[ Ann@ @ 26.09.2005. 16:41 ] @
Ako na jednu particiju instaliram linux, a na drugoj su win ako nesto pogrijesim i zeznem linux(a vrlo je vjerovatno da hocu) moze li to utjecati na win?
Thanx
[ anon28907 @ 26.09.2005. 16:46 ] @
Citat:
Ann@: Ako na jednu particiju instaliram linux, a na drugoj su win ako nesto pogrijesim i zeznem linux(a vrlo je vjerovatno da hocu) moze li to utjecati na win?
Thanx

Ne. Nece. samo nemoj da formatiras particiju gde ti je win
[ jorganwd @ 26.09.2005. 16:49 ] @
Nece. Mada se desavalo i to, licno sam se uvjerio. Pitas me kako je doslo do toga? Ljudi su izabrali expert opciju i carkali po sektorima :)
[ Ann@ @ 26.09.2005. 17:00 ] @
hvala, i sad jedno mozda (vjerovatno)glupo pitanje,ako se potrudim mogu li naucit osnove linuxa u 2mj, ne da ga rasturam, vec da se snalazim!?!
[ optix @ 26.09.2005. 17:17 ] @
Naravno da hoces, zavisi samo koliko se trudis.

Za particije; nije lose napraviti backup tabele particija tako da ako nesto i krene naopako uvek se mozes vratiti jedan korak nazad.

Komanda za to je dd if=/dev/hda of=/tabela.save bs=xxx count=1

gde je:
if=/dev/hda mesto odakle se kopira proizvoljan (definisan sa bs) niz bajtova

of=/tabela.save mesto gde se niz kopira, valja ga staviti negde cemu posle imas pristup (umesto tabela.save mozes da stavis sta god)

bs=xxx je najvazniji deo, definise koliko se bajtova ustvari kopira, za tabelu particija to je prvi cilindar na disku. To najlakse saznas fdisk komandom. fdisk -l izlistava tabelu particija na svim diskovima, pre same tabele su brojke koje pokazuju geometriju diska, jedan red izgleda nekako ovako
Code:

Units = cylinders of 15120 * 512 = 7741440 bytes

sto znaci da je velicina jednog cilindra u ovom slucaju 7741440 bajta.

Konacno komanda bi onda izgledala

dd if=/dev/hda of=/tabela.save bs=7741440 count=1

Napominjem da se prvo pogleda koliko je veliki jedan cilindar, jer to zna da se menja.

Kada se tabela vraca na hard disk, postupak je samo obrnut, ide:

dd if=/tabela.save of=/dev/hda bs=7741440 count=1

Komanda naravno kopira i MBR jer on ide pre tabele particija.

Pozdrav.

P.S. Pre ili kasnije SVAKO unisti svoju tabelu particija, pa ovo nije lose uraditi pre eksperimentisanja sa: programima za particionisanje (fdisk, partition magic... i svi ostali), boot-loaderima (bilo win, bilo *nix - lilo ili grub)

[Ovu poruku je menjao optix dana 26.09.2005. u 18:26 GMT+1]
[ jorganwd @ 26.09.2005. 18:19 ] @
Ja sam naucio da se bas solidno snalazim i za mjesec dana, naravno nisam bio sam, bio je tu internet i hrpa foruma :)
[ dmc @ 27.09.2005. 03:06 ] @
:)) nisam siguran koliko je pominjanje dd-a pocetniku sigurno sredstvo protiv brisanja/uticaja na sigurnost OBA sistema :))))))))) Sansa je da ako ne prati dosledno uputstvo bas tu zezne nesto ;)))) no hard filingz ;>
[ optix @ 27.09.2005. 03:25 ] @
Citat:
dmc no hard filingz ;>

:))
none taken

Moje je da spomenem tu mogucnost, pretpostavljam da se pocetnici plase dd komande pa je nece ni koristiti :), ali kao sto rekoh pre ili kasnije svako uspe da zezne svoju tabelu. Nije lose znati ovo za posle, kad se neke stvari nauce :)

Pozdrav.