koji ne unificiraju podatke vec za svaki od tih 'malih-servera' imas posebne izvestaje, pa ih onda rucno spajas u jedan, itd itd... Mnogo pametno... I za jedan izvestaj, necu da navodim naziv, gde se obradjuju svi podaci uneseni te nedelje na tom sistemu je trebalo 8-10 SATI da ga izbaci... Kada sam ja dao porudzbinu za jedan oziljnij midrange server i za licence, malo su se hvatali za glavu, ali se videlo da su oni zbog starog sistema gubili MILIONE na profitu, jer nisu mogli da opsluze sve, i sa dovoljnim kvalitetom, i da je to sto su investirali u novi server i software kikiriki u odnosu na ono sto su do sada izgibili sa 'besplatnim' resenjem... Inace, sada, za taj veliki izvestaj na MSSQL serveru pod Windowsom treba oko 30 sekundi, ali ja i dalje nisam zadovoljan time... I sada se u firmi radi nesto sto je bio Sci-Fi pre, gomila izvestaja se pokrece stotine puta dnevno, koji su se pre vadili samo na kraju dana, i poslovanje se unapredilo svetlosnim godinama u odnosu na pre... Tako da Matriksu, ima mnogo faktora i cimbenika koje trebas da uzmes u obzir, pre nego sto lupis da se neko 'izuo' 200k dolara za licence i da je mogao da prodje 'jeftinije' ... Ovoj firmi su vrlo dobro poznata ta 'jeftina' resenja, i siguran sam da tu gresku vise nece ponavljati... [ ventura @ 25.09.2005. 13:20 ] @
Citat: japan: pa retke su situacije u kojima maximalan broj od 5 istovremenih konekcija moze da zavrsi posao... koliko znam D is for desktop, sto govori ponesto o tome... cela prica se svodi na to o cemu si ti pricao - sve ok dok ti ne zatreba 6-ta konekcija... Evo ga jos jedan sto se bas i ne razume u ono sto prica, a voli da lupaaa pa to ti je... Linuxasi izgleda nista pametnije u zivotu, nego da ovako lupaju... Jesi ti nekada pravio aplikaciju koja radi sa bazom? Ne moras da odgovaras, vidimo da nisi... Gledaj, kada pravis aplikaciju, ti ne otvaras konekciju kada pokreces aplikaciju, a zatvaras kad je ugasis (to je vrlo em glupo, em neprakticno), vec konekciju otvaras kad ti treba pristup bazi, a zatvaras je odmah nakon sto si informacije uze (ili poslao), i time si zavrsio sa konekcijom. U zavisnosti od vrste aplikcije, vise desetina korisnika moze istovremeno da radi na jednoj bazi sa 5 konekcija... Potrebno je samo malo mozga, ali polako, u vasem Linux svetu sve tece sporije, pa i sticanje elementarnih znanja, ali nema veze, naucicete... Polako... [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 13:45 ] @
Citat: ako hoces da podrazumeva, onda podrazumeva. ako neces, ne mora... joe moze da koristi bilo sta od brda alata za administraciju, nije osudjen na vi... Naravno, na svakoj distribuciji postoje isti graficki alati za administraciju ![]() ![]() [ mkdsl @ 25.09.2005. 14:10 ] @
Sunce ti, sad dodjoh iz Beograda, ne znam koga prvo da citiram
![]() Aj da krenem redom: @ Bozovic Druzhe (comrad, lol), mislim da ti je taj hejt koji prosipash po forumu zheshce pomutio razum... Shta kazhesh, novi GIMP trazhi novi GTK+? Uh, pa i novi GTA trazhi novi DirectX... A shta zna Joe Consumer shta je DirectX, jel? A pa chek, chuo je on da je to neshto... Ko koristi linux, GTK+ mu je poznat, isto kao ko koristi windows - DX mu je poznat... Nemoj da filozofirash puno... @ Gosn. "troll" Ventura Shta kazhesh, ona budzevina radila izmedju 8-10 sati, a server koji si bash TI naruchio radi izveshtaje 30 sec... I josh nisi zadovoljan? Gubili milione a? Kako im se onda moglo desiti da krpe budzevinu, kad imaju silne milione za gubljenje? Ali tu je nash heroj Ventura, car i kralj naochara, junak dana, teletabis & whatever... Nema shta, moram priznati da za tvoju firmu i Dimkovicev Nero je mala beba... E moji milioneri... @ degojs Palma nije rekao da su pesme besplatne, ali nije rekao ni da nisu! Chekaj, hoce li meni neko objasniti kako su na njegov rachunar dospele tolike hiljade pesama (za koje on kazhe da ih nikad nije nazvao besplatnim) ? Znachi, platio ih je? Ne, ni to nije rekao... Sad sam skroz zbunjen... Molim vas, objasnite mi odakle mu 9k mp3 pesama! [ no banana @ 25.09.2005. 14:22 ] @
Citat: Palma The Ripper: Pre 2002.-ge sam koristio OEM Windows 98 koji je došao uz mašinu. Meni nije jasno kako si ti došao do legalne OEM verzije tih godina? Citat: Bojan Božović : SVE sto je dobro na ovom svetu ne sadrzi u imenu Linux M'da pogledaj samo ko radi na proprietary softveru, kao primer uzmi ove likove sa es-a , sve će ti biti jasno! Citat: ventura : Firma o kojoj je rec ima oko 5000 zaposlenih Piše se sw za devizno finansijsko poslovanje, obracuna kamate, kadrovska evidencija.. i tako to ... je je mysql sux, za vas uber geekove je mssql keva! Jel ventura ko vam finansira mssql, Franjo Ridji i Silvana Hadzic? [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 14:42 ] @
@mkdsl Citat: Druzhe (comrad, lol), mislim da ti je taj hejt koji prosipash po forumu zheshce pomutio razum... Shta kazhesh, novi GIMP trazhi novi GTK+? Uh, pa i novi GTA trazhi novi DirectX... A shta zna Joe Consumer shta je DirectX, jel? A pa chek, chuo je on da je to neshto... Ko koristi linux, GTK+ mu je poznat, isto kao ko koristi windows - DX mu je poznat... Nemoj da filozofirash puno... je li, a 10 packaging sistema? A sansa da novi program nece da radi na glibc 3.0 nego zahteva glibc 3.3 - sto znaci nova distribucija... Vidis, za gtk je drugo kad imas jedan packaging sistem a deseto kad ih imas 10... a o glibc smo vec raspravljali... Citat: Palma nije rekao da su pesme besplatne, ali nije rekao ni da nisu! Chekaj, hoce li meni neko objasniti kako su na njegov rachunar dospele tolike hiljade pesama (za koje on kazhe da ih nikad nije nazvao besplatnim) ? Znachi, platio ih je? Ne, ni to nije rekao... Sad sam skroz zbunjen... Molim vas, objasnite mi odakle mu 9k mp3 pesama! Ja cu da ti odgovorim umesto njega... Pa sta ako je Palma skidao muziku sa neta... Smarate s tim vuce se troll na 10 strana... @no banana Citat: M'da pogledaj samo ko radi na proprietary softveru, kao primer uzmi ove likove sa es-a , sve će ti biti jasno! Pogledaj ti kakvi rade na linuxu, sve ce ti biti jasno! http://www.elitesecurity.org/t...ust-little-bit-of-kernel-rant- [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 25.09.2005. u 15:43 GMT+1] [ japan @ 25.09.2005. 14:56 ] @
Citat: ventura: Gledaj, kada pravis aplikaciju, ti ne otvaras konekciju kada pokreces aplikaciju, a zatvaras kad je ugasis (to je vrlo em glupo, em neprakticno), vec konekciju otvaras kad ti treba pristup bazi, a zatvaras je odmah nakon sto si informacije uze (ili poslao), i time si zavrsio sa konekcijom. hvala ti sto si mi otvorio oci, da nisam na tebe naleteo, nikad ne bih znao da se konekcija drzi otvorena samo onoliko koliko je potrebno da se pokupe ili smeste podaci... Citat: U zavisnosti od vrste aplikcije, vise desetina korisnika moze istovremeno da radi na jednoj bazi sa 5 konekcija... Potrebno je samo malo mozga, ali polako, u vasem Linux svetu sve tece sporije, pa i sticanje elementarnih znanja, ali nema veze, naucicete... Polako... jos malo se potrudi, pa ces me ubediti u to da nije glupo oslanjati se na to da se nikad nece desiti da se iscrpi taj maximum... postoje aplikacije koje zahtevaju pouzdanost malo viseg nivoa od "pretpostavimo da nece" stavi bilo koju web aplikaciju na MSDE, pa da vidis veselja... [ mkdsl @ 25.09.2005. 14:59 ] @
Citat: bojan_bozovic: je li, a 10 packaging sistema? A sansa da novi program nece da radi na glibc 3.0 nego zahteva glibc 3.3 - sto znaci nova distribucija... Vidis, za gtk je drugo kad imas jedan packaging sistem a deseto kad ih imas 10... a o glibc smo vec raspravljali... A da skinesh program za tvoju distribuciju i verziju u package formatu i instalirash je putem nekog package tool-a? Oni su vec prilagodjeni svim verzijama glibc-a, tako da samo odvlachish temu u offtopic i troll... Tema je XP N i nedostatak, oh tih divnih, mp3 codeca... Da bi deca mogla da slushaju mp3... Citat: Ja cu da ti odgovorim umesto njega... Pa sta ako je Palma skidao muziku sa neta... Smarate s tim vuce se troll na 10 strana... Ja bash ne bih rekao "pa shta ako je...", jer je dotichni u vishe navrata okarakterisao nas linuxovce kao ljude koji obezvredjuju rad i trud vlasnika autorskih prava nad softverom itd, a ovde se ispostavlja da i sam obezvredjuje rad i trud - korishcenjem nelegalnog mp3 sadrzhaja... I to uopshte nije ni troll ni flame, vec realno stanje - koristi trial softver koji ne uklanja posle njegovog korishcenja (kada mu istiche funkcija), vec ga zadrzhava da bi mogao besplatno da koristi codece koji se inache placaju... Koristi 2 OS-a, mada josh uvek nije objasnio da li je 2k3 legalan ili ne... Bash isto kao za taj chudnovati mp3... Uostalom, "troll" o kome ti prichash se razvukao na 10 strana jer Palma konstantno odbija da odgovori na pitanje, a ja cu iskreno da budem JOSH UPORNIJI da dobijemo svi odgovor, pa da se konachno vidi ko je ko u ovoj diskusiji. No hard feelings, ne zhelim nikoga da uvredim, ali zhelim da se svako stavi u poziciju kojoj pripada. Ja koristim linux jer je besplatan (prvenstveno), a onda zato shto mi radi posao (administracija). Da li cu staviti tachku na ovu temu, zavisi iskljuchivo od vashih odgovora. U protivnom, pitanje upuceno Palmi ce zavrshiti u mom sig-u, chisto kao reminder ko ovde koga pravi magarcem... [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 15:01 ] @
@japan
Je li, a sto ne bih mogao kad je isti dobar za 25 konkurentnih korisnika sto nije tako lose... Nije za [es] ali [es] je bas veliki... Ako koristim cisti SQL mogu da predjem bas i na MSSQL, MySQL, Ingres ili sta god hoces... Radi se o potrebama foirme kojoj treba midrange server, a ne o potrebama jednog web sajta... Plus sto pricas svasta jer ce MSDE da radi i na webu... PS: MySQL je mozda bolji za web sajt, ali nije bolji za midrange server (kad se uzme u obzir da ti trebas od sajta i da zaradis nesto, a od sajtova se ne zaradjuju velike pare). Uostalom, jedino je vazno kakav je bilans na kraju godine... Kako za Societe Generale tako i za mene... ne treba meni midrange server sa MSSQL enterprise ili Oracle-om za webserver, ali ima kome treba za nesto drugo... tu dolazimo do klasicne TCO racunice, a tu linux ne stoji bas najbolje kad se uporedi sa Win2k ili UNIX-om na midrange sistemima. Webserver nije isto sto i midrange server. [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 25.09.2005. u 16:10 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 15:07 ] @
Citat: ventura: Opet te pitam, zasto volis toliko da lupas? Da li ti znas uopste bilo sta o toj firmi, kolika je to firma, cime se bavi, cime raspolazu, zbog cega im je potrebno toliko licenci itd itd? Pojma nemas, i kao i svi ovde koji te podrzavaju lupas gluposti. Firma o kojoj je rec ima oko 5000 zaposlenih... Boktemazo! ostao sam zabezeknut! zar nije bilo reči o kladionici? ![]() Koja je to firma? EDIT: Mislim..sve dok ne kažeš koja je to firma, ostaje da si ti opljačkao gazdu za 200K dolara ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 25.09.2005. u 16:11 GMT+1] [ japan @ 25.09.2005. 15:09 ] @
@ bojan: i ti pricas o stapu i kanapu...
@ ventura: kad je MSDE tako dobar kao sto pricas, sto je onda tvoja firma prsla silni cash za licence za MSSQL, sto niste koristili MSDE? pa malo ste nekonzistentni, zauzmite neki stav... [ Palma @ 25.09.2005. 15:14 ] @
Citat: mkdsl: @ degojs Palma nije rekao da su pesme besplatne, ali nije rekao ni da nisu! Chekaj, hoce li meni neko objasniti kako su na njegov rachunar dospele tolike hiljade pesama (za koje on kazhe da ih nikad nije nazvao besplatnim) ? Znachi, platio ih je? Ne, ni to nije rekao... Sad sam skroz zbunjen... Molim vas, objasnite mi odakle mu 9k mp3 pesama! He he, ti si bre 100% zreo za marvenjaka, majke mi! ![]() "Kako su na njegov računar dospele tolike hiljade pesama?" LOL, doneli ih vanzemaljci! ![]() [ MatrixxX @ 25.09.2005. 15:17 ] @
Citat: Palma: "Kako su na njegov računar dospele tolike hiljade pesama?" LOL, doneli ih vanzemaljci! ![]() Da nisi i ti nosao gajbice sa MM-em? ![]() [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 15:17 ] @
MSDE ne podrzava vise od 25 konkurentnih korisnika, i nije za velike stvari. GNU droidi su svojevremeno pitali IBM zasto ne opensource-uje DB2 'Moramo da zaradimo' bio je odgovor. Jednog programera moras da platis bar $100000 godisnje, a ako imas 100 programera u ekipi to ti je 10 miliona samo za plate programerima... Neki ne programiraju iz hobija...
Dalje, ne znam o kakvom stapu i kanapu pricas... ne koristim vendor specificne ekstenzije za SQL i mogu da koristim svaku bazu koja podrzava SQL. Obrati paznju da program nije besplatna stvar. Ako ti se to ne svidja kompajler i editor, pa natenane... Za 20 godina nesto ozbiljno i napravis... @Matrixxx Ti bas nista ne kapiras? [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 25.09.2005. u 16:19 GMT+1] [ Palma @ 25.09.2005. 15:19 ] @
Češ, češ... ko kaže da sam ja skidao muziku sa neta?
[ mkdsl @ 25.09.2005. 15:22 ] @
Citat: Palma: LOL, doneli ih vanzemaljci! ![]() Za mene marvenjak? "A za tebe je tjorka, Pantitju, tjorka... Pa da vidimo ko tje koga!" (copyright by Tesna Kozha)... Btw, hvala na odgovoru... Bar smo razjasnili da si definitivno lopov - jer krshish autorska prava. Hvala i shto se mene tiche, ja sam ovde stavio tachku na sluchaj "Palma the Ripper". A shto se tiche venture... Ma venturina firma ima i jahte, i 5000 zaposlenih, i lichni aerodrom u Cirihu, pije se kristal, sunchaju se manekenke, radi se dop & ostali kolori... Lepo ja kazhem, 90% ovakvih poput venture na ovom forumu nisu videli pravo dirinchenje za posao (gde se godinama dokazujesh i stichesh reputaciju), a svi prichaju o nekom globalnom enterprajzu, medjunarnodnom poslovanju globalnih kompanija itd itd... A u stvarnosti, jedino shto bi znali da vode je cvecara... Nego, o globalni venturo, koliko ti imash godina? ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 15:26 ] @
Citat: mkdsl: Ja bash ne bih rekao "pa shta ako je...", jer je dotichni u vishe navrata okarakterisao nas linuxovce kao ljude koji obezvredjuju rad i trud vlasnika autorskih prava nad softverom itd, a ovde se ispostavlja da i sam obezvredjuje rad i trud - korishcenjem nelegalnog mp3 sadrzhaja... I to uopshte nije ni troll ni flame, vec realno stanje - koristi trial softver koji ne uklanja posle njegovog korishcenja (kada mu istiche funkcija), vec ga zadrzhava da bi mogao besplatno da koristi codece koji se inache placaju... Koristi 2 OS-a, mada josh uvek nije objasnio da li je 2k3 legalan ili ne... Bash isto kao za taj chudnovati mp3... Tačno tako, vi ste ljudi koji obezvređujete tuđi radi pozivajući se na neku tamo slobodu. Dalje, ko kaže da ja ne uklanjam trial softver pošto mu istekne rok? Ja sam to samo naveo kao primer kako doći do codec-a, ništa više, ništa manje. I da, K-lite codec pack je besplatan a uz njega dolazi svi mogući codec-i, pa i oni koji omogućavaju da gledaš DVD filmove - sve za dž. Dalje, što se tiče Windows-a 2003, savršeno je legalan, ne znam šta te tu muči. [ japan @ 25.09.2005. 15:29 ] @
Citat: bojan_bozovic: MSDE ne podrzava vise od 25 konkurentnih korisnika, i nije za velike stvari. GNU droidi su svojevremeno pitali IBM zasto ne opensource-uje DB2 'Moramo da zaradimo' bio je odgovor. Jednog programera moras da platis bar $100000 godisnje, a ako imas 100 programera u ekipi to ti je 10 miliona samo za plate programerima... Neki ne programiraju iz hobija... pa ja upravo o tome i pricam, da je MSDE igracka, i da nije za ozbiljne stvari... a o programiranju iz hobija bih imao sta da kazem, ali ovde se izgleda stav gradi po os-u koji je ispisan u profilu korisnika kome se obracas, pa to bas i ne bi imalo mnogo smisla... [ mkdsl @ 25.09.2005. 15:32 ] @
Citat: Palma: Tačno tako, vi ste ljudi koji obezvređujete tuđi radi pozivajući se na neku tamo slobodu. Mozhda se mi pozivamo na slobodu, na tu istu slobodu se pozivaju i ti programeri, tako da ja ne vidim da sam obezvredio rad nekog programera... A ti, baki, se ne pozivash na slobodu, ti KRSHISH ZAKON jer nelegalno posedujesh neautorizovan materijal... A to je mnogo gore od pukog obezvredjivanja tudjeg rada... Citat: Dalje, ko kaže da ja ne uklanjam trial softver pošto mu istekne rok? Ja sam to samo naveo kao primer kako doći do codec-a, ništa više, ništa manje. Dao si takodje NELEGALAN primer kako doci do codec-a, s obzirom da nakon trial perioda si DUZHAN da uklonish softver sa svog rachunara. Neki softver se zakljucha nakon isteka trial perioda, a neki ne... Ali svejedno si duzhan u oba sluchaja... Citat: I da, K-lite codec pack je besplatan a uz njega dolazi svi mogući codec-i, pa i oni koji omogućavaju da gledaš DVD filmove - sve za dž. I linux je besplatan ![]() Citat: Dalje, što se tiče Windows-a 2003, savršeno je legalan, ne znam šta te tu muči. Vishe nishta. Sve si rekao u odgovoru odakle ti mp3... Legalizovali ga vanzemaljci... [ Palma @ 25.09.2005. 15:33 ] @
Citat: mkdsl: Btw, hvala na odgovoru... Bar smo razjasnili da si definitivno lopov - jer krshish autorska prava. LOL!!! A kako si doš'o do tog zaključka? ![]() //EDIT: Citat: mkdsl: A ti, baki, se ne pozivash na slobodu, ti KRSHISH ZAKON jer nelegalno posedujesh neautorizovan materijal... A to je mnogo gore od pukog obezvredjivanja tudjeg rada... Khm, otkud tebi da ja nelegalno posedujem MP3-jke? Citat: mkdsl: Dao si takodje NELEGALAN primer kako doci do codec-a, s obzirom da nakon trial perioda si DUZHAN da uklonish softver sa svog rachunara. Neki softver se zakljucha nakon isteka trial perioda, a neki ne... Ali svejedno si duzhan u oba sluchaja... LOL, nelegalan primer. Dakle, prvo sam bio bezobrazan jer sam navodno koristio te codec-e nelegalno, a sam sam dao nelegalan primer? E teško tebi, ni ti više ne znaš šta pričaš. Citat: mkdsl: I linux je besplatan Ček, ček, a oni win32 codec-i. Besplatno i legalno, a? [Ovu poruku je menjao Palma dana 25.09.2005. u 17:32 GMT+1] [ MatrixxX @ 25.09.2005. 15:41 ] @
Citat: bojan_bozovic: @Matrixxx Ti bas nista ne kapiras? Hebiga, ono što kapiram to je da tvoj Čekue iz Mameriku neće baš tako brzo da stigne, kao što ni ventura ne sme da se izjasni o firmi ![]() Pošto poznajem pomalo ljude u ovom gradu, čas posla mogu da dođem i do njegovog gazde, a onda će za venturu da bude "bežte noge, posraću vas!.." ![]() ![]() ![]() [ mkdsl @ 25.09.2005. 15:43 ] @
Citat: Palma the Ripper: A kako si doš'o do tog zaključka? Isto kao ti do mp3-a. Vanzemaljci mi ga dali. Citat: Khm, otkud tebi da ja nelegalno posedujem MP3-jke? Koliko znam, vanzemaljci josh nisu zvanichno potvrdjeni... Nezvanichno da... Ali i tvoj mp3 je nezvanichan... zar ne? Lepo si sam objasnio... Citat: LOL, nelegalan primer. Primer = nachin... Ne hvataj se za slovo, upali lampicu... Citat: Ček, ček, a oni win32 codec-i. Besplatno i legalno, a? Ja uopshte ne znam o kojim win32 codecima prichash, s obzirom da ih ja ne koristim... Nemam mplayer, niti sam ga ikad preterano voleo... Xine je tu, ima svoje codece (vec objashnjeno u jednoj temi gde ste ti (chini mi se da si bio ti) i Sundance pokushali da mi nalepite kako xine koristi win32 codece za streaming - oni codeci sa mplayer-ovog sajta, shto kod mene uopshte ne radi)... Da, bash tako... Besplatno I LEGALNO! [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 15:46 ] @
Citat: pa ja upravo o tome i pricam, da je MSDE igracka, i da nije za ozbiljne stvari... a o programiranju iz hobija bih imao sta da kazem, ali ovde se izgleda stav gradi po os-u koji je ispisan u profilu korisnika kome se obracas, pa to bas i ne bi imalo mnogo smisla... Nece biti da je tako... migracija MSDE-->MSSQL ili Postgres-->Ingres CA je laksa ako koristis vendor specificne ekstenzije u kodu... Dalje, moras da brines i za frontend, koji ces jezik da koristis (Visual Basic ili Javu), pa sta ako se potrebe poslovanja promene (pa zatreba cak i midframe), pa koliko treba para da obucis programere za Visual Basic ili Javu (ili koliko treba da se isti zaposle, pa koliko programera treba da razvija aplikaciju)... (hint:TCO) Za malu firmu je 25 konkurentnih korisnika puna kapa... A MySQL nije bas za midframe... Npr. PostgreSQL ---> Ingres CA je bolje resenje od MySQL, i opet je PostgreSQL besplatan, ali jeste i MSDE... Nemojte da se podsmevate onima koji placaju ohoho za bogat ugovor o podrsci... Zapitajte se zasto vi niste konsultanti za IT i ne projektujete IT resenje za Societe Generale... As simple as that... Ne zavrsava se sve na svetu jednim drajverom za kojihocesopskurnihardver na kom bilo OS... [ MatrixxX @ 25.09.2005. 15:49 ] @
Citat: mkdsl: Besplatno I LEGALNO! Hebote, ceo rat zbog jednog slova "i" razlike ![]() Besplatno i (i)Legalno ![]() [ ventura @ 25.09.2005. 15:51 ] @
Citat: mkdsl: Shta kazhesh, ona budzevina radila izmedju 8-10 sati, a server koji si bash TI naruchio radi izveshtaje 30 sec... I josh nisi zadovoljan? Gubili milione a? Kako im se onda moglo desiti da krpe budzevinu, kad imaju silne milione za gubljenje? Ali tu je nash heroj Ventura, car i kralj naochara, junak dana, teletabis & whatever... Nema shta, moram priznati da za tvoju firmu i Dimkovicev Nero je mala beba... E moji milioneri... Nisam ja samo narucio server, ja sam 3 godine radio na celu tima programera koji su razvijali taj software. Gubili su milione zbog vise faktora: - Imali su lose ljude u firmi koji nisu znali da procene sta i koliko gube - Nije postojalo softversko resenje koje bi zadovoljilo njihove zahteve - Nije postojala apsolutno nikakva volja kod ljudi da se to promeni, jer ljudi su sami po prirodi vrlo inertni i ne vole mnogo da rizikuju, pogotovo ako im posao i karijera zavisi od toga. Ja imam tu srecu da u firmi kojoj radim ne moram da se borim za status, vec imam vrlo visok status od samog starta koji svakim danom raste, isto tako ne razmisljam kao drugi zaposleni, i imam taj dar da realno sagledavam stvari i radim neke stvari koje se drugi ne bi usudili da rade... Ne znam kakva je firma Dimkovicev nero, ali grupacija u kojoj ja radim je formirana 1987, trenutno posluje u 12 drzava, i bavi se organizovanjem igara na srecu... U to ti spadaju ne samo kladionice, vec hoteli, casinoi, slot klubovi, bingo klubovi, proizvodnja i prodaja masina, ruleta itd itd... Recimo www.casino-f.com je najnovij projekat koji se radi vec 2 godine i treba da bude otvoren u Novembru ove godine, i vodi se oficijalno kao najveca inostrana investicija u Makedoniji odkad imaju svoju drzavu... Citat: MatrixxX: Boktemazo! ostao sam zabezeknut! zar nije bilo reči o kladionici? Da, rec je o sportskoj kladionici. Osim toga sto znas da je rec o kladionici, koju drugu informaciju imas o toj firmi kad iznosis tako 'precizne' podatke? Jel znas mozda koji broj uplatnih mesta i klijentskih racunara ima u toj firmi? Citat: japan: jos malo se potrudi, pa ces me ubediti u to da nije glupo oslanjati se na to da se nikad nece desiti da se iscrpi taj maximum... postoje aplikacije koje zahtevaju pouzdanost malo viseg nivoa od "pretpostavimo da nece" Opet ste veci katolici od pape, pa znate bolje od mene sta i kako radi u mojoj firmi... Samo jedno pitanje, koliko mi imamo clienata u firmi, koliko racunara, kakvu mrezu, kakvu konstrukciju programa, i koju smo tacno licencu za MSSQL kupili i sa koliko konekcija? Prosvetli me molim te. Citat: japan: @ ventura: kad je MSDE tako dobar kao sto pricas, sto je onda tvoja firma prsla silni cash za licence za MSSQL, sto niste koristili MSDE? Cekaj bre, o cemu vi pricate? Kako mozete tek tako da iznosite 'cinjenice' a da ne znate NISTA... Pa kako vas nije sramota samih sebe da tako lupate? Ko je ovde spominjao clijentsku stranu? Zar ti stvarno mislis da neko nema mozga pa ce kupovati MSSQL za svakog clienta? Pa naravno da na clientskoj strani koristimo MSDE koji radi posao i vise nego odlicno... [ Palma @ 25.09.2005. 16:04 ] @
Citat: mkdsl: Ja uopshte ne znam o kojim win32 codecima prichash, s obzirom da ih ja ne koristim... Nemam mplayer, niti sam ga ikad preterano voleo... Xine je tu, ima svoje codece (vec objashnjeno u jednoj temi gde ste ti (chini mi se da si bio ti) i Sundance pokushali da mi nalepite kako xine koristi win32 codece za streaming - oni codeci sa mplayer-ovog sajta, shto kod mene uopshte ne radi)... Da, bash tako... Besplatno I LEGALNO! Citat: srle@linux:~> su Password: linux:/home/srle # cd Srdjan/ linux:/home/srle/Srdjan # ls . libtheora-1.0alpha4-0.pm.0.i686.rpm .. libxine1-1.0.1-0.pm.0.i686.rpm libdvdcss-1.2.8-1.i386.rpm w32codec-all-20050412-0.pm.0.i386.rpm libogg-1.1.2-0.pm.0.i686.rpm xine-ui-0.99.3-0.pm.0.i686.rpm linux:/home/srle/Srdjan # rpm -i libxine1-1.0.1-0.pm.0.i686.rpm warning: libxine1-1.0.1-0.pm.0.i686.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID 5277a2fa error: Failed dependencies: libtheora >= 0.9_1.0alpha3 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 speex >= 1.1 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 w32codec-all >= 20040809 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 libtheora.so.0 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 [ MatrixxX @ 25.09.2005. 16:11 ] @
Citat: ventura: Citat: MatrixxX: Boktemazo! ostao sam zabezeknut! zar nije bilo reči o kladionici? Da, rec je o sportskoj kladionici. Osim toga sto znas da je rec o kladionici, koju drugu informaciju imas o toj firmi kad iznosis tako 'precizne' podatke? Jel znas mozda koji broj uplatnih mesta i klijentskih racunara ima u toj firmi? Nemam pojma, zato te i pitam ![]() Koliko se meni čini, ti sad eskiviraš u pravcu međunarodnog lanca kladionica, o Veliki Vođo expertskog tima! ![]() LM, koja je to konkretna kladionica u Bg-u? [ japan @ 25.09.2005. 16:12 ] @
Citat: ventura: Opet ste veci katolici od pape, pa znate bolje od mene sta i kako radi u mojoj firmi... Samo jedno pitanje, koliko mi imamo clienata u firmi, koliko racunara, kakvu mrezu, kakvu konstrukciju programa, i koju smo tacno licencu za MSSQL kupili i sa koliko konekcija? Prosvetli me molim te. ne znam sta se desava u tvojoj firmi, ali znam da nije tvoja firma jedina na svetu... skocio si da me ucis da se konekcija ne drzi otvorena sve vreme, da bi odbranio MSDE, pritom ja MSDE nisam ni napadao, samo sam prokomentarisao da je u nekim slucajevima neupotrebljiv... ajde malo razmisli pre nego sto kliknes na submit, i ne dozvoli da ti os u mom profilu odredjuje stav... [ Palma @ 25.09.2005. 16:13 ] @
Citat: MatrixxX: LM, koja je to konkretna kladionica u Bg-u? Khm, a kako se zove ona tvoja koja je na 174. mestu po profitnoj stopi? "Moja mala firma" ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 16:34 ] @
Citat: porno matrix: Pošto poznajem pomalo ljude u ovom gradu, čas posla mogu da dođem i do njegovog gazde, a onda će za venturu da bude "bežte noge, posraću vas!.." Pazi se Ventura, sa' će ovaj da ti bane u firmu! ![]() [ mkdsl @ 25.09.2005. 16:34 ] @
Citat: Palma: w32codec-all >= 20040809 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 Nisi mi jasan, shta pokushavash da dokazhesh? Kao shto sam rekao, a ponovicu josh 200 puta za one sa jeftinijim slushnim aparatima - xine ne dolazi sa win32 codecima, ali svakako imash mogucnost da ih skinesh i koristish sa mplayer-ovog sajta (bash kao shto mozhesh da skinesh i K-Lite na win-u, podrzhava ga svaka aplikacija)... I opet ponavljam, sve diskove koje imam (ukljuchujuci veliki broj snimaka koje je napravio moj brat digitalnom kamerom u DivX 6 kompresoru) pushtam na CHISTOM xine-u (bez win32 codeca)... A 9000 pesama? Daj poshalji nekog vanzemaljca i kod mene, treba mi par pesama od Radeta Sherbedzije, a nema nigde da se skine... ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 16:42 ] @
Pajzi 'vamo: ja nisam koristio te codec-e sa mplayer-ovog sajta, niti sam ga uopšte pominjao. Konkretno, uz Suse 9.1 dolazi xine, koji kad se pokrene izbaci sledeću poruku:
"Due to a patent restrictions this is a crippled edition of xine multimedia player" i nit' možeš da gledaš DVD-ove, niti DivX-ove. Da bih mogao to da gledam skinuo sam ovo sa Packman-ovog sajta, tačno 7 paketa, a Xine neće da se instalira bez win32 codec-a! I sad ti mene pričaš neke bajke. Idi prošetaj malo po komšiluku, kurči se s tim kupusom od Linux-a. A pesme? ![]() [Ovu poruku je menjao Palma dana 25.09.2005. u 17:46 GMT+1] [ degojs @ 25.09.2005. 16:46 ] @
Citat: japan pa retke su situacije u kojima maximalan broj od 5 istovremenih konekcija moze da zavrsi posao... koliko znam D is for desktop, sto govori ponesto o tome... cela prica se svodi na to o cemu si ti pricao - sve ok dok ti ne zatreba 6-ta konekcija... Jooooj... pa bila je reč o besplatnom Oracle za potrebe razvoja aplikacija i slično. MSDE je OK za mnogo toga, a Dev. Edition, koji je funkcionalno jednak Enterprise izdanju, košta $90. Nisam naveo ni jedan niti drugi u smislu da ih treba koristiti u produkciji za takve stvari za koje SQL Server koristi ventura, već da možeš besplatno ili jevtino da dobiješ isto ono što ti nudi i Oracle - sistem za programiranje. Mada, Developer Edition bi ladno mogao jer, kako rekoh, nema funkcionalnih ograničenja u odnosu na Enterprise verziju. Osim toga i MSDE i SQL 2005 Express (MSDE 2005) imaju ograničenje po pitanju veličine baze (2 i 4 GB) a venturi to sigurno ne bi odgovaralo (da ih koristi kao centralnu bazu). Ali pričali smo o rešenjima za potrebe programiranja. Nevezano za ovo što ventura radi, MSDE i SQL 2005 Express će da odrade super posao za "male" baze, neki sajtić i slično. [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 18:10 GMT+1] [ ventura @ 25.09.2005. 16:50 ] @
Citat: MatrixxX: Pošto poznajem pomalo ljude u ovom gradu, čas posla mogu da dođem i do njegovog gazde, a onda će za venturu da bude "bežte noge, posraću vas!.." Mora da si neki opasan lik cim poznajes ljude u gradu :) [ degojs @ 25.09.2005. 16:55 ] @
Toliko opasan da ni ime ne sme da napiše. A o firmi znamo još više: "Moja Mala Firma" :)
[ mkdsl @ 25.09.2005. 16:55 ] @
Citat: Palma: Pajzi 'vamo: ja nisam koristio te codec-e sa mplayer-ovog sajta, niti sam ga uopšte pominjao. Konkretno, uz Suse 9.1 dolazi xine, koji kad se pokrene izbaci sledeću poruku: "Due to a patent restrictions this is a crippled edition of xine multimedia player" i nit' možeš da gledaš DVD-ove, niti DivX-ove. Ma da, ne mozhesh da gledash nishta, samo su stavili taj xine da te podseca da negde tamo postoji softver koji mozhe da pushta DVD-ove i DivX-ove... Ne lupetaj... Citat: Da bih mogao to da gledam skinuo sam ovo sa Packman-ovog sajta, tačno 7 paketa, a Xine neće da se instalira bez win32 codec-a! I sad ti mene pričaš neke bajke. Idi prošetaj malo po komšiluku, kurči se s tim kupusom od Linux-a. Probaj sa rpm -Uvh --nodeps imepaketa.rpm ... E moj Ripperu, ni rpm ne znash da instalirash... Blago tebi, kakav si advokat, u ovih zadnjih par strana si me dobro nasmejao... I devojka mi primetila kako sam srecan, vecheras ce biti pogotovo lepo i meni i njoj... Hvala ti ![]() Citat: A pesme? ![]() Da, stvarno, a pesme? ![]() [ Palma @ 25.09.2005. 16:58 ] @
Citat: degojs: Toliko opasan da ni ime ne sme da napiše. A o firmi znamo još više: "Moja Mala Firma" ![]() Toliko mala da mora da koristi besplatni ORACLE za knjigovodstvo! ![]() [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:08 ] @
Shta kazhesh, nece da se instalira bez win32 codeca? LOL... E moj Ripperu...
![]() [ Palma @ 25.09.2005. 17:09 ] @
Ako si glup nisi ćorav. Na, pa čitaj:
http://www.osnews.com/story.php?news_id=7151 Citat: XMMS is the default audio player, while KsCD plays audio CDs. You have three choices for a video player, Kaffeine, Noatun, and Xine. However, none will play DVDs. For legal reasons, SuSE didn't include support for playing DVDs. Your best choice for adding DVD playback to Suse 9.1 is probably Ogle, but veteran Linux users may have another favourite. Citat: mkdsl: Probaj sa rpm -Uvh --nodeps imepaketa.rpm ... E moj Ripperu, ni rpm ne znash da instalirash... Blago tebi, kakav si advokat, u ovih zadnjih par strana si me dobro nasmejao... I devojka mi primetila kako sam srecan, vecheras ce biti pogotovo lepo i meni i njoj... Hvala ti Mda, ti si najpametniji. Nego, šta ćemo sa 9 kila pesama? ![]() [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:15 ] @
So fucking what? Ni WMP ne pushta DVD iz keca, afaik. Shta je tu onda chudno?
Citat: Mda, ti si najpametniji. Nego, šta ćemo sa 9 kila pesama? Barem znam rpm da instaliram... Nego, jesi uspeo da instalirash xine? Radi li ti? ![]() A za 9 kila pesama... Ne znam, meni treba samo od Radeta Sherbedzije... 2 ili 3 pesme... Ako imash, bio bih ti zahvalan... ![]() [ degojs @ 25.09.2005. 17:18 ] @
Citat: japan: ajde malo razmisli pre nego sto kliknes na submit, i ne dozvoli da ti os u mom profilu odredjuje stav... A pre nego ti klikneš "Pošalji odgovor", mogao bi da pročitaš o čemu je bila reč između mene i Matrixa kada sam naveo MSDE, SQL Server 2005 Express i SQL Server 2000 Developer Edition. Osim toga, evo ventura koristi MSDE na klijentima (pretpostavljam za dnevno prikupljanje podataka o uplatama i isplatama i slično). Znači, besplatno rešenje za deo posla. Ostaje da nam Matrix pokaže kako bi koristio Oracle u tom slučaju, a da je besplatno. [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 18:19 GMT+1] [ degojs @ 25.09.2005. 17:24 ] @
Citat: mkdsl So fucking what? Ni WMP ne pushta DVD iz keca, afaik. Shta je tu onda chudno? Stvar je u tome da niko, osim ako nisam nešto prevideo, ovde ne priča da WMP pušta DVD iz keca. A ti vidi šta ti pričaš? [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 18:25 GMT+1] [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:27 ] @
Shta ja pricham? Daj citiraj me gde sam rekao da Xine pushta DVD?
Ali nasuprot tome, Palma the Ripper je rekao da 1. Xine nece da se instalira bez win32 codeca 2. Xine nece da pushta divx-ove 3. win32 codeci dolaze uz xine Pogledajte shta vi prichate... Tugo moja... EDIT: Btw, Palma, baci pogled na fotku. [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 25.09.2005. u 18:28 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 17:27 ] @
Citat: srle@linux:~> su Password: linux:/home/srle # cd Srdjan/ linux:/home/srle/Srdjan # ls . libtheora-1.0alpha4-0.pm.0.i686.rpm .. libxine1-1.0.1-0.pm.0.i686.rpm libdvdcss-1.2.8-1.i386.rpm w32codec-all-20050412-0.pm.0.i386.rpm libogg-1.1.2-0.pm.0.i686.rpm xine-ui-0.99.3-0.pm.0.i686.rpm linux:/home/srle/Srdjan # rpm -i libxine1-1.0.1-0.pm.0.i686.rpm warning: libxine1-1.0.1-0.pm.0.i686.rpm: V3 DSA signature: NOKEY, key ID 5277a2fa error: Failed dependencies: libtheora >= 0.9_1.0alpha3 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 speex >= 1.1 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 w32codec-all >= 20040809 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 libtheora.so.0 is needed by libxine1-1.0.1-0.pm.0 E da, to se zove QA ![]() ![]() PS: sa rpm i --nodeps paket.rpm moze da se desi da ne instaliras biblioteku koja je potrebna za program i da moras manuelno da je skidas, Joe Consumera teras u konzolu jer graficka instalacija rpm ne podrzava --nodeps, sto nije bas naj usability... Pardon, isto sam primetio na jednoj drugoj rpm distribuciji gde je za igru falio timidity++ pa nemam razloga Palmi da ne verujem... [ degojs @ 25.09.2005. 17:31 ] @
Citat: Shta ja pricham? Daj citiraj me gde sam rekao da Xine pushta DVD? Pa kako gledaš DVD? [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:34 ] @
Citat: bojan_bozovic: ... Joe Consumera teras u konzolu jer graficka instalacija rpm ne podrzava --nodeps, sto nije bas naj usability Molim??? ![]() [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 25.09.2005. u 18:34 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 17:34 ] @
@mkdsl
Je li, a sta Palma (kao Joe consumer) ima da brine o win32 codecima - packaging je alal vera pa instalacija ne prolazi iz gui (inace bi prosla pa bi bilo kao na tvojoj fotki) i sta onda? Mislis da ce Joe Consumer da se aka sa tim ako mu instalacija ne prodje iz GUI? @mkdsl Za GnoRPM ne znam, sta je sa packaging sistemom iz RH/Fedore... ne pominji mi KPackage, ne koriste svi KDE... [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 25.09.2005. u 18:36 GMT+1] [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:37 ] @
Citat: degojs: Pa kako gledaš DVD? Na DVD plejeru na tv-u. Jok, gledacu na 17" monitoru... [ degojs @ 25.09.2005. 17:40 ] @
Kada smo imali onu veliku temu "Lakoća korišćenja.." instaliranje RPM-ova iz GUI-ja nikako nije radilo. Svi linuxovci su pričali kako to radi super, itd, itd, a nije radilo.
Jedini je iz Linux tabora VRider pošteno rekao da može da se desi da ne radi i da mora da se ide u komandnu liniju i tako je i bilo i proradilo je. Ali ne iz GUI-ja. E sad, ne znam: to je bilo sa Red Hat 9 koji je tada bio aktuelan, možda su se stvari promenile na bolje posle.. ima vremena kada smo poredili sisteme na toj temi. [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:40 ] @
Citat: Za GnoRPM ne znam, sta je sa packaging sistemom iz RH/Fedore... ne pominji mi KPackage, ne koriste svi KDE... Zashto mene pitash shta je sa pack. sistemom u RH/Fedori? Ja koristim slackware, koji je josh najmanje user friendly... KPackage dolazi uz KDE, a KDE dolazi uz dobar deo distribucija (Gnome se polako prepushta proshlosti)... Treba ti neki frontend za package tool? Imash ih koliko hocesh... Samo treba znati... Dakle, josh jedan koji se pridruzhuje klanu "neznalica"... Brojite 4 chlana za sad... [ degojs @ 25.09.2005. 17:41 ] @
Citat: Na DVD plejeru na tv-u. Jok, gledacu na 17" monitoru... Hehehe, pa dobro i ja ih gledam na TV, slažem se. Ali ako je takav slučaj, onda cela ta priča nema smisla. Dakle, samo ti odgovori: kako pustiti DVD na kompjuteru sa tim programom kod vas, ako ih ne pušta nakon instalacije? [ degojs @ 25.09.2005. 17:42 ] @
Citat: Zashto mene pitash shta je sa pack. sistemom u RH/Fedori? Ja koristim slackware, koji je josh najmanje user friendly... Evo ga opet: "probaj onu drugu distribuciju" :) [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:44 ] @
Citat: degojs: Dakle, samo ti odgovori: kako pustiti DVD na kompjuteru sa tim programom kod vas, ako ih ne pušta nakon instalacije? Baci pogled ovde. Citat: degojs: Evo ga opet: "probaj onu drugu distribuciju" ![]() Ne, ja ti nisam rekao da probash debian unstable ![]() [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 17:48 ] @
@mkdsl
Pa i ja sam koristio taj slekver... Nije problem da li ja mogu da ga koristim, vec da li moze moja komsinica koja je knjigovodja po profesiji... O tome i govorim - o 10 packaging sistema, o tome da vendori treba da se brinu o zavisnostima i da distribucije prolaze beta test, o tome da packaging sistem KDE sistemu koji moze da radi i na solarisu a podrzava samo Linux fprmate paketa treba ko lanjski sneg (tj. svaki guru tera po svome), dalje, o tome da Linuxu vise od jedne distribucije ne treba - biraj bas koju hoces - ako to treba da bude dobar sistem, da vendor treba da napravi dobar packaging sistem, a da ta funkcionalnost ne treba da bude u 3rd party programima (KDE?)... Linux je u haoticnom stanju i zato ce da ostane na oko 2% desktop trzista koju cine univerzitetski workstation sistemi i ubergeekovi koji nemaju pametnije da rade nego non-stop da ga podesavaju... [ degojs @ 25.09.2005. 17:53 ] @
Nisam ni rekao da si ti preporučio Debian unstable. To je preporučio Linuxovac koji se takođe vrlo glasno javljao na forumu :)
Ali i tu je posle ispalo: jao, pa što to koristiš, probaj neku drugu distribuciju.. hehehe [ mkdsl @ 25.09.2005. 17:57 ] @
Bojane, pazi,
mene apsolutno ne zanima da li ce linux da koristi 2% ili 92%. To nije neshto o chemu treba ja da razmishljam, niti cu da se neshto posebno iscimam da preselim ceo komshiluk na linux. Ono shto ja pricham jeste da posao koji meni linux odradjuje bi mogao da mi radi windows - ali samo ako ga platim. Ne zhelim inspekcije da mi prave probleme, a iskreno mi se ne keshira za neshto shto NE MORAM da platim. Alternativa - linux. 10 packaging sistema ima, jer svaka budala mozhe da pravi svoj sistem. Ali rpm je standard (josh od ranog perioda dominacije RH-a), koji je slack udomio pre par verzija (mislim da je u pitanju 8.1 ako se ne varam). Ali da se ne bi odrekao stare slave, ipak je ostavio rpm2tgz za bash te "uber geekove" koji vishe vole da vide paket svojim ochima nego da ga predpostavljaju... I ja sam za to da se unificira linux, 1 distribucija je sasvim dovoljna... Ali ja se ne pitam, koristim ono shto mi lichno odgovara i ne zhalim se... Tj. zhalim se kad krenu ljudi koji se ich ne razumeju u linux da drzhe slovo i sole pamet... Dja rpm se ne instalira, dja package frontendovi ne podrzhavaju nodeps, dja xine nece radi bez win32 codeca (mrzi me da nabrajam dalje)... Obrukali ste se vecheras... A ja bash nisam neko kome je stalo da vas obruka... Smeshno... Odoh do grada, kuckacemo se vecheras... [ degojs @ 25.09.2005. 17:57 ] @
Citat: bojan Nije problem da li ja mogu da ga koristim, vec da li moze moja komsinica koja je knjigovodja po profesiji... Tačno tako. [ degojs @ 25.09.2005. 17:59 ] @
Citat: mene apsolutno ne zanima da li ce linux da koristi 2% ili 92%. E pa to je tako jer nemaš potrebu da radiš sa ostalim svetom. Jednom kad budeš, videćeš koliko su Linux rešenja upotrebljiva. Mogu i ja da kažem "Ej meni Amiga radi sve što mi treba, to je super sistem." Pa jeste, jeste.. zatvorimo se u svoj podrum i vozi Miško. [Ovu poruku je menjao degojs dana 25.09.2005. u 18:59 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 18:07 ] @
Citat: Tj. zhalim se kad krenu ljudi koji se ich ne razumeju u linux da drzhe slovo i sole pamet... Dja rpm se ne instalira, dja package frontendovi ne podrzhavaju nodeps, dja xine nece radi bez win32 codeca (mrzi me da nabrajam dalje)... Nisam ja pomenuo sve frontendove vec sam mislio na jedan - onaj koji dolazi uz RH9 - a upravo ta je distribucija instalirala samo GNOME po difoltu... Mozes i ti da napises jos jedan RPM frontend zato sto hoces da postanes slavan - to je razlog zasto postoji KPackage - a to samo dodaje na haos. [ degojs @ 25.09.2005. 18:56 ] @
Citat: Dja rpm se ne instalira Potraži po forumu pa onda pričaj drugačije. [ mkdsl @ 25.09.2005. 18:56 ] @
Pa ni ja nisam mislio na sve frontendove, svako koristi frontend koji mu odgovara -
razlichite distribucije, razlichiti package sistemi, razlichita upotreba... I ja bih ponekad pozheleo da mogu da skinem package namenjen SuSe-tu, ali ako nije kompatibilan sa Slack-om, skinucu source... I dalje ne vidim problem koji konstantno pokushavate da prikazhete kao izuzetno bitan, a u stvari to nije. Nego, danas kad sam doshao sam bookmarkovao jedan tvoj citat na kome si napisao: Citat: Ti nemas nelegalni MP3 zato sto ne umes da uzivas u zivotu (iskreno - u Srbiji nista ne mozes da kupis) To je stvar moralne prirode, prvi put kad vidim Clan of Xymox originalni CD ovde, kupicu ga... Sta mi preporucujes ovde u Leskovcu da kupim, Acu Lukasa? Vidish, razlichito poimamo termin "uzhivanje u zhivotu". I da, itekako je stvar moralne prirode, ali ceo taj tvoj koncept "uzhivanja u zhivotu" se ne uklapa u zakonske odredbe koje vazhe (koliko toliko) na ovim prostorima (a i ostalim delovima sveta). U medjuvremenu bih ti predlozhio da slushash streaming stanice koje emituju odredjene izvodjache (zhanrove), takvih imash na internetu koliko hocesh, a slushanje je besplatno. Takodje, voleo bih da se u diskusiju ukljuchi i Ivan Dimkovic, pa da ti objasni sa svog stanovishta tvoj koncept "uzhivanja u zhivotu" slushajuci mp3 muziku koju si "maznuo" od izvodjacha bez ikakve nadoknade... Samo cenim da se Ivan ipak nece javiti, jer vam definitivno to ne ide u prilog... [ degojs @ 25.09.2005. 19:06 ] @
Citat: I dalje ne vidim problem koji konstantno pokushavate da prikazhete kao izuzetno bitan, a u stvari to nije. Naravno da ga ne vidiš. Iz istog razloga iz kog ne vidiš ni problem sa korišćenjem KOffice. Rekoh ti već, stvari su bitno drugačije kad se ne gleda iz ugla: meni moj sistem radi sve što meni treba, a za ostali svet i uklapanje u isti baš me briga. [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 19:28 ] @
Citat: Vidish, razlichito poimamo termin "uzhivanje u zhivotu". I da, itekako je stvar moralne prirode, ali ceo taj tvoj koncept "uzhivanja u zhivotu" se ne uklapa u zakonske odredbe koje vazhe (koliko toliko) na ovim prostorima (a i ostalim delovima sveta). U medjuvremenu bih ti predlozhio da slushash streaming stanice koje emituju odredjene izvodjache (zhanrove), takvih imash na internetu koliko hocesh, a slushanje je besplatno. Takodje, voleo bih da se u diskusiju ukljuchi i Ivan Dimkovic, pa da ti objasni sa svog stanovishta tvoj koncept "uzhivanja u zhivotu" slushajuci mp3 muziku koju si "maznuo" od izvodjacha bez ikakve nadoknade... Samo cenim da se Ivan ipak nece javiti, jer vam definitivno to ne ide u prilog... Povreda autorskih prava tj. intelektualne svojine podrazumeva gradjansku tiuzbu tj. drzava me automatski ne tuzi zbog povrede autorskih prava kao kad upadnem sa tetejcem u radnju i opljackam je. Sorry. Mene izvodjac ili onaj cija su prava na kopiranje u ovoj drzavi treba da tuzi prvo, a kako ce ako ne gubi pare direktno, to ne znam (ja tu muziku koristim za sebe licno, uopste je ne stavljam na torrent, pa i ne distribuiram, odnosno steta koju nanosim izvodjacu je 10$ koliko kosta 1 CD). Ko ce zbog $10 da me tuzi? Ajde molim te budi realan. Uostalom, ja te izvodjace i reklamiram - pogledaj moj lastfm profil... Mogu da me tuze zbog stete od $10, jeste :) To na sudu nece da prodje, cak i ako ima pravne osnove, a ovde i nema pravne osnove jer ja slusam a ne distribuiram [ mkdsl @ 25.09.2005. 19:29 ] @
Nije tako, Dejane, to nisu moji stavovi. Ja sam rekao da mi nije sveta misija da shirim linux medju populacijom (ono shto vi nazivate "zilotizmom"), tako da me cifra od 2% ne pogadja. Nisam chlan nijedne linux grupe, nisam ni onaj registrovani linux chlan (Bozhe, kakva sprdnja), a podrzhavam linux u onoj meri u kojoj reshava sve bitne potrebe. Ali bode ochi kad chitash kako operativni sistem koji poznajesh u dushu dobija karakteristike losheg OS-a, bash zahvaljujuci ljudima koji se nikad nisu potrudili da ga savladaju. A to je problem sposobnosti, a ne operativnog sistema.
Shto se tiche KOffice-a, mislim da je toliko toga recheno u mojim postovima da bi svaki dalji komentar bio ponavljanje. I da, ja shvatam manu nedostatka OLE podrshke na linuxu, ono shto bi malenom Joe-u najvishe godilo, ali razlika izmedju linux-a od pre 5 godina i danashnjeg linuxa je vishe nego evidentna. I to kazhem iz iskustva, s obzirom da sam linux koristio i pre tih 5 godina... No, to nije tema. [ mkdsl @ 25.09.2005. 19:35 ] @
Citat: bojan_bozovic: Povreda autorskih prava tj. intelektualne svojine podrazumeva gradjansku tiuzbu tj. drzava me automatski ne tuzi zbog povrede autorskih prava kao kad upadnem sa tetejcem u radnju i opljackam je. Sorry. Mislim da meshash grane prava, krshenje prava intelektualne svojine je pravni prekrshaj, a pljachka radnje sa tetejcem u rukama je krivichno delo. Mogu chak i da ti nadjem podzakonske akte i chlanove, ako bash hocesh da budem precizan. Citat: Mene izvodjac ili onaj cija su prava na kopiranje u ovoj drzavi treba da tuzi prvo, a kako ce ako ne gubi pare direktno, to ne znam (ja tu muziku koristim za sebe licno, uopste je ne stavljam na torrent, pa i ne distribuiram, odnosno steta koju nanosim izvodjacu je 10$ koliko kosta 1 CD). Ko ce zbog $10 da me tuzi? Ajde molim te budi realan. Realno, ti si naneo shtetu izvodjachu i vlasniku autorskih prava (shto su chesto 2 razlichite osobe, jedno mozhe biti fizichko a drugo pravno lice), chime si oshtetio oba lica, plus oshtetio drzhavu, jer kroz placanje autorskog dela ti placash i deo poreza... O tome nisi razmishljao? Citat: Uostalom, ja te izvodjace i reklamiram - pogledaj moj lastfm profil... Mogu da me tuze zbog stete od $10, jeste ![]() Pravne osnove itekako ima, samo si ti isuvishe svojeglav da bi to priznao. Nijedan autor dela te nece tuzhiti, jer ga skuplje izadje da te vija nego to shto ce izvuci od tebe. Hocesh da kazhesh da kad skinesh piratizovan win xp ti ne chinish prekrshaj? Pa ti taj XP samo koristish, ne distribuirash ga... Mislim da si veoma slabo upucen u ovu materiju, bolje se ne zakopavaj dublje... [ Palma @ 25.09.2005. 19:38 ] @
@bojan_bozovic:
Ma kome se bre ti pravdaš? I zbog čega? Oni kao nemaju MP3-jke na hardu? Jeste, mnogo su fini oni, nemaju MP3-jke, nemaju DivX filmove, nemaju onu drugu particiju... Još samo da im poverujemo. [ mkdsl @ 25.09.2005. 19:46 ] @
Kad bih imao tu drugu particiju, morao bih da stavim piratski OS (trenutno neke druge stvari imaju prioritet)... A nekako mu logichno dodje da nemam piratskog mp3-a, jer si ti mahom pokupio sav (9k komada, cirka)...
![]() [ bojan_bozovic @ 25.09.2005. 19:51 ] @
Da da, Clan of Xymox ce da me tuzi i izrucice me u Holandiju (to su Holandjani) da pred Haskim tribunalom odgovaram za stetu od $10 koju sam im naneo (PS: 14 Oktobra Clan of Xymox je u Atini - mislis li da ne bi isao na korcert da imam pare!)
PS: ti si se zakopao nacisto... [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 25.09.2005. u 20:57 GMT+1] [ mkdsl @ 26.09.2005. 00:53 ] @
Citat: bojan_bozovic: Da da, Clan of Xymox ce da me tuzi i izrucice me u Holandiju (to su Holandjani) da pred Haskim tribunalom odgovaram za stetu od $10 koju sam im naneo (PS: 14 Oktobra Clan of Xymox je u Atini - mislis li da ne bi isao na korcert da imam pare!) Ne zanima me da li bi ishao ili ne bi... Znash ti dobro o chemu ja pricham... Citat: PS: ti si se zakopao nacisto... Da znash da jesam... Vama objashnjavajuci, chovek mozhe samo da se zakopa, i postavi nadgrobnu plochu... Chekam ne bi li se Ivan Dimkovic vratio da prokomentarishe koju... Mada odajem se utisku da namerno izbegava... ![]() [ HisteriX @ 26.09.2005. 03:05 ] @
khm....trenutno sam neshto zauzet...pa reko chisto da vas pitam...jel neki od vas stvarno veruju da se wintendo end-users i *nix users...stvarno...ali...stvarno mogu porediti i razbacivati bilokakveflejmove ? (meni je jasno da ovde win "experata" ima mnooogo vishe (pa wintendo useri su na kraju krajeva,shta drugo ochekivati...))...normalno da ih ima vishe...samim tim i "experata"....jel vodi ovo igde ? :]
[ MatrixxX @ 26.09.2005. 03:34 ] @
Citat: HisteriX: khm....trenutno sam neshto zauzet...pa reko chisto da vas pitam...jel neki od vas stvarno veruju da se wintendo end-users i *nix users...stvarno...ali...stvarno mogu porediti i razbacivati bilokakveflejmove ? (meni je jasno da ovde win "experata" ima mnooogo vishe (pa wintendo useri su na kraju krajeva,shta drugo ochekivati...))...normalno da ih ima vishe...samim tim i "experata"....jel vodi ovo igde ? :] Konačno glas razuma! ![]() Naravno da ne vodi nigde..kao što ne vodi nigde da isteraš nekome 200K dolara iz džepa, za licence za 40-ak uplatnih mesta u celoj državi ![]() Ups! izvinjavamo se, mlogo se izvinjavamo!..možda je ventura Vođa međunarodnog expertskog tima..nije ni čudo što se onda za 30 sekundi sliju izveštaji iz celog sveta, pravo u Bg! ![]() ![]() ![]() EDIT: Usput, moraćemo da priupitamo direktora Branka, kako to Ventura radi već 3 godine u firmi, koja je počela aktivno da radi tek pre nešto više od godinu dana ![]() Venturice, venturice..cccc.. ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 26.09.2005. u 04:48 GMT+1] [ Ivan Dimkovic @ 26.09.2005. 08:27 ] @
Citat: khm....trenutno sam neshto zauzet...pa reko chisto da vas pitam...jel neki od vas stvarno veruju da se wintendo end-users i *nix users...stvarno...ali...stvarno mogu porediti i razbacivati bilokakveflejmove ? (meni je jasno da ovde win "experata" ima mnooogo vishe (pa wintendo useri su na kraju krajeva,shta drugo ochekivati...))...normalno da ih ima vishe...samim tim i "experata"....jel vodi ovo igde ? :] Odlican odgovor! Wintendo end-useri se ne mogu nikako porediti sa Unix userima, posto Unix useri obicno uvek imaju i neku skolu kako da doticni sistem koriste i spadaju u obrazovani IT kadar. Problem je sto Linux nije UNIX - niti je blizu - niti su Linux useri *Nix useri u vrlo velikom broju slucajeva - a isto se moze reci i za developere (glede gnu99 standarda) Tako da je poredjenje wintendo i lintendo usera sasvim na mestu. Stavise Lintendo useri su daleko gori od wintendo usera, jer imaju fiksaciju da znaju nesto vise + imaju kompleks da imaju nekakvu misiju u zivotu (GPL), a ljudi sa tripom misije u zivotu (poput hakera, GPL zealota, zelenih aktivista i sl...) su uvek neverovatno dosadni i naporni. PS - sto se tice "eksperata", znas ovde nekoliko ljudi ima poprilicno medjunarodni "credentials" u vidu industrijskog portfolija. Ja bih se pre zapitao zasto vecina ljudi koji jesu eksperti ovde o Linuxu ima vrlo slicno misljenje. [ caboom @ 26.09.2005. 08:52 ] @
Citat: mkdsl: Ali bode ochi kad chitash kako operativni sistem koji poznajesh u dushu dobija karakteristike losheg OS-a, bash zahvaljujuci ljudima koji se nikad nisu potrudili da ga savladaju. A to je problem sposobnosti, a ne operativnog sistema. vidis, zanimljivo... kada vec imas takav stav, koliko poznajes linux internals? mislim pre svega na arhitekturu kernela, nekonzistentnosti izmedju razlicitih glibc-ova, probleme sa implementacijom istog, probleme oko skaliranja, itd. itd. koliko zaista poznajes linux "u dusu"? rekao bih da je ovo veoma hrabar stav secajuci se nekih tvojih ranijih postova - pogotovo sto je malo tesko reci da poznajes nesto "u dusu" ako je tvoje iskustvo u domenu servisnih usluga (takoreci - administracija odr. servisa). [ MatrixxX @ 26.09.2005. 10:03 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: PS - sto se tice "eksperata", znas ovde nekoliko ljudi ima poprilicno medjunarodni "credentials" u vidu industrijskog portfolija. Ja bih se pre zapitao zasto vecina ljudi koji jesu eksperti ovde o Linuxu ima vrlo slicno misljenje. Investiranje velikih igrača(IBM, Novell..) u Linux, i njegov neosporno brz razvoj, poprilično narušava sliku o autoritetu ovdašnjih experata sa ""credentials" u vidu industrijskog portfolija", kao i ostalih mnogobrojnih nazovi "autoriteta" koncentrisanih oko M$-platforme, širom planete. Strah od Linuxa je evidentan kod mnogih wintendo-korisnika..od komšijinog malog koji izigrava "hakera", do raznih "administratora", Access-"programera" i sličnih, nesposobnih da mrdnu dalje od Windowsa. Širenjem Linuxa i njihova "stručnost" itekako pada u vodu, a kako je Histerični ![]() ![]() [ ventura @ 26.09.2005. 10:27 ] @
Citat: MatrixxX: Usput, moraćemo da priupitamo direktora Branka, kako to Ventura radi već 3 godine u firmi, koja je počela aktivno da radi tek pre nešto više od godinu dana A sto moras svaki put da se blamiras Dragane? Znam, sajt privredne komore je veoma interesantan... Ali zar ti nije palo mozda na pamet da postoji maticna firma pod kojom je kladionica poslovala svo vreme? [Ovu poruku je menjao ventura dana 28.09.2005. u 13:34 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 10:28 ] @
Citat: Strah od Linuxa je evidentan kod mnogih wintendo-korisnika..od komšijinog malog koji izigrava "hakera", do raznih "administratora", Access-"programera" i sličnih, nesposobnih da mrdnu dalje od Windowsa. Širenjem Linuxa i njihova "stručnost" itekako pada u vodu, a kako je Histerični lepo primetio, Wintendo-zilota sa takvim frustracijama ipak ima neuporedivo više Blago tebi ako to godi tvom egu... [ neetzach @ 26.09.2005. 10:31 ] @
Malo interesantnog stiva:
http://www.iaps.com/Linux-Windows-TCO-Survey-2005.04.html http://www.itjungle.com/two/two033104-story02.html [Ovu poruku je menjao neetzach dana 26.09.2005. u 11:34 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 10:34 ] @
Citat: ventura: A sto moras svaki put da se blamiras Dragane? Znam, sajt privredne komore je veoma interesantan... Ali zar ti nije palo mozda na pamet da postoji maticna firma pod kojom je kladionica poslovala svo vreme? Idi i pitaj one ljude koje poznajes od kad Astra radi, pa ces dobiti pravi odgovor ![]() Kakva matična firma, kada je(jedan od) osnivač neki tvoj rođak? ![]() Ili se tu nešto malko i mulja, a? ![]() Citat: bojan_bozovic: Blago tebi ako to godi tvom egu... Ene?! otkuda ti ideja da svaka konstatacija (mora da) godi nečijem egu? ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 10:43 ] @
@matrixxx
Obrati paznju na smiley ovakav ( ![]() ![]() Lintendovci su mnogo vise isfrustrirani izgleda... ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 11:00 ] @
Citat: bojan_bozovic: @matrixxx Obrati paznju na smiley ovakav ( ![]() ![]() Lintendovci su mnogo vise isfrustrirani izgleda... ![]() Hebote, došao si do dna, kada ti je samo moj smajli preostao za "navalu" ![]() Jel sad bolje? ![]() [ caboom @ 26.09.2005. 11:00 ] @
Citat: MatrixxX: Strah od Linuxa je evidentan kod mnogih wintendo-korisnika..od komšijinog malog koji izigrava "hakera", do raznih "administratora", Access-"programera" i sličnih, nesposobnih da mrdnu dalje od Windowsa. Širenjem Linuxa i njihova "stručnost" itekako pada u vodu, a kako je Histerični ;) lepo primetio, Wintendo-zilota sa takvim frustracijama ipak ima neuporedivo više :D zasto mislis da "strucnost" nije issue u linux svetu? dovoljno je pogledati npr. (pored elitesecurity-a) slashdot i osnews i videti izrazito pojednostavljenu i naivnu sliku about the things(tm) - cak stavise mislim da je problem daleko delikatniji iz prostog razloga sto prosecan (nazovimo ga tako) lintendo korisnik misli da zna: 1) da programira 2) da administrira 3) poznaje arhitekturu racunara 4) zna vise od bilo kojeg win.. ma vise od bilo koga, osim mozda lokalnog linux guru-a koji zna par trikova vise. 5) misli da je cool drzati angelinu jolie na desktopu i praviti screenshot-ove sa transparentni terminalom karikiram, ali ovo je evidentan problem u linux comunity-u - povrsno poznavanje overall sistema i trick-tweak baziran pristup bez nekog detaljnijeg udubljivanja u (bilo koju) problematiku sa napumpanom iluzijom o nekom realnom znanju. naravno, takav pristup cesto odradi posao, ali je i dalje trick-tweak i ima odredjene limite koje verovatno niko od vas nece iskusiti na domacem trzistu. da skratim - imate isti problem sa "strucnjacima" kao i "wintendo" svet, ovaj problem nije vezan za odredjeni operativni sistem nego za mozak. [Ovu poruku je menjao caboom dana 26.09.2005. u 12:01 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 11:02 ] @
@matrixxx
Do kog dna bre, sta pricas ![]() Pa smiley i sluzi da se iskaze raspolozenje preko neta ![]() @caboom Tu si u pravu 100% [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 12:05 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 11:05 ] @
Citat: caboom: zasto mislis da "strucnost" nije issue u linux svetu? dovoljno je pogledati npr. (pored elitesecurity-a) slashdot i osnews i videti izrazito pojednostavljenu i naivnu sliku about the things(tm) - cak stavise mislim da je problem daleko delikatniji iz prostog razloga sto prosecan (nazovimo ga tako) lintendo korisnik misli da zna: 1) da programira 2) da administrira 3) poznaje arhitekturu racunara 4) zna vise od bilo kojeg win.. ma vise od bilo koga, osim mozda lokalnog linux guru-a koji zna par trikova vise. 5) misli da je cool drzati angelinu jolie na desktopu i praviti screenshot-ove sa transparentni terminalom karikiram, ali ovo je evidentan problem u linux comunity-u - povrsno poznavanje overall sistema i trick-tweak baziran pristup bez nekog detaljnijeg udubljivanja u (bilo koju) problematiku sa napumpanom iluzijom o nekom realnom znanju. naravno, takav pristup cesto odradi posao, ali je i dalje trick-tweak i ima odredjene limite koje verovatno niko od vas nece iskusiti na domacem trzistu. da skratim - imate isti problem sa "strucnjacima" kao i "wintendo" svet, ovaj problem nije vezan za odredjeni operativni sistem nego za mozak. Ama nije sporno, slažem se 100%, nego..Histerični je lepo primetio..wintendo-korisnika ima neuporedivo više nego lintendo, pa je lako zaključiti da i budala u tom taboru ima procentualno neuporedivo više ![]() Citat: bojan_bozovic: Do kog dna bre, sta pricas ![]() Pa smiley i sluzi da se iskaze raspolozenje preko neta ![]() Ajde??! :P [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 26.09.2005. u 12:08 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 11:11 ] @
@Matrixxx
Jao al si sad provalio ![]() Citat: Ama nije sporno, slažem se 100%, nego..Histerični je lepo primetio..wintendo-korisnika ima neuporedivo više nego lintendo, pa je lako zaključiti da i budala u tom taboru ima procentualno neuporedivo više Procentualno, tj relativno u odnosu na broj korisnika ili apsolutno, dakle po ukupnom broju? ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 11:20 ] @
Citat: bojan_bozovic: @Matrixxx Jao al si sad provalio ![]() Procentualno, tj relativno u odnosu na broj korisnika ili apsolutno, dakle po ukupnom broju? ![]() Od ukupnog broja budala, Wintendo-budale čine 90%..jel ti sad jasnije? ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 11:36 ] @
Cekaj bre malo matrixxx, ako win korisnika ima vise od lin to ne znaci da neznalica u win taboru ima procentualno vise, logicki, mislim...
![]() Opet smiley, lele ti bas uzivas u ovome... Ne godi tvom egu? ![]() [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 12:39 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 11:40 ] @
Citat: bojan_bozovic: Cekaj bre malo matrixxx, ako win korisnika ima vise od lin to ne znaci da neznalica u win taboru ima procentualno vise, logicki, mislim... ![]() To sto si, dalje, izneo da 90% wintendo korisnika ne zna nista to ne znaci nista, provo, to je proizvoljno, nicim potkrepljeno, a ja licno znam da 90% linux korisnika samo drzi sistem na drugoj particiji da komsija misli da su gurui ![]() ![]() Poenta je što ja tebe ništa ne pitam, ti me stalno vijaš ovuda, i postavljaš glupa potpitanja ![]() I prekini više sa tim "Joe consumer"..neće ti zbog toga Čekue iz Mameriku brže stići..ako ikada ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 11:43 ] @
Citat: bojan_bozovic: Opet smiley, lele ti bas uzivas u ovome... Ne godi tvom egu? ![]() [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 12:39 GMT+1] Hebote, šta koji andrak menjaš poruke? begaš, a? ![]() Vidi..taj zeleni smajli je samo refleks od ovog Suse guštera ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 11:58 ] @
Zasto menjam poruke? Pa pogresio sam... Iskreno... Za razliku od nekih ovde to meni nije jaaaako tesko da priznam...
![]() Nego, kako ti napredujes u tvojoj svetoj misiji sirenja Linuxa? ![]() Ne vijam ja tebe zbog toga sto imam nesto protiv tebe licno, vec mi ta tvoja misija ne ulazi u glavu ![]() Vidis GNU droidima je misija ispred svega, ukljucujuci i zdrav razum, kao pravim propovednicima ![]() [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 13:05 GMT+1] [ neetzach @ 26.09.2005. 12:18 ] @
Nivo poznavanja materije se ogleda kroz upotrebu termina. "Lintendo" i "Wintendo" dovoljno govore o poznavanju doticnih sistema i iskustvu sa njima.
[ mkdsl @ 26.09.2005. 12:26 ] @
@ caboom
Citat: vidis, zanimljivo... kada vec imas takav stav, koliko poznajes linux internals? mislim pre svega na arhitekturu kernela, nekonzistentnosti izmedju razlicitih glibc-ova, probleme sa implementacijom istog, probleme oko skaliranja, itd. itd. koliko zaista poznajes linux "u dusu"? rekao bih da je ovo veoma hrabar stav secajuci se nekih tvojih ranijih postova - pogotovo sto je malo tesko reci da poznajes nesto "u dusu" ako je tvoje iskustvo u domenu servisnih usluga (takoreci - administracija odr. servisa). Objasnio sam u jednoj od tema da moja sfera interesovanja nisu linux internals, ni kernel developing/hacking, ni generalno bilo kakvo reshavanje skalabilnih problema linuxa - moje poznavanje linuxa u dushu je dugogodishnje iskustvo u radu s njim na polju administracije i eksploatacije samog OS-a. Ni ovde ne vidim ljude koji poznaju windows internals (chast Sundance-u, jedinom medju svima vama) pa opet vidim brdo experata koji em shto hvale windows - usput vole da bace i pljuc po linux-u (a do informacija dolaze kao i svi ostali - sa raznih pristrasnih sajtova). Takodje, ni windows administracija mi nije strana, shto je opet neki ekvivalent merila odnosa dva OS-a. Poshto vidim da nisi u potpunosti razumeo moj post, ono shto sam hteo reci je da ja nikad ne pricham o windows-u neshto loshe, ako se nisam lichno uverio u to, ili ako predstavlja globalni problem u IT industriji (virusi, malware-i, spyware-i). Za razliku od mene, po tom pitanju, na spisku se nalaze gosn. Palma "the Ripper" i Bojan "10$" Bozovic, koji, em shto barem jedan od njih ima linux na drugoj particiji, em shto imaju znanje o upotrebi linuxa u ekvivalentu napaljenih klinaca koji bi da budu hakerchici, i pored svega imaju merodavno mishljenje o neupotrebljivosti sistema. I dok Palma pricha kako je nemoguce instalirati xine iz rpm paketa (jer isti ZAHTEVA win32 codece, a u stvarnosti on ni ne zna da instalira rpm paket), ja pokushavam da objasnim da to nema nikakve logike, no machku o rep. E takav advokat je otprilike karakteristika wintendo tabora. Vidim kako se lagano sa priche o mp3 codecima (vezano za OS iz naziva teme) skliznulo na temu o linuxu i struchnosti, desktop exploataciji i nekim drugim nebulozama nevezanim za temu... Ali je bitno da je Ivan Dimkovic totalno zaboravio na moje postove, a i postove Bojana Bozovica... Valjda nisu toliko bitni, [irony] s obzirom da mp3 codeci i generalno mp3 muzika uopshte nisu tema ove rasprave [/irony]. I posle prichamo o red herring... [ mkdsl @ 26.09.2005. 12:37 ] @
Citat: neetzach: Nivo poznavanja materije se ogleda kroz upotrebu termina. "Lintendo" i "Wintendo" dovoljno govore o poznavanju doticnih sistema i iskustvu sa njima. Nisi se javljao kada je bio shiroko rasprostranjen izraz "kupusara" za linux... Ti termini spadaju u sitnije provokacije, no harm done in any way, chovek se valjda navikne... Sorry za OT (koji offtopic?) EDIT: Lepo sam ja rekao u "Predlozi i pitanja" da je Advocacy vishe MadZone od samog MadZone-a... [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 26.09.2005. u 13:38 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 12:51 ] @
@mkdsl
Ti si zealotcina zato sto si legalista. To je prvo. Drugo, nekompatibilnosti glibc 3.3 --> glibc 2.1 sa binary-only rpm-ovima sam sam iskusio i nakon toga je sledilo brisanje linux particije jer mi to ne treba... Takav "sistem" koji je IMHO mozda jaako dobar da bude webserver ili ruter, i sto priznajem, na desktopu mi treba ko lanjski sneg... Pazi, meni treba binary compatibility, i taj mi linux ne obavlja posao... Ko mi je iz tvog 'tabora' preporucio da bacim proprietary sw i koristim GNU? Ne mogu sad da kopam po forumu... Pljujes po ljudima, neka, to govori mnogo vise o tebi nego o tim ljudima... Ja po ljudima ne pljujem nego po tim tvojim 'taborima' zealotchino... Nisam admin - mogao bih da administriram webserver, sendmail, named, i to je isto i na linuxu i na netbsd i na windowsu - vise mi najverovatnije nikad i nece trebati... Ako mi zatreba, tu su RFC. WTF? Ja ne znam nista? Mozda, ali ti sve znas... Sigurno je da znam malo, ali, za razliku od tebe ne solim pamet... Kad preporucis nekome Linux za desktop, a ne za webserver, priupitaj se da li cinis ispravnu stvar... [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 13:52 GMT+1] [ caboom @ 26.09.2005. 12:57 ] @
Citat: mkdsl: @ caboom Objasnio sam u jednoj od tema da moja sfera interesovanja nisu linux internals, ni kernel developing/hacking, ni generalno bilo kakvo reshavanje skalabilnih problema linuxa - moje poznavanje linuxa u dushu je dugogodishnje iskustvo u radu s njim na polju administracije i eksploatacije samog OS-a. Ni ovde ne vidim ljude koji poznaju windows internals (chast Sundance-u, jedinom medju svima vama) pa opet vidim brdo experata koji em shto hvale windows - usput vole da bace i pljuc po linux-u (a do informacija dolaze kao i svi ostali - sa raznih pristrasnih sajtova). "nama"? sorry, ali windows nije moje parce kolaca... mislim da ne mozes da govoris o poznavanju "u dusu" samo sa stanovista administracije i eksploatacije nekog OS-a. [Ovu poruku je menjao caboom dana 26.09.2005. u 13:58 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 13:04 ] @
Citat: bojan_bozovic: @mkdsl Ti si zealotcina zato sto si legalista. To je prvo. Auh??! može objašnjenje? ![]() Citat: Kad preporucis nekome Linux za desktop, a ne za webserver, priupitaj se da li cinis ispravnu stvar... Jel mogu ja? Evo Kanotix šljaka bez greške..sa sve MP3 podrškom ![]() EDIT: i to pesmu sa NTFS particije ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 26.09.2005. u 14:07 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 13:09 ] @
Porno matrix strikes again!
Ad.1. 100% ljudi na ovom svetu je bar jednom kopiralo kasetu, CD, mp3... Treba sve streljati! Ad.2. Kako napreduje pisanje Posera GPL za Kanotix... Kad ga zavrsis i ja to evaluiram jer ti programiras iz hobija i ne trazis nikakvu nadoknadu za svoj trud, i to bude dobro, preci cu na taj tvoj Kanotix. PS: znam da taj XMMS sljaka bas fino, i ja sam ga koristio, i to nije los OSS softver. Linux jeste jer nema binary compatibility... Dalje, ljudima treba vise od Mozille/FF/Thunderbirda/Openoffice i XMMS ovih dana... Vidis, ja ovde mogu da postavim screenshot Winampa kako sljaka sa ext2 particije, i to bas nista ne dokazuje, zar ne? Koliko je taj sistem upotrebljiv za nesto (da je linux dobar za webserver/ruter jeste, i zato se i koristi, al za desktop nije i zato se i ne koristi) [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 14:18 GMT+1] [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 14:19 GMT+1] [ neetzach @ 26.09.2005. 13:11 ] @
Citat: mkdsl: Nisi se javljao kada je bio shiroko rasprostranjen izraz "kupusara" za linux... Ti termini spadaju u sitnije provokacije, no harm done in any way, chovek se valjda navikne... Sorry za OT (koji offtopic?) EDIT: Lepo sam ja rekao u "Predlozi i pitanja" da je Advocacy vishe MadZone od samog MadZone-a... [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 26.09.2005. u 13:38 GMT+1] Ne znam zasto si se nasao pogodjenim kad sam naglasio Lintendo i Wintendo. Ali su u pravu sto ce tice sitnih provokacija, s obzirom da je ovde veoma mali broj ljudi sposoban da diskutuje argumentovano pa moraju da se koriste postapalicama, tj. provokacijama... I da opet ne bude zabune, mislim na oba tabora podjednako. [Ovu poruku je menjao neetzach dana 26.09.2005. u 14:11 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 13:22 ] @
Citat: bojan_bozovic: Porno matrix strikes again! Ad.1. 100% ljudi na ovom svetu je bar jednom kopiralo kasetu, CD, mp3... Treba sve streljati! Ad.2. Kako napreduje pisanje Posera GPL za Kanotix... Kad ga zavrsis i ja to evaluiram jer ti programiras iz hobija i ne trazis nikakvu nadoknadu za svoj trud, i to bude dobro, preci cu na taj tvoj Kanotix. PS: znam da taj XMMS sljaka bas fino, i ja sam ga koristio, i to nije los OSS softver. Linux jeste jer nema binary compatibility... Hm? ima li išta od OSS-a da nisi koristio? ![]() Citat: Dalje, ljudima treba vise od Mozille/FF/Thunderbirda/Openoffice i XMMS ovih dana... Na primer? Ogg? ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 13:25 ] @
Citat: bojan_bozovic: Porno matrix strikes again! Ad.1. 100% ljudi na ovom svetu je bar jednom kopiralo kasetu, CD, mp3... Treba sve streljati! Ad.2. Kako napreduje pisanje Posera GPL za Kanotix... Kad ga zavrsis i ja to evaluiram jer ti programiras iz hobija i ne trazis nikakvu nadoknadu za svoj trud, i to bude dobro, preci cu na taj tvoj Kanotix. PS: znam da taj XMMS sljaka bas fino, i ja sam ga koristio, i to nije los OSS softver. Linux jeste jer nema binary compatibility... Dalje, ljudima treba vise od Mozille/FF/Thunderbirda/Openoffice i XMMS ovih dana... Vidis, ja ovde mogu da postavim screenshot Winampa kako sljaka sa ext2 particije, i to bas nista ne dokazuje, zar ne? Koliko je taj sistem upotrebljiv za nesto (da je linux dobar za webserver/ruter jeste, i zato se i koristi, al za desktop nije i zato se i ne koristi) [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 14:18 GMT+1] [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 14:19 GMT+1] Opet onanišeš s porukama? ![]() Hebo te porno matrix.. ![]() Nego..oš ti pošaljem ja ipak jedan Kanotix, da vidiš šta je pravi desktop, sa sve mp3, i svim ostalim kodecima "out of box"? ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 13:30 ] @
Je li, ogg vorbis... samo sam cuo za taj opskurni format, ali ga nisam i koristio zato sto nije rasprostranjen... Moze i Cygwin ili MinGW pa da kompajliram nesto ovde za konverziju ako bas nece foobar2000 to da potera ako to ne mogu da kompajliram pod WATCOM 11 (koji je takodje OSS) - imam ovde sve sto imas i ti plus nije mi nirvana kad poteram Winamp sa ext2 particije... As simple as that.
Sto se OSS tice to i sad koristim... Linux sam koristio godinama... NetBSD sam isprobavao... Do gresaka nazalost, moze da dodje, ali pazim da ipak budem obavesten o onome o cemu pricam... Kako ono govoris? 'Wintendo' ![]() [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 14:33 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 13:41 ] @
Citat: bojan_bozovic: Je li, ogg vorbis... samo sam cuo za taj opskurni format, ali ga nisam i koristio zato sto nije rasprostranjen... Moze i Cygwin ili MinGW pa da kompajliram nesto ovde za konverziju ako bas nece foobar2000 to da potera ako to ne mogu da kompajliram pod WATCOM 11 (koji je takodje OSS) - imam ovde sve sto imas i ti plus nije mi nirvana kad poteram Winamp sa ext2 particije... As simple as that. Sto se OSS tice to i sad koristim... Linux sam koristio godinama... NetBSD sam isprobavao... Do gresaka nazalost, moze da dodje, ali pazim da ipak budem obavesten o onome o cemu pricam... Kako ono govoris? 'Wintendo' ![]() [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 14:33 GMT+1] Hebote, baš si pravi drkoš..non stop drkaš te poruke, menjaš, dopisuješ, izbacuješ.. ![]() Nego..da probaš ipak Kanotix? ništa ne mora da se kompajlira, sve radi "out-of-box", bez kompajliranja, i bez tamo neke Ciganije ![]() "Klik" i instaliraš šta hoćeš, bez opskurnog "binary compatibility", kome to još treba? ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 13:50 ] @
Tebi ne treba binary compatibility jer nisi bas citav... Imam vrlo bitan rpm binary only za glibc 2.1 koji odbija da radi na slacku a to je dovoljan razlog da se ne zamlacujem... diskovi... diskovi.. da vidimo...
1. Knoppix 3.1 imam i to sam isprobao 2. Slackware 10.0 4CD imam 3. Slackware 9.1 4CD imam 4. SUSE 8.2 5CD imam 5. Slackware 7.1 1CD imam 6. Redhat 9 3CD imam 7. SUSE 6.4 6CD imam 8 Ubuntu 5.04 za AMD64 2 diska install+live imam 9 Ubuntu 5.04 za MacPPC 2 diska install+live imam 10 Ubuntu 5.04 za i386 2 diska install+live imam Debian 3.0rc1 sam dao nekome Sve isprobano, i sve manje vise ne radi dobro na desktopu (recimo da bi slack 7.1 ili SUSE 6.4 iz 2000te bili super za taj moj rpm ali bih morao da skidam X.org sors i da kompajliram) ![]() [ japan @ 26.09.2005. 13:59 ] @
Citat: bojan_bozovic: Imam vrlo bitan rpm binary only za glibc 2.1 koji odbija da radi na slacku a to je dovoljan razlog da se ne zamlacujem... a koji je to binary, ako nije tajna? [ MatrixxX @ 26.09.2005. 14:02 ] @
Citat: bojan_bozovic: Tebi ne treba binary compatibility jer nisi bas citav... Imam vrlo bitan rpm binary only za glibc 2.1 koji odbija da radi na slacku a to je dovoljan razlog da se ne zamlacujem... diskovi... diskovi.. da vidimo... 1. Knoppix 3.1 imam i to sam isprobao 2. Slackware 10.0 4CD imam 3. Slackware 9.1 4CD imam 4. SUSE 8.2 5CD imam 5. Slackware 7.1 1CD imam 6. Redhat 9 3CD imam 7. SUSE 6.4 6CD imam 8 Ubuntu 5.04 za AMD64 2 diska install+live imam 9 Ubuntu 5.04 za MacPPC 2 diska install+live imam 10 Ubuntu 5.04 za i386 2 diska install+live imam Debian 3.0rc1 sam dao nekome Sve isprobano, i sve manje vise ne radi dobro na desktopu (recimo da bi slack 7.1 ili SUSE 6.4 iz 2000te bili super za taj moj rpm ali bih morao da skidam X.org sors i da kompajliram) ![]() Ama baci sve to u kantu, pa da ti ja lepo pošaljem Kanotix, a? ![]() Usput, malo mi je nejasno..ne koristiš Linux, ali imaš " vrlo bitan rpm binary only za glibc 2.1" ? Mislim..malo si nekonzistentan ![]() Ili ne umeš da probaš, ili si težak maler?..biraj ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 14:03 ] @
Citat: japan: a koji je to binary, ako nije tajna? Pa sa Mmedia kodecima, to je bar jasno!..pošto novije ne ume da instalira, pa ga to malo jebucka ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 14:04 ] @
Radi se o Heavy Metal FAKK2 igri... To je vrlo bitno...
![]() Kao sto sam rekao, nije dovoljno imati Mozillu/FF/Thunderbird/Ximian ili sta vec za email ![]() ![]() O Poseru da ne pricam! Vec mi ruke otpadose kucajuci to 'Poser'... ![]() @Matrixxx Izjebuckan si ti u mozak... [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 15:05 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 14:15 ] @
Citat: bojan_bozovic: Radi se o Heavy Metal FAKK2 igri... To je vrlo bitno... ![]() Kao sto sam rekao, nije dovoljno imati Mozillu/FF/Thunderbird/Ximian ili sta vec za email ![]() ![]() O Poseru da ne pricam! Vec mi ruke otpadose kucajuci to 'Poser'... ![]() @Matrixxx Izjebuckan si ti u mozak... Hebote, otpadoše tebi ruke od nečeg drugog, a ne od kucanja ![]() "Kao što sam rekao" ? Khm..ja ne videh da si išta pametno rekao ![]() Mislim..znam ja da si ti očajan što te neće onaj Čekue iz znašvećodakle, ali ne sekiraj se..možda ti je to prvi promašaj u životu, no sigurno nije poslednji..osim ako ne rikneš vrlo brzo ![]() Da ti pošaljem jedan Kanotix ipak? ako rikneš, da to ne bude u neznjanju? ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 14:25 ] @
GO FOR IT! Ovo je veci MadZone od MadZone upravo zahvaljuci zealotcinama poput tebe - hoces da se spustis na nivo flejma... Napred, tvoji biseri na [es] nikad nece biti zaboravljeni...
![]() [ no banana @ 26.09.2005. 14:27 ] @
Citat: bojan_bozovic: Drugo, nekompatibilnosti glibc 3.3 --> glibc 2.1 sa binary-only rpm-ovima sam sam iskusio i nakon toga je sledilo brisanje linux particije jer mi to ne treba... Huston, we have a problem! Boki kako si mogao da imas probleme sa glibc 3.3 ? Imam vest za tebe, current verzija nosi oznaku 2.3.5 [Ovu poruku je menjao no banana dana 26.09.2005. u 15:42 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 14:29 ] @
[ no banana @ 26.09.2005. 14:35 ] @
Hvala na komplimentu
http://www.gnu.org/software/libc/libc.html#CurrentStatus http://en.wikipedia.org/wiki/Glibc Citat: As of July 2005, the latest version of Glibc is 2.4.0. The current version is 2.3.5. [ MatrixxX @ 26.09.2005. 14:36 ] @
Citat: bojan_bozovic: GO FOR IT! Ovo je veci MadZone od MadZone upravo zahvaljuci zealotcinama poput tebe - hoces da se spustis na nivo flejma... Napred, tvoji biseri na [es] nikad nece biti zaboravljeni... ![]() Hebiga, vidim da si neurozan..poslaću ti i 200/300 kinti uz Kanotix..za lekić ![]() Citat: bojan_bozovic: Nobanana jede banana Hebiga, bolje i banane nego g..g..g...ovaj..gladovati, ko ti ![]() [ japan @ 26.09.2005. 14:36 ] @
Citat: bojan_bozovic: Nobanana jede banana boki jede papaja... to sto ti nisi znao da instaliras igricu nije razlog da pljujes linux... evo za tebe jedan instaler... http://liflg.org/?catid=6&gameid=68 [ MatrixxX @ 26.09.2005. 14:41 ] @
Citat: Hebiga, mučenik je od silnog jeda pomešao GLIBC i GCC ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 14:44 ] @
Citat: japan: boki jede papaja... E do ... ![]() Citat: to sto ti nisi znao da instaliras igricu nije razlog da pljujes linux... evo za tebe jedan instaler... http://liflg.org/?catid=6&gameid=68 Ene?! Ma znao sam ja da on voli pingvine, samo ne sme da prizna ![]() [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 14:50 ] @
PS: Ja kao korisnik distribucije mogu da gledam samo ono sto je u imenu paketa - dakle - ja nemam pojma koja je glibc ali je to glibc koja dolazi uz Slackware 10.1 (ako sam negde napisao 10.0 da se ispravim ;)
Pogresio sam, ok, da vidimo koja je to glibc http://slackware.it/en/pb/sear...ware&string=glibc&w=on glibc 2.3.4 ali u svakom slucaju ostaje fakt da nemam binary compatibility i da nemam investiciju u softver - ovde pod WinXP lepo sljaka mnogo toga iz 1995. Dakle, za koriscenje tog paketa ili trebam da napravim LFS ili da na stari linux recimo SUSE 6.4 pod kojim je to radilko iskompajliram kernel 2.4 ili 2.6 zatim XOrg pa... da kompajliram i rekompajliram... ;) Byebye zealoti... PS: kako je to reseno sa MSVCRT DLL-om koji takodje postoji u vise verzija... Kao i na svakom normalnom UNIXu... Ja moram da znam da koji glibc koristim na linuxu a ovde ne moram da znam koji MSVCRT DLL imam... ;) [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 26.09.2005. u 15:53 GMT+1] [ japan @ 26.09.2005. 14:55 ] @
Citat: bojan_bozovic: pod WinXP lepo sljaka mnogo toga iz 1995. been there, done that !!! ja sam cak i neke busene kartice uspeo da pokrenem... [ no banana @ 26.09.2005. 14:57 ] @
Citat: bojan_bozovic: Pogresio sam, ok, da vidimo koja je to glibc Bože moj dešava se i najboljima, ništa strašno , i meni su nekada davno leteli bsod-ovi na sve strane, sam sam kriv, ili nisam? Bitno je da si ti sada dobio installer za fakk2 i naucio da pravis razliku izmedju gcc i glibc. Palma je naucio kako da instalira rpm za xine. Dobri smo za danas.. [ bojan_bozovic @ 26.09.2005. 15:05 ] @
Je li nobanana, kako ce to sto pravi razliku izmedju glibc i gcc (falabogu ja znam razliku prvo je deljena biblioteka, a drugo kompajler) pomoci Joe Consumeru da zaradi pare?
Sta ja licno imam zbog haosa u linux distribucijama od gore pa sam pogresio verziju glibc zato sto svaki guru tera i daje imena po svome? Ja bar ne prosipam bisere tipa BSD je GNU secas se, i kad pogresim, to i priznam... Sto vi 'guruji' nikad necete jer vam je ispod casti... Zato je ovaj forum pravi [es] MadZone... Zato diskutovati sa vama predstavlja samo jedno veliko gubljenje vremena... To je potpuno isti mindset jednog prosecnog Amigiste... [ MatrixxX @ 26.09.2005. 15:18 ] @
Citat: bojan_bozovic: Je li nobanana, kako ce to sto pravi razliku izmedju glibc i gcc (falabogu ja znam razliku prvo je deljena biblioteka, a drugo kompajler) pomoci Joe Consumeru da zaradi pare? Hebote, u pravu si..kada ti kao Joe Cartoon ne umeš da zaradiš pare, kako će tek tvoj imenjak iz Mamerike? Jedino da ti drpi Čekue!.. ![]() [ MatrixxX @ 26.09.2005. 15:27 ] @
Citat: bojan_bozovic: izmedju glibc i gcc (falabogu ja znam razliku prvo je deljena biblioteka, a drugo kompajler) Boktemazo!? zamalo da mi promakne! može sledeTJa lekCija ? ![]() A kako se zove onaj ko igra Linux-igrice? Ajd polako..pi..pi...pipipi? nije pile, konju jedan! ajd ponovo... Pingvin? Tako je! vi'š da umeš, samo kad 'oćeš ![]() [ mkdsl @ 26.09.2005. 15:46 ] @
U sunashce ti (no hard feelings, Sundance
![]() ![]() ![]() ![]() @ caboom Kao shto rekoh, nisam guru, nemam svetu misiju, radim posao i cutim. Tj. cutim kad radim, a kad chitam gluposti po forumu, onda se derem, i to iz sve snage... Ma i dalje mi ne ide u glavu to glibc i gcc... Josh ako u prichu ubacimo i grsec... Eto kurshlusa u wintendo taboru ![]() Nego, poshto niko nije zainteresovan da se zaista vrati na temu, ajde da ja probam, tamo negde gde smo stali Ivan i ja na prvoj strani... Pa kazhe: Izvor Citat: Windows XP N was released to PC makers last week in English, French, German, Italian and Spanish, with 10 more language versions coming in July. It will be available to the public next month. But none of the PC makers contacted by eWEEK said they had any plans to offer the software on PCs by default. Naravno, u pitanju je trzhishte EU. Pa pojedinachno: Citat: "We are continuing to monitor the market to see if it is in demand," said a Dell spokesperson. "We will consider things from there." Dell said most customers expect new PCs to include a media player. Citat: Lenovo, which recently took over IBM's PC business, took a similar line. "At present we have no plans to pre-install Windows XP N on desktops and laptops. We will continue to monitor customer demand going forward," a Lenovo spokesperson said. Citat: Hewlett-Packard and Toshiba said much the same thing. Fujitsu-Siemens, for one, has said it will install the software by request. Citat: PC makers may be waiting for demand to appear, but it is unclear how users could ever find out that Windows XP N exists. Major European retailers such as PC World, the UK's largest PC retailer, say they have no plans to stock the software. Citat: Fnac, a large French department store chain, said it will test XP N in a few stores beginning in July. Citat: For those desperate to get their hands on the operating system, Amazon.com is currently taking pre-orders for XP N on its UK site, with availability listed as July 1. I veoma, ali IZUZETNO bitan deo: Citat: "Why would these manufacturers choose to ship less functionality, especially at the same price?" said James Governor, principal analyst at RedMonk. "And what has Real been doing, that they can't persuade a single PC manufacturer to ship with them? It's up to Real to make the case, to find media partners and take that to the PC makers." Dakle, kao shto se mozhe zakljuchiti, ni proizvodjachi, a ni preprodavci nisu posebno odushevljeni idejom o XP N verziji kao jednakoj XP-u po ceni (shto pishe u prvoj rechenici teksta). I to ne bilo koji, nego oni tzv. "top of the pops"... Citat: Many major European PC makers and retailers say they have no plans to carry Microsoft's Media Player-free version of Windows, a product released as part of the European Union's antitrust plan. Citat: RealNetworks declined to comment on the situation, saying it is involved in Microsoft's ongoing antitrust appeal. Bash me zanima rasplet... Jer oduvek je bilo - koliko para, toliko muzike. A u ovom sluchaju, za isto para, dobijash manje muzike (i to u bukvalnom smislu)... [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 26.09.2005. u 16:51 GMT+1] [ McKracken @ 26.09.2005. 15:59 ] @
Strasno je kad ljudi koji misli da je bbspot ozbiljan sajt, daju odokativne komentare :)
[ mkdsl @ 26.09.2005. 16:05 ] @
Citat: McKracken: Strasno je kad ljudi koji misli da je bbspot ozbiljan sajt, daju odokativne komentare ![]() bbspot? [ degojs @ 26.09.2005. 17:04 ] @
Citat: mkdsl moje poznavanje linuxa u dushu je dugogodishnje iskustvo u radu s njim na polju administracije i eksploatacije samog OS-a. Ako nije tajna, gde si stekao to znanje? U nekoj firmi? Veca mreza? Kako rekoh - ako nije tajna. [ McKracken @ 26.09.2005. 17:09 ] @
[ mkdsl @ 26.09.2005. 17:47 ] @
Citat: degojs: Ako nije tajna, gde si stekao to znanje? U nekoj firmi? Veca mreza? Kako rekoh - ako nije tajna. Naravno da nije, chak sam jednom i objasnio i gde i kad. Potrazhi medju mojim postovima ovde na Advocacy, a ako ne budesh mogao da nadjesh, napisacu sve detaljno opet. EDIT: Ne bih lenj da nadjem sam, to sam rekao bash tebi, i to ovde. U pitanju je Univezitet "Braca Karic" od 2000-2003 i Univerzitet "Megratrend" 2003. godine. Nisam hteo da iznesem tachan podatak, da ne bi ispala reklama, mada sad ne vidim razlog zashto ne bih napisao. Na BK sam upoznao Bojana, Popeye-a i josh par ljudi sa FON-a i ETF-a (npr. predsednika AIESEC YU), gospodina Aleksandra Bjelica, koji takodje mogu da ti potvrde moje kredencijale ![]() [Ovu poruku je menjao mkdsl dana 26.09.2005. u 19:03 GMT+1] [ degojs @ 26.09.2005. 20:46 ] @
Nisi uopste razumeo zasto te pitam.
Slusaj sad dobro: a sto nisi stekao to iskustvo sa Linuxom u nekoj firmi? [ MatrixxX @ 26.09.2005. 21:47 ] @
Citat: degojs: Nisi uopste razumeo zasto te pitam. Slusaj sad dobro: a sto nisi stekao to iskustvo sa Linuxom u nekoj firmi? Hm? a zašto je to bitno? [ degojs @ 26.09.2005. 22:28 ] @
Pa da, da je otišao kod tebe u "Moja Mala Firma" mogao je da nauči kako se instalira besplatni Oracle, ali ne i koristi? :)
[Ovu poruku je menjao degojs dana 26.09.2005. u 23:29 GMT+1] [ MatrixxX @ 26.09.2005. 22:33 ] @
Citat: degojs: Pa da, da je otišao kod tebe u "Moja Mala Firma" mogao je da nauči kako se instalira besplatni Oracle, ali ne i koristi? ![]() Hebiga..šta da se radi..nisu sve firme toliko bogate, niti se bave pranjem love, da mogu dozvoliti sebi luksuz od 200K dolara za licence ![]() [ degojs @ 26.09.2005. 22:37 ] @
Al zato mogu da dozvole luksuz da troše vreme razvijajući aplikaciju za Oracle, pa još kada to ide u upotrebu, bude još skuplje od rešenja sa SQL Serverom.
Way to go. Poznato je kako je Oracle jevtiniji od SQL Servera. [ MatrixxX @ 26.09.2005. 22:39 ] @
Citat: degojs: Way to go. Poznato je kako je Oracle jevtiniji od SQL Servera. Hebiga, od onih 200 K dolara, sve je jeftinije ![]() [ degojs @ 26.09.2005. 22:44 ] @
Pogotovo ako sme da se instalira, ali ne i koristi :)
Besplatno rešenje koje ne smemo da koristimo. Super rešenje, nema šta. Rešili smo.. pa ništa, al smo se zato provalili do daske. [Ovu poruku je menjao degojs dana 26.09.2005. u 23:50 GMT+1] [ ventura @ 26.09.2005. 22:58 ] @
Citat: MatrixxX: Hebiga, od onih 200 K dolara, sve je jeftinije :D I kako posle sa ovakim likovima diskutovati... Pa to treba poslati na ispitivanje u neku zdravstvenu ustanovu... [ degojs @ 26.09.2005. 23:12 ] @
Pazi: čovek zna za besplatno rešenje koje ne sme da se koristi dok se ne plati. A kad se plati, skuplje je od onog drugog.
Kakva pamet. [ ventura @ 26.09.2005. 23:21 ] @
Pogledaj cenu najjeftinijeg Oracle-a ($4,995):
http://accessories.us.dell.com...38&c=us&l=en&cs=04 A pogledaj cenu najjeftinijeg MSSQL-a ($1,389): http://accessories.us.dell.com...=483266-4&category_id=5238 Dakle, MSSQL je 3.5 puta jeftinij od Oracle-a, performanse su im tu negde, a mi smo se odlucili za MSSQL jer je jeftinij, i ne treba da zaposlavamo posebno developere za Oracle, vec smo imali ljude koji znaju MSSQL. A posto smo projekat radili od nule, mogli smo isto tako lako odabrati linux kao i windows, ali kvalitetnog developera (ili uopste bilo kakvog developera) za linux je nemoguce naci u Srbiji, cak i ako nadjes nekog, cena njegovog sata je daleko skuplja od cene windows developera.... Znaci, kada smo sve sabrali, i izracunali koliko para treba da damo za licence (operativni sistemi, baze, razvojni alati i sl), pa kad smo stavili na papir cenu developera (odnosno, njihove plate, troskovi i sve sto ide uz to), racunica je vrlo jasna i prosta, i kaze da je razvijanje aplikacije tog nivoa na linuxu visestruko skuplje od razvijanja aplikacije na windows platformi, cak i uzimajuci u obzir da ce svaki client morati da plati WinXP licencu, i u tom finalnom slucaju windows varijanta je jeftinija, i brze se dolazi do finalnog proizvoda. A kao sto znamo, vreme == novac. Jos jedan razlog zbog cega nismo odabrali Oracle (pored osnovnog - cene), jeste sto Oracle nema besplatan desktop pandam, kao sto recimo MSSQL ima sa MSDE-om, vec bi morali da dupliramo posao i da developeri dodatno razviaju iste procedure i za oracle, i za neku drugu bazu na clientskoj strani, sto samo bespotrebno usloznjava i poskupljuje sam posao... Tek kada to sve saberes onda vidis zasto je isplatljivije puci 200k na licence, i proci jeftinije nego da imas os za 'dzabe' al zato te olese na bazi i na ostalim troskovima... Samo da napomenem, pri odabiru baze, u obzir je dolazio ili Oracle ili MSSQL, ostale studentske projekte/igracke nismo ni uzeli u razmatranje (eventualno je Postgre spomenut par puta, ali samo toliko) [ mkdsl @ 27.09.2005. 00:28 ] @
Citat: degojs: Nisi uopste razumeo zasto te pitam. Slusaj sad dobro: a sto nisi stekao to iskustvo sa Linuxom u nekoj firmi? Zato shto od 1997-e, kad sam pocheo prve korake na linuxu, pa do negde 2001-2002, ti u Srbiji nisi imao 5 firmi koji su ishta imali na linuxu (ne rachunajuci ISP-eve). Kao drugo, bio sam student, nisam imao vremena za full time job, pogotovo iz provincije... 2002 godine sam dobio ponudu da radim za PKS (Privrednu Komoru Srbije), koju sam zbog zdravstvenih problema, a kasnije i zbog vojske odbio. U vojsku sam otishao 2003, nadajuci se da cu uspeti da dobijem papire da odem za USA da zhivim, naravno od toga nije nishta bilo. Ne shvatam, hocesh da me pitash zashto nisam stekao iskustvo sa linuxom u nekoj firmi, jer nijedna firma ne koristi linux? Na 200 metara od mene, u staroj robnoj kuci u Shapcu, ima jedan market (onako, zauzima pola prizemnog sprata), koriste sve terminale i bar chitache na linuxu (neki RH, nisam siguran)... E sad, kad jedan market mozhe da koristi linux... A shto ne bi mogla i neka firma? [ degojs @ 27.09.2005. 02:56 ] @
Gde je tu mogućnost za posao (mreža, održavanje, desktop support, itd) višegodišnji i svakodnevni (pa onda i iskustvo)??
[Ovu poruku je menjao degojs dana 27.09.2005. u 06:06 GMT+1] [ zi:: @ 27.09.2005. 05:29 ] @
Citat: ventura: bilo kakvog developera za linux je nemoguce naci u Srbiji, cak i ako nadjes nekog, cena njegovog sata je daleko skuplja od cene windows developera Izvini, kako znas da je cena njegovog sata skuplja, kada je nemoguce naci linux developere u Srbiji :) No, ako ste vec imali ljude koji znaju MSSQL, prirodno je da ste se odlucili za tu bazu. [ degojs @ 27.09.2005. 06:14 ] @
Citat: No, ako ste vec imali ljude koji znaju MSSQL, prirodno je da ste se odlucili za tu bazu. Pa.. sa stanovišta programera, ne vidim da je to problem - nemaš ti nekih većih problema da radiš aplikaciju sa Oracle, iako si bolje upoznat sa MS SQL Serverom. Jeste, PL/SQL i T-SQL jesu dovoljno različiti da ne budu isti, ali ne toliko da bi te to sprečilo da pišeš SP i ostalo da podržiš aplikaciju. Dovoljno bi bilo da u timu imaš jednu osobu koja ima iskustva u radu sa Oracle. Uostalom, ako posao razvoja aplikacije radi neka firma koja se bavi tim, to i nije tvoj problem. Cena Oracle baze jeste. Problem je što - ako je zaista velika (i ozbiljna) aplikacija, a zvuči mi da jeste - onda moraš da obezbediš da imaš i *dobru* profesionalnu podršku u slučaju da nešto krene naopako, a ljudi koji inače održavaju rešenje ne umeju da reše problem. Tad moraš da uzmeš u obzir i koliko će da te košta takav servis, ko ga sve nudi (očigledno ne bi želeo da ti "situaciju" rešavaju ljudi kao MatrixxX ili xtraja) i slično. Oko Linux programera (koliko ih ima i gde su) - to je vrlo relativno. Ako bi se koristila Java za izradu aplikacija, ne vidim da bi bilo problema da se nađu programeri. Pošto se tu radi, pretpostavljam, o "klasičnim" poslovnim aplikacijama ne vidim da Java (na Windowsu, Linuxu.. bilo koji sistem) ne bi radila posao. Naprotiv, čak bi moglo i da se uštedi: na klijente (tamo gde se unose podaci i slično) se stavi Linux sa Javom i vozi Miško. Microsoft odavno daje JDBC drajver za SQL Server, itd, itd (mada, da se odmah ogradim: nisam koristio isti na *nix, a na Windows+Java+SQL Server radi OK). Mada, kod većih rešenja, pitanje je treba li se sa tim zajebavati. Uštediš par hiljada, big deal za veliku firmu. Ostaje problem podrške tih klijenata: za Windows ćeš lakše da nađeš nekog da ih održava nego za Linux. Dakle, opet cena.. Generalno, ako sam dobro sve razumeo, ne vidim problem da se u ovakvom slučaju kao što je kod venture (klijenti nemaju veliku potrebu za komunikacijom sa svetom /razmena dokumenata i slično/ i plus "krećemo od nule" /jer šta ako na klijentima trebamo da vrtimo u isto vreme i neku stariju aplikaciju koja jednostavno ne postoji za ne-Windows?/) koristi Linux, mnogo više mi je "zasmetala" priča Matrixa (kao i većini ostalih, očigledno, sudeći po komentarima ljudi na njegovo "Oracle može besplatno da se instalira") o ceni Oracle vs. SQL Server. Nazivati nekog bizonom a drugog prevarantom, u situaciji gde priča koju priča nema smisla ("..besplatno za instaliranje, ne i za korišćenje") je jednostavno - lakrdija. Plus, ovo rešenje sa MSDE na klijentima, koliko je meni poznato i kako već ventura reče, nema neki pandan u verziji sa Oracle. O da, ako razvoj aplikacije radi vanjska firma, tek onda nemaš ništa od tog što Oracle možeš besplatno da instaliraš za potrebe razvoja jer tvoja firma ni ne programira. [Ovu poruku je menjao degojs dana 27.09.2005. u 08:01 GMT+1] [ degojs @ 27.09.2005. 07:22 ] @
Ajd.. nazad na temu.
Citat: mkdsl Bash me zanima rasplet... Jer oduvek je bilo - koliko para, toliko muzike. A u ovom sluchaju, za isto para, dobijash manje muzike (i to u bukvalnom smislu)... Pa nema tu raspleta a da neko ne bude debelo oštećen. Upravo zato što i nisu hteli (EU) da još više oštete MS --- zato su i doneli odluku da cena obe verzije Windowsa mora biti ista. Ovi (MS) imaju monopol, a nisu krivi za to - nisu u situaciju da budu monopol došli nekim zakonom države i slično. Jer ako bi se išlo tom logikom, sutra bi mogli da narede da MS mora iz Windowsa da izbaci podršu za NTFS, da izbaci Notepad i slično.. To već ne bi imalo smisla. Meni se čak čini da je predlog Microsofta bio bolje rešenje: da se prilikom instaliranja Windowsa nudi opcija koji plejer želiš: WMP, Real, itd. Mada, sigurno bi se i tu neko žalio zašto njihov plejer nije na listi ponuđenih.. EU bi eventualno mogla da još više pritisne MS, vadeći se na to da je to za opšte dobro svih i da je to neka standardna intervencija protiv monopola, mada nisam siguran koliko bi to rešenje zaista bilo pravedno - npr. šta tebe briga što će ostalim biti bolje, ako tebe oštetimo bez da smo našli da si kriv? Odnosno, kriv si što si uspešan. Heh. Možda bi neko rešenje bilo da se MS ograničava,u smislu da ne može odmah da ponudi konkurentan proizvod kao deo Windowsa (npr. dozvolilo bi im se da ubacuju u Win proizvode koji su ipak lošiji od onog što manje firme nude na tržištu: npr IE vs Firefox & Opera, Notepad vs bilo koji text editor i slično). Mada, tu je onda (pored MS-a) i kupac oštećen.. Nema dobrog rešenja, jednostavno :) [Ovu poruku je menjao degojs dana 27.09.2005. u 08:30 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 27.09.2005. 10:13 ] @
Jos mi niko nije odgovorio na pitanje:
Kako to da ja na Win mogu da apgrejdujem MSVCRT DLL bez problema sa kompatibilnoscu unazad i bez toga da rekompajliram ceo sistem, a sa glibc ne mogu, kad je GNjU toliko superiorno reshenje ![]() [ mkdsl @ 27.09.2005. 12:18 ] @
Ti si stvarno... Nemam rechi kojima bih te opisao... Da li je fakin moguce da ti jednostavno ignorishesh temu o kojoj ovde treba da prichamo, i zapochinjesh josh jedan flame war??? Ako nemash s kim da se svadjash i bijesh, izadji na ulicu, uhvati prvog pandura, nalupaj mu par shamara... Mozhda ce ti biti lakshe... Panduru sigurno hoce...
[ bojan_bozovic @ 27.09.2005. 12:56 ] @
To pitanje nije bilo namenjeno tebi, vec onim neuljudnim trollovima....
![]() [ zi:: @ 27.09.2005. 14:18 ] @
@degojs,
potpuno slazem se da je dobra profesionalna podrska vrlo bitna. Kod vecih aplikacija (a ono sto ventura pominje svakako jeste) stvarno treba imati dobar backup od strucnih ljudi ako nesto krene naopako. Development i learning curve strucnjaka su obicno skuplji nego sama baza, tako da par hiljada dolara za bazu stvarno nije mnogo. Nisam siguran da li je ventura uporedio iste proizvode. U njegovim primerima Oracle je licenciran po procesoru, a MS SQL po userima. Postoji, ako se ne varam, minimum minimuma za Oracle: 5 usera, 745$ http://accessories.us.dell.com...e&page=productlisting.aspx Ali, kazem, ta cena, bilo to 5$ ili 5000$ ne igra ulogu, jer kasnije podrska i razvoj igraju znacajniju sumu u svemu tome. [ bojan_bozovic @ 27.09.2005. 14:40 ] @
@zi
[irony]Fala bogu, jeste tako, ali je linux i za midframe i za sve...[/irony] Dovoljno je da se pomene Solaris npr. kao platforma i odmah ce tema da skrene u podrsku za winmodeme i ostali opskurni hardver, NTFS... Kao da je to relevantno za server sistem! ;) Uostalom, kad je vec kod NTFS ja ne znam unix koji ima mkfs za NTFS ;) Mozemo da se priupitamo zasto je NTFS podrska toliko krucijelna za neke ovde ;) A kad lepo pricas o TCO za firmu, neko odmah pocne prica kako su to 'avioni-kamioni' i sl. ;) Nije mi prvi put da pisem da je sve sto je relevantno kakav ce bilans da bude na kraju godine... Dalje 'total cost of ownership' mozemo da prebacimo i u desktop, i opet je Linux mnogo gori od Windowsa (lepo klik-klik i radi) a ostatak vremena koje bi utrosio (da ne kazem izgubio) ;) na kompajliranje i rekompajliranje upotrebis na drugi nacin. Linux nije za firme u globalu, nije za desktop, dobar je da bude ruter ili webserver i zato se i koristi. Medjutim, neki ovde tvrde da Societe Generale ili UBS imaju neadekvatno IT resenje koje niposto ne treba takvo da ostane vec ga treba u(ne)rediti prema slashdot-u ;) [ MatrixxX @ 27.09.2005. 16:00 ] @
Citat: Dalje 'total cost of ownership' mozemo da prebacimo i u desktop, i opet je Linux mnogo gori od Windowsa (lepo klik-klik i radi) a ostatak vremena koje bi utrosio (da ne kazem izgubio) ![]() ..reče lik koji nit ima firmu, niti zna šta je TCO, niti zna razliku između Glibc i Gcc...i ostade živ ![]() [ bojan_bozovic @ 27.09.2005. 16:14 ] @
Navedi gde to nisam pravio razliku izmedju GCC i glibc.
Opet http://www.google.com/search?q...-pp&rls=com.netscape:en-US Opet glibc-3.3 su nazvali paket, zato sto su mnogo pametni. Pazi to je SUSE 8.2 koji sam i sam koristio. Pokusaj da kazes nesto sto je istina, nemoj samo da lazes. Uostalom, ovde ne moram da se bavim takvim sitnicama kao sto je verzija MSVCRT DLL-a koju imam na sistemu. Mogu da se posvetim konstruktivnim stvarima. A vi kompajlirajte, rekompajlirajte i prosipajte iz supljeg u prazno. Vas izbor. [ no banana @ 27.09.2005. 16:42 ] @
Huston, we have a problem!
Citat: bojan_bozovic: dakle - ja nemam pojma koja je glibc ali je to glibc koja dolazi uz Slackware 10.1 (ako sam negde napisao 10.0 da se ispravim ;). Citat: bojan_bozovic: Opet glibc-3.3 su nazvali paket, zato sto su mnogo pametni. Pazi to je SUSE 8.2 koji sam i sam koristio. bože, bože .... [ bojan_bozovic @ 27.09.2005. 17:00 ] @
SUSE 8.2 sam koristio pre Slacka 9.1 i 10.1 OK? Nisam bas gledao koja je glibc (ispada da je 2.3.dagajebem) bila na tom slacku. OK? Mozda je tu i problem? Sto ja bas moram da znam koja mi je 'ebena glibc na sistemu? Razmisljajte malo o tome.
[ xtraya @ 27.09.2005. 17:21 ] @
Citat: degejs (očigledno ne bi želeo da ti "situaciju" rešavaju ljudi kao MatrixxX ili xtraja) samo ti nemoj da nikome delis lekcije o ovom ili onom , bolje idi pa updejtuj win (cisto da te podsetim) [ no banana @ 27.09.2005. 17:24 ] @
Citat: bojan_bozovic: Opet glibc-3.3 su nazvali paket, zato sto su mnogo pametni. Pazi to je SUSE 8.2 koji sam i sam koristio. Boki , Boki, moramo da te vratimo na osnove. Suse 8.2 = glibc 2.3.2 Slackware 10.1 = glibc 2.3.4 [Ovu poruku je menjao no banana dana 27.09.2005. u 18:30 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 27.09.2005. 17:35 ] @
Dokle ces da trolujes nobanano, da znas da me boli Stojan koja je bila glibc, ja sam se ratosiljao bede. O haosu sa imenovanjem paketa, necu, jer svaki GNjU guru tera po svome sto me bas briga.... A ti nastavi da pretrazujes koje su bas verzije te glibc bile, kad pametnije nemas sta da radis...
PS: Je li, sto su u SUSE nazvali glibc paket glibc-3.3? Ja li sam kriv za moguce zabune onda... Ali, to je GNjU komunjizam - svako moze da imenuje paket kako 'oce - svako moze da zbudzi distribuciju kako hoce, i zato linux nece biti dobro podrzan sa sw za razliku od Maca... O onima koji su mi slali mejlove kako da podese hostname, /etc/hosts /etc/hosts.conf i /etc/resolv.conf da bi imali dialup necu... Bitno je da imamo Linux na sistemu jer je to u modi... A win je tootalno out i M$ je zla korporacija... :) To sto nam ne koristi nizasta za sta i Win ne moze da sluzi (a uz to i neumemo da podesimo) nema veze... Samo vi misionarite, zarad GNjU manifesta (kako to komunjarski zvuci) i besplatnog softvera 'free as in beer' koji ne radi (Karbon14 anybody)? [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 27.09.2005. u 18:49 GMT+1] [ degojs @ 27.09.2005. 18:05 ] @
@zi:
SQL Server sa 5 CAL-ova možeš da nađeš po praktično istoj ceni kao i taj Oracle (ko je skuplji za $20-30 nije ni bitno). Primeti da isti proizvod (bilo Oracle ili SQL Server) možeš da nađeš po zaista smešno različitim cenama. Ne znam šta je ventura gledao na papiru: verovatno cenu čitavog rešenja, jer ova razlika nije ni bitna (ko je skuplji 20-30 dolara). Ako uzmeš da nema (ima li?) besplatno Oracle rešenje kao MSDE, a da druge baze osim ove dve nisu dolazile u obzir, onda SQL Server jeste jevtiniji. Mada, o detaljima sa - venturom :) Al' sve to nema mnogo veze sa Matrixxovim "besplatno instalirajte ali ne i koristite" rešenjem koje ne rešava ništa. [Ovu poruku je menjao degojs dana 27.09.2005. u 19:06 GMT+1] [ degojs @ 27.09.2005. 18:17 ] @
Ček, ček.. samo malo:
Oracle 10g SE1 w/ 5 CAL ima ograničenje baze od 500 GB, ako gledam ono što treba da gledam :) http://www1.us.dell.com/conten...s&cs=04&l=en&s=bsd SQL Server 2000 Standard 5 CAL takođe ima ograničenje po tom pitanju: 1,048,516 terabytes :) Cena po GB? [Ovu poruku je menjao degojs dana 27.09.2005. u 19:41 GMT+1] [ MatrixxX @ 28.09.2005. 00:19 ] @
Citat: degojs: Cena po GB? A po KB? ![]() Besmislena poređenja..jedini normalan pristup je staviti zahteve, sa objašnjenjem svih pozicija, na "papir", poslati upite na nekoliko adresa(MS, Oracle itd), sačekati konkretne ponude sa više strana, pa tek onda odlučiti. Nema kompanije koja neće za tolike (projektovane, 200K$) pare, napraviti ozbiljniju analizu i ponudu, nevezanu za cene "na komad". [ MatrixxX @ 28.09.2005. 00:26 ] @
Citat: SUSE 8.2 sam koristio pre Slacka 9.1 i 10.1 OK? Nisam bas gledao koja je glibc (ispada da je 2.3.dagajebem) bila na tom slacku. OK? Mozda je tu i problem? Sto ja bas moram da znam koja mi je 'ebena glibc na sistemu? Razmisljajte malo o tome. Boktemazo, ja probao da razmišljam šta je pisac hteo da kaže, ali ne ide ![]() Slack 10.1 je prilično nova distro, čovek kaže da je koristio, a onda kaže da ne koristi Linux..bemliga ako je on konzistentan ![]() Možda je problem u stvari u tome što on ne ume da koristi Linux, a? ![]() ![]() ![]() EDIT: Pajz tek ovaj biser: Citat: O onima koji su mi slali mejlove kako da podese hostname, /etc/hosts /etc/hosts.conf i /etc/resolv.conf da bi imali dialup necu Hebote, ispade po ovoj logici da svaka budala koja dobije mail/upit od neke neznalice, aftamacki bidne kvalifikovana za poznavaoca.. ![]() ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 28.09.2005. u 01:30 GMT+1] [ degojs @ 28.09.2005. 01:45 ] @
Ma daj beži, što se uopšte javljaš i dosađuješ. Ti si rekao šta si imao - besplatno za instaliranje i dobro.
Ventura čitavo vreme i priča da su i radili to - stavljali na papir i gledali.. Jedno je sigurno - besplatni Oracle niko nije uzimao u razmatranje :) To još nismo videli :) Zbog budala kao što si ti svaka rasprava mora da se prekine, pa tako i ja odustajem, a ti nastavi ostalim slobodno da objašnjavaš o tom besplatnom za instaliranje Oracle, kao i da cena po GB nije bitna (slučajno su stavili ograničenje od 500GB).. Ne samo da si odvalio glupost, nego si i uporan u ponavljanju. Laku noć :) [Ovu poruku je menjao degojs dana 28.09.2005. u 02:52 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 28.09.2005. 01:49 ] @
@matrixxx
Sto bi rekao degojs ti da se poklopis usima i da cutis! A evo ti moje preporuke (ovo je napravljeno na Slacku 9.1 uz KDE 3.2.1 kompajliran - od nule... 9.1 je dolazio sa KDE 3.1.nesto koji ne podrzava custom splash screenove) posto vidim da koristis KDE ;) http://kde-look.org/content/show.php?content=15571 http://kde-look.org/content/show.php?content=15738 http://kde-look.org/content/show.php?content=15784 http://kde-look.org/content/show.php?content=15427 Plus mog contenta na KDE-look ima kolko hoces ;) Ahm. Nesto me kopka kako taj Cywin+X rade na ovom superiornijem sistemu koji sad koristim ;) Hoce li da radi i KDE pod Cygwin, naravno, posto se kompajlira od nule ;) Ako mi se cefne da napravim jos koju KSplash temu ;) PS: instalacija mkdir ~/.kde/share/apps/ksplash/Themes cd ~/.kde/share/apps/ksplash/Themes gzip -dc ~/download/xyz.tar.gz | tar -xv PPS: Svi su neznalice samo ti znas... ;) To je uopste problem sa GNU dridima koji znaju sve (a u stvari ne znaju nista) i devaluiraju svakoga. Sa tvojom pamecu Matrixxx, uzivaj u carima besplatnog Oracle-a u "Moja mala firma" dok ti inspekcija ne zakuca na vrata ;) [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 28.09.2005. u 03:23 GMT+1] [ MatrixxX @ 28.09.2005. 02:28 ] @
Citat: @matrixxx Sto bi rekao degojs ti da se poklopis usima i da cutis! Mati moja! koja neprincipijelna koalicija na delu! Na šta sam spao kada protiv mene moraju da se udruže jedan Debil i jedan neostvareni "umetnik"..što bi se srpski reklo..uramljivač ![]() Odoh da iskompajliram još jedan E17, pošto KDE definitivno kvari ljude..malo teži domaći za mentolčiće koji ne znaju razliku između Glibc i Gcc ![]() ![]() EDIT: Samo za one koji ne znaju diferenciju razlike ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 28.09.2005. u 03:54 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 28.09.2005. 02:52 ] @
Enlightenment? eterm ti je i dalje naj eye-candy terminal pod UNIX-om - od 2000-te naovamo ;)
[ MatrixxX @ 28.09.2005. 03:14 ] @
Citat: Enlightenment? eterm ti je i dalje naj eye-candy terminal pod UNIX-om - od 2000-te naovamo ![]() Hebote, neznalice nemaju pojma da postoje napredni FM sa micro-shell mogućnostima, i još milion drugih, o kojima zastareli wintendo može samo da sanja ![]() ![]() [Ovu poruku je menjao MatrixxX dana 28.09.2005. u 04:14 GMT+1] [ bojan_bozovic @ 28.09.2005. 03:33 ] @
I ja ovde imam visestruke desktope ili sa Hydravision od ATI-ja ili sa PowerToys za XP ;) Nego, meni vise treba od pustanja MP3-ki XMMS-om sa NTFS particije koju cuvamo u rezervi ;) Kako napreduje pisanje GPL Poser-a za onaj tvoj Kanotix da ja to mogu da evaluiram? ;) Hoce li biti skoro (za manje od 20 godina)? ;)
Elem, dakle, nemojte opet neki eye-candy nego o konkretnoj stvari za rabotu ;) Sta cu ja sa tim bez Poser-a (odgovor: particija se brise) ;) Znam coveka koji ima svoju stampariju i koristi Macintoshe i Quarkexpress ;) Hoce li i tu Linux bolje da se iskaze ;) [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 28.09.2005. u 04:41 GMT+1] [ MatrixxX @ 28.09.2005. 03:46 ] @
Citat: Kako napreduje pisanje GPL Poser-a za onaj tvoj Kanotix da ja to mogu da evaluiram? ![]() ![]() Elem, dakle, nemojte opet neki eye-candy nego o konkretnoj stvari za rabotu ![]() Slinavko ne shvata osnovnu postavku kapitalizma: niko se nije obogatio na svom radu, nego na tuđem ![]() Prema tome..ejak..pardon, evaluiraj onaj svoj Čekue iz Mameriku, možda nešto i naučiš o Poziranju ![]() [ bojan_bozovic @ 28.09.2005. 05:20 ] @
Micro-shellovi ce te spasti kad ti dodje inspekcija u "Moja mala firma" ;)
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 28.09.2005. u 10:55 GMT+1] [ ventura @ 28.09.2005. 08:19 ] @
Citat: MatrixxX: Besmislena poređenja..jedini normalan pristup je staviti zahteve, sa objašnjenjem svih pozicija, na "papir", poslati upite na nekoliko adresa(MS, Oracle itd), sačekati konkretne ponude sa više strana, pa tek onda odlučiti. Nema kompanije koja neće za tolike (projektovane, 200K$) pare, napraviti ozbiljniju analizu i ponudu, nevezanu za cene "na komad". A ti, o svevisnji i sveznajuci, mislis da mi to nismo uradili? Znamo da vi svi zivite u nekom paralelnom univerzumu, pa nemate dobar pogled na realnost odatle, ali zar ti stvarno mislis da ja ili bilo ko moze da dodje tek tako do sefa, kaze mu, daj mi 200,000 bilo cega idem da trknem do prodavnice, odem lezerno do microsofta i kazem deder daj mi licence za sve pare... Jesi li ti nekada pravio zahtev za nabavku necega nekoj firmi? Ili jesili mozda bio bilo kad u nekoj firmi cisto da vidis kako izgleda kad grupa ljudi radi za novac? [ MatrixxX @ 28.09.2005. 11:16 ] @
Citat: ventura: A ti, o svevisnji i sveznajuci, mislis da mi to nismo uradili? Mislim.. ![]() Ako ste uradili (a sva je prilika da niste, nego ste se ad-hoc odlučili za M$ rešenje, jer su vam druga delovala komplikovanije), kolika je bila konkretna ponuda Oracla? Naravno, ne moraš da odgovoriš, ako ne želiš/ne možeš..samo ćakulamo ![]() [ MatrixxX @ 28.09.2005. 11:29 ] @
Citat: bojan_bozovic: Micro-shellovi ce te spasti kad ti dodje inspekcija u "Moja mala firma" ![]() A što ti drhtiš na "inspekcija"? ![]() Mislim..moji drugari iz UBPOK-a su ok ljudi, sa jednom malom prof. deformacijom..mamu rođenu će da uhapse ako im se naredi ![]() [ ventura @ 28.09.2005. 12:31 ] @
Citat: MatrixxX: Ako ste uradili (a sva je prilika da niste, nego ste se ad-hoc odlučili za M$ rešenje, jer su vam druga delovala komplikovanije), kolika je bila konkretna ponuda Oracla? Naravno, ne moraš da odgovoriš, ako ne želiš/ne možeš..samo ćakulamo :) Konkretno, ponuda Oracle-a je bila duplo skuplja od MSSQL-a... Znaci samo osnovna cena baze... A jos onda tu dolaze dodatni troskovi developera za Oracle, pa onda dodatni troskovi pisanja duplog koda i za neku drugu bazu sa kojom bi radili, prepisivanje stored procedura na drugu bazu, itd itd... Ali sve u svemu faktor koji je 80% presudio u ovom slucaju je vreme... Vreme potrebno da razvijemo osnovnu aplikaciju na Oracle-u, je bilo mnogo duze nego vreme da razvijamo na MSSQL-u, zbog stvari koje sam napisao u pasusu iznad... [ MatrixxX @ 28.09.2005. 17:58 ] @
Citat: ventura: Konkretno, ponuda Oracle-a je bila duplo skuplja od MSSQL-a... Ok, vreme je da prekratim(o) ovo besmisleno preganjanje..ako se slažeš? ![]() Svaka firma ima pravo da troši svoje pare kako hoće i koliko hoće, a meni je bilo malo dosadno, i to je sve..NHF ![]() [ byM4k5 @ 16.10.2005. 00:55 ] @
[ brankaadv @ 31.08.2006. 19:43 ] @
>
> [ brankaadv @ 31.08.2006. 19:44 ] @
>
> Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|