|
[ Acika @ 12.09.2005. 16:18 ] @
| Zeleo bih da instaliram i da se malo pozabavim Linux Suse 9.3 Operativnim sistemom, ali na zalost pojma nemam ni o cemu o tom OS-u!
Pogledao sam malo po forumu ali nisam naso nista znacajnije, a mene konkretno zanima da li postoji neko detaljnije uputstvo ili knjiga (tipa Linux za neupucene)???
Inace od masine posedujem sledece:
maticna: msi kt 400 av,
hard maxtor 80 i 120 gb,
gragicka msi nvidia mx 440,
asus cd rezac i asus dvd citac (nije combo),
asus tv fm karticu,
naravno integrisanu zvucnu + C-media zvucnu,
i modem Intel.
E sad da li je to dovoljno za Suse 9.3 posto imam komplet instalaciju na 5 cd-a!
Znaci neka knjiga bi mi vise odgovarala!!! |
[ tdjokic @ 12.09.2005. 16:52 ] @
Malo me cudi da te zanima Suse 9.3 pro a kazes da o Linuxu znas malo. Kako si se odlucio za Suse 9.3?
Nisi naveo 2 vazna parametra - CPU i kolicinu memorije. Suse je korisnicki prijateljska distribucija, ima mnogo grafickih stvari pa joj treba dosta memorije. Inace, neka te broj CD-a ne brine. Mnoge druge distribucije, koje dolaze na 1 regularnom CD-u, imaju na raspolaganju slicnu kolicinu programa kao i Suse, samo sto su negde na netu, nisu ti uvek pri ruci. To je dobro, ali stvari relativno brzo zastarevaju, pa onda vise nije dobro. Za ljude koji imaju dial-up vezu na net, vise CD-a je jedino resenje, visa sila, nema se kud. Dobra strana Suse resenja je sto te programe ne treba nista prilagodjavati, doterivati - sve sto je na tim CD-ima trebalo bi 100% da funkcionise na Suse 9.3, bez problema.
Treba znati da Linux cesto dolazi sa vise programa za istu stvar. Probao sam mnoge Linuxe i trenutno mi je najomiljeniji jedan koji dolazi na 1 regularnom CD-u, pa ni taj nije pun, svega 420MB i ima sve sto mi treba (brazilski Kurumin). Ima dosta Live CD Linuxa, na 1 CD-u, koji su sasvim kompletni za neku prosecnu upotrebu (Knoppix, Kanotix, Mepis, PCLinuxOS).
Preporucujem ti posetu sajta www.distrowatch.com, na kome ima mnogo toga o Linuxu. Izmedju ostalog, tamo je nekakva top-pop lestvica popularnosti, pa ces videti da su u samom vrhu Suse i DSL, a taj DSL ima manje od 50MB i moze stati na "vizit-kartu" CD i sasvim lepo radi.
[ Kosmosnaut @ 12.09.2005. 17:16 ] @
Kao prvo, velichina instalacije, odnosno broj diskova nije od presudnog znachaja za zahtevnost OS-a (bilo kog) vec samo govori o obimu paketa koje nosi na njima. SuSE 9.3 na tih 5 diskova ima sve shto ti padne napamet da ce ti zatrebati, a i vishe od toga (ali od vishka glava ne boli).
Shto se tiche konfiguracije, nisu navedene dve veoma bitne stavke, CPU i RAM. Lichno iz mog iskustva, jer sam koristio SuSE 9.3 nekoliko meseci, nisu bash blistava. Moja mashina sa CPU Duron 1,2GHz i 256MB RAM nisu bash zadovoljile SuSE apetite. Znachi potrebna je jacha mashina. A shto se tiche modema, Intel (536EP) nije bash u ljubavi sa sistemom.
Ako ti ove stavke ne predstavljaju problem, instaliraj OS i isprobaj. Necesh stradati zbog probe!
Sve najbolje.
Pozdrav.
[ Acika @ 12.09.2005. 19:20 ] @
CPU je AMD anthlon 2,200 (realno 1,900), a memorija 256, mada trbalo bi vrlo skoro da ubacim jos 256!
Ja sam ga vec jednom instalirao ali nikako nisam mogo da ga startujem, samo izadje crni ekran i nista, tako stoji...
Misim oko windowsa sam expert, ali voleo bi da naucim, cuo sam da se sve u linuxu svodi na razne komande, nema instalacija i sl...
Pa me to kopka, ali da li stvarno neko zna da li postoji neka knjiga, misim ja konkretno imam ovu instalaciju, pa bi nju ako se uklapa sa mojom konfiguracijom, da suse nabacim pored vec postojeceg windowsa xp-a, msim jel bi mogo neko da mi pojasni koje su glavne razlike izmedju win-a i linuxa!!!
[ tdjokic @ 12.09.2005. 19:54 ] @
CPU ti je OK, memorija taman, pogotovu sto ces jos dodavati. Ja licno knjigu ni jednu ne poznajem. Knjige su cesto uopstene, za sve Linukse, nije mi poznato da li postoji neka, bas za Suse 9.3, na srpskom. Najvise literature je na engleskom. Uz Suse verovatno dodje i dosta dokumentacije, na nekom od tih CD-a. Kod knjiga moras znati da postoje one koje te uce o svemu, korak po korak, teorija itd., a postoje i one koje su vise prirucnik, pa ti govore kratko i konkretno - uradi ovo, uradi ono, bez previse objasnjenja. Na forumima imas mnogo o svemu tome, citaj sta su drugi pitali i sa cime su se mucili, pa ces nauciti i sam, i pre instalacije.
[ Acika @ 12.09.2005. 20:38 ] @
Aha OK. Pa jel moze neko da mi objasni bar kako da startujem linux, znaci opet ponavljam, instalirao sam sva 5 cd-a, sve normalno i kad treba da se startuje - CRNI EKRAN!!! Sta bi to moglo da bude???
[ tdjokic @ 12.09.2005. 21:00 ] @
Ja sam Suse imao poodavno tako da ne znam sta ti to znaci instalirao sam sva 5 CD-a. Takodje je nezgodno nekome objasnjavati ovako napamet. Desavalo mi se da nekome napisem prilicno redova teksta, a on kaze: 'Ma znam ja to, to sam sve uradio, nego kako dalje'. Na pocetku instalacije obicno postoje neki Help ili opcije i slicno, gde se obicno nude razna resenja bas za ekran, razne rezolucije i slicno, da bi instalacija bila uspesna. Jesi li podesio BIOS da pokrene PC sa CD-a? Jesi li uradio particionisanje prostora za Suse? Gde si instalirao boot loader? itd.
[ BojanBG @ 12.09.2005. 21:05 ] @
http://www.novell.com/documentation/suse93/index.html
Skini sa tog sajta user i administration guide, zvanicnu dokumentaciju. Nacices specificna objasnjenja kako se instalira i podesava SuSE, kao i kako da rukujes najcesce koriscenim programima pod SuSE-om.
p0z
[ Acika @ 12.09.2005. 21:12 ] @
Pa kazem ti ja sam ga instalirao, sve podeseno, cak sam u partition magic-u kreirao posebne linux particije, sve ok, samo nece da se startuje, a samo ne znam sta ti znaci boot loader??? Znci konkretno me interesuje samo kako da ga startujem, kao da maknem taj crni ekran, lino mislim da je samo problem u rezoluciji, a inace san nesto naso na netu po tom pitanju i evo sad cu da citiram:
''U svakom slucaju kad si u konzolnom modu: prvo izadji iz grafickog sa komandom
init 3
nakon toga pokreni
sax2
i podesi frekvenciju i rezoluciju za monitor. To je verovatno problem.
Nakon toga pokusaj da predjes u graficki rezim sa
init 5
kucas init 3 i instaliras nove drajvere za graficku ,zastim udjes kao super root sa
"sux" i ukucas pass, onda ukucas yast i udjse u SYSTEM /etc/sysconfig Editor
pa na Display menager "/etc/sysconfig/displaymanager " i tu upises kdm i to je to,zastim sax2 sredis drajevere od grafiske
i monitora i to bi trebalo biti to jer sam ja imao taj problem i resio ga''???
Kraj cictata, da li se ti slazes sa time, ja trenutno nemam instaliran linux, ali cu da ga instaliram u toku veceri eventualno sutra, pa cu da probam ponovo, reci mi samo jos koliko prostora da ostavim za linux (ja mislim da je dovoljno 5 gb-a)???
[ tdjokic @ 12.09.2005. 21:35 ] @
Citat: Acika: Pa kazem ti ja sam ga instalirao, sve podeseno Citat: ja trenutno nemam instaliran linux??? ?
[ Acika @ 12.09.2005. 21:50 ] @
Naglasio sam da cu da ga instaliram u toku veceri, kazem ti za pre, znaci pre nekih 2 meseca mi je bio instaliran, i prevrnuo sam ceo internet da nadjem u cemu je caka kod startovanja, ali nista... Procitaj sve sta sam napisao, a ne samo izbacis deo texta, ako mozes pomozi mi, ako ne kazi ne znam i nikom nista, procitaj molim te poruku jos jednom, znaci veceras cu da nabacim linux u komp, pa cemo da vidimo!!!
[ jorganwd @ 12.09.2005. 22:58 ] @
Brate, ne znam koliko ce ti ovo pomoci ali da ti prenesem moje iskustvo. Uvijek sam zelio da instaliram linux ali posto je moju masinu koristila skoro citava porodica, sestre i babo, nisam mogao mnogo da experimentisem puno zbog nekih aplikacija koje su sluzile svakodnevno za racunovodstvo i tako to. Medjutim kada sam kupio sebi laptop sada radim sta mi je volja.
Windows koristim vec 6 godina, znaci podosta se razumijem ali sada kada sam htio instalirati linux nisam puno birao i instalirao sam suse 9.3. Bez icije pomoci, a i nemam neko okruzenje oko sebe sto se tice tog operativnog sistema. Znaci isao sam svojevoljno. Cak nisam znao ni osnovne komande u konzoli a kamoli da udjem u folder koji ima prostor izmedju rijeci tipa 'Program Files'???? Nisam znao kako instalirati programe, ama bas nista!!! Svrljajuci po forumima svaki dan, guglajuci realizovao sam sve sto me interesovalo i sta mi je pretstavljalo problem. Cak i sad mi neke stvari nisu jasne, ali otom potom, polako. Samo da te pitam nesto. Kada si prvi put sjeo za Windows da li si kupovao knjigu kako da ga koristis ili si istrazivao i klikcao na sve sto stignes samo da saznas cemu sluzi i nekoliko puta srusio sistem radi egzibicija. Kladim se da jesi. Ponasaj se kao da si opet pocetnik, klikaj, istrazuj, makar te kostalo formatiranja, mnogo ces brzo uciti ;)
Pozdrav!!!
[ tdjokic @ 13.09.2005. 00:05 ] @
Rekao sam ti koliko sam znao. Ako ti nije pomoglo, zao mi je. Ne znam zasto ti je ekran crn.
[ bp21000 @ 13.09.2005. 02:59 ] @
Citat: Acika: CPU je AMD anthlon 2,200 (realno 1,900), a memorija 256, mada trbalo bi vrlo skoro da ubacim jos 256!
Ja sam ga vec jednom instalirao ali nikako nisam mogo da ga startujem, samo izadje crni ekran i nista, tako stoji...
Na desktop masini imam AMD DUron 850MHZ i 256MB SDRAM. I na takvoj konfiguraciji SuSE 9,3 radi sasvim pristojnom brzinom.
Na laptopu imam Celeron 2,8GHZ i realno upotrebljivh 240MB DDRAM, posto 16MB share-uje sa sistemom integrisana video karta. Ni tu nemam nikakvih problema sa radom SuSE 9.3
Ovo sto pominjes crni ekran, moze da znaci da SuSE ne prepoznaje tvoju graficku kartu onako kako valja. Daj malo vise podataka o toj hardverskoj komponenti, pa ce ti mozda ljudi i pomoci.
Inace, pokusaj u taj crni ekran pod uslovom da na njemu vidis odziv login, da ukucas korisnicko ime, a posle odziva password, da ukucas lozinku. I korisnicko ime i lozinku si sam morao odrediti tokom instalacije. Kad se uloguje i dobijes odzivni znak $ iza njega kucaj komandu startx, pa ako se graficko okruzenje nakon toga ne pokrene, onda posalji ispis greske sa tog crnog ekrana (koji bi trebalo da se pojavi belim slovima) ovamo na forum.
[ bp21000 @ 13.09.2005. 03:10 ] @
Zaboravio sam da pomenem da uzrok crnom ekranu moze biti i neispravno (neadekvatno prepoznat monitor. Dakle, Acika, reci nam koji monitor i kakvu graficku kartu imas?
[ tdjokic @ 13.09.2005. 03:54 ] @
Graficku je spomenuo na pocetku ¨gragicka msi nvidia mx 440¨ , tamo gde je i govorio da nema pojma o Suse 9.3 a malo kasnije kaze da je sve instalirao i podesio i da mu je samo ekran crn. Meni je zao sto dolazi do ovakvih situacija, ali ispada da ljudi govore o problemu nekako ¨unazad¨. Da je odmah rekao da mu je na Suse 9.3 crn ekran, ja bih cutao jer Suse ne poznajem detaljno. Ima li Suse screen=800x600 vsync=60 recimo? Ima li na pocetku nesto objasnjeno na slican nacin? Suse je toliko razradjen da prosto ne mogu da verujem da samo krene i gotovo. Ja ga jesam koristio odavno, ali se koncept nije promenio.
[ sale83 @ 13.09.2005. 05:15 ] @
Aj ti jos jednom JOVO NA NOVO DA INSTALIRSA SuSe
Idi na ovaj link :
http://www.1o1.com/content/view/237/28/
na tome linku ces naci sve na srpskom kako se instalira SuSE Linux Professional 9.3
JBG ako onda ti ne bude radio LINUX !!
Onda se druze jos se igraj sa windowsom ( a dolte citaj malo FAQ, README , INSTALL itd ..)
PS Ako stvarno zelis ozbiljno da se bavis sa LINUX-om ne samo LinuX onda druze moras da ucis engleski jer sa srpskim nema vajde u poslovnom svetu !!!!
Gotovo sve korisne ( dobre) informacije i dokumentacije su na ENGLESKOM !!!
Znaci idi na :
http://www.1o1.com/content/view/237/28/
Procitaj pazljivo pa baci se na novu instalaciju !!
Ja nikad nisam instalirao SuSe jer koristim SlacWare 10.1 i veoma sam zadovoljan sa njim.
[ Stator @ 13.09.2005. 09:54 ] @
Naravno kada se upoznaješ sa nekim novim OS-om nije loše porčitati sto više na forumima baš o njemu kao to je ovaj ili http://forums.suselinuxsupport.de/index.php?
Poz.
[ Acika @ 13.09.2005. 10:26 ] @
E slusajte kad sam ja instalirao taj Suse 9.3 nisam ni znao da postoji ovaj forum (elitsecurity), inace bih je i ranije ovo pitanje postavio, nazalost nista od navadenog mi nije pomoglo, a ono uputstvo na srpskom sam skinuo jos pre 2 3 meseca, zanci jos jedno da ponoviom: kad ukljucim komp pjavi se neko zeleno zuto okruzenje i tu mi pise windows, linux, i jos nesto nadole, ja odaberem linux, i posle toga crni trepereci ekran, znaci kao da je monitoru recimo mximala rezolucija 1204*769 pixela, a da da je na tom crnom ekranu veca od toga, i da je to razlog sto ja ne mogu da se ulogujem. Znaci nista se ne vidi razumljivo nego sitne tackice.
Inace da sam ja znao da startujem sistem ne bih sigurno trazio pomoc ovde.
A sto se tice windowsa, kad sam prvi pit seo na svom racunaru automatski sam srusio sistem i to mi se desavalo jos sigurno 6, 7 puta, sve dotle dok nisam naucio da sam inastaliram tada jos veoma koriscenu 98-cu, i imao sam pregrst knjiga o windowsu 95 98 a ksnije o 2000!
A ovaj linux zelim da instaliram jer me kompjuteri uopste mnogo interesuju i sve oko njih (znaci i hardver i softver)!!! I volim da istrazujem nove stvari, jer sam Windows skoro doktorirao! Pa bih ma lo da predjem na neki drugi OS!
[ tdjokic @ 13.09.2005. 11:59 ] @
Zanimljivo, covek u Nisu a ima neobee provajdera:
Acika
Član broj: 33163
*.neobee.net.
A na njihovom sajtu sa uplatnim mestima samo Vojvodina http://www.neobee.net/content/sales. Meni ovo lici na neku ¨skrivenu kameru¨. Na navedenom sajtu http://www.1o1.com/content/view/237/28/ zaista ima dovoljno toga, i ono sto sam ja pretpostavljao da jos uvek postoji, podesavanje svega i svacega u samoj instalaciji. Verovatno bi se tamo naslo i nesto da ekran ¨pobeli¨.
[ jesus alejandro @ 13.09.2005. 13:16 ] @
Citat: tdjokic: Zanimljivo, covek u Nisu a ima neobee provajdera:
Acika
Član broj: 33163
*.neobee.net.
A na njihovom sajtu sa uplatnim mestima samo Vojvodina http://www.neobee.net/content/sales. Meni ovo lici na neku ¨skrivenu kameru¨. Na navedenom sajtu http://www.1o1.com/content/view/237/28/ zaista ima dovoljno toga, i ono sto sam ja pretpostavljao da jos uvek postoji, podesavanje svega i svacega u samoj instalaciji. Verovatno bi se tamo naslo i nesto da ekran ¨pobeli¨.
Neobee ima uplatno mesto u Nisu, u jednoj fotokopirnici tako da nema potrebe da se odmah pravi teorija zevere, covek jednostavno pristupa preko SMINT-a.
Sto se tice problema i velicine ekrana, sliku si mogao da podesis jos prilikom instalacije odnosno da je nacentriras, a mogao si i da izaberes da se podigne u nekoj nizoj rezoluciji pa kad se digne X da podesis parametre. U principu postoje milion razloga zasto nesto radi ili ne radi. Ako nisi podesio pusti mi tvoj email na private pa mozemo da se nadjemo da ti to instaliram, a ti meni da narezes SUSE (nisam radio na novijim verzijama pa me interesuje kako radi). Znaci ako se dobro secam iz starijih verzija nakon boot loadera odnosno odabira operativnog sistema imas mogucnost da na nekom od funkcijskih tastera odaberes rezoluciju u kojoj ce SUSE da se podigne. Odaberi najnizu pa vidi dalje sta ce da se desava ...
[ tdjokic @ 13.09.2005. 13:33 ] @
Citat: jesus alejandro: tako da nema potrebe da se odmah pravi teorija zevere A ko to pravi ¨odmah¨ teoriju zavere? Covek se interesuje za knjigu, da bi vise naucio o sistemu koji nije ni pokrenuo, a tvrdi da je kasnije ponudjeno uputstvo (koje meni licno izgleda jasno kao dan) skinuo pre par meseci i da mu nista nije pomoglo, ne navodeci sta je uopste uradio od ovoga sto si mu ti nabrojao a ja sugerisao da potrazi a ima u onom uputstvu. Poceo je sa izjavom da ga zanima doticna stvar i ja sam poceo sa uopstenim uputstvima i savetima, a onda se stvar preokrenula u priblizno ¨ma sve je OK samo mi jedna [sitnica] ne radi - ekran¨.
Kad pricam uopsteno - ¨Ma, znam ja to, nego me interesuje nesto konkreto...¨, ako pitam ¨Sta te konkretno interesuje?¨ - ¨Sto se odmah ljutis!¨ i sve tako. OK, nema problema.
[ jesus alejandro @ 13.09.2005. 13:52 ] @
Citat: tdjokic: A ko to pravi ¨odmah¨ teoriju zavere? Covek se interesuje za knjigu, da bi vise naucio o sistemu koji nije ni pokrenuo, a tvrdi da je kasnije ponudjeno uputstvo (koje meni licno izgleda jasno kao dan) skinuo pre par meseci i da mu nista nije pomoglo, ne navodeci sta je uopste uradio od ovoga sto si mu ti nabrojao a ja sugerisao da potrazi a ima u onom uputstvu. Poceo je sa izjavom da ga zanima doticna stvar i ja sam poceo sa uopstenim uputstvima i savetima, a onda se stvar preokrenula u priblizno ¨ma sve je OK samo mi jedna [sitnica] ne radi - ekran¨.
Kad pricam uopsteno - ¨Ma, znam ja to, nego me interesuje nesto konkreto...¨, ako pitam ¨Sta te konkretno interesuje?¨ - ¨Sto se odmah ljutis!¨ i sve tako. OK, nema problema.
OK, ja sam samo protrcao kroz temu i nisam sve procitao. Ako se javi tu sam da pomognem, ako ne nista. Mada SUSE kada ne propozna monitor stavi default pa sliku orikazuje u 800x600 u 60hz ako se ne varam a to svaki monitor moze da prikaze ...
[ Acika @ 13.09.2005. 15:14 ] @
Kao prvo da vam kazem da u Nisu postoje sledece lokacije koje prodaju internet usluge NEOBEE.NET-a, a to su>
Techno dream Niš Strahinjica Bana bb
Hepicentar Aleksinac Kneza Milosa 155/3
Big Media Niš Obrenoviceva 39
Coming SD Niš Dušanov bazar lokal 115
DrMils Niš Obrenoviceva 39
Everet Niš Koste Stamenkovića 8
Top Copy Niš Ćirila i Metodija 2a
I na njega sam se prikljucio iz cistog razloga sto daju pristup internetu za samo 690 dinara mesecno, jer koliko sam cuo adsl u nisu jos ne radi, a kblovski sbb sam zvao mali milion puta, i preko maila i preko telefona i nista mi ne odgovaraju.
A sto se tica linuxa, ja vise necu da ucestvujem u ovoj temi (iako sam je sam postavio) iz razloga sto mene ovde neko stalno zajebava, ja sam lepo postavio pitanje! A vi se (cast izuzecima) bavite sasvim 10-im stvarima!
[ tdjokic @ 13.09.2005. 16:19 ] @
Ako mislis na mene - niti te zajebavam, niti se bavim 10-tim stvarima, ali ti je izlaganje bilo tako konfuzno da coveku padnu na pamet svakave misli. Evo ti dokaz - pogresio sam, Neobee ima mrezu i izvan Vojvodine, evo i naplatnih mesta u Nisu http://www.neobee.net/content/sales?rselector=018 , znaci - moja greska, za koju se izvinjavam. A sta si ti uradio - vidi se da sumnjam u tvoje izlaganje a ti mi listas prodajna mesta, sto ja mogu i da ti ne verujem, umesto da mi tresnes u lice adresu njihovog sajta i tako me totalno diskvalifikujes!
Sto se tice crnog ekrana, celo vreme sam mislio na ovo (sledi slika) kad sam ti rekao da mora u instalaciji da ima nesto da podesis nizu rezoluciju i slicno, a ti se ponasas kao da to nikad u zivotu nisi video niti ista iz toga pokusao!
Onda kazes da ja tebe zajebavam!
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 13.09.2005. u 17:22 GMT+1]
[ Jbyn4e @ 13.09.2005. 17:15 ] @
Da dam konkretnu pomoc....
podignes sistem u nivou 3 (kucas 3 kad ti se pojave one opcije - linux. windows, failsafe...itd.td), kada se pojavi prompt Username: ulogujes se kao root, posle toga otkucas sax2 (ako je suse u pitanju, mozda i jos neke distribucije), i dobijes ovakav ekran pa podesavas graficku, monitor, rezoluciju itd...
[Ovu poruku je menjao Jbyn4e dana 13.09.2005. u 18:16 GMT+1]
[ jesus alejandro @ 13.09.2005. 17:27 ] @
Ja sam decku ponudio pomoc za dz, znaci ako nezna kako da sredi nek me kontaktira pa cu ja to da mu sredim, a on ce usput nesto da nauci.
@acika
u onoj istoj fotokopirnici imas B92 flat tarifu za 450 dinara tako da mi nije bas najasnije sto si uzimao neobee kad je kvalitet veze isti.
[ Acika @ 13.09.2005. 18:21 ] @
Epa ja sam sve od toga probao, i te slike sto ste naveli sam procackao i uzduz i popreko, ali nazalost nista, menjao sam rezoluciju pa da ne preteram ali sigurno 10-ak puta, podesavao i graficku i monitor (ADI PRO VISTA je monitor, zaboravio sam da vam kazem), inace licno mislim da on ne bi trebalo da pravi probleme jer je relativno star ali kavalitetan monitor (96-godiste),
a sto se zajebancije tice, sta ja da pomislim kad se mesaju imternet provajderi i instalacija i setovanje linuxa.
Inace za b92 internet iskreno nisam cuo da postoji, ali cu sigurno otici da se raspitam, cim mi istekne ovaj period kod neobee-a koji sam nedavno uplatio,
[ Acika @ 13.09.2005. 21:06 ] @
E momci instalirao sam linux ponovo, i uspeo nekako da ga startujem, startovao sam cak i ono kdm (na znam da li gresim) okruzenje ali je problem sad sledeci: kad startujem linux on se ne startuje u kdm vec, neki text mod, za ubacivanje komandi!
Ps: Kako da instaliram modem, intelov???
[ jorganwd @ 13.09.2005. 21:19 ] @
Citat: Acika: E momci instalirao sam linux ponovo, i uspeo nekako da ga startujem, startovao sam cak i ono kdm (na znam da li gresim) okruzenje ali je problem sad sledeci: kad startujem linux on se ne startuje u kdm vec, neki text mod, za ubacivanje komandi!
Ps: Kako da instaliram modem, intelov???
Yep! Moj cimer je imao identican problem! Posle instalacije je sve proslo ko po loju medjutim kada sam ga restartovao pojavi se sivi ekran i moze se samo logovati u root, to jest u konzolu.
Identican je i drugi problem oko modema. Isti modem, podesio ga isto kao kod mene medjutim ne radi. Vidio sam na stranim forumima da mora neko posebno podesavanje i taman kad sam krenuo da ga rijesim on je popizdio, nestrpljivo izbrisao particiju i reko ***o te linux! :) i ja sam odustao, on je bio na gubitku a ne ja...
Acika, tebe svaka cast, imas strpljenja barem za razliku od nekih zagrizenih windouzovaca koji jedva cekaju da nadju neki bug u linuxu, kao npr. instalacija modema, pa da kazu taj sistem kur-piii ne valja!!! A koliko sam samo muke imao oko instalacije modema na windows masinama dok sam radio u servisu......
Konkretan odgovor ti ne mogu dati jer ni ja nisam uspio da rijesim ta dva problema...
[ jesus alejandro @ 13.09.2005. 23:03 ] @
Kde, Gnome ili neko trece graficko okruzenje iz tekstualnog moda startujes sa "startx" ... ako hoces da se po defaultu podize graficko okruzenje moras da editujes fajl "inittab" koji se verovatno nalazi u direktorijumu "etc", znaci etc/inittab ... mozes da ga editujes direktno iz tekstualnog rezima kucanjem #vi /etc/inittab pa u VI editoru promenis init3 u init5 ... pritisnes SHIFT + : pa ukucas save (enter) a onda quit (enter) i onda reboot ... i to je to ... moras da budes ulogovan kao ROOT kad ovo radis ... za tebe lakse je da iz KDE-a, kad si ulogovan kao ROOT iz nekog text editora otvoris fajl etc/inittab (isto kao kad radis u windowsu) i promenis init3 u init5 ...
[ Acika @ 14.09.2005. 00:11 ] @
Brate hvala ti, ali mi sad to nista ne znaci, nazalost pre 2 2,5 sata mi je puko ceo sistem zbog linuxa, cak sam i izgubio neke veoma vazne podatke (tipa lozinke, dokumente, preko 500 mail-a i par filmova), tako da odustajem od linuxa za sva vremena, opet kazem nazalost, ali nije to sistem za mene!
[ jesus alejandro @ 14.09.2005. 01:00 ] @
Kako si to uspeo prijatelju. Pa desetine i desetine puta sam instalirao razne varijante Linux-a i nikada mi nije pukao niti prilikom instalacije niti nakon sto je instaliran. Stvarno nisam cuo da je nekom pukao Linux, o windows-u necu da pricam ;) ...
[ tdjokic @ 14.09.2005. 02:10 ] @
Pa, kriticno je particionisanje, instalacija boot loadera, ako nesreca hoce ima sta da se pokvari, nije da nema. Pitanje je sada da li je stvarno sve to izgubljeno ili bi mozda moglo da se ponovo nadje. Mozda je problem samo u tome sto sada ne moze da pokrene Windows pa misli da se sve obrisalo, tesko je govoriti. Da li su Windows particije zaista obrisane / formatirane ili je trik samo u loaderu.
[ sale83 @ 14.09.2005. 07:46 ] @
Citat:
@Acika
Brate hvala ti, ali mi sad to nista ne znaci, nazalost pre 2 2,5 sata mi je puko ceo sistem zbog linuxa, cak sam i izgubio neke veoma vazne podatke (tipa lozinke, dokumente, preko 500 mail-a i par filmova), tako da odustajem od linuxa za sva vremena, opet kazem nazalost, ali nije to sistem za mene!
Druze nije tebi pukao sistem zbog LINUX*a !! Nemoj tako. Sistem ti samo moze puci zbog tvoje nepaznje i nemarnosti !!
Cisto sumnjam da si izgubio podatke , I ja mislim da samo ne mozes da ucitas windows. Jer sam imao priv put dok sam instalirao Linux SleckWare Nije hteo da ucita windows kad odvojim HD na kome je bio Linux. Isto kad formatiram taj HD gde je bio linux nije hteo da radi. Kasnije sam instalirao ponovo Linux i smsetio LILO u MBR . Sve je proradilo . To je bilo davno. Znaci cisto sumanjam da si izgubio podatke sem ako nisi traljavo FORMATIRAO HD !!!
To sto kazes da odustajes od LINUX*a ( Neznas ti sta propustas) Linux je dobar ( Odlican OS) tako da ne bi tako lako odustao od ISTOG. Nego nazad na posao pa ponovo instaliras SuSe..
@
Uzgred nisi nam rekako gde je bio tvoj problem koji si bio resio i instalirao LINUX ???
Kao sto su ti neki ovde rekli zajebo si se sigurno oko Grafike i Graficke kartice !!!
Bas me znaim sta je bio problem kad pored onakog lepog i jasnog upustva koje kako sto si rekako ( skino pre 2-3 mseca) da si procitao .
[ Jbyn4e @ 14.09.2005. 09:32 ] @
Citat: Acika: mi je puko ceo sistem zbog linuxa, cak sam i izgubio neke veoma vazne podatke (tipa lozinke, dokumente, preko 500 mail-a i par filmova), tako da
Acika, mozda nije sve izgubljeno, ne ocajavaj. Ukoliko nisi obrisao particiju sa windows-om (a nadam se da nisi), onda ubaci instalacioni cd od windowsa u cd drajv, pa kad se pokrene instalacija windowsa odaberi recovery console. Kad udje u konzolu kucaj
fixmbr
pa nakon toga
fixboot
posle toga restartuj racunar (ne secam se ima li tu reboot komande, ali mozes da ga resetujes na dugme). Nakon toga u 99,99% slucajeva, ukoliko nisi obrisao particiju sa windowsom, instaliran ti je windowsov bootloader i podize se windows po defaultu (ne vidi linux iako ga ima mozda na nekoj particiji). kad budes u windowsu , desni klik na my computer pa manage, i u disk managementu mozes da obrises particiju sa linuxom (samo pazi sta brises). Ovo bi morao da znas ako si, kao sto kazes, DOKTORIRAO windows (XP).
Napomena za ljude koji prvi put instaliraju linux - najbolja varijanta je da pre instalacije, u windowsu SKRATITE particiju na kojoj je windows (osim ukoliko nemate slobodnog mesta na disku) i ostavitre NEPARTICIONISAN prostor za linux. Linux ce prilikom instalacije po defaultu da vidi taj prostor i da se na njega instalira. Dovoljno je 5-10 Gb za linux, nece vam za pocetak biti potrebno vise.
[ jorganwd @ 16.09.2005. 11:10 ] @
Haha, kralju, ne mogu da vjerujem da ti se srusio sistem... Mora da si nesto cackao oko particionisanja prilikom instalacije linuxa. Vjerovatno ti je linux uzeo neke sektore koji su bili pod windowsom, ali opet to nije greska linuxa nego opet tvoja jer si nemarno pravio particije.
Rijesi problem tako sto ces ubaciti instalacioni disk windouza i u repair konzoli (valjda se tako nesto zove) i ukucaj 'fixboot c:' i windouze ce se dici. To je sto se tice popravljanja boota u win a sto se tice povratka podataka imas more software-a na netu za povratak podataka. Uglavnom se svi placaju a mozda mozes naci retail verziju nekog programa na www.danlod.com , tamo ima bruku software-a.
[ jorganwd @ 16.09.2005. 13:42 ] @
Nije Linux za svakoga. Posebno za ljude koji su nestrpljivi. Ja sam se mnogo mucio dok sam naucio osnove, ali nisam se nista manje mucio kada sam prvi put sjeo za Windows! Znam da je tesko preci sa 'next, next, next, finish' na './configure, make, make install', ali iskreno sam mnogo srecniji i zadovoljniji sto sam izabrao na kraju drugu opciju, ne moram da zauzmem pola CPU-a dizuci ZA, AV, samo da bih se konektovao na net, i ostale stvari koje ipak postoje za Linux ali skoro da uopste nisu potrebne.
Druga stvar, postoje opet alternativne aplikacije i za Linux koje koristis na Windowsu, ali opet treba privici, kao sto se privikavas i na sam operativni sistem. Opet, treba vremena...
[ Acika @ 16.09.2005. 17:12 ] @
Nisam nista zeznuo oko particionisanja, kreirao sam linux particije preko partition magic-a, oko 10gb-a, i sve normalno instalirao, e onda sam startovao linux u nekom text modu (znaci sa komandama) pa sam u tom komand modu ukucavao i izvrsavavo sledece komande: init 3, sax2, init 5, pa onda sux, pa sam ulazio u yast, tu podesavao driver za graficku i monitor, i na kraju uspeo da startujem graficki linux (valjda kde ili kdm, nisam siguran), e kad sam resetovao komp, ponovo se javio text mod u kome sam morao da ukucam user i pass, i onda sam nesto zeznuo, a potom sam napravio katastrofu, i formatirao c:!
U svakom slucaju linux jos uvek nije za mene! Ako nekad kupim jos jedan komp instaliracu ponovo samo linux i detaljnije se pozabaviti njeme.
Hvala svima na dobronamernim textovima i porukama!!!
PoZzZzZzzzzzz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|