[ Ilija Studen @ 08.09.2002. 11:19 ] @
Kako da nateram Delphi 5 da prikaže ova slova kao Caption, Item string liste ili na bilo koji drugi viuelni način?

Takodje, kako da ova slova koristim u txt fajlu (Notepad)?
[ goblin @ 08.09.2002. 21:01 ] @
Ma sve ti je u Charsett-u fonta koji koristis. Naravno, izbegni MS Sans Serif i postavi Arial (npr. ali moze i Verdana, Times New Roman itd.). Charset se postavi na Central-european (u object inspectoru kodna strana EASTEUROPE_CHARSET) za latinicu ili, ako hoces cirilicu charset se postavlja na Cyrilic (u Object Inspectoru je to RUSSIAN_CHARSET). Funkcionise za komponente: TLabel, TButton (i mislim sva dugmad u globalu: TSpeedButton, TBitBtn itd.)... NE RADI NA: TRadioItem, TCheckBox, TGroupBox itd. (zbog GDI-a koliko mi je poznato... to se sredjuje pri instalaciji Windowsa.

Mozes improvizati u odredjenim kontrolama, npr. u TComboBox-u lepo rade nasi fontovi u gornjem delu, a ne rade u padajucoj listi - samo sam iscrtavas item-e... navicices se...

P.S. unutar string liste se NIKAD NE MENJA charset... ako ti je pravilno "iskucano", takvi ANSI karakteri ce biti i zapamceni... problem je u prikazivanju... tu je odgovoran charset. Izuzetak od pravila je RichEdit (jer podesavanje charseta NE pomaze, tako da moras non stop da koristis SaveToStream/File i obrnuto, da bi odrzao format teksta), ali to je vec druga prica... nadam se da si shvatio (ako ima problema, slobodno pitaj :)
[ Ruka @ 13.10.2002. 13:48 ] @
Nisam baš razumeo. Podešavanja se odnose samo na charset fonta (u object inspector-u)? Kako da uopšte unesem naša slova? Da li postoji podrška za unicode?
[ random @ 13.10.2002. 14:41 ] @
MarQs: instaliraj Windows 2000 ili XP. Win98 nema odgovarajuću podršku za Unicode.
[ Ilija Studen @ 14.10.2002. 11:25 ] @
Nije Win 98 već Me.

Pre par dana sam instalirao Win 2k.
[ morlic @ 10.11.2002. 17:41 ] @
Da bi se slova korektno prikazivala Windows mora biti instaliran sa regional settings "Serbian". Ovo je posebno vazno kod 98/Me varijante. Kod w2000 se i posle intalacije moze menjati ova opcija. Kod 98-ce je potreban patch.

U aplikaciji treba za Font.Charset staviti EASTEUROPE_CHARSET.

Ovako bi sve trebalo da radi. Ukoliko se npr. W2K ostavi sa Eng. kao regionalnim setovanjem onda se desava da se dobijaju drugaciji kodovi za neka nasa slova bez obzira sto ih korektno prikazuje. Kada se takav dokument odnese na drugi windows sa Serbian reg.set. dobijaju se kuke.

Ima tu jos nekih zackoljica....
[ Brodoljub @ 16.12.2002. 01:21 ] @
Ja znam seljacko (tako ga ja strucno zovem) resenje. Uzmes FontLab ili ScanFont. www.pyrus.com. Otvoris Tahomu (pod uslovom da nju koristis za pomenuta slova jel' MS Sanserif ne moze, - moze ali...). Promenis kodnu stranu na 1250. i ponovo generises font. U Delphi-u izaberes ko sto je covek rekao Eastern charset i radi na svim operativnim sistemima. Pogledaj koji je moj.

Naravno, u instalaciji zamenis font (ili ga generises pod drugim imenom u prethodnoj fazi pa instaliras) - u svakom slucaju sve englesko ima da radi

Ono, da instaliras Win2000 bas i nije neki odgovor. Ima ih dosta koji savetuju da se prvo instalira OS od 500-600 USD da bi njihov program radio.
Kolji vola za kilo mesa. Ima se, moze se.
[ Voodoo @ 16.12.2002. 20:52 ] @
E moj Brodoljube sa Dorcola, ako ces da das 500 USD za Windows a zivis u Beogradu, svaka ti cast...
[ Brodoljub @ 16.12.2002. 21:48 ] @
E moj Vudoje, ako ti mislis da ces nekom da prodas program i da mu trazis da instalira operativni sistem i sjebe sve instalacije...

By the way, misevi su se uplasili odkako im je Djindjic uvalio da kupuju Microsoftove stvari, zato sto mu je falila slika sa Bilom.

(Od puno programera se trazi da registruju svoje alate (firme).)


Sto se mene tice, ja vozim 95 i ide mi brzo. Pitao sam u Microsoftu da mi ga registruju ali ne moze. hehehe. Samo novije. Posto ja ne volim novije, ja sam regularan.

A sto se tice registrovanog softwera, imao bih psihicke probleme u slucaju da nesto kupim. Zato, zbog zdravlja, ne registrujem, sem ako firme nisu
Jazz TNT FCN EViDENCE Laxity AFL SWU TuiG AccusE CORE EVC RoR