[ anon315 @ 16.09.2002. 14:17 ] @
Ne znam da li je neko primetio, ali FreeBSD po default-u ima trip da user-i ne mogu uspešno da dignu X-e (dolazi do nekih errora), iako je X server i ostalo super podešeno i root ih diže bez problema.

Evo šta se može uraditi po tom pitanju:

Pretpostavljam da root može da digne X-e:

1) login with root
2) cp -R -f /root/* /home/user_need_X/
3) chown -R user_need_X /home/user_need_X/
4) login with user_need_X
5) test if user_need_X can using X
6) if it work , edit /home/user_need_X/.xinitrc to select window manager

:-)

[ Dusan Marjanovic @ 16.09.2002. 16:14 ] @
Samo mala gramatichka ispravka...inache ne secam se da sam imao kakvih problema te vrste, but never mind...
Citat:


1) login with root
2) cp -R -f /root/* /home/user_need_X/
3) chown -R user_need_X /home/user_need_X/
4) login with user_need_X
5) test if user_need_X can using (e) X
6) if it works , edit /home/user_need_X/.xinitrc to select window manager

[ random @ 16.09.2002. 17:04 ] @
Kakve su ovo gluposti? Kopiraš korisniku ceo sadržaj root-ovog home dira u nadi da će onda moći da pokrene X??? Auuu kakvo neznanje, pa to je strašno... Još je bolje, a jednako efikasno rešenje, da se korisnicima daju magične amajlije za pokretanje X-a, koje moraju da nose oko vrata stalno. Bež'te odavde sa tim vuduom.

Na FreeBSD-u korisnik po defualtu i ne može (i NE TREBA da može) da direktno pokrene X server, jer su X serveru za rad potrebne superuser privilegije. Postoje tri načina da se ovo zaobiđe:

1) Da X server bude SUID root:

# chmod u+s /usr/X11R6/bin/XFree86

Ovo nije preporučljivo iz sigurnosnih razloga, ali za kućnu mašinu bez non-trusted usera je dovoljno.

2) Da se instalira wrapper skript za startovanje X-a

# cd /usr/ports/x11/wrapper
# make install clean

Wrapper skript će takođe biti SUID root, ali sam X server neće. Ovo ja koristim najčešće.

3) Da se za pokretanje X-a koristi neki login manager (XDM, KDM, GDM).

Pa birajte šta vam se od toga sviđa, a vudu magiju batalite.
[ anon315 @ 17.09.2002. 00:59 ] @
Hehe, što se tiče gramatičke greške, nisam ja pisao nego paste-ovao. :-)

random,

ovaj savet sam dobio sa: http://www.bsdforums.org/forums/ , znači nije moja lična kreacija, pre svega. Ipak ovo je uspelo i radi. A s obzirom da je u pitanju kućna mašina koju samo ja koristim, u prvi mah nisam uopšte razmišljao o sigurnosti i slično, već sam prosto hteo da isprobam da li će tako da radi kao što su mi rekli, pa rekoh da podelim sa forumom, što se ispostavilo dobro kao diskusija i nađosmo bolje i pametnije rešenje.

Drugo, hvala na boljem i pametnijem rešenju. Uvek sam za elegantno i najbolje rešenje. Ovo sam već primenio i radi.

Takođe moram da ti kažem da si mi pomalo smešan sa svojom ironijom i vuduom. Imam osećaj kao da si jako dirnut što sam tako opaasnnoo pogrešio i što imam tako veelikooo neznanje. Ili možda želiš da istakneš kako si najpametniji, a ostali strašne neznalice. Bilo kako bilo, smatram da je to potpuno nepotrebno, mislim na to nipodoštavanje. Sasvim je dovoljno da pomogneš, ispraviš na lep, kulturan i druželjubiv način. Mnogo bolji efekat to ima, znaš.
Sa druge strane, treba da napomenem da sebe ne smatram nekim unix, bsd i slično guruom, vec bazičnim korisnikom. Tako da mi je potpuno nejasno cime si bio isprovociran.

Ajd u zdravlje

[ random @ 17.09.2002. 12:55 ] @
Razlog moje naglašene reakcije je u tome što takve stvari NE TREBA RADITI. I ne bih voleo da to neko ovde na forumu pročita i da primeni u praksi. Shvatio sam odmah da si bez razmišljanja uradio copy/paste od nekuda, zato sam i bio slobodan da kažem da je u pitanju sušta glupost, veruj mi da ne bih bio tako grub da sam čak i pretpostavio da je tvoja ideja. Suština je da ne veruješ uvek svemu što pročitaš negde na netu, ili bar uvek da malo to propustiš kroz vijuge i razmisliš da li ima smisla pre nego što skočiš i primeniš.

A zašto je sušta glupost? Pa možda taj korisnik ima neka svoja podešavanja u HOME direktorijumu? (a bilo bi smešno da ih nema). I sad ti njemu kopiraš SVE fajlove, uključujući root-ov .profile, .cshrc i ostala podešavanja, sav root-ov email (!!!), i šta-već-sve-tamo nije, samo da bi mogao da startuje X. Razmisli malo o tome, i videćeš da moja zapanjenost nije bez osnova.

Zašto je vudu magija? Pa ako neko radi nešto, očigledno ne znajući šta radi (a meni nije jasno ZAŠTO korisnik može da startuje X posle takve ludačke intervencije, ali mi je jasno da sigurno razlog nije u tome što je dobio sav root-ov email) -- umesto da uradi posao u MINIMALNOM potrebnom broju koraka, onda je to potpuno isto kao da koristi magiju -- ne razume zašto to radi, ali veruje.

Greška zaista jeste opasna, i ne bih voleo da neko lutajući po forumu naiđe na to uputstvo i primeni ga. A bsdforums.org očigledno nije baš kvalitetan forum kad moderatori puštaju da se tamo postuje takvo đubre.

Eto, nadam se da sam se objasnio. Predlažem da ja prebacim ovo uputstvo u BSD tips ili FAQ, a da se gornja poruka obriše, da se neko ne bi navukao i primenio ovo "rešenje".
[ anon315 @ 17.09.2002. 14:12 ] @
FeR InAF :-) Što se mene tiče, briši ovo i prebaci.

poz.