[ cure126 @ 23.09.2005. 21:23 ] @
| ljudi imam silan problem! formatirao sam c: disk i hteo sam da instaliram windows ponovo ali nece. trazi mi neki "ntldr" fajl, ali kako kad je disk formatiran? mislim taj fajl vec postoji na instalacionom disku windows-a... pojma nemam sta da radim. help |
[ damiru_2 @ 23.09.2005. 21:51 ] @
U BIOS-u "overi" Boot From CD-ROM ili nešto slično tome, pa pokušaj ponovo...
Pozdrav.
[ cure126 @ 23.09.2005. 21:57 ] @
ma overili smo, ali nece. probali smo i sa a: i to je bilo overeno u biosu kao primary i podigne sa sistemse diskete dos, ali ne vidi nista drugo osim a: . znaci overeno je u biosu da butuje sistem sa cd-a, ali ne ide. znas li jos neku caku? zasto mi trazi onaj fajl?
[ zerocool_amx @ 23.09.2005. 23:59 ] @
A jesi li i ranije instalirao XP sa tog Cd-a. Mozda sa CD-om nesto nije u redu.
[ chapkun @ 24.09.2005. 00:19 ] @
Koristili smo dva diska razlicita, ali nista. Ili izbacuje
NTLDR is missing
ili boot failed
[ Pici man @ 24.09.2005. 00:32 ] @
Daj neke osnovne podatke o sistemu. Prvenstveno koji je hard disk u "kutiji"- ata133 ili s-ata?
[ chapkun @ 24.09.2005. 00:44 ] @
znam samo da je maxtor od 60 GB.
Isto sam radio pre, ali je uspelo.
[ Srdjan_ts @ 24.09.2005. 00:49 ] @
Imao sam isti problem kada sam povezivao hardove na RAID. Da li si menjao nesto u BIOSU?
[ chapkun @ 24.09.2005. 00:56 ] @
samo sam podesavao da boot bude CD rom.
Pokusavao da pokrenem DOS sa floppy-ja ali tada ne vidi nijednu particiju diska. samo A:
A u linux-u vidi sve fajlove.
[ cure126 @ 24.09.2005. 00:59 ] @
jeste ata-133, jesmo malo brljalo po bios-u ali cisto da podesimo sta ce biti primarni uredjaj za butovanje. ali da nije mozda sa formatiranjem otisao i root sektor diska pa sa tim ima veze. nekad nam se desi da trazi neki hal.dll iz "root windows\" ili tako nesto... i jeste ranije bio instaliran xp sa tog cd-a. slucaj je da je i pre bio formatiran taj disk i samo se ubaci xp instalacija i ono se fino instalira, sad nije htelo. a inace on je doneo hard kod mene pa sam ga ja formatirao. prvo smo tu particiju formatirali sa onim partition magic- om pa onda windowsom. i jos sam od svega toga silnog ja izgubio particiju na disku i morao ponovo da je formatiram i izgubih podatke na njoj, dok je chapkun-ov disk bio predmet radova. s mojim nista nismo radili... treba li vam jos neki podatak?
[ chapkun @ 24.09.2005. 01:05 ] @
hvala kolega na iscrpnom objasnjenju.
[ Srdjan_ts @ 24.09.2005. 01:10 ] @
Ovo za HAL.DLL se isto i meni desilo, na nekom microsoft faq sam procitao da je u pitanju najcesce hardverski problem. Ovako, sta sam ja uradio: posto imam dva harda, u Boot Orderu stavis prvo NEBUTABILAN hard, a za njim butabilan. To je proradilo kad sam batalio raid, jer mi izgleda diskovi nisu kompatibini sa raid kontrolerom.
Proverite opet za boot sa CDa, da li je dobro povezan, bios i jumper podesavanja. Nadam se da sam pomogao.
[ pctel @ 24.09.2005. 02:08 ] @
Nesto ste zeznuli oko tog CD-a. Kad je sve lepo namesteno, kompjuter ispise "Press any key to boot from cdrom", ti odmah pritisnes a tek ako to ne uradis moze da ti ispise "NTLDR is missing". Prekontrolisi to detaljno, mi se ovde ubismo objasnjavajuci a vi ste napravili neku glupu gresku i ne mozete da se setite koju. Proveri da li se CD uredjaj uopste detektuje u BIOS-u, onda proveri disk (CD) da li je boot-abilan kod druga na kompjuteru, ako je i jedno i drugo potvrdno, onda vam je otkazao laser pa ne cita diskove. Mislim da ne postoji cetvrti slucaj, mora biti jedan od ova tri.
[ chapkun @ 24.09.2005. 18:07 ] @
Kao sto sam rekao on preskoci CD rom i kaze "NTLDR is missing".
Oba CD uredjaja su detektovana u Biosu.
CD je boot-abilan jer je i pre toga podizao instalaciju.
A laser nije otisao jer ucitava disk za Linux.I sve radi pod linuksom. Vidi sve fajlove.
Tako da mora postojati 4 slucaj!!!!
[ Goran Mijailovic @ 24.09.2005. 19:45 ] @
Pa daj mu ntldr nt loader uzmi ga od nekog ili extractuj sa cd-a.
[ chapkun @ 24.09.2005. 23:49 ] @
Reoh da preskace CD ROM.
[ Goran Mijailovic @ 25.09.2005. 00:55 ] @
Ma svejedno i onako nije to nesto u redu cim se ne dize sa cd-a a koji se linux dize sa cd-a ili imas instaliran na disku???
Citat: ucitava disk za Linux.I sve radi pod linuksom. Vidi sve fajlove.
Koje fajlove vidi i odakle kad si formatirao disk imas linux na drugoj particiji ili sta ili si instalirao linux pa sad ne mozes win???
[Ovu poruku je menjao Goran Mijailovic dana 25.09.2005. u 01:58 GMT+1]
[ chapkun @ 25.09.2005. 01:15 ] @
knnopix veryija na CD-u.Posize se sa boot Cd-a.
Ostali fajlovi su na drugim particijama.
[ Goran Mijailovic @ 25.09.2005. 10:21 ] @
Probaj sa drugim cd-om.
[ cure126 @ 25.09.2005. 15:55 ] @
probali smo sa dva cd-a sa instalacijama ali ni jedan nece. dobro on kaze, preskace nam cd-rom i nece da se butuje sa njega kao knopix linux.
[ McMario @ 30.09.2005. 17:34 ] @
Trazim rjesenje po forumu i naleti na ovu temu...meni je se ista stvar desila danas...stalno mi se ispisuje poruka ntldr file is missing ALI meni je se to desilo nakon sto sam izbrisao neke file-ove sa particije na kojoj mi se nalazi windows...jos nisan probao da bootam win sa nekog cd-a to cu probati veceras pa se nadam da cu rjesiti taj problem...dakle stvar nije u laseru ni u cd romu ili tako necemu...ako rjesim problem javim se opet...cao
[ mali-mitja @ 30.09.2005. 18:46 ] @
I ja imam slican problem,samo sto mi umesto tog 'NTLDR' pishe "txtsetup.sif'.To se desava kad pokusham da instaliram windows?
[ jagger @ 01.01.2006. 18:47 ] @
Mislim da je problem u BIOS-u!
1.Ako instaliras novi hard disk iako ti ga pri startovanju kompa prepozna na odgovarajucem IDE kanalu moras u BIOS-u proveriti da li ti je prepoznao kapacitet, broj glava, cilindara itd.
Ja sam pre dva dana kupio SATA hard (wd800jd) i on ga je lepo prepoznao SATA kanalu 1, mogao si da formatiras, delis na particije, kopiras fajlove ali da butuje sa njega NE!!!! Zasto? Zato sto ga nije "skroz" prepoznao pa sam morao (Phoenix BIOS, Abit NF7-S2 ploca) da za taj hard disk Access Mode promenim sa AUTO na LARGE
2.Ako instaliras vise OS moras u BIOS-u podesiti Hard Disk Boot Priority da nedodje do zbrke
Konkretno, imam 4 hard diska
a) Western Digital wd800jd 80GB SATA
b) Quatnum Fireball ST2.1 2.1GB PATA
c) IBM DDRS-3456D 4.2GB SCSI
d) IBM DDRS-3456D 4.2GB SCSI
Pokusavao sam da instaliram na PATA disk Windows 2000 a na SATA Window XP i pri botovanju sam dobijao razne greske od "missing hal.dll" do "error loading operation system"
U cemu je bio problem?
U tome sto ako hocu da mi:
C: bude boot Quatnum Fireball ST2.1 2.1GB PATA na kojoj ce biti Windows 2000
D: bude boot Western Digital wd800jd 80GB SATA na kojoj ce biti Windows XP
E: i F: budu po IBM DDRS-3456D 4.2GB SCSI
morao sam da u Hard Disk Boot Priority opciju podesim ovako
1. Quatnum Fireball ST2.1 2.1GB PATA
2. Western Digital wd800jd 80GB SATA
3. IBM DDRS-3456D 4.2GB SCSI
4. IBM DDRS-3456D 4.2GB SCSI
Sve dok mi ovaj redosled nije bio u BIOS-u imao sam glavobolje, verovatno zato on gleda Hard Disk Boot Priority i u 1. na listi upisuje Master Boot Record pa ako je MBR na D: dolazi do problema
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|