[ Sta_Sad!? @ 14.09.2005. 17:23 ] @
Kupujem UPS za 50-tak eur, pa ne znam dali ima neke razlike izmedju Mustek-a i Inform Guard-a, u smislu koji je bolji, ili nekog treceg za te pare...
Ako moze neki savet...
POZDRAV!
[ Goran Mijailovic @ 14.09.2005. 18:32 ] @
I mene to interesuje.
[ mleposavic_lepi @ 14.09.2005. 22:19 ] @
Ja bih definitivno izabrao Inform Guard jer se radi o Line Interactive UPS-evima!!! Imate vise o tome u jednoj od tema na ES-u. Ne secam se gde je tacno. Ima bas jedan dobar TOP post u kome su objasnjene sve vrste UPS-ova. Pretrazite forum!!!

Pozdrav!!!
[ Sta_Sad!? @ 15.09.2005. 18:17 ] @
Citat:
-Line Interactive UPS. Po mnogima, ubedljivo najpouzdanija klasa UPS uređaja. Princip je svakako inteligentan, iako u suštini jednostavan. Glavna razlika u odnosu na prethodna dva tipa je što postoji samo dvosmerni pretvarač/invertor. Struja najpre ulazi u pretvarač/invertor, koji razvodi struju - deo pretvara u jednosmernu, kojom puni baterije, a deo odmah filtrira i napaja opremu. U slučaju nastanka problema u napajanju, pretvarač radi kao invertor, koji jednosmernu struju uskladištenu u baterijama pretvara u naizmeničnu, šalje je na filtriranje i na izlazu dobijamo čistu naizmeničnu struju, stabilnog napona i frekvencije. Tako dobijamo ubedljivo najbrži switchover period, jer pretvarač/invertor (u oba slučaja zadužen za "isporuku" struje) preuzima ulogu switcha. Ovaj sistem slovi za daleko najisplativiji. Cenom je negde između OnLine i StandBy uređaja, a pouzdanost je, zahvaljujući principu rada, na veoma visokom nivou. Nominalna snaga je do 3000VA.


Ok, hvala, nasao sam, ali dali ja za i 50e od Inform Guarda dobijam bas taj Line Interactive UPS, dali zna neko, nesto mi se cini da su takvi tipovi Ups-ova skuplji...
Pozdrav!
[ Goran Mijailovic @ 15.09.2005. 18:45 ] @
Ma nema sanse, mene inace interesuje generalno da li je Informguard bolji od Musteka?
[ mleposavic_lepi @ 16.09.2005. 07:32 ] @
Imate na sajtu Inform Guard-a, svi njihovi UPS-evi su Line Interactive!!! Ja se upravo spremam da kupim jedan od 1200VA a do sada sam prodao 5 komada od 600VA i za sada ni jedan problem!!!

Definitivno su bolji od Mustek-a!!!


Pozdrav!!!
[ Goran Mijailovic @ 16.09.2005. 19:27 ] @
http://www.informups.com/
[ StORM48 @ 28.09.2005. 16:13 ] @
Pošto je taj informguard?
Po ceni je vrlo lako odrediti da je stvarno Line-Interactive ili je u pitanju prevara.

Pozdrav

P.S. Bivšim TOP temama se lako može pristupiti iz teme koja sadrži Pravilnik, a nalazi se u vrhu svakog foruma.
[ Goran Mijailovic @ 28.09.2005. 19:26 ] @
Hm ovaj 600 ap kosta oko 42.
[ StORM48 @ 28.09.2005. 20:22 ] @
Line-Interactive, malo sutra.
Najverovatnije se radi o Stand-By modelu sa AVR-om (automatic voltage regulation), koji oponaša neke mogućnosti boljeg modela. Međutim, tehnički - to je daleko od pravog Line-Interactive modela. Najjeftiniji APC LI modeli koštaju oko 220-240 evra.

Pozdrav
[ Goran Mijailovic @ 28.09.2005. 20:40 ] @
Evo sad skidoh sa njihovog sajta uputstvo pa ako te ne mrzi da pogledas voleo bih da cujem tvoje misljenje.
[ StORM48 @ 28.09.2005. 21:35 ] @
Nisam ja neki Sveti Ilija Gromovnik :), ali reći ću šta mislim...

Mislim da sam dobro pretpostavio. Iako to nigde nije konkretno navedeno, par podataka me upućuje na to da je u pitanju "kvazi line-interactive" model. Konkretno, obično se kod Line-Interactive modela ne navodi AVR (automatic voltage regulation) kao "feature", pošto je to princip rada tih uređaja. Odnosno, cela filozofija rada se zasniva na konstatnom eliminisanju problema napajanja iz mreže i non-stop peglanjem napona I FREKVENCIJE!

Druga stvar, manje bitna, ali primetna je navođenje switchover perioda (brzina transfera primarnog napajanja sa mreže na baterije), koji kod dotičnog modela iznosi 4ms, što je, s obzirom da pričamo o tzv. LI modelu, irelevatno, jer je taj period kod ove "porodice" UPS-ova beznačajan, pošto (kako je već poznato), inverter ima dvostruku ulogu.

I cena je, naposletku, definitivan "dokaz" da nije u pitanju skuplja kategorija uređaja. Naravno, podaci kao podaci, zaslužuju nekakav respekt, iako ne bih mogao da se kladim koliko su relevantni. Nisam imao prilike da probam dotični model (niti neki drugi, istog proizvođača), ali nema razloga da ne verujem da može da opravda svoju cenu, pošto za razliku od konkurencije iz Musteka, ovaj ima kakav-takav AVR, što je mnogo bitnija činjenica od mogućnosti pukog produženja rada za 10-15 minuta.

Nadam se da je moj odgovor makar malo bio od koristi.

Pozdrav
[ Sta_Sad!? @ 30.09.2005. 09:32 ] @
E sad je fora sto i Mustek u svojim karakteristikama pise da je line interactive i da ima avr..
Pogledajte...
[ StORM48 @ 30.09.2005. 10:54 ] @
Biću najiskreniji. Ako su u pitanju stariji modeli, to je notorna laž. Za nove, priznajem, zaista ne znam.

Pozdrav
[ draganmi @ 11.10.2005. 08:21 ] @
Citat:
StORM48: Line-Interactive, malo sutra.
Najverovatnije se radi o Stand-By modelu sa AVR-om (automatic voltage regulation), koji oponaša neke mogućnosti boljeg modela. Međutim, tehnički - to je daleko od pravog Line-Interactive modela. Najjeftiniji APC LI modeli koštaju oko 220-240 evra.


Mislim da sam dobro izučio fabričke karakteristike MUSTEK-a PowerMust 600 USB i Inform guard-a 600AP.
Iz njih sledi da je MUSTEK pravi line-interactive (jer regulacija napona ide isključivo preko baterije) dok Inform guard ima poseban AVR, a bateriju koristi samo ako on ispadne iz rada (granični režim za AVR je manje od 190VAC i preko 275VAC - to su naponi na kojima počinje da koristi bateriju).

Drugo je pitanje zašto bi ovaj drugi sistem bio lošiji, s obzirom na to da vrši regulaciju napona, i to u značajnom opsegu ulaznog napona i pri tom još štedi bateriju?

Takođe, skuplji model MUSTEKA - PowerMust 800 Pro ima i dodatni AVR!




[Ovu poruku je menjao draganmi dana 11.10.2005. u 09:29 GMT+1]
[ StORM48 @ 11.10.2005. 21:28 ] @
Broj konfiguracija i komponenti prosviranih uz "pomoć" Mustekovih UPS-ova mi govore da specifikacije lažu. Ili je taj njihov Line-Interactive model malo "smotan". :)

Druga stvar koja nije na mestu u toj priči je automatska regulacija napona. Ti tvrdiš da ona "ide isključivo preko baterija", što NIJE navedeno u specifikacijama, a osim toga - to nije princip rada LI UPS-a. Line-interactive svoju regulaciju napona poverava dvosmernom inverteru koji, dok ima struje, puni baterije i istovremeno napajanja računar regulisanom strujom. Kada stabilnost napajanja bude narušena (bilo deformacijama/smetnjama, bilo potpunim nestankom), inverter prestaje da puni baterije (što je logično) i njihovu struju preusmerava na izlaz. Ovaj put - bez regulacije, pošto ista nije potrebna pri napajanju iz galvanskog elementa.

Žao mi je, ali nekako ne mogu da poverujem u tu priču o Line-Interactive modelu, pošto sve navedene specifikacije ipak navode na najobičniji Stand-by model sa AVR-om rešenim uz pomoć posebnog trafoa, koji reguliše napon. Mnogi manji proizvođači su skloni da to proglase za Line-interactive, jer u suštini - način funkcionisanja podseća na pravi LI.

Na posletku, cena možda govori i najviše. Kao što sam (čini mi se) spomenuo, Line-Interactive modeli postoje gotovo oduvek, a cena im nikada nije pala značajno ispod 200 evra, odnosno nekadašnjih 400 nemačkih maraka.

Uz nešto jeftiniju proizvodnju, ta cena bi mogla da se smanji za trećinu, ili čak polovinu, ali nikako na nivo od 40-50 evra.

Pozdrav

P.S. Ostavljam (ipak) mogućnost da grešim, jer nisam otvarao njihove UPS-ove do sada. Ako budem imao prilike, to ću uraditi i ovde ću izneti zapažanja.
[ draganmi @ 12.10.2005. 07:50 ] @
Citat:
StORM48: Druga stvar koja nije na mestu u toj priči je automatska regulacija napona. Ti tvrdiš da ona "ide isključivo preko baterija", što NIJE navedeno u specifikacijama, a osim toga - to nije princip rada LI UPS-a. Line-interactive svoju regulaciju napona poverava dvosmernom inverteru koji, dok ima struje, puni baterije i istovremeno napajanja računar regulisanom strujom. Kada stabilnost napajanja bude narušena (bilo deformacijama/smetnjama, bilo potpunim nestankom), inverter prestaje da puni baterije (što je logično) i njihovu struju preusmerava na izlaz. Ovaj put - bez regulacije, pošto ista nije potrebna pri napajanju iz galvanskog elementa.


Ili je po sredi nesporazum ili ja tu stvar ne razumem dovoljno. Kada sam rekao regulacija napona "ide isključivo preko baterija" mislio sam (valjda logično) na situaciju u kojoj je TAKVA REGULACIJA POTREBNA (čemu regulacija napona ako je napon u okviru tolerancije?), to jest da kada dođe do nestabilnosti napona regulacija ne ide preko posebnog trafoa (kao kod Inform guarda), već da se uključuje baterija. Valjda se u tome slažemo? Iz specifikacije MUSTEK-a (po svoj prilici) tako ispada /ima regulaciju napona, a nema poseban trafo/.

Naravno, ni ja nisam otvarao ni jedan ni drugi. Bilo bi dobro da neko ko ima MUSTEK-a isti otvori i konačno reši ovu misteriju.

Pošto sam i sam u dilemi koji od ova dva modela da kupim (takav mi je budžet) još uvek ne znam na čemu sam. Šta mi ti preporučuješ?

P. S. Čini se da Inform guard ima bolju bateriju, ima osim toga i green funkcije i cold switch, ali je jasno da (ako kod MUSTEK-a i ima mesta za nagađanje) isti definitivno nije line interactive.
Ako sam dobro shvatio Inform guard se pravi u Turskoj, a MUSTEK u Nemačkoj?
[ StORM48 @ 12.10.2005. 22:00 ] @
Teško je preporučiti na osnovu (barem mojeg) vrlo slabog tehničkog znanja u vezi sa konkretnim modelima. Doduše, InformGuard sam i imao prilike da probam i nisam uočio nekakve nedostatke, ali - treba li reći da su moja iskustva ipak mizerna. UPS je vrsta uređaja gde pogotovo nije dovoljno sesti jedno popodne i potvrditi dobar ili loš kvalitet.

Ako se rukovodimo po mestu proizvodnje (ako je i ono relevantno?) stvar je sama po sebi jasna. Pobeda pripada Musteku. Istina, Mustek ranije nije ugrađivao apsolutno nikakvu zaštitu (struja je direktno proticala do konfiguracije, bez ikakvog filtriranja), dok je sada situacija izvesno drukčija. Čak i da je primenjen princip kvazi Line Interactive, Mustek zaslužuje preporuku, ali isključivo u tom cenovnom rangu i takvoj konkurenciji.

Ovim nisam planirao da InformGuard diskvalifikujem, već da subjektivno kažem šta bih ja (eventualno) uradio u sličnoj situaciji.

Pozdrav
[ Sta_Sad!? @ 12.10.2005. 23:21 ] @
Sta kazete na ovaj brand u cenovnom je rangu sa mustekom i inform-om(u odredjenim modelima)....
Deluje kao da je bolji od ova dva, taj koji sam ja video pozadi ima shuko prikljucnicu tako da je moguce na njega prikaciti produzni kabel....

www.pcmups.com.tw

npr.model: www.pcmups.com.tw/product/BNT800.html




[Ovu poruku je menjao Sta_Sad!? dana 13.10.2005. u 00:37 GMT+1]
[ draganmi @ 13.10.2005. 08:42 ] @
[Edit by StORM48: Obrisan nepotreban citat.]

Meni se više sviđa model Imp 625AP.
Po specifikaciji je veoma sličan (skoro identičan) pomenutom Inform guardu, ali ima mnogo lepši dizajn i nekoliko vrlo korisnih funkcija više:

- Ethernet network surge suppression port
- EMI/RFI noise filter
- Hot Swappable feature by user
- Coaxial surge suppression port for cable TV/modem surge protection.

//Ovo važi samo za IMPERIAL modele koji su novi i pitanje je da li još uvek mogu da se kupe kod nas.//

Šuko je eventualno potreban kada želite da priključite aktivne zvučnike, za ostale namene ne bih ga preporučio.

Mrežni filter (EMI/RFI noise) je po meni najveća stvar, posebno ima efekta kod audija (daje "čistiju" struju, pa je i zvuk upadljivo pročišćen). To se skladno povezuje sa šuko utičnicom...
Tu je i zaštita kablovske TV i kablovskog modema od prenapona (ne znam koliko je u praksi to česta pojava). Ako u kući imate dva ili više umreženih računara imate i zaštitu od prenapona u mreži (isto pitanje). Ali što je sigurno, sigurno je.
Dakle, MNOGO je svestraniji od MUSTEK-a i Informguarda. Pitanje je: kolika je cena, gde se može nabaviti kod nas i naravno, koliko su kvalitetni ugrađeni delovi.

Povoljna (?) stvar je i što su pravljeni na Tajvanu.




[Ovu poruku je menjao draganmi dana 13.10.2005. u 10:06 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao draganmi dana 13.10.2005. u 10:10 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 13.10.2005. u 20:17 GMT+1]
[ brkchey @ 18.10.2005. 00:09 ] @
Malo idem offtopic, ali vec sam ovdje postavljao temu pa mi niko nije odgovorio, ali sta mislite o Panda hardware UPSovima, ja imam jedan koji posjeduje AVR a kupio sam ga za 30 jevreja ovdje u Banjaluci i evo hvala Bogu, radi perfektno vec godinu dana koliko imam i garanciju od prodavca. Nigdje ne pise iz koje je drzave ali slutim da je Kina, iako mi ovi kazu da se uvozi iz Austrije.
peace
[ obidijus @ 25.02.2012. 11:08 ] @
Razmisljam kupiti Mustek PowerMust 2012 2000 VA / 1200 W,line interactive.Pa me zanima kakvo je vase misljenje o ovom upsu,jel ima neko iskustva s njim...Poz
http://www.mustek.de/11/index..../ups-3/140-pm2012e/126-pm2012e
[ Goran Mijailovic @ 26.02.2012. 01:22 ] @
Posle ovoliko godina (7) od postavljanja teme i dileme, mogu samo reci da sam prezadovoljan radom Informguard UPSa. Pre nekoliko meseci sam mu zamenio original bateriju.
[ Goran Mijailovic @ 15.01.2017. 01:32 ] @
Baterija je oslabila a UPS je od danas neispravan, stalno prebacuje na bateriju i pišti. U uputstvu piše da se tako ponaša kad izgori osigurač.
Sreća pa sam imao zamenski UPS, tj. isti takav. :)