[ zonepetrovic @ 15.09.2005. 17:06 ] @
Odlicna dzepna varijanta Linux-a. 50 MB, moze da se bootuje sa flasha ili sa CD-a (bolje flash :). Lako sam podesio i kablovski net. Vidite www.damnsmalllinux.org. Svaka preporuka. Pozdrav |
[ zonepetrovic @ 15.09.2005. 17:06 ] @
[ anon28907 @ 15.09.2005. 17:22 ] @
da, to sam i ja probao. stvarno c00l. ima fluxbox okruzenje potrebne alatke i sve to na 50 MB.
[ tdjokic @ 15.09.2005. 17:22 ] @
Slazem se. Ja sam se povezao i preko ADSL. Toliko mala distribucija a ima gomilu GUI, pojavi se tabelica sa "dugmicima" i samo pritisnes dugme - DHCP aktivan, otpustis dugme - DHCP nije aktivan. Naravno, ima i konzolu. Tu je i sto drugih cuda. Svaka preporuka. A koliko je mali moze se downloadovati cak i dial-up-om. Pokrenes ga sa CD-a, celog stavis u RAM, sklonis CD, masina normalna i mnogo brza. Moze se i instalirati na hd.
[ drbogi @ 16.09.2005. 00:22 ] @
Probajte i puppy distribuciju, nesto je veca ali i standardnija.
Ista prica oko Usb, CD i ostalih boot alternativa. [ angeluss @ 16.09.2005. 00:47 ] @
ako nije problem da mi kazete koje fajlove da downlodujem, i je li potrebno da rezem iso...
[ since1986BC @ 16.09.2005. 08:04 ] @
Atljicna kamaradi!
Aj da vidim nesto ovako od Microsofta. A oni se kao zovu Micro... 1 cd + 2 dvd-ja zakrpa [ Stator @ 16.09.2005. 08:16 ] @
Imali neko neki how to za stavljanje DSL na usb i kako da proverim da li je moj usb boot-abilan...
[ angeluss @ 16.09.2005. 08:36 ] @
jos jednom sta treba da skinem - skinuo sam dva fajla koja se zovu firefox i586 pc linux gnu.tar i firefox.tar i njih dvoje imaju zajedno 20mb, a pronasao sam u folderu curent nekoliko linkova koji imaju jedan 48 drugi 50 treci opet 40 i nesto megabajta pa me interesuje sta treba da skinem? i da u tom folderu curent nalaze se iso fajlovi imena
bootfloppy-usb.img current.iso dsl-1.5-embedded.zip dsl-1.5.iso [ ] dsl-embedded.zip i to bi bilo to... please help [ Stator @ 16.09.2005. 10:36 ] @
Skini dsl-1.5.iso
PS: snaso sam se za instalaciju na usb ali sam onda provalio da moja ploca nema opciju da bootuje sa usb-a :) [ angeluss @ 16.09.2005. 12:13 ] @
samo to?? a ovo ostalo sto stoji za download, to su neki dodaci sta li je?
[ jesus alejandro @ 16.09.2005. 12:26 ] @
Kakva je podrska za modeme (konkretno Lucent stariji model), da li mogu podesavanja da se snime na USB i da li podrzava citanje NTFS-a po defaultu.
[ jorganwd @ 16.09.2005. 13:34 ] @
Bas kad sam kupio casopis Mrez@, dobio sam i taj Puppy Linux koji moze stati na Usb Flash, 50tak MB je velicine. Interesuje me prije nego ga probam da li se mogu podesavanja snimiti na USB, kasnije kada ga butujem ponovo da li cu morati opet da podesavam modem, desktop temu, i tako te stvari. P0z
[ angeluss @ 16.09.2005. 16:36 ] @
e odlicno vam je pitanje!!! nesto sto je i mene jako nerviralo kod knopix-a dok sam ga imao je to sto nikada nije pamtio ono sto sam save-vovo ... I ja bih takodje voleo da znam!!! please pomoc?
[ jesus alejandro @ 16.09.2005. 16:43 ] @
Citat: angeluss: e odlicno vam je pitanje!!! nesto sto je i mene jako nerviralo kod knopix-a dok sam ga imao je to sto nikada nije pamtio ono sto sam save-vovo ... I ja bih takodje voleo da znam!!! please pomoc? Knoppix koliko znam dozvoljava da se snima podesavanja, e sad ne mogu da se setim da li na HD-u ili disketi ... [ Leftist @ 16.09.2005. 17:12 ] @
dsl definitivno ima backup, na bilo koji drajv (moze i flash, isprobano)
[ angeluss @ 16.09.2005. 17:22 ] @
ne znam stvarno trazio sam ali nisam nasao... inace ko je probao ovaj distro jel' moze da mi kaze da li prepoznaje hd kao sto knopix does, posto recimo imam debian pored windowsa i ne prepoznaje particiju na kojoj je windows
[ angeluss @ 16.09.2005. 17:25 ] @
dopuna posta iznad - jeli stvarno dovoljno samo da skinem onaj jedan iso od 48MB called dsl????
[ anon28907 @ 16.09.2005. 17:34 ] @
Citat: angeluss: nesto sto je i mene jako nerviralo kod knopix-a dok sam ga imao je to sto nikada nije pamtio ono sto sam save-vovo ... To je zato sto je knoopix live i ti si ga pokrenuo direktno sa diska. Podaci su bili smesteni na RAM memoriju i zato su "nestajali" pri gashenju kompa. Ali da si ga instalirao na HD ne bi bilo tako (za pocetak pokreni knoppix sa CD-a i otvori terminal - imas ikonicu "monitor sa crnom pozadinom i >_" i kucaj su, pa onda kucaj knoppix-installer pa onda pretrazi ES i naci ces puno tema sa upustvom kako instalirati knoppix ako budes hteo instalirati knoppix). Citat: angeluss: dopuna posta iznad - jeli stvarno dovoljno samo da skinem onaj jedan iso od 48MB called dsl???? Da, to je to .... ja sam skinuo i lepo radi .... [ angeluss @ 16.09.2005. 19:09 ] @
lepo lepo... cek samo za su - kada ga ukucam trazi mi password...
[ drbogi @ 16.09.2005. 20:05 ] @
Kod ovih Puppy imate varijantu da koristeci Flopy, bootujete sa USB-a ukoliko ploca ne podrzava boot sa Usba. Znaci, prvo bootuje flopy, koji omoguci ucitavanje USB drivera, pa onda ide normalno boot sa USB Diska, nezavisno od direktne podrske u biosu. Valjda sam uspeo da objasnim. Takodje korisna je opcija u biosu boot sa USBZIP ili USBHDD, samo u tom slucaju je potrebnio podesiti geometriju USB diskica.
Za Windows kazu da radi BartPE slicnu stvar, tako da nemojte olako da sudite. Win Instalacija je teska oko 135 Mb, sto i nije strasno. Ajde bas ciu da probam pa vam javljam. Ionako ce to sve jednog dana biti manje-vise isto, kako se stvari odvijaju. [ tdjokic @ 16.09.2005. 21:21 ] @
Citat: angeluss: lepo lepo... cek samo za su - kada ga ukucam trazi mi password... Citat: drbogi: Za Windows kazu da radi BartPE slicnu stvar, tako da nemojte olako da sudite. Win Instalacija je teska oko 135 Mb, sto i nije strasno. Ipak sam potrazio: http://www.nu2.nu/pebuilder/ , nije to isto, nikako. [ drbogi @ 17.09.2005. 19:18 ] @
Nisam uspeo da nateram PC da se bootuje sa USB-a, za one nestrpljive, pokusao kao USBZip, ali nece da krene, za sada.
Inace, za Tomislava, pokrenuces racunar na kojem nije instaliran Windows, sa BartPE Live CD-a, a bice funkcionalan i tezak onoliko koliko aplikacija dodas prilikom kreiranja istog. Ista je stvar i sa Linuxom, na DSL- distrou nemas npr OPenOffice, u Puppy ju imas, ali je cena placena u velicini "OS"-a, puppy je takodje oko 150 Mb. [ tdjokic @ 17.09.2005. 19:41 ] @
Citat: drbogi: pokrenuces racunar na kojem nije instaliran Windows, sa BartPE Live CD-a, a bice funkcionalan i tezak onoliko koliko aplikacija dodas prilikom kreiranja istog. Recimo Ubuntu Linux ima posebno Live verziju, posebno instalacionu - ima li MS Windows nesto takvo, makar i da se plati? Recimo, gotov MS Windows XP Live CD - da li to ima ili ne? Prosto. Dodje kod mene rodjak u goste (kao sto se vec desilo), nece da se petlja sa mojim sistemom (trenutno imam Kurumin, na brazilskom portugalskom, muka ziva), izvadi iz tasne svoj Live XP MS Windows CD i odradi sta hoce. Ima li to ili nema? Moze li BartPE kreiran na njegovom racunaru (ili neki univerzalni), da uradi na mom racunaru sve ono sto Knoppix moze na njegovom racunaru? Bas ti hvala sto si spomenuo, ovoga se do sada nisam setio. Obicno ljudi kazu: "A sta ce mu to?" i eto, imam konkretan odgovor. Moze se desiti da ova situacija postane sve cesca, mada mnogi korisnici Linuxa imaju i dual boot - MS Windows + Linux, ali ipak. [Ovu poruku je menjao tdjokic dana 17.09.2005. u 20:45 GMT+1] [ biotech @ 18.09.2005. 16:37 ] @
kako namestit aDSL sa ovim distrom,imam usb modem.
to je neka muka ziva 100% [ drbogi @ 18.09.2005. 17:01 ] @
Upravo tako. BartPe je alat kojim kreiras Win LiveCD, dakle, BartPE+WIN InstCD=Live WIN CD. Ukoliko to sto dobijes postavis na net, imas ekvivalent Knoppix-a, samo je problem sto to nije legalno, tj. to je piraterija. Iz tog razloga moras da pravis sam cd.
A sto se distroa tice, nije ni cudo sto rodjak nece da se bakce sa portugalskim distroom, em nov sistem, em na portugalskom, a i ime mu nije neko. ![]() [ since1986BC @ 20.09.2005. 12:08 ] @
Ma ovo sa Win-om je zajebavancija skroz na skroz.
Nece proci. Drzimo se Damn Small Linux-a [ tdjokic @ 20.09.2005. 15:45 ] @
Citat: biotech: kako namestit aDSL sa ovim distrom,imam usb modem. to je neka muka ziva 100% Citat: drbogi: A sto se distroa tice, nije ni cudo sto rodjak nece da se bakce sa portugalskim distroom, em nov sistem, em na portugalskom, a i ime mu nije neko. :) Nedavno ga je spominjao i neki visoki funkcioner MS-a, na nekom skupu u Singapuru - primetio je Microsoft to, jos kako. Izuzetno korisnicki prilagodjen / orijentisan. A Brazil ima preko 200 miliona stanovnika, nije bas malo trziste, a posredno utice i na ostale zemlje u regionu. Ko ima iole pojma sa portugalskim, preporucujem mu da ga proba. Mnoge komande su i na engleskom a za nuzdu moze da posluzi i Babel Fish prevodioc na netu. Ima inetgrisane drajvere za masu winmodema, a takodje i neke "dugmice" za setup PCI hardware modema i slicno. [ ziletinja @ 20.09.2005. 19:08 ] @
Damn Small Linux je zaista simpaticna, perfektno odradjena distribucija (za svoju velicinu naravno). Kurumin je takodje odlican, sjajno ukomponovan, ali jezicka barijera je zaista velika prepreka da bi se covek u njemu osecao potpuno komforno.
Ali, ako zelite da se zaista dobro zabavite sa nekim "zivim" linuxom preporucujem "Slax". Sjajan distro, zasnovan na Slackware-u. Sve pohvale autoru za genijalno resen mali modularni i mobilni OS. Sta znaci modularni? Zamislite OS kao mozaik sastavljen od raznobojnih kamencica (aplikacija) od kojih mozete da sastavite kompletnu sliku prema svojim potrebama i ukusu. Svaki kamencic je zapravo aplikacija dovedena u potpuno radno stanje uz postovanje medjuzavisnosti, a zatim kompresovana u vidu image fajla (modula) i kao takva potpuno spremna za dodavanje OS-u, odn. "instalaciju" najobicnijom "copy-paste" metodom. Stavise, module (osim par osnovnih) ne morate ni drzati u okviru operativnog sistema vec ih mozete pokretati i nezavisno ako ih imate uskladistene bilo gde na hdd. Jednostavnom metodom mozete praviti i sopstvene module od ".tgz" fajlova dostupnih za Slackware, sto znaci da prosirenje malog Slax-a teoretski moze ici u nedogled. Trenutno na netu ima dostupno za download nekih 330 gotovih slax-modula. Da bi ovo funkcionisalo potrebno vam je minimum oko 100mb prostora na USB-u ili cd-u, sto znaci da Slax sasvim lepo radi i sa USB-flasha od 128mb uz upotrebu nekog od laksih window managera. Naravno, ako koristite neku vecu flash memoriju ili pravite sopstvenu cd-verziju mogucnosti su mnogo vece. Vec sa 200mb prostora imate kompletno KDE okruzenje sa sve multimedijom, ofisom,sopstvenom postom i podesavanjima sistema, 3d aplikacijama itd. - gornju granicu pomerate sami :-) Slax fantasticno vesto koristi ram-memoriju racunara (a moze i ceo da se ucita u RAM ako ga imate dovoljno) te su mu brzina i performanse izvanredne. Sta znaci mobilni? To u praksi znaci da ja u dzepu nosim OS napravljen po sopstvenim potrebama, instaliran na mp3 plejeru, uz nekoliko muzickih albuma i poslovnih prezentacija, a sve sto mi je potrebno da bi to proradilo na bilo kojoj konfiguraciji je ispravan USB prikljucak i 30 - 90s vremena uz (ponekad) par komandi u komandnoj liniji. I verujte mi vec sam se nagledao zblanutih faca svojih prijatelja koji neverice posmatraju kako "mocni malisa" sa mp3-plejera ubodenog u njihovu makinu radi vidno brze i sigurnije nego njihov maticni OS (isprobano do sada na desetak razlicitih konfiguracija uz uglavnom odlicne rezultate). Ko ne veruje neka proba, dobro ce se zabaviti i ponesto nauciti :-) Sto je najzanimljivije, za one koji se plase Linuxa i komandne linije, ovo malo "cudoviste" mozete krajnje jednostavno napraviti i iz Windowsa koriscenjem alatke "MY Slax Creator" i instalirati ga na USB-flash ili cd. Jos jednom, svo moje postovanje za Tomasa, kreatora ove genijalne male distribucije! Sto se mene tice, zeleo bih da u buducnosti svi operativni sistemi prisutni na trzistu budu ovako jednostavni i laki za konfigurisanje i koriscenje. [ zonepetrovic @ 20.09.2005. 23:40 ] @
Neko je pitao kako da pokrene DSL sa flasha. Probao sam Nero i nije radilo. I onda sam resio da se ne gnjavim (ili sam se mozda gnjavio :) i digao DSl sa CD-a i onda iz Linuxa napravio bootabilan flash. Malo je glupo sto ga formatira na oko 50 MB a ostatak (flash mi je 256) ne moze da se koristi. Mozda postoje neki argumenti, nisam probao.
Ono za Slax i module zvuci dobro, moracu da probam. Sto se tice modema, to je standardan problem ako imate winmodeme. Ja imam hardverski Sweex ali ga nisam probao jer imam kablovski net. Malo je neprakticno sto u X-u ne moze da se loguje kao root (ili bar ja nisam provalio). Mountovane particije (npr. NTFS), u X-u se ne vide. Ali ako se uroot-ujes iz shella, pa onda odatle pokrenes file manager, onda su dostupne. Nego, da li je neko instalirao zvuk? XMMS radi, ali nema zvuka. [ biotech @ 09.11.2006. 14:27 ] @
mali je brz kao munja
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|