[ SerbianRenegade @ 14.09.2005. 01:04 ] @
Zelim da se prebacim na Linux.
Imam 3 distribucije Linuxa izmedju kojih moram da biram

Fedora
Knopix 3.4
Suse 8.0

Posto sam totalni pocetnik,koji da instaliram???
[ sadux @ 14.09.2005. 01:46 ] @
Pa to je sad diskutabilno pitanje,neki cak preporucuju i slack na pocetku...Ali sto se mene tice uzmi mandrake-mandriva (nemas na spisku) jer sam tako ja uradio i dobro sam se znasao za pocetak...

Uzmi malo i knoppix live pa se igraj..a na kraju,s obzirom na tvoj spisak onda uzmi suse..

pozdrav i srecno!
[ tdjokic @ 14.09.2005. 01:50 ] @
Knoppix poznajem vec dugo, posecujem i forum itd. Autor Knoppixa uopste ne podrzava isti za instalaciju na hdd a i moderatori na forumu savetuju da se NE instalira. U najboljem slucaju i ako ga instaliras, treba sto manje po njemu cackati jer je osetljiv, tako reci namerno - autor ga je sastavio optimalno za Live CD, kako je on zamislio, kao mesavinu razlicitih verzija Debiana i to hoce vrlo rado da se "zablesavi". Takodje imas i prilicno staru verziju, sada je vec prisutna 3.9 na CD-u i 4.0 na DVD-u.

Fedora - nisi naveo koja verzija, mislim da su novije verzije stabilnije i bolje od onih prvih, jer je to mlada distribucija.

Suse 8.0 je takodje dosta stara verzija, sad je vec izasla i 10.0. Stara verzija sama po sebi ne mora biti losa, jer je Suse vec dosta dugo prisutna distribucija, ali se moze desiti da imas probleme sa nekim novijim hardverom i slicno.

Fedora i Suse se instaliraju "normalno", starinski, korak po korak, dok je kod Knoppix-a to malo skraceno i nemas toliko kontrole, ide ceo CD odjednom.

Posto si iz Novog Sada, tvojoj paznji preporucujem vrlo lepu domacu distribuciju, bas iz N.Sada, http://www.atomixlinux.org/

"Za one koji nemaju dovoljno kvalitetnu vezu ka internetu, postoji opcija slanja medija poštom. Cena je 300 DIN+PTT troškovi za 5 CD-ova ili 1 DVD. Zainteresovani za ovaj način nabavke mogu da nam pošalju e-mail - [email protected]" Imaju lep sajt, sa dosta dokumentacije i uputstava na srpskom, milina, ako mozes da reskiras taj novac. Mislim da je Atomix baziran na Fedori.

[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 14.09.2005. u 03:03 GMT+1]
[ angeluss @ 14.09.2005. 09:05 ] @
ima li neko iz BG-a ko se bavio razvojem Linuxa???

I ja de se ukljucim - sto se suse-a tice mozda jeste lak za pocetnike ali iritirajuce je to sto je jako spor, tako da ima sa te strane minus od mene...
[ Ja_sam_djoki @ 23.09.2005. 12:59 ] @
Ja bih ti savetovao suse 9.3, radi ok.Imao sam problemi sa Fedorom 4, jer puca kada se pokrene Java.
Ova verzija Suse-a 8.0 ti je stara.
[ mulaz @ 23.09.2005. 13:34 ] @
bolje pitanje je.. zasto ti trba uopste linux? ako ti treba kao desktop OS, onda mandriva, FC4, (k)ubuntu, ...

ako ti vise treba sa upoznavanjem sistema, i ako te ne mrzi citanje man stranica, downloudovanje i kompajliranje svega zivog, rucno editovanje .conf fajlova.. onda slack/debian :)
[ tdjokic @ 23.09.2005. 16:57 ] @
Nisam Novosadjanin, ne poznajem licno nikoga iz http://www.atomixlinux.org/ , nemam sa njima nikakvih poslovnih, finansiskih niti bilo kakvih drugih veza, ali - ljudi su veoma vredni i mislim da ce se svakome ko pocne saradnju sa njima, to veoma isplatiti. Pogotovu Novosadjanima. Velika je stvar ako mozes da odes kod nekog da vidis kako se sta radi, a oni su poceli i sa Linux radionicom od nedavno, gde se rade konkretne stvari.
[ me-tuzalem @ 23.09.2005. 21:12 ] @
Citat:
Ja_sam_djoki: Ja bih ti savetovao suse 9.3, radi ok.Imao sam problemi sa Fedorom 4, jer puca kada se pokrene Java.
Ova verzija Suse-a 8.0 ti je stara.

Kako to misliš???
Ja imam Fedoru 3 (imao sam i 2) i nikakvih problema sa Javom nije bilo. Planiram da pređem na Fedoru 4 pa me zanima šta to puca.