Interesuje me da li neko ima kakav link ili da mi ukratko kaze gde se mogu nabaviti generatori za proizvodnju naizmenicne i jednosmerne struje upitanju su manji genratori!
I jos nesto koju broj obrataja imaju generatori koji se nalaze u agregatima kao poput onih koji rade na primer na naftu pa se mogu koristiti za kucu ili neke manje svrhe!
Hvala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[Ovu poruku je menjao 1OXB dana 03.04.2010. u 15:15 GMT+1]
[ vladd @ 13.09.2005. 15:21 ] @
Sever iz Subotice pravi i motore i generatore. Mada, po buvljacima, se mogu naci relativno jeftini agregati iz Kine, pa prosetaj.
Oni "ozbiljniji", tipa Honde, kostaju od 700 do 1500€, za par kVA.
[ magnat @ 13.09.2005. 20:05 ] @
Oni veci preko 5KVA rade na 1500 o/min za 50Hz odnosno 1800 o/min za 60Hz
tj oni manji 3000 o/min.
[ zoran @ 14.09.2005. 02:46 ] @
Koriste se trofazni motori , a na njima je deklarisan broj obrtaja. To je običan motor koji kada se zavrti deklarisanom brzinom , daje napon (deklarisan ) recimo 220V i 50Hz . Pod opterećenjem potrošača , motor počinje da "koči" pa mu treba dodati "gasa". Povećanjem broja obrtaja iznad deklarisane , povećava se i napon koji će proizvesti. Dalje se od naizmeničnog napona pravi jednosmerni standardnom tehnikom.Motori se mogu vezati i u zvezdu i u deltu. Dodaju se kondenzatori na svaku granu , motor od kosilice i eto agregata .
[ voxi @ 14.09.2005. 09:44 ] @
Da li od velicne generatora zavisi koliko on mora imati obrtaja da bi postigao ferekvenciju od 50 hz?I jos nesti kojim uredjajem se mijeri frekvencija struje,napona?
Hvala za ovo do sada!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
[ Proko @ 14.09.2005. 13:10 ] @
Ne zavisi od veličine, nego od broja polova, odnosno vrste generatora.
Frekvencija ti baš i nije mnogo bitna za većinu potrošača.
[ voxi @ 14.09.2005. 20:21 ] @
Za koje uredjaje je bitana frekvencija da li je bitana za el motore i da li moze da radi brusilica ili buslica na bilo kojoj frekvencije manje visi ili mora kod njih bas da bude 50hz!
[ Proko @ 14.09.2005. 20:54 ] @
Frekvencija je bitna za sinhrone motore (to su uglavnom razni programatori i i mehanički satovi), za asinhrone manje (odražava se na broj obrtaja), dok za motore sa četkicama nije uopšte bitna, oni mogu da rade i na jednosmernu struju. Jedino ako imaju elektronski regulator brzine, ne mogu da rade na jednosmernu struju ali im frekvencija nije bitna.
[ zoran @ 15.09.2005. 01:06 ] @
Ne čitate pažljivo , motor kad se zavrti deklarisanom brzinom , daće 220V i 50Hz. Snaga koju može da preda potrošaču (ako je motor pokretač dovoljno jak) je snaga isto tako deklarisana na motoru/u ovom slučaju generator. Prekoračenje naravno prouzrokuje veće grejanje i kvar.
Frekv. se inače može meriti nekim običnim multimetrom , što i nije mnogo bitno. Bitan je napon da se ne prekorači , što može oštetiti priključene potrošače. Može da se priključi i tv , video , sijalica...bilo šta.
[Ovu poruku je menjao zoran dana 15.09.2005. u 02:08 GMT+1]
[ damiru_2 @ 15.09.2005. 04:07 ] @
Zorane, hoces da kazes da frekvencija nije bitna? Hmmm, hmmm,... :)
[ Proko @ 15.09.2005. 09:38 ] @
A kome je bitna i ZAŠTO? Naročito ako se radi o manjim odstupanjima od 50 Hz.
[ damiru_2 @ 15.09.2005. 20:27 ] @
Možda tebi nije. Uostalom neću ti odgovoriti, to već odavno znaš...
Pozdrav svima.
[ zoran @ 16.09.2005. 02:00 ] @
Ne da frekvencija nije bitna , nego taj motor/generator će dati tačno 50HZ na svom broju obrtaja , a kao što je Proko rekao mala odstupanja ne smetaju i svi osetljivi aparati će raditi bez problema. Ja sam to napravio i čak i koristio u onim danima po 6 sati restrikcije , dabogda nikad se ne vratilo.
[ fosil @ 16.09.2005. 07:50 ] @
Od svih potrošača u domačinstvu najdelikatniji su aparati sa kompresorom, znači hladnjaci i zamrzivači. Ako imaš u planu napajanje njih možda češ imati problema. Moje iskustvo sa agregatom 1500W je, da radi u redu samo sa jednim od njih. Znači ili hladnjak ili zamrzivač. Da je agregat veče snage, vjerovatno nebi bilo tih problema.
LP
[ veselinovic @ 16.09.2005. 11:14 ] @
Prvo, decko nije definisao sta hoce tim generatorom, jel hoce da radi paralelno mrezi ( da prodaje struju elektrodistribuciji) ili hoce autonomni generator.
Ako zeli rad paralelan mrezi treba mu samo turbina i obican asinhroni motor, brzina se u tom slucaju ne mora regulisati, jer ce sama mreza to odraditi.
Ako zeli autohton generator morace malo da se poigra regulatorom broja okretaja, jer zaista mala odstupanja od 50 Hz nisu problematicna ( cak 40 do 60 Hz za vecinu aparata nece praviti problem).
Imam dosta iskustva u mini hidroelektranama do cirka 100kW, pa koga zanima [email protected]
[ zoran @ 17.09.2005. 03:37 ] @
Hladnjaci i zamrzivači !!!!
Pa poznato je da u momentu uključivanja povuku dosta puta veću struju nego što im je radna , pa ako im tog momenta "usfali" neće nastaviti svoj rad . Eto ,to je taj problem, inače će i oni raditi bez problema.
[Ovu poruku je menjao zoran dana 17.09.2005. u 04:38 GMT+1]
[ voxi @ 20.09.2005. 21:31 ] @
Da li bi neki el motor mogao da radi na dinamu od bicikla koji motor i koliko bi morao sa njom da postignem obrtaja da bi on radio???!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ zoran @ 20.09.2005. 22:44 ] @
Naravno , samo šinko u šupu i verglaj....
[ voxi @ 21.09.2005. 11:18 ] @
Koji el motori da li mogu to postici sa ovim iz kucanskih aparata?!
[ mmirilovic @ 21.09.2005. 11:23 ] @
U krajnjoj liniji možeš. Ali će to biti toliko nepraktično da nećeš moći da
takav generator upotrebljavaš za nešto korisno.
[ voxi @ 21.09.2005. 12:44 ] @
A koja bi vrsta malog el motora biila najefikasnija za to???
[ pppooo @ 21.09.2005. 14:06 ] @
Pa ako si se već opredjelio za nabavku motora iz nekog kućanskog aparata predlažem motor iz veš mašine. To možeš lako naći za malo para ili džabe.
[ voxi @ 21.09.2005. 22:32 ] @
Pa zara je moguce da se sa dinamom od bicikla pokrene motor od ves masine???
[ zoran @ 21.09.2005. 22:38 ] @
ako hoćeš da praviš agregat onda asinhroni trofazni. ako hoćeš da se zajebavaš onda može bilo koji motor da vrtiš i daće neki napon
[ pppooo @ 22.09.2005. 07:48 ] @
Da, ako je bicikl od King Konga...
[ mmirilovic @ 22.09.2005. 12:58 ] @
Prvo odgovori na sledeća pitanja:
Kolika ti snaga treba?
Koliko faza (monofazni ili trofazni sistem)?
Jednosmerna struja ili naizmenična, i kolike frekvencije?
Koliki napon?
Koliki je broj obrtaja pogonske mašine?
Kolika je snaga pogonske mašine?
Da li je pogonska mašina sa ručnim startovanjem, ili se startuje pomoću
akumulatora? (ovo je bitno radi rešavanja pobude)
Tek kada znaš odgovore na ova pitanja, ti možeš da izabereš motor koji ćeš da
koristiš kao generator.
Inače svaki motor može da se koristi kao generator. Neki lakše, a neki teže.
Neki sa većim sepenom iskorišćenja, a neki sa manjim.
[ voxi @ 30.09.2005. 13:16 ] @
Koristio sam el motor iz dzojstika od sonija i na njega prikljucio dinamu od bicikala kada sam dinamu stavio na tocak od motora i kada je pocelo rotiranje osetio sam kako u el motoru bruji nesto tj struja ali nikako da ga pokrene tj da pocne da se okrece!Zasto?????
A kad uzmeem i malo okrenem rukom rotor diname rotor el motora trzne malo nalevo pa malo na desno ali samo malo trzne tamo vamo!
Da li neko zna u cemu je problem zbog cega ne radi?!
HVALA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ vladd @ 30.09.2005. 19:58 ] @
Motor od dzojstika je jednosmerni, a dinamo od bicikla pravi naizmenicni napon, sto sijalicama ne smeta. Stavi jednu diodu za probu.
[Ovu poruku je menjao vladd dana 30.09.2005. u 20:58 GMT+1]
[ voxi @ 01.10.2005. 10:52 ] @
Znam da sijalici ne smeta a recimo da li je i motor od sonija koji pokrece
laser jednosmeran?!
[ mmirilovic @ 01.10.2005. 11:46 ] @
To je step motor. Posebna vrsta motora. On je u suštini jednosmeran motor.
[ Stojan Trifunovic @ 02.10.2005. 22:51 ] @
Svojevremeno sam na nekom sastanku radioamatera video partizansku centralu. Na zadnji točak bicikle stavljen je kaiš (umesto spoljne i unutrašnje gume), koji okreće alternator od kola, i tako proizvodi struju za napajanje radio stanice. Normalno ovakvu struju (naizmeničnu) je potrebno ispraviti didama. Za to se mogu koristiti i postojeće diode (ako su već zalivene u kućištu alternatora), a za konstantan napon može se staviti i regler. Pretpostavljam da se ovako može dobiti snaga od oko 50w. Ova snaga ti je dovoljna za tranzistor, kasetofon...
Najdostupniji motori za taj (jednosmerni napon 12V) bio bi recimo motor za kasetofon za kola ili motor brisača automobila. Normalno, radio bi i motor od džojstoka sonija, ali malo je glupo okretati pedale za snagu od 50W, a onda kao krajnji potrošač staviti motorčić od 0,5W.
Ako bi se zadovoljio manjom snagom pričvrsti osovinu motora za kasetofon na gumu bicikle (tako da radi kao dinama) i dobićeš nekih 1-2W snage što je sasvim dovoljno za motor džojstika sonija.
Možeš čak probati da povežeš 2 motora iz džojstika jedan za drugi i da biciklom okrećeš samo jedan. Drugi bi se trebao sam okretati.
Normalno raditi to biciklom nema nikakvog smisla, jer samo gubiš na pretvaranju mehaničke energije u električnu, pa opet u mehaničku.
[ voxi @ 04.10.2005. 21:25 ] @
Interesuje me kako i da li je moguce podici napon koji je proizveden sa malim generatorom recimo dinamom!Na primer proizvedem napon od 6 volti i da ga podignem za koji volt da li je to moguce!!!
HVALA!!!!!!!!!!!!!!
[ zoran @ 04.10.2005. 22:29 ] @
moguće ... 2 dinama na red
[ mdj300B @ 04.10.2005. 23:16 ] @
Možeš ovo jednostavno napravit. Uzmeš običan transformator 6V sekundar 220V primar i spojiš ga s dinamom tako da ovaj sekundarni namotaj od 6V spojiš direkt s dinamom. Na izlazu ćeš dobiti napon 220V, pa recimo možeš priključit radio prijemnik na njega i radit će!
I svakako budi oprezan jer ćeš dobiti 220V napon
Pozdrav!
[ _str_ @ 05.10.2005. 09:40 ] @
Citat:
mdj300B: Možeš ovo jednostavno napravit. Uzmeš običan transformator 6V sekundar 220V primar i spojiš ga s dinamom tako da ovaj sekundarni namotaj od 6V spojiš direkt s dinamom. Na izlazu ćeš dobiti napon 220V, pa recimo možeš priključit radio prijemnik na njega i radit će!
I svakako budi oprezan jer ćeš dobiti 220V napon
Pozdrav!
I jos kada bi dinama davala naizmenicni napon...
[ Black_eyed @ 05.10.2005. 11:35 ] @
Citat:
voxi: Interesuje me kako i da li je moguce podici napon koji je proizveden sa malim generatorom recimo dinamom!Na primer proizvedem napon od 6 volti i da ga podignem za koji volt da li je to moguce!!!
HVALA!!!!!!!!!!!!!!
Sta ti treba AC ili DC napon? Imas recimo DC/DC konvertore u jednom cipu koji odradjuju posao, moras biti malo opsirniju, sta ti tacno hoces da uradis?
Citat:
_str_: I jos kada bi dinama davala naizmenicni napon... :)
Znaci da tvoj dinamo ima cetkice..:) Dobar ti je bicikli...
[ Splinter @ 05.10.2005. 11:50 ] @
Citat:
mdj300B: Možeš ovo jednostavno napravit. Uzmeš običan transformator 6V sekundar 220V primar i spojiš ga s dinamom tako da ovaj sekundarni namotaj od 6V spojiš direkt s dinamom. Na izlazu ćeš dobiti napon 220V, pa recimo možeš priključit radio prijemnik na njega i radit će!
A kolika ce biti jacina struje(A)? Ja sam ukljucio u struju transformator 220 na 12V i na izlaz od 12 povezao izlaz drugog trafoa na 4V. Na njegovom izlazu je glinerica svetlela mnogo jace nego na 220, a kada sam se uhvatio za krajeve dobro me je udarilo Pretpostavljam da sam dobio 600V, ali je amperaza verovatno manja. Kako se to racuna?
[ mdj300B @ 05.10.2005. 14:41 ] @
Citat:
Splinter: A kolika ce biti jacina struje(A)? Ja sam ukljucio u struju transformator 220 na 12V i na izlaz od 12 povezao izlaz drugog trafoa na 4V. Na njegovom izlazu je glinerica svetlela mnogo jace nego na 220, a kada sam se uhvatio za krajeve dobro me je udarilo :) Pretpostavljam da sam dobio 600V, ali je amperaza verovatno manja. Kako se to racuna?
Naravno sve ovisi o snazi transformatora kojeg koristiš. Uz napon od 600V ako ti je transformator snage 10W imat ćeš na izlazu oko 16mA. Pravilo je koliko snage uđe na jednoj strani transformatora toliko treba da izađe na drugu stranu ( znači imaš održan napon*jakost struje=snaga). Naravno postoje određeni gubici poznati kao gubici u bakru i gubici u armaturi ( dinamo limovi) tako da onih 10W kojih uđe izađe samo recimo 8,5W.
Svakako imajte na umu da je struja od 30mA opasna za život a preko 50mA dulje od 3sec smrtonosna!!!
[ Splinter @ 05.10.2005. 15:07 ] @
E onda mora da nadjem jaci transformator da se igram.
Hvala!
[ _str_ @ 05.10.2005. 15:53 ] @
Citat:
Black_eyed: Znaci da tvoj dinamo ima cetkice.. Dobar ti je bicikli...
Nije dobar bicikl nego je kvaka u dinami..
Tema je malo konfuzna. Pomislio sam na dinamu iz auta, gore se negde spominjao alternator, pa....
Bilo je u jednom el. casopisu mali sklop koji daje stabilisanih 9v za napajanje malih potrosaca na bicikletu, vokmen, tranzistor...
[ voxi @ 05.10.2005. 22:05 ] @
Naizmenicnu struju prati naizmenicni napon koliko je meni poznato!A gore je receno da dinama sa bicikla proizvodi naizmenicnu struju a dinama je 6V i 3W tako bar na njoj pise!!!
[ zoran @ 06.10.2005. 03:09 ] @
Koliko ko može podneti.
[ s-car @ 10.04.2006. 01:06 ] @
p0zdrav.
Da li moze da se napravi sredece:
da dinama ili neki elektro motor da puni akumurator? imam dva akumuratora 24v 2x12v ne znam koliko ampera (mogu da izmerim)i dva tocka neokrecese oni 200 na sat ali.......u pitanju je neko pomagalo.,a inace akumuratori se pune na struju., sad me zanima jel moze to da se izvede...netrazim ja da puni 100% nego samo da se dopunjava i da li bih to zeznulo vek akumuratora?
Hvala.
[ bonzobgd @ 20.11.2007. 11:41 ] @
Neko je spominjao dinamu od bicikla za King Konga , posto se intresujem za vetrenjace nasao sam ono sto meni treba a to su diname od 200w do 99kw, he he moglo bi se reci za King Konga evo direktnog linka pa uzivajte http://www.zasve.net/bibliotek...%20permanentni%20generator.pdf
ako vas interesuju vetrenjace imate ovde forum i o tome a ja imam ponesto zanimljivo na
Probacu da iscackam nesto slicno kod ruja ili kineza, za kineze sam nasao da proizvode i prodaju gotove vetrenjace, a za ruse ocekujem da proizvode dobre i jeftine motore , pogotovo sa permanentnom pobudom, ako neko ima vise informacija nek podeli....
[ drndarevic.n @ 28.11.2008. 12:47 ] @
A jel ima neki nacin da se kod kuce napravi neki mali generator od 1.5V ?Ako ima koji je?
[ Horvat I @ 28.11.2008. 19:24 ] @
Citat:
drndarevic.n: A jel ima neki nacin da se kod kuce napravi neki mali generator od 1.5V ?Ako ima koji je?
Jesi ovo pogresio ? Mnogo nizak napon
[ makkki79 @ 28.11.2008. 19:47 ] @
Moze li od motora ves masine napraviti generator za 220V, ako moze - kako moze i koja bi snaga bila?
[ DAX_ @ 28.11.2008. 22:09 ] @
Moze!
Generator od motora ves masine napon 220V, snaga 100W (slovima: stotinu vati)
Potjeraj ga malo preko 3000 o/min i dobices cca 220V na prikljucku.
[ 6a6ar09a @ 29.11.2008. 01:57 ] @
bonzobgd je vam je dao odlican link. ALXION je svetski lider na tom polju i tesko da cete naci nesto bolje u ovom trenutku kada su u pitanju generatori koji mogu biti iskorisceni za samostalnu proizvodnju struje (mini centrale i vetrogeneratori).
Jedini koji su otisli dalje su englezi, tacnije firma "PML Flightlink". Rade in-wheel motore, generatore... i sl. Identicnim konstruktivnim resenjem ali preciznijom izradom i kvalitetnijim materijalima odradili su generator sa najboljim odnosom snaga/masa. Napravili su generator od 60KW dimenzija 356mm x 170mm. Bolje od toga danas ne postoji. (evo izazova za bonzobgd ;)
Likovi (PML) su pre nesto manje od godinu dana preradili fabrickog novog BMW Minija i dokazali da vise uopste nije pitanje kako, vec kada ce poceti proizvodnja automobila na iskljucivo elektro pogon. Nikakvi hibridi, nikakvi dodatni motori... Totalno nova filozofija. "Motori u tockovima". Po svim parametrima (snazi, obrtnom momentu, ubrzanju, predjenoj kilometrazi... ) su nadmasili originalan BMW Mini. Dovoljno je reci samo da u svakom tocku (njihovi in-wheel DC motori) isporucuju 160 konjskih snaga. Znaci ukupno (cetiri tocka) 640 konjskih snaga tj. preko 470kw. VRH!
Jos par stvari sto se tice generatora. Za samostalne projekte ciji zahtevi idu;
- do 1kw najbolje je koristiti PMDC motore a
- preko 1kw najisplativije je kupiti odgovarajuci generator (npr. ALXION).
- U prvom slucaju (do 1kw) tesko da cete sami napraviti bilo sta sto je tih dimenzija a daje vise struje. Ametek i Indijana motori su najbolji. Daju na malim brzinama (vec od 200-300 obrta u minuti) dovoljno upotrebljive energije (13v) koju mozete iskoristiti za punjenje akumulatora a od akumulatora postavite ispravljac sa 12 na 220 i... koliki kapacitet akumulatora - toliko muzike. (npr. 12V x 100A = 1,2kw. dovoljno za vikendice, splavove i sl.)
- U drugom slucaju (preko 1kw) slicna stvar. Nije problem odabrati dobro konstruktivno resenje i... ima odlicnih sema PM generatora po netu ali kad napravite racunicu (magneti, bakar, jezgra, materijal za kuciste, vreme utroseno na strugu, vreme utroseno na nabavku, sklapanje... itd.) mnogo je bolje (i isplativije) kupiti nov gotov generator, sa garancijom, sa karakteristikama koje ste odabrali... Jednostavno, necete sigurno uspeti (u uslovima manje radionice) da napravite bolje (eur/kw) od onih koji to rade profesionalno i prodaju na angro.
[Ovu poruku je menjao 6a6ar09a dana 29.11.2008. u 03:40 GMT+1]
[ osmania @ 25.02.2009. 19:14 ] @
pitanje
zelio bi da kupim ovaj generator struje:
Ovo su tehnicki podaci (mislim da ne treba prevoditi jer imaju INt fizikalne jedinice)
Technische Daten
Model STC_24
Nennspannung V 400
Phasenspannung V 230
Leistungsfaktor (cos) 0,8
Drehzahl 1/m 1500
Anzahl Pole 4
Leistung KVA 30
Leistung kW 24
Stromstärke (A) 43,3
Gewicht kg 243
Verpackungsmaße mm 750x470x655
I ovaj generator treba da vrti 1500 obrtaja pored moje kuce ima neka rijeka nije velika bas 4 metra sirine 50 cm otprilike dubine u ljetnim uslovima.
Eh da li bi nekako mogao da naguram prkeo te rijene ovaj motor da se okrece 1500 obrtaja u minuti?
Ako da kakvu bi morao da koristim metodu?
hvala puno...
[ JECHAM @ 26.02.2009. 08:42 ] @
Mislim da je to prevelik generator(po snazi) za takvu recicu.Mada sve zavisi i od brzine reke, kolicine vode(dal bi mgao celom sirinom da bude propeler(elisa)) itd.
[ cubalibre @ 03.04.2010. 02:19 ] @
ocu ovakav jedan :)
375 volt AC induction air-cooled electric motor with variable frequency drive.
Max Net Power
Base: 288 HP (215 kW) @ 5,000-6,000 rpm
Sport: 288 HP (215kW) @ 4,400-6,000 rpm
Moze li neko da "popravi" naslov teme, stvarno zvuci ruzno...
[ mimikaja @ 12.04.2010. 20:57 ] @
Pozdrav svima
Pokusavam da uradim projekat za elektranu na biogas,koja bi kao gorivo koristila kukuruznu silazu.
Snaga elektrane je 60 kw/h.Osnovna znanja o principu rada vec imam.Trenutno pokusavam da dizel motor
upalim na gas.Najpotrebniji mi je precizan projekat digestora.Ako neko nesto zna o tome a netrazi 10000 eura
neka se javi.
[ npnetwork @ 20.06.2010. 13:44 ] @
ja znam o tome dosta, cak sam ti slao i pp ali se ne javljas.
Mislim da to neces uspeti , al ajd da vidimo sta kazu ostali mozda i moze
pozdrav
[ Hajduk75 @ 12.05.2013. 11:54 ] @
jedno pitanje koliki broj obrtaja najvise moze da podnese generator jel ima neki odredjen ili mu nesmeta ni jako veliki br.obrtaja kao npr 8000 o/min
[ zica49 @ 12.05.2013. 14:49 ] @
Ako je mehanicki sve kako treba moze jer postoje generatori ili alternatori u nabrijanim autima koji se znaju vrtiti i preko 8000 obrtaja....
[ Hajduk75 @ 13.05.2013. 11:01 ] @
hvala
da li mi neko moze reci posto pravim automobil na struju da li je moguce puniti baterije u toku voznje sa alternatorom ili ako je moguce da ubacim neki bolji generator tj ubacio bi dva komada. Razmisljao sam cao da u toku voznje ne koristim vise baterije ili akumulatore nego da mi izvor struje bude ili alternatori ili generatori koji ce mi davati dovoljno struje za pokreteanje elektromotora npr EM 20 kW
[ Predrag Supurovic @ 13.05.2013. 11:03 ] @
Jel ti to ozbiljno?
[ Hajduk75 @ 13.05.2013. 12:19 ] @
Da stooooo ? iskreno nisam neki expert sto se tice struje i dobijanja zato i pitam.
[ ZAS011 @ 13.05.2013. 13:04 ] @
Pa ti si stvarno "ozbiljan"
[ Hajduk75 @ 13.05.2013. 13:07 ] @
Da ozbiljan sam. A sada oce mi neko pomoci i reci da li je to moguce ili ne i ako ne zasto ?
[ acivoj @ 13.05.2013. 13:29 ] @
Pre nego što ti neko počne objašnjavati fiziku za osnovnu školu nacrtaj i objasni to što si zamislio.
Možda i mi otvorimo oči.
[ Hajduk75 @ 13.05.2013. 13:43 ] @
pa mislim da napravim na kolima dva ventilatora koja bi se ponasala kao vetrenjace tako da nebi koristio snagu EM da bi pokretao generator ili alternator nego i bi broj obrtaja dobijao od snage vetra pri kretanju vozila i na ta dva ventilatora sam mislio povezem sa alternatorima ili generatorima da bi dobijao struju koja moze da pokrece taj motor ili ako ne to da punim baterije sa njima. Ali nigde nemogu da nadjem da li bi to moglo i kakavi bi mi alternatori ili generatori za to trebali. E sada koliko sam ti otvorio oci ne znam :D Ja vec imam odradjen auto koji ide na EM samo sada ocu da napravim sto eknomicnije moguce ali slabo znam oko struje i mogucnosti dobijanja. Tako da bi dobio auto koji nema potrosnje nego se sve vrti u krug.
[Ovu poruku je menjao Hajduk75 dana 13.05.2013. u 15:40 GMT+1]
[ ZAS011 @ 13.05.2013. 14:55 ] @
Mislim da ako proguglaš "snake oil" ima da nađeš mnogo informacija koje su relevantne za taj tvoj poduhvat.
[ shadow88 @ 13.05.2013. 15:04 ] @
Citat:
Hajduk75:
pa mislim da napravim na kolima dva ventilatora koja bi se ponasala kao vetrenjace tako da nebi koristio snagu EM da bi pokretao generator ili alternator nego i bi broj obrtaja dobijao od snage vetra pri kretanju vozila i na ta dva ventilatora sam mislio povezem sa alternatorima ili generatorima da bi dobijao struju koja moze da pokrece taj motor ili ako ne to da punim baterije sa njima. Ali nigde nemogu da nadjem da li bi to moglo i kakavi bi mi alternatori ili generatori za to trebali. E sada koliko sam ti otvorio oci ne znam :D Ja vec imam odradjen auto koji ide na EM samo sada ocu da napravim sto eknomicnije moguce ali slabo znam oko struje i mogucnosti dobijanja. Tako da bi dobio auto koji nema potrosnje nego se sve vrti u krug.
[Ovu poruku je menjao Hajduk75 dana 13.05.2013. u 15:40 GMT+1]
a jel si mozda razmisljao da ce te tvoje vetrenjace stvarati veci otpor kretanju auta nego sto ces dobiti proizvedene energije? to jest za savladavanje tog otpora ces trositi daleko vise energije nego sto ces proizvesti ... a da ne pricamo o gubitcima
[ shadow88 @ 13.05.2013. 15:06 ] @
mozes postaviti neki rasklopivi vetrogenerator na kola da ti dopunjava baterije vetrom dok stojis, to bi imalo smisla, plus jos neki solarni panel, ali pre nego sto krenes moras sklopiti taj vetrogenerator da ti ne stvara otpor vazduha...
[ ZAS011 @ 13.05.2013. 15:06 ] @
@shadow88:
Šta si se sad pa ti primio da objašnjavaš "snake oil"
[ Hajduk75 @ 13.05.2013. 15:54 ] @
sve to sam uyeo u obzir i otpori su zanemarivi jer ventilatori idu u sklopu automobila. Pored motora bice postavljene dve cevi 400mm u kojima ce mi cu postaviti ventilatore tako da automobil ostaje istih dimenzija nista se nemenja i otpori su mizerni. Svi proracuni koje sam do sada odradio nema nista sto bi mi jos dodatno pravilo problem. Jedini problem je da li bi mi ta dva alternatora bila dovoljana da u toku voznje dobijam dovoljno energije za punjenje baterija.
[ zica49 @ 13.05.2013. 16:34 ] @
E super te cijevi od 400mm su dobre ali mislim da ce ti one polomiti vjetrenjacu..trebo bi umjeto vjetrenjaca postaviti nekakve propulzione turbine jer to ce da se vrti preko 8000 o/min...
A da spojis te alternatore direktno na tockove...jos manji otpor vjetra...
Hajduk75, u principu ti ne trebaju ni cevi ni propeleri ni generatori pa čak ni motor, samo otisneš nizbrdo...
Raspitaj se malo o tri pojma: trenje, otpor, gubici energije.
[ zica49 @ 13.05.2013. 16:45 ] @
Svaka cast Predrag mudra ideja....ali..[img][/img][att_img]
sta ce uz brdo,bez vjetra nista...
[ shadow88 @ 13.05.2013. 18:08 ] @
hehehhe snake oil za sve , pa moze sa tim da zameni kiselinu u akumulatorima pa se isti nikada nece isprazniti :)
[ shadow88 @ 13.05.2013. 18:18 ] @
Citat:
Hajduk75:
sve to sam uyeo u obzir i otpori su zanemarivi jer ventilatori idu u sklopu automobila. Pored motora bice postavljene dve cevi 400mm u kojima ce mi cu postaviti ventilatore tako da automobil ostaje istih dimenzija nista se nemenja i otpori su mizerni. Svi proracuni koje sam do sada odradio nema nista sto bi mi jos dodatno pravilo problem. Jedini problem je da li bi mi ta dva alternatora bila dovoljana da u toku voznje dobijam dovoljno energije za punjenje baterija.
koliko otpora vetra toliko ces i energije dobiti iz generatora naravno sa gubitcima i umanjeno za ne savrsenost sistema...
cak i u najboljem slucaju ne mozes dobiti energije koliko ulozis, jer prvo sami motori nisu 100% efikasni, drugo postoji trenje mehanike sto je cist gubitak, trece imas trenje asfalta, cetvrto taj sistem koji bi napravio nije ni priblizno 100% efiaksan , u najboljem slucaju bi imao iskoriscenje od 30% od sve energije vetra , sto ce reci da bi od 100% energije koje trosis na proizvodnju vetra kretanjem dobijao 15% te energije, plus sto trosis vec energiju na kretanje samog vozila...
bolje spoj elise direktno mehanicki na tockove da te vuku kad imas vetar u lice :) vidjao sam jahte koje se krecu na pogon vetrenjace samo sto je to direktno spregnuto na lopatice koje pokrecu jahtu, nema proizvodnje struje...
[ Hajduk75 @ 13.05.2013. 18:27 ] @
ja pitao kolike mi jacine treba alternator a dosli do gravitacije :D po vasem auto koji ide 30km na sat uzbrdo vetar je 0. Opet kazem ja vec imam auto koji ide na struju na EM samo ocu da pokusam da napravim sistem u kome necu morati na svakih 100 km da punim baterije nego da imam kruzni tok energije a ako ne to bar da povecam predjeni put na nekih 500 km. A sto se tice velntilatora samo sam tako rekao to sam proracune vec odradio za brzine vece od 15000 o/min tako da to nepravi problem. A sto se tice trenja i gubitka energije opet kazem sve uzeo u obzir i odradio proracune koliki su mi gubici. Pa opet pitam kakav bi mi alternator trebao da punim 6 akumulatora u nizu.
[ zica49 @ 13.05.2013. 19:06 ] @
Neces sa tim preci ni jednaku razdaljinu koliko mozes sa napunjenim akumulatorom,nego jos manju..
Prosuce se energija na pretvaranje mehnika-elektro,veci otpor vjetru,veca tezina,vece trenje...
Nista od toga ...osim sto ce cudno izgledat...
Pre nego napises komentar obavezno procitaj ovo... http://bs.wikipedia.org/wiki/Zakon_o%C4%8Duvanja_energije
[ Andrej013 @ 14.05.2013. 00:33 ] @
Citat:
Hajduk75:
ja pitao kolike mi jacine treba alternator a dosli do gravitacije :D po vasem auto koji ide 30km na sat uzbrdo vetar je 0. Opet kazem ja vec imam auto koji ide na struju na EM samo ocu da pokusam da napravim sistem u kome necu morati na svakih 100 km da punim baterije nego da imam kruzni tok energije a ako ne to bar da povecam predjeni put na nekih 500 km. A sto se tice velntilatora samo sam tako rekao to sam proracune vec odradio za brzine vece od 15000 o/min tako da to nepravi problem. A sto se tice trenja i gubitka energije opet kazem sve uzeo u obzir i odradio proracune koliki su mi gubici. Pa opet pitam kakav bi mi alternator trebao da punim 6 akumulatora u nizu.
Kao sto je rekao Zica49, ako sada predjes 100km, ako nakacis ventilator, mozes da ides samo manje(npr 80km). Jedini nacin da predjes vise kilometara sa jednim punjenjem je da se zaustavis posle npr 90km, sacekas neko vreme na vetrovitom mestu da se dopunis, zatim spakujes ventilator i picis dalje.
Ja te podrzavam da istrazujes to sto zelis da uradis, ali bez sumnje u tome neces uspeti. sa druge strane, ako se dovoljno zainteresjes, mozda naucis zasto je to nemoguce sto je svakako pozeljno.
Ono sto bi moglo da funkcionise je da imas neki sistem koji rasklapa ventilator kada si na nizbrdici i dok vozis u leru, zato ti ostali pominju gravitaciju. nesto slicno rade hibridi, samo mnogo efikasnije.
zica49,
Pre nego Ti napišeš komentar, el možeš da pretpostaviš barem minimum inteligencije kod hajduka ?
...ili mora tako oštro ?
Nisam bio ostar,najkraci put da se bespotrebno ne blamira djecko..
[ yz7myg @ 14.05.2013. 22:37 ] @
Pa pošto mnoge stvari na tom autu nisu moguće kakve to veze ima sa elektronikom?Možda ako postaviš neke solarne panele pa po sunčanom vremenu pređeš nekoliko kilometara više. I onda opet pitanje dali se to isplati.Naravno da se ne isplati jer su vozila na el pogon prave za gradsku vožnju ili ti vožnju po lokalu.Šta sve napisa a niko ni pivo da plati.Nema veze ako Hajduk patentira perpetumobil možda nas i časti po koje pivo.
[ zica49 @ 15.05.2013. 20:37 ] @
Nekakim ustaljenim redom svako malo pojavi se po jedan ali srecom izmisljene tablete i pomazu..
[img][/img][att_img]
[ shadow88 @ 17.05.2013. 07:03 ] @
Citat:
Andrej013:
Kao sto je rekao Zica49, ako sada predjes 100km, ako nakacis ventilator, mozes da ides samo manje(npr 80km). Jedini nacin da predjes vise kilometara sa jednim punjenjem je da se zaustavis posle npr 90km, sacekas neko vreme na vetrovitom mestu da se dopunis, zatim spakujes ventilator i picis dalje.
Ja te podrzavam da istrazujes to sto zelis da uradis, ali bez sumnje u tome neces uspeti. sa druge strane, ako se dovoljno zainteresjes, mozda naucis zasto je to nemoguce sto je svakako pozeljno.
Ono sto bi moglo da funkcionise je da imas neki sistem koji rasklapa ventilator kada si na nizbrdici i dok vozis u leru, zato ti ostali pominju gravitaciju. nesto slicno rade hibridi, samo mnogo efikasnije.
bolje onda da napravi regenerativno kocenje da se baterije pune kad koci i kad ide nizbrdo,efikasnije je, vetrenjaca ima smisla manje od solarnih panela, jer ipak bi paneli konstantno dopunjavali baterije i dok je dan i dok je u pokretu a sa vetrenjacom mora da stane, da je rasklopi i mora biti vetra...
[ acivoj @ 17.05.2013. 07:53 ] @
Niste shvatili ili niste dobro pročitali šta čovek planira.Nema ventilatora na krovu, montaže i demontaže.
Želi da zloupotrebi čeoni otpor automobila.
Citat:
Hajduk75:
[ emiSAr @ 17.05.2013. 10:27 ] @
Zakon o odrzanju energije je neumoljiv.Bilo gdje postavljene turbine oduzimaju istu kolicinu energije od
pogonskog stroja.
U topovanoj temi:http://www.elitesecurity.org/t...ace-za-proizvodnju-el-energije
Mislim na predzadnjoj strani link ka okvirnom proracunu sta se sa 400 ili 2x400mm moze postici.-
pOz
[ shadow88 @ 17.05.2013. 15:11 ] @
moze da stavi gde hoce te elise , ali otpor moze samo da se poveca, bolje raditi na smanjenju ceonog otpora . moze li neka slika tog famoznog automobila na struju ?
[ Hajduk75 @ 23.05.2013. 11:43 ] @
Evo famoznog glupog Hajduka sam jadnom inteligencijom ponovo. Posto sam prosli put dobio pomoc pomucio sam se malo i nasao sve sto mi je trebalo jer pored pomoci samo sam dobio ismevanje. Tako da hvala jos jednom. Sada se svi nadaju naravno da cu reci nisam uspeo, moracu da vas razocaram. Sa famoznih 100km otisao sam na 350km predjenih. A oni sto stalno pominju otpore vazduha da malo vise ukljuce glavu i razmisle kako sam to zamislio mogli bi da shvate da se otpori ne povecavaju nego se cak i smanjuju. Ali posto mi nije cilj tih 350km nego kruzni tok energije kada to uspem i sve odradim onda ce i biti slika famoznog automobila.
[ ZAS011 @ 23.05.2013. 13:05 ] @
Citat:
Hajduk75: Evo famoznog glupog Hajduka sam jadnom inteligencijom ponovo. Posto sam prosli put dobio pomoc pomucio sam se malo i nasao sve sto mi je trebalo jer pored pomoci samo sam dobio ismevanje. Tako da hvala jos jednom. Sada se svi nadaju naravno da cu reci nisam uspeo, moracu da vas razocaram. Sa famoznih 100km otisao sam na 350km predjenih. A oni sto stalno pominju otpore vazduha da malo vise ukljuce glavu i razmisle kako sam to zamislio mogli bi da shvate da se otpori ne povecavaju nego se cak i smanjuju. Ali posto mi nije cilj tih 350km nego kruzni tok energije kada to uspem i sve odradim onda ce i biti slika famoznog automobila.
Može li ovako: Predpostavljam ovako:
Samo nemoj da kada te sustigne zakon o održanju energije.
[ shadow88 @ 23.05.2013. 14:14 ] @
znaci nista od tih slika :)
postoji jedna recenica koja ce te sasvim sigurno spreciti u tome koja glasi : energija se ne moze stvoriti niizcega niti unistiti vec moze samo da prelazi iz jednog oblika u drugi.
e sad ne mogu tebe da shvatim kako si ti uspeo da pored pretvaranja elektricne energije u mehanicku uz gubitke i povecanje otpora vazduha povecas efikasnost svega na 300% ???
daj molim te prosvetli nas, da nisi ubacio u taj automobil neki magnetic motor ili onaj Teslin prijemnik kosmicke energije ?
[ zica49 @ 23.05.2013. 16:41 ] @
Citat:
Hajduk75:
Evo famoznog glupog Hajduka sam jadnom inteligencijom ponovo. Posto sam prosli put dobio pomoc pomucio sam se malo i nasao sve sto mi je trebalo jer pored pomoci samo sam dobio ismevanje. Tako da hvala jos jednom. Sada se svi nadaju naravno da cu reci nisam uspeo, moracu da vas razocaram. Sa famoznih 100km otisao sam na 350km predjenih. A oni sto stalno pominju otpore vazduha da malo vise ukljuce glavu i razmisle kako sam to zamislio mogli bi da shvate da se otpori ne povecavaju nego se cak i smanjuju. Ali posto mi nije cilj tih 350km nego kruzni tok energije kada to uspem i sve odradim onda ce i biti slika famoznog automobila.
U pravu si to da si sa 100 km otisao na 350 km..
Moze se i preko 500 km samo bi trebao tu vjetrenjacu smjestiti u podprostor energiju sa istih vodis na worp zavojnice a sa istim pokreces tockove sa dvije trecine impulsnog pogona..imas tu rezerve i za 700 km..
Mozda ce ti visak antimaterije zadati malo problema ali rijesices ti to...antimaterija je inace nusproizvod takvog pogona..
Tjeraj po svome i pusti nas sto spominjemo otpor i raznorazne gubitke, inace imamo samo po dva neurona u glavi i uglavnom je jedan uvijek na stand by..
[ shadow88 @ 23.05.2013. 22:42 ] @
samo nemoj brze od vorp 3 brzine, da te ne uhvati intergalakticki radar :D
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 02:07 ] @
Pozdrav ljudi
ova tema je pomalo zamrla, a da ne bih otvarao novu zamolio bih vas za pomoc posto sam totalni laik za ovu oblast. Primarna delatnost mi je poljoprivreda, a u skorijoj buducnoti, uvidjam da ce ove dve oblasti imati neraskidivu vezu. (narano da i sada imaju, ali trebace jos dosta vremena da se i kroz prakticnu primenu usvoje nove tehnologije, sto nasem seljaku vrlo tesko pada).
Najinteresantnija oblast su svakako obnovljivi izvori energije, naime, gledajuci raznorazne "ludorije" na youtub-u, izmedju ostalog naleteh na ovaj video:
i ubedi covek mene da to isprobam, i za divno cudo stvarno funkcionise. E sada za pocetak pitanje na koja ne mogu naci odovor na forumu :
*kako izracunati koliku potencijalnu snagu i napon struje moze generisati ovaj "generator"(sa kolikim brojem obrtaja, moze li se ograniciti snaga otpornicima i regulisati napon) ?
* ako ste pogledali video, covek je nesto prelemio, kao i ja, ali ja ne znam sta sam prelemio da bi to primenio na neke druge motore...
* da li ovaj "generator" proizvodi struju koju koristi (jednosmernu) i da li upotrebom motora na naizmenicnu struju kao generatora dobijamo naizmenicnu struju, ili ima i tu nekog zakona?
za pocetak su to osnovna pitanja, ako ima voljnih da mi malo to protumace.
P.S. vezano za temu vetrogeneratora na ovom forumu u kojoj se spominje faktor iskoriscenja, koji uvek mora biti manji od 1, zamolio bih strucne da mi objasne da li je ovo montiran video:
unapred vam se zahvaljujem
[ vladd @ 09.12.2014. 07:14 ] @
Lepo je poigrati se, ali, zasto se svako ne bavi svojim poslom.
Bez zle namere, prosto znam da su nereseni problemi biomase, peletiranja, pa mozda i primena toplotnih pumpi u poljoprivredi..proizvodnja zdrave hrane, kvalitetna prerada poljoprivrednih proizvoda..
Svakako bi doprinos bio veci, sa konkretnim probama na terenu. A zadovoljstvo ISTO. I korist za zajednicu.
Digni onu dugačku dasku ispod nogu postolja, u delu generatora.
Onu dugačku koja ide ispod stola, pa napiši šta si našao.
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 09:27 ] @
@ vladd
Mislim da to ipak nije bio adekvatan odgovor na moje pitanje, ali pokusacu da odgovorim.
Mozda nam se zivotna iskustva razlikuju, ili je to samo mozda do okruzenja, jer verujem da je Beograd drzava u drzavi, nemam iskustva jer nisam niti bi mogao ziveti u takvom okruzenju. E sad, moje licno vidjenje stvari, siromasna zemlja Srbija je puna prevaranata, kvazi majstora, kupljenih diploma, lopova, "biznismena" (koji sa upisanim novcanim kapitalom od 200 din u APR-u dobijaju visemilionske kredite, izrazene u stranoj valuti, istog dana kada su i registrovali firmu, i koji po meni imaju status LOPOV a ne biznismen) i zemlja u kojoj se pojam "srednja klasa" nadzire sa visedecenijskim razmakom (mada bih jako voleo da gresim), ne vidim razlog zasto ne bi svako uzeo stvar u svoje ruke, jer vecina sposobnih, inteligentnih ljudi koji svoje znanje mogu i kroz prakticne primere da realizuju, verujem da ne delaju puno na teritoriji gorepomenute "drzave". Ne znam na koji nacin mislis da nije reseno pitanje biomase, zdrave hrane? Da li mislis na zakonsku regulativu ili na nesto drugo? Mislis li da meni neko moze zabraniti da ispeletiram zetvene ostatke koje bih direktnim sagorevanjem bar resio pitanje grejanja ili da proizvedem zdravu hranu? Mislis li da ako to i sada radim, da krsim neki zakon? Ne znam da li si upoznat sa evropskom direktivom i kjoto protokolom vezano za OIE? Mislim da je suvise ocigledno da ce celo covecanstvo biti primorano da maximalno koristi obnovljive izvore energije i da tu sferu ceka svetla buducnost, i da ce Vojvodina sa postojecim potencijalom (ukoliko nedodju opet "tamo neki strucnjaci") zauzeti lidersku poziciju po tom pitanju. E sad, posto ovo nema nikakve veze sa temom, poenta cele price je bila da mi strucni ljudi, kojih ovde ima u zavidnom broju, na laicki nacin objasne, odgovore na postavljena pitanja jer se tu krije sustina price, tj ako se ukapira princip samo, lako ga je primeniti na projektu koji moze da se pomnozi sa 100 (lupam sada) ali svakako moze da se primeni na vetrogeneratore, parne kotlove koji kao energent koriste biomasu za dobijanje toplotne, elektricne energije. Energija je svuda oko nas, ne? Tako da, prijatelju, bez losih namera, samo sam hteo konkretne odgovore a ne neku filozofiju. Kad bi svi svoj posao dozivljavali na nacin na koji nekolicina ljudi dozivljava, uveren sam da ne bih imao potrebe da postavim to pitanje. A opet sa druge strane, volja je najveci covekov zamajac.
Bez zle namere, ali pokusao sam delimicno da ti odgovorim na tvoje pitanje koje je glasilo zasto se svako ne bavi svojim poslom. Izvinjavam se unapred na opsirnijem odgovoru, ali mogao je on mogao biti biti daleko vise opsirniji, ovo je samo bilo grubo prepricavanje. A posto svako moze uvideti da ovo nista nema veze sa temom, jos jednom se izvinjavam za off topic i ako moderatori smatraju ovo suvisnim, neka obrisu.
[ branko tod @ 09.12.2014. 09:45 ] @
Što se tiče onog klipa sa ventilatorom LED može da sveli ( radi ) i sa 3 mW.
Znači toliko si i dobio okrećući elise. Verovatno da se dobija naizmenični
napon, ne znam šta si prevezivao. A maksimum snage koju možeš dobiti je
na nivou onoga što piše na ventilatoru. 12V x 0,1A = 1,2 W. Ali nemoj da
zaboraviš da se to dobija sa brojem obrtaja koji piše na ventilatoru.
Nisu ti potrebne sve te skalamerije,motori,generatori,kaiševi,prenosi,remenice,ništa ti od toga ne treba.
Slobodno možeš da demontiraš ulični samonoseći kabl do bandere posle ovog:
Takvih zezancija na YT imaš koliko hoćeš,sve su to odmorni mozgovi sa viškom vremena !
Citat:
AndrijA3101: faktor iskoriscenja, koji uvek mora biti manji od 1
Ne mora obavezno faktor iskoriščenja da bude manji od 1 , svi bi voleli da je veći od 1, ali
--NE može da bude ni =1 a kamo li veći od 1 !
a) Onaj prvi video nije montiran,to svarno tako radi,.... ali (uvek ono ali)
Uložen rad (ili snaga) kojim se zarotira ventilator je mnogo veći od snage (P=U x I ) koja se dobija na LE Diodi.
To radi ! __ali nije rentabilno.
Jel tebi rentabilno da njih 100 vozi bicikl sa uljučenim dinamom u krug oko sela da bi samo dve kuće imale struje ? ....u tome je Trick !
b) Drugi video je montiran i čista zezancija posmatrača.
Takva sprava/skalamerija kad se jako zarotira, dobro "zalaufa" (a još ima i onaj težak crveni teg koji akumulira energiju)
proizvodiće struju neko kratko vreme,pa će brzina rotacije da opada...dok se sve skroz ne zaustavi,
a NE kao na YT-snimku ...još je prikačio i veliku brusilicu od 2kW koja ima polaznu struju (za jako kratko vreme) i do 50-60Ampera.
eto,
to je to,
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 10:26 ] @
Branko zahvaljujem ti na odgovoru.
Povezao sam cooler nekog rashodovanog racunarskog napajanja.
Da li je to njegov maximum 1,2W? Da li ista dobijam ako povecam broj obrtaja, osim prekomernog zagrevanja i potencijalnog crkavanja? Postoji li formula za racunanje koliko vati mogu dobiti promenom obrtaja?
Poenta je sto sam prelemio ono sto sam vizuelno uocio. Mozes li mi reci sta je na onom videu covek tacno prelemio? I sta treba da se prelemi da se od motora dobije generator?
Unapred se zavaljujem.
A sto se tice Slimana, lako je njima bilo da otkrivaju svasta kada nista nije bilo otkriveno. narocito to vazi za XIX vek. XIX vek
posebnu paznju obrati na naucnike i na otkrica.
Trick Fix
Jedno je zdrav razum i zdrava logika. Svasta nesto na youtub-u besposleni mozgovi prezentuju, ali dok je sve u okviru logike, moram pitati.
Slazem se sa tvojom konstatacijom za biciklove i dinamo, ali moja ideja se zasnovala na tom ventilatoru koji bi se pokretao pomocu neodijumskih magneta. Da li je po tvom vidjedju stvari to rentabilno?
[Ovu poruku je menjao AndrijA3101 dana 09.12.2014. u 11:39 GMT+1]
[ branko tod @ 09.12.2014. 10:34 ] @
Šliman mi je prvi pao na pamet zbog odnosa.
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 10:36 ] @
Citat:
AndrijA3101: lako je njima bilo da otkrivaju svasta kada nista nije bilo otkriveno.
Ee,dobri ste sa ovim Šlimanom
pOz
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 10:42 ] @
Trick Fix
Jedno je zdrav razum i zdrava logika. Svasta nesto na youtub-u besposleni mozgovi prezentuju, ali dok je sve u okviru logike, moram pitati.
Slazem se sa tvojom konstatacijom za biciklove i dinamo, ali moja ideja se zasnovala na tom ventilatoru koji bi se pokretao pomocu neodijumskih magneta. Da li je po tvom vidjedju stvari to opravdano?
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 10:53 ] @
sve to funcioniše--ali nije rentabilno.
I ne možeš iz ventilatora od 1,2W (kad radi) da izvučeš 1,2W kad ga ti/vetar ili nešto drugo vrti !
Ee,to je ONO:
-iskoriščenje ispod 1 ( manje <1 )
[ branko tod @ 09.12.2014. 11:01 ] @
Čitaj, samo da znaš nisu one vetrenjače džabe onolike.
[Ovu poruku je menjao branko tod dana 09.12.2014. u 12:17 GMT+1]
[ branko tod @ 09.12.2014. 11:16 ] @
Citat:
Trick Fix:
sve to funcioniše--ali nije rentabilno.
I ne možeš iz ventilatora od 1,2W (kad radi) da izvučeš 1,2W kad ga ti/vetar ili nešto drugo vrti !
Ee,to je ONO:
-iskoriščenje ispod 1 ( manje <1 )
Sada malo analize TF. I ja sam u prvom trenutku pomisio tako, ali mislim da je istina drugačija.
A evo zašto : kada radi kao ventilator onda je tu prisutan u radu i regulator koji ograničava
maksimalnu struju . U slučaju kada radi kao generator onda nema tog ograničenja pa bi dobijena
snaga mogla i preći 1,2 W . Koliko shvatam opterećenje je vezano direktno na namotaje.
Ali ko to zna , bez probe se to ne može znati. Verovatno bi trebalo postaviti ventilator na krov
kola pa provozati jedan krug ili sačekati košavu.
Verovatno da cela naprava ne bi baš bila dugotrajna .
U ovom trenutku to struje što on proizvede ne bi koštalo više od 10 dinara za celu godinu.
To je što se isplativosti tiče.
TF Jesi li čitao knjigu o Šlimanu ?
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 11:32 ] @
Auuu Branko, dade ti meni stiva za doktorsku disertaciju... Ocigledno se nismo skroz razumeli. Ne zelim ja da izmisljam toplu vodu kao sto i ne zelim neke megalomanske projekte niti tezim nekim silnnim Megavatima. Jednostavno dolaskom LED tehnologije mislim da je taj ucinak dosta velik, i sa takvim nekim malim projektima samo bih, karikiram, sproveo svetla po pomocnim prostorijama koristeci LED sijalice. Za ozbiljnije pravljenje struje bih se svakako pozabavio diesel agregatima koju mogu kao pogonsko gorivo da koriste biljna ulja. Opet, na primer, i mlin cekicar na rotoru ima samo jedan "prikljucak" za remenicu, dok drugi vrti potpuno prazan...opet ima neke potencijalne energije, pa ma kolika ona steta da se ne nakaci na neki generator. Sve u principu ostaje u okvirima hobi programa. Nije za temu, ali da pitam: Ako bih izvadio motor iz, opet karikiram, golfa 2, diesel 1.9 sa 60KW. Koliko tih KW mogu da iskoristim? Mogu li terati presu za cedjenje ulja na tome, koja ima motor od 5KW? Podrazumeva se da moram imati generator kojeg ce taj motor pokretati. Ili gresim?
I ako stavimo vrednost 1W/h da proizvede, racunaj da radi 24sata, 365 dana. Po mom digitronu, ipak je to malo vise od 10 din...(ovo se odnosi na gornji Brankov post)
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 11:41 ] @
Citat:
AndrijA3101: golfa 2, diesel 1.9 sa 60KW....terati presu koja ima motor od 5KW?
Taj motor bi mogao da "tera" više komada takvih presa,
ako se na njega nakači pravi generator.
Jedino što bi morao da ga "turiraš" na 1500 ili 3000 obrtaja (na izlaznoj osovini,ne na radilici)
zbog 50Hz od izlanog naizmeničnog napona.
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 11:54 ] @
@ trick fix
hvala na odgovoru, nije mi bitno na koliko obrtaja bi morao da radi. Verovatno da i otpor tu ima kljucnu ulogu u potrosnji goriva (da li bi isto trosio kada radi presa i kada ne radi, pod uslovom da on konstantno radi na 3.000 obrtaja) . Koliko pretpostavljas da bi trosio na sat? Moze li se generator napraviti od trofaznog motora snage 15KW? Koliko bi stepeni vodu mogao da zagreje, kolicinski za sat vremena (znam da je ovo relativno i da zavisi od mnogo faktora, prvenstveno od t ulazne vode...itd, ali da li bi mogao, lupam, 1000 lit da podigne za 15 stepeni za sat vremena)? Mozda bi nekim izmenjivacem iskoristio i tu toplotu koju motori sa unutrasnjim sagorevanjem stvaraju kao nusprodukt sagorevanja. Dajte malo detaljnijih objasnjenja.
Unapred hvala
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 12:06 ] @
Citat:
AndrijA3101: da li bi isto trosio kada radi presa i kada ne radi,
Ma kakvi isto !
Kad presa ne radi--motor nije opterećen i troši samo onoliko koliko je potrebno da se on sam vrti+generator.
Kao i kod auta,kad upališ svetla --potrošnja je veća .---Nema Energije đabe !
Za ova ostala pitanja odgovore stvarni ne znam.
Morače da se uključi neko kompetentniji, ja ne znam, iskreno (da ne bi lupetarao)
[ branko tod @ 09.12.2014. 12:13 ] @
Neka troši 3 litra nafte na sat i neka dobiješ 10kW. Uporedi cene.
A iz onog ventilatora bi možda i dobio za 20 din godišnje , ali da
košava duva non stop.
Od motore NE MOŽE da se napravi generator. Litar nafte ima oko 10 kW/h.
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 12:45 ] @
Branko, ne pratis skroz... motor ne trosi naftu, vec iskljucivo biljna ulja koja se mesaju sa naftom (suncokret, soja, uljana repica, koje ja proizvodim, poagace tih uljarica koristim za ishranu stoke, ljuska suncokreta je jako zanimljiva sirovina u konceptu OIE, toplota koju stvara taj motor ulazi u sistem grejanja ako nizasta drugo, bar za povecanje stepeni ulazne vode u kotao), po tvojoj matematici " potrosis 3 litre nafte da dobije 10KW, 3 litre nafte = 450din 10KW = 60 din" zbilja nema nikakve zdrave logike. A vidi ovo, cena suncokreta roda 2014 godine iznosi 27 din, od 1 kg suncokreta imas oko 40% ulja, 25%ljuske i ostaje ti pogaca. Ipak je ovo malo kompleksnija racunica od tvoje "suvomatematicne". Kada izvadis iz konteksta, stvarno nema logike niti ekonomske opravdanosti.
A za generator, opet ti kazem, ne koristi vetar, vec bi iskljucivo koristio neodijumske magnete koji posle 100 godina gube 1% svoje snage, i naravno da bi montirao mnogo veci generator. U kuci sam skoro promenio sve sijalice, i presao na LED, odusevljen sam ucinkom, koliko trosi a koliko daju na primer sijalice od 3W. Neka mi 3 ventilatora "guraju" jedan LED reflektor od 10W u zadnjem dvoristu, ja bih bio prezadovoljan.
Ne gleda se sve kroz suvu matematiku, ima nesto i u uzivanju u sopstvenoj kreaciji necega, kada covek nesto stvori-napravi pa makar to bila i jedna LED sijalica od 3W, mada mislim da je biomasa jako veliki potencijal...
A za potrosnju sam racunao: ako proizvodi 1W (neodijumski magneti su u pitanju) on ce za 24h proizvesti 24W, za 365 dana ce proizvesti 8.760 W iliti 8,76KW, ispravi me ako gresim, cene uporedi sa racuna, mada nista me ne bi cudilo da Beograd ima povlascene cene u odnosu na ostatak zemlje.
A to sto tvrdis da litar nafte ima 10kw/h, mislim da gresis, mada je to samo moje licno misljenje i mislim da zavisi od mnogo faktora... jer i indeticni motori, imaju razlicitu potrosnju, ne bih to definisao kao konstantu vec kao promenljivu. Opet neka se neko kompetentniji javi da prokomentarise.
I ako ti nije tesko, objasni sto elektromotor ne moze da bude generator. Kakva je razlika u ventilatoru sa napajanja racunara i nekog drugog elektromotora?
[Ovu poruku je menjao AndrijA3101 dana 09.12.2014. u 14:02 GMT+1]
[ vladd @ 09.12.2014. 13:29 ] @
@AndrijA3101..
Citat:
vec iskljucivo biljna ulja koja se mesaju sa naftom (suncokret, soja, uljana repica, koje ja proizvodim, poagace tih uljarica koristim za ishranu stoke
Citiracu tebe, pre nego sto ti odgovorim. Vidis, da sam bar delimicno bio u pravu
Krajnje dobronamerno..ostavi se struje, osim ako nije za hobi, ali tada neka ti sluzi za zabavu..pomocicemo zdusno..
Pusti sada EU komisije i kome se kod nas dodeljuju krediti, subvencije ilii titule experta..
Samo "odabranima", kojima udba dodeli sertifikat..
Mani se generatora, to je ozbiljno zamajavanje. Struja nije skupa, a ako bude pameti bice i jeftinija.
Daleko vise postoji resursa za prosperitet u uljanoj repici nego u ventilatoru-generatoru..
Krajnje dobronamerno..
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 13:36 ] @
Andrija,
u kom odnosu si mislio da mešaš naftu sa "time svime" što si naveo?
Ocigledno je da pomoc konkretnu ne mogu dobiti ovde. Dobronamerno govoreci, nisam trazio savete, vec konkretne odgovore. Sa druge strane, nije rec iskljucivo o elektricnoj energiji, vec o energiji u sirem smislu te reci. Posto si mene citirao, doziveo sam to kao, "mani se struje hrani stoku i ne razmisljaj".
E sada posto ovo nije mesto za to, ne bih zalazio u dublje objasnjavanje ishrane domacih zivotinja, iza koje stoji citava nauka, o razgradnji proteina, sta se razlaze u buragu, sta u tankom crevu, o sistemu za varenje monogastricnih zivotinja, uticajem raznih enzima, organski vezanih minerala, odnosu mikro i makroelemenata u koncentratima radi vece iskoristljivosti o energiji obroka koje razna hraniva daju. Tu tezu kako si ti zamislio pod "hranjenjem stoke" se daleko, daleko vise razvila, to je prjatelju ozbiljna proizvodnja, u kojoj nema nikakvih odstupanja po pitanju kvaliteta, gde svaka odstupanja puno kostaju, propracena laboratorijskim analizama svakih pojedinacnih hraniva, balansiranju obroka itd.. da ne zamaram ljude ovde sa tim stvarima... Ako te ista bude zanimalo, slobodno mozes pitati i veruj da ti ni u jednom momentu necu reci da se manis toga, to je suvise komplikovano , a ni ne znas koliko jeste komlikovano. Sve u zivotu je suvise komplikovano, sve je stvar samo kako gledas na to i koliko si spreman da ucis, apropo toga sledi da se covek uci dok je ziv. To da li je struja skupa ili ne je relativan pojam. Ako zivis u zgradi na 4 spratu u 75kvm sa daljinskim grejanjem, potpuno se slazem sa tobom da struja nije skupa, jer i nemas zahteva za ozbiljnim potrosacima, vec tvoj najveci potrosac moze imati 3KW, e sad, ako vec moras da opsluzujes energijom imanje na skoro 1 ha , o skupoci struje ne mozemo pricati na istom nivou. Sta je kome skupo je relativan pojam. Znaci bez konkretnih odgovora na pitanje, savetodavna sluzba mi zbilja nije ppotreban. I povrh svega, veruj da to nije samo za odabrane kako tvrdis i ne znam na osnovu cega si to zakljucio. Ako nisi konkretno izlazio po terenu i presao zavidnu kilometrazu smatracu te nekompetentnim da i savete takve vrste dajes. Samo dobronameran savet...
[ branko tod @ 09.12.2014. 14:34 ] @
Andrija,
Ovo stvarno nije forum za takve priče. Vrlo dobronamerno sam ti odgovorio na tvoja pitanja.
Sam si mi rekao : Opet neka se neko kompetentniji javi da prokomentarise. Pa neka se javi.
Napomena : u mojoj firmi pri punoj proizvodnji potrošnja prelazi 40 kW/h.
u kom odnosu si mislio da mešaš naftu sa "time svime" što si naveo?
Pa prvenstveno zavisi od godisnjeg doba, naime, u letnjem periodu, u svoj stari kombi, traktor, auto mesam 50:50 bez ikakvih modifikacija. U sustini bi moglo to i zimi da se mesa u tom odnosu pod uslovom da se napravi neka pripremna grupa koja bi tu mesavinu zagrevala jer je najveci problem gustina...
metan je trenutno skupa investicija, ali boze moj, nemam ja ni 3 banke, ima dana... napomenuo sam ti i u prethodnoj poruci da je za sada sve u okvirima hobi varijante, OIE su trenutno u povoju, a za par decenija smatram da Vojvodina mora postati ono sto su UAE danas na polju energenata...
A za skole ne znam sta bi ti rekao osim toga da za sve u zivotu covek na prvom mestu mora imati "zicu" a posle dolaze skole..Po tvom svako ko je doktorirao, smatra se i da zna prakticna znanja iz oblasti koju je doktorirao... Ja takvog iskustva bas i nisam imao, ali naravno, cast izuzecima...
I Branko, gornji post se nije odnosio na tebe, vec na savetodavca vladd, a kao sto sam i napisao, naravno da znam da ovaj forum nije za to, ali ni konkretne odgovore na pitanja nisam bio dobio. Opet se ovo ne odnosi na tebe...
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 14:54 ] @
Citat:
AndrijA3101: Sve u zivotu je suvise komplikovano, sve je stvar samo kako gledas na to i koliko si spreman da ucis
U potpunosti se slažem !
Vidiš da se Bora i ja malo šalimo, nemoj uzeti za zlo.
Pitao sam Te za %-ualni odnos namešavanja BIO-komponenete , jer slučajno
-upravo takav objekat gradimo (na poslu), postrojenje koje proizvodi BIO-Diesel.
Nemo se ljutiš, čavrljamo malko,
,el ?
[ branko tod @ 09.12.2014. 14:56 ] @
Andrija napisao Branku:
A to sto tvrdis da litar nafte ima 10kw/h, mislim da gresis, mada je to samo moje licno misljenje i mislim da zavisi od mnogo faktora... jer i indeticni motori, imaju razlicitu potrosnju, ne bih to definisao kao konstantu vec kao promenljivu. Opet neka se neko kompetentniji javi da prokomentarise.
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 15:02 ] @
-ja ne znam i NE mogu sad "iz momenta" da izbacim koristan podatak o tome,
ali ako se baš niko relevantan ne javi , mogu da se raspitam u "Akreditovanoj Labaratoriji " sa sve ISO, "SISO" + ostalim svetskim certifikatima
-za taj podatak.
PS:
i da dodam ( Andrija,ispravi me ako grešim)
-Zimi, nije toliki problem gustina tog fluida već je problem tačka zrgušnjavanja i mržnjenja, ako se ne varam.
Vidiš da se Bora i ja malo šalimo, nemoj uzeti za zlo.
Pitao sam Te za %-ualni odnos namešavanja BIO-komponenete , jer slučajno
-upravo takav objekat gradimo (na poslu), postrojenje koje proizvodi BIO-Diesel.
Nemo se ljutiš, čavrljamo malko,
,el ?
Naravno da se ne ljutim, nema ljutnje po forumima, samo sukobi misljenja-znanja-prakticnih primera...
Vidis, ja koristim "poludivlju" metodu mesanja, znaci bez ikakvih modifikacija. ulje u evrodizel. Biodizel je vec druga prica. I kulturnija.
Kakvo postrojenje pravite? sta vam je ulazna sirovina? Imate li i prese za cedjenje ili kupujete sirovo ulje ili pak uzimate otpadno ulje? Koji je projektovani dnevni kapacitet biodizela?
[Ovu poruku je menjao AndrijA3101 dana 09.12.2014. u 16:38 GMT+1]
[ branko tod @ 09.12.2014. 15:38 ] @
Koliki je broj obtaja motora koji imaš ?
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 15:41 ] @
Imam ih vise komada, ne bih znao napamet, ali nije to ogranicavajuci faktor, po potrebi cu kupiti sve sto mi je potrebna za realizaciju. Mislim da ove motore sto posedujem imaju najvise 2.800 rpm, neki cak i manje.. ali opet ponavljam, nije ogranicavajuci faktor to sto posedujem...
[ branko tod @ 09.12.2014. 15:47 ] @
Evo zašto : 2.800 rpm ( asinhroni motor )
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 15:57 ] @
Napomenuo sam da nije ogranicavajuci faktor ono sto posedujem.
Po meni, adekvatan odgovor na pitanje, bi bilo: ako imas asinhrone motore, ne mozes napraviti generator. To mozes samo sa sinhronim motorima koji imaju toliko i toliko rpm, tolike snage, a ne biti iskljuciv i reci da od motora ne moze da se napravi generator.
[ branko tod @ 09.12.2014. 16:03 ] @
OK, ja nemam pojma. Potraži nekog drugog.
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 17:46 ] @
....polako sa tim obostranim "Bockanjem" ,nema potrebe za tim, polako sa tim
Sutra je novi i pametniji dan,
Svako dobro !
[ veselinovic @ 09.12.2014. 18:23 ] @
Tema ide skroz pogresno.
Prvo nije joj mjesto u elektronici, a drugo ( jos vaznije) potrebno
je malo vise postovanja prema sagovorniku.
Andrija, sta je nejasno. Branko i Robert su se svojski potrudili
( Vlad je odustao jos kod prvog vagona),
a sada ces "otjerati" i njih dvojicu.
Na kraju ce ispasti tvoj monolog koji ce mi pomoci u odluci da postove oduvam - a to cinim nerado.
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 18:33 ] @
Hvala BOG-u !
da je neko iz "Upravnog Odbora" uzeo čekič u ruke u lupio u onu dasku u sudnici i rekao : T I Š I N A !
Zahvaljujem se,
pOz
[ branko tod @ 09.12.2014. 18:41 ] @
Haug , bledolika braćo ( tako je odobravao Vinetu u vesternima iz 1965 )
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 18:51 ] @
Ovo što je ove bilo
-sam morao da obrišem!
nije imalo ama baš nikakvog smisla,
[Ovu poruku je menjao Trick Fix dana 10.12.2014. u 08:51 GMT+1]
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 19:41 ] @
Uz duzno postovanje moderatorima, ne vidim na koji nacin su se "svojski" potrudili. U prvom svom postu se nisam predstavio kao veliki poznavalac materije, vec sam napomenuo da sam totalni laik, koji ima snaznu volju da nauci nesto novo ali ima dosta nejasnoca oko pomenutog problema. Osim kacenja neke strane literature na 800 i kusur stranica, i besplatni saveta cega da se manem i sta da radim od konkretni odgovora sam dobio samo da taj ventilato moze da proizvede 1,2W. a kako broj obrtaja utice na snagu, sta je covek sa snimka prelemio, itd.. nista nisam dobio. Svojski se potruditi je ipak malo "dublji" pojam (bar za mene) od odgovaranja moze, ne moze, mani se toga. Kao sto sam napisao, saveti mi ne trebaju, cime se ko bavi apsolutno me ne zanima, u smislu da ako nekom mogu da pomognem, stvarno cu se svim silama truditi da ono sto znam, ili iskustvo prenesem, a na personu koja trazi odgovore je da sama proceni da li da se upusta u to ili ne. Ako prelistate postove unazad, valjda cete shvatiti da nijedan konkretan odgovor nisam dobio, i naravno da postovi imaju veze sa generatorima, jer se u naslovu teme ne spominje pogonsko gorivo, sto moze biti, slozicete se, apsolutno svaki vid energije. A ukoliko smatrate da postovi nemaju veze sa temom, zamolio bi vas, na moje insistiranje da ih obisete. I zamolio bih moderatora citatom da konkretizuje ko to ne postuje sagovornika???
Zahvaljujem na razumevanju.
[ Trick Fix @ 09.12.2014. 21:34 ] @
AndrijA3101,
Kad sam video da je tvoj post "Prelio POLA -MONITORA" --pročitah ga samo do pola.
EEeee jesi naporan kao " Skupština" !
-Ti Si promašio profesiju,dečkane ,
Ti treba da sa baviš " Ubeđivanjem Širokih narodnih Masa" --da poveruju u ono što NE Vide !!!
_________valjda će Karta da Te Krene,
pOz!
PS:
Izvini ,ali
-Neko je morao da Ti kaže !
Mama i Tata sigurno neće...
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 23:41 ] @
Da ti kazem da sam iskreno razmisljao o tome, cak stavise, sada je i pravi momenat :-) nemaju SNM (siroke narodne mase) jaku opoziciju... a o vlasti necemo.... tj ne smemo ;-) mislim da je to navedeno u pravilniku ES-a ali nisam siguran
odosmo u off, neka moderator izbrise ako je suvisno...
poz
[ AndrijA3101 @ 09.12.2014. 23:42 ] @
Da ti kazem da sam iskreno razmisljao o tome, cak stavise, sada je i pravi momenat nemaju SNM (siroke narodne mase) jaku opoziciju... a o vlasti necemo.... tj ne smemo ;-) mislim da je to navedeno u pravilniku ES-a ali nisam siguran
odosmo u off, neka moderator izbrise ako je suvisno...
poz
[ Trick Fix @ 10.12.2014. 07:58 ] @
Nemam pojma odakle će doći bio-komponenta jer još nije stigla prva tura, ni kakva če da bude,nisam je video,
Mislim da će da se dodaje u disel tako da bude 5% udela.
(moram da pročitam ceo projekat,da ne lupetaram ovde bez veze)
[ vladd @ 10.12.2014. 14:20 ] @
Sto se tice ucenja, tu smo da pomognemo, onoliko forumski, koliko je moguce.
Covek je mlad, dok uci.
Ono sto je nezgrapno je skakutanje sa 1.2W, ili 10W nebitno, direktno na kontinentalne regulative i planetarnu energetiku.
Struja za poljoprivredno dobro je poseban problem. Resavanje problema je stvar resursa. Znanje ce doci brzo i brze, kada je cilj fokusiran. Bez rasplinjavanja.
Nebitno je koliko se KW nalazi u litri dizela, teoretski, kada je iskoristljivost sus motora oko 15%(nemojte me hvatati za detalj, da li je 14 za benzin ili 16 za dizel ili atkins, da ne potezem sada teoretske cikluse). Ali uz nisku cenu biodizela nije ni bitno.
Kod iskoriscavanja energenta, bitan termin je i "eksergija", ona energija koja se moze "izvuci" iz materije.
Pravljenje biodizela je nacin, da se smanje troskovi poljoprivrednog gazdinstva. Ili neka druga verzija iskoriscenja biomase, bioplinova...
Mastati o VETRU nije dobar smer. To je slaboiskoristljiv izvor, na nasim terenima, integralno, uz neke gubitke pri trasformaciji i skladistenju energije.
Biodizel svakako resava problem skladistenja energije. Pride je u svakom trenutku upotrebljiv, po potrebi.
[ teslijanac @ 02.03.2016. 19:44 ] @
Imam ja neku ideju za generator i to u nekom obliku naizmenicne struje, semu cu da postavim za vikend, jer nisam sad u mogucnosti, dakle generator se sastoji od stalnih magneta, kalemova i balon (balon samo za prototip) dakle na neku cvrstu podlogu bih pricvrstio magnete onda bih na neki ram pricvrstio balon i na balon bih zalepio te kalemove, i to priblizio magnetima i pricvrstio, tobi uglavnom radilo (proizvodilo struju) tokom kise. Dok bi padala kisa, ona bi padala na gornju stranu balona i izazivala bi pomeranje kalemova na balonu (zato bih koristio balon (zbog elasticnosti)) i tako bi se indukovala struja u kalemovima. A ima dana kad kisa pada ko luda jos ovaj generator usavrsiti i ima da bude struje ... Samo balon bi koristio za mali prototip, ali jel ima takav elasticni materijal (kao balon) vecih dimenzija (za vece takve generatore)?
[ zica49 @ 02.03.2016. 20:05 ] @
Probaj sa ovim!
[img][/img][att_img]
[ Living Light @ 02.03.2016. 20:20 ] @
Citat:
teslijanac:
Imam ja neku ideju za generator i to u nekom obliku naizmenicne struje, semu cu da postavim za vikend, jer nisam sad u mogucnosti, dakle generator se sastoji od stalnih magneta, kalemova i balon (balon samo za prototip) dakle na neku cvrstu podlogu bih pricvrstio magnete onda bih na neki ram pricvrstio balon i na balon bih zalepio te kalemove, i to priblizio magnetima i pricvrstio, tobi uglavnom radilo (proizvodilo struju) tokom kise. Dok bi padala kisa, ona bi padala na gornju stranu balona i izazivala bi pomeranje kalemova na balonu (zato bih koristio balon (zbog elasticnosti)) i tako bi se indukovala struja u kalemovima. A ima dana kad kisa pada ko luda jos ovaj generator usavrsiti i ima da bude struje ... Samo balon bi koristio za mali prototip, ali jel ima takav elasticni materijal (kao balon) vecih dimenzija (za vece takve generatore)? :D
EEee, jesi mi blizu : Kovacica-Pancevo,
ali, aj probaj da Upleteš neku "Kakvu-Takvu" dobronamernu gramatiku u svoj tekst.
Ja Te jedva citam, koji sam "Odavle",
a kamo li neki iz "Beograd" ili iz jos dalje....
De, "Apdejtuj" se na 2016-u,
Bice svima lakse...
[ Living Light @ 02.03.2016. 20:28 ] @
@zica49
Vidim da.....Palis od kad si mali bio,
Prestani sa Tim ekzibicijama, zapalit ces komsiju sa svim Suvim Senom,
Kako vidim,
Tebi Ne treba Osciloskop, Niti FLUKE instrument,
Ti Si Vatren i bez požara, ........i ne odustajes, dok ne dodje do "povisene Temperature"
:-) :-) :-)
poz Zica49,
izvinjavam se na OFF-u,
(kapiram da nije u redu)
[ ZAS011 @ 02.03.2016. 20:52 ] @
A mogao bi i ovaj, za prototip.
@Living Light: Forum nije Chat Room