[ luner @ 08.09.2002. 20:21 ] @
Jednostavna forma sa poljem za unos teksta, ide na neki skript.php koji na taj tekst izvrši nl2br($tekst) i snimi ga u fajl, bazu podataka ili šta već. Sve radi kao podmazano.

E sada, ukoliko želim da izmenim taj tekst najjednostavniji način je da pristupim sličnoj formi u kojoj je prethodno uneti tekst već povučen sa mesta gde je upisan i ispisan na mestu sa unos teksta.

Problem koji se javlja su kao i uvek "glupi korisnici" tj. oni su na nekim mestima udarali (onako krvnički) Enter a sada, gle nerazumljivog čuda, tu stoji neko <br />!!! (Tu domah dolazi ono mrmljanje "Ne, ne, ja u ovakvim uslovima neću da radim... ubacili nam ovog programera koji nema pojma pa JA treba da vadim kestenje iz vatre i radim njegov posao" :)) Da li postoji neka inverzna funkcija ili neki način da se ovo reši tj. da im se ispiše tačno onaj tekst koji su oni uneli?

Kako stoje stvari sa ostalim problemima ovog tipa?(U ovom trenutku mi ništa dodatno ne pada na pamet ali da sednem da programiram odmah bih naišao na 10 problema :))
[ Goran Rakić @ 08.09.2002. 22:13 ] @
pa imas \n koji oznacava kraj reda pa ce str_replace da odradi posao.
[ luner @ 08.09.2002. 22:35 ] @
Hm... prilično logično rešenje - nisam se setio \n parametra da se to izvede. Hvala!
[ FlatLine @ 08.09.2002. 23:06 ] @
Zato je ne koristim nl2br() kad snimam u fajl/bazu ili bilo gde nego kad izvadim iz fajla/baze i treba da ga prikažem na stranici. Uvek pokušaj da svaki input zadržiš u njegovoj originalnoj formi ako možeš.
[ RAZZLEDAZZLER @ 09.09.2002. 04:46 ] @
poshto je Flat rekao "Zato ja ne koristim ...", chisto da znash da nije u pitanju samo neki njegov trip, nego da svi koji su se pre susretali sa ovim problemom to koriste.
Bilo sa chime da konvertujesh text koji iz baze treba da se prikaze na stranici, gledaj da ga snimish u originalnom obliku u bazu, a kao shto je rekao Flat, tek kada ga prikazujesh na ekranu, onda koristi tu konverziju.

Neki su se bunili da u tom sluchaju usporavash celu aplikaciju, jer umesto da jednom konvertujesh text i stavish ga u bazu, ti u stvari svaki put kada prikazujesh text konvertujesh. Ne znam, mozda je to i tachno, ali ovako ti mnogo olakshava posao ... koji je u nekim momentima i skoro nemoguc.
[ luner @ 09.09.2002. 20:51 ] @
Svakako da to usporava ceo proces kada se svaki put konvertuje ali takodje usporava proces i da se kovertuje <br /> u \n. U principu, meni je veoma pozljeno da sacuvam tekst u originalnom obliku jer postoji verovatnoca da ce taj tekst bii i stampan kao i koriscen za pravljenje raznoraznih formata.

Pozdrav i Hvala!
[ Goran Rakić @ 09.09.2002. 22:14 ] @
uvek treba proveravati sta se cesce desava. ti ces uvek cesce prikazivati informaciju u HTMl obliku nego u plaintext-u. Plain text ti treba samo prilikom editovanja koje bi trebalo da bude redja aktivnost, a i obavlja je vlasnik sajta pa on valjda nece da se ljuti sto ce da saceka 1sec duze.

inace bilo gde, pa i na ovom forumu valjda, se informacija cuva tako da se do nje lakse dolazi za najcesce prikazivanje (pa se broj postova i thread-a vuce iz baze pri prikazivanju, a prilikom brisanja, postovanja sa upisuje u bazu, a ne da se prilikom prikazivanja svaki put broje redovi).
[ luner @ 09.09.2002. 22:41 ] @
Ma Go! X, naravno, vidajo sam i aplikacije koje izvode statistiku koji je format najtrazeniji pa prilagodjavaju izvor njemu. U principu, ovo je preslaba aplikacija a prejak server tako da (maltene zanemarljiva) varijacija i nema toliko udela.
[ -zombie- @ 10.09.2002. 03:50 ] @
pa mislim da je brzina takvih konverzija zanemariva u odnosu na druge stvari (pristup bazi i sl.)

i u mnogim sajtovima se koristi cuvanje u originalnom obliku...

jer zaboravljate da postoje i neke konverzije koje nisu bash "obostrane".

prvo sto mi pada na pamet je recimo kada na ovom forumu napisete neki url sa www.example.com. ovaj forumu to detektuje i pretvara u link. ali kada ocete da editujete vas post, onda ne treba da editujete <a> tag, vec originalni text.

znam da je moguce ovo vratiti u text format obrnutom funkcijom, ali kako napraviti razliku onda izmedju takvog upisa, i upisa url-a sa [url] tagom...


i josh jedan primer zbog koga je bolje text drzati u originalnom formatu. ako se zbog redizajna sajta zeli promeniti npr. nacin na koji se otvaraju linkovi da umesto da ih otvara u novom prozoru (sa target=_blank) da ih otvara u istom, ili u nekom frejmu, onda se to treba uraditi samo u php kodu za prikazivanje, a ne i proci kroz celu bazu, i menjati linkove u textu...